-----------------------------------
Bogdan_RBF
14 Apr 2012 02:26

Achizitie trepied ptr. binoclu
Buna. Vreau sa achizitionez un trepied ptr. unul dintre modelele acestea de binocluri: Celestron SkyMaster 15x70 sau BTC 15x70. Ce parere aveti de trepiedul asta:

Slik F730: Velbon DF-60: http://www.f64.ro/products/description/Velbon_DF_60-trepied_foto/index.html

Daca a avut cineva vreunul dintre modele sau stiti mai multe detalii, nu ezitati sa lasati un mesaj. Sau daca aveti alte recomandari tot in aria asta de raport calitate/pret a celor 2 trepiede, acestea sunt binevenite. 

Multumesc anticipat!!

Bogdan.

jimao22
14 Apr 2012 11:03


Nici unul nu este bun pentru un binoclu astronomic. Asa cum scrie acolo, sunt trepiede foto, pot tine o camera nemiscata si te ajuta sa faci o poza corect. Pentru un binoclu (care e mai greu daca este mare - cum sunt cele dedicate astronomiei) este absolut insuficient.
Daca vrei ceva profesional, nu e nevoie sa dai prea multi bani pentru asta.
Cauta te rog pe forum topicul in care zendow recte Dan Nicolcioiu a facut singur un astfel de suport pentru un binoclu astronomic si care este in opinia mea absolut exceptional.
L-am vazut si in "carne si oase" la Targu-Jiu si l-am probat personal, functioneaza impecabil.
Nu mai incercati sa redescoperiti roata cei care incepeti acum sa invatati despre acesta pasiune sau sa credeti ca poate la voi merge vre-o improvizatie, au incercat generatii inaintea voastra si rezultatele sunt astea: nu merge oricum.
Folositi ce trebuie unde trebuie si nu veti avea probleme.
Sfatul meu.

Bogdan_RBF
14 Apr 2012 12:42


Mersi ptr. raspuns. Am citit acum cateva zile ceva despre montura paralelogram de care spui tu. E intradevar interesanta ideea, doar ca un trepied mi se pare mai practic si momentan nu am timpul necesar ptr. a face acea montura paralelogram. Eu am mai testat cateva binocluri (chiar unele destul de grele in comparatie cu skymaster-ul sau btc-ul care sunt relativ usoare) puse pe un trepied bun si mi s-a parut ok, cu miscari fine ofera o experienta placuta. Oricum pana sa cumpar ma mai documentez eu. Totusi, daca poate cineva sa imi spuna cateva cuvinte, de preferabil despre acele 2 modele de trepiede pe care le-am enumerat mai sus, as aprecia mai mult decat orice alta remarca. Mersi inca o data jimao22. Numai bine!!

harea_dragos
15 Apr 2012 21:52


am si eu un binoclu mare , pe care l am adaptat into , coada de matura reglabila , si pot sa spun ca vad f bine , chiar daca stau pe scaun sau in picioare .
e cea mai ieftina posibilitate de stabilizare a imaginiisi de a nu ti obosii mana sustinand greutatea binoclului .
merita incercat !

harea_dragos
15 Apr 2012 22:28


scuze de greseli , dar tastatura e defecta tare !

valy
16 Apr 2012 00:15


In semnatura zici ca ai deja un trepied Fancier WF3642, dece mai vrei unul? Daca vrei sa te uiti la zenit cum il folosesti?

Bogdan_RBF
16 Apr 2012 00:32


am si eu un binoclu mare , pe care l am adaptat into , coada de matura reglabila , si pot sa spun ca vad f bine , chiar daca stau pe scaun sau in picioare .
e cea mai ieftina posibilitate de stabilizare a imaginiisi de a nu ti obosii mana sustinand greutatea binoclului .
merita incercat !

@harea_dragos: Mersi ptr. sugestie, dar eu caut mai degraba o solutie viabila/fiabila, nu doar o alternativa (cum e cea cu coada de matura), dar oricum, o sa o incerc cu siguranta pe parcursul drumului meu in astronomie :)


In semnatura zici ca ai deja un trepied Fancier WF3642, dece mai vrei unul? Daca vrei sa te uiti la zenit cum il folosesti?

@valy: Trepiedul ala e de imprumut si il folosesc momentan ptr. acel UpClose 10x50 (cu care se intelege destul de bine), plus ca e destul de micut (1.40 maximum) de aceea caut ceva mai marisor ptr. a avea mai multe posibilitati de observare...si de ce nu, intocmai cum spui si tu, chiar sa pot privi deasupra capului, sansa pe care mi-o ofera un trepied mai inalt...

hadres
16 Apr 2012 15:28


Eu m-as orienta spre o montura az3 pe un trepied solid. Poate fi folosita si cu telescop, mai tarziu.
Mie mi se pare foarte stabila pt. Skymaster 15x70. 
Am probat recent cu o montura Az4 binoclul si merge foarte bine.
Sper sa faci o legere potrivita.

