-----------------------------------
lucia lucia
12 Sep 2006 22:49

TOPIC NOU: UNIVERSUL E UN COVRIG&gt;
imi va face o mare placere, in acest topic, sa NU va explic de ce Universul e un covrig. :D. Va rog sa-mi cetiti articolele. 


Reguli generale:
- Daca voi primi raspunsuri, le voi neglija si voi insista pe ceea ce am eu de spus, desi nu am nimic de spus.
- Daca NU voi primi raspunsuri: le voi da eu, pur si simplu in lipsa de ocupatiune.
- Poate asa voi ajunge o vestita profa-de, nu conteaza de ce sau nu.

Spencer
13 Sep 2006 00:43


care articole?

Spencer
13 Sep 2006 00:56


aha, te referi la "Universuri Ciclice cu Geometrie Toroidală" care o sa apara pe site.... ok, astept cu nerabdare sa ti inteleg toroidul... adica covrigul. Pana atunci ma duc sa mai cetesc ceva din Armonia Universului Fizic...poate poate inteleg ceva, cine stie.

Abel Cavași
13 Sep 2006 08:34


Ce parametri are acest covrig?

Doru Dragan
13 Sep 2006 10:05


Pofta buna! :D

Forever_Man
13 Sep 2006 10:15


Lucia, da-ne un link către articolele tale.

Spencer
13 Sep 2006 10:20


nu au aparut inca.. o sa apara pe site.. vezi pagina cu proiecte

IACOB DUMITRU
04 Oct 2006 09:36


Fara nici un fel de gluma, astept cu nerabdare clipa in care, o teorie a "Big-Bangului" ar putea fi comparata cu o teorie a "Covrigului".

lucia lucia
10 Oct 2006 23:41


va pot orienta deja spre un articol al profului meu de fizici.
cautati pe http://www.nipne.ro/rjp/2006_51_9-10.html, articolul profesorului R. Murdzek.
PS. am si Eu contributia mea, acolo.

lucia lucia
10 Oct 2006 23:48


verificand, imi da o eterna pagina negasita...
oricum, cautati-l pe R. Murdzek printre articolele publicate in RJP, Romanian Journal of Physics. fara gluma, sunt articole de frontiera in cosmologie, la care am avut fericirea sa particip... ca sursa de inspiratie, thalia, cum vreti... geniul e totusi aici. :shock:

stelaru
11 Oct 2006 00:54


Sper sa nu ajungi profesoara de fizica...

Poti mai mult de-atat.

IACOB DUMITRU
11 Oct 2006 10:28


Am citit fugitiv ce a scris profesorul tau de fizica.  Esti o eleva norocoasa (e lucru mare sa ai un asa profesor de fizica.  M-au impresionat, la prima vedere, atat &#8222;Type in Galaxy clustering&#8220; cat si &#8222;Cyclic Universes from torus geometry&#8221;.  

Nu stiu cat de bine am retinut, dar nu inteleg de ce vrea profesorul tau sa elimine ideea de singularitate. Daca stau bine si ma gandesc, centrul de simetrie al torului ne poate conduce in continuare la ideea de singularitate.

lucia lucia
02 Noi 2006 23:00


Multumesc, d-le ID. Singulartitatea asta... dpdv fizic e un nonsens. 
De altfel, universul toroidal include si varianta cu singularitate, e acel "horn torus". Ultimele calcule arata ca ar fi posibil chiar un univers inca accelerat cu o constanta Hubble de 70 km/(sMpc), cu un parametru al ecuatiei de stare de -1/3 si un factor de deceleratie de -0.9...-1, adica perfect potrivit observatiilor WMAP, plecand de la un tor cu raportul razelor de 1.007, adica un tor foarte apropiat de ideea de B|B.
Dar modelul toroidal e, geometric, mult mai larg: permite variante care nu au existat pana acum, de exemplu universurile cu dubla perioada... Proful face dinamica neliniara (are un masterat pe asa ceva) si am impresia ca ar vrea sa ajunga la un univers cu autoorganizare prin haos... asta presupune trecere prin repetate dublari de perioada, pana la haos. nu ma pricep suficient pentru a explica ce vrea sa faca.

lucia lucia
02 Noi 2006 23:09


d-le S, cum "mai mult de atat?" mai mult decat profa, sau mai mult decat proful? :lol:

zoth
02 Noi 2006 23:47


imi va face o mare placere, in acest topic, sa NU va explic de ce Universul e un covrig. 
de ce?

lucia lucia
03 Noi 2006 01:53


dl. zircon> sincer? e o ironie, ca raspuns la faptul ca se lanseaza aici subiecte fara ca autorul sa doreasca, de fapt, o colaborare. :D

IACOB DUMITRU
03 Noi 2006 08:40


Spunei profului tău să dea torului libertatea unei spirale (să îl deschidă). Atata timp cat nu se poate renunta la ideea de curbură, lucrul acesta este obligatoriu.

Oricum felicitări pentru faptul de a înțelege că dezvoltarea accelerată este omniprezentă.

zoth
03 Noi 2006 11:10


sincer? e o ironie, ca raspuns la faptul ca se lanseaza aici subiecte fara ca autorul sa doreasca, de fapt, o colaborare.
Lucia, asta am priceput, numai ca intrebarea mea mai continea un de ce. de ce universul e ca un covrig?
raspunsul, in cazul in care vrei sa-l dai, as vrea sa contina parerile si concluziile tale si nu referiri la alte articole sau autori.
eu cred ca multe din observatiile si rationamentele facute de omenire de-a lungul timpului au la baza un principiu pe care noi oamenii nu prea vrem sa-l bagam in seama. e vorba de simplitate. intotdeauna s-a confirmat faptul ca solutia cea mai simpla a unei probleme este cea mai stabila.
mai cred ca si natura si universul evolueaza dupa acest principiu.
nu spun ca universul nu ar fi toroidal, dar va trebui sa demonstrezi ca aceasta solutie e cea mai simpla.

Alexandru Rautu
03 Noi 2006 16:58


E un model dragutz ...  Am citit documentul de pe acest site si cele ale domnului profesor si pot sa zic ca domnul profesor e un tip destept ... uitati-va ce frumos a rezolvat unele probleme din teoriile prezente pana astazi despre univers ... dar nu stiu cat de cunosc este acest model pe afara ...

Apropo e ce a spus "zircon" ca universul e simplu sau ia cea mai simpla solutia; asta e doar o conceptia a mintii noastre provocata de dorinta de a cunoaste tot ...

lucia lucia
03 Noi 2006 20:44


o lucrare mult mai ampla a profului o sa apara in ianuarie in International Journal of Modern Physics. De asemenea, o lucrarica (mai modesta) a mea, in aceeasi revista, dar nu stiu cand o sa apara. Revistae chaos, solitons and fractals e de asemenea foarte interesata de universul toroidal legat de formarea structurilor, si stiu ca proful are lucrari acolo... dar nu stiu ce, exact. Asa ca... Universul toroidal a fost lansat si in afara. deocamdata nu avem reactii, e inca foarte devreme. ce stiu mai exact este ca proful pregateste o serie de lucrari in care sa cuprinda intregul model, cu tot ce presupune asta (nu numai topologie ci si formare a structurilor, continut materiel, etc. etc. si cu legaturile de rigoare cu observatiile), cu intentia de-a publica totul intr-un interval de timp scurt.

D-le Zircon> ce intuiasc eu, fara referiri e asa: luam o membrana tensionata (ca cea de sapun). Cand o "eliberam", tensiunea o curbeaza, numai ca o curbeaza in 5 dimensiuni. Torul e o generalizare 5-dimensionala a sferei. Ce aduce nou-noutz chestia asta e ideea de curbare (pana la inchidere) a timpului.

Pe de alta parte, dl. ID are mare dreptate: daca luam in considerare cresterea entropiei, raza torului va creste cu fiecare ciclu. Iese o evolutie in spirala, din reper propriu. de fapt, o cicloida cu raza din ce in ce mai mare.

Calin Pop
03 Noi 2006 21:45


Pe de alta parte, dl. ID are mare dreptate: daca luam in considerare cresterea entropiei, raza torului va creste cu fiecare ciclu. Iese o evolutie in spirala, din reper propriu. de fapt, o cicloida cu raza din ce in ce mai mare.
nu prea poti lua in considerare cresterea entropiei, pentru ca pe portiunea a doua din ciclu nu o iei

lucia lucia
03 Noi 2006 23:19


ba da. :D

Calin Pop
03 Noi 2006 23:46


ba da. :D
cum?

zoth
05 Noi 2006 19:32


cum?

nu conteaza cum, altceva e mult mai important, universul asta covrig O SA AIBA PRECESIE AU BA?  :lol:

lucia lucia
05 Noi 2006 21:00


acum, daca ma gandesc mai bine, cred ca da (si anume din cauza anizotropiei). ba ma gandesc ca va fi nevoie de un superimpuls N-volumic ca s-o descrie...  :D  :lol:

cris
09 Noi 2006 14:23


Hai sa zicem ca e posibil ca universul sa oscileze intre doua limite.Dar trebuie sa propui o propietate fizica a lui ce l-ar putea determina sa faca asta.

lucia lucia
09 Noi 2006 23:42


da, d-le cris, asa e: gravitatia joaca rol de forta elastica in string si tot ea e responsabia pentru expansiune. Mai precis, inflatonul acela pe care il banuieste modelul cu inflatie ar fi, in modelul toroidal, presiunea negativa datorata cuantificarii spatiu-timpului (echivalent, a gravitatiei). Matematica nu ma ajuta (inca) sa inteleg perfect lucrurile astea  :( . Mi-au fost explicate, de-o maniera mai degraba intuitiva...
Altfel spus, gravitatia face ca spatiul-timp sa fie elastic. O lucrare excelenta are in sensul asta Padmanabhan (parca asa se scrie). Anume, el arata acolo ca tensorii care descriu deformarile si tensiunile elastice pot fi pusi in perfecta concordanta cu tensorii care intra in ecuatiile lui Einstein (tensorul Riemann si tensorul energie-impuls). Tensorul metric corespunde, normal, coordonatelor din teoria elasticitatii. 

... daca ma gandesc mai bine acum, chestia asta nu se departeaza prea mult de gaurile negre... Numai ca torul nu ajunge o gaura neagra.

Dar ceea ce am pus acolo in lucrare e un model simplificat. Geometria asta duce la unde stationare pe string care la randul lor duc la o distributie a tensiunii/densitatii de spatiu-timp care corespunde unui univers fractal (m-am crucit si eu, dintr-o geometrie plata sa ajungi la o geometrie fractala :roll: ). Dar spatiul-timp e un continuum, proprietatile spatiului afecteaza curgerea timpului si invers. De unde, timpul este fractal. 
Unde vreau sa ajung: oscilatiile astea sunt asa cum le-am prezentat doar in prima aproximatie. Covrigul acela e mai degraba o forma gelatinoasa care sufera deformari. Care tremura, ca o piftie. Tremuriciul asta duce la ceea ce numim crestere a entropiei si la perceperea coordonatei "alfa" ca timp. (chiar, nu cumva am nimerit peste universul valurit???? ma duc sa-i spun profului ca a facut o TOE, o "Theory Of Everything"  :D )

Nu, d-le Cris. In principiu, gravitatia joaca rol de forta elastica. Cam asta ar fi raspunsul. Am batut campii pentru ca mi-a placut intrebarea. Asta am intrebat si eu, at the first glance.

IACOB DUMITRU
10 Noi 2006 12:58


Asimetria este proprietatea fizica general valabila a Universului.  Orice parametru fizic se supune acestei adevarate reguli de functionare.

lucia lucia
10 Noi 2006 23:25


si fara nici o discutie, o afirmatie atat de categorica nu lasa loc discutiilor. pax vobiscum.   8)

Doru Dragan
12 Noi 2006 18:51


Et spiritum tuum! Ma mir ca nu ai facut elementara observatie ca asimetria poate constitui cel mult o regula de structura nici decum de funtionare. :)  Nu te supara, esti cumva Liv Taylor? :D

lucia lucia
12 Noi 2006 19:16


Liv Tyler.  :D Face un rol dragut acolo.

IACOB DUMITRU
14 Noi 2006 13:19


Domnul Dragon a spus:

&#8222;Ma mir ca nu ai facut elementara observatie ca asimetria poate constitui cel mult o regula de structura nici decum de funtionare.&#8221;.

Domnule Dragon, faptul că asimetria este o proprietate general valabilă pentru orice parametru fizic constituie o regulă imposibil de încălcat.  Plecand de la această premisă se poate ajunge cu ușurință la ideea de preschimbare secvențială a valorilor parametrilor fizici și implicit la mecanismul de preschimbare al acestor valori.

Abel Cavași
14 Noi 2006 23:50


Lucia, mă tot gândesc la Universul tău toroidal și mă tot chinui să-i găsesc realismul, dar mă lovesc de asimetria lui. Mai concret, dacă Universul ar fi ca un tor, ar însemna că putem găsi o direcție privilegiată în Univers, pentru că "pe orizontală" Universul ar fi "mai lung" decât "pe verticală".

Dar, dacă ar exista o direcție mai deosebită decât celelalte, atunci ar fi încălcată legea de conservare a momentului cinetic pentru că aceasta din urmă depinde de izotropia Universului.

Tu ce accepți mai degrabă: un Univers toroidal sau legea de conservare a momentului cinetic? Sau am greșit cumva raționamentul despre direcția privilegiată?

Doru Dragan
15 Noi 2006 08:32


Iar s-au ciocnit asimetria cu simetria. Ce ziceti d-le Iacob? Abel zice ca daca asimetria ar fi legea de baza a Universului, ar fi incalcata legea de conservare a impulsului cinetic. Dumneavoastra ce parere aveti?

lucia lucia
15 Noi 2006 12:59


Suprafata torului insusi este 4-dimensionala si este perfect simetric, global.
Dar (cred ca mai spuneam asta) mai degraba vad torul ca pe o suprafata deformabila, iata, de exemplu, ca pe o picatura de apa pe care o lasi sa cada. Pe suprafata libera a picaturii se pot forma oricand unde care s-o deformeze. Altfel spus, desi global picatura aceea e simetrica, la scara mai mica, daca ne uitam mai de aproape la ea, am putea vedea structuri care sunt asimetrice. Cam in modul asta universul toroidal explica aparitia structurilor. Numai ca la tor undele sunt stationare si sunt unde de spatiu-timp. Structura spatiu-timpului astfel obtinuta sta la baza acretiei si formarii clusterilor.  :D

IACOB DUMITRU
15 Noi 2006 14:57


Domnul Dragon a spus:

&#8220;Iar s-au ciocnit asimetria cu simetria. Ce ziceti d-le Iacob? Abel zice ca daca asimetria ar fi legea de baza a Universului, ar fi incalcata legea de conservare a impulsului cinetic. Dumneavoastra ce parere aveti?&#8221;

Părerea mea este că Abel nu a înțeles încă faptul că, o conservare perfectă a unui parametru fizic este exclusă.  Sistemul fizic care ar realiza o asemenea performanță ar putea fi declarat ca fiind închis (perfect izolat), deci lipsit de orice informație, inclusiv aceea prin care s-ar putea constata (ori relata) conservarea absolută.  Lumea reală este definită de influiențele reciproce,  este o lumea a comunicării, este imaginea unui dialog permanent.

raduM
15 Noi 2006 22:34


Abel> Torul este construit din sfere: iei o sfera si o transporti de-a lungul unui cerc (faci asa fel ca centrul sferei sa se miste pe un cerc). Ai obtinut un tor 3-dimensional. Ai in lucrarica Luciei o reprezentare ok: spatiul 3-d este reprezentat de un cerc care descrie suprafata torului. Asa cum ai vazut mai sus simetria este perfecta astfel incat nu e contrazisa nici o lege de conservare.
Am impresia ca iti imaginezi torul plin si Universul in interiorul sau. Nu asta e interpretarea. :!: Universul 4-dimensional e suprafata torului.

raduM
16 Noi 2006 02:00


uitasem> Lucia e un spiridus si jumatate iar eu o banuiesc ca stie si oarece vraji, poate nu in limba celor din Rivendale dar pe-aproape (le foloseste mai ales in ore, sosotind cu colega de banca  :lol: ). 
Si zau ca i-ar sta bine cu o sabie in mana :? . 
Avatarul e bine ales, e o reflectare a perseverentei.  :) Lulu e asa. 
... Am preluat si eu ideea de-a folosi imagini din filmul acela intr-adevar teribil 8).

Abel Cavași
16 Noi 2006 13:27


Aaa, să înțeleg că Universul este un doar un "cerc" cuadridimensional, iar torul este doar "traiectoria" Universului?

raduM
18 Noi 2006 01:26


Cercul este spatiul si, global vorbind, e perfect simetric.
El este 3-dimensional (batranul nostru spatiu) si oscileaza in sensul ca orice punct al sau descrie la randul lui un cerc, care e cerc mic al torului. 
Torul reprezinta Universul, fiind cercul spatiului x (produs cartezian cu) cercul timpului. Ar trebui o animatie ca sa ilustrez mai pe inteles.

Abel Cavași
19 Noi 2006 00:29


De ce nu ar fi cilindru sau elicoid (cilindru în formă de elice)? De ce este numai tor (cilindru în formă de cerc)? Elicoidul ar fi o generalizare și mai mare. De ce trebuie neapărat închis?

Alexandru Rautu
19 Noi 2006 00:35


De ce nu ar fi cilindru sau elicoid (cilindru în formă de elice)? De ce este numai tor (cilindru în formă de cerc)? Elicoidul ar fi o generalizare și mai mare. De ce trebuie neapărat închis?

 :D  mda ... serios m-am gandit si eu la un elicoid ...

P.S. Oare de ce ?  Abel stiee ... :)

raduM
19 Noi 2006 12:12


Parametrii cosmologici asa cum rezulta din misiunea WMAP indica un univers inchis (constanta cosmologica usor mai mare ca zero).
Personal, de altfel, n-am nimic impotriva universului deschis. Aveti ideea, la lucru!  :D .

Doru Dragan
19 Noi 2006 16:29


Ce importanta au parametrii cosmologici? Ce importanta au datele observationale? Ce e important este sa facem un Univers frumos, interesant, mai altfel decat ar putea unii sa si-l imagineze. :D

Calin Pop
19 Noi 2006 21:15


Ce importanta au parametrii cosmologici? Ce importanta au datele observationale? Ce e important este sa facem un Univers frumos, interesant, mai altfel decat ar putea unii sa si-l imagineze. :D
vezi ca s-ar putea unii sa te ia in serios :wink:

raduM
19 Noi 2006 22:32


ne uitam la cer si e ok.
facem poze si e de asemenea ok.
vedem mai mult decat vecinul de la apartamentul 12 si facem niste poze mai misto decat el. 
e ok.
am un telescop si stiu sa-l folosesc. E ok.
ce importanta are ca fac asta? 
Nu conteaza, 
tot e ok.
"Religia e un lucru bun. Pentru altii." (Frank Herbert, Dune).
Cred ca ai inteles asta, Dragon.

raduM
19 Noi 2006 22:37


PS. Unii vad Universul intr-o boaba de roua, altii il vad in reflexiile mintii, altii au marea bucurie de a-l vedea. Altii sunt teoreticieni.
Ca sa raspund totusi, teoria asta nu-si are rostul decat daca se poate raporta oricand la datele observationale.
Daca universul e deschis sau inchis... Habar n-are , nimeni, ce importanta are asta. Ce importanta are daca traim intr-un bordei afumat sau intr-o piscina cu casa... Tot spre stele ne uitam. Dar asta se lucreaza acum si nu putem ramane in bordei uitandu-ne in sus. Tu stii, Dragon si nu stiu eu de ce intrebi asa ceva.

Doru Dragan
20 Noi 2006 09:08


La sfarsitul mesajului meu era o fata care se prapadeste de ras. TopcatBV a vazut-o. :) 
Sunteti cam suparat astazi, domn' profesor. Ce v-a adus in halul asta de suparare? Putem sa va ajutam cu ceva?

Alexandru Rautu
20 Noi 2006 19:59


La sfarsitul mesajului meu era o fata care se prapadeste de ras. TopcatBV a vazut-o. :) 
Sunteti cam suparat astazi, domn' profesor. Ce v-a adus in halul asta de suparare? Putem sa va ajutam cu ceva?

 :roll: De la  Iacob i se trage ...  :P 

   ... dragon doar o mica neintelegere a glumitzelor tale 

Numai bine ....

raduM
20 Noi 2006 23:24


sorry   :oops: .