-----------------------------------
Catalin M. T.
06 Oct 2011 18:47

Schite planetare
O serie de schite planetare la planeta Jupiter de la inceputul lunii oct. Consecutiv in zilele de 3-4-5 oct. 2011 am reusit sa observ pe rand umbrele satelitiilor Ganymede, Europa si Io pe suprafata planetei Jupiter. :D Cel mai bun seeing din serie l-am avut in dimineata zilei de 5 oct., in jur de 8 pe scala Pickering, cu detalii vizuale ca dintr-o  fotografie.

auriga
06 Oct 2011 19:47

Re: Schite planetare
foarte faine, catalin. ai uitat sa zici cu ce instrument ai facut observatiile :) dimineata de 5 oct am vazut si eu cer cu transparenta foarte buna, dar nu am scos nici un instrument pentru a evalua seeing-ul in afara de binoclu. 
later edit: am observat din schite, mult blamatul pe acest forum :) 200mm f/6.

Catalin M. T.
06 Oct 2011 20:09


Merci! :)  Cu un Dobson 8"f/6 la 300x pt. clarificare.

Mircea Pteancu
06 Oct 2011 22:29


Catalin
Felicitari din nou pentru excelentele observatii si desene.Ma bucur foarte tare sa vad cum setezi un standard foarte inalt pentru desenele planetare.Este foarte bine!

auriga

aceia ''este oameni rai,dusmanii care moare de ciuda''
Mircea

Catalin M. T.
06 Oct 2011 22:51


Merci Mircea pt apreciere! Dobson 8"f/6...un fel de "masina" poporului! :lol:  :lol:

dcristi
07 Oct 2011 09:52


Foarte frumos. Schitele sunt excelente!

Felicitari!

Catalin M. T.
07 Oct 2011 11:17


Merci dcristi! :wink:

tsa
07 Oct 2011 16:10


Da, sint foarte faine! E o placere sa te uiti la aceste desene. Au ceva anume... ceva "direct", "obiectiv" in ele, e de parca te-ai uita prin ocular.

Catalin M. T.
07 Oct 2011 19:45


Merci tsa, incerc sa fiu cat mai obiectiv la schitat numai ca mai intervine un un pic subiectivismul din stilul de a desena.

neox
07 Oct 2011 22:20


Faine desene! :) Felicitari pentru rabdare si continuarea traditiei 'old school'.

Folosesti cumva gabaritele pt Jupiter descrise de M. Alexescu in "Laboratorul.."?

Catalin M. T.
07 Oct 2011 22:57


Merci de apreciere! Nu, nu folosesc acele gabarite...eu mi-am facut singur sablon la marimea dorita dupa o imagine cu Jupiter prin simpla copiere a conturului pe o coala :D (tot old school)

zoth
08 Oct 2011 20:15

Re: Schite planetare
 ... mult blamatul pe acest forum :) 200mm f/6.

Nu te supara, nu l-a blamat nimeni, doar i-au fost aratate limitarile.
Desenele lui Catalin sunt foarte frumoase si au marele merit ca descriu in imagini planeta Jupiter asa cum o vede ochiul, nu stacuita si prelucrata excesiv de softuri specializate, nu contrast brutal si ireal, nu culori tampite sau virate din cauza unui balans nepotrivit.
Atat pentru frumusetea lor cat si pentru nota de real vreau sa-l felicit si eu pe Catalin.
Privind dincolo de frumusetea acestor imagini trebuie sa recunoastem ca nivelul de detaliu prezent este cel mult modest pentru un instrument cu deschiderea de 200mm.
Imaginea de pe randul de sus stanga imi aminteste de un Jupiter pe care l-am vazut in septembrie anul trecut in modesta mea luneta acromata de 60/828. In acea imagine mai vedeam inca vre-o doua-trei benzi fine ca cea situata deasupra ecuatorialei nordice din desenul lui Catalin si o usoara festonare a celor ecuatoriale.
Sigur poate si configuratia atmosferei lui Jupiter era alta la momentul ala.
Desenul din dreapta de pe randul al doilea imi aduce aminte de imaginea vazuta printr-un acromat chinezesc de 70/900 optimizat pe sfericitate, imagini vazute tot anul trecut dar cu o luna mai tarziu.
Plusul acelei imagini releva clar zimturile de pe marginile ecuatorialei nordice si mai multe zone intunecate in ea.
In fine, desenul din stanga de pe randul de jos imi aduce aminte de imaginea lui Jupiter vazuta luna trecuta printr-un acromat vechi dar bun, de 80/1200.
Era prezenta acolo pe langa detaliile amintite mai sus si o structura mai complexa si absolut incantatoare pentru ochi in interiorul SEB.
Sigur, ceea ce am scris mai sus nu se vrea a fi o comparatie intre instrumente pentru ca rezultatul final este influentat de mai multi factori ce vin din partea atmosferei si mai putini ce vin din partea instrumentelor.

Catalin M. T.
08 Oct 2011 21:11


Nu-i stelar Dobs. 8"f/6 la planete ca un refractor, dar cand seeing-ul permite releva o sumedenie de detalii. Cam ce a descris zoth legat de refractoare am sesizat si eu prntr-un ED80, mult mai usor ies in evidenta detaliile plus contrastul imbunatatit. :D

auriga
09 Oct 2011 07:50


zoth spuneam asta pentru ca sunt imagini pe forum facute cu reflectoare chinezesti foarte bune. din putina mea experienta de pana acum, cel mai bun jupiter l-am vazut printr-un mak 180mm, dupa care prin fostul meu reflector de 254mm (deoarece am facut multe observatii cu el si am prins si seeing bun). prin ed80 f/7.5 inca nu am reusit sa vad mare lucru, dar insist, oricum o concluzie am tras-o referitor la planete - instrumentele cu tuburi deschise (si prost ventilate) sunt de evitat pentru ca majoritatea timpului privesti curentii din tub.

zoth
09 Oct 2011 09:20


Am editat mesajul meu precedent pentru a nu mi se intelege gresit ceea ce voiam sa spun.
Ideea de baza era aceea ca pe un cer de oras cu seeing mizerabil un instrument mic da rezultate mult mai apropiate de capacitatea lui decat unul mare.
Cand seeingul e bun atunci marimea conteaza.
Auriga, concluzia ta e justa si daca ar fi singura pe care trebuie s-o avem in vedere tot ar fi bine dar sunt mai multe ...  :(

Catalin M. T.
16 Mar 2012 18:08


Schitele planetelor Venus si Marte facute in ultima perioada. La Venus s-a observat bine stralucirea limbului si "calotele", iar la Marte s-a sesizat micsorarea calotei polare nordice plus nori orografici in zona Tharsis cand formatiunea era la limbul planetei. Date tehnice: Newton 4.5", f/4.5, 125x si filtru Baader M&S. :D

BMB
10 Apr 2012 11:21


Frumos Catalin. Imi aduc aminte de observatiile (desenele) mele din 2003 la Marte. Mi-ai facut pofta si poate le postez si eu aici cand o sa le gasesc. 
Oare cum or sa iasa schitele la Marte peste 2 ani cand o sa ai refractorul de 152mm finisat ? :)
Spor pe mai departe !
Max

Catalin M. T.
10 Apr 2012 13:36


Merci! ...astept sa le postezi atunci pe forum. :D  Cand va fi gata refractorul de 6" cred ca vor fi superbe schitele, cu mai multe detalii fine. :mrgreen:

UFO
10 Apr 2012 13:48


@Catalin M. T.    In desene se obseva si "lumina cenusie" a lui Venus ? sau mi se pare mie ?

Catalin M. T.
10 Apr 2012 14:42


Nu, in sesiunea din acest an asupra planetei Venus nu am sesizat lumina cenusie. Poate e lumina ambientala aiurea cand am realizat eu fotografia din jurnalul de observatii.

Catalin M. T.
17 Iun 2012 13:17


Cateva schite din ultima perioada la planetele Marte, Jupiter si Saturn. Dintre cele observate Jupiter prezinta modificari ale benzilor, NTB e ca o copie a NEB, in iarna ce a trecut nu se prezenta asa. NEB si NTB sunt cenusii pe cand SEB e cafenie-roscat.

Mircea Pteancu
17 Iun 2012 16:03


Catalin

Pur si simplu tu setezi standardele de calitate pentru desenele planetare!

Felicitari si multumim!

Cer senin ,Mircea

Catalin M. T.
17 Iun 2012 17:11


Merci de apreciere Mircea!
Cer senin!  :D

Erwin
17 Iun 2012 19:09


Felicitări &#537;i de la mine, Cătălin! &#536;i pozele tale sunt uimitoare. Spor în continuare!

Catalin M. T.
17 Iun 2012 20:15


Merci Erwin! :D

Catalin M. T.
03 Oct 2012 16:36


Jupiter in data de 27.09.2012

MariusP
03 Oct 2012 20:22


Interesante culorile si detaliile schitate si observate cu un acromat de numai 90 mm...  :shock:

Si-au schimbat culorile benzile ecuatoriale fata de iunie?

Catalin M. T.
03 Oct 2012 20:47


Nu cred ca s-au schimbat substantial culorile, dar in iunie discul planetei avea diametru mic si observatia era facuta cu Jupiter in zori si la o altitudine mica fata de orizont, cred ca de acolo diferenta. Plus era alt CM. :)

Catalin M. T.
26 Oct 2012 13:40


Jupiter in orele diminetii ale zilelor de 22, 23 si 24 octombrie.

ursamajor
26 Oct 2012 14:42


Ești sigur că acele detalii sunt văzute prin SW 90/900? Sau e vorba de alt 3,5"?
Altfel, drăguțe desenele. :)

Catalin M. T.
26 Oct 2012 14:58


Foarte sigur! Altfel nu le schitam. :wink:  Am avut un seeing exceptional in acea perioada. Ii drept ca nu se prezinta detalii fine si bine conturate ca-ntrun Dobson de 8".  E acel SW de 3,5", presupun o copie mai buna. :)

valy
26 Oct 2012 15:03


Ursa parca pozele tale aveau detalii chiar mai bune decat cele din schitele de mai sus, e drept ca unele tuse de detaliu sunt foarte fine. 
Catalin totusi cum faci desenele? Pe intuneric?
Spor.

Catalin M. T.
26 Oct 2012 15:33


La telescop pe un caiet de notite, schitat in creion grafit si cu ajutorul unei lumini slabe, cu datele aferente observatiei. Apoi in alt caiet de observatii final, convertita schita in color, finisata la lumina zilei. :geek:

ursamajor
26 Oct 2012 15:36


Vizual, deși și mie îmi place să cred că am o copie foarte bună (acum, de vânzare :mrgreen: ), ochiul meu n-a reușit să distingă detalii mai mult decât se văd, de pildă, în clipuri. Cu atât mai puțin o umbră de satelit... Stăckuiala aduce, fără îndoială, un plus de detalii pozelor, deși nici acelea nu pot spune că sunt atât de detaliate.
Mă rog, e o opinie. Scuze de comentariile sceptice.

PS: de exemplu, aici, http://www.youtube.com/watch?v=kyA3jE1nj2s&feature=plcp

valy
26 Oct 2012 15:50


Catalin, multumesc pt. detalii. Frumoase schitele.

Vizual, deși și mie îmi place să cred că am o copie foarte bună (acum, de vânzare :mrgreen: ), ochiul meu n-a reușit să distingă detalii mai mult decât se văd, de pildă, în clipuri. ..
Probabil depinde si de om: eu cand stau la ocular ma iau diverse dureri de spate, de ochi, vad numai scame, imi lacrimeaza ochiul, etc. Prefer foto, insa n-as zice ca vizual=filmare, eventual vizual~stack, filmarea e mai nasoala decat ceea ce vezi, cel putin asa am concluzionat eu cu luneta.

Spor.

Stanescu Octavian
26 Oct 2012 15:51


Catalin MT  : daca ai refractor TMB 6" de ce nu folosesti la Jupiter ?? :shock:

ursamajor
26 Oct 2012 15:56


Probabil fiindcă e imens? :mrgreen:

filmarea e mai nasoala decat ceea ce vezi, cel putin asa am concluzionat eu cu luneta.

E doar o iluzie, vezi foto. Mai bine deschidem alt topic, că i-am distrus omului topicul. :cry:

Catalin M. T.
26 Oct 2012 21:13


@Stanescu Octavian: pt ca nu e finalizat OTA inca, urmeaza. :D 
@ursamajor: Detaliile pe care le vad cu acest refractor de 90mm sunt ca si in imaginea postata de tine cu grade diferite de marire. Personal la ocular seamana cel mai mult imaginea din dreapta, dar numai cand  e seeing bun.
@valy: Cu placere!

ursamajor
26 Oct 2012 21:17


Cred că ai vrut să spui imaginea din stânga (de fapt, e una și aceeași poză redimensionată pentru a arăta efectul de "păcălire" la vizual). Cam așa, dacă nu mai mic și mai puțin contrastat, se vede Jupânu' la 220x. Aproximativ așa îl văd și eu. Când e seeing foarte bun.

Catalin M. T.
26 Oct 2012 21:21


Nu, ma refer la cea din dreapta, desi e prea cu resize, strict la detalii cam acolo ar fi la 228x si cu filtru Baader M&S.

sternchen
26 Oct 2012 22:13


lunetele de 90 mm sunt f bune.se poate atinge relativ usor grossisment de 200 pe un cer bunicel.
pt cine nu crede sa arunce o privire pe astroshop.de la 90/1000 Omegon,unde relatarile catorva cumparatori dau 5 puncte din 5 pt aceasta luneta.   eu n-am postat acolo

Adrian Sirean
27 Oct 2012 07:05


Fratilor, va invidiez :)  Eu nu l-am vazut pe Jupânu' niciodata cu atatea detalii nici prin reflectorul 150/750 si nici prin mai noul 254/1200. Sa fie pentru ca inca n-am prins acel seeing bun pe care toti ni-l dorim? Vorbesc strict despre vizual. In schimb la DSO lucrurile stau mult mai bine. Galaxy, brate, nebuloase, roiuri etc. Cred ca acestea din  urma nu sunt asa pretentioase la conditiile de seeing.

zoth
27 Oct 2012 09:50


Frate, in afara de seeing trebuie sa fii atent la doua aspecte care sunt esentiale la telescoapele tale pentru redarea detaliilor: aclimatizarea oglinzii principale si colimarea.

spor si cer senin!

sternchen
27 Oct 2012 11:00


Fratilor, va invidiez :)  In schimb la DSO lucrurile stau mult mai bine.
Atat 150/750 cat si 254/1200 au raport focal mic,potrivit la DSO.Incearca eventual si cu un filtru
S-ar putea sa ai dreptate-planetele or fi mai pretentioase la conditiile seengului sub diametru de 250-300mm apertura la reflector datorita obstructiei,aclimatizare....

Catalin M. T.
27 Oct 2012 16:31


As mai adauga privitul indelung a planetei la ocular, pt. prinderea momentelor de stabilitate atmosferica cand detaliile planetare sunt mai bine definite si oculare de calitate. :)

Catalin M. T.
22 Mar 2016 20:49


Un desen cu dublul tranzit ai satelitilor lui Jupiter in data de 16.03.2016. Seeing bun, dar cu probleme datorita vantului. :)  Ganymede s-a observat in tranzit, fiind mai cenusiu decat umbra sa. Vizibil pe toata durata tranzitului. Io s-a observat ca un disc alb-galbui la inceputul tranzitului apoi pe parcurs aparea ocazional in NEB cand excella seeing-ul. Umbra sa, vizibila usor. GRS vizibila, bine definita, avand culoare oranj. Observat cu refractor 90mm f/10, BCO 6mm la 151x.

Mircea Pteancu
23 Mar 2016 00:25


Catalin

Multumesc ca ai revigorat acest topic care merita sa devina unul din topicurile generice.
Felicitari pentru desen si pentru detalii, e buna luneta ta !
Astept cu mare interes urmatoarele desene planetare.

Mircea

PS : mi-a scapat mie probabil  , luneta de 150mm e gata ?
Ultimul detaliu de care imi amintesc ca l-am citit  , cautai material pentru celula obiectivului...

Catalin M. T.
23 Mar 2016 16:53


Multumesc Mircea! O sa mai urmeze si alte desene in curand. :) 
Refractorul de 6" inca nu e gata, sper anul acesta, obiectivul are celula, imi lipseste numai tubul si adaptoarele de prindere pt. obiectiv si focuser. Sper sa nu mai intervina altele! :?

Ovidiu M. 
23 Mar 2016 21:07


Sincer si eu sunt uimit ca ai observat atatea detalii cu un refractor de 90mm. Reusit sketchul. Felicitari!

Catalin M. T.
24 Mar 2016 17:02


Merci Ovidiu! Cand seeing-ul e mai bun se observa mai multe detalii, gen, festoane, barje, benzile cu margine ondulata. Sunt mai subtile, dar se observa. Luneta a suferit modificari pt a "stoarce" totul din ea. :D

Jimmy2016
26 Mar 2016 16:30


Stiu ca topicul este denumit schite planetare, dar , cum nu cred ca e cazul sa deschid un nou topic numai pentru a prezenta o metoda de schitare, o sa postez cu permisiunea dv aici.
Am gasit o metoda (nu imi apartine) de a schita diferite obiecte observate, si mai apoi de a avea o amintire frumoasa.
E nevoie de o bucatica de hartie, un creion, o estompa de carton si foaia de desen.
Pe bucatica de hartie se coloreaza o mica suprafata cu creionul atat de mult incat grafitul sa ramana pulbere pe suprafata.
Cu creionul se puncteaza pe foaia de desen stelele principale, iar in cazul nebuloaselor sau galaxiilor se ia cu estompa grafit de pe bucatica de hartie, si se contureaza forma acestora (mai inchisa la culoare in zonele luminate, si mai deschisa catre margini).
In exemplul de mai jos am incercat sa schitez in modul acesta nebuloasa din Orion.
Dupa ce am terminat schita, aceasta se fotografiaza sau scaneaza, iar poza se editeaza in orice editor cu functia "invert colours". Astfel, obtinem o imaine frumoasa, o schita pe care sa o salvam ca amintire a observatiilor noastre astronomice.

Catalin M. T.
26 Mar 2016 17:09


Poti posta, dar mai indicat am deschide un topic legat de tehnicile de desen astronomic. As mai adauga un pas la final, sa se converteasca si in alb&negru, sa nu arate imaginea scanata/fotografiata inversata cu nuante de culori(ma refer la majoritatea DSO-urilor).:wink:

Jimmy2016
26 Mar 2016 17:19


Corect, Catalin, la nuante nu m-am gandit, buna idee.
Ok, o sa deschid un nou topic cu postarea asta si continuam acolo.. :wink: 
Numai bine  :)

Catalin M. T.
26 Mar 2016 17:24


OK, continuam pe celalalt topic. :D

Catalin M. T.
28 Mar 2016 21:48


O mica animatie cu dublul tranzit al satelitiilor Io si Europa din 25.03.2016, seara. Animatia facuta din 3 schite. Io s-a observat in tranzit ca o mica indentatie in NEBs, dar in ultimele minute inainte de a iesi din tranzit s-a observat foarte bine ca un mic disc alb. Europa neobservata in timpul tranzitului. Se observa la inceputul animatiei o barja si un feston mai proeminente la limbul vestic. Refractor 90mm, f/10 la151x.

Mircea Pteancu
28 Mar 2016 22:26


Catalin

Foarte interesant ,foarte frumos , multumesc pentru animatie.
Ca ocular ai folosit  Baader Classic 6mm  Ortho ?

Mircea

Catalin M. T.
29 Mar 2016 16:15


Merci Mircea! Da, BCO de 6mm am folosit. :)  Am uitat sa precizez timpul pt. cele 3 schite: la UT 17:57, 18:25 si 19:00.

theogon
09 Apr 2016 18:03


Cum vremea a fost frumoasa zilele trecute am facut niste desene la Jupiter. Instrumentul folosit  Mak sw 180 F15 si un binocular de la Baader cu  ortho BCO de 18 mm. A rezultat un grosisment de 188 X.
Am facut desene si la un ocular (TV 15 mm) si apoi la binocular. varianta a doua iti ofera o imagine cu mai multe detalii pe care o percepi relaxat, fara efort

theogon
09 Apr 2016 18:08


Postey desenele facute la binocular. In SEB cu vederea monoculara ghiceam o diviyiune  pe care am vazut-o clar  cand am privit prin binocular. (desenul de sus) 
A doua zi 5 aprilie am vazut si GRS ce avea culoarea orange spalacit

theogon
09 Apr 2016 18:17


Mai pun un desen color cu GRS din 5 aprilie. Trebuie sa remarc calitatile instrumentului care la planete si duble nu te dezamageste

Catalin M. T.
09 Apr 2016 18:51


Frumoase desene si cu multe detalii! :D Ai surprins bine culoarea la GRS.

theogon
09 Apr 2016 19:29


Multumesc Catalin. In desene contrastul este marit, in realitate fundalul cerului (reletiv negru) scoate in evidenta desenul fin al detaliilor si evident conturul de elipsoid al planetei.

Mircea Pteancu
09 Apr 2016 20:59


theogon

Am citit de doua ori  si cred ca am inteles bine ,dupa toata ''valea plangerii'' in care lumea se plange ca vede  mai slab ,mai intunecat prin binocular , tu aduci dovada ca ai vazut detaliile joviene mai clar in modul binocular. 
Ma bucura mult acest lucru, se vede ca Makul de 180 mm e instrument '' de instrument'' ,sa-l folosesti sanatos!
Superbe observatii si desene ,multumesc si felicitari.
Si le astept cu nerabdare pe urmatoarele !

Cer senin ,Mircea

theogon
09 Apr 2016 22:06


Este adevărat că există o pierdere a luminozității printr-un vizor binocular, pierdere mai evidentă în instrumentele mici. Însă câștigul vizării binoculare este, după opinia mea, mult mai important. Detalii pe care te chinui să le observi cu un ochi (pe care îl forțezi și îl obosești) devin mai accesibile și te poți concentra asupra lor cu mult mai multă atenție utilizînd privirea binoculară. Poți privi  relaxat minute în șir fără efort - și cu vădită încântare- spectacolul la care ai privilegiul să asiști.
Referitor la mak-ul de 180, lăsat inactiv o vreme deoarece am instrumente mai mari, mi-am amintit că am splitat cu el Antares, lambda Cygni, 52 Orionis fără eforturi deosebite și că pentru planete și duble îl voi folosi încă muuultă vreme.
Mulțumesc pentru cuvintele generoaseși să asteptăm seri senine Coane Mircea.

lefmir
09 Apr 2016 23:52


Jupiter din seara asta. Foarte bogat in detalii!
Mici corectii digitale fata de schita facuta de mana, putin marit contrastul, saturatia, imbunatatit albul, pentru ca nu am scanner si am facut poza cu mobilul.
Mentiune: pentru ca adeseori stau foarte mult cu ochii in ocular ca sa prind detaliile(~1ora), am incercat sa compensez pentru miscarea de rotatie a lui Jupiter. Trasez benzile la modul general, insa pentru detalii incep de la vest la est, si cand ajung in est, deja planeta s-a miscat, sa zicem aproximativ 30 de grade din axa sa si astfel, dupa ceas stiu cam unde ce ar trebui sa fie.
La desenul de fata, am inceput pe la 9 jumatate, am trasat benzile si detaliile din vest(est pe desen), la ora 10 si ceva deja aparuse GRS pe colt.

sternchen
10 Apr 2016 00:35


Foarte frumos..ce telescop si la ce grossisment ai observat?

lefmir
10 Apr 2016 00:42


Multumesc! Un Newton de 200/1200, grossimente intre 96X si 266X. Am mai folosit un ocular prost, nu stiu ce focala are, dar am banuit ca undeva la 6mm, cu barlow, oricum este un design simplu Huygens din cate mi-am dat seama. Filtru albastru si filtru portocaliu.

zoth
10 Apr 2016 11:28


Aseara am facut observatii la Jupiter cu luneta ED de 110mm pe care am pus-o din nou la treaba.
Atmosfera stabila, turbulenta neasteptat de mica, un 8/10 dupa mine insa transparenta de kko, un 5/10 cu ingaduinta. Grosismente folosite: 77x ocular eudiascopic 10mm si 202x ocular eudiascopic 3.8mm. Am folosit si un kasai orto de 4mm pentru a verifica potentialul primelor oculare. Nu am observat diferente notabile.
Imaginea planetei arata foarte asemenator la nivel de contrast si detaliu cu cea din prima schita postata de Mihai theogon mai sus, cele doua benzi ecuatoriale, inca doua in zonele temperate si regiunile polare bine definite. Nu am fost atent la splitarea SEB anuntata de theogon deoarece m-am concentrat pe un nucleu puternic de turbulenta prezent in NEB, centrat oarecum pe discul planetei in momentul observatiei (aprox orele 23). Erau momente in care aproape ghiceam ce se intampla in acel ghem de turbulenta apoi totul disparea. Am inceput sa bomban in legatura cu transparenta atmosferei, eram sigur ca la o transparenta mai buna puteam vedea clar ce manevre se intampla prin zona cu pricina. Asta e, poate alta data ...

sternchen
10 Apr 2016 15:33


Foarte interesante observatii la jupiter pe un cer prost,la doar202Ś!
Luneta e cumparata sau construita?

Mircea Pteancu
10 Apr 2016 16:03


Ii urez lui theogon sa aiba ( si sa avem) parte de mult asteptatul cer senin si-i multumesc pentru completari.

Felicitari lui lefmir pentru observatia si schita superba si ma bucur ca are un telescop care prezinta detalii atat de fine.

Ii multumesc si lui zoth pentru observatia si pentru detaliile interesante referitoare la Jupiter vazut prin luneta ED de 110mm.
Inteleg ca esti multumit de ocularele Eudiascopic.
Sa speram ca transparenta atmosferica se va imbunatati cat mai curand.

Sa luam doar topicul acesta ,incepand cu desenele si animatia lui Catalin MT ,continuate cu schitele lui theogon , apoi observatiile comentate mai sus.
Sunt foarte incantat de nivelul foarte bun la care au ajuns observatorii vizuali din Romania.
Ma bucur ca am revenit pe forum pentru a vedea aceasta.
Sper ca multi alti colegi sa faca si sa posteze observatiile lor ,toti sunt bineveniti.

Cer senin ...si transparent  :D ,Mircea

zoth
10 Apr 2016 17:04


Or mai fi ceva urme de sipit* saharian pe sus? De obicei cerul Bucurestiului e murdar insa aseara mi s-a parut putin exagerat. Nu stiu, nu am informatii dar va pot povesti un fapt ciudat de zilele trecute.
Am stat toata saptamana pe bratul Borcea. Miercuri dimineata cand am iesit la cafeluta soarele rasarise deja si cerul parea senin. Cu toate astea lumina parea difuza si fapt ciudat, obiectele din jur luminate de soare nu aveau umbra. Mi-am spus in gand ca sigur dorm inca si doar visez ca am iesit la cafeluta ... da nu era asa ...

Da Mircea, sunt multumit de ocularele Erfle Eudiascopic, nu am niciun repros.
Steluta, luneta este cea din semnatura, United Optics/China.

* sipit=nisip (preluat din limbajul baietelului unui coleg de munca)

Ovidiu M. 
10 Apr 2016 17:16


Surprinzator de multe detalii observate de catre multi dintre colegi, felicitari cu ocazia asta si marturisesc ca sunt putin contrariat de bogatia detaliilor care se pot vedea in lunete nu prea mari.

Catalin M. T.
10 Apr 2016 19:47


Frumos lefmir! :D  Pt. a schita Jupiter cam 15-20min maxim ca altfel intervine rotatia, cum zici si tu. Poti incerca "schita in fasie", adaugi detalii noi pe masura ce observi. => http://astroimg.org/Jupiter2005/ZPLONG.JPG
Adaug si eu schita facuta in data de 05.04.2016, unde detaliile observate prin luneta de 90mm se coroboreaza cu schita facuta de theogon prin Mak. 180mm.

Catalin M. T.
23 Apr 2016 19:48


Atasez doua schite la planetele Jupiter si Marte facute in noaptea de 22/23 aprilie. La Jupiter am avut un seeing foarte bun, estimat undeva la 8 pe scala Pickering. Am observat in jur de TLR 20:45 cu numeroase detalii, benzile ecuatoriale fiind mai texturate, mai saturate in culori. GRS fiind usor vizibila si de un oranj inchis. Benzile temperate s-au vazut mai usor acum si au prezentat o nuanta cenusie. La Marte am observat in jur de TLR 03:15 si nu am avut un seeing prea bun, estimat undeva pe la 3 Pickering. Cu toata turbulenta am observat spre limbul vestic Mare Acidalium si Mare Margaritifer de culoare cenusie inchis si intre ele Chryse mai stralucitoare, spre sud extensia polara sudica stralucitoare, usor se putea confunda cu calota polara sudica, calota polara nordica nu am sesizat-o. La limbul estic am vazut o proeminenta mai stralucitoare...posibil sa fie nori orografici pe platoul Tharsis/Olympus Mons. :) Observatii cu refractor 90mm f/10 la 151x.

lefmir
29 Apr 2016 13:19


Saturn, 29.04, ora 2:15; Aproximativ 50 de minute de observatie; atmosfera turbulenta din cauza vantului, insa s-a vazut Diviziunea Cassini, Titan, Rhea, Dionea si Tethys. Cele 3 din urma s-au vazut cu vederea periferica si pentru foarte scurt timp, cat am prins o fereastra de cer calm. Grossiment de 266X, newton 200/1200.

pozitia lunilor a fost refacuta dupa schita, insa pentru contrast am optat sa fac puncte din program.

Mircea Pteancu
29 Apr 2016 15:09


266x !!! Ura !
Felicitari , foarte fain acest topic.
Ma gandesc ca esti multumit de telescop , nu-i asa ?

Toate cele bune , Mircea

lefmir
29 Apr 2016 21:06


Va multumesc! Sunt foarte multumit de telescop. Sunt putin dezamagit de montura, imi doresc una ecuatoriala, m-am obisnuit cu cea de la luneta japoneza. :)

Mai am o schita cu tranzitul lui Ganymede, de pe topicul de observatii, insa trebuie sa o transpun in digital si s-o editez. Nu e la fel de bogata in detalii pentru ca nu a fost atmosfera atat de linistita. S-a mai linistit peste noapte.

Cer senin si numai bine!

Mircea Pteancu
30 Apr 2016 16:22


Nu fii dezamagit de montura Dobson , nu ai de ce.
Daca existau numai monturi ecuatoriale , as fi fost curios cand am fi avut noi telescoape  de 20cm , de 25 cm etc.
De avut puteai sa ai , de folosit....e alta poveste.

Cer senin ,asteptam noul desen , Mircea

Erwin
30 Apr 2016 19:07


Un dobson mare se poate pune pe o platformă ecuatorială având astfel acces la măriri mari, utile la observa&#539;iile planetare. Nu e foarte greu de construit &#537;i necesită un singur motor cu tura&#539;ie constantă, asigură urmărire timp de cca jumătate de oră ceea ce este suficient pentru vizual.

Catalin M. T.
03 Mai 2016 22:06


Doua schite cu Marte si Saturn din noul sezon. Pana acum la aceste planete data de 1 mai a fost cea mai favorabila la seeing, avand in vedere altitudinea mica fata de orizont. Pe discul planetei Marte se observa cateva mari, M. Acidalium, Margaritifer Sinus si Sinus Sabaeus ca niste pete intunecate. Limbul estic stralucitor. La Saturn detaliile mai slabe, doar NEB usor cafenie si polul nordic de un oliv murdar. Diviziunea Cassini observata aproape integral si inelul exterior mai cenusiu de decat cel interior.

Mircea Pteancu
03 Mai 2016 22:15


Superb !
Oare de ce  limbul estic al lui Marte era stralucitor ? Fenomene atmosferice ?
Multe detalii la Saturn ,multumim pentru desene  ,Mircea

C.Ovidiu
04 Mai 2016 12:12


Incredibil ce detalii ai prins si desenele is foarte bine realizate. Ce instrument ai folosit ?
Felicitari ! :wink:

Catalin M. T.
04 Mai 2016 15:53


Merci Mircea si Ovidiu! :) 
@Mircea: Stalucirea limbului e destul de comuna si e datorata norilor(orografici) sau ceturilor matinale. La momentul observatiei cel mai probabil erau nori orografici ai platoului Tharsis care era pe limbul estic. Zone notabile cu nori orografici sunt Olympus Mons, platoul Tharsis cu cei 3 fosti vulcani si Elysium Mons.
@C.Ovidiu: Am folosit luneta de 90mm la 151x. Am uitat sa mentionez. :?

C.Ovidiu
04 Mai 2016 16:17


Luneta aia e bestiala daca prinzi seeing mai bun rupe, optica cred ca e foarte buna, ai incercat sa  faci un star test ?

C.Ovidiu
04 Mai 2016 17:01


Postez niste desene planetare facute de mine in 2010 folosind un telescop newton homemade de 150/900 f6

Catalin M. T.
04 Mai 2016 17:37


Inca nu am facut la modul serios teste pe stea, dar dupa mine zic ca optica e excelenta, din ce vad la observatii planetare si stele duble. Cel putin, vizual, in focus am inele de difractie concentrice la mariri mari. Bune schite Ovidiu, imi aduc aminte de Jupiter din 2010 fara SEB vizibila si GRS "in goliciunea ei". :D

Catalin M. T.
28 Mai 2016 17:41


Cateva schitze cu Marte din perioada 6/7, 22 si 27 mai 2016 cu Marte. Datorita altitudinii mici a planetei nu am avut parte de un seeing bun. Dar in momemtele de stabilitate am putut observa in noaptea de 6/7 mai Syrtis Major, M. Tyrrhenum, Sinus Sabaeus, Iapygia si bazinul Hellas invaluit in ceturi/nori, la opozitie Marte a prezentat "fata plictisitoare" cu putine detalii, vizibile fiind doar o portiune mica din M. Sirenum si Solis Lacus. In data de 27 am observat mai bine M. Acidalium cu o portiune intunecata langa limb impreuna cu extensia Nilokeras, Chryse, M. Erythraeum si Solis Lacus tot ca o portiune mai intunecata langa limb. De fiecare data s-a observat fenomenul de limb stralucitor, datorita prezentei norilor/ceturilor. Toate observatiile facute cu refractor 90mm, f/10, BCO 6mm la 151x.

Mircea Pteancu
29 Mai 2016 13:40


Catalin MT

Ai avut spor la observatii , felicitari !
Eu din pacate nu am vazut la aceasta opozitie nimic altceva la Marte decat un disc oranj-ruginiu , fara absolut nici un detaliu.
In trecut am vazut detalii martiene  chiar si cu reflectorul de 76mm , ce sa mai vorbim de reflectorul de 125mm.
Dar acum , cu reflectorul Hinds de 158mm ...nada !
Ce bine ca prin observatiile tale se deschide o fereastra prin care vedem si noi cum a aratat Marte la aceasta opozitie.

Cer senin , Mircea

Catalin M. T.
29 Mai 2016 14:33


Merci de apreciere! Nici eu nu am avut parte de un seeing bun, mai mult Pickering 3-4 la altitudinea planetei, dar au fost cateva clipe cand se mai stabiliza, de am observat ceva pe suprafata planetei. Cu telescopul Hind trebuia sa se fi vazut foarte bine, numai sa fi fost cooperanta atmosfera. :?

Catalin M. T.
16 Iun 2016 19:43


O scurta animatie cu discul planetei Marte din zilele 4, 7 si 9 iunie 2016, centrat aproximativ in jurul orei UT19:00. Observat cu refractor 90mm f/10 la 151x. Se observa usor Sinus Sabeus, Syrtis Major de culoare mai inchisa pe cand zona M. Serpentis, Utopia si Iapigya de culoare mai deschisa. Calota polara nordica nu am observat-o. Norii din bazinul Hellas nu au mai fost asa vizibili ca si acum o luna.

Catalin M. T.
26 Iun 2016 19:49


Atasez harta planetei Marte realizata in urma observatiilor efectuate in luniile mai-iunie. Datorita telescopului folosit(90mm f/10) si altitudinii mici a opozitiei din 2016 sunt limitat la formatiunile martiene grosiere. Pe un cer cu seeing mai bun si o altitune mai favorabila cred ca as mai fi putut scoate ceva detalii mai fine, oricum sunt multumit de harta. :D

C.Ovidiu
26 Iun 2016 19:51


Harta e super felicitari pentru realizare, nu fi dezamagit vor veni si conditi mai bune. :wink:

Catalin M. T.
26 Iun 2016 20:29


Merci! Apai...numai vre-o 2 ani e asteptarea. :lol:

C.Ovidiu
26 Iun 2016 22:52


Lasa ca pana urma tot trec  :lol: cat ai ai zice peste  :wink:

Catalin M. T.
27 Iun 2016 17:39


Asa e! :D

2SKY
27 Iun 2016 20:23


Frumos , felicitari . Trebuie ceva ochii si mina !

Catalin M. T.
27 Iun 2016 21:02


Merci 2SKY!  ...as mai adauga rabdare si exercitiu. :)