-----------------------------------
achy1978
19 Iun 2011 19:11

Jupiter 2011
Dupa 4 noti senine, dar fara stele prea multe (cerul a fost extrem de laptos), unde cu greu am trecut vizual de mag. 3 si doar la zenit, in ultima noapte (dupa ce in 3 nu iesise nimic) mi-am propus sa abordez ceva mai exotic spre dimineata.

Am montat SCT-ul la ora 4:00 (pana atunci ma jucasem cu luneta la DSO), pentru abordarea planetei Jupiter. Locatia unde ma aflam (Tismana, Gorj), fiind intr-o mica vale bogata in vegetatie, a facut ca in 30 min, telescopul sa fie ud pana la piele (curgea apa de pe el), insa parasolarul si-a facut bine treaba, pastrand corectorul doar usor aburit.

Altitudinea mica a planetei (am pozat pana a ajuns la circa 20 grade) a indus turbulente groznice. Surpriza a fost insa mare cand am prelucrat cadrele. Chiar am scos detalii pe care nu mi le imaginam in aceasta perioada la Jupiter.

Telescop: SCT 9.25 f/10 @ f/10 si f/20
Camera: QHY IMG0H, roata de filtre Starlight Xpress, filtre RGB Baader

emilf
19 Iun 2011 20:45


Ai comis-o iar Marian, felicitari pentru munca si priceperea ta, foarte frumos Jupiterul !

Teo
19 Iun 2011 20:50


Foarte frumos ! Felicitari !

horatius
19 Iun 2011 21:00


Meritul e al camerei. Cum e QHY-ul, probleme de utilizare, drivere cu probleme, racirea are ceva efect vizibil, senzorul e 618?

dcristi
19 Iun 2011 21:19


Uau!!! Felicitari!

achy1978
19 Iun 2011 21:47


Mulltumesc frumos. Cred ca am tras 14 seturi a cate 5000-9000 cadre/ imagine RGB. Ultimul set cred ca l-am tras la ora 5:20, insa nu a fost cel mai bun. Cred ca cea mai buna fereastra a fost undeva intre 4:50 si 5:00. Repet, daca nu as fi avut probleme de condensare, cred ca detaliile erau mult superioara (corectorul a avut in permanenta o usoara urma de aburire). 

Si inca ceva ce nu am facut la telescop: ultima colimare a lui fusese facuta cu 5 ore in urma (asa ca, probabil,  mai puteam castiga ceva si de acolo)

 Cum e QHY-ul, probleme de utilizare, drivere cu probleme, racirea are ceva efect vizibil, senzorul e 618?

La cele cateva ms necesare expunerii, nu are relavanta racirea. Nu are timp sa creeze pixeli morti care sa deranjeze vizibil imaginea finala nici la 40 grade.
Da, este 618!

ZENDOW
19 Iun 2011 23:55

Jupiter
Un uscator de par folosit din cand in cand nu rezolva problema?

achy1978
20 Iun 2011 06:57


Ba da am folosit, dar nu excesiv. L-am uscat inainte sa pun parasolarul. Incalzit prea mult corectorul, va face mai mult rau decat bine. Pur si simplu acolo curge apa de pe orice in zona aceea.....

sabin fota
20 Iun 2011 18:22


Ba da am folosit, dar nu excesiv. L-am uscat inainte sa pun parasolarul. Incalzit prea mult corectorul, va face mai mult rau decat bine. Pur si simplu acolo curge apa de pe orice in zona aceea.....

Felicitari! .... si cauta alta locatie!!... :lol:

mak
20 Iun 2011 22:21


Foarte reusite pozele. De curiozitate, cu cate cadre pe secunda ai tras? Mie imi ies undeva spre 100.

achy1978
20 Iun 2011 23:04


In ROI 500*300 trag cu 47-50  la f/10 si f/20

Si am schibat locatia :), deja am taiat cornierul pentru un roll-off si ilmontez la al meu socru pe o casa cu 1 nivel inceputa de acum 10 ani si nu cred sa o termine in urmatorii 10.... asa ca intepplaca deasupra si ma fixez cu un stalp.

Cred ca in 2 saptamani sa fiu gata ... trimit poze la sfarsit :)

recab
21 Iun 2011 13:20


Faine poze... pune niste poze sa vada si ochii nostri cum decurge lucrarea la "noul tau loc..." :D

achy1978
21 Iun 2011 18:01


De sambata in colo :)

dcristi
26 Iun 2011 08:57


Salut,

Incurajat de tine am incercat si eu niste cadre la Jupiter.

Joi dimineata la ora 5:25 AM era ziua in toata regula!
Prelucrarea este un pic cam agresiva din cauza lipsei de contrast. 
Aprox 2500 cadre din 7000. Dimensiunea pozei este 70% din original.
Camera DFK 21AU04 cu artefactele de rigoare la 60 fps plus TV Powermate 5x.
Altitudine Jupiter aproape 30 grade. Cred ca toti asteptam cu nerabdare noptile in care va ajunge la 60 grade!

achy1978
26 Iun 2011 10:57


Bravo.... a iesit foarte bine pentru altitudinea joasa. As fi mers si eu saptamana trecuta sa fac achizitie de imagini pana in jurul orei 6, insa norii au venit prea devreme peste mine. 

Deja preconizez ca in acest sezon o sa avem poze de foarte buna calitate la Jupiter.

mak
26 Iun 2011 12:20


Pentru cat de jos e acuma, a iesit prea bine. Cred ca mai avem de asteptat vreo doua luni pana sa putem face treaba...

mak
07 Iul 2011 08:04


Am facut dimineata vreo cateva avi cu Jupiter in IR si cu filtrul UV/IR-cut in ciuda sabotajelor si capcanelor de care m-am lovit. Am pus mai jos o poza in IR si una cu UV/IR-cut. O sa refac procesarea cu mai multa atentie, am facut ceva rapid sa vad ce iese.
In poza cu UV/IR-cut se vede pe NEB o pata care e ceva praf pe senzor, filtru sau barlow. In ambele poze apare umbra Europei. In stanga e Europa, iar in dreapta Io.

mak
10 Iul 2011 09:42


"Recolta" de ieri dimineata: UV/IR-cut, filtru rosu, doua IR742 si animatie cu cele doua poze in IR.
Dupa cum se vede, vremea a fost mult mai buna. In actiune, Europa(sus) si Ganymede+umbra.

dcristi
11 Iul 2011 15:46


Si eu am fost afara la ora aia :)

Deja au inceput sa apara detalii in GRS.

Cristi

Laurentiu
11 Iul 2011 16:05


@dcristi: imaginea este foarte buna dar cred ca au aparut ceva probleme la procesare (stacking) pentru ca am senzatia ca detaliile nu sunt aliniate cum trebuie.

Stanescu Octavian
11 Iul 2011 16:24


Sunt detalii frumoase .  :) Problemele cu umbrele din stanga nu-s de la staking  ci de la pasul urmator cand se face wavelets sau deconvolutie. tot aici apar si granulele care de fapt nu exista in poza initial .

dcristi
11 Iul 2011 17:16


Dunga din stanga e o incercare (nereusita) de a elimina artefactele implicite la 60fps, artefacte care apar la prelucrari agresive.
E un defect de fabricatie al camerei, daca pot sa zic asa :)

mak
12 Iul 2011 07:46


Mi-am permis sa ma joc putin cu poza ta, Cristi. Am folosit Gaussian blur si am ajustat putin nivelurile si balansul de culoare ca sa semene cu ce se vede la ocular.
Nu cred ca dungile din stanga sunt de la artefacte, apar si la mine in IR si acolo am tras cu 11fps. La mine apar ori de cate ori sunt prea agresiv cu prelucrarea.

mak
15 Iul 2011 07:04


Ieri dimineata am facut o serie de filme de 105s intre 03.55 si 04.36. Am prelucrat fiecare film identic si am facut o animatie in care apare umbra lui Io (foarte scurt) si Io in tranzit (punctul alb care se misca de-a lungul SEB). Se poate vedea foarte bine cum a variat seeing-ul pe durata celor 41 de minute. Am mai pus si o poza rezultata din prelucrarea ultimului film. Vremea nu a fost asa buna ca pe 9.

dcristi
21 Iul 2011 13:03


Pe 19 iulie am avut parte de vreme buna. Cred ca se poate scoate mai mult dar imi scapa ceva la prelucrare si nu stiu ce :(
Incerc sa scot detalii dar sa nu-mi rupa retina ca in poza precedenta.
Mai experimentez.

achy1978
28 Iul 2011 16:54


Un Jupiter facut noaptea trecuta pe un cer cu un seeing 4-5/10 Pikering si o transparenta medie. Inca este prea jos pentru a putea putea aborda la f 40. 

SCT C9.25 @ f20
IMG0H + flltre RGB Baader

dcristi
29 Iul 2011 18:23


Inca este prea jos pentru a putea putea aborda la f 40. 

N-as zice ca e prea jos. Astazi, la 5:30, Jupiter se gasea la aproape 50 grade. Din pacate un jet stream de 40m/s mi-a incurcat socotelile :)
Iata proba: