-----------------------------------
jimao22
05 Dec 2011 00:03

Lentila corectoare pentru SCT
Mutat din    http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=7998&start=15  
Oliver Dragan 

As vrea sa intreb - daca oglinda e o treaba rezolvata, cine (sau unde se) face lentila corectoare pentru SCT ? Ma refer la nivel de ATM...
Ca toata lumea face oglinzi (ceea ce e foarte tare, stiu cum e) dar nu am vazut pe nimeni sa faca corectorul.

Stanescu Octavian
05 Dec 2011 00:34


Esti mai nou pe aici ... eu am facut lama schmidt folosita la un telescop micut de 120mm . 
apoi am facut unul de 250mm . ambele schmidt-cassegrain. dar cu focare relativ scurte f/5.6mai neobisnuit asa ceva dar obstructie 40%  .cel de 250mm avand si o lentila de corectie .
exista varianta clasica de Cassegrain sau RC si Dall ce nu are corector ca placa ce inchide instrumentul.
acestea  se fac rar si la comanda deoarece implica asferizari mai incomode pe suprafata oglinzii primare sau secundare . 
fabricantilor de serie le este mai comod sa faca primara si secundara sfera .
problema este si comoditatea unui instrument comercial foarte scurt 
primara f/2-2,5  se foloseste ca iasa foarte scurt 
la f/2 este extrem de greu de parabolizat asa ca se face sfera iar lama Schmidt face parabola +secundara convexa sfera si gata Celestronul de 30 cm lungime.

Tavi F.
05 Dec 2011 01:23


As vrea sa intreb - daca oglinda e o treaba rezolvata, cine (sau unde se) face lentila corectoare pentru SCT ? Ma refer la nivel de ATM...
Ca toata lumea face oglinzi (ceea ce e foarte tare, stiu cum e) dar nu am vazut pe nimeni sa faca corectorul.
Corectorul Schmidt apartine totusi unui alt tip de telescop pe care eu nu il fabric.
Pentru a nu deturna acest topic de la subiectul lui, as putea sa va indrum catre sectiunea "Servicii"... acolo ati putea adresa intrebarea.
============

Domnule Stanescu, chiar nu cunoasteti niste reguli elementare ale bunului simt? Observ ca mai sinteti si moderator, pe deasupra!!