-----------------------------------
alex1209
09 Feb 2012 13:09

URGENT!!! Montura dobson detalii
Salut. Cine are cateva idei? Vreau sa fac montura dobson din lemn, cei logic, pentru un telescop cu oglinda de 150mm si distanta focala 1300mm. Dar vreau sa imi dai niste idei despre cum sa ii atasez niste mecanisme, pentru miscari fine. Intelegeti voi... :)  Idei???

zoth
09 Feb 2012 13:22


Si cate topicuri deschizi pentru o montura Dobson?
Poate reusesti sa umpli toata ferestra de mesaje noi cu montura asta ...

alex1209
09 Feb 2012 13:25


imi cer scuze, SUNT NOU PE AICI!!!!
Mersi de ajutor

auriga
09 Feb 2012 13:47


daca este executata corect, montura nu are nevoie de alte mecanisme, se va misca foarte fin, suficient cat sa misti telescopul cu un deget pe ambele axe.

solutia 'consacrata' este  teflon pe o suprafata si 'ebony star' pe cealalta. 

teflon gasesti de cumparat la astrovest: http://www.astrovest.ro/home/index.php?option=com_content&view=article&id=115&Itemid=66

la astromagazin gasesti si teflon si ebonystar: http://astromagazin.ro/catalog/accesorii-telescop-constructiepiese-schimb-c-11_80.html

succes.

alex1209
09 Feb 2012 13:53


Chiar nu stiam de astea, adica de combinatiile dintre ebonystar si teflon. Merci auriga :D

alex1209
09 Feb 2012 19:11


Si cu echilibrul cum fac? Adica daca pun pe o stea care e la 70 de grade de orizont sa stea acolo, nu sa imi cada inapoi, intelegeti?

valy
09 Feb 2012 20:16


Il echilibrezi asa in mare, si eventual mai pui contragreutati cand e nevoie.

auriga
09 Feb 2012 23:19


echilibrul mai ales la un tub asa lung nu va fi o problema, daca echilibrezi corect tubul (cu toate accesoriile pe el, inclusiv un ocular cu greutate medie si cautatorul) si daca folosesti teflon si ebony star exista o frictiune suficient de mare incat telescopul sa stea fix in aproape orice pozitie dar suficient de mica astfel incat sa il misti cu un deget. Exista niste reguli, de exemplu rotile laterale pentru altitudine trebuie sa aibe diametrul 1.8 x diametrul tubului, etc.

alex1209
10 Feb 2012 16:53


auriga, nu inteleg la ce te referi cu diametrul tubului..... :?

auriga
10 Feb 2012 17:39


vroiam sa spun ca diametrul rotilor de altitudine este recomandat sa fie de 1.8 x diametrul oglinzii principale (in cartea de Kriege & Berry). Adica la telescopul tau de 150mm ar trebui sa aibe 270mm, din experienta mea o sa mearga ok si cu 200mm.
http://stellafane.org/tm/dob/index.html

alex1209
10 Feb 2012 18:17


200 mm diametrul rotilor?

jimao22
10 Feb 2012 18:48


Alex, dragutule, decat sa umplem topicul de intrebari stupide, mai bine (1) ia internetul la puricat pentru toti termenii pe care nu-i intelegi fie (2) ia niste referinte pentru niste carti care sa te ajute sa intelegi problema. 
Baietii astia sunt foarte binevoitori si foarte bine intentionati si ii primesc cu drag si cu bratele deschse pe toti incepatorii (si eu am fost incepator, nu am uitat asta). Dar daca vrei sa intri in pasiunea asta in plin si te limitezi sa pui intrebari scolaresti, nu vei ajunge foarte departe.
Curba de invatare in astronomie este uriasa, nu degeaba i se spune regina stiintelor.
Ia aminte la cuvintele mele si nu mi-o lua in nume de rau, pune mana, invata cat poti de mult singur si vino cu intrebari cat de cat pertinente.
Uite, daca vrei cu adevarat sa faci un dobson, iti trimit pe pm un link de unde sa downloadezi o carte - Cum sa alegi si sa folosesti un dobsonian - si daca mai vrei, mai am (16 Gb de carti si programe de astronomie). Ca sa nu zici ca sunt doar cu critica si nu vreau si eu sa te ajut.

alex1209
10 Feb 2012 18:52


da, te rog sa imi trimiti link-ul cu toate aplicatiile si cartile (16Gb), chiar m-ai facut curios. Eu nu m-am interesat de carti de astronomie.

MikeC
10 Feb 2012 20:11


La acest link gasesti biblioteca online a SARM (nu stiu daca toate linkurile functioneaza, ptr ca in ultima vreme nu a mai fost intretinuta) http://95.76.157.166/sarm/carti/  Dar gasesti de exemplu :  
"Laboratorul astrofizicianului amator", Matei Alexescu, Ed. Albatros, Bucuresti, 1986; 
"Cerul, o carte pentru toti", Matei Alexescu, Ed. Albatros, Timisoara, 1974; 
"Cartea astronomului amator", Ioan Todoran, Ed. Albatros, Bucuresti, 1983;

Pentru toti amatorii din Romania si mai ales ptr constructorii de instrumente, cartile astea au fost... ca niste biblii. Lectura placuta!

alex1209
22 Mar 2012 23:02


Incet incet ma apuc de construit montura dobson pentru viitorul telescop. Astazi am taiat cele 2 placi de la baza monturii cu un diametru(sau lungime ca sunt patrate) de 35cm. Am lipit si margini din acelea, benzi de lipit pe lemn sa zic asa. 

pun si o poza cu ele

cu timpul, incet, incet, pana voi strange banii pt tubul optic, voi mai mesterii cate ceva la montura

ursamajor
22 Mar 2012 23:05


http://astromagazin.ro/catalog/accesorii-telescop-constructiepiese-schimb-c-11_80.html

Ce mizerabili! 14 lei un capac de plastic, 45 lei 3 &#537;uruburi (&#537;urube, vorba lor)... Falimentu' să-i lovească!

alex1209
26 Mar 2012 14:04


am dat gaura in placa pe care va intra rulmentul :D

Teo
26 Mar 2012 14:22


Originala metoda de decupare cu bormasina. 
Exact asa am decupat si eu interiorul unor diafragme de luneta.  :D

alex1209
26 Mar 2012 17:24


pai mi s-a parut cel mai simplu asa. Decat sa mai dau banii si pe o freza de lemn, eventual pentru mai multe dimensiuni, ca nu se stie. Mai trebuie sa slefuiesc putin, apoi finisez si voi introduce rulmentul. Dar mai tarziu, ca am simulari de BAC de maine :( . Sper sa fac ceva.

alex1209
29 Mar 2012 16:24


am slefuit interiorul astfel incat sa intre rulmentul si i-am pus cateva prize ca atunci cand va venii toata greutatea sa nu iasa rulmentul :D

alex1209
31 Mar 2012 19:33


astazi am fost la tara si am facut pe slefuitorul de lemne. :lol: 

batul pe care l-ati vazut mai sus pe care intra rulmentul l0am inlocuit cu ceva mai bun si mai solid. Dintr-o bucata de grinda de 10cm pe 10cm mi-am taiat cat am avut nevoie si am inceput sa mesteresc.

La final cand am venit acasa am lipit pe unde se putea, inclusiv pe fundul acestuia, margine pentru lemn.

vedeti mai jos

alex1209
31 Mar 2012 19:34


si va fi prins cu patru surubiru de colturi pe placa de baza, iar in mijloc unul lung pe care va intra o saiba mare care sa fixeze rulmentul bine. :) 

deocamdata cam atat

nobody
31 Mar 2012 19:59


Ceva-mi scapa ... totul se va sprijini pe rulmentul central prins de acel ax din lemn, iar restul va sta in aer ?

alex1209
31 Mar 2012 20:08


da :) 
voi incerca ca urmatoarele atasamente sa le prind astfel incat sa fie bine echilibrat.

parerea mea este ca o sa mearga. Greutatea nu o sa fie mai mult de 7-8kg(cu tot cu tubul optic zic eu)

mie mai mi-a dat cineva niste bari drepte de aluminiu, care le-as putea folosi in modul de a nu mai face placile de lemn laterale(asta in cazul in care nu o sa imi convina ceea ce am facut in desenul acela cu montura asa cum mi-o imaginam eu)

si sa le fac, gen, truss, o placa mica jos in care voi prinde barile de aluminiu si una sus cu modelajul unde va sta tubul optic.

nobody
31 Mar 2012 20:38


Imi pare rau sa-ti zic ca aceasta nu este o montura Dobson.
Este mai degraba un test de rezistenta materialelor.
Rog colegii de forum sa-ti explice de ce, ca mie-mi sta mintea-n loc ...  :roll:

alex1209
31 Mar 2012 20:52


:|

nobody
31 Mar 2012 21:23


http://www.allarscopes.com/telescopes/150mm_f6/teflon.jpg
http://www.allarscopes.com/telescopes/150mm_f6/jalusta_valmis1.jpg

alex1209
31 Mar 2012 21:33


bucatelele acelea albe sunt teflon?

iar daca este in combinatie cu ebonystar, nu am bani pentru ebony. Mi se pare prea scump

nu imi dau seama daca este facut in combinatie cu ebony, sau este teflon cu scandura in sine

Lord_Paul
01 Apr 2012 12:24


Alex, m-am straduit sa inteleg cam ce doresti sa faci pe-acolo sau cam ce va iesi din ceea ce detaliezi tu, dar sunt cam pesimist in ceea ce priveste rezultatele. S-ar putea sa ma insel si-mi cer scuze daca par cam dur ca-ti spun asta. O sa-ti las un link in care e vorba despre cum se asambleaza o montura Dobson. Stiu ca nu ai elementele componente din filmuletul prezentat, dar daca urmaresti pas cu pas operatiunea, poti sa-ti faci o idee cam care sunt pasii construirii unei asemenea monturi. Succes!

http://www.youtube.com/watch?v=VVBRDCS_qsI

alex1209
01 Apr 2012 15:14


Lord_paul Iti multumesc pentru link. Si o sa vad ce reusesc sa fac la final. Se rupe sau nu.
Incercarea moarte n-are. 

poti sa imi spui te rog din ce sunt cele 2 foi rotunde albe care le pune intre placile bazei?  (teflon??) :?

Lord_Paul
01 Apr 2012 15:24


Sunt de teflon, sigur!

Lord_Paul
01 Apr 2012 15:34


Rectific, scuze, n-am fost atent!  :oops: Cele doua foi rotunde care se pun in centrul celor 2 placi de baza ale monturii sunt de tabla zincata. Intre ele e fixat acel sistem de role, pentru o alunecare fina in azimut.

alex1209
06 Apr 2012 14:13


se pot cumpara de undeva acele sisteme de role?

alex1209
06 Apr 2012 14:25


oricum, astazi pot spune ca am terminat montura dobson in proportie de 90-95%

intre placile de jos de la baza voi mai pune 4 sau 6 roti ca sa nu se sprijine doar in rulment. Am mai vazut acest sistem undeva, nu stiu daca aici pe forum sau in alta parte, nu mai stiu sigur.

am taiat si lateralele, si placa frontala

am facut rotile care vor veni fixate pe tubul optic: dintr-un tuv pvc de 11cm diametru am taiat 2 bucati de 3cm lungime si tot din grinda le-am facut umplutura, alta solutie nu imi trecea prin cap :) 

in final va fi un newton de 200mm oglinda principala cu focala 1400. Astept niste raspunsuri si material de la cineva, si apoi voi mai vedea....

alex1209
06 Apr 2012 14:27


adaug cateva poze

nobody
06 Apr 2012 15:15


Esti pe cale de a redescoperi roata patrata ? Ai o imaginatie bogata.  :)

alex1209
06 Apr 2012 15:33


cand este vorba de construit si nu e cale, gasesc eu   :D 

cand iti place ceva si vrei sa faci cu adevarat, nu e cale de intoarcere

sa vedem daca o sa imi placa sa slefuiesc si sticla  :) 
vom vedea, nimic nu e imposibil(ma rog, aproape nimic)

Lord_Paul
06 Apr 2012 15:47


Esti foarte  ambitios, vorba colegului "nobody"...ai o imaginatie bogata, dar totusi, mai vizioneaza filmuletul acela pe care ti l-am recomandat in legatura cu asamblarea unei monturi Dobson. Acolo vei vedea din ce parti componente e alcatuita montura, cum ar trebui, ele, sa depinda una de alta. Ia in serios filmuletul, ca din ce obervam pe-aici, nu stim in ce masura iti va iesi socoteala de-acasa, daca, oare, se va potrivi cu cea din targ. Ca vrei s-o faci, oarecum, deosebita din punct de vedere al design-ului, e ok, dar principiul de baza va trebui sa fie acelasi. Ar fi pacat sa muncesti atat si sa vezi ca rezultatele nu sunt cum te asteptai. In privinta acelui sistem de role, pot sa-ti spun ca vine in pachetul de livrare, asta daca-ti cumperi un telescop nou sau doar montura ca atare. Tu, intrand in randul ATM-istilor va trebui sa concepi un asemenea sistem. Acum ca ajungi la operatiunea de slefuire, polisare a oglinzii ar fi bine ca sa mai citesti prin topicurile de pe-aici, unde e redata pas cu pas, operatiunea, de la persoane cu multa experienta sau iti recomand cartea lui Matei Alexescu " Laboratorul astrofizicianului amator". Optica nu e atat de usoara si necesita rabdare. Succes!  :wink:

Erwin
06 Apr 2012 16:59


Pentru ro&#539;ile axei orizontale era mai bine dacă decupai ni&#537;te discuri din placaj gros multistratificat, nobody are dreptate, ale tale nu sunt perfect rotunde &#537;i atunci o să &#539;i se în&#539;epenească telescopul când îl mi&#537;ti pe verticală. Nu în&#539;eleg de ce te-ai apucat de construc&#539;ia dobsonului dacă nu ai încă oglinzile. Cu acelea trebuie început &#537;i construit întâi tubul, apoi montura dimensionată în func&#539;ie de tub.

alex1209
06 Apr 2012 18:22


se poate lua orice din casa/curte(depinde care, unde sta) asemanator cu dimensiunea viitorului tub optic(si aici ma refer la diametru) si se poate face si intai montura. incet, incet, cu grija, se face.

Ce rost are sa astept atata, pana voi face rost de oglinda.

Pac pac, gata montura, cumpar tubul, vine oglinda, fac bariletul, focuserul
 :D  :D 
gata telescopul :) pac pac :lol:

alex1209
06 Apr 2012 18:24


erwin, apropo, zici ca nu sunt perfect rotunde. De unde stii tu? le-ai masurat?
Credema ca am slefuit acele bucati de grinda, pana mi-au iesit ochii din cap, iar rezultatul a fost foarte bun.  Masurate din toate partile, peste tot este acelasi diametru :D  :D

Lord_Paul
06 Apr 2012 20:40


Alex, cam rautacios tonul pe care l-ai afisat in ceea ce priveste remarcile lui Erwin! Dumnealui are o anumita varsta si cred ca merita sa i se arate un anume respsect pentru asta, plus ca a vrut sa te ajute cu niste sfaturi bune. De ce nu iei de bune astfel de remarci? S-ar putea sa-ti fie utile, la urma urmei toti punem intrebari la care cautam un raspuns. Fara suparare!  :wink:

alex1209
06 Apr 2012 21:48


dl erwin, sa nu credeti ca am facut o critica la remarcile dvs. aici nu pot sa ma exprim vizual (face to face). 
daca v_am suparat, imi pare rau dar credetima ca nu am fost abolut de loc rautacios asa cum zice paul.

va multumesc

Erwin
06 Apr 2012 22:56


Stai flexat &#537;i cugetă adânc! :) 
Am avut în vedere 2 aspecte: ai ni&#537;te goluri acolo pentru că lemnul n-a fost destul de mare să iasă circular &#537;i al doilea greutatea telescopului va deforma acele inele din plastic destul de mult ca să se împiedice mi&#537;carea lină necesară. Trebuie să fie ni&#537;te discuri pline sau să umpli acele goluri cu rumegu&#537; presat cu aracet astfel încât să devină un tot unitar. Când vei da găuri să prinzi discurile cu &#537;uruburi, dacă nu ai rigidizat elementele lemnul este posibil să crape. Graba strică treaba. 

O dovadă de respect pentru toată lumea este să scrie corect în limba română. Dacă EBA agramată a ajuns parlamentar european nu este &#537;i un model de urmat!

alex1209
10 Apr 2012 16:05


ca sa nu mai deschid alt topic si sa imi vad de ale mele, mi-am zis sa postez tot in acest topic.

Ia spuneti-mi va rog, ce cursa trebuie sa aiba un focuser pentru un newtonian cu oglinda primara 200mm, iar tubul optic gros de 250mm?

Va multumesc

alex1209
10 Apr 2012 17:44


ca si cursa ma refer la focalizare, dar cred ca ati inteles :D

valy
10 Apr 2012 18:06


In principiu pentru doar vizual sau foto prime focus nu iti trebuie cursa mare 2-3 cm, dar daca vrei vizual si foto prime focus iti trebuie cam 5-8cm ca sunt decalate putin. Cam asa am la skywatcher 200 f/5, pt foto prime focus focuserul e bagat in interior, la vizual e mai iesit in afara.

alex1209
10 Apr 2012 20:11


deci sa inteleg ca, prime focus=cursa focuserului. Bun, asta nu o stiam, am aflat si eu :D .

in cazul meu(voi folosi doar vizual ca nu imi permit foto) cu primara de 200 si grosimea tubului de 250 ar veni cam 2cm in interiorul tubului si cam 5-6cm in afara tubului.

Am dreptate? :?:

valy
10 Apr 2012 21:23


Nu asta am zis, dar poate explica altcineva mai clar.

alex1209
11 Apr 2012 10:31


atunci e invers. imi trebuie o cursa de 3cm. :) 

altcineva cu sugestii??? va rog

Alexandru I.
16 Apr 2012 13:39


atunci e invers. imi trebuie o cursa de 3cm. :) 

altcineva cu sugestii??? va rogAi calculat pozitia focuserului?

alex1209
16 Apr 2012 14:01


in ce sens te referi la pozitie alex?

alex1209
23 Apr 2012 20:32


intreb tot aici avand legatura cu acelasi proiect.
bariletul are ceva daca acopera tot fundul tubului optic?
exista vre-un avantaj daca procedez asa? Sau nu este bine?

La majoritatea am vazut ca este lasat sa circule aerul

Erwin
24 Apr 2012 01:18


E chiar foarte util să circule aerul, astfel oglinda se va aclimatiza mai repede. Caută &#537;i descarcă-&#539;i programul NEWT, cu ajutorul lui vei putea calcula toate dimensiunile în func&#539;ie de oglinzile tale, dar trebuie să studiezi &#537;i să în&#539;elegi principiul de func&#539;ionare, cum merg razele de lumină &#537;i celelalte lucruri.

alex1209
30 Dec 2013 23:54


Huston, we have a problem!

Pana nu te lovesti, nu intelegi. Trepiedul nu face fata greutatii tubului(impreuna cu accesorii) si contragreutatilor. Are trepidatii foarte mari.
Din nefericire am realizat, prea tarziu, ca montura dobson va fi mult mai usor de folosit si de carat.
Va rog sa ma ajutati putin.
In primul rand, m-am hotarat sa comand o foaie de ebonystar 40x40cm(atata au si placile mele de la baza monturii dobson), costa 126Lei la astromagazin.ro si o bucata de teflon.
Nelamurirea mea este cum suporta atata greutate pentru miscari fine combinatia ebonystar-teflon. 
Deci, am 2 placi de lemn 40x40cm(bazele monturii mele). Pe cea de jos pun ebony, iar pe cealalta cateva talpici de teflon. Zic bine?????
Va rog sa ma corectati daca gresesc.
Picioarele care vor sustine tubul, nu stiu exact cum sa le prin, cu holsuruburi ca la mobila de zi cu zi sau cu suub si piulita. Cu surub si piulita ar freca placile intre ele. Pfff :(

Erwin
31 Dec 2013 12:21


Placa de ebony star nu suportă singură greutatea, ea vine prinsă pe rocker care e făcut din placaj sau pal melaminat. Ca praful să nu se a&#537;eze pe placa de ebony star se pune pe partea de sus cu fa&#539;a în jos, pe padele. Te asigur că frecarea va fi foarte mică, materialele sunt astfel alese pentru a avea un coeficient de frecare mic. 

Padelele de teflon se pun în număr de 3 bucă&#539;i la 120 grade, pe marginea cercului, în drept cu picioarele care vor sta pe pământ, prinse de placa de bază cu &#537;uruburi cu cap înecat. Dimensiunea padelelor de teflon nu trebuie să fie prea mare pentru că frecarea va fi prea mare, 20x20mm cred că e suficient. 

Pentru a avea o idee cum se face acest montaj po&#539;i să te ui&#539;i pe topicul meu, "Cură de slăbire newtonian 12"". Dacă tu ai oglindă de 200mm nu ai nevoie de 400x400mm ci e suficientă o bază de 250x250mm. Eu am făcut una de 360mm diametru, oglinda având 305mm. Astfel reduci greutatea dobsonului. Trebuie să vezi dimensiunile unui dobson similar cu al tău ca să ai un punct de plecare corect. 

Picioarele le po&#539;i face din lemn tare, profil pătrat din fag, tai 3 bucă&#539;i pe care le prinzi cu holz&#537;uruburi de placa de bază. Nu uita să le lăcuie&#537;ti în mai multe straturi să reziste la umezeală. Nu trebuie neapărat să fie reglabile. Eu le-am făcut din profile de aluminiu în care am fixat piuli&#539;e speciale pentru lemn &#537;i în care am înfiletat picioarele de mobilă cele mai groase pe care le-am găsit.

alex1209
01 Ian 2014 00:28


Dl. Erwin, va multumesc pentru explicatii. Ati fost foarte explicit :) si chiar am inteles tot ce ati scris.
Deja imi imaginam montura dobson cu ebony star si teflon in timp ce citeam.

Mi-am dat seama ce am gresit la montaj. Eu i-am mai adaugat o teava de 15cm in inaltime si contragreutatile nu erau suficiente. La fel si cu, colierele, mai trebuiau putin stranse.

Azi, am eliminat acea teava de 15cm, am pus 2 greutati de cate 1kg in capatul tevii pentru contragreutati pe care am mai lungit-o cu inca o teava, ca sa nu trebuiasca sa pun 3-4kg contragreutate.
EFECTUL? Ii dau un impuls, iar el merge foarte lin.

Dar nu voi renunta la terminarea monturii dobson!

alex1209
07 Ian 2014 19:21


Am cautat pe internet una alta, despre ebony star pentru montura dobson. Ma framanta ceva. Am vazut la dobsonurile de la Orion un arc in partile laterale. La ce foloseste? :?

Mircea Pteancu
07 Ian 2014 23:30


Cred ca mareste frecarea axelor  orizontale,deci nu-ti pica telescopul in cioc la orice ocular mai greu.
Este nevoie de acel arc daca diametrul axelor orizontale este prea mic.
Plastic pe pasla functioneaza foarte bine acolo.
La lagaruirea verticala insa combinatia asta nu-i buna.


Mircea

alex1209
13 Ian 2014 16:50


Inca o intrebare pentru montura dobson care vreau sa o fac:
Surubul care cele doua placi de la baza care vor avea intre ele ebonystar si teflon, cat de strans trebuie sa fie? Si cam cat de gros sa fie? Dau o gaura si le prind pur si simplu?

Rotile pe care se misca tubul sus-jos, le pot prinde direct de tub, dupa ce il echilibrez cu accesoriile respective pe el? :?

alex1209
13 Ian 2014 17:01


Este vreo problema daca pun un LP Recorder in loc de ebonystar????

Erwin
14 Ian 2014 00:21


Da, mai intai ca un LP Recorder e cu totul altceva decat discul de vinil sugerat. :-)

Nu, poti incerca. cu un disc.

alex1209
14 Ian 2014 11:13


Rotile pe care se misca tubul sus-jos, le pot prinde direct de tub, dupa ce il echilibrez cu accesoriile respective pe el? :?

Mircea Pteancu
14 Ian 2014 21:09


Alex

Presupun ca rugozitatile de pe LP au acel efect de prevenire a ''lipirii'' reazemelor de teflon,descris de Tavi.
La altii functioneaza,nu vad de ce nu ar functiona si pe strada ta.

Eu la dobsonianul meu de 160mm am folosit un surub /ax vertical de 10mm.
Pentru un dobsonian de 8 inch cred ca un diametru de 10 mm /adica M10 ar fi bun.
Trebuie sa  prevezi  saibe plate ,cele mai mari in diametru pe care le gasesti la  M10 si sa pui doua piulite.Cu prima reglezi jocul axial al lagaruirii ,cu contrapiulita blochezi aceasta prima piulita pe pozitie.
Surubul vine de jos in sus,cu piulitele la vedere ...si buna strangere in caz de nevoie dar in placa de baza nu flendureste /nu are joc/ ci numai in rocker.In placa de baza il bati fortat sau il filetezi-hm,filetu' in lemn nu prea imi trezeste increderea...
Presupun ca la telescoapele mari este altfel.Eu la telescoapele mele usoare si mici (he,he,mici,mici...dar zgobii ) :oops: folosesc piulitele si pentru a modifica apasarea dintre teflon si ''ebonystar'' ( sau ce-o fi...).

Daca esti artist,si vad ca talent ai,poti prinde axele orizontale direct de tub.Mare atentie insa,masoara/gandeste si iar masoara /gandeste/verifica /incearca  si tot asa pana ce esti sigur.
La faza asta ai cele mai mari sanse sa-ti transformi tubul intr-o stropitoare plina de gauri inutile.

Iata-i,de la stanga la dreapta, pe Bathory Stefan,Dan Vidican si Ghe. Vass ,studiind dobsonianul meu de 160mm F/9 candva prin anul  7499 Etos Kosmou ,dotat cu axe orizontale prinse direct pe tub,barillet pe 9 puncte si obstructie centrala de 15.6 %.

Sub axele orizontale nu am folosit niciodata teflon,este prea alunecos.
Acolo am folosit exclusiv pasla,frecarea este mai mare dar suficient de lina si tubul nu se debalanseaza la orice schimbare de ocular.
La dobsonianul de 125mm trebuie sa-i pun o contragreutate doar cand folosesc vizorul binocular.
In rest sta ca ''nesimtitul'' pe pozitie ,chiar si cu ocularul Radian+Barlow.
Singurul (fitzosii l-ar numi ) dezavantaj  este acela ca frecarea pe pasla produce un scartait care se aude pana pe strada.
Mie-mi place sa cred ca asa vor  scartai paramele yachtului meu,dupa ce-l voi mosteni pe unchiu' necunoscut din America.:lol: 

Pater Mircea

Erwin
15 Ian 2014 12:46


Padele de teflon la axele orizontale sunt bune dacă ai semicercuri de diametru mare - cazul dobsonienelor tip truss unde centrul de masă este foarte jos, oglinda e aproape de nivelul solului. Diametrul semicercurilor este mai mare decât al oglinzii &#537;i atunci frecarea ar fi prea mare folosind pâsla. Dar, în cazul dob-ului clasic cu tub e bună metoda lui Mircea, cercurile fiind decupate din acela&#537;i tub PVC al instrumentului &#537;i puse pe discuri din lemn. Eu cred că e mai bine să faci o cutie în care fixezi tubul ca să po&#539;i schimba oricând centrul de greutate după necesită&#539;i. Cutia ar putea fi similară cu scoicile dela montura Penelopa construită de Mircea.