Bogdan_RBF
17 Apr 2012 02:13


Eu m-as orienta spre o montura az3 pe un trepied solid. Poate fi folosita si cu telescop, mai tarziu.
Mie mi se pare foarte stabila pt. Skymaster 15x70. 
Am probat recent cu o montura Az4 binoclul si merge foarte bine.
Sper sa faci o legere potrivita.

Am mai primit inca o recomandare ptr. AZ3, si chiar mi-as dori sa pot achizitiona una, doar ca bugetul nu imi va permite si in plus monturile AZ3, din ce am gasit, nu trec de 1.25 in inaltime, lucru ce imi displace atunci cand vreau sa privesc din picioare :| de aceea ma indrept catre un trepied, precum cele de mai sus, care poate sa ajunga la inaltimea dorita de mine si care se incadreaza in bugetul de care dispun

Bogdan_RBF
23 Apr 2012 22:16

slik f730
In cele din urma am achizitionat trepiedul Slik F730, mai mult ptr. UpClose-ul 10x50 "din dotare" ... de miscat se misca destul de binisor ptr. greutatea binoclului (un pic trebie uns si merge fara eroare), trepidatii aproape 0, ce sa mai, e trepiedul ideal ptr. binoclul asta, chit ca a costat mai mult decat binoclul in sine, dar asta e alta poveste, oricum, in mare, a meritat :D ... poate mai pe le vara, dupa ce acumulez ceva experienta cu aceste 2 instrumente, le voi scoate la vanzare ptr. un upgrade ... pana atunci, defilam cu ce avem :) cer senin sa fie...ca de ploi si nori m-am saturat cat ptr. un an de zile

Erwin
24 Apr 2012 01:03


poti considera construirea unui suport tip "Bizooka" prezentat de dl. Mircea Pteancu la ATM, mai este si unul realizat de dl. Dan Vasiliu prezentat si pe blog.  Este foarte simplu si excelent in utilizare din orice pozitie, mai putin culcat pe spate...  :D

UFO
24 Apr 2012 07:08


sau o solu&#539;ie de acest tip http://www.youtube.com/watch?v=P2uluHEe_GI

montura home-made cu 4 grade de libertate.. necesita un mic atelier pentru constructie, insa e impresionant rezultatul. O sa imi construiesc si eu una. Poate.

L.E. un pic offtopic, am rămas mască http://www.youtube.com/watch?v=r48hUMz3kdQ  un binocular monstru.. tatăl tuturor binoclurilor.....   :D

Erwin
24 Apr 2012 08:50


pentru cel din urmă î&#539;i trebuie &#537;i permis de conducere a camioanelor  :lol:

Bogdan_RBF
25 Feb 2013 00:18


intradevar...e inuman binoscope-ul ala...dar fascinant in acelasi timp :D

Mars Boy
27 Mar 2013 10:00


Eu am DF 60 si sunt foarte multumit de calitate si pret. Are si multe tipuri de ajustari ... oricum diferenta intre slik si velbon la aceiasi bani nu e prea mare.

Bogdan_RBF
27 Mar 2013 12:20


eu am achizitionat recent un Velbon Sherpa 200R...e alta treaba...nu se compara cu plasticaraiele din slik sau df-60 sau orice alt trepied de pana in 200 ron...capul panoramic se misca extrem de bine si fluid, constructia trepiedului este mai bine de 90% metalica...in mare, e un trepied foarte bun :D

Mars Boy
27 Mar 2013 12:45


Stiu. M am gandit si eu la el. Dar am zis ca pt un binoclu care nu e nici macar 20x80 am zis ca nu merita sa dau diferenta in plus. e mult prea bun pt 15x70 un DF-60. Ce pui pe sherpa al tau ? :)

Bogdan_RBF
27 Mar 2013 12:50


momentan tot un 10x50, dar l-am luat in speranta ca pe viitor sa il folosesc cu succes cu un 20x80, cel putin...macar stiu ca nu mai trebuie sa il schimb la o noua achizitie, acesta suportand pana la 5kg de incarcatura

Adrian Sirean
27 Mar 2013 12:53


Domnilor,cu tot respectul, la acei bani respectiv 300 lei se poate face o montura paralelogram de toata frumusetea. Si eu eram in aceeasi situatie de a cumpara un trepied foto. Cantarind avantajele si unuia si altuia, montura a iesit castigatoare. Problema era ca nu aveam nici macar trepiedul pe care sa pun montura. Am iesit in total la 250 lei plus cateva ore de munca si nu se poate compara cu un trepied foto.
Singurul dezavantaj este gabaritul dar daca se sta la curte nu se pune :lol:

Mars Boy
27 Mar 2013 12:54


momentan tot un 10x50, dar l-am luat in speranta ca pe viitor sa il folosesc cu succes cu un 20x80, cel putin...macar stiu ca nu mai trebuie sa il schimb la o noua achizitie, acesta suportand pana la 5kg de incarcatura

Pentru un 20x80 este bun clar. Daca aveai in gand achizitia asta pe viitor da atunci merita banu in plus. Dar eu am vazut cum se vede un 20x80 dublet si un 15x70 si am ramas pe 15 deci nu era nevoie sa investesc in trepied pt ca alt bin nu mai iau. La 20x80 se vede frumos tripletul dar e f scump mai ales nou. Dubletul e mai rezonabil la pret dar are si AC cam evidente.

Mars Boy
27 Mar 2013 12:56


Domnilor,cu tot respectul, la acei bani respectiv 300 lei se poate face o montura paralelogram de toata frumusetea. Si eu eram in aceeasi situatie de a cumpara un trepied foto. Cantarind avantajele si unuia si altuia, montura a iesit castigatoare. Problema era ca nu aveam nici macar trepiedul pe care sa pun montura. Am iesit in total la 250 lei plus cateva ore de munca si nu se poate compara cu un trepied foto.

Clar iti ofera avantaje la observatie montura paralelogram. Dar ai dreptate ... marimea si greutatea e alta. Nu toti stam la curte din pacate ... :D

Bogdan_RBF
27 Mar 2013 13:00



Eu sunt multumit de cum se misca si de cat de stabil e...montura e mult prea mare si mai greu portabila...ptr. mine, care stau la bloc, mi-e cam greu sa tot car ditai magaoaia de montura peste tot unde merg, trepiedul fiind solutia mai viabila, mai ales ca il folosesc si ptr. aparatul foto din dotare...deci consider ca a fost o investitie foarte buna...ptr. mine :D

Adrian Sirean
27 Mar 2013 13:04


Tot ansamblul, inclusiv binoclu, se poate transporta o data. Binoclul la gat, montura intr-o mana si trepiedul in cealalta. Deci nu ar fi o problema chiar asa mare. Montarea lor dureaza cel mult doua minute, asa cu tigarea in coltul gurii. :lol: SATISFACTIA ESTE GARANTATA.

Bineinteles ca fiecare stie ce este mai bine pentru el. A fost doar o idee.

Bogdan_RBF
27 Mar 2013 13:06


Pentru un 20x80 este bun clar. Daca aveai in gand achizitia asta pe viitor da atunci merita banu in plus. Dar eu am vazut cum se vede un 20x80 dublet si un 15x70 si am ramas pe 15 deci nu era nevoie sa investesc in trepied pt ca alt bin nu mai iau. La 20x80 se vede frumos tripletul dar e f scump mai ales nou. Dubletul e mai rezonabil la pret dar are si AC cam evidente.

Ma gandesc ca daca il folosesti mai mult ptr. observatii astro atunci aberatile cromatice nu cred ca sunt atat de suparatoare...aberatile cromatice sunt cu adevarat un impediment ptr. observatiile terestre pe timp de zi...oricum, pana sa achizitionez unul mai dureaza si am timp sa mai studiez piata

Mars Boy
27 Mar 2013 13:06


Tot ansamblul, inclusiv binoclu, se poate transporta o data. Binoclul la gat, montura intr-o mana si trepiedul in cealalta. Deci nu ar fi o problema chiar asa mare. Montarea lor dureaza cel mult doua minute, asa cu tigarea in coltul gurii. :lol: SATISFACTIA ESTE GARANTATA.

Bineinteles ca fiecare stie ce este mai bine pentru el. A fost doar o idee.

Cu un 60 70mm treaca mearga dar cu un 80 mm ... merge la gat ?  :shock:  :lol:

Adrian Sirean
27 Mar 2013 13:24


Merge! Daca folosim o curea masiva din neopren, dar si asa nu pentru mult timp.

Ma gandesc ca daca il folosesti mai mult ptr. observatii astro atunci aberatile cromatice nu cred ca sunt atat de suparatoare...aberatile cromatice sunt cu adevarat un impediment ptr. observatiile terestre pe timp de zi...oricum, pana sa achizitionez unul mai dureaza si am timp sa mai studiez piata
Asa si este. Pe timp de noapte aberatile cromatice sunt aproape zero. Se observa doar la luna dar nu este chiar asa de deranjant. Pe centru pot spune ca imaginea este foarte buna.

dragos.n
27 Mar 2013 18:39


Problema trepiedelor mai ieftine este capul de rotatie, care merge greu, si cand vrei sa urmaresti ceva cu el, sare, nu se mista fluid. Adevarat ca 300lei e destul, dar mai e si vorba englezului, ''sunt prea sarac sa-mi cumpar lucruri ieftine''

O montura paralelogram cred ca se poate face si din materiale care sa o faca mai usoara, cum ar fi profil patrat din aluminiu de 20mm, dar creste pretul, si nu stiu daca se obtine aceeasi stabilitate. Dar totusi ai contragreutatea, care adauga greutate. In plus, articulatiile unei monturi paralelogram trebuie sa fie bine facute, sa permita miscare fluida. Aici e nevoie de o bormasina pusa pe banc, pentru a da gauri strict perpendicular, plus alte artificii care sa reduca frecarea intre axe si bare.