-----------------------------------
Sorin Stefan
09 Feb 2012 04:30

Bresser Arcturus 60/700, pareri ?
Salutare tuturor. Astazi am achizitionat un telescop Bresser Arcturus 60/700. Avand in vedere faptul ca nivelul meu de cunostinte in materie de aparatura e zero, am ales sa-mi cumpar un telescop ieftin. Am primit la el 3 oculare de 20 mm, 12,5 mm, respectiv 4 mm. Am reusit sa vad doar luna, destul de clar si asta doar cu ocularul de 20 mm, am incercat si cu celelalte doua de 12,5 si 4 mm dar imaginea e neclara. Rugamintea mea e urmatoarea : Imi poate spune cineva cam ce asteptari sa am de la acest telescop ? Pot vedea nebuloase sau planete din sistemul nostru solar ? Sau cum sa-mi reglez mai bine telescopul, cand sa folosesc ocularele. Stiu ca sunt foarte multe lucruri de care trebuie sa tin cont. Va multumesc mult.

dragos.n
09 Feb 2012 11:13


Salut, si bine ai venit pe forum.

Probabil ca cel mai bun lucru inainte de a-ti fi luat telescopul ar fi fost sa ne intrebi ce sa iei. Dar acum fiind timpul trecut, sa trecem la treaba.

Teoretic, cu acest telescop ar trebui sa poti utiliza cu succes si ocularul de 12,5mm. Cel de 4 mm deja e peste limita teoretica a acestui instrument ( desi cuvantul instrument este cam mult pentru asa ceva ). Cum am avut si eu o astfel de luneta acum multi ani, pot sa-ti spun ce am observat eu la el. Nori de praf interstelar nu am observat, dar praf intre lentile da, de cum l-am scos din cutie. Planeta Saturn sub forma unui oval difuz, Jupiter ca o biluta mica, si ceva necunoscute prin vecini. Sa-ti mai spun ca lentilele erau montate invers decat pozitia normala, si din cauza asta tot asa, nu puteam sa obtin o marire mai mare decat 35x?

Sfatul meu este sa-l trimiti inapoi la comerciantul care ti l-a vandut, daca mai e in prima luna, cand poti sa-i ceri banii, sa-i spui ca nu merge, si ca vrei sa iei ceva mai scump. Si sa ne comunici si noua cam cat mai poti sa pui in plus ca sa-ti recomandam ceva mai bun. Poti sa incerci sa trimiti si daca nu e in prima luna de la cumparare, poate te intelegi cu el, mai ales daca iei altceva.

UFO
09 Feb 2012 11:33


omul a cerut niste sfaturi, nu sa afle ca nu si-a achizitionat Hubble.

dragos n

Teoretic, cu acest telescop ar trebui sa poti utiliza cu succes si ocularul de 12,5mm. Cel de 4 mm deja e peste limita teoretica a acestui instrument ( desi cuvantul instrument este cam mult pentru asa ceva ). Cum am avut si eu o astfel de luneta acum multi ani, pot sa-ti spun ce am observat eu la el. Nori de praf interstelar nu am observat, dar praf intre lentile da, de cum l-am scos din cutie. Planeta Saturn sub forma unui oval difuz, Jupiter ca o biluta mica, si ceva necunoscute prin vecini. Sa-ti mai spun ca lentilele erau montate invers decat pozitia normala, si din cauza asta tot asa, nu puteam sa obtin o marire mai mare decat 35x?

Sfatul meu este sa-l trimiti inapoi la comerciantul care ti l-a vandut, daca mai e in prima luna, cand poti sa-i ceri banii, sa-i spui ca nu merge, si ca vrei sa iei ceva mai scump. Si sa ne comunici si noua cam cat mai poti sa pui in plus ca sa-ti recomandam ceva mai bun. Poti sa incerci sa trimiti si daca nu e in prima luna de la cumparare, poate te intelegi cu el, mai ales daca iei altceva.


Eu il felicit pentru achizitie, instrumentul este bun pentru a incepe explorarea cosmosului. In aceasta perioada se pot observa multe planete seara. Poti incepe cu Jupiter si Venus, iar dupa miezul noptii cu Saturn si Marte. Puterea maxima a telescopului tau ar fi cam pe la 120 ~ 150x, suficient pentru a admira Jupiter si satelitii sai, pentru a vedea fazele lui Venus, pentru a te delecta cu inelul planetei Saturn, cat si cu muntii si craterele lunare (mai asteapta un pic, pana la ultimul patrar,- acum Luna nu e prielnica, fiind in aproprierea Lunii Pline)

Instrmentul tau are montura ecuatoriala (cu axa principala inclinata )sau alt-azimutala (cu axa verticala) ?

dragos.n
09 Feb 2012 12:04


UFO, imi pare rau sa te contrazic, dar limita teoretica pentru un apocromat este la 120-150 pentru un telescop de aceasta dimensiune. Ori acesta este un acromat, nu un apo. asa ca limita e undeva la 80x, cel mult 90x, in cazul fericit, in care lentilele sunt bine executate. Si poate un pic mai mare, daca ar fi fost o firma cum e Takahashi.

Ori daca omul a avut ghinionul sa nimereasca unul prost facut,  de nu poate sa obtina imagini bune nici cu ocularul de 12,5, asa cum mi s-a intamplat si mie, este mai bine sa il trimita inapoi cat mai e timp. Eu stiu cat m-am chinuit sa fac din acea luneta ceva utilizabil, si fara succes.

Daca experienta ta in materie de telescoape iti spune ca e mai bine sa pastreze un telescop care deja da semne ca e defect, si ca o sa vada o gramada de lucruri cu el e opinia ta. Dar eu nu subscriu la ea.

P.S. Telescopul asta are montura azimutala.

UFO
09 Feb 2012 12:26


Mesaj sters de catre moderator dragos.n

dragos.n
09 Feb 2012 12:29


UFO, ai un PM de la mine, si te rog citeste-l cu multa atentie.

UFO
09 Feb 2012 12:35


./

dragos.n
09 Feb 2012 12:38


Ti-am raspuns pe PM.

auriga
09 Feb 2012 12:38


este posibil sa fie "defecta", vad cateva motive:

1) - lentile montate incorect amintit de dragos.n, totusi cred ca e putin probabil;
2) - celula incorect montatat in tub (am patit eu la luneta mea de 60/700 ce am donat-o copiilor... la un moment dat am observat ca prezenta un astigmatism pronuntat fata de imaginile dealtfel bune ce le prezinta la stele (varfuri de ac) , de fapt luneta fusese trantita si celula obiectivului statea stramba in tub);
3). turbulente atmosferice foarte mari - / sau privit prin geam cumva?

Luneta mea a venit cu doua oculare K25 si K6, cu cel de 6mm imaginea era intunecata destul de bine (116x), as zice ca grosismentul util e undeva pana in 80x.

una peste alta, hubble are doar 2.4m, este in spatiu, etc... luneta de 60/700 este un start ok, eu am folosit-o cateva luni inainte sa-mi iau un instrument mai mare...

zoth
09 Feb 2012 13:15


Din pacate lunetele mici sunt fabricate la ora actuala mai mult in regim de jucarii si mai putin de instrumente optice, de aici si multele experiente frustrante.
Luneta lui Sorin ar putea fi testata si diagnosticata de unul din colegii de forum cu mai multa experienta din zona lui si daca nu e buna ar putea fi data inapoi.

UFO
09 Feb 2012 13:23


Sfatul meu este sa te bucuri de luneta, si sa observi cu ea cat mai mult. Ca sa scapi de neclaritati, evita folosirea ocularului de 4 mm, poti incerca combinatii cu o lentila barlow (2~3x) si celelalte oculare. Luna Plina nu este o tinta buna pentru nici un instrument (vis-a-vis de imaginile neclare). Asteapta pana la primul patrar (sau ultimul daca te trezesti dimineata) si atunci o sa poti aprecia mai bine calitatea intrumentului tau.

Chiar si 100x sunt suficienti pentru a observa satelitii lui Jupiter, cateva benzi, fazele lui Venus, inelele planetei Saturn etc.
Pentru stele, trebuie sa sti ca toate stelele se vad punctiform. "Punctul stelelor" ar trebui sa aiba cat mai putine raze ce par a iesii din stea. 
http://en.wikipedia.org/wiki/Airy_disk

dragos.n
09 Feb 2012 13:46


Zoth, aici e vorba despre un instrument care nu vede bine nici la 58x. Ca sunt exceptii, nu te contrazic, Am spus-o si eu mai sus. Dar sunt exceptii, si nu costa 400lei.

Ori, in conditiile in care, asa cum repet, aceasta luneta nu vede la 58x, cel mai bine e sa fie trimisa inapoi la magazin.

Sau se ofera careva sa-i doneze omului un telescop din ala de axceptie? Va rog, faceti-o.

Teo
09 Feb 2012 14:13


Vin si eu doar cu una din experientele personale.

Am constatat in practica, faptul ca un obiectiv de buna calitate, acromat poate merge frumos pana la de 3 X diametrul.

Spre exemplu luneta cu obiectiv Carton de 60mm/800 mm merge foarte frumos la 200 X fara sa dea semne de imagine degradata.

Evident ca o luneta chinezeasca, fabricata in regim de "jucarie " nu se compara cu un obiectiv profesional sau facut de o firma cu prestigiu.

La lunetele cu obiective chinezesti  cu raportul f/d intre 8 si  11 am mers frumos pana la de 2 X diametrul. Ex. luneta mea de 80/900 mm merge fara probleme la 150 X cu un ocular de 6 mm.

In privinta acestor lunete Bresser, am auzit numai lucruri proaste, asa ca e posibil ca ele sa aiba obiective prost fabricate. Nu am avut asa ceva in mana dar ii cred pe cei care au patit-o.

Mai stiu o firma care a dezamagit la fel de mult in privinta lunetelor, mai ales in privinta unei lunete de 90/1000 mm C........ care era un dezastru.... a patit-o chiar un coleg de forum....
Nu dau numele firmei...dar in viata mea nu as lua Bresser sau sau C........ care s-au dovedit a fi niste "glume" de instrumente ca sa nu le spun bataie de joc...

Domnul Dragos N. are dreptate in privinta unor astfel de instrumente.

Evident ca si domnul Zoth are dreptate, cand face referire la partea teoretica si la obiectivele bine prelucrate, de buna calitate.

Un obiectiv mic, de 60-70 mm diametru, dublet acromat, cu focala lunga si bine corectat poate intrece o luneta de 100 mm apertura, prost facuta.

UFO- nu are rost sa te superi. Nu stiu prin cate instrumente ai privit sau cate ai construit, dar vei vedea pe parcurs, daca vei avea curiozitatea sa experimentezi tot felul de obiective, ca exista diferente ca de la cer la pamant intre obiective de acelasi diametru ( cu focala aproximativ egala ) dar de calitati diferite, fabricate de firme diferite.
Si mai e un aspect tipic marfurilor chinezesti : mai tine si de noroc, cum o nimeresti...

UFO
09 Feb 2012 14:23


nu ma supar, insa deja cineva a catalogat luneta omului ca fiind "prastie". 
Si nu mi se pare corect, deoarece aceea imagine neclara (a lunii pline?) cu un ocular de 4mm este foarte de inteles. Plus temperaturile de afara si alte asemenea, ce pot influenta, ingheta chiar obiectivul. 

Si mai uitam (unii dintre noi, nu toti) un aspect foarte important. Cand cineva iti cere sfaturi cum sa optimizeze o dacie, nu ii spui ca mai bine isi lua mercedes.

dragos.n
09 Feb 2012 14:50


Un telescop de 60/700, care nu vede cu ocularul de 12,5, adica la 58x, este o prastie.

Daca bagi mana intr-un telescop, sa incerci sa-l repari, nu mai poti sa-l dai inapoi la garantie.

La 400lei, exista telescoape mai bune ca asta, si cu montura mai buna.

UFO
09 Feb 2012 15:06


dragos.n.

Un telescop de 60/700, care nu vede cu ocularul de 12,5, adica la 58x, este o prastie.

Omul a spus ca nu vedea clar, am expus mai sus si de ce.

dragos.n.

Daca bagi mana intr-un telescop, sa incerci sa-l repari, nu mai poti sa-l dai inapoi la garantie.

Nu-l repara daca nu e stricat, parca era o lege a lui Murphy.

La 400lei, exista telescoape mai bune ca asta, si cu montura mai buna ?  

sau ne cumparam o oglinda de 400 de lei, si ne faurim singuri dobsonianul. Perfect de acord. 

Insa, omul are deja instrumentul si vrea sa il foloseasca. Pana nu se uita la stele cu atentie, la planete, si nu este diagnosticat de un astronom amator cu experienta, din vorbe e usor de spus ca instrumentul este defect. Mai mult, pasionatul nostru fiind la inceput va crede ca instrumentul este defect, deoarece, nestiind cum trebuie sa se vada, chiar de va vedea bine, va crede contrariu.

(si ca tot vorbim de telescop, sa spunem ca este vorba de un telescop refractor, si anume de o luneta)

nobody
10 Feb 2012 03:37


L-ati intrebat pe om ce fel de oculare are ? Ori ati uitat cu ce "dotari" vin asemenea telescoape ieftine :?:

Arcturus 60/700
Technical Specifications and Features
Standard Eyepiece(s)	H-20mm, H-12,5mm, SR-4mm
http://www.meade.de/en/products/product.html?tx_meadeproducts_pi1[cmd]=pdis&tx_meadeproducts_pi1[artid]=4511600&tx_meadeproducts_pi1[view]=td&cHash=eadd559687e36c8354103aa7cd8067a7

Daca sunt "ocularele" astea ...

ursamajor
10 Feb 2012 08:19


Am &#537;i eu o petardă d-asta, vorba dulce a moderatorului, &#537;i vede obiectele relativ clar (pentru a&#537;a magnifica&#539;ie) &#537;i cu un Barlow de 5x (prin niste oculare &#537;i mai jigodii de 25 &#537;i chiar &#537;i de 10mm). Necazul ei e că nu oferă luminozitate pe măsură &#537;i manifestă fenomenul descris aici: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=8095&start=30
Bine, eu am dat 200 pe ea SH &#537;i am avut &#537;i ghinionul să mi-o "agite" po&#537;ta română, la transport.

UFO
10 Feb 2012 12:13


Uitam ca asemenea "petarde" cum le calificam pe aici (prea usor), au fost suficiente pentru a naste pasiunea in unii dintre noi (pofta vine mancand). Dorinta de a observa si mai mult, se datoreaza si acestor instrumente pe care le-as cataloga drept "entry level".

Evident, daca instrumentul prezinta distorsiuni grave ale imaginilor, trebuie schimbat. Pana la proba contrarie, este bun pentru a deschide apetitul catre astre.

Sunt curios daca prietenul nostru a mai vazut prin luneta cerul. ieri tocmai a fost conjunctia uranus venus. prilej de a il vedea pe uranus (chiar si asa stelar.)

Teo
10 Feb 2012 14:15


Stiti care va fi rezultatul acum ?

Incepatorii isi vor forma o parere, pentru ca voi sunteti formatori de opinie prin ceea ce scrieti aici.

Ei vor cataloga acest obiect drept un " instrument " si pe deasupra si " entry -level " .

Daca asa ceva poate fi numit instrument astronomic atunci eu sunt Edwin Hubble.... 


Normal ca nu suport snobismul, sa uitam de unde am plecat, ca noi avem acum scule mari si relativ performante si sa radem de instrumentele incepatorilor, sa ii dezamagim spunand ca sunt slabe, proaste calitativ. Da, trebuie sa le deschidem ochii, mai ales daca ne-am lovit de astfel de probleme.

De ce sa nu inceapa drumul in astronomie cu un instrument modest, ieftin dar prin care sa vada totusi ceva intr-un mod bun ?

Nu a uitat nimeni de ocularele slabe cu care a venit, dar daca omului i s-ar fi spus ca poate ocularele sunt de vina, mai dadea banii si pe unul, doua oculare si ramanand cu "obiectul ".

Trebuie totusi sa facem diferenta intre un kitsch si un " instrument entry-level " care desi e micut trebuie sa raspunda unor anumite asteptari.

Eu nu mai intervin, pentru ca nu are rost sa ne contariem aiurea pentru o jucarie.

Pe de alta parte sigur nu va voi schimba punctul de vedere si nu are rost.

Important va fi punctul de vedere al viitorilor cumparatori de astfel de "kitsch-uri".

Domnul Dragos N. subliniase faptul ca, cu aceeasi bani sau daca mai adauga putin, putea sa isi ia intr-adevar un instrument entry level dar bun, care sa isi merite numele.

Sper sa nu fie cu suparare. Nu iau apararea nimanui dar am trecut si eu prin achizitia unui telescop foarte slabut, luat de la magazinul Bucur-Obor in urma cu vreo 3-4 ani . Dupa toate ajustarile posibile i-am ridicat performantele cu vreo 15-20 %. Mai mult nu am avut ce ii face.
In fine, l-am dat unui incepator ( varului meu ) spunandu-i exact la ce sa se astepte, cum va vedea cu el si cat.

Pana la urma, daca omul decide sa isi pastreze instrumentul, e treaba lui.
Fiecare a inceput cu ceva.....ma rog...cu ce a putut si cu ce a avut la indemana.
Daca dorinta si curiozitatea au continuat, atunci a trecut la instrumente mai performante.
Daca va veni de aici incolo pe forum si va face observatii poate ne spune si noua ce a reusit sa vada prin el si daca a facut eventuale imbunatatiri vis a vis de niste oculare mai bune.

Numai bine !

ursamajor
10 Feb 2012 14:31


Stiti care va fi rezultatul acum ?
Incepatorii isi vor forma o parere, pentru ca voi sunteti formatori de opinie prin ceea ce scrieti aici.
Ei vor cataloga acest obiect drept un " instrument " si pe deasupra si " entry -level " .
Daca asa ceva poate fi numit instrument astronomic atunci eu sunt Edwin Hubble.... 


Ei, haide, nu exagera. :)
Începătorii nu-s a&#537;a blegovani, precum îi credem noi, avansa&#539;ii (mă exclud pe mine). :wink: 
Banii fiecăruia sunt administra&#539;i cum crede posesorul lor de cuviin&#539;ă.
Dealtfel, dacă aruncăm un ochi &#537;i pe topicurile celor mai începători, vedem că lumea întreabă, se informează, &#539;ine seama de părerile celor mai experimenta&#539;i. Caută, probabil, raportul performan&#539;ă/pre&#539; optim.
Cei ce au norocul să ajungă aici nu mai fac gafa de a cumpăra, de exemplu, de pe okazii, chinezării absolul din categoria junk. Ceilal&#539;i, de dinafara forumului, care încă sunt în căutarea unui (totu&#537;i) instrument, se &#539;epuiesc &#537;i-apoi a doua oară aleg mai cu chibzuin&#539;ă.

Sorin Stefan
10 Feb 2012 15:52


Am citit toate postarile si astazi o sa merg cu el inapoi la magazinul de unde l-am cumparat pentru ca se mai vede si o mica pata neagra pe obiectiv. Voi incerca sa-i cer domnului de la magazin o lista cu " jucariile " din stoc, dupa care va voi cere pareri legate de performante. Eu totusi cred ca telescopul achizitionat de mine are o problema in claritate, pentru ca m-am chinuit 4 ore continuu sa pot vedea luna in toata splendoarea ei si n-am reusit. Oricum un lucru e clar: Acest telescop mi-a ridicat si mai mult "apetitul" de a explora cerul. Mi s-a parut fascinant ca am putut vedea catusi de putin Luna. Va multumesc pentru ca m-ati luminat putin.

Sorin Stefan
10 Feb 2012 15:58


Ca o adaugare referitor la instrumente, stiu ca un lucru mai scump ofera satisfactii si performante mai mari. E exact acelasi lucru pe care l-am intalnit la enduro/motocross. Practic de aproape 6 ani acest sport si am vazut ce inseamna o motocicleta de 1500 de euro, comparativ cu una de 7000.

nobody
10 Feb 2012 18:35


@Sorin Stefan:
Acele oculare (H-20mm, H-12,5mm, SR-4mm) sunt inutilizabile.
Daca zici ca vezi ceva cu H-20, merita sa incerci si cu un al tip de ocular. Vei avea o surpriza.

Sorin Stefan
10 Feb 2012 19:39


Gata, am returnat acel telescop la magazin. Acum astept niste sugestii, iar bugetul meu e undeva la maxim 300 de euro.

ursamajor
10 Feb 2012 19:57


Păi, deja se schimbă treaba. Po&#539;i lua ceva de la rubrica de vânzări, chiar SH, fiindcă vei lua ceva mai bun/puternic decât dacă ai lua de nou.
Însă, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să-&#539;i define&#537;ti ce tip de astronomie dore&#537;ti să faci, mai precis, ce anume ye interesează mai mult: planete, Lună, Soare, galaxii, nebuloase etc.
După aceea, vei primi sugestii destule.

Sorin Stefan
10 Feb 2012 20:06


Soarele nu prea imi trezeste un mare interes momentan. Vreau sa fac observatii ale lunii, planetelor din sistemul solar, galaxiilor si nebuloaselor ( de nebuloase sunt chiar fascinat ) . Si vreau sa fie un instrument caruia ii pot face upgrade-uri in timp, mai exact sa pot face si astrofotografie, dar nu acum. In momentul de fata vreau ceva pana in 300 de euro cu care doar sa pot face observatii.

Teo
10 Feb 2012 20:14


Ai facut treaba buna ca ai scapat de acea "jucarie" si este bine sa te orientezi catre un instrument mai serios.

Succes !

Erwin
10 Feb 2012 20:29


Dacă vrei astrofoto în viitor la DSO te poți orienta pe un dobsonian SH de 150-200mm F/4-F/5 pe care apoi să-l pui ulterior pe o montură ecuatorială adecvată. Cu condiția să aibe oglinda primară parabolică. Ca la motoare, mărimea și calitatea contează! :)

jimao22
10 Feb 2012 21:16


Ok, gata ! 
L-ati zapacit pe bietul om. Un lucru bun este ca a dat inapoi luneta aia inapoi.
Lasati-l sa ia ceva bun si rezonabil la pret, care sa se incadreze in bugetul sau si care sa-i aduca satisfactii astfel incat pasiunea sa nu moara din start.
Sfatul meu/parerea mea: 
- daca ai 300 de euro, ia-ti un Dobson de 200 mm second hand. Cu asta vezi perfect Luna si planetele dar in acelasi timp si ceva nebuloase (sunt doua cerinte contradictorii care se bat cap in cap si se obtin in conditii optime cu telescoape diferite), precum si doua oculare de 7...10 mm si 20...25 mm.
Asteapta un pic (o luna-doua) si gasesti ceva bun pe forum la categoria bazar, la preturi de 50...70% fata de pretul de magazin. Cu asta vei face si o economie substantiala si vei lua si ceva bun care practic nu se uzeaza. Dupa asta mai vorbim. Intre timp, asa cum il sfatuiam si pe alt incepator de pe aici, incearca sa te documentezi cat mai mult despre pasiunea asta ca sa intelegi in ce te bagi. Poate te razgandesti intre timp si de banii aia iti iei o casca noua la enduro, cine stie.
Dar sa speram ca nu.

UFO
11 Feb 2012 00:23


cu 300 de euro isi poate lua direct http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SKDOB8PX
Pret: 1.432,20 RON - Dobsonian cu diametru 200mm. Excelent pentru nebuloase si roiuri stelare.

Pentru planete, unde este nevoie de marire mai mare as recomanda un instrument dotat cu montura ecuatoriala si sistem de orologerie (urmarirea miscarii diurne). 

Degeaba vei incerca sa te uiti la Jupiter cu 400x ~ 600x in sistem fara orologerie, deoarece miscarea diurna a Pamantului iti va scoate planeta din campul instrumentului in cateva secunde. Dar, cum ziceam, pofta vine mancand.

ursamajor
11 Feb 2012 08:51


Nici nu prea are ce vedea la 400x-600x. Te las pe tine să descoperi de ce. Iar focala de 1200mm îl face pe acel Dobson suficient de bun &#537;i pentru planete.  :wink:

Sorin Stefan
11 Feb 2012 20:12


In urma sfaturilor primite, mi-am achizitionat un Skywatcher Skyliner 200p de 8 inchi, l-am montat, acum astept seara si un cer senin  :mrgreen:

Optional mi-am mai cumparat un ocular Plossl de 6,3 mm

ursamajor
11 Feb 2012 20:15


Good job!  :wink:

jimao22
11 Feb 2012 21:47


Bravo !
Uite un om hotarat !
O sa faci treaba, sunt sigur. Sa-l stapanesti sanatos si sa te bucuri de el.

Teo
11 Feb 2012 22:04


Felicitari, si bun venit in lumea turbulentelor !  :D 

Odata cu cresterea aperturii se vor amplifica si turbulentele.

In schimb, in noptile "calme" va fi o adevarata desfatare sa privesti prin acest instrument. :)

Acum urmeaza sa te pui pe surubarit, aclimatizat si ....la lucru cu el ! 
Ai facut o alegere minunata !

Ocularul de 6.3 mm te va ajuta la planete si la Luna unde vei putea atinge puteri de  190 X in noptile cu seeing bun si calm atmosferic .

Cer senin si fara turbulente iti doresc !

RobertG
11 Feb 2012 22:32


Felicitari Sorin!!! Buna treaba ai facut. Sa-l folosesti sanatos!

MariusP
11 Feb 2012 22:48


Fain instrumentu', Sorin! Daca nu o sa te deranjeze masivitatea lui si faptul ca dureaza oleaca aclimatizarea oglinzii, atunci o sa ai ocazia unor observatii foarte placute...

O observatie o fac io acum: se vede pe ecranul monitorului din poza ca-ti place forumu' nostru!  :wink:

valy
12 Feb 2012 00:14


Speriati omul. Il lasa 1-2 ore inainte sa foloseasca magnificatii mari sau pune un ventilator sa sufle in oglinda.

UFO
12 Feb 2012 11:25


Felicitari pentru teleportarea acelui instrument, in ciuda drumurilor inzapezite, efortul este de admirat.
Acum nu mai ai nevoie decat de cateva harti bune ale cerului, si de o lanterna cu lumina rosie pentru a te ghida prin lumea astrilor, a nebuloaselor (exista in acest forum si topicuri pentru observatii la inceput). Mult succes, felicitari si cer senin !

Sorin Stefan
12 Feb 2012 16:41


Multumesc UFO. N-am avut probleme cu livrarea, locuiesc in Belgia si am fost sa-l iau singur. Aici nu prea am avut parte de zapada ca in Romania  :mrgreen: