-----------------------------------
RaZvI5
20 Aug 2011 21:16

Razvan
Topic separat din http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=7605
Moderator MariusP

Si eu sunt nou!Bine "am venit" :lol:

Mircea Pteancu
20 Aug 2011 22:12


Bine ati venit amandoi.

Razvan,stii sa descarci carti in format electronic/PDF ?
Ca ziceai ca vrei sa afli cat mai multe despre Astronomie,nu-i asa?
Mircea

RaZvI5
20 Aug 2011 22:15


da,cred ca da ,am programul ala,deci da.de ce?vrei sa citesc de acolo.ok atunci.

Mircea Pteancu
20 Aug 2011 22:37


Razvan
la acest link vei gasi multe carti de Astronomie.Poti sa le citesti ''on-line'' sau le poti descarca.Sfatul meu este sa le descarci pe un ''memory stick'' ca sa nu iti incarci calculatorul.
Dar acolo nu sunt numai carti.In josul paginii vei gasi reviste de Astronomie,atat actuale cat si reviste vechi publicate de Victor Anestin si Jean Dragesco (de fapt primul sau nume a fost Ioan Dragescu).
Cu Engleza cum stai?


http://sarm.astroclubul.org/carti/

Mult succes,scrie-ne daca ai probleme.Mircea

Mircea Pteancu
20 Aug 2011 22:43


Astea sunt carti tiparite:


http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=75285#75285&view=newest

Mircea

Mircea Pteancu
20 Aug 2011 22:48


Ravan

Si MariusP de aici de pe forum vinde o parte din cartile sale:

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=75201#75201

Cam aici mi se termina sugestiile pentru azi.
Scrie-le si intreaba ce carti mai sunt disponibile,cat cer pe ele etc.,eu doar incerc sa te ajut.
Succes si sa devii un mare astronom,Mircea

RaZvI5
21 Aug 2011 12:03


am vazut interesant la o libraria un intreg ...o intraga enciclopedie,atat de groasa

||||||||||||||||||||             ,si dak nu gasesc ceva in aceea,i sa cupmar una ori de la marius,ori de unde mi-ai aratat tu,dar misto cartea aceea cu CD,cred ca o sa o comand in curand.

dar am o intrebare:in romania exista facultati de astronomie,si care sunt cele mai bune(din lume si din romania)pentru ca tot viitoarul in fata vreau sa ma informez din timp,ca sa nu ma complic la sfarsit.

Multumesc!

RaZvI5
21 Aug 2011 12:10


aaa,si cu engleza stau foarte bine,pot sa vorbesc cu un strain despre orice,dar m-ar ajuta sa stiu cum se spune la gaina si la pasari fiindca ala e singurul capitol unde nu stau bine...pasarile,mustele,vietatile mai mici.+ca stiu doar cateva gen astronomie in engleza,adica stiu gaura neagra,soare,planeta,cometa,asteroid,gravitatie,rotatir,inclinatie si cam atat.

uzunu
21 Aug 2011 16:09


Fara sa vreau sa fiu arogant, iti recomand sa iei intai toata Wikipedia la puricat, preferabil varianta in engleza. Te va ajuta atat in a-ti imbunatati vocabularul, cat si pentru a descoperi lucruri noi despre Cosmos si lumea care te inconjoara. Recunosc, eu n-am invatat engleza in scoala, am invatat-o in fata calculatorului, cu dictionarul in dreapta, pentru ca trebuia. Motiv pentru care scriu aproape perfect, dar o vorbesc cu greutate. 

Nu exista o facultate de astronomie. In schimb exista domenii conexe care te pot conduce catre stele. Fizica in primul rand, geologia, meteorologia, chimia. Daca nu e doar o chestie de moment (si eu vroiam sa ma fac pilot cand eram de varsta ta), atunci apuca-te de invatat la fizica si matematica. Si mai tine cont de un lucru: toti oamenii misto de care o sa auzi in domeniile astea au fost considerati "tocilari" in generala si/sau liceu.

