-----------------------------------
valy
28 Mar 2012 13:31

Filtre RGB
Ce filtre RGB pt camera CCD (pe 1.25") recomandati? In afara de cele de la Baader.

Multumesc.

gabi
28 Mar 2012 16:07


Astrodon sau Astronomik.

Emil
28 Mar 2012 19:22


Pe ce camera?
Astronomik are diametrul util de 24,4 mm deci pe un senzor 8300 sau de dimensiuni similare vei avea o vigneta mai accentuata. Am masurat astazi un filtru de la Astronomik :-(
Celula unui filtru Meade Series 4000 are o deschidere utila cu circa 1,5 mm mai mare (NU recomand Meade ca nu sunt IR block) - ca si comparatie.
Marian (Tg. Jiu) stiu ca are RGB de la Baader, poate daca vede topicul raspunde si spune cum se comporta filtrele , daca nu, exista si PM.
RGB Astrodon ai grija ca exista doua tipuri: pentru CCD Interleave si pentru Full-frame (Series I respectiv Series E)
Altii care sa faca filtre bune RGB inafara de cei trei, incluzand totusi si Baader nu cunosc.

valy
29 Mar 2012 00:11


Pentru ccd mic, 1/3". Deocamdata.

cmatei
29 Mar 2012 13:14


Dar cu ce ti-a gresit Baader ? Eu le am pe cele de 2", dar adevarat ca nu le-am folosit foarte mult pana acum. Totusi am facut cateva teste pe stele luminoase, si singura reflexie pe care am vazut-o a fost cu filtrul albastru. Dupa ce am curatat urma de deget de pe el pare ok :-)

Daca ai in vedere vreun test anume, as putea sa incerc (probabil peste 2 saptamani, cu luna plina insa).

valy
29 Mar 2012 13:57


Dar cu ce ti-a gresit Baader ? 
A fost la un moment dat o discutie despre filtrele coloare de la baader dar nu mai retin la ce se referea. La banda prea larga a filtrului?.

Le iau pt. planete, dar probabil le voi incerca intr-un viitor foarte indepartat si la altceva, insa acum n-am decat camera de 640x480 mono pt. planete.