-----------------------------------
Stanescu Octavian
18 Mar 2012 13:39

Marte ,Saturn 2012 Timisoara
Zilelel cu seeing bun promise nu respecta chiar prognoza eu doar noaptea 16spre 17 am prins bun. ieri seara extrem de slab la Timisoara.
pun poze din seara de 16-17  incep cu Marte facut foarte devreme inca crepuscul in jur de ora 19 apoi la 23  . Saturn am facut la ora 1 .

UFO
18 Mar 2012 14:02


Sunt superbe fotografiile cu Marte. 

un pic off-topic : Credeti ca am putea determina o perioadă aproximativa de rotatie a planetei pe baza lor ? - ma refer la seria lunga de fotografii pe care le-ati realizat. Aveti detalii bune, ceea ce ar usura stabilirea zilei martiene. Câte ore si minute ar avea un sol. (desi stim cu totii raspunsul, o confirmare n-ar strica).

dcristi
18 Mar 2012 16:42


Foarte frumos! Vad ca Saturn ne asteapta si anul asta cu o furtuna.
Eu am prins seeing excelent aseara. Probabil a facut o zi pe drum :)

valy
19 Mar 2012 02:20


Marte e frumos, si Saturn dar fiind mai neted se vede zgomotul. Cred ca ar fi interesant de vazut si filmul.

Stanescu Octavian
19 Mar 2012 10:44


Multumesc de raspunsuri , perioada de roatatie nu pot deduce din poze inca nu am vazut toate detaliile pe toata circumferinta  ele apar incet incet . perioada de roatatie e doar cu  putin mai lenta ca a pamantului si astfel ne arata o fata asemanatoare  de la o zi la alta. dar sigur sunt metode ce au folosit inaintasii sa afle perioada de roatatie .
Saturn e zgomotos  si datorita luminozitatii mult mai reduse ca Marte apoi in speranta ca prin furtuni nu am filmat timp lung ca la Marte. Saturn 0.44 are perioada de rot asemanatoare cu Jupiter 0.41 zile 
Seeing bun din pacate e o raritate  poate 1-2ori /luna , ieri nu a fost bun la Timisoara .

Stanescu Octavian
20 Mar 2012 10:55


Aseara s-a vazut bine la inceput . am privit si vizual  la 380x avea un aspect placut de bila de cupru calota cu contrast la fel si aproape  detalile din poza .

auriga
20 Mar 2012 11:26


foarte frumos Marte, am vazut si eu ceva detalii vizual aseara cu un reflector de 180mm, seeingul a fost bun spre deosebire de noptile anterioare.

Stanescu Octavian
22 Mar 2012 13:47


Se pare ca seeing nu e bun cand ne asteptam dupa prognoza asa ca aseara am avut o placuta surpriza.

Stanescu Octavian
23 Mar 2012 18:20


si Marte de seara trecuta ,similar cu cel din stanga sus poza anterioara .

UFO
24 Mar 2012 05:38


In acest ritm, ziua martiana fiind cu 40 de minute mai lunga, ma gandesc daca se poate obtine o rotatie in gif animat. Daca Pamantul si Marte ar stationa in aceeasi pozitie reciproca, ar rezulta ca de la o zi la alta am mai castiga un pic din suprafata martiana ( ~ 5-6 grade pe longitudine in partea din dreapta din fotografii sau partea dinspre estul martian a emisferei indreptate catre Pamant), iar pe termen mai lung s-ar putea obtine o rotatie a planetei (ce ne va aparea retrograda :shock: ). 

Insa, in acelasi timp, si Pamantul si Marte se deplaseaza pe orbitele lor, modificandu-se usor si unghiul din care il privim noi pe Marte, in defavoarea estului martian. Inca nu am proportia acestor unghiuri, insa in mod cert fotografii realizate la aceeasi ora la intervale de o saptamana, doua distanta, ar trebui sa ne arate suprafete martiene sensibil diferite. 

p.s. fotografiile sunt foarte reusite, si merita toate aprecierile cât si un gif animat.

L.E. - dealtfel se observa rotatia si in fotografiile alaturate, insa banuiesc ca sunt luate in aceeasi zi.
p.s. 2 - comparand fotografiile din stanga si ultima se observa efectul de care vorbeam, si anume rotatia  usoara a planetei (daca cele doua instantanee sunt facute la ore identice in ambele nopti)