-----------------------------------
auriga
20 Iul 2011 13:39

Asteroidul (2) Pallas plimbandu-se in Sagitta
Am fotografiat azi noapte pe parcursul unei ore Pallas, aflat la magv 9.59, 
canon 400d, ed80, am si solutie astrometrica daca e cineva interesat.
nu am extras dark-uri si era foarte cald (>20grade)

ce este ciudat ca in campul destul de mare al canon-ului (84'x127', la 1.96"/pixel) sunt niste obiecte stelare cu traiectorie circulara (se observa si in film unul dintre ei un pic mai dezordonat in partea de sus mijloc).

ce reprezinta? sateliti geostationari ar fi o idee..


filmul este aici: http://www.scirocco.ro/tmp/pallas.mpg

cmatei
20 Iul 2011 16:15


Pallas era la 6.5-7 grade de ecuator, nu stiu daca sunt sateliti geostationari asa departati. 

Uita-te la cadrele individuale, s-ar putea sa fie un pixel "hot". In filmulet dezordonatul apare frecvent ca o cruciulita, caracteristic interpolarii in jurul unui hot pixel.

auriga
20 Iul 2011 17:17


cu siguranta hotpixeli atunci, dar ma asteptam sa fie in acelasi loc si stackati :)

cmatei
20 Iul 2011 18:10


Nu si cand aliniezi pe stele... Oricum, e doar o supozitie.

auriga
21 Iul 2011 23:33


sigur, era un hotpixel, m-am uitat pe cadre
am si stackat cele 58 cadre de 30 secunde luate cu pauze de 30 sec, deci aprox o ora, nu am putut extrage dark-uri, dss nu a vrut combinatii fit/cr2 sau cr2 convertite din softuri diferite...

recab
23 Iul 2011 01:12


Da simbolurile ce le am incadrat in patratul rosu ce pot sa fie? E posibil ca stelele sa fi asezate asa la intamplare sau cineva incearca sa ne transmita ceva :shock:  :lol: .Eu vad o sageta orientata cu varful in sus,dupa aia ceva fomatiune de stele ce nu o pot asocia cunici un simbol cunocut(sau poate un s culcat si y cu capul in jos) si un ''S''.

Laurentiu
23 Iul 2011 15:40


Daca te uiti mult timp la o coala neagra pe care ai desenat/printat  ALEATORIU o multime de puncte albe, sunt absolut convins ca dupa o vreme vei putea trasa linii intre multe din acele puncte si sa scrii ce vrei tu, inclusiv numele si prenumele tau in orice limba :-)

Erwin
23 Iul 2011 22:20


Adevărat, Laurențiu, însă există o anumită ordine în turbulență care generează pattern-uri fractale. S-au descoperit și la scară mare, în cosmos, structuri filamentare ale super-roiurilor de galaxii, bule, și void-uri uriașe. La scara galaxiei sunt evidente spiralele, roiurile și alte tipuri de formațiuni care denotă această ordine, nu este un haos aleatoriu. Dacă stelele din poză sunt sau nu conectate am putea descoperi doar studiind distanțele dintre ele pe baza unor măsurători adecvate. Nu știu dacă se preocupă profesioniștii de așa ceva, sunt multe alte lucruri mai importante, așa că nu am idee dacă datele necesare ar fi accesibile cuiva care s-ar preocupa de așa ceva...

Laurentiu
23 Iul 2011 23:24


Nu prea am incredere in teoria asta cu factalii cum nu am incredere nici in altele care par speculatie pura  :cry: 

Nici eu nu cred ca Universul e haos dar e foarte usor  sa vezi pattern-uri in distributii aleatorii. 

Si nici nu e bine sa judecam lucrurile dupa statistici facute pe esantioane nesemnificative (cat % din Univers putem vedea noi ? unii astronomi zic ca sub 1% !).

Dar hai totusi sa nu deturnam topicul omului...