-----------------------------------
dcristi
11 Mar 2011 22:42

Transformare Skywatcher ALT/AZ Autotrack in GOTO
Inca de cand mi-am cumparat telescopul Dobson Flextube AutoTrack de la Skywatcher am tot cautat pe internet o metoda de a-l comanda direct din calculator.

Metoda generala folosita este un controler SynScan in care se scrie codul original pentru monturile AltAz urmand procedura recomandata chiar de Skywatcher.

Saptamana trecuta am descoperit pagina personala a D-lui Robin Glover (rwgastro) care a reusit sa decodifice protocolul de comunicatie intre controler si motoare si, chiar mai mult, a scris un driver ASCOM.
Prin urmare, a doua metoda prin care se poate controla telescopul este sa utilizarea convertor de semnal RS232/TTL si, folosind driverul respectiv, acces la orice soft compatibil ASCOM.
Componentele electronice pentru convertor, inclusiv conectorii necesari RS232 si RJ11, costa aproximativ 25 lei.
Un ciocan de lipit, ceva sarma si niste fludor se gaseste prin orice debara.

Montajul a functionat de la prima incercare. Driverul s-a instalat fara probleme. Stellarium s-a conectat la ASCOM prin Stellariumscope si am inceput imediat sa invart telescopul prin casa de era sa-l lovesc de perete :)

Urmatorul pas va fi sa evit cablul serial. Nu prea se mai gasesc laptopuri care sa aiba acest port.
Voi incerca un adaptor de la USB la TTL sau, de ce nu, Bluetooth/TTL.

Atasez imagini ale controlerului original SupaTrak si schema montajului electronic.
Driverul si o descriere a protocolului sunt aici: http://sites.google.com/site/rwgastro/supatrakascomdriver

Bafta,
Cristi

Emil
11 Mar 2011 23:25


Salut Cristi,
felicitari pentru modificare si mai ales pentru reusita. Imi face o deosebita placere (chestia asta nu trebuie sa o iei ca pe o lauda) cand observ ca utilizatorii incep sa isi puna intrebari si mai ales sa rezolve problemele care apar. Este o dovada ca se fac pasi inainte.
Acu ca un fel de gluma ai grija la meridian flip...  :lol: sau la pereti

Cer senin si sa auzim numai de bine.
Emil

C MARIUS
27 Mar 2011 18:36


Sal Cristi
ne mai poti tine la current , cum se comporta la observatii???
mersi anticipat...