-----------------------------------
Doru Dragan
20 Sep 2011 08:05

Cod galben ... spre rosu. Cade un satelit ...
... nu se stie unde :( 
Dragi colegi, in zilele de 22,23,24 sept. a.c. incercati sa nu iesiti din casa sau daca aveti o pivnita ... faceti-va de lucru pe acolo :) In caz ca totusi trebuie sa iesiti pe afara, nu uitati sa va luati umbrela :roll: 
http://www.space.com/12982-dead-nasa-satellite-falling-earth-sept-24.html

valy
20 Sep 2011 10:44


Ok, deci e chestie de statistica. Cine tine pariurile? Eu zic ca o sa pice aici in timpul unei conferinte de presa: 44.26.02.43N 26.03.41.84E

Stanescu Octavian
20 Sep 2011 11:33


De acord cu locatia impactului  :wink:  chiar daca stiu ca-l suparam pe Doru

valy
20 Sep 2011 11:37


PS: stiu ca nu-i frumos, ca nu se face. Oare daca se fragmenteaza poate lovi doua tinte simultan? Mai am o zona in minte.

PS2: cat costa un satelit d-asta second hand, dar cu motoare functionale si cu posibilitatea de a-i seta coordonatele?

PS3: locatia e undeva in desert, intr-o zona nelocuita de nimeni. Cel putin asa imi zice mie harta.

MariusP
20 Sep 2011 12:17


Asta zice , predictie din 14.09.2011:

valy
20 Sep 2011 12:38


+-144 ore  :lol: 
Daca te uiti la traiectorie (ultima linie din tabel) se cam apropie... deci sunt sanse.
Intrebarea ar fi: se topeste pe drum?

Laurentiu
20 Sep 2011 13:08


Ok, deci e chestie de statistica. Cine tine pariurile? Eu zic ca o sa pice aici in timpul unei conferinte de presa: 44.26.02.43N 26.03.41.84E

As vrea sa stiu ora exacta, daca se poate. Sa imi iau o punga de popcorn si sa imi deschid o bere.

Multumesc !  :)

MariusP
22 Sep 2011 21:01


Estimarea din 21.09, 20:28 GMT:

Doru Dragan
23 Sep 2011 07:39


https://sites.google.com/site/uarsreentry/home
http://reentrynews.aero.org/1991063b.html

Daniyyel
23 Sep 2011 11:30


Ahhh, deci despe asta era vorba. Ieri "rasfoiam" prin televizor, si ajung la OTV unde vad ca scrie cu 

rosu mare "22,23,24 sept Va veni sfarsitul lumii?"  :shock: Daca de la un satelit (care nici nu se stie 

daca ajunge intreg pe pamant) vine sfarsitul lumii.......ce sa mai zic de un asteroid? Sunt curios ce titlu 

pune atunci!  :P

Laurentiu
23 Sep 2011 11:35


Daca teoriile cu privire ca multi-versul cuantic au macar un sambure de adevar atunci intr-o lume paralela nu ar fi exclus sa vina sfarsitul lumii... paralele si daca un fluture de aici bate din aripi :P

Un articolas dragut: http://physicsworld.com/cws/article/indepth/47021 

Scuze de off topic  8)

creizi
23 Sep 2011 12:09


Laurențiu, din câte știam, teoria cu fluturele a fost demonstrată ca fiind cel puțin inexactă.  Sau mă înșel? :D E doar o curiozitate.

În altă ordine de idei, cum să nu luați în serios Televiziunea Poporului? Să vă audă Dan că nu vă mai dă 20.000 de euro.

Andi
23 Sep 2011 12:16


"Coboară'n jos" satelitu' !
I se circularizează orbita; alaltăieri 209 km/229 km, azi 173 km/183 km!

MariusP
23 Sep 2011 13:13


Am incercat aseara sa-l vad la 21:40 cand a trecut doar prin umbra Pamantului intre Aql si Cap. Deoarece vazusem ISS prin umbra numai cu binoclul 15x70, am crezut ca s-ar putea vedea ceva foarte slab prin Newton-ul de 150 mm (stele de magnitudine 12.4 distingandu-se usor), dar fara succes.  :roll:

Doru Dragan
23 Sep 2011 17:21


Nimeni nu se hazardeaza sa spuna cand si unde va pica UARS. Ultimele predictii vorbesc de miezul noptii UTC (adica ora 3 in data 24 septembrie, timp local roman). In aceasta noapte UARS va putea fi vazut de doua ori de pe teritoriul romanesc, o data pe la ora 21 si a doua oara pe la ora 22:30. In jurul orei 21:05 sunt favorizati cei din partea de sud-est a tarii iar in jurul orei 22:36 cei din nord-vest. Imaginile au fost generate cu programul ORBITRON al lui Sebastian Stoff: http://www.stoff.pl/ Fiecare trecere dureaza vreo 5 minute.

valy
23 Sep 2011 18:27


Calsky zice tot pe acolo:

Culmination: 21h06m05s
Magnitude:   (invisible)
Altazimuth: Az    = 135.30° SE     Alt   = +39.35°        r     =   246.49 km 

Asta pt. locatia mea,  bucuresti.

Doru Dragan
23 Sep 2011 19:11


N-au cum sa-i prezica magnitudinea pentru ca se da peste cap si e ... impredictibil. S-ar putea insa sa straluceasca uneori chiar foarte tare (asta daca nu chiar o sa inceapa sa arda ca bolid :)).

Andi
23 Sep 2011 22:12


La adresa de mai jos este o filmare cu rostogolirea satelitului.
I s-au "inmuiat" giroscoapele de stabilizare orbitala!

http://www.ziare.com/magazin/spatiu/imagini-cu-satelitul-dezafectat-care-va-cadea-pe-pamant-in-24-septembrie-video-1122334

MariusP
23 Sep 2011 23:42


Doru, la magnitudine spune "(invisible)" pentru ca satelitul este pe toata durata trecerii in umbra Pamantului, nu este luminat de Soare. Trecerile nu sint vizibile si cum am spus mai sus, nici macar telescopic, ma refer strict la trecerile peste zona noastra...  :roll:

Doru Dragan
24 Sep 2011 07:25


Aha, am inteles :) am citit si eu despre asta dar la momentul cand am scris uitasem si am fost confuz :( Ramane de vazut cum arde :D Din pacate se pare ca asta se va intampla prin locuri slab sau deloc populate (Noua Zeelanda, Canada, Atlantic, Pacific).
Tocmai a fost observat de statii din Canada si se indreapta spre Atlantic, vestul Africii, Australia ...

Doru Dragan
24 Sep 2011 09:23


Suspans ... :) Se pare ca a cazut. Unii zic ca a cazut in Pacific inainte de a ajunge deasupra Canadei iar altii ca a cazut la sud de Calgary (Canada). E pentru prima data ca am urmarit atent un subiect pe Twitter. Foooarte interesant :roll: Asteptam confirmari oficiale.

MariusP
24 Sep 2011 16:56


O "chicat", dar inca nici NASA nu stie exact cand si nici unde: http://www.nasa.gov/mission_pages/uars/index.html

Raportul final de pe  arata asa:

Andi
24 Sep 2011 18:39


Posibil în Africa centrală.

MariusP
28 Sep 2011 08:30


NASA a determinat ca satelitul a reintrat in atmosfera deasupra Pacificului, la 14.1 S si 189.8 E (170.2 W) la 0400 GMT pe 24.09.2011: http://www.nasa.gov/mission_pages/uars/index.html

Andi
28 Sep 2011 08:47


Intrarea în atmosferă nu a fost în S-E Africii, unde este pătrățelul, și căderea în Pacific, unde este cerculețul?

MariusP
28 Sep 2011 09:06


Pai citez:

"This map shows the ground track for UARS beginning in the Indian Ocean off the coast of Africa at 0330 GMT and ending at atmospheric interface over the Pacific Ocean at 0400 GMT."

Andi
30 Sep 2011 20:57


Păi, era vorba să scriem în românește, chiar când se dau citate; sau se aplică diferențiat în funcție de limbă?

MariusP
30 Sep 2011 22:03


Aceasta harta arata pista de motivul pentru UARS început în Oceanul Indian, în largul coastei Africii la 0330 GMT și se termină la interfața atmosferică peste Oceanul Pacific, la 0400 GMT"...  :lol:

Andi
30 Sep 2011 22:13


Foarte bine, Marius!
Dacă "Google Translate", așa cum "Translate", avem dezlegare să utilizăm orice limbă" ne cade la îndemână"; poate află și Alex Găina!  8)