-----------------------------------
Crashdown
24 Feb 2012 12:20

Nu stiu nimic despre astronomie , dar imi place..
As dori un telescop si dupa ce am citit vreo 2-3 zile pe aici m-am hotarat la asta :
http://astromagazin.ro/catalog/telescop-skywatcher-dobson-3051500-blackdiamond-p-1245.html?osCsid=3e0a313d58e7ba6291571bd9a82a4e4d

  Ce parere aveti ? Pana voi invata abc-ul , voi intampina dificultati in utilizare ?:) Si cam in cat timp dupa ce ma voi fi familiarizat cu observatiile voi simti nevoia de schimbare a instrumentului ?

ursamajor
24 Feb 2012 12:32


Ăla e deja instrument de categorie grea. Cu toate astea, se utilizează foarte u&#537;or, de&#537;i la capitolul portabilitate o să ai ceva probleme. Se rezolvă cu o ma&#537;ină, dacă nu cumva va fi amplasat într-o zonă care e ideală observa&#539;iilor astro. Dacă n-ai chemare pentru foto &#537;i-l vei folosi doar pentru vizual, maximum pentru ceva foto la Lună, Soare, planete, nu cred să-&#539;i dore&#537;ti altceva o bună bucată de vreme.

Alexandru Savin
24 Feb 2012 12:49


Salutare!
Bine ai venit printre ''lunatici''!
Satisfactii iti spun ca vor fi foarte multe, cu multi "WOW!"  si nopti nedormite.
Ar trebui pentru inceput sa inveti cateva constelatii, lucruri de baza (de exemplu ce inseamna declinatie, ascensie dreapta, meridian) cat si partea tehnica: deosebirile intre refractor si reflector, tipuri de constructie 
apertura, distanta focala, raport focal calculul unui grosisment.

"scula'' de o vrei sa o achizitionezi e ceva super! DAR:
1. ai unde sa o depozitezi?
2. poti sa o transporti pana la locul de observatie?
3. esti dispus sa stai 1 -2 ore sa se aclimatizeze oglinda?
4. cu cat apertura e mai mare cu atat efectul turbulentelor va fi mai puternic. Cauta un video pe Youtube sa vezi mai exact cum arata asta.


In rest, sa ai spor in ceea ce vrei sa faci!

Alex.

red giant
24 Feb 2012 13:22


Având în vedere lipsa cuno&#537;tin&#539;elor în domeniu, achizi&#539;ia unui instrument scump nu e recomandată.

Doru Dragan
24 Feb 2012 13:36


Pana voi invata abc-ul , voi intampina dificultati in utilizare ? Si cam in cat timp dupa ce ma voi fi familiarizat cu observatiile voi simti nevoia de schimbare a instrumentului ?
Cu cat e mai mare instrumentul cu atat e necesar sa ai mai multa experienta. O sa fie ca si cum ai merge intr-un oras in care nu ai mai fost si ai incerca sa mergi pe strazi avand la ochi un binoclu :) Aaa... dupa ce te vei familiariza cu observatiile nu o sa mai fie nici o problema :D

ursamajor
24 Feb 2012 15:25


Dacă &#539;i-l permi&#539;i &#537;i po&#539;i rezolva chestiunea portabilită&#539;ii (în cazul că e nevoie, am mai spus-o), ia-l. Să sari din instrument (mai slab, mic) în instrument (mai bun, mare) e contraproductiv &#537;i neeconomic, iar ăla e un instrument bun &#537;i de invidiat. 
Chiar &#537;i un Rolls se conduce ca un Logan. Doar trebuie să-&#539;i iei permisul. Eventual, un binoclu bun, ceva lectură &#537;i deja "ai luat sala". :wink:

nobody
24 Feb 2012 18:53


Doar ca aici e vorba de un camion cu remorca si nu se mai conduce ca un Logan chiar daca reciproca ar putea fi valabila.  :lol: 
Cati fac scoala de soferi pe un Rolls-Royce ?  :roll: 
Si vezi ca sunt mari diferente la condus chiar intre masini mai normale.

Alexandru Savin
24 Feb 2012 19:04


Dacă &#539;i-l permi&#539;i &#537;i po&#539;i rezolva chestiunea portabilită&#539;ii (în cazul că e nevoie, am mai spus-o), ia-l. Să sari din instrument (mai slab, mic) în instrument (mai bun, mare) e contraproductiv &#537;i neeconomic, iar ăla e un instrument bun &#537;i de invidiat. 
Chiar &#537;i un Rolls se conduce ca un Logan. Doar trebuie să-&#539;i iei permisul. Eventual, un binoclu bun, ceva lectură &#537;i deja "ai luat sala". :wink:

Ceea ce spune este perfect adevarat. Exemplu, eu, am trecut 4 instrumente pana am ajuns la 100ED-ul pe care il detin acum. Daca stiam de la bun inceput , investeam direct in el , chiar daca ar fi fost mult mai greu ca incepator. Practic, aveam doar mai mult de invatat la inceput.Parerea mea, e ca daca iti permiti un instrument mai profi de ce sa nu incepi cu el, ca daca nu stii sa-l folosesti ,inveti.

EDIT Problema e sa nu fie o pasiune trecatoare! Atunci dezavantajul este evident.

Alex.

ursamajor
24 Feb 2012 19:11


nobody,
Seamănă deja a teoria chibritului &#537;i se &#537;tie că românii sunt tare pricepu&#539;i la asta.


Argumentele mele, sintetizate:
Un newtonian e un newtonian &#537;i dacă are oglindă de 305mm. Simplu&#539; &#537;i versatil: vezi &#537;i planete &#537;i DSO &#537;i ce mai vrei. La apertura lui bate orice lunetă în categoria aceea de pre&#539;. Fiind &#537;i pe montură Dobson, e u&#537;or de manipulat la observa&#539;ii. Pentru aclimatizare se poate ata&#537;a ventilator &#537;i se scurtează timpul destul de mult.
Partea teoretică a astronomiei e altceva &#537;i n-are a face cu instrumentul posedat. Ca amator, te po&#539;i informa din surse variate, aflate la dispozi&#539;ie: articole pe net, car&#539;i, forum, softuri etc. etc. etc.

nobody
24 Feb 2012 19:32


Da, bine ca am plecat din Romania. Sanatate !

ursamajor
24 Feb 2012 19:39


Năravu' &#539;i-a rămas. :wink:

nobody
24 Feb 2012 20:03


Deformare profesionala.  8)

alex1209
24 Feb 2012 20:23


pai daca nu stii nimic despre astronomie, incepe cu un instrument mai mic :wink: , nu chiar asa mare. Gandestete bine daca vrei sa il transporti, deoarece este ff mare. Gandestete asa: este lung de 1,5 metrii si diametrul tubului este de 31cm, deci...

ursamajor
24 Feb 2012 20:51


Colapsat, tubul e mai scurt, nu are 1,5 metri. Cam 1 metru.

alex1209
24 Feb 2012 21:21


da, nu am specificat desfacut sau strans
 :roll: