-----------------------------------
psemil
07 Noi 2011 11:53

Nebuloasa Rosette
Dupa 3 saptamani de teste nefarsite cu noul corector (ASA Keller reducer 0.73x) am reusit in sfarsit un reglaj rezonabil.
Am ridicat oglinda mai sus cu 30mm, colimarea mai buna ca niciodata (arata perfect la f4,5 insa insuficienta la f3,3 dupa cum se vede in poza) si am inlocuit prelungitorul stramb de la teleskop-service (care venise impreuna cu corectorul) si inelul T...
Inca nu l-am testat suficient (nici nopti bune nu am avut de cand am identificat problema cu prelungitorul) pentru a ma putea pronunta in privinta corectiei insa e surprinzator de luminos... De 1,9 ori mai luminos decat la f4,5, de 2,25 decat la f5,  si de 5 ori mai luminos decat la f7,5 (telescoape cu rap focale pe care intr-un fel sau altul am pus mana).  http://en.wikipedia.org/wiki/F-number

Gata cu povestile: Newton 8'', ASA Keller corector/reducer, Eq6 Pro, Canon 500Da,TS OAG. Exp -52x3,5' , iso 800 - total 3h Temperatura 2 grade  Transparenta 5/10, Seeing 2/10. Seeingul a fost atat de slab incat la jupiter nu se vedea nici o banda... Ghidajul OAG a fost pe masura seeingului cu RMS intre 0,51 - 0,75   :lol:  :lol:

Stanescu Octavian
07 Noi 2011 12:27


Da arata excelent , felicitari :) . cum ti se pare ghidajul nou fara luneta?  mai fuge ceva?

dragos.n
07 Noi 2011 12:45


Arata bine bine. Colimarea e intradevar grea la f asa scurt. Cu ce ai facut-o?

psemil
07 Noi 2011 17:14


Am amanat OAG mult din cauza luminii ce pica pe prisma. Cu MPCC inteleg ca este destul de greu sa gasesti o stea de ghidaj + ca este aproape imposibil sa il pozitionezi la 55 de mm de senzor. OAG are 9mm+un prag de 3 mm al OAG + adaptor M48-M42 + 45mm dslr distanta creste la 57-60mm (in fuctie de adaptor). Corectorul ASA are un back focus de 65mm deci am avut 10mm mai mult de jonglat cu adaptoarele + de 2 ori mai multa lumina (am avut 8 stele pe camera de ghidaj OAG !!!! :shock: ) 
Cat despre drift am avut 3 pixeli diferenta in coltul stanga jos in 4 ore de foto  - prisma era in coltul dreapta sus. Deci cred ca nu voi mai avea in configuratia actuala lunetade ghidaj...

Cat despre colimare.. capacel gautrit, chesire, laser + in final test de stea. Bariletul nou al oglinzii primare este momentan prea greu si tubul flexeaza... si strica colimarea pe parcursul noptii pe masura ce tubul isi schimba pozitia.

Vlad
07 Noi 2011 17:16


Bravo, f frumos!

repet si eu intrebarea de mai sus: cum ai facut colimarea? 
reductorul, este si corector?

ratiubogdan
07 Noi 2011 21:23


Foarte frumoasa imaginea. 
Vineri am incercat si eu sa observ vizual aceasta nebuloasa, dar nu am reusit sa vad decat roiul deschis asociat ei. 
Vizual se vedea ceva cand ai facut poza?

Vlad
07 Noi 2011 21:47


NU, vizual din cate stiu eu nu se vede absolut nimic (in afara roiului asociat)

Laurentiu
07 Noi 2011 22:06

Re: Nebuloasa Rosette
Gata cu povestile: Newton 8'', ASA Keller corector/reducer, Eq6 Pro, Canon 500Da,TS OAG. Exp -52x3,5' , iso 800 - total 3h Temperatura 2 grade  Transparenta 5/10, Seeing 2/10. Seeingul a fost atat de slab incat la jupiter nu se vedea nici o banda... Ghidajul OAG a fost pe masura seeingului cu RMS intre 0,51 - 0,75   :lol:  :lol:

Cand am dat click pe imagine cat pe ce sa ma sperii: ce cauta mai Ivan Eder pe forumul asta romanesc ? noroc ca ai pus numele autorului in coltul din dreapta jos   :lol: 

Felicitari ! esti foarte ambitios, ceea ce e bine. De cealalta calitate a ta insa ma tem - perfectionismul; tare cred ca o sa tot alergi dupa tot felul de scule si tunning-uri si nu vei fi niciodata satisfacut...  :cry:

psemil
07 Noi 2011 22:33


Multumesc tuturor

Vlad - Da reducatorul este si corector. 

Bogdan - Cat despre observarea vizzuala a nebuloasei. uite un citat de pe wikipedia.
The cluster of stars is visible in binoculars and quite well seen in small telescopes while the nebula itself is more difficult to spot visually and requires a telescope with a low magnification. A dark site is a must to see it. Photographically the Rosette Nebula is easier to record and it is the only way to record the red color which is not seen visually.
http://en.wikipedia.org/wiki/Rosette_Nebula

Si acest link - la jumatatea paginii sunt grafice cu sensibilitatea ccd si ochiului.
http://starizona.com/acb/ccd/advtheorycolor.aspx

Laurentiu - m-am gandit la un moment dat la un Corector Wynne ... O corectie excelenta (un vis)... nu era cu mult mai scump decat acesta, insa impunea noi modificari telescopului. Eu vroiam un raport focal fooarte luminos. Deci corectotul Wynne impunea un focuser de 3 '', o oglinda noua la f 3,8, tub nou... pana la urma un telescop complet nou... iar eu abia il terminasem pe acesta. Daca as fi cumparat din start un astrograf ar fi fost mai simplu. Insa m-a prins treptat si nu am crezut ca voi ajunge pana aici.

Vlad
07 Noi 2011 22:49


Cu ce camera ai facut ghidajul?

psemil
07 Noi 2011 23:12


qhy5

Vlad
07 Noi 2011 23:45


Mersi!

Am aceeasi camera si m-am gandit de multe ori la un OAG, dar nu eram sigur daca camera este suficient de sensibila. Inteleg deci ca nu ai avut probleme sa gasesti o stea. De cat erau expunerile? 1 secunda sau 0.5s?

psemil
08 Noi 2011 00:22


Cred ca ar merita sa incerci. Cmatei spunea ca la f5 este o loterie...
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=71232#71232
La f3,3  este mai usor OAG decat cu luneta de ghidaj. (exp de 2 secunde)
Imi imaginez ca la f4 ar fi destul de ok

ratiubogdan
08 Noi 2011 01:43


Citisem si eu pe wikipedia ca nu prea se vede, dar pe un site unde se compara diferitele filtre, scrie asa despre Rosette:

NGC 2237-9 "ROSETTE NEBULA" (diffuse nebula in Monoceros). 
DEEP-SKY: (2) Some increase in contrast, but nebula is still more of a diffuse haze around the central star cluster with hints of irregularity. 
UHC: (5) Noticable increase in contrast, with more outer nebulosity visible and some irregular light and dark structure being visible. Nebula was visible when UHC was held up to unaided eye! 
OIII: (5) Higher contrast than with UHC, with more dark irregular detail throughout the region, but not quite as much nebulosity visible as in UHC. 
H-BETA: (1) Very faint glow around the star cluster, not much better than without a filter (but much dimmer). 
RECOMMENDATION FOR ROSETTE NEBULA: UHC/OIII (near tie). 

sursa: http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1520

Si daca omul zice ca se vede si cu ochiul liber, am incercat si eu cu un filtru UHC dar degeaba :)

psemil
30 Dec 2011 23:33


Odata cu cresterea timpului total de expunere, semnalul creste logaritmic. Asta nu suna prea incurajator Am vrut sa vad daca merita sa sacrific inca o noapte.
Asa ca din aprox 9 ore de expunere pe care le-am facut in 2 noiembrie si de curand pe 22 decembrie, am ales cele mai bune 7,5h. In principiu este poza cu cel mai bun raport semnal/zgomot  din cate am facut. 
Cu Baader Mpcc am depasit limita celor 10 ore, insa era vara senzorul la 30 de grade si un rap focal mai mare. Acum as avea un echivalent de 15h cu un senzor ce toata noaptea a stat la -1 grad. Si culmea dupa ce am tras atat de tare de histograma, mai pica bine niste semnal !!! :shock: 
Poza este facuta cu acelasi setup.
Sper sa va placa.

sabin fota
31 Dec 2011 09:56


arata foarte bine, este de POW pe SGL  :wink:

Stanescu Octavian
31 Dec 2011 11:23


Frumoase detalii felicitari si admiratie pentru munca si frigul indurat.
parca simt niste bule de coagulare  constante ce sunt generate la prelucrare.

Laurentiu
31 Dec 2011 13:54


Nedrept de frumoasa ! felicitari pentru persistenta si pentru faptul ca nu ai procedat la o reducere de zgomot prea agresiva.

Astfel de imagini sunt stimulatoare, pe mine ma determina sa imi doresc si sa fac mai mult in  astrofotografie.

Multumesc Emil !

ursamajor
31 Dec 2011 13:54


Chiar dacă n-ai mai dat-o la prelucrat ca pe cealaltă, n-am putut rezista tenta&#539;iei de a-mi încerca noua tabletă grafică &#537;i i-am dat pu&#539;ină "via&#539;ă": NR + pro contrast (mască pe stele să nu se "ardă" - deh, aici e bună tableta) &#537;i ceva saturation (selectiv). Sharpness finu&#539;, să nu apară zgomotul iară&#537;i.