RaZvI5
22 Aug 2011 11:52


Aparatura mea:

RaZvI5
22 Aug 2011 11:53


si acesta:
telescop 30 mm

RaZvI5
22 Aug 2011 11:55


cutia

RaZvI5
22 Aug 2011 13:21


Imi spune cineva cam ce as putea observa cu asa telescop,pe ce fel de cer?

ursamajor
22 Aug 2011 14:16


E bine că ai pasiunea, cândva vei avea și instrumente. Jucărioarele tale nu oferă imagini de calitate. Cred că doar Luna te-ar putea oarecum satisface la o privire prin acea jucărie. Problema e să nu te facă să-ți creezi idei preconcepute despre astronomie, dată fiind calitatea slabă dpdv optic. Trebuie să țintești spre o lunetă sau un telescop adevărate. Acelea au optica ce îți vor crea satisfacție. Poți căuta pe site-uri de specialitate: telescop expert, alcor, starmax, astromagazin etc.

RaZvI5
22 Aug 2011 15:12


ok,voi strange si imi voi lua 
un telescop sau o luneta?

ursamajor
22 Aug 2011 15:20


Unii preferă telescoapele. Alții lunetele. Au argumente și unii și alții. Eu, de exemplu, de când aveam vârsta ta am visat la un telescop cu oglindă, un Newtonian. Abia peste muuulți ani mi l-am permis.
Cert e că o lunetă bună costă foarte mult, preț la care ți-ai putea lua un telescop cu apertură (oglindă) mult mai mare. Ceea ce contează. Ca începător, poți debuta cu un mic Dobson, zic eu, sau poate chiar cu un binoclu sau mică lunetă. Depinde de bugetul pe care vei fi dispus să-l aloci.
Nu ezita să ne întrebi. Sunt oameni foarte pricepuți aici și sigur vei alege ceva bun, în urma sfaturilor primite de la dânșii.

RaZvI5
22 Aug 2011 16:18


dar eu vreau unul cu filtru solar.si pt luneta nu cred ca exista.

ursamajor
22 Aug 2011 16:20


Există, tati, există. :) http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SWSF

RaZvI5
22 Aug 2011 16:57


cam scumpe,raman tot la SH mele:)

Teo
22 Aug 2011 18:22


Multi dintre noi am inceput cu instrumente mici.
Nu trebuie sa fii dezamagit sau sa te descurajezi daca nu vezi mare lucru prin acea luneta, a carei calitate este probabil foarte slaba. Pana la urma pare o jucarie.

In timp, daca dorinta de a observa cerul noptii te tine, iti poti procura un instrument mai mare si cu optica mai buna.
Ar fi de preferat un telescop reflector ( deci cu oglinda ) de 114-130-150 mm pentru ca la un pret acceptabil , va capta mai multa lumina decat o luneta mica si va oferi si imagini mai de calitate.

Oricum, e mult de discutat pe aceasa tema, dar cand iti vei strange niste bani pentru un instrument mai mare si mai bun, va trebui sa te documentezi mai in amanunt.
Sunt multi membri cu experienta aici pe forum, care te-ar putea indruma in alegerea unui telescop.
Nu ar strica sa citesti si multiplele topicuri in care multi incepatori au cerut sfaturi aspura primului instrument pe care doreau sa si-l cumpere si au ajuns sa aibe telescoape bune care sa le ofere mari satisfactii, chiar daca nu au costat foarte mult.

RaZvI5
22 Aug 2011 18:31


multumesc,asa voi face,dar in curand banii nu vor mai fi o problema. Multumesc inca o data de raspuns,dar voi mai discuta acest subiect cand voi avea in jur de 700 de lei.

RaZvI5
22 Aug 2011 18:33


M-ar interesa :pentru a stii ce sa-i fac la telescop 
-ideea cu magnitudinea 
-ideea cu mm=?X 
-cerul il invat cand o sa imi cumpar atlasul,dar si cu Stellarium 

Multumesc mult!

Teo
22 Aug 2011 19:02


Nu e nevoie sa scrii doua mesaje. 
Poti scrie in acelasi mesaj sau sa dai edit.

Cu puterea de marire, care se mai numeste si grosisment este simplu.

Se imparte distanta focala a obiectivului la distanta focala a ocularului si obtii astfel puterea de marire, notata cu "X".

De exeplu: Un telescop are distanta focala a oglinzii obiectiv de 750 mm.
Folosesti un ocular de 10 mm focala, rezultatul va fi : 750mm/10mm = 75 X pentru ca "mm" se simplifica in fractie.

Daca focala telescopului este 1000 mm si tu folosesti un ocular cu focala 5 mm atunci marirea este 1000mm/5mm = 200 X.

Trebuie sa stii ca marirea (grosismentul maxim ) ce se poate atinge este cam de doua ori diametrul telescopului exprimat in mm.

Spre exemplu un telescop cu un diametru de 150 mm nu va mari mai mult de 150 X 2 adica 300 X. Mai sus de aceasta putere, imaginea se intuneca mult si se degradeaza. Asta depinde de multi factori...cum ar fi calitatea opticii si a cerului.

RaZvI5
22 Aug 2011 20:04


am inteles,dar magnitudinea ce este?

Mircea Pteancu
22 Aug 2011 20:24


Razvan
ce scrie pe cutie sau in fluturasul care insoteste aparatul?Cum scrie acolo ca  este lentila obiectiv,dublet sau simpla?
Ai idee,este din plastic sau sticla?
Ce te retine sa indrepti luneta spre Luna si spre cateva stele?
Numai spre Soare sa NU o indrepti,este foarte periculos.
Citeste cartile din biblioteca,ai ce citi cativa ani,wikipedia este un fel de encicolopedie electronica, iti va fi utila dupa ce acumulezi sistematic cunostinte de baza din carti.

Daca luneta ta are obiectiv dublet,adica acromat,atunci nu-ti face griji,ai un instrument  mai bun decat au avut majoritatea celor de pe forum la varsta ta!Daca gresesc ,scuzele mele anticipate!
La 40x Luna este deja spectacol curat!Iar Alcor si Mizar sunt rezolvate fara probleme,si Albireo la fel.Te asteapta M13,M31  si M11 +++++

Pune mana pe o harta,si iesi in curte sau pe balcon si incepe sa inveti stelele si te vom ajuta sa gasesti obiectele de mai sus si multe altele.

Mircea

RaZvI5
22 Aug 2011 21:25


am pierdut fluturasul,dar o sa il mai caut.si scrie pe cutie:Telescop astronomic :roll: ,dar asa scrie:telescop astronomic,dar mai greu e u setarea obiectivului de vizualizat,nu ma pricep deloc,si imi spui ce e ala Alcor?De asta n-am auzit.

ursamajor
22 Aug 2011 21:33


http://en.wikipedia.org/wiki/Mizar_and_Alcor

RaZvI5
22 Aug 2011 21:46


ASA DECI...nu doar mi se parea de cand eram mic ca sunt doua...in noaptea aceasta la Buzau cer inorat in Sud-est,adica in partea cealalta a carului mic...sau ursa mica...incerc chiar acum sa privesc aceste doua stele,pe geam,dar cu care trebuie sa privesc?cu cel de 20X,30Xsu 40X?

si apropo:pe Stellarium scrie:pentru a putea sa ma uit la cele doua stele duble am nevoi de un telescop 40 mm,al meu e 30 mm

ursamajor
23 Aug 2011 08:03


Cum ți-am spus și cum ți-au zis și alții, e momentul să începi să citești din topicurile ce există deja pe forum. Vei reuși să afli multe din răspunsurile la întrebările pe care le ai. :)

Erwin
23 Aug 2011 09:20


Bine ai venit! Subscriu la ce-au spus colegii referitor la citit! Începe cu Luna, acum o poți vedea dimineața devreme sau chiar în timpul zilei. E ușor de găsit și reglat instrumentele. Începe cu ocularul mai lung (ca focala) care îți va da o mărire mai mică dar văzând în el o bucată mai mare de cer poți găsi obiectul, apoi pui ocularele mai scurte, pe rând. Nu-ți face griji în privința instrumentului, e o jucărie dar poți învăța elementele de bază cu ajutorul ei, ăsta este și scopul. Dacă tremură prea tare încearcă să folosești un suport mai solid decât trepiedul din dotare. Presupun că vei vedea cratere pe Lună, sateliții lui Jupiter și câteva duble și pe timp de zi păsări, avioane, peisaje la distanță. E suficient pentru început ca să te familiarizezi cu tehnica observației.

Mircea Pteancu
23 Aug 2011 23:17


Razvan
cum ti-am mai spus,trebuie sa  inveti sa ai rezerve in legatura cu ce citesti pe Internet,unde tot prostu' poate si chiar si scrie orice-i  trece  prin minte.
Steaua Mizar a fost descoperita ca fiind dubla in 1617 de catre Benedetto Castelli ,discipolul si prieten al  lui Galilei.Atat el cat si Galilei au observat aceasta dubla cu lunete de 20-25mm diametru si cu mariri de  aproximativ 30 x (Galileo a folosit mai exact o marire de 27x).
Succes,Mircea

RaZvI5
26 Aug 2011 20:08


Scuze de aceasta intarziere... :oops: am fost plecat intr-o excursie si abea acum am venit.pfff,pai nu stiu ce sa zic in cazul acesta,dacat sa astept achizitionarea unui telescop "cum-se-cade".

Mircea Pteancu
26 Aug 2011 22:34


Nu, m-ai inteles taman pe dos, foloseste luneta pe care o ai. A lui Galilei probabil a fost mai naspa decat a ta. Astronomia se bazeaza pe observatii, sugestia mea este sa incepi imediat sa inveti cerul, stelele, constelatiile.
Cerul adevarat este afara, nu pe PC.
Succes, Mircea

RaZvI5
26 Aug 2011 22:50


asa ar fi trebuit sa zici de la inceput!pentru asta am o varianta si o intrebare:
1.M-am uitat mai atent pe Stellarium si am vazut NGC si cifra...intrebarea se deduce...
2.In zona aceasta perfecta va invit,pe rand,in Judetul Buzau!La Grabicina de Jos,unde stau bunicii mei cel mai bun cer!Nu veti fi dezamagiti!=..in oras e prea multa lumina,si deci astept sa mai merg la bunici ,si sa imi iau si telescopul cu mine+am invatat componentele telescopului.

RaZvI5
30 Aug 2011 13:29


deci,ce inseamna NGC?ca am cautat si n-am gasit nimica...

cecilozaur
30 Aug 2011 13:34


http://www.lmgtfy.com/?q=ngc

RaZvI5
30 Aug 2011 13:58


pai eu am scris cu litere mari...iar asta inseamna k au fost descoperite de NGC?

MariusP
30 Aug 2011 13:59


Din ce ti-a oferit cecilozaur, alege http://en.wikipedia.org/wiki/New_General_Catalogue si citeste...

RaZvI5
03 Sep 2011 17:12


=>NGC=New General Catalogue,nu National Geografic Chanell,in cazul nostru.

RaZvI5
31 Oct 2011 16:27

M-am intors!
am revenit!De data asta in forta!Pentru Craciun am in vedere achizitionarea unui telescop Dobson. acum astept sa vina Craciunul.
   Scoala imi ia foare mult timp.sunt clasa a VII-a si materia este foarte dificila...Cam atat pentru "un momento"

RaZvI5
15 Dec 2011 21:13


Astazi este joi, 15.12.2011.Activitatea scolara s-a diminuat.Asta inseamna ca voi sta mai mult pe forum.Din pacate nu imi voi lua telescop dobson.Nu stiu cum sa il numesc.Este de origine franceza,a costat 89 de euro si sper sa nu fie ca celalalt.Din pacate nu am inteles prea bine de la tatal meu informatiile despre el.O sa scrie mai multe pe cutie.Toate cele bune!

RaZvI5
18 Dec 2011 20:09


In sfarsit!Prima mea achizitie a sosit.Sa vedem ce parere au altii despre ea:

RaZvI5
18 Dec 2011 20:12


Si din nou

RaZvI5
18 Dec 2011 20:14


Ce este acel disc din Picture 96?

Si sa nu mai zic ,abea astept sa il scot afara pe o noapte mai senina!

Teo
18 Dec 2011 23:48


Acel disc este un Star Finder.
Te ajuta ( teoretic... ) sa vezi la o anumita data si ora, ce constelatii sunt pe cer la latitudinile pentru care a fost construit.

Personal nu l-am agreat niciodata considerandu-l  inutil, dar..... probabil ca sunt unii adepti care il folosesc si il considera util.

Eu folosesc un atlas al cerului printat pe foi A4. E o metoda mult mai practica si care iti ofera mult mai multe detalii.
Nu mai vorbesc de Stellarium, asta daca ai un calculator portabil cu care poti iesi in teren.

Oricum, felicitari pentru luneta !

Acum urmeaza sa o pui la probe.

Ce diametru au lentilele obiectivului si ce focala  ? Le-ai masurat sau scrie pe cutie ori in brosura cu care a venit ?

Probabil in timp, nu ar strica sa incerci si niste oculare mai perfomante. Ceva de genul Super Plossl.

RaZvI5
19 Dec 2011 16:46


Ocularele sunt:
1.de 20 mm
2.de 12 mm
3.de 4 mm

Focala:900mm

Eu momentan caut suporturi pentru aparat foto,iar astazi daca este senin poate fi o zi istorica...

RaZvI5
21 Dec 2011 19:39


Mai am si eu o intrebare:Dupa ce criterii putem numi un telescop?

valy
21 Dec 2011 19:53


Trebuie sa recunosc: n-am inteles intrebarea.

Teo
21 Dec 2011 19:54


In ce sens pui intrebarea ?

Il putem numi (cataloga) in diverse feluri .


Ce diametru are lentila din fata ? ( Obiectivul ) 

Masoara doar lentila , fara parasolar, caci el o face sa para mai mare in diametru.

Te intreb doar din curiozitate.

RaZvI5
21 Dec 2011 20:19


Ma refeream la faptul daca numele se bazeaza pe anumite chestii:
1.Firma
2.Mai stiu eu ce...

EDIT:am dat edit la intrebare

RaZvI5
23 Dec 2011 14:05


asa deci da sau nu?
 :roll:

MariusP
23 Dec 2011 14:46


Nu stiu daca am inteles bine intrebarea, dar am sa incerc un raspuns...  :wink: 

Deci, poti numi un telescop dupa numele firmei producatoare sau al firmei care-l vinde (de exemplu telescop produs de Synta, dar vandut sub numele Sky-Watcher), la care adaugi tipul optic al telescopului (Newton, Maksutov-Cassegrain, acromat, apocromat etc.) si cateva caracteristici semnificative (diametrul obiectivului, distanta focala a obiectivului sau raportul focal etc.).

Ca exemplu, primul meu telescop din semnatura: "Newton Sky-Watcher 150/750 mm pe AZ3": e un telescop reflector de tip Newton, vandut sub marca Sky-Watcher, cu un obiectiv oglinda parabolica de 150 mm diametru si 750 mm distanta focala si montat pe o montura alt-azimutala AZ3.

RaZvI5
23 Dec 2011 15:59


Ai nimerit.Tocmai asta vroiam sa stiu.O sa plec astazi la tara in jur de 2 saptamani.Ce observatii credeti ca as putea face cu telescopul meu?

ursamajor
23 Dec 2011 16:10


Dacă ai noroc să fie senin &#537;i dacă te &#539;ine cureaua (de frig), po&#539;i consulta Stellarium. Acolo po&#539;i vedea ce se vede pe cerul local.  :wink:

MariusP
23 Dec 2011 16:55


Razvan, mai zi-ne niste informatii despre luneta ta. Pana acum stim ca e un refractor (probabil acromat), marca Bresser, model Skylux, cu obiectivul avand distanta focala de 900 mm, dar nu ne-ai spus diametrul. E de 50 mm, 60 mm, 70 mm?

De asemenea, se pare ca ai 3 oculare pe standardul 1.25" (31.7 mm) de tip Huygens mi se pare, care-ti asigura o putere de marire de 45x (cel de 20 mm), 75x (cel de 12 mm) si 225x (cel de 4 mm). Probabil ca ocularul de 4 mm o sa-l folosesti doar la Luna si poate la Jupiter, dar nu cred ca o sa poti obtine imagini clare.

Mi se pare interesanta montura cu trepied. Se pare ca are reglaj fin pe altitudine si pe azimut (adica pe orizontala) pe 360 grade si in plus iti permite inclinarea bazei orizontale cu un unghi oarecare in asa fel incat vei obtine o montura ecuatoriala...

RaZvI5
04 Ian 2012 11:41


Diametrul este de 70 mm.

Dar ce mai este si chestia asta?(chiar nu stiu la ce m-ar putea ajuta...)

RaZvI5
04 Ian 2012 12:04


Am stat bine si -am gandit,si cu ajutorul internetului am reusit sa dau un nume telescopului:
Bresser Skylux AZ-70 70mm

MariusP
04 Ian 2012 12:46


Este asa numita "", adica lentila inversoare. Daca o pui in diagonala si apoi un ocular in ea, luneta iti va prezenta o imagine dreapta. Utila pentru observatii terestre.