-----------------------------------
horatius
08 Mar 2012 21:56

Marte si Saturn
Dupa cateva prelucrari la 2 filmulete de aseara imaginea de mai jos a iesit multumitoare. Dar vor urma si altele, probabil ca sunt cadre si mai bune prin filmulete.

nobody
08 Mar 2012 22:17


Vad ca ai schimbat poza cu Marte si arata mai bine.
Asta-i camera: http://www.astronomycameras.com/products/usb/dbk21au618as/ ?

bebe27082
08 Mar 2012 22:18


Cred ca nu mai au rost felicitarile!

De curiozitate, cat costa aparatura folosita?

auriga
08 Mar 2012 22:19

Re: Marte si Saturn
Au iesit foarte bine.
Am fost si eu prezent [url=http://www.scirocco.ro/tmp/cupola.jpg]acolo .Pot spune ca Saturn arata aproape ca in foto in ocular, n-am vazut niciodata atat de bine diviziunea Cassini.  Marte arata aproape la fel de bine doar fara contrastul din poza.
focala nativa a instrumentului 4000mm + barlow 2x zeiss + un ocular zoom Hyperion (nu cea mai fericita alegere...) plus un neodymium Moon&Skyglow.
Seeingul era mediu spre prost in momentul achizitiei.

bebe27082
08 Mar 2012 23:00


http://www.youtube.com/watch?v=QU3IG7vcnBM

De ce printr-un telescop de 5'' se pot produce astrofotografii la planete, comparabile ca print-unul de 16'', daca conditiile atmosferice sunt identice ?

Tine numai de prelucrare?

Teo
09 Mar 2012 00:09


Arata foarte bine poza cu Marte.
Din pacate, instrumentele mari, de 12-16 inch nu sunt accesibile amatorilor de rand din cauza preturilor prohibitive.

Apoi mai ai nevoie de o camera buna, un cer curat si in sfarsit de o prelucrare corespunzatoare.

Felicitari pentru fotografie !

Poate postati si filmuletul original cu Marte, undeva pe Youtube sa avem si noi senzatia ca privim prin instrumentul de 16 inch. :D

horatius
09 Mar 2012 00:26


Inca o poza din alt filmulet. Cred ca asta e cam cea mai buna, cadrele brute par a fi cele mai reusite.

Se poate si un filmulet pe youtube, de indata ce imi dau seama cum fac dintr-un fisier de 8 gb ceva de cateva sute de mb.

PS1: Da, aceea este camera.
PS2: Instrumentele mari si bune aduc rezolutie, deci detalii. Preturile nu se discuta, telescoapele bune si mari costa.

bebe27082
09 Mar 2012 00:48


Si pana la urma, care este raspunsul? E clar ca instrumentul de 16'' da o rezolutie mai buna, dar de ce rezultatele sunt atat de apropiate? Am vazut anumite fotografii facute de amatori (prin instrumente modeste), care le concurau pe cele facute de Hubble. Este doar prelucrarea?

horatius
09 Mar 2012 01:01


Fotografia planetara depinde cel mai mult de seeing, influenteaza cel mai puternic imaginile. Poti sa ai si Hubble in spatele casei daca seeingul e de 2 lei, tot imagini ca un telescop mic ai. De aceea e pus Hubble in spatiu. Si din acest motiv nu se pot compara imaginile planetare, pentru ca nu sunt facute in conditii similare de seeing. Amatorii fac poze cand pot, doar vreo 2-3 cauta zone cu seeing bun special sa faca poze. Din prelucrare se mai pot scoate detalii ingropate in imagini pe care ochiul nu le vede. Dar daca ai cadre bune din start poti face poze planetare bune, fara multa prelucrare sau imagini extraordinare cu prelucrare multa.

bebe27082
09 Mar 2012 01:24


Stiu ca la astrofotografia planetara si la astrofoto in general, conteaza foarte mult conditiile atmosferice, de aceea am si specificat la prima intrebare, cazul cu Hubble l-am dat pentru ca este extrem (Hubble, apertura 2.4m, pe orbita - Newton 8'', 80km atmosfera, vantul slab moderat...gheata la mal  :mrgreen: )

Dar daca alaturam 2 telescoape, acelasi seeing, sa zicem (ca in exemplul de la primul post) unul de 5'' si unul de 16'', diferentele vor fi mari sau neglijabile? Normal ca 16''= rezolutie mai buna, dar cu mult mai buna sau tine mai mult de tehnica de fotosopat (ca acum multi folosesc cuvantul acesta)?

nobody
09 Mar 2012 02:03


Stacking-ul poate ameliora destul de mult rezolutia pierduta din cauza seeing-ului.
Desigur, in cel mai fericit caz, pana la limita rezolutiei optice a instrumentului.

Este ceea ce s-ar putea numi optica adaptiva a saracului.  :)

UFO
09 Mar 2012 09:25


nobody a spus:

Stacking-ul poate ameliora destul de mult rezolutia pierduta din cauza seeing-ului.
Desigur, in cel mai fericit caz, pana la limita rezolutiei optice a instrumentului.

Este ceea ce s-ar putea numi optica adaptiva a saracului. 

 :D  :D  :D  :D  :D  :D  foarte tare remarca lui nobody

al doilea Marte pare un pic dublat de la prelucrare insa detaliile sunt frumoase.

Laurentiu
09 Mar 2012 12:08


Marte a iesit exceptional ceea ce atesta un seeing favorabil, un telescop aclimatizat si colimat corespunzator precum si o procesare a imaginii de buna calitate. Cam astea sunt conditiile de baza pentru a obtine astfel de imagini.

Felicitari Horatius !

Teo
09 Mar 2012 12:50


Mi-am permis sa ma joc si eu putin cu poza domnului Horatius.

