-----------------------------------
Enceladus
11 Apr 2012 21:08

Observatii-planete.
Ieri-seara imi propusesem sa vad toate planetele sistemului solar (mai putin Pluto care nu mai e considerata planeta din 2006) si am vazut doar Venus, Marte si Saturn...pacat  :(  . Lui Venus i-am vazut faza, Marte destul de luminos dar nu avea aspect de planeta, Saturn un pic difuz din cauza celor 3 stalpi de iluminat din fata casei, (unul defect  :D  !) in ciuda faptului ca sunt la 5 Km distanta de oras.
   O intrebare: langa Saturn era un punct luminos, sa fi fost un satelit (probabil Titan) sau o stea?

Teo
11 Apr 2012 21:25


Salut !

Mentionezi ca Marte " nu avea aspectul de planeta". In ce sens ?

La ce putere de marire ai observat Marte ? Dar Saturn ?

La Saturn ai reusit sa distingi bine inelele si spatiul gol (negru) dintre ele si planeta ?

E aproape sigur ca astrul de langa Saturn era satelitul lui, Titan. De cele mai multe ori l-am vazut prin luneta destul  apropiat de el. Cele mai bune imagini le-am avut de la 80 X sau 100 X in sus.

Apare ca o "steluta" mica si destul de slaba .

UFO
11 Apr 2012 21:26


Dacă î&#539;i vei desena pozi&#539;ia observată, &#537;i vei repeta observa&#539;ia vei vedea că punctule&#539;ul se rote&#537;te în jurul lui Saturn (satelitul Titan), sau nu (stelu&#539;ă). Eu a&#537; zice că l-ai văzut pe Titan.  :roll:

Enceladus
11 Apr 2012 21:27


In seara asta am incercat sa observ Venus, si am gasit o combinatie intre ocularul de 20 mm si lentila Barlow2X fara sa o vad in 3 culori, am vazut-o si mare :) . Asta pana au navalit norii :( ...

Enceladus
11 Apr 2012 21:47


@Teo:Marte nu l-am vazut destul de mare ceva de genul o giganta rosie prin ocularul de 12.5 mm. Nu am vazut spatiul dintre inele si planeta, era difuz...poluare luminoasa...2 stalpi functionali de ilumina in fata casei, insa cu cateva zile in urma da.

   @UFO:Din cate am vazut in calendarul astronomic, trebuie sa fie Titan... :). Era asezat undeva in drepta-sus luand in considerare imaginea intoarsa a telescopului.

                 Telescopul meu este un Newtonian Seben de 76mm.

Teo
11 Apr 2012 22:23


Cred ca ocularele sunt motivul pentru care nu ai reusit sa vezi Saturn foarte bine.

Poluarea luminoasa nu prea afecteaza observatiile la planete si mai cu seama nu afecteaza claritatea lor.

Daca focuserul il ai pe standardul 1.25 inch, iti recomand macar un ocular "Super"-Kellner de 10 mm sau 8 mm focala sau daca iti permiti financiar, un Super Plossl de 10 mm sau 8 mm.

Ocularele Huygens care vin in dotarea standard ale acestor telescoape sunt de-a dreptul dezastruoase.

Ce tip (model) de oculare  ai ?

Daca nu ai focuser pe 1.25 inch poti face o adaptare sa-i pui un ocular decent.

Vei vedea ca imaginea se va imbunatati considerabil si nu iti vei mai recunoaste telescopul, fata de ocularele Huygens . :D
La un ocular  "Super" ( Kellner ) de 10 mm se poate desuruba partea aceea neagra si atasa la focuserul tau in caz ca nu ai deja focuser pe 1.25 inch.
Exact asta am facut eu mai demult cu un telescop 76/900 mm si imaginile din cetoase au devenit traznet de clare !
Oculare "Super" se gasesc si pe forum din cand in cand cam cu 30-40 lei si ar merita sa faci investitia pentru o imagine mult mai buna.

