-----------------------------------
Forever_Man
18 Sep 2006 19:25

Filtre pentru uitat la soare
Un prieten spune de radiografii pentru uitat la soare. Sunt bune ? Dar daca pun mai multe (vreo 3-4) ?

HoO_Germany
18 Sep 2006 19:43

Re: Filtre pentru uitat la soare
Un prieten spune de radiografii pentru uitat la soare. Sunt bune ? Dar daca pun mai multe (vreo 3-4) ?

Pentru uitat la soare cu ochiul liber FARA nici un telescop sau orice fel de optica, poti sa iei si niste ochelari inchisi.

Dar sa te uiti la soare cu un telescop sau cu o optica, ITI TREBUE FILTRU SOLAR !!!
Nu asculta pe prietenul tau, ca asta nu e jucarie. Orbesti imediat, cand se topeste radiografia. Poti sa pui si 10 acolo. Daca se topesc, SI SE TOPESC, pierzi.

Forever_Man
19 Sep 2006 10:20


Dar nu le pun la ocular, si in fata telescopului

Doru Dragan
19 Sep 2006 11:14


Problema filtrelor aiuristice puse chiar in fata telescopului este ca s-ar putea sa filtreze bine in vizibil si mai putin bine in infrarosu. Ca orice filtru si filtrele astronomice se caracterizeaza prin atenuarea pe care o fac intr-o anumita banda. Asa cum zicea si Robert nu e nici o problema sa te uiti cu ochiul liber printr-o sticla afumata, sticla de sudura sau film radiografic. Problema telescopului este ca e un amplificator care daca nu are atasat filtrul corespunzator poate duce la efecte nedorite. Noi aici la Timisoara am rezolvat problema utilizand un telescop mic (Soarele nu are nevoie de o oglinda cu suprafata prea mare) dedicat pentru observatii solare care are oglinzile nemetalizate.

stelaru
20 Sep 2006 14:11


Eu iti recomand sa folosesti NUMAI filtre solare dedicate (am auzit ceva de niste folii Baader, dar nu sunt sigur pentru ca pe mine soarele nu ma pasioneaza). 

Orice folie radiografica sau sticla afumata poate sa prezinte diverse imperfectiuni, sa nu fie asa eficienta cum crezi.

Reaminteesc ca arsurile retiniene sunt IREVERSEBILE. Nu cred ca merita riscul.

Proiectarea pe foaie de hartie am vazut-o si eu - e suficient de simpatica.

Exista si niste cutiute speciale pentru uitat la soare (tot pe principiul asta al proiectatului pe o hartie)  - la cativa dolari - vezi pe bhphoto, parca si celestron si meade au chestii de-astea.

Forever_Man
20 Sep 2006 14:20


Daca proiectez pe hartie, mai imi trebuie filtru ? Ma gandesc sa nu ia foc hartia.

HoO_Germany
20 Sep 2006 14:28


Daca proiectez pe hartie, mai imi trebuie filtru ? Ma gandesc sa nu ia foc hartia.

la solutia asta, trebue sa dai foaia cam 35 cm inapoi de la focuser, trebue sa fii atent, ca ocularul care-l folosesti sa nu aiba piese din plastic, si cel mai important, SA NU FII CURIOS SI SA TE UITI IN OCULAR  8) .
Metoda se poate practica fara filtru, nici la ocular sa NU pui filtru.

Daca stai cu hartia in punctul unde focus-ul iese din ocular, atunci ia hartia foc. Daca stai cam 20 - 35 cm mai departe, se mareste obiectul (soarele) si acolo nu se intimpla nimic.

stelaru
20 Sep 2006 14:33


Nu cred ca are cum sa ia foc. Fenomenul asta are loc daca proiectezi soarele cu o lupa- ideea e de a concentra caldura intr-un punct proiectat cat mai mic.

La proiectarea soarelul pe hartie, nu vrei sa fie prea mic, pentru ca nu mai vezi detaliile. Fiind imaginea mare, nu cred ca poti avea suficienta caldura petnru a da foc la hartie. De altfel, chiar daca ia foc, ce-o sa fie?

Mult mai importante sunt sfaturile celorlalti colegi de -aici de aici- si anume sa nu distrugi optica instrumentului (mai ales daca o fi de plastic, si te asigura ca se poate sa fie- in unele ob foto cu pretentii, lentilele sunt de... plastic -ma rog, de o mare calitate, dar plastic).

Eu as avea 2 sugetii: fie pui folie din aia speciala IN FATA obictivului, fie cumperi un aparat din ala de 2 lei din usa (vezi poate are si Robert, ca sa nu te coste sa te-ndoiae transportul, sau poate il lipesti de careva care are o comanda mai serioasa).

Revin obsedant: arsurile retiniene sunt IREVERSIBILE. Filtrele artizanale pot fi IMPERFECTE.

Forever_Man
20 Sep 2006 14:45


Ocularele sunt Super Plossl de 10 si 25mm. Din ce material sunt ?

HoO_Germany
20 Sep 2006 14:52


Ocularele sunt Super Plossl de 10 si 25mm. Din ce material sunt ?

asta ne-ai poate zice tu noi. Uitate la ele din spate si vezi daca piesele sant cumva din plastic, sau daca arata asa.
Daca nu esti sigur ce este, du-te cu un cutitas mic si incearca sa zgarii pe parte (nu lentila) ca sa vezi ce e.

horatius
20 Sep 2006 16:26


Pun pariu ca Super Plossurile tale sunt cele cu care a venit dobsonul tau de la synta. Daca asa e, atunci ai si plastic prin oculare, desi nu prin partile importante.

Si acuma: chiar daca nu ai avea plastic, daca vrei sa strici ocularele facand proiectii prin telescop, atunci fa proiectii. Coatingul ocularelor tale este micronic, oglinda telescopului tau este acoperita cu niste straturi pentru cresterea transmisiei si protectie. Expus la soare telescopul se va acumula caldura in el daca nu folosesti filtru baader. Coatingul va rezista o perioada de cateva minute, dar nu poti sa stii niciodata ce se intampla dupa. Asa ca daca vrei sa vezi soarele in varianta ieftina nu risca. Cumpara-ti o folie solara si apoi uita-te. Asa cum ai avut cateva sute de euro sa dai pe un telescop, cred ca mai ai cativa zeci de euro sa iti iei o folie. Odata cu telescopul ai primit si un manual. Ce scrie in el: nu va uitati la soare fara a folosi un filtru adecvat. Acumularea de caldura din interiorul telescopului poate distruge elementele optice. (daca traduci din engleza cam asa iese). Asa ca asculta ce zice Synta si foloseste folie.

zoth
20 Sep 2006 18:59


Pun pariu ca Super Plossurile tale sunt cele cu care a venit dobsonul tau de la synta. Daca asa e, atunci ai si plastic prin oculare, desi nu prin partile importante. 


ocularele super plossl au si lentile de plastic? sau e vorba de ocularii "Super" cu care vin de obicei instrumentele?

HoO_Germany
20 Sep 2006 19:18




ocularele super plossl au si lentile de plastic? sau e vorba de ocularii "Super" cu care vin de obicei instrumentele?

Nu e vorba de lentile, e vorba de rama unda stau lentilele. Exista niste Oculari "Super" care NU sant Plossl, dar sant Kellner si sta numai Super pe ele. Daca se vorbeste de Seria Super Plossl, atunci sant Super Plossl inauntru.

sky
09 Oct 2006 18:17


Robert sa referit doar la suportul lentilelor care in general este din plastic.
Cea mai sigura metoda este cea prin proiectie, nu risti ochii. Eu personal folosesc baader cat mai rar cu putinta, din experienta pot sa zic ca nu e un filtru prea recomandat al folosi zilnik, eu am avut ceva dureri de ochi de la el (l-am folosit la binoclu unde raportul f/d este mic, recomandat sa fie mai mare de 10) si am renuntat.

Mitu Catalin
09 Oct 2006 19:16

Folie Baader
Cumpara niste folie Baader . Proiectia solara paleste in comparatie cu privitul prin folie, plus ca nu merita riscul pt optica telescopului. Cu 200 mii te-ai aranjat in privinta soarelui - iti faci o masca off axis cu o gaura mica peste care pui un petic de filtru si gata. Atentie la materialele "alternative" -mai ales filme foto ,  daca unele sunt suficient de bune pt a privi soarele cu ochiul liber o perioada relativ scurta ,asta nu inseamna ca te vor proteja cind te uiti dupa detalii printr-un telescop . :!:  :!:  :!:

sky
29 Oct 2006 20:57


Oricum ....... vreau sa atrag atentia celor care folosesc filtre baader.
Raportul focal al telescopului trebuie sa fie mai mare de 10 sau macar egal cu acesta e pentru siguranta ochilor sa stiti ca nu e un filtru exceptional , pana la urma urmei e doar o folie de Al. pe o retea de difractie.

HoO_Germany
29 Oct 2006 23:17


Oricum ....... vreau sa atrag atentia celor care folosesc filtre baader.
Raportul focal al telescopului trebuie sa fie mai mare de 10 sau macar egal cu acesta e pentru siguranta ochilor sa stiti ca nu e un filtru exceptional , pana la urma urmei e doar o folie de Al. pe o retea de difractie.

Filtrul solar Baader nu este o folie de Aluminiu, dar aluminizata. 
Folia este din un "fel de plastic" care, daca se obtine cu atentie si nu se da jos in momentul observatiei soarelui, este o folie absolut de sigura.
Totusi iti dau absolut dreptate, ca siguranta ochilor merge la primul rand.
Cu marimea raportului, nu joaca nici un rol, ca folia asta nu lasa caldurea luminii in tub, dar numai lumina slabita prin factorul filtral. Asa ca un risc a arde ceva inauntru opticei, prin uzarea acestei folii (pus de sigur ca este o folie tinuta buna) nu exista.

sky
30 Oct 2006 02:18


nu m-am referit ca se uzeaza folia si pot apare probleme, eu m-am referit la faptul ca e f. posibil sa ai anumite probleme cu ochii cand se foloseste un  raport focal mic.

Catalin Paduraru
30 Oct 2006 09:02


Da-ne si explicatii sky, ca pe mine unul m-ai facut curios. Daca ai argumente poate te pot sustine sau contrazice si eu. Am avut o "intamplare" cu un astfel de filtru si nu stiu unde sa o incadrez.
Numai bine!

Doru Dragan
30 Oct 2006 16:38


Focar scurt inseamna marire mica si luminozitate mare, inseamna Soarele mic in focar, inseamna energia concentrata. Asta ar fi pericolul. In general nu se folosesc instrumente scurte pentru Soare. Instrumentele scurte (F/D mic) se folosesc pentru obiecte putin luminoase. Asa cum zice si Robert, folia Baader insa e facuta in asa fel incat dupa ce trece prin ea energia Soarelui e atenuata suficient ca sa nu faca rau ochilor. Banuiesc insa ca cei de la Baader nu s-au gandit ca cineva se va uita cu un instrument foarte luminos la Soare. In orice caz, pericolul cel mai mare la folia Baader este sa nu fie zgariata sau intepata. Stratul de aluminiu este intr-adevar protejat intre doua straturi de plastic.

Forever_Man
03 Noi 2006 17:18


Norii sunt un filtru bun ? Daca pe un cer inorat, te poti uita la soare cu ochiul liber fara probleme, merge si prin telescop ? Se pot vedea petele solare ?

alexconu
03 Noi 2006 19:18


NU!!!!
Norii nu sunt filtru solar. Sa nu incercati asta niciodaa. NUMAI FILTRE SPECIAL DESTINATE OBSERVARII SOARELUI!!!

zoth
03 Noi 2006 22:31


Norii sunt un filtru bun ? Daca pe un cer inorat, te poti uita la soare cu ochiul liber fara probleme, merge si prin telescop ? Se pot vedea petele solare ?

cum te astepti sa vezi detalii printr-un strat de nori?
in plus norii nu atenueaza domeniul UV al radiatiei emise de soare.
daca vrei totusi sa faci un experiment de lamurire, incearca sa privesti detalii lunare (DAR NUMAI LUNARE!!!) printr-un strat de nori si ai sa vezi ca NU LE VEZI!
nu incerca experimente periculoase, ochii se strica doar o data!!!

sky
06 Noi 2006 16:13


Da-ne si explicatii sky, ca pe mine unul m-ai facut curios. Daca ai argumente poate te pot sustine sau contrazice si eu. Am avut o "intamplare" cu un astfel de filtru si nu stiu unde sa o incadrez.
Numai bine!


Am folosit filtrul baader pe un binoclu cu raport focal de 5 si m-au durut destul de tare ochii. Tu ce ai patit?

Tavi F.
20 Noi 2006 15:17





 :lol:  :lol:  :lol: ... foarte buna formularea... :lol:  :lol:  :lol: 
Si acum motivul pt. care scriu aici.
Unde se poate gasi folie Baader? Vizual prefer proiectia, dar vreau sa fac si fotografii.

zoth
20 Noi 2006 15:35


ce nu-ti place la formularea de mai sus?  :D 

folie baader se gaseste de obicei aici:

http://www.astroservice.ro/
http://www.hoo-germany.de/

Catalin Paduraru
20 Noi 2006 22:53


Numai bine!


Am folosit filtrul baader pe un binoclu cu raport focal de 5 si m-au durut destul de tare ochii. Tu ce ai patit?

O perioada de vreme am urmarit soarele regulat pentru un studiu asupra lui. Odata pe zi la o ora fixa priveam soarele si ii descriam activitatea solara, etc. Si am observat ca dupa o sesiune de observatii, cu ochiul cu care priveam vedeam in alte nuante (spre albastru). Si am crezut ca o sa am o problema de sanatate, asa ca nu am mai observat. Dar mai tarziu, dupa niste cercetari, am aflat ca nu este nici o problema, ba chiar era normal. 
Filtrul (baader) era in regula, fara gauri, etc. 
Numai bine!

aecrimla
20 Noi 2006 23:02


Numai bine!



O perioada de vreme am urmarit soarele regulat pentru un studiu asupra lui. Odata pe zi la o ora fixa priveam soarele si ii descriam activitatea solara, etc. Si am observat ca dupa o sesiune de observatii, cu ochiul cu care priveam vedeam in alte nuante (spre albastru). Si am crezut ca o sa am o problema de sanatate, asa ca nu am mai observat. Dar mai tarziu, dupa niste cercetari, am aflat ca nu este nici o problema, ba chiar era normal. 
Filtrul (baader) era in regula, fara gauri, etc. 
Numai bine!



dar astea sunt mai bune decat Folia sau ma rog la fel de bune doar ca sunt mai bine facute....


http://www.telescope-service.com/OrionUSA/accessories/accessories.html#Sonnenfilter

???

Merci

Doru Dragan
21 Noi 2006 11:09


... doar ca sunt mai scumpe :(  :?  :)  :roll:

zoth
21 Noi 2006 18:26


-mai scumpe
-mai durabile
-raspunsul spectral mai natural
(orientat catre galben-orange fata de albastrui la folie)

restul poti citi aici:
http://www.telescope.com/shopping/product/detailmain.jsp?itemID=189&itemType=PRODUCT&iMainCat=6&iSubCat=22&iProductID=189

alexconu
21 Noi 2006 18:46


Dar cu contrast mai scazut. Baaderul imi place mai mult decat filtrele de sticla.

zoth
27 Apr 2007 15:58


Dragon si Octavian, ne-ati spus cu ceva vreme in urma ca ati achizitionat un filtru solar H-Alpha. Este cumva specificat pe el ce largime de banda are? Intre timp ati mai facut ceva experiente cu el?

Doru Dragan
27 Apr 2007 16:28


Filtrul e pe lungimea de unda 656.28 si are largimea (latimea :)) de banda de .9 Angstromi. E de la Thousand Oaks:
http://www.thousandoaksoptical.com/halpha.html
Chiar mai-nainte am vorbit cu Tavi si mi-a spus ca e o pata pe Soare dar protuberante nu prea sunt (eu sunt inca la lucru :(). Ce a facut Tavi interesant este ca a acoperit oglinda pentru observatii Solare (care era nemetalizata) cu niste straturi care fac o reflectie selectiva in rosu. Asta a dus la cresterea calitatii imaginii.

petrusneacsu
09 Sep 2007 23:43

Soarele prin telescop de 254mm.
Am un telescop cu oglinda de 254mm, care in capacul de protectie exista o gaura de vreo 5-6 cm care la randul ei are un capac. 

Cand am observat luna cu acest telescop am descoperit ca e mai usor pentru ochi daca ii pun capac telescopului si las acea gaura descoperita. Practic luminozitatea a scazut incat ochiul se uita relaxat. Cand ma uitam fara acel capac, aveam senzatia ca atunci cand e soare puternic si multa zapada, adica lumina era cam puternica si simteam o oarecare durere la ochi din cauza luminii mari. 

Vreau sa fac si observatii solare. 

Intrebarea e: Credeti ca exista vreun pericol daca pun capac telescopului, si las doar acea gaura de 5-6cm pe care o acopar cu un filtru folosit la aparatele de sudura?

Am inteles ca acea sticla filtreaza si razele UV si normal si lumina vizibila. Dar nu stiu nimic daca filtreaza si radiatiile infrarosii.
Oricum pentru soare nu e nevoie de captat multa lumina.

Sau oricum in loc de sticla de la aparatul de sudura as putea folosi un filtru solar  Baader de dimensiuni cu mult mai mici decat cel normal (30x30). 

Oare se va vedea mai rau astfel? Oricum marirea telescopului va fi la fel, iar la luna n-am observat diferente legate de detaliile care se vedeau. Doar lunina mai putina si un ochi mai relaxat.

Forever_Man
10 Sep 2007 14:11

Re: Soarele prin telescop de 254mm.
 
Oare se va vedea mai rau astfel? Oricum marirea telescopului va fi la fel, iar la luna n-am observat diferente legate de detaliile care se vedeau. Doar lunina mai putina si un ochi mai relaxat.

Nu ai vazut diferente legate de detalii ? Eu vad foarte bine aceste diferente...si e mult mai bine sa vad Luna direct la 20cm, decat la 5cm. E diferenta destul de mare.

sky
10 Sep 2007 16:30

Re: Soarele prin telescop de 254mm.
Am un telescop cu oglinda de 254mm, care in capacul de protectie exista o gaura de vreo 5-6 cm care la randul ei are un capac. 

Cand am observat luna cu acest telescop am descoperit ca e mai usor pentru ochi daca ii pun capac telescopului si las acea gaura descoperita. Practic luminozitatea a scazut incat ochiul se uita relaxat. Cand ma uitam fara acel capac, aveam senzatia ca atunci cand e soare puternic si multa zapada, adica lumina era cam puternica si simteam o oarecare durere la ochi din cauza luminii mari. 

Vreau sa fac si observatii solare. 

Intrebarea e: Credeti ca exista vreun pericol daca pun capac telescopului, si las doar acea gaura de 5-6cm pe care o acopar cu un filtru folosit la aparatele de sudura?

Am inteles ca acea sticla filtreaza si razele UV si normal si lumina vizibila. Dar nu stiu nimic daca filtreaza si radiatiile infrarosii.
Oricum pentru soare nu e nevoie de captat multa lumina.

Sau oricum in loc de sticla de la aparatul de sudura as putea folosi un filtru solar  Baader de dimensiuni cu mult mai mici decat cel normal (30x30). 


Nu te incurca cu filtre de sudura in primul rand ca exista riscul sa nu filtreze bine si in al doilea rand sticla respectiva nu este destul de plana incat sa nu-ti deformeze imaginea. Deci foloseste folie baader.
Si pe Luna cred ca nu ai observat mai multe detalii deoarece nu ai folosit o putere de marire mai mare. La telescopul tau de 250 mm poti sa te duci lejer la 350 X.deci.....