PS: captura, ce să zic, beton!

psemil
31 Dec 2011 14:32


Mersi baieti... :D 
Am pus un layer de stele cu histograma mai putin strech-uita.
Daca cineva vrea cadrele stacuite neprocesate sa zica...

teo-sl
31 Dec 2011 14:33


frumoasa poza dar cred ca cei care vor sa mai dea "viata "ar trebuii sa reziste tentatiei sau sa i-si prelucreze pozele proprii

neox
31 Dec 2011 15:17


Ultima imi place cel mai mult, superba :D !. Detaliile in structurile fine au iesit mult mai bine in evidenta .  :wink: 

Bravo!

achy1978
31 Dec 2011 15:33


Mersi baieti... :D 
Am pus un layer de stele cu histograma mai putin strech-uita.
Daca cineva vrea cadrele stacuite neprocesate sa zica...


Asta e!   Incredibil de multe detalii in nebuloasa fara a scoate stelele mult in fata!

Felicitari pentru munca depusa!

ursamajor
31 Dec 2011 15:46


frumoasa poza dar cred ca cei care vor sa mai dea "viata "ar trebuii sa reziste tentatiei sau sa i-si prelucreze pozele proprii

Hai nu mai spune!?
Subtilule.  :wink:
De pu&#539;ină gramatică ce zici?

teo-sl
31 Dec 2011 16:40


scuze pentru of topic dar e bine ca ai inteles ce am vrut sa spun  :wink:

ursamajor
31 Dec 2011 17:01


&#538;i-am explicat că e&#537;ti "subtil", în concluzie greu al naibii de în&#539;eles.
Problema ta e că te introduci ca musca... fără să fii întrebat. Din moment ce nu-l deranjează pe autor interven&#539;iile noastre asupra pozelor lui, nu văd ce te i&#539;e&#537;ti tu cu preten&#539;ii. Mai bine meri &#537;i vezi ce fac icrele de sturioni prin fermele alea, dacă mai există... hai, pa! ;)

PS: scuze &#537;i mie de off-topic.

jimao22
31 Dec 2011 17:38


Uite d-aia ne confunda altii cu tiganii, pentru chestii d-astea. 
Unde esti moderatorule sa-i dai cap in cap pe baietii astia doi?
Chiar trebuie sa va aratati muschii pentru asa nimica toata? Devine periculos forumul asta...

Laurentiu
31 Dec 2011 17:50


ursamajor & teo-sl: Urmatorul mesaj de genul celor de mai sus va fi moderat.

ursamajor
31 Dec 2011 18:07


La mul&#539;i ani, domnilor! Să fi&#539;i iubi&#539;i!

Teo
31 Dec 2011 18:34


La multi ani si voua !

Sunt sigur ca Teo de la Sulina nu a subliniat nimic cu caracter rautacios, ci din potriva apreciaza munca omului. Originalul are valoarea cea mai mare.

Nu zice nimeni ca nu avem voie sa prelucram pozele dupa propriul plac, ca doar au mai fost discutii despre calibrarea monitoarelor. Eu unul prefer sa ma joc cu prelucrarile pe cont propriu, fara a posta varianta mea preferata, tocmai pentru a nu supara autorul care a muncit mult sa scoata o poza.
Se pot prelucra in zeci de moduri dupa bunul plac al fiecaruia ! Nu e bai !

In ceea ce priveste sturionii eu zic sa ii lasam sa isi faca siesta in linsite !

Hai sa bagam niste berica la radiator pentru racirea creierului, macar in noaptea de revelion !

La multi ani tuturor si nu mai fiti atat de suparaciosi !

jimao22
03 Ian 2012 22:24

Re: Nebuloasa Rosette
Dupa 3 saptamani de teste nefarsite cu noul corector (ASA Keller reducer 0.73x) am reusit in sfarsit un reglaj rezonabil.


Emil, acest corector te scuteste si de coma? Sau e chiar un corector de coma si cu reducere? 
Rezultatele sunt spectaculoase. Spun asta pentru ca am facut un test (desigur, un pic prostesc) de a pune focal reducer-ul meu de 0,5x la telescopul f/4 avand totusi coma corector MPCC. Rezultatul a fost ingrozitor, nici la mijloc nu puteam focaliza bine, necum la margine unde coma era ceva ce n-am mai vazut pana acum.

psemil
04 Ian 2012 01:12


Reducatorul este si corector, bineinteles. :D
Legat de experimentul tau, la f/2 coma unui newton atinge proportii "astronomice" si din cate stiu eu, nici un corector de coma (comercial) nu iar face fata.

psemil
15 Feb 2012 23:21


Din cauza ninsorii, ce ma tine in casa langa calculator, am refacut procesarea, cu foarte multa grija la calibrarea culorilor si inlaturarea gradientilor. Un pic mai mult contrast ... si sper fara artefacte de supraprocesare .
Poza este fara resize si fara crop.
Sfaturile sunt binevenite

Vlad
15 Feb 2012 23:36


uau - spectaculoasa!
Foarte foarte frumoasa, felicitari din nou!

Daca ai obtine de undeva si un Ha sa-i adaugi, ar fi deja interzisa

sabin fota
16 Feb 2012 00:47


bă Emile, tu n-ai ce face? ce tot rasucesti cutitul in rana (ca nu avem vreme buna) cu poza asta superba?  :lol:

achy1978
16 Feb 2012 21:00


Trebuie sa facem un seminar de prelucrare cu tine :)