-----------------------------------
HoO_Germany
19 Sep 2006 22:24

Re: Poza soare cu ISS si Atlantis
Thierry Legault a tras o poza foarte interesanta, care arata in fata soarelui statiunea spaciala ISS si Shuttle Atlantis

 :shock:  :shock:  :shock: 
"Fratele meu " numai ca nu-tzi face ku mana in rest ...sa vezi detalii asha klare....(pt mine cel putzin ) SUPERRRRRRR.... mai faine ca DSO sau alea alea  ....ka-ncep sa ma shi balbai ....:shock:

Asa detailii se pot vedea/arata daca se folosesc instrumente dedicate pentru soare. Adica ori filtre solare bune, ori instrumente Herschel-Wedge. 
La folosier unui Herschel-Wedge este posibil a se uita la soare fara filtru solar (acum sper ca se intelege bine ce vreau sa scriu, si nimeni nu face prosita si se uita la soara fara un filtru solar). 
Acest instrument Herschel-Wedge ( aici se vede cum arata si cum functioneaza  http://de.wikipedia.org/wiki/Herschelkeil ) este un instrument care admita observarea soarelui. Din cauza formei si cum este pus in telescop si cum din formatia asta intra razele luminei venind de la soare, ies la ocular 4% lumina si 96% se conduc asa, ca sa nu intre la ochi. Aceste 4% inca sant asa de tare, ca si la observarea acestor, sant filtre gri necesari. Asa un Herschel-Wedge se foloseste in general cu o luneta FH, ED, Apo.
Totusi eu am observat in combinatia unui Mak cu un Herschel-Wedge soarele tot fara pericol.

Mai scriu inca o data, ca observarea soareuli este foarte periculos, daca nu se folosesc filtri solari advecati !!!

Doru Dragan
20 Sep 2006 09:36


Fiindca veni vorba, o sa mai scriu odata si pe topicul asta despre un alt mod de a observa Soarele. Se poate folosi un telescop dedicat observarii Soarelui (ceea ce inseamna ca acest telescop nu va mai putea fi folosit la altceva decat la observarea Soarelui). Telescopul este un Newton simplu cu oglinda principala de 100-150 mm si cu oglinzile nemetalizate. In acest fel se produce o atenuare a intensitatii luminii solare (aproximativ ca la un dispozitiv Herschel) astfel incat se poate folosi orice ocular pentru observarea Soarelui. Daca se doreste o reglare fina a luminozitatii se poate utiliza on filtru de polarizare in fata ocularului. Ce inseamna oglinzi nemetalizate. Oglinzi care nu sunt acoperite cu stratul de aluminiu. Fie nu a fost pus fie a fost dat jos.

HoO_Germany
20 Sep 2006 10:16


da, solutia cu Newton cu oglinzi nemetalizate, este tot o solutie.

Forever_Man
20 Sep 2006 14:11


Si cum se mai reflecta lumina ?

Doru Dragan
20 Sep 2006 14:18


Suprafata de sticla are un coeficient de reflexie de aprox. 5%, daca nu ma insel.

zoth
20 Sep 2006 19:44


Aici http://www.unigraph.de/instrumente.htm se poate vedea asa un Helioscop, sau Unigraph. 


e foarte ca lumea instrumentul asta dar la link-ul care l-ai dat desenul opticii din partea de jos a instrumentului este prea mic si nu inteleg mare lucru. ai vreun material cu principiul lui de constructie si functionare in care sa se inteleaga mai bine?

HoO_Germany
20 Sep 2006 20:17


Aici http://www.unigraph.de/instrumente.htm se poate vedea asa un Helioscop, sau Unigraph. 


e foarte ca lumea instrumentul asta dar la link-ul care l-ai dat desenul opticii din partea de jos a instrumentului este prea mic si nu inteleg mare lucru. ai vreun material cu principiul lui de constructie si functionare in care sa se inteleaga mai bine?

Vorbesti de desenul ala de la Herschel Wedge? 
Eu nu am schita de constructie, am vrut sa arat cum functioneaza asa un instrument. 
Aceasta placa de geam cu forma ei (vezi ca are 2 unghiuri diferente) este bagat in o casca ca si o diagonala. 
La constructia acestul Herschel-Wedge trebue fie dat atentie in ce unghi sa fie pusa placa de geam, tinand cont luminei care intra prin telescop.

Daca te uiti la scita de jos, vezi cum vine din stanga lumina 100% de la telescop. Aceasta lumina reflecteaza pe Herschel-Wedge 4% in sus, si 96% afara. Ocularul se pune atunci la punctulde sus, unde sant numai 45 lumina. Restul de 96% ies afara (cu se vede dreptunghilar ). La casca se pune din cauza asa o oglinda care reflecteaza aceasta lumina de 96% inca o data la 90° de la omul care ar sta in spate telescopuloui, ca sa nu-si arde pantaloni.

HoO_Germany
20 Sep 2006 20:29


Zircon a scris:

nu, nu vorbesc de prisma Herschel, intrebam de principiul Unigraph-ului.

HoO_Germany
20 Sep 2006 20:31


Ok, cred ca acolo pe site unde este aratat, omul a dat informatii cu l-a construit. Sa ma uit, daca gasesc ceva.

HoO_Germany
20 Sep 2006 20:35


Aici am gasit un link de la el unde arata cum a construit acest telescop

http://www.unigraph.de/Aktivitaeten.htm

Fiecare poza poti sa o maresti ca sa vezi detalii

zoth
20 Sep 2006 20:35


Ok, cred ca acolo pe site unde este aratat, omul a dat informatii cu l-a construit. 

da, omul a dat informatii dar desenul este prea mic si nu se intelege.

HoO_Germany
20 Sep 2006 20:37


Ok, cred ca acolo pe site unde este aratat, omul a dat informatii cu l-a construit. 

da, omul a dat informatii dar desenul este prea mic si nu se intelege.

Trebue sa apesi pe poza mica se vine poza mare

zoth
20 Sep 2006 20:53


intrebare pentru dragon si Octavian.
se vede si mai sus in topic ca in cazul prismei Herschel cam 95% din lumina este evacuata afara din sistemul optic. in cazul unui reflector cu oglizi nemetalizate am inteles ca 5% din lumina se reflecta iar 95% ce se intampla cu ea? este evacuata afara sau incalzeste sistemul optic?

Doru Dragan
21 Sep 2006 09:21


Nu exista nici o problema cu lumina Soarelui. Atunci cand mergi pe faleza vara nu te prajesti instantaneu :) Problema este doar cu focalizarea care concentreaza lumina (energia) solara pe o suprafata foarte mica. Daca oglinda principala este nemetalizata atunci aceasta focalizare se intampla la coeficientul de doar 5% ceea ce duce la o atenuare acceptabila. Daca si secundara mai face o atenuare atunci in ocular ajunge doar ce trebuie. Chestia cu 5% e doar o aproximare care poate varia usor functie de sortul de sticla.

zoth
21 Sep 2006 14:30


:?  totusi daca lasam oglinda nemetalizata in lumina soarelui mai mult timp aceasta ar trebui sa se incalzeasca pe la 40-50 grade sa zicem.
aceasta temperatura nu provoaca deformarea oglinzii?
de asemenea creste si temperatura din tub, aceasta nu duce la turbulente prea mari pentru observatie?

Doru Dragan
21 Sep 2006 16:21


Daca lasi un obiect vopsit negru expus la Soare vara, atunci poate se incalzeste la 40-50 grade. O bucata de sticla nu se incalzeste foarte tare. Se incalzeste insa suficient pentru a pune probleme de modificare a focarului si turbulente. Este motivul pentru care profesionistii fac tot felul de turnuri cu racire iar amatorii evita sa observe Soarele in jurula amiezei. :)

zoth
21 Sep 2006 20:47


stie cineva sa explice principiul helioscopului prezentat de Robert?

HoO_Germany
21 Sep 2006 21:34


stie cineva sa explice principiul helioscopului prezentat de Robert?

dupa cat se vede din schita in link
1. constructie de teava gratiata
2. pivot-ul unde se poate ivarta focuseru-ul si instrumentele puse acolo
3. o lada de aluminiu ca o banca optica. in aceasta lada sant niste optici bagate, care se vad pe schita jos la poze 
Cu acest sistem el focuseaza fin focus-ul al doilea


In link-ul asta sta scris cum a construit el acest instrument, si ce trebue fie pus atentia la constructie (tot in germana)
http://www.unigraph.de/instrumente.htm

zoth
21 Sep 2006 22:34


:? ???

HoO_Germany
22 Sep 2006 11:33


explicare unui helioscop

lumina vine de la obiectiv si trece prin pivot, unde intra in caseta de aluminiu (2). Acolo se obtine primul focus la o distanta de 1300mm. Trecand prin o indicare de lentile corespunzatoare care produce un focuspunct secundar cu o lungime de la 3500 - 18000 mm, se obtin mariri variabile.
In caseta de aluminiu sant si optiunile pentru observarea promenancelor si photospherei.

zoth
22 Sep 2006 22:30


nu inteleg cum se poate focusa o imagine de doua ori !!!  :shock:

si la ce ar folosi asta???  :?

HoO_Germany
22 Sep 2006 22:49



si la ce ar folosi asta???  :?

A focusa o imagine de 2 ori, inseamna "proiectare". Nimic altfel faci, cand pui o camera la un ocular si faci poze  :wink:  :) 

Asta se foloseste, a putea obtine distante focale mai mari. Folosind aceste, poti sa faci imagini mari de la soare (da multa lumina) si in caz mai advecat la planete.

zoth
22 Sep 2006 23:16


da, proiectare e altceva decat focusare (dupa capul meu)  :D 
acum mai pricep cate ceva....

nu inteleg totusi cum de nu iau foc lentilele din zona in care se face focusarea (prima) daca obiectivul merge fara filtru... acolo trebuie sa se dezvolte o temperatura mare.

HoO_Germany
22 Sep 2006 23:54


da, proiectare e altceva decat focusare (dupa capul meu)  :D 
acum mai pricep cate ceva....

nu inteleg totusi cum de nu iau foc lentilele din zona in care se face focusarea (prima) daca obiectivul merge fara filtru... acolo trebuie sa se dezvolte o temperatura mare.

El scrie, ca in focuslul primar are pusa o diafragma conica, care o poate fixa in drumul luminii (cum se vede in imaginea de jos)

http://www.unigraph.de/images/Instrumente/6zollunifebr2006_6.jpg

HoO_Germany
23 Sep 2006 00:00



acum inteleg ce ai scris  8)  :) 

el scrie, ca in spatele focus-ul primar si in spatele pozitiei acelei diafragma conica are un obiectif de proiectate la un finet fin, cu care el focuseaza fain focus-ul secundar.

http://www.unigraph.de/images/Instrumente/6zollunifebr2006_5.jpg

zoth
23 Sep 2006 10:27


1. nu era mai simplu sa foloseasca o prisma Hershel in loc de diafragma asta?
2.atenueaza suficient diafragma asta, lumina solara?
3.de ce conica si nu plana, are ceva deosebit diafragma asta conica?
4.in poza nu se vede a fi conica...

HoO_Germany
23 Sep 2006 10:57


1. nu era mai simplu sa foloseasca o prisma Hershel in loc de diafragma asta?
2.atenueaza suficient diafragma asta, lumina solara?
3.de ce conica si nu plana, are ceva deosebit diafragma asta conica?
4.in poza nu se vede a fi conica...

1. la folosirei unui Herschel ar avea numai focala primara.
2. cum se vede la poze care le arata, da
3. conica din cauza ca diamtrul imaginei venind de la soare in punctul
focal primar, se imparte pe o siprafata mai mare, si aceasta se raceste mai repede.
4. cat mult conic a facut-o nu scrie si ai dreptate, arata cilindrica. dar in spate acestul cilindru, se vede o "farfurie" si poate pe spate, este aceasta farfurie conica.

treaba este, ca aceasta diafragma conica este cea mai importanta pieasa, a bloca razele soarelui. Cu aceasta diafragma conoca el "face" o eclipsa artificiala" si marimea acestor conice sant diferite in diametru. Diametru lor sant calculate pentru obiectivul si distanta focala instrumentului.

zoth
23 Sep 2006 11:28


la punctul 1 nu sunt de acord.
pot sa pun o lentila sau mai multe dupa prisma si sa prelucrez apoi imaginea cum vreau.

HoO_Germany
23 Sep 2006 12:05


la punctul 1 nu sunt de acord.
pot sa pun o lentila sau mai multe dupa prisma si sa prelucrez apoi imaginea cum vreau.

sigur, se poate totul. Numai ca in punctul asta, nu-ti ajunge o lentila sau mai multe, acolo trebue un sistem optician. Din cauza asta, ti-am aratat mai sus in alt raspuns, aceasta schita unelor lentile, la care tu ai raspuns cu un "?"
Acum stii, ce sens fac sistemele acele de lentile  :wink:  :)

zoth
23 Sep 2006 12:19


da, acum stiu.
initial, cand am auzit de doua focusari, ma intrebam cum o imagine focusata o data se mai poate focusa din nou. era un nonsens pentru mine  ideea de a folosi doua focusere puse unul dupa altul.
in realitate cred ca prima focalizare e data de obiectiv iar in zona punctului focal se reduce doar lumina prin diafragma montata. apoi se prelucreaza imaginea prin blocul de lentile si se focuseaza din nou.

ceea ce nu inteleg este functionarea diafragmei. ce este acel cilindru mic care se vede luminat la capat? diafragma se vede totusi la baza acelui cilindru. e ciudat....

HoO_Germany
23 Sep 2006 12:53


da, acum stiu.
initial, cand am auzit de doua focusari, ma intrebam cum o imagine focusata o data se mai poate focusa din nou. era un nonsens pentru mine  ideea de a folosi doua focusere puse unul dupa altul.
in realitate cred ca prima focalizare e data de obiectiv iar in zona punctului focal se reduce doar lumina prin diafragma montata. apoi se prelucreaza imaginea prin blocul de lentile si se focuseaza din nou.

ceea ce nu inteleg este functionarea diafragmei. ce este acel cilindru mic care se vede luminat la capat? diafragma se vede totusi la baza acelui cilindru. e ciudat....

da, ai inteles bine, puntul focal primar, se obtine de la obiectiv.

functiunea diafragmei care o vezi, este a inchide/deschide ca sa poata obtine un contrast optimal. 

punctul este, ca explicarea mea, unei piese care noi doi vorbim, este ca eu nu am gasit cuvantul in dictionar romanesc, pentru aceasta piesa. Este acel cilindru care sta in fata diafragmei, la noi se numeste aceasta piesa "Kegelblende" . 
Acest "cilindru" este real conic, si el are optiunea a face o "umbra" soarelui ca sa obtine o eclipsa artificiala, cand el vrea sa se uita la prominence.

zoth
23 Sep 2006 13:28


1.acest  "Kegelblende" este detasabil?
adica daca vreau sa vad soarele in intregime pot sa nu-l mai folosesc?
dar atunci e periculos ca-mi intra prea multa lumina mai departe in sistemul optic. nu?

2. daca acest "Kegelblende" ar fi reglabil in lungul axei optice ar putea acoperi perfect discul soarelui si atunci as putea studia protuberantele, dar din imagine parca il vad off axis, adica putin lateral de axa optica...

HoO_Germany
23 Sep 2006 13:50


1.acest  "Kegelblende" este detasabil?
adica daca vreau sa vad soarele in intregime pot sa nu-l mai folosesc?
dar atunci e periculos ca-mi intra prea multa lumina mai departe in sistemul optic. nu?

2. daca acest "Kegelblende" ar fi reglabil in lungul axei optice ar putea acoperi perfect discul soarelui si atunci as putea studia protuberantele, dar din imagine parca il vad off axis, adica putin lateral de axa optica...

1. da, fara aceasta piesa s-ar putea arata soarele in intregime (si inauntr-ul soarelui) dar ar ardea toata optica.

2. reglabila acestei piese "Kegelblende" se poate obtine daca le ai in diferite diametrii si le schimbi, sau le misti pe lungul aixei optice (cum zici tu  :wink:  ) . 
In poza lui se vede putin off-axis, dar eu cred ca asta vine numai din unghiul unde a facut el poza. 
Daca ne uitam la pozele aratate de el, nu vedem soarele complet, dar numai marginea, care pare acoperita de un diametru, si partea asta este absolut neagra. Acest diametru de acoperire, vine de la "Kegelblende".

HoO_Germany
23 Sep 2006 13:56


iti arat niste poze, care le am facut eu in anul 2001 cu un instrument, care se cheama "Protuberanzen-Ansatz".
Si acest instrument este unul cu care se poate observa soarele, unde si acolo se folosesc diferite conuri, care sant puse in mijlocul opticei, sa acopreasca soarele.
Acest instrument primeste focus-ul de la obiectiv si proiecteaza un al doilea focus la ocular. Uitand in ocular, vezi asemenea poze cum se vad jos in ataj.

Aici un link, unde gasesti asemenea instrumente, si poti vedea cam cum sant construite 
http://mitglied.lycos.de/LilleSonne/produkte/sonderangebot/sonder.htm

zoth
23 Sep 2006 14:57


ok, mersi, incep sa ma "luminez"....

si totusi priveste cu atentie desenul de mai jos. omul nostru modifica si lateral pozitia "Kegelblende" dupa modelul Paleske. riscul mi se pare mare.

HoO_Germany
23 Sep 2006 15:11


da, ai dreptate, el misca "Kegelblende" si lateral. 
Asta cred ca el foloseste, cand pune instrumentul in modul H-alpha cum se vede cred in poza asta 
http://www.unigraph.de/images/Digitalaufnahmen/cc20060902_1204homerot.jpg

Miscand Kegelblende lateral, el poate optima diametrul conului la diametru soarelui, ca pamantul invartandu-se pe calea sa la soare, se obtin diverse distante intre soare si pamant. Distantele acestea fac ca soarele devine o data mai mare si o data mai mic in diametru.

zoth
23 Sep 2006 16:37


in desenul urmator cred ca se vede procedura observarii "vizuale" prin H alfa dar nu sunt prea sigur, tu ce zici?

ar mai fi o chestie, ce este capacul ala montat pe tija care e in fata obiectivului?

HoO_Germany
23 Sep 2006 17:06


in desenul urmator cred ca se vede procedura observarii "vizuale" prin H alfa dar nu sunt prea sigur, tu ce zici?

ar mai fi o chestie, ce este capacul ala montat pe tija care e in fata obiectivului?

da, schema asta arata folosirea instrumentului in H-alpha.

http://www.unigraph.de/images/Instrumente/6zollunifebr2006_2.jpg

vorbesti de capacul asta aratat aici in poza?

Asta este numai capacul obiectivului, care el l-a montat asa, cand este deschis.

zoth
23 Sep 2006 18:36


ok, mersi mult pentru explicatii.
am impresia ca am priceput cate ceva din ciudateniile acestui instrument.

alexconu
24 Sep 2006 20:09


Ce inteleg eu din toate desenele alea e ca aici avem un instrument care in romaneste se cheama coronoscop ( o chestie inventata de un francez pe care-l chema Lyot si cu care vroia sa observe coroana solara atunci cand nu e eclipsa totala de soare). Practic instrumentul are in interior chestia aia conica ce tine locul lunii. Dar pentru observatii de calitate cu un asemenea instrument e nevoie de altitudine mare, aer foarte stabil etc.
Eu tot nu inteleg de ce ne complicam cu discutii pe n pagini despre instrumente dubioase care sunt probabil folosite de mai putin de 10 oameni in lume. Hai la observatii!!

zoth
24 Sep 2006 20:52


imi pare rau alex, dar eu nu stiam principiul de functionare si nici modul de realizare practica a unui coronoscop si curiozitatea m-a indemnat sa aflu lucrurile astea. pentru asta nu conteaza cati oameni il folosesc. sper totusi ca nu am intrecut masura. sunt altii pe aici care bat campii pe zeci de pagini dar nu le spune nimeni nimic.
observatii, da, dar de cateva zile este innorat si ploua mai tot timpul aici in bucuresti asa ca mai asteptam putin. maine dimineata plec in Fagaras si sper sa prind si vreme buna de observatii ...

