-----------------------------------
Forever_Man
30 Aug 2006 13:12

webcamul pentru fotografii
Se poate folosi si un webcam pentru astrofoto ? Si pentru asta trebuie timp de expunere ? Eu am un Philips ToUcam Fun 2 PCVC830. Este buna ?

HoO_Germany
30 Aug 2006 13:35

Re: webcamul pentru fotografii
Se poate folosi si un webcam pentru astrofoto ? Si pentru asta trebuie timp de expunere ? Eu am un Philips ToUcam Fun 2 PCVC830. Este buna ?

Web-Cams sant bune la astrofoto planetare, luna, soare (numai cu filtru solar !!!) 
Poze stelare nu merg.
Eu cunosc Philips ToU 740k sau 840k, aceasta care o ai tu, nu stiu. 
M-am uitat in google si am gasti ceva despre web-cam fun2 si vad, ca macar carcasa este aceea care este si la 740k. Un alt link arata carcasa ca ToU 840k. 
Dar egal cum arata carcasa, electronica si chipul sant aceas model.

bakunin99
30 Aug 2006 18:30


Cu webcamuri poti fotografie si deep space, dar trebuie sa fie modificate pentru expuneri lungi, si sa aiba ccduri sensibile.
Webcamul tau e cu un chip CMOS mai putin sensibil, si ai putea sa faci poze la planete destul de usor. Si la luna.
Dar pt asta iti trebuie intai un telescop :)

lama
31 Aug 2006 14:38


salut
cauta pe linkul asta

http://homepage.ntlworld.com/molyned/web-cameras.htm
ai o lista de webcamuri cu opinii despre cit de utilizabile sunt.

Forever_Man
31 Aug 2006 15:22


Camera mea are AAAAA. Adica e cea mai buna.  :D  Dar la sensibilitate are <1 lux. Ce inseamna asta ?

Doru Dragan
31 Aug 2006 16:49


Sensibilitate <1lux inseamna ca e sensibila la lumina foarte putina ceea ce e bine.

HoO_Germany
31 Aug 2006 16:52


Camera mea are AAAAA. Adica e cea mai buna.  :D  Dar la sensibilitate are <1 lux. Ce inseamna asta ?

Din link-ul care ai pus am vazut ca tu ai ToU 840k, care este identic cu 740K, dar numai carcasa s-a schimbat.
Sensibilitate <1Lux insemana ca aceastei camere este nevoie de putin lumina, a putea arata imagini "bune".
Lumina se masoara in candela. 
1 lx = 1 lm/m2 
1 Candela este puterea luminii unei raze moncromatie transmitend o frequenta de f=540 THz (lambda=555 nm) si al ei putere in aceasta directie  1/683 W/sr este. (sper ca am tradus bine din germana in romana)

Asa ca
1 lm = 1 cd x sr ; lm=Lumen, 1cd=Candela, 1sr=Steradiant

mai departe: 1 lx = 1 lm/m2

ce inseamna 1300 lx = 1300 lm/m2 = 1300 (cd sr)/m2

Totusi sper sa ma corecteaze cineva, ca eu nu am verificat acest rezultat, pentru ca nu am facut eu calculatia

lama
01 Sep 2006 09:06


Salut.
pai stai asa ca nu inteleg . unde ai vazut tu AAAAA? 
nici nu e in lista webcamurilor care au fosr folosite/modate 
Tu nu ai PCVC830?
Si despre ea se zice ca ar avea senzor CMOS nu CCD.
Stima!

Forever_Man
01 Sep 2006 09:18


Am avut impresia ca e 840. :( Si a mea cam cate A-uri o avea ?

alexconu
01 Sep 2006 10:17


Principiul meu e ca daca ai ceva care poate fi folosit, sa-l folosesti. Chiar si cu astea cu senzor CMOS vei obtine rezultate mai bune decat atunci cand sta nefolosita, sau e folosita doar la Messenger :D
Pentru Luna chiar poate fi folosita ok.
Eu nu-s marele fan al webcamurilor. De ce? Fiindca au rezolutia prea mica si nu pot sa printez la dimensiuni acceptabile. Eu nu suport sa vad imaginile doar pe monitor :D
Cred ca doar o noapte am fotografiat cu webcam-ul. Imagini luate cu un Philips Vesta prin Berta, luneta Observatorului "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti, intr-o noapte cu turbulenta destul de ridicata. Imaginile la: http://smg.photobucket.com/albums/v228/alexconu/Polaroids%20From%20The%20Moon/

Forever_Man
09 Sep 2006 09:03


Am facut aseara poza stelei Aldebaran din Boarul (Bootes). Programul folosit a fost ArcSoft PhotoBase 3. Poza a fost facuta cu webcamul prin binoclu. Pacat ca nu pot sa fotografiez luna, pentru ca apartamentul este pe partea vestica. Ce program as putea folosi, astfel incat in fotografie sa iasa doar steaua, si in rest sa se vada negru ?

alexconu
09 Sep 2006 09:19


In primul rand nu prea are rost sa fotografiezi stele. De fapt n-are nici un rost. Numai daca vorbim de stele duble. Atunci, da.. e interesant. Dar stele "obisnuite" ca sa zic asa n-are sens.. pierzi vremea degeaba. Plus ca nici imaginea obtinuta nu arata bine.
Pentru a face fundalul negru poti sa faci ceea ce se cheama Leveles Adjustment intr-un program de editare de imagini. (Photoshop, ACDSee etc.)

alexconu
09 Sep 2006 09:58


Am facut aseara poza stelei Aldebaran din Boarul (Bootes). 
Ai vrut sa zici Aldebaran din Tau sau Arcturus din Boo?

Forever_Man
09 Sep 2006 10:40


Da, am gresit.  :oops: Seamana numele si le-am confundat. E vorba despre Arcturus.

Doru Dragan
09 Sep 2006 11:10


Timpul de expunere e prea mare din cauza asta cerul apare gri si se vede clar zgomotul camerei. Incearca sa reduci timpul de expunere. Incearca sa elimini fie ocularul binoclului fie lentila camerei fie amandoua :) Incearca sa aliniezi sistemul optic mai bine. Se vede clar ca e tras intr-o parte. Fa mai multe incercari pana iti iese cel mai bine. Toate reglajele astea se pot face si ziua pe un obiect din departare (crucea unei biserici sau o antena). Noaptea incearca sa vezi cum iti iese Luna. Abia dupa aceea poti sa treci la stele. Stelele sunt cele mai pretentioase obiecte avand lumina putina si fiind punctiforme.

Forever_Man
09 Sep 2006 11:46


Steaua a ieșit puțin alungită pentru că imi tremura mâna.

Doru Dragan
09 Sep 2006 12:31


Foloseste trepied. Nu se pot face fotografii astronomice chiar oricum.

Forever_Man
13 Sep 2006 18:42


In seara asta merg cu un prieten care are laptop sa facem niste fotografii cu webcamurile cu binoclul. Cerul e senin acum. Nebuloasa din Orion pe la ce ora se poate vedea in perioada asta ?

Mitu Catalin
13 Sep 2006 19:02

Poze cu webcam-ul
Eu am facut niste teste cu  un webcam modificat pt expuneri lungi .Sunt ceva poze pe site-ul meu - cele facute cu "L3k"  .Deocamdata mi-e greu sa fac fotografii in prime focus pe obiecte deep sky potrivite , dar o sa incerc   si asta.

omicroncz
26 Sep 2006 21:51


cum adica webcam modificat pt expunere? si o a doua intrebare de ce folositi webcam ? o camera digitala (spre ex Panasonic) poate fi utilizata pentru planete spre ex. si obiectele deep sky stralucitoare? ( :) cu o marire optica de 30 am reusit sa fac fotografii ale Lunii, in care se pot distinge cratere :) )

Mitu Catalin
01 Oct 2006 10:52

Webcam
Sursa de unde m-am inspirat pt modificare :
http://www.cs.unm.edu/~kwiley/quickcamPro3000mod.html
Folosesc webcam-ul pentru ca il pot pune in "prime focus" si pot face cu el expuneri oricat de lungi doresc....bineinteles limitate de zgomotul termic : iata cum arata o expunere de 1.5minute cu capacul pus  :shock:  .Pata alba din stanga sus este datorata caldurii generate de un cip apropiat - amplificatorul . Pentru a avea rezultate mai bune va trebui sa racesc ansamblul... am comandat elemente Peltier si sunt pe drum. Sapuniera mea poate doar 15secunde la ISO 400 ... webcamul mult mai mult dar are doar 3kp asa ca trebuie folosit pe obiecte potrivite - in general mici

Mitu Catalin
01 Oct 2006 10:58

Webcam modificat
Iata ceva la care webcam-ul este bun , poate mai bun ca orice altceva :