-----------------------------------
achy1978
11 Feb 2011 18:39

Saturn
Daca tot exista un topic dedicat gigantului Jupiter, dat fiind vorba ca intram in curand in sezon, trebuie sa dam reginei aceleasi onoruri.

O prima incercare cu un nou setup

Telescop: SCT C 9.25 @ f/10
DBK 3.1 - filtru IR, cele mai bune 624/2832 cadre pentru planeta + 32/96 cadre sateliti

Satelitii sunt (dinspre planeta spre exterior): Tetys, Dione, Rhea, Titan

Din pacate cerul prezenta usoare fasii de nori cirrus si nu am reusit sa obtin rezultate mai clare la rapoarte mai mari. Am incercat la f/20 si f/50 insa nimic spectaculos

Cer senin,
Marian 

PS: Se observa si celebra furtuna in emisfera nordica

emilf
11 Feb 2011 18:55


O tonă de felicitări din partea mea,sînt chiar invidios pentru așa calitate !
Emil

valy
11 Feb 2011 19:07

Re: Saturn
Frumos rau de tot, daca se poate spune asa.

 cele mai bune 624/2832 cadre pentru planeta + 32/96 cadre sateliti
Cum adica? Nu i-ai prelucrat la gramada cu Saturnul?

cluci
11 Feb 2011 21:19


Super

A iesit binisor. Si eu m-am chinuit ultimele seri dar nu am resusit nici macar atat.Seeingul a fost oribil la mine.. la f/10 nu se vede diviziunea cassini, iar la f/30 a iesit oribil. Ce sa faci .. asta e blestemul cand iti iei telescop nou :) ( al meu asteapta de vreo saptamana un cer decent ) :)

Luci

achy1978
12 Feb 2011 02:07

Multumesc tutror, a fost o noapte destul de oribila din punct de vedere la seeing-ului si mai mult, la un moment dat si corectorul se aburise partial. 

Frumos rau de tot, daca se poate spune asa.

 cele mai bune 624/2832 cadre pentru planeta + 32/96 cadre sateliti
Cum adica? Nu i-ai prelucrat la gramada cu Saturnul?

Sateliti lui Saturn din imagine au magnitudinea undeva intre 10 si 11 cu exceptia lui Titan care este pe undeva pe la 8,6. Pentru a scoate ceva din ei am marit expunerea undeva pe la 1/3 sec ceea ce era inutilizabil pe planeta.


@ cluci - .. si care este noul telescop?

psemil
12 Feb 2011 02:39


Frumos... mai ales la pozitia actuala a lui Saturn. 
Sper ca macar atunci cand va fi in opozitie, cerul sa fie senin.

cluci
12 Feb 2011 08:56



CPC800 Aniversary Edition

achy1978
12 Feb 2011 10:18




Buna achizitie..... felicitari si ss ai cer senin si fara turbulente. Eu am din plin la Tg Jiu :)

C MARIUS
12 Feb 2011 14:18


felicitari
tine-o tot asa  :D

achy1978
12 Feb 2011 14:45


Multumesc

Eu vreau sa o tin mai bine de asa :)! 

Cred ca in grecia atmosefera e mult mai stabila decat aici

C MARIUS
12 Feb 2011 16:04


ca avem cer senin din belsug este adevarat
dar nu stiu cat de stabila e atmosfera in compartie cu un cer senin de la munte
din cate stiu observatiile de pe malul marii(turbulente din belsug) nu se compara cu cele de la munte

cluci
12 Feb 2011 16:34




Buna achizitie..... felicitari si ss ai cer senin si fara turbulente. Eu am din plin la Tg Jiu :)

Merci la fel. Deocamdata senin am avut dupa mult timp cu proasta.. dar deocamdata turbulenta e f mare.. mai sper insa sa nu astept pana la primavara :) Acum ninge cu furie ...
Vad ca si tu ai un nou tub (C 9'25 ) f fain. Eu nu m-am aventurat mai mult de 8" deocamdata.. pur si simplu din motove de spatiu - initial ochisem si eu un CPC925

achy1978
12 Feb 2011 19:37


ca avem cer senin din belsug este adevarat
dar nu stiu cat de stabila e atmosfera in compartie cu un cer senin de la munte
din cate stiu observatiile de pe malul marii(turbulente din belsug) nu se compara cu cele de la munte

Da, depinde si de locatie, insa eu m-am enervat tare rau cand am vazut asta

http://www.youtube.com/watch?v=CAQjpW7DlDY

Stanescu Octavian
13 Feb 2011 15:09


Frumos saturn cu furtuna ai prins achy1978 :) 
aseara am fost si eu in sfarsit atras de cerul curat , am inceput incalzirea pe Luna dar turbulentele erau nefaste . Apoi pe la ora 1 am inceput sa urmaresc Saturn sa prind momente pt a filma .
Am folosit la captura Canon 50d  legat  la PC prin un lung si dificil cablu USB (12m) pana in casa.
pus pe batranul Cass 250mm cu 6m focar ce zace afara cu tot cu montura  neacoperit in ploaie si ninsoare de ani si ani. (este si un test de rezistenta pt oglinzi  :shock: ) 
furtuna nu am prea prins...

emilf
13 Feb 2011 15:23


batranul Cass 250mm cu 6m focar ce zace afara cu tot cu montura  neacoperit in ploaie si ninsoare de ani si ani. (este si un test de rezistenta pt oglinzi  :shock: ) 

Va salut,foarte frumos,cum de altfel ma asteptam,si apropos cum realizati protectia la aluminizarile  pe care le faceti cu succes?

achy1978
13 Feb 2011 15:37


Frumos saturn cu furtuna ai prins achy1978 :) 
aseara am fost si eu in sfarsit atras de cerul curat , am inceput incalzirea pe Luna dar turbulentele erau nefaste . Apoi pe la ora 1 am inceput sa urmaresc Saturn sa prind momente pt a filma .
Am folosit la captura Canon 50d  legat  la PC prin un lung si dificil cablu USB (12m) pana in casa.
pus pe batranul Cass 250mm cu 6m focar ce zace afara cu tot cu montura  neacoperit in ploaie si ninsoare de ani si ani. (este si un test de rezistenta pt oglinzi  :shock: ) 
furtuna nu am prea prins...

Si al dumneavoastra arata foarte bine. Eu m-am abtinut sa il abordez pe Saturn in afara de perioada +/- 1-1,5 ore fata de trecerea la meridian. Adica eu cred ca ar fi mai eficient, pe aceste vremuri tulburi, sa fie abordat intre orele 03:30-5:00.

Stanescu Octavian
13 Feb 2011 16:05


As fi vrut sa fac capturi si cu Saturn la meridian dar nori au aparut si treptat au stricat conditiile. 
Protectia este cu monoxid de siliciu un strat depus peste aluminiu  cu grosimea L/2 ce da reflexie de 92%.

dcristi
13 Feb 2011 23:58


Nici eu n-am asteptat sa ajunga la meridian. Saturn flutura ca un pescarus :)

Cele mai bune 700 cadre din 4500.
Afocal prin 8mm super plossl
Camera Sony w-270

mak
14 Feb 2011 10:41


Frumoase poze cu Saturn. Ale mele nu le pun, sunt prea horror. Din vreo patru avi facute duminica dimineata pe la 2.30, n-am reusit sa scot nimic.

cluci
17 Feb 2011 01:09


Salut

Un prim saturn pe anul asta si de la mine. Din pacate nu foarte grozav (in raport cu ce cred ca poate instrumentul folosit) din motive de pacla si altitudine mica.

Luci

achy1978
17 Feb 2011 08:10


Ar cam trebui sa stam pana in aprilie cand o sa fie mult mai accesibil fotografic. Cred ca pana spre jumatatea lui martie nu vor fi rezultate notabile.

cluci
17 Feb 2011 10:31


Cam asa.. cel putin eu nu cred ca o sa pot sa ma scol la 3 in fiecare noapte senina.. totusi nu am putut rezista sa nu incerc si acum ;)

achy1978
17 Feb 2011 23:28


Stiu, canici eu nu am rezistat :)

mak
18 Feb 2011 09:57


Lucian, camera o montezi tot in oglinda diagonala sau direct pe telescop? 
Ai tras la 30fps sau mai jos?
Eu sunt limitat la 5fps cu Neximage si Saturn al meu de la 02.30 arata mai prost ca al tau de la 00.48, iar seeingul la Brasov cred ca e mai nasol ca la Otopeni.

cluci
18 Feb 2011 12:53


Lucian, camera o montezi tot in oglinda diagonala sau direct pe telescop? 
Ai tras la 30fps sau mai jos?
Eu sunt limitat la 5fps cu Neximage si Saturn al meu de la 02.30 arata mai prost ca al tau de la 00.48, iar seeingul la Brasov cred ca e mai nasol ca la Otopeni.

Eu merg pe ideea ca intotdeauna calitatea maxima a imaginii este limitata la calitatea celei mai slabe componente din lantul optic. Deci.. incerc sa limitez numarul de componente optice la cele absolut necesare ( diagonala nu e absolut necesara :) )
Setupul care il folosesc este Telescop + barlow + fitrul IR/UV + camera.
Eu am avut si ceva probleme cu barlowurile.. chiar am unele care vizual par ok dar pe foto par sa dea efecte ciudate.. asa ca dupa multe incercari m-am limitat la un singur barlow care pare ok. Variatia de putere o fac adaugand extensii in acel barlow.
