-----------------------------------
zoth
22 Oct 2006 22:27

Baigish BPC 15x50
La dorinta lui GM, o scurta prezentare a binoclului Baigish 15x50.

caracteristici:

sistem de focalizare central
magnificatie 15x
diametrul obiectivului 50 mm
unghi de vedere 4 grd 37'
camp liniar de vedere 81m la 1000m 
rezolutie limita 3.6"
eye relief 8.4 mm
exit pupil 3.3 mm
distanta interpupilara 56 - 74 mm
acoperire antireflex multilayer
dimensiuni 195x195x65 mm
gama temperaturi de lucru -40 +50 grd celsius
constructie metalica
greutate 1.0 kg
produs in Tatarstan, Russia

cateva consideratii personale:

-aspect cazon, constructie robusta.
-este un binoclu care merge la limita tinut in mana dupa oarecare antrenament din cauza magnificatiei de 15x.
-focusare buna, optica de calitate si coating de "vis".

iata si o imagine:

GM__
23 Oct 2006 00:02


La dorinta lui GM, o scurta prezentare a binoclului Baigish 15x50.

danke schon ! :D
e luat din piatra neamt ? daca da,cu cit l-ai "scos"? ai facut vre-o comparatie cu un alt binoclu,asa,de curiozitate? 
 E un binoclu trasnet,l-am luat si eu de citeva ori in mina.Al meu e tot marca asta,dar e mai mic.In schimb are cimp de 8.4 grade.Vad ca ai scris citeva aspecte cu "+" , i-ai da si vre-un "-" ?

zoth
23 Oct 2006 11:16


Da, e luat din Piatra Neamt, chiar de la omul pe care mi l-ai indicat.
Nu l-am "scos" pentru ca nu-mi place sa ma tocmesc, am dat pe el 300 lei.
Da, e un binoclu bun, de aia l-am si luat.
Sigur ca are si minusuri, pentru mine astea ar fi:
-nu este ergonomic
-rotita de reglare a focalizarii este foarte aproape de oculare si trebuie sa tii mana intr-o pozitie cam dificila
-este prea greu pentru ca are numai metal prin el
-ocularul drept se poate deregla relativ usor

sigur, calitatea opticii si coatingul eclipseaza aceste neajunsuri.
daca este pus pe tripod majoritatea acestor neajunsuri dispar.

am facut si o comparatie cu Olympus-ul de 10x50 pe care il am mai de demult.
comparatia mi se pare cam neortodoxa pentru ca sunt doua jucarii cu magnificatii diferite si deci cu campuri diferite dar daca ma gandesc ca pe aici s-au facut si comparatii intre refractoare apo si reflectoare cu aperturi diferite, cred ca merge facuta si aceasta comparatie.

1. la observatii pe timp de zi cand toate obiectele din camp sunt iluminate relativ uniform bate de departe Olympus-ul pentru luminozitatea mai mare si campul mult mai deschis. diferenta de magnificatie in acest caz nu e foarte vizibila la ochi, in schimb deschiderea campului e coplesitoare.
contrastul e foarte bun la amandoua si focalizarea la fel.

2. la deepsky se comporta cam la fel, Olympus-ul are avantajul unui camp mai larg iar Baigish-ul vede fondul cerului mai intunecat si creeaza senzatia unui contrast mai mare. focusarea e buna la ambele. corectia campului marginal este mai buna la Baigish.
am vazut chiar zilele trecute M42, M43 si M45 cu un mic avantaj la Baigish pentru ca le inchide intr-un camp mai mic.

3. la luna Baigish-ul bate de departe. imaginea e clara in ambele dar la Olympus apare un halou luminos in jurul lunii care deranjeaza ochiul. la Baigish probabil din cauza coatingului mai bun acest halou nu exista.
tot in cazul lunii se vede foarte clar diferenta de magnificatie cu avantaj substantial pentru Baigish.
la planete nu am avut ocazia sa privesc cu acest binoclu, am vazut doar Jupiter cu satelitii lui prin Olympus si mi-a placut. dar cred ca Baigish-ul ar face treba ceva mai buna, deocamdata nu stiu.

daca vrei prezinta si binoclul tau, cu ceva observatii personale.
din cate am observat sunt jucarii bune si e bine ca lumea sa stie acest lucru.

GM__
23 Oct 2006 12:02


daca vrei prezinta si binoclul tau, cu ceva observatii personale.
din cate am observat sunt jucarii bune si e bine ca lumea sa stie acest lucru.

al meu e un 8x40, tot baigish.Ce sa zic, puterea la al meu e cam mica,lucru care nu ma lasa sa fac obseravatii la planete,luna,etc.,dar faza faina e ca are cimpul f. mare (8.4),si-mi da senzatia aia de zbor cind ma uit la stele.Cel mai mult imi place sa ma uit la pleiade...nustiu de ce,dar parca nu mai sint pe pamint.La fel Andromeda,se vede f.bine.De optica n-am ce discuta,e fara cuvinte.E complet multicoated.Claritatea imaginii e maxima,una din cauze fiind marimea obiectivului destul de mare pentru o putere asa de mica."Mergea" usor si-un 10 sau chiar 12X la apertura asta.Terestru la fel,pina acum n-am mai vazut o claritate asa mare la alt binoclu.
 inca ceva: cam 88-90% din cimp e foarte clar.Exact pe margini se vede un pic mai nasol.Nustiu ce minus-uri sa-i dau...avea la inceput marginea ocularelor iesita mai spre exterior si ma impiedica sa apropii ochii mai mult de ocular,dar am rezolvat problema cu o pila.Am rashpaluit plasticul ala imcomod.Am vazut ca sint baigish-uri si de 20x70...ma bate gindul la unu de ala...

zoth
23 Oct 2006 13:13


ai dreptate, o deschidere larga la cer creeaza o senzatie deosebita.

pe net am vazut doua modele mai mari, BPC20x60 si BPC26x70, insa omul din piatra neamt mi-a spus ca a aparut un model nou Baigish de 30x60 dar care se aduce greu in tara si costa si ceva mai mult.
nu stiu daca informatia e reala pentru ca nu am gasit nimic pe net.

horatius
23 Oct 2006 19:18


Ce e cu binoclurile astea Baigish? Din ce am gasit pe net par a fi de extrem de buna calitate si mai ales la un pret extrem de mic pentru ce ofera. De unde se pot lua? Si au si modele 10X50, 12X50 sau 12X60?

zoth
23 Oct 2006 20:12


Din ce am gasit pe net par a fi de extrem de buna calitate si mai ales la un pret extrem de mic pentru ce ofera. De unde se pot lua? Si au si modele 10X50, 12X50 sau 12X60?

asa este, optica e foarte buna si pretul rezonabil.
din pacate nu stiu sa existe in Romania distribuitori Baigish.
binoclurile se pot procura totusi prin micul comert de frontiera.
acum e saracie mai mare si nu prea gasesti la taraba tot ce vrei, dar poti comanda un anume model.
acum 2 saptamani cand am fost in piatra neamt erau disponibile la comanda urmatoarele modele:
8x30
10x40
12x45
15x50
20x50
30x50
eu am comandat cam cu 1 saptamana inainte de a ajunge acolo un 15x50 pe care il poti vedea mai sus.
in functie de moment ai putea gasi si alte modele.

lama
17 Dec 2006 22:19


salut.
In Piatra Neamt unde? La cine? Exista o oferta undeva pe net?
Stima!

zoth
24 Ian 2007 11:42


Am dat si peste un posibil raspuns despre calitatea acestor binocluri:

WHY ARE USSR MILITARY BINOCULARS SO SIMILIAR TO GERMAN ONES? 
 
USSR have had a long history of quality military optics. After the WWII Soviet Army have captured most of the German optical industry, including famous Carl Zeiss-Jena. They took the technology and tooling back to Russia, added their own important value and begun to built similar and sometimes even more powerfull binoculars. Many years these binocs were strictly for military supply. In the late 1980-th, some researchers prooved that these Military Binoculars overmatch their predecessors - world-famous Zeiss binocs. 
 


lama
18 Feb 2007 21:05

a sosi Baigish 15x50
Tocmai a sosit Baigish 15x50  de la fratii din rasarit :)
E frig si frumos asa ca am deschis geamul sa il testez un pic.
Prima impresie:
- robus(daca il arunci in cineva face victime :) la cit metal are in el ).
- greu de tinut in mina/ pasul 2 un trepied.
- dupa ce am reglat pot sa spun ca stele sunt PUNCTE! HIP HIP HURA!
- Contrastul este super(adevarul ca nu am cu ce face comparatie- ceea ce am avut pe mina erau niste plasticurii vindute cu tupeu ca, Canon) dar negrul e negru si ai impresia de imersiune.

Am testat pe M42 si se vedem superb(trebuie trepied caci a trebuit sa ma asez pe jos ca sa ma pot sprijini pe coate sa nu mai tremure imagine).
Nair ai Saif il vad de culoare albastra. 
Intrebare:ce sa mai testez cu el?

zoth
19 Feb 2007 20:33


In primul rand felicitari pentru noua achizitie.
In al doilea rand, lasa testele si bucurate cat mai mult de cer, vremea e destul de capricioasa in perioada asta.
Sa nu te sperie greutatea binoclului, mana se va acomoda in timp si tremurul se va mai estompa si el. Un trepied totusi o sa-ti trebuiasca.
Spor la observatii cu noua jucarie!

lama
20 Feb 2007 11:06


Chiar ma bucur de achizitie, iar optica e super. Senzatia de adincime care o da imi place cel mai mult.
Acum revenind cu picioarele pe pamint vin si cu o intrebare: cum la-ti fixat pe trepied? Eu am gasit niste modele (Giotto) dar prinderea se face pe un surub.
Multumesc

HoO_Germany
20 Feb 2007 11:48


Ai putea monta cu asa un obiect

lama
20 Feb 2007 12:33


Salut Robert
Ai sa rizi dar nu ma prind din imagine cum il prind pe binoclu.
Ai cumva undeva pe net o poza mai mare ca sa ma prind cum fctioneaza?
Multumesc

HoO_Germany
20 Feb 2007 13:09


:) este foarte usor cum sa-l prinzi.
In fata binoclului in mijloc (ascuns sub und capacel) gasesti un finet unde poti insuruba acest holder. Dupa asta pui totul complet pe un stativ.

lama
20 Feb 2007 13:34



Ok atunci.
Intrebare: cum se cheama si ai idee pe unde gasesc?
Multumesc

zoth
20 Feb 2007 14:32


Din pacate Baigish nu accepta un astfel de adaptor ca cel prezentat mai sus. Sub acel capacel de care zice Robert se afla un filet M3 care nu poate sa sustina rigid greutatea binoclului.

lama
20 Feb 2007 14:37


Din pacate Baigish nu accepta un astfel de adaptor ca cel prezentat mai sus. 
Bun si atunci cum l-ati fixat pe trepied?

zoth
20 Feb 2007 15:10


Ideea e ca se poate construi un asemenea adaptor.
Exista si varianta fabricata de rusi dar nu gasesc acum link-ul.
Adaptorul in cauza arata ca o clema mai lata care prinde axul central al binoclului.
Aceasta clema se poate stringe cu ajutorul unui arc mai tare (gen carlig de rufe) sau cu surub fluture.

zoth
20 Feb 2007 16:29


Doua imagini din care sa-ti dai seama cam despre ce este vorba.

Doru Dragan
20 Feb 2007 16:30


Acelasi lucru se poate obtine si cu ajutorul unei mici menghine. Pentru lemn eventual. Improvizeaza. E lucrul la care noi romanii suntem cei mai mesteri. Sa nu lasam sa piara aceasta calitate a noastra. Mai avem inca nevoie de ea :D

sky
20 Feb 2007 21:56


Ma intereseaza un anumit aspect la acest binoclu.
Cand iti apesi ochii pe el se defocuseaza sau macar are tendinta sa se defocuseze. Cred ca imi iau si io unul ca mi-ati facut pofta  :P

zoth
21 Feb 2007 07:41


Cand iti apesi ochii pe el se defocuseaza sau macar are tendinta sa se defocuseze
Daca este intrebare pot sa-ti spun ca bratele care sustin ocularele au 4 mm in sectiune transversala, metal plin.
Nu cred ca le poti deforma nici daca vrei...  :D

lama
21 Feb 2007 09:11



Doar daca pe linga ochi mai vine si un ciocan :)
Din cite zice Zircon si eu confirm nu are o asemnea problema.
Daca iti iei si ai mai avut binoclu in folosire poate faci si tu o comparatie caci eu nu am cum(e primul binoclu serios)
Stima!

HoO_Germany
21 Feb 2007 19:38



Ok atunci.
Intrebare: cum se cheama si ai idee pe unde gasesc?
Multumesc

pe romaneste nu stiu cum se cheama. Pe engleza se cheama binocular holder. 
Eu pot sa-l trimet.

Tavi F.
22 Feb 2007 23:37


Cand iti apesi ochii pe el se defocuseaza sau macar are tendinta sa se defocuseze
Daca este intrebare pot sa-ti spun ca bratele care sustin ocularele au 4 mm in sectiune transversala, metal plin.
As spune si eu citeceva, referitor la sistemul de focalizare central, raportindu-ma la un binoclu rusesc Sotem 20x50, care principial este asemanator la acest sistem.

O eventuala defocusare nu se poate produce (considerind separat elementele mecanismului), din cauza aplicarii accidentale a unei forte axiale pe oculare (in timpul observatiilor). 
1. Surubul central verifica de departe conditia autofrinarii, aceasta fiind:
a2<f  
unde: a2 - unghiul mediu de inclinare al elicei filetului;
          f - unghiul de frecare intre surub si piulita.
2. La fel, nu se pune problema incovoierii pirghiilor de sustinere a ocularelor.

In schimb, jocul capetelor bratelor (~37mm pina la axa optica a unui oc.) de sustinere a ocularelor pe surubul central, produce o deplasare axiala  de ~2mm a ocularelor, asta e defocalizarea.
Valorile date de mine sint pentru un binoclu folosit, achizitionat (la mina a 2-a), in special pentru partea optica (destul de buna, doar obiectivele si prismele faceau mai mult de 40 RON). 

In concluzie spun ca prefer sistemul de focalizare individual cu filet, e mult mai bun si durabil, si o sa-mi modific binoclul mentionat, in acest sens.

zoth
23 Feb 2007 07:10


In schimb, jocul capetelor bratelor (~37mm pina la axa optica a unui oc.) de sustinere a ocularelor pe surubul central, produce o deplasare axiala de ~2mm a ocularelor, asta e defocalizarea. 

Nu stiu daca am inteles eu bine la ce joc te referi, dar am verificat acest lucru si la Baigish el NU exista. Flansele cu care se termina bratele port oculare se strang una fata de alta intre alte doua flanse ale axului central fara joc, avand ca grad de libertate doar modificarea unghiului dintre ele, deci modificarea in final a distantei interpupilare.
Poate la tine aceste flanse sunt cumva uzate si permit acest joc.
Ai putea incerca rectificarea lor plana si apoi sa introduci o saiba de grosime adecvata care sa preia jocul creat.