Sper sa nu fie cu suparare. Stiu cata munca si investitii presupune realizarea unei astfel de fotografii.

M-am straduit insa, sa evidentiez ceva mai multe detalii.

Iata ce a iesit :

emilf
09 Mar 2012 13:15


Felicitari si din partea mea, Horatius!
Postezi relativ rar cite o fotografie, dar arata superb toate.
Succes in continuare! :D

Stanescu Octavian
09 Mar 2012 13:21


Frumos instrument , e un Schmidt cass mai rapid inteleg f/10  oarecum similar RC.
Saturn e cam blurat poate focalizare sau seeing prost , Marte are dublura stanga posibila decolimare .
E mult de lucru si de stat nopti pt clipuri bune  din care sa iese poze pe masura instrumentului.

horatius
09 Mar 2012 13:33


Poti sa te joci cu ele fara probleme. Pe calculatorul pe care fac astrofoto si procesez, ceea ce am postat arata foarte contrastant cred ca datorita monitorului IPS, dar cand schimb calculatorul cu cel de la firma imaginile apar sterse si mai luminoase, deci unul din ele e decalibrat. Imaginile sunt prelucrate exclusiv in registax, wawelets, sharp pe canale, histograma, aliniere canale, deci destul de putin fata de ce fac altii.

Imaginile in film zboara din stanga in dreapta, datorita atmosferei putin turbulente. Cadrele brute au multe din ele blur pe margine. Cele 2 imagini sunt alcatuite din cam 2000 de cadre selectate din aprox. 10500 de cadre cat are fiecare film. Telescopul e putin decolimat, intr-adevar. Saturn era pe la 30 de grade deasupra orizontului, mai trebuia asteptat sa se ridice.

Multumesc tuturor pentru aprecieri!

psemil
09 Mar 2012 14:34


Intr-adevar frumos Marte. Felicitari Horatiu

jimao22
09 Mar 2012 17:16


Si eu am fost acolo cand s-au facut pozele. Daca aveti nevoie de confirmari suplimentare, vi le dau si eu.
 :D
Ma bucur ca m-am nimerit prin Cluj cand s-au organizat baietii pentru un mic star-party. Ca o paranteza, l-am cunoscut si pe domnul Turcu de la observator si am fost chiar impresionat de munca sa despre care nu se face prea multa publicitate (studii la stele duble si variabile).
Marte a iesit foarte bine, se vedea bine si la achizitie oricum.

theogon
09 Mar 2012 19:22


În seara de 8 martie am ieșit în dealul Feleacului mai mulți, (membrii societății Andromeda și câțiva oaspeți, îl amintesc pe Jimao) la o sesiune de observații, după atâta frig și ceață - vorba poetului. Seara a debutat cu turbulență mică, care din păcate s-a accentuat. Am pus în stație un mak de 180, pe Lucian l-au lăsat bateriile la EQ6 așa că ED-ul de 120 nu s-a mai montat. În schimb am tras cu toții o geană prin SC-ul de 16', dar turbulența mare și o mică decolimare pe mine m-au descurajat. 
După ce lumea s-a mai rărit, Horatius a început să facă un film la Marte. Rezultatele le-ați văzut mai sus. Personal nu cred să fi văzut o imagine a lui Marte atât de bună, luată din Romania  la o opoziție medie.
În timp ce Horatius lua imagini la Marte, eu privem prim mak-ul de 7' aceiași planetă. Deja seeing prost, și cu multă bunăvoință ghiceai ceva, ce ar fi putut fi calota polară la 270X. În rest nici un detaliu. Termometrul instalat lângă telescop arăta -10 grade. După 6 ore de stat în frig m-am retras. Băieții au mai rămas să mai tragă cadre.
Pot să mai adaug că privilegiul de a accesa un instrument mare (pentru noi), dublat de multă pasiune și muncă dau rezultate notabile chiar și în condiții nu foarte bune

bebe27082
09 Mar 2012 22:53


http://www.damianpeach.com/

Poate il cunoasteti, este cel care a castigat anul trecut, Astronomy Photographer of the Year 2011.

Aruncati un ochi, ce a putut face, este senzational!

Atasez si o mostra:

auriga
09 Mar 2012 23:31


m-au lasat bateriile la aparatul foto :) nu la EQ6 pt ca pentru el intentionam sa folosesc curentul de la observator. Daca tot am intervenit, asa arata scena cu telescoapele, toata lumea fiind in observator, atrasi de telescopul pus la dispozitie cu bunavointa de dl. Vlad Turcu, ce a asteptat rabdator dupa noi ca sa inceapa la randul sau observatiile.

Erwin
10 Mar 2012 01:41


Felicitări &#537;i dela mine! Se conturează un nucleu din ce în ce mai mare &#537;i mai bine dotat de astrofotografi români. Chiar dacă mai este până la dotarea &#537;i experien&#539;a domnului Piersică, eu vă urez mult succes &#537;i cer senin!

Teo
10 Mar 2012 15:45


Eu astept cu mare curiozitate si o imagine a lui Marte luata de D. Cristi, care ne-a uimit cu fotografiile lui Jupiter luate de el prin telescopul de 12 inch.

Nu stiu ce e cu el de nu apare in ultima vreme.

Sper sa ne incante cat de curand cu o varianta foto a planetei Marte.

Succes tuturor !

UFO
10 Mar 2012 16:36


Am inchis acest topic, temporar, pentru a ma asigura ca URANUS7 nu mai posteaza aici. 

Am luat decizia ca orice mesaj viitor postat de acest user pe sectiunile moderate de mine sa fie exclus din discutii pana la clarificarea statutului acestuia pe forum.

Laurentiu