-----------------------------------
Laurentiu
13 Sep 2011 17:23

intrebari - acumulatori SLA, legare in paralel
Vreau sa leg in paralel 2 acumulatori cu Pb SLA (sealed lead acid) de 12 V, 9 Ah, in ideea de a alimenta laptopul atunci cand ies la observatii (cu un convertor Dc-Dc 12V/19V). Nu de alta, dar am finalizat (fara insa a fi testat "in the field") montajul care permite autoghidajul monturii ecuatoriale si voi avea nevoie de curent mai mult timp decat poate da bateria laptopului.
 
Intrebare 1: exista impedimente tehnice pentru cele de mai sus ? 
 
Intrebarea 2: trebuie facut vreun circuit de protectie ?
 
Multumesc frumos,

Alexandru Savin
13 Sep 2011 17:58


Salut!
1. Circuit de protectie are convertorul 12/19V (banuiesc ca este in comutatie adica n-are ditamai transformatorul in el, are un chopper mai mic).
2.Teoretic ai avea 12V la dublul capacitatii....practic trebuie sa ai grija sa aiba aceeasi parametrii acumulatorii tai, macar acelasi model sa fie.
Sa pui doi acumulatori in paralel este cam pretentios, deoarece cea mai mica diferenta de tensiune intre ei duce la curenti de circulatie foarte mari, astfel incat acumulatorul mai plin se descarca pe cel mai descarcat si nu obtii niciodata insumarea capacitatilor. 
Sa zicem ca o sa ai 1.5X capacitatea....
Alex.

cmatei
13 Sep 2011 18:22


Daca ii incarci/descarci impreuna n-ar trebui sa fie probleme. Pentru protectie, daca tii musai, poti pune o siguranta intre ele, in ideea ca daca una se strica si capata un scurt sa nu o pocnesti si pe cealalta, sau sa iei foc. Mai mare decat curentul de incarcare, dar nu cu mult (siguranta de 2A cred ca e ok).

Stanescu Octavian
13 Sep 2011 18:47


Din experienta iti spun ca e bine ca montura sa alimentezi separat de laptop . la EQ6 de ex daca tensiunea scade sub 11,5 v incepe sa palpaie led de avertizare astfel puterea motoarelor scade si e posibil ca la Goto sa clacheze  si sa necesite restartare. Un laptop daca incarci cu programe ce ruleaza in paralel poate ajunge la 4A consum (asa e la mine) cel mai mult mananca curent cand intra PHD cu imagine de la camera de autoghidare. 
invertorul ce am pt laptop il  tine in functie si cu 10V tensiune pe baterie , montura la 11V e gata .
Pt ca sa fi sigur cele 2 bateri poti lega parale cu doua diode puse doar pe bornele de + a bateriilor  partea cu inel a diodelor legata impreuna dusa la intrarea + de la invertor.

Laurentiu
13 Sep 2011 19:43


Multumesc de raspunsuri !  :D

Tavi, pentru montura si incalzitoarele anti-roua am alte 2 baterii de cate 12 V si 7 Ah fiecare.

Catalin Paduraru
13 Sep 2011 20:33


Laurentiu, cred ca ai greutatea echipamentelor astro egala cu a Pb din acumulatori :) 

Legat de problema ta, poti sa iti iei si un multimetru pe camp si sa testezi din cand in cand acumulatorii. Astfel iti propui o tinta, nu mai jos de 10.5V si poti sa folosesti acumulatorii pe rand. Dupa ce golesti unul il pui pe alalalt si asa mai departe. 

Sau poti sa iti faci un circuit care sa te anunte acest lucru, dar este putin mai greu.

Spor!

Laurentiu
13 Sep 2011 20:36


La treaba cu multimetrul m-am gandit si eu :-)

Si asa o sa ma plictisesc daca nu mai fac ghidaj manual asa ca... :)

neox
13 Sep 2011 22:31


Decat toata bataia de cap cu legatul mai multor baterii n-ar fi mai simplu o baterie de masina, eventual de capacitate mare? Sau ai deja baterille? Stiu ca e grea dar oricum in camp presupun ca nu ajungi pe jos :)

Laurentiu
13 Sep 2011 22:35


Am deja bateriile.

Erwin
13 Sep 2011 23:18


Poate ar fi mai indicat să le pui în serie și să faci rost de un invertor care acceptă 24V la intrare.

catalin dumitru
14 Sep 2011 19:26


Daca nu ai acumulatorii identici recomand ideea dl-ui  Stanescu , cu precizarea ca ar fi bine ca diodele sa fie de curent cat mai mare si daca e posibil de tip Schottky. 

Cel mai bine e sa vandalizezi o sursa de PC si te-ai facut cu o semipunte Schottky de vreo 35-40 de amperi. Arata ca un tranzistor de putere si punctul comun e gata conectat din interior (pinul din mijloc) 
Plusurile de la acumulatori le legi la picioarele laterale iar consumatorul la cel din mijloc.
La curenti asa mici nici nu ai nevoie de radiator, caderea de tensiune pe diodele astea fiind mult mai mica decat la cele normale cu siliciu.

catalin.

Erwin
15 Sep 2011 01:53


Am disponibile astfel de diode recuperate din surse defecte, probabil trebuie verificate. Nu știam că sunt de tip Schottky.

catalin dumitru
15 Sep 2011 09:36


De obicei doar cele de pe tensiunea de 5 V sunt de tip Schottky. Adica MBR3045 , S30D40C , SBL3040PT, FMB-34M, CTB-34 , C65-004 ,D83-004 ...etc.
Dupa catalog , au tensiunea maxima de lucru intre 30 si 50 v parca , dar nefiind folosite in comutatie in acest caz , vor suporta fara probleme cei 12 volti. Fac pariu ca n-au nici pe naiba daca trece prin ele o tensiune continua de 3-4 ori mai mare.
N-am gasit niciodata vreuna prajita , chiar daca sursa respectiva era varza , cu electroliticii umflati ca fasolele lasate o noapte in apa.

catalin.

Erwin
15 Sep 2011 09:43


O să caut prin cutii, dar am și câteva surse defecte. Pentru mine nu se merită să le dau la reparat, așa că Laurențiu, îți pot da câte diode vrei.

Laurentiu
15 Sep 2011 13:43


Multumesc frumos baieti !  :D 

Erwin, o sa vedem cum facem sa ne intalnim pentru una-doua diode din acelea  :wink: 

Pe de alta parte, ma gandesc si la varianta in care as putea folosi pe rand cei 2 acumulatori, masurand tensiunea la borne, din cand in cand (asa cum a sugerat Catalin mai sus). Daca scade voltajul sub 11 V la primul acumulator, pac, il scot si il pun in functiune pe al 2-lea  8)

ZENDOW
15 Sep 2011 18:55

ACUMULATORI
Cred ca folosirea pe rand are 2 avantaje:
1. La legarea in paralel nu se incarca si nici nu se descarca la fel si apar curenti de circulatie intre ei.
2. Unul poate sta la incarcat (eventual la bricheta masinii) iar celalalt e utilizat.

catalin dumitru
15 Sep 2011 21:02


Eu personal nu as folosi doi sau mai multi acumulatori cuplati in paralel prin intermediul diodelor decat daca curentul (sau curentii) de autodescarcare prin vreunul sau altul , ar fi prea mari si ar putea micsora capacitatea celor 'sanatosi'.

Daca pierderile interne sau capacitatea initiala duc la descarcarea prematura , restul bateriilor de acumulatori din circuit , in cazul absentei diodelor , ar putea impiedica un fenomen total nedorit , anume polarizarea inversata a elementelor care se descarca primele.
Este ceea ce practic omoara inainte de termen tot ceea ce se chiama baterie reincarcabila cu mai mult de doi elementi.
De aceea firmele producatoare avertizeaza impotriva descarcarii exagerate a bateriilor de acumulatori care echipeaza un aparat oarecare. Cei care au avut camere video stiu despre ce e vorba.

Cu alte cuvinte , diodele sunt bune de folosit doar daca diferenta dintre curentii de autodescarcare ai celor doi acumulatori , este foarte mare.

catalin.

Erwin
15 Sep 2011 23:30


Toate sursele UPS care au mai multe baterii le au puse în serie: 12V, 24V, 32V, 48V etc. Funcționează fără probleme.

Laurentiu
15 Sep 2011 23:37


Nu voi pune bateriile in serie cata vreme eu am nevoie de 12V si nu mai mult. Ce ma intereseaza este sa aiba amperajul cat mai mare si asta se obtine, teoretic, prin legarea in paralel.

catalin dumitru
16 Sep 2011 09:34


Toate sursele UPS care au mai multe baterii le au puse în serie: 12V, 24V, 32V, 48V etc. Funcționează fără probleme.

Pentru ca o baterie electrica (fie ea reincarcabila sau nu) sa poata fi folosita la maxim de capacitate fara probleme , ar trebui ca elementii (pilele) ce o compun , sa aiba absolut egale , atat capacitatea cat si rezistenta interna, lucru practic imposibil.

Ideal ar fi, ca un element odata descarcat , sa se 'puna in scurt' si sa ramana asa pana la momentul unei noi reincarcari.
Din pacate asta se intampla doar daca bateria are un singur element (pila) sau cel mult doi. 
La mai mult de doi elementi , in timpul utilizarii , cel care s-a 'golit' primul , incepe sa fie polarizat pe dos , lucru care duce la distrugerea lui prematura dar nu imediata.
Cum acumulatorii cu plumb sigilati nu-ti permit accesul la bornele fiecarui element , nu ai de unde sa stii care e starea lor de incarcare la un moment dat. 
Mai mult , cu cat sunt inseriate mai multe pile , cu atat mai greu vei realiza ca una sau mai multe ar putea avea probleme.

valy
16 Sep 2011 12:30


OT: 12 V, 9 Ah nu-i o putere prea mare, cat tine un astfel de acumulator pus la un laptop? Zicea cineva mai devreme: o baterie auto e mai ok si nu te mai complici cu serii/paraleluri, are si mai multa putere. La observatii nu iesi cu masina?
 
Pe de alta parte am si un netbook (d'ala micu, de 11") dar a carui baterie tine ~6 ore si costa intre 10-20 mil. Ar fi o solutie destul de buna pt. portabilitate si autonomie.