UFO
11 Apr 2012 23:20


@Enceladus 

Pentru a fi sigur că l-ai observat pe Titan po&#539;i compara în minte distan&#539;a unghiulară de centrul lui Saturn, în func&#539;ie de diametrul aparent al inelelor să zicem.

Dacă ai parte de un cer bun, poate vei reu&#537;i chiar sa-&#539;i observi satelitul ce probabil &#539;i-a inspirat pseudonimul sub care ai ales să postezi!  Satelitul Enceladus, descoperit de celebrul William Herschel în urmă cu mai bine de 200 de ani, are magnitudinea ~ 11.7 (chiar dacă la limita teoretică a instrumentului, merită încercat, mai ales când Saturn se află în meridian la culmina&#539;ia superioară - spre sud)

Al&#539;i sateli&#539;i ce îi po&#539;i observa cît &#537;i perioadele lor orbitale, descoperitorii etc. Succes.
http://www.oarval.org/ClasSaten.htm

Enceladus
12 Apr 2012 08:50


@Teo:multumesc pt. sfaturi.

   @UFO:Profesorul de fizica (cu care fac optionalul astronomie) mi-a zis sa nu ma complic cu calcule matematice de genul asta pana in clasa a XI-a. 

   Multumesc pt. sfaturi, sper sa progresez! :)

Enceladus
12 Apr 2012 09:07


@Teo:am gasit un super ploosl 10mm la 40 lei pe eBay. Dece sa nu-mi permit? Am vazut oculare la 190 lei!

UFO
12 Apr 2012 10:33


@UFO:Profesorul de fizica (cu care fac optionalul astronomie) mi-a zis sa nu ma complic cu calcule matematice de genul asta pana in clasa a XI-a. 


@Enceladus  Ce calcule matematice ????  nu am pomenit de asa ceva.

Enceladus
12 Apr 2012 13:33


La geometrie nu am facut inca distanta unghiulara. Prin clasa a XII-a invat cumsa determinam distanta unor obiecte cu ajutorul unghiurilor. Imi cer scuze daca gresesc :oops: eu am venit aici pe forum sa gasesc explicatii usor de inteles.

micrenda
12 Apr 2012 14:22


@Enceladus
Sunt doua probleme care pot sa scade performanta telescoape newton:

1) Colimarea oglinzi
2) Ocularele

Eu cred ca problema ta principale este 1). Vezi daca gasesti cineva langa tine putine mai priceput care iti ajuta la primele setari.

Cer senin
Mihai

nobody
12 Apr 2012 15:01


Telescoape: -Seben N 76/900. Oculare: -H20; -H12.5; -H6; -SR4. Lentile: -Erecting Eyepiece 1.5X; -Barlow 2X.

Renunta la tot ce am ingrosat mai sus !
La tine (f/12) merg foarte bine si ocularele Kellner.
Chiar si un ocular recuperat de la un binoclu stricat te va face sa nu-ti mai recunosti telescopul, in sensul bun al cuvantului.

Enceladus
12 Apr 2012 16:19


@micrenda:Am citit niste topic-uri despre colimare, l-am testat pe stea si e colimat .A venit si un prieten de-al tatalui meu (astronom) si asta mi-a zis si el: e colimat.
     Eu zic ca problema sunt ocularele de vreme ce e colimat.

   @nobody:Ocularele astea nu sunt bune(H12.5,H6,Sr4)... H20 e singurul cu care pot face observatii.
  Filtrul lunar e bun ?!

micrenda
12 Apr 2012 16:49


> Filtrul lunar e bun ?!
Daca este de coloare verde, care vine cu seben-ul, iti confirmez ca nu este prea bun. Este de plastic si nu este tratat optic.
Find telescop nu prea mare, poti sa iti uiti la luna si fara filtru (si meriteaza)

nobody
12 Apr 2012 17:09


Imprumuta un ocular mai bun, testeaza-l si ai sa te lamuresti singur.
Eu zic ca vei arunca si H20 ... care nici macar nu e Huygens ... toate sunt SR de foarte proasta calitate.

Colimarea la f/12 nu este asa de critica.

UFO
12 Apr 2012 18:40


@enceladus  Poate formularea mea a fost prea nefericita si greu de inteles. Ma refeream la o aproximare a distantelor din campul vizual al ocularului. De exemplu : pe linia imaginara ce uneste pe Titan cu centrul lui Saturn, ai putea pune aliniate n planete Saturn cu tot cu inele. 

Asa poti compara intre imaginea atasata de mine pe pagina anterioara si ceea ce ai vazut prin Telescop. 

p.s. Nu trebuie sa ajungi in clasa a 12-a ca sa intelegi unele lucruri cu un mic efort. Succes la observatii si Felicitari pentru Titan.

Enceladus
13 Apr 2012 22:03


@UFO: Multumesc pt. explicatie si indemn la observatii...e cam inorat, sper sa treaca norii :) !

Teo
13 Apr 2012 22:18


@Teo:am gasit un super ploosl 10mm la 40 lei pe eBay. Dece sa nu-mi permit? Am vazut oculare la 190 lei!


Nu stiu ce sa zic de E-Bay dar poti pune aici pe forum ( la rubrica " Cumpara " ) un anunt de genul " Cumpar ocular Super Plossl cu focala 10 mm " si poate gasesti o oferta la un pret bun.

Destul de bun este si cel Super (Kellner) de 10 mm si e si mai ieftin.

Ti-am zis, un ocular bun iti va oferi niste imagini cu mult mai clare decat poti vedea acum prin acele oculare " Huygens- facaturi chinezesti ".

Asa am patit si eu cu telescopul newtonian de 76/700 mm.

Cand i-am pus un ocular bun, nu mi-a venit sa cred cat de clar a inceput sa se vada.

Succes !

Enceladus
14 Apr 2012 16:19


@Teo:pe eBay nu minte nimeni, si ocularul e nou.Daca minti pe eBay te degradeaz si nu mai poti sa vinzi orice.Acum am aflat ca nu mi-l trimite in Romania.

Teo
15 Apr 2012 13:02


Nu m-am referit ca ar minti cineva pe ebay, ci ma gandeam la faptul ca te va costa transportul din alta tara cat dai pe ocular, asa ca mai bine il iei de aici din tara. Asta era ideea.

Pana la urma mai putin conteaza de unde o sa il cumperi. Important este sa faci cat mai repede acest upgrade pentru a te bucura de imagini mult mai bune.

Enceladus
07 Iun 2012 20:56


Ocularele Nagler sunt bune?Am citit in Spacewatching . De montura computerizata de unde fac rost?Si din ce e alcatuita?Asta ma intereseaza acum ca am fost pe deal la cortul tatalui meu la o inaltime de 600m,( ci nu ocularul neaparat acum pt ca vreau sa nu pierd tintele din ocular cand ma duc dupa ceva) de unde am vazut saturn perfect dupa mine ,am vazut spatiul dintre inele!Si asta cu ocularul de 20mm care inca mi se pare destul de bun :) 







cer senin![/u]

Enceladus
09 Iun 2012 11:37


Am gasit motor R.A. pt. EQ2, dar Sky-watcher...merge la SEBEN? :?:  :?

Mircea Pteancu
09 Iun 2012 18:39


Nu vreau sa ma dau ''mare'' (ca ''rotund'' am tendinta naturala de a fi) :D dar ce am spus altadata ramane valabil:telescopul nu-i televizor!
Telescopul se aseamana oarecum cu un instrument muzical,pentru a obtine un pic mai mult,trebuie sa exersezi-adica sa observi-mult mai mult.Dupa cateva sute de ore de observatii,vei vedea mult mai multe detalii decat la inceput,chiar daca nu schimbi nimic la intrument.
Ocularele mai bune sunt insa,asa cum s-a spus, ''obligatorii''.
Nagler-ele sunt bune ...doar ca e posibil sa-ti deterioreze telescopul din cauza greutatii lor.
Eu am incercat singurul meu ocular fitos,un Radian 6mm de la Tele Vue pe luneta mea de 60x700mm si pe newtonianul de 76x700mm si ambele au parait si troznit din toate surubelele   :shock:

Ori cu un Plossl de 7.5mm,la 93x, am observat aseara cu newtonianul de 76x700mm,de pilda,excelent separata la 2 secunde de arc steaua dubla Miu in Draco (e steaua ''dintre'' Niu Dra si 16-17 Dra).
Ce sa vorbim mai de Dubla-Dubla Epsilon din Lyra,s-a vazut superb.
Iar Dubla-Dubla Sh225/Sh226 tot din Scorpius este chiar usor de rezolvat.
Incearca si tu!Succes!
Mircea

Enceladus
10 Iun 2012 20:21


Multumesc pt. observatie oricum cred ca nu imi mai iau montura computerizata, nu vreau sa caut quasari :D , doar motorasul R.A. si ocularul plossl

tsa
06 Ian 2014 20:57


In aceasta seara am observat cu un binoclu de 8x30 planeta Jupiter si 4 dintre satelitii sai: intr-o parte Io, pe cealalta Europa, Ganymade si Callisto. Toate intr-un sir. Desi posed acest binoclul de o vreme, e prima data ca vad prin acest intrument mic (mai ales din oras) satelitii mentionati. Cum sa zic, era impresionant. 

:)

tsa

Kirk Spock
24 Mar 2014 12:09


Vineri seara (21 martie) am dat primul "atac " la Marte. Sincer sa fiu, ma asteptam la mai mult de la Dobsonul meu. Greu de tot, parca am reusit sa disting ceva diferente de nuante prin rosul acela, dar atat. Si asta doar cu ocularul de 10. Prin ocularul de 25 vedeam doar "ca o stea", iar prin cel de 3 discul era el frumos, "barosan", dar detalii ioc.
Doua aspecte merita mentionate: nu am stat decat pana la ora 22,30 (deci planeta era inca destul de jos), iar poluarea luminoasa spre est e destul de mare.
Chiar si asa, mai am unele sperante pentru aprilie, cand cu opozitia, numai sa fie vreme macar la fel de buna. Si intreb si eu, ca un incepator ce se "respecta": am vreo sansa sa vad si eu ceva detalii pe Marte cu al meu Dobson de 6" si f/5, sau mai bine sa stau linistit?

valy
24 Mar 2014 12:17


Verifica aclimatizarea, colimarea si pandeste momentele de seeing bun.

sternchen
24 Mar 2014 12:40


Incearca un ocular de 9mm.Eu am atat plosl cat si sp,ocularul plosl din 5 lentile de la bresser (9mm) e f bun in domeniu planetar.

Kirk Spock
24 Mar 2014 12:46


@valy
Cu aclimatizarea cred ca eram in regula, dupa 2-3 ore de stat afara. De altfel, la Jupiter aveam spectacol adevarat, vedeam inclusiv turbulente in benzi (GRS era, din pacate, "in spate"). Despre nebuloasa Orion nu mai zic, o splendoare... Seeing bun, zic eu. Cu colimarea eu nu ma prea impac, dar cel putin testul de stea e in regula. De cand l-am primit am avut grija sa nu-l zgaltai "neam", mai ales ca nici nu ma deplasez cu el cine stie ce. Oricum, la un moment dat o sa-mi iau inima-n dinti sa "atac" si o colimare.

@sternchen
O sa iau in calcul acel ocular. Multumesc.

valy
24 Mar 2014 13:05


Marte n-are detalii asa de impactante, n-are nici inele si nici benzi/GRS, va trebui sa te obisnuiesti cu el :).
Spor.