-----------------------------------
Adrian Sirean
31 Oct 2011 21:55

Ocular Baader Hyperion
Buna seara tuturor. Intentonez sa achizitionez cateva oculare si tot cautand pe net mi-au sarit in ochi ocularele Baader Hyperion. Ce mi-a atras tare atentia este faptul ca sunt modulare. Am un newton f/5. Se potrivesc pe acest tip de telescop? A... si care e smecheria cu inelele de 14, respectiv 28mm? Pare interesant setup-ul.

Multumesc

Laurentiu
31 Oct 2011 22:40


Sunt oculare excelente, raport pret-calitate greu de egalat in opinia mea.

Inelele se intercaleaza intre lentila barlow incorporata si corpul ocularului (detalii aici: http://www.alpineastro.com/Eyepieces_Accessories/Eyepieces_Accessories.htm#hyperion - vezi  Baader Hyperion Finetuning Ring).

Adrian Sirean
31 Oct 2011 22:56


Si daca scot lentila barlow cel de 9mm, de exemplu, devine de 18mm? Ar fi super tare. Patru oculare intr-unul singur?

Erwin
31 Oct 2011 23:06


Într-adevăr ocularele Baader au aceste posibilități, având un barlow separat în partea de 1,25". Eu am 3 oculare din set: 5, 8 și 24mm. Cel de 24mm nu are barlow și îl folosesc preponderent la observații DSO. Cu ocularul de 8mm plus inelul de 14 ajung la 6mm echivalent și ating maximul teoretic al instrumentului (refractorul acromat 80 F/11.25 homemade). Cu ocularul de 5mm pot face observații la Lună, planete sau duble doar când seeing-ul este foarte bun. Când folosești combinații cu inele câmpul se reduce corespunzător, este afectată și luminozitatea. Din păcate aceste oculare nu dau o imagine la fel de bună la focale scurte cum ai tu. Pe un newtonian mai scurt dacă nu ai corector de coma, aceasta devine deranjantă pe marginea câmpului ocularelor.

Laurentiu
31 Oct 2011 23:25


Si daca scot lentila barlow cel de 9mm, de exemplu, devine de 18mm? Ar fi super tare. Patru oculare intr-unul singur?

Nu iti recomand sa folosesti Hyperioanele fara lentila barlow inclusa.

La f/5 s-ar putea sa nu vezi coma chiar atat de mare decat, eventual, cu hyperioanele cu focala mai lunga (de la 21 mm in sus). Dar asta pot sa-ti spuna numai cei care au testat ocularele cu pricina la f/5, nu asa, pe ghicite, ca mine si Erwin  :roll: 

Eu am vazut ca la f/4 cel de 17 mm arata o coma destul de pronuntata, la f/6 nu se mai vede. La f/5 iti spun altii  :lol:

Adrian Sirean
31 Oct 2011 23:36


Ok, va multumesc.