HoO_Germany
26 Sep 2006 21:50


Nu este rau de a pune intrebari, de asta santem aici in Forum astronomic. Aratat-ul instrument este un Lyot, dar acestul este unul special, ca omul care l-a construit, a facaut niste schimbari in unele componente importante, asa ca acest cronoscop se poate numii dupa Lyot/Paleske.

Doru Dragan
27 Sep 2006 09:09


Pe mine si pe Tavi ne preocupa de mai multi ani observarea Soarelui care, asa cum am mai spus pe acest forum, este cea mai apropiata stea de noi :) Am discutat cu Tavi despre coronograf/coronoscop si Tavi mi-a atras atentia ca nu e prea dificil de construit, din pacate acest instrument necesita o acuratete a urmaririi foarte buna. Orice deviere in stanga sau dreapta, sus sau jos duce la alt unghi de intrare a razelor Soarelui. Ori din experienta pe care o avem noi, un asemenea tip de urmarire cu o asemenea precizie e destul de greu de facut.

HoO_Germany
27 Sep 2006 14:10


Pe mine si pe Tavi ne preocupa de mai multi ani observarea Soarelui care, asa cum am mai spus pe acest forum, este cea mai apropiata stea de noi :) Am discutat cu Tavi despre coronograf/coronoscop si Tavi mi-a atras atentia ca nu e prea dificil de construit, din pacate acest instrument necesita o acuratete a urmaririi foarte buna. Orice deviere in stanga sau dreapta, sus sau jos duce la alt unghi de intrare a razelor Soarelui. Ori din experienta pe care o avem noi, un asemenea tip de urmarire cu o asemenea precizie e destul de greu de facut.

Iti dau dreptate, ca construire acestui instrument nu e usor, chiar daca arata usor. Cum se vede, constructorul a intrebuit scule care s-au putut cumpara pentru un amator. El a facut o lucrare buna (nu frumoasa) dar functionalitatea este data si pozele aratate dovedesc ca alui constructie functioneaza.

Mircea Pteancu
28 Iun 2009 15:23


La linkul alaturat vedem telescopul solar denumit ''telecop solar-leagan'' de catre constructorul sau Szklenar Tamas de la ''Asociatia Astronomica Maghiara'',pe scurt MCsE.Schema optica foloseste un obiectiv de 50mm diametru,trei oglinzi plane si un ocular Barium de 10mm,obtinandu-se imaginea proiectata  a Soarelui pe un  ecran interior ,deci se asigura o mare siguranta a observatiilor.Iar imaginea proiectata a Soarelui este protejata de razele directe pentru un contrast mai bun..Montura azimutala are prevazute si doua cautatoare,este vorba de stiftul de lemn paralel cu axul optic al obiectivului si de doua gauri de mic diametru ,date in placa frontala a monturii,paralele si ele cu axa obiectivului si echidistante cu acesta .Pentru orientarea spre Soare se urmareste ca stiftul sa nu aibe umbra iar apoi cele doua puncte luminoase sa incadreze simetric prima oglinda .
Acest telescop nu a fost chiar ieftin,costul ajungand la aprox. 20.000Ft./80 Euro, partea leului reprezentand-o montura de lemn care a costat jumatate din suma,oglinzile plane fiind cadou de la prieteni,restul componentelor fiind cumparate.Ne putem insa imagina solutii alternative  pentru montura,nu atat de elegante dar viabile.Mircea 


http://www.youtube.com/watch?v=Z3MExrYEYIA&feature=related