Iti dau dreptate ca pentru astro cea mai buna solutie este reglarea individuala a focalizarii pe fiecare barrel al binoclului in parte, chiar daca este putin mai incomoda.
Modul de focalizare centrala cred eu ca a fost introdus din doua motive, comoditate si viteza de focalizare. Cand ai de-a face cu imagini terestre pentru care focalizarea e mult diferita, cel mai rapid mod e cel cu focalizare centrala, iar majoritatea binoclurilor uzuale sunt gandite pentru folosire terestra.
La fel si Baigish a fost gandit initial ca binoclu militar, deci tot pentru folosinta terestra si sistemul cu focalizare centrala s-a dovedit a fi cel mai operativ.

Tavi F.
23 Feb 2007 21:14


In schimb, jocul capetelor bratelor (~37mm pina la axa optica a unui oc.) de sustinere a ocularelor pe surubul central, produce o deplasare axiala de ~2mm a ocularelor, asta e defocalizarea. 

Nu stiu daca am inteles eu bine la ce joc te referi, dar am verificat acest lucru si la Baigish el NU exista. Flansele cu care se termina bratele port oculare se strang una fata de alta intre alte doua flanse ale axului central fara joc, avand ca grad de libertate doar modificarea unghiului dintre ele, deci modificarea in final a distantei interpupilare.
Poate la tine aceste flanse sunt cumva uzate si permit acest joc.

Jocul (axial) mult mai mic de 2mm, intre flansele celor doua brate portoculare, se datoreaza uzarii unei saibe de aluminiu (asta se remediaza). 

Forta excentrica, fata de axa surubului (axiala aplicata la ocular), are doua efecte importante:
1. amplifica prin rotatie jocul mic dintre flanse;
2. mai produce o rotatie a surubului din cupla elicoidala (surub-piulita), efectul asta l-am omis ieri, dar e foarte important, si duce la valoarea de ~2mm (la ocular). Ponderea consecintei (2) in deplasarea axiala a ocularului, creste invers proportional cu distanta pina la obiectul observat (nu mai enumar cauzele aici). 

Eu sint mai exigent si in privinta partii mecanice, doresc o calitate si o  fiabilitate cit mai bune. 
Mai am un binoclu 6x30, din timpul celui de-al 2-lea razboi mondial, cu focalizare individuala (cu filet), nu are pic de joc axial sau radial la oculare.

Si o curiozitate: binocluri cu prisme si diametrul obiectivelor de 50mm se mai fabrica in varianta cu focalizare separata pe fiecare ocular?

zoth
23 Feb 2007 21:56


Si eu sunt exigent, dar binoclul meu e nou si nu am sesizat un asemenea joc, la inceput mi s-a parut chiar prea rigid. Poate peste un an, doi sa pot vorbi despre el...

Daca se mai fabrica binocluri porro de 50 cu focalizare individuala?
Sigur, uita-te de exemplu pe la WO...

zoth
18 Mar 2007 23:08


Filtre solare pentru Baigish.

Capacele de plastic de la borcanele de mustar  :D  se potrivesc perfect (fest) pe mansoanele de cauciuc ale obiectivelor binoclului.
Au chiar in plus o nervura in relief cu diametrul de 50 mm dupa care putem face decuparea lor si apoi montarea si lipirea foliei solare ND5.
In imaginile de mai jos puteti vedea aceste capace, filtrele confectionate si binoclul cu filtrele montate.
Inca o solutie romaneasca...  :lol:

zoth
19 Mar 2007 13:34


Primul test al filtrelor a avut loc azi dimineata la ora 7.45 in conditii de cer senin. Discul solar se vede superb! Din pacate durata observatiei a fost destul de redusa pentru ca la 8.00 a trebuit sa plec spre munca.

Alexandru Rautu
19 Mar 2007 15:26


Ce inventiv e romanu' ... :D

zoth
10 Iul 2007 20:48


Ramasesem dator cu prezentarea ultimului punct de la acea comparatie pe care am facut-o intre Olympus 10x50 si Baigish 15x50.

la planete nu am avut ocazia sa privesc cu acest binoclu, am vazut doar Jupiter cu satelitii lui prin Olympus si mi-a placut. dar cred ca Baigish-ul ar face treba ceva mai buna, deocamdata nu stiu. 


Am avut aseara ocazia unei indelungi comparatii intre cele doua binocluri cu subiect dedicat Jupiter.
Din cauza luminozitatii mari, Olympusul da un fundal destul de deschis al cerului pe care se disting totusi cu usurinta planeta impreuna cu satelitii sai. Din cauza magnificatiei mici, separarea unghiulara dintre acestia este relativ mica, lucru care cere putina concentrare vizuala.
Baigishul, din cauza magnificatiei mai mari la aceiasi apertura inchide luminozitatea cerului creind un contrast mai mare intre planeta si fundalul cerului iar din cauza campului mai mic pe care il are da o separare unghiulara mai mare intre planeta si sateliti.
Concluzia finala ar fi ca cele doua binocluri se diferentiaza intre ele prin reactia subiectiva pe care o provoaca: Olympusul este un binoclu cu luminozitate mare si camp generos, lucru care da o senzatie deosebita pe cer, iar Baigishul datorita magnificatiei mai mari la aceiasi apertura are un coeficient de eficacitate mai bun pe lumina slaba dand un contrast mai mare, o separare unghiulara mai buna dar si un camp mai mic.

MariusP
26 Iul 2007 14:18


Am gasit pe site-ul http://www.hunterscompany.ro/optica.htm ca firma respectiva (e din Constanta si are puncte de vanzare in Arad si Odobesti, dupa cum scrie pe site) ar comercializa si binocluri Baigish BPT 15x50, printre altele. Din pacate nu scrie nimic de preturi si nici nu am primit raspuns, deocamdata, la mail-ul pe care l-am trimis.

Poate are altcineva mai mult noroc si obtine mai multe informatii!

Ovidiu M. 
20 Sep 2007 19:02


Mai asteptam impresii despre Bagish 15x50....

 Eu am gasit ceva pe siteul de mai jos si cred ca este Bagish cu toate ca zice e binoclu "Red Star".

 http://www.binocularsmart.com/binoculars/15x50-russian-military-binoculars-red-star-review.shtml

zoth
20 Sep 2007 20:03


In link-ul pe care l-ai dat, binoclul e cel care se vede in josul paginii, aceleasi mansoane de cauciuc la oculare si la obiective, aceiasi geanta de protectie. Faptul ca e botezat altfel cred ca se datoreaza fitzelor americane, probabil au vrut sa-i acorde un aer mai comunist si sa-l scoata in fata ca pe o curiozitate (chestie de reclama).

Daca mai vrei detalii despre Baigish, spune exact ce anume te-ar interesa, sau si mai bine ce fel de binoclu cauti mai exact, ce anume sa stie sa faca?

Ovidiu M. 
20 Sep 2007 21:03


Zircon eu sunt asa de incepator incat am o idee vaga despre ce vreau. Insa, in principiu as vrea un binoclu cu care sa pot invata cerul cat de cat si cu care se pot face si niscaiva observatii planetare...;si daca vad si o andromeda sau cateva deep sky objects ar fi ideal....

 Eu am mai gasit undeva si un Kronos BP 20X60 cam la acelasi pret cu Bagish 15X50....Greu mai este sa alegi ceva....

 P.S- Ai auzit cumva de cazuri binocluri Bagish sau Kronos cu defecte?
 Mi-e sa nu comand si sa ma trezesc cu vreunul defect.....

zoth
20 Sep 2007 21:45


eu sunt asa de incepator incat am o idee vaga despre ce vreau
de fapt asta e cea mai mare problema a ta, nu faptul ca nu gasesti un binoclu potrivit. eu cred ca asa patesc toti incepatorii, vor cam tot de la inceput. nu e un lucru rau dar treburile trebuie rezolvate treptat.
parerea mea e ca in primul rand ar fi bine sa inveti cerul, si cel mai indicat instrument pentru acest lucru este un binoclu cu camp mare, un 10x50 ar fi ideal dupa mine.
pentru un astfel de binoclu nu este necesara o investitie mare si pe masura ce inveti cerul se vor contura si lucrurile care te atrag, astfel incat sa stii singur incotro vrei sa te indrepti si ce iti va fi de folos in viitor.
dupa ce treci de prima etapa ai sa poti sa-ti cumperi si un binoclu mare in caz ca ti-l vei mai dori.
folosind un binoclu cu magnificatie mare la inceput, placerea invatarii cerului se va transforma mai mult in chin, nu e imposibila invatarea nici cu un astfel de binoclu, dar va fi mai greu (exemplul cu tabloul dat de DD).

Ai auzit cumva de cazuri binocluri Bagish sau Kronos cu defecte? 
Mi-e sa nu comand si sa ma trezesc cu vreunul defect..... 
Nu am auzit pana acum dar nici imposibil nu cred sa fie...
Cred ca ar fi mai bine sa comanzi din Europa, gasesti si aici toate modelele pe care le doresti.

Tavi F.
26 Sep 2007 11:19


M-ar interesa si pe mine citeva aspecte constructive, daca imi puteti spune, si anume:

1. Capacele corpului cum se fixeaza? (nu vad suruburi) Prin presarea datorata filetarii tubului port ocular resp. tubului obiectivului?
2. Prismele cum sint fixate pe directia axiala (directia privirii)? Sper ca nu prin forta produsa de o lamela elastica fixata la ambele capete.
3. Cit e inaltimea unei prisme? Sau dimensiunile fetei ipotenuza?  Sper ca sistemul de redresare nu produce vignetare.

Am gasit si eu un binoclu din aceeasi categorie, dar cu focalizare individuala, un BP 16x50, de asta intreb.

zoth
26 Sep 2007 16:59


1. Capacele corpului cum se fixeaza? (nu vad suruburi) Prin presarea datorata filetarii tubului port ocular resp. tubului obiectivului?

intradevar nu exista suruburi si prinderea capacelor se face asa cum ai intuit. se pare ca e o metoda larg folosita de rusi (si Kronosul este la fel si e construit la alta fabrica decat Baigishul).

2. Prismele cum sint fixate pe directia axiala (directia privirii)? Sper ca nu prin forta produsa de o lamela elastica fixata la ambele capete. 

nu am desfacut nici Baigishul nici Kronosul sa ma uit la acest aspect si din pacate nu o pot face nici acum caci intre timp am dat Baigishul.
ce pot sa spun ar fi ca "scoala" am facut-o tot pe un Baigish parca de 10x40 si la el am observat metoda de care spui. in plus prismele nu erau montate pe vreo piesa separata de corpul binoclului asa cum se intalneste la multe binocluri chinezesti, ci erau montate chiar pe corpul binoclului care avea frezate locasuri speciale pentru prisme si apoi asigurate cu acele lamele. acel locas permitea reglarea prismei doar longitudinal, canalul frezat fiind un pic mai lung decat prisma. am motive sa cred ca si Baigishul de 15x50 era la fel fiind confectionat la aceiasi fabrica.

3. Cit e inaltimea unei prisme? Sau dimensiunile fetei ipotenuza? Sper ca sistemul de redresare nu produce vignetare. 


dimensiunile prismelor nu le cunosc, mi s-au parut de dimensiuni normale.
despre vignetare e greu de dat un verdict obiectiv, dar ca parere subiectiva am impresia ca binoclul este construit foarte aproape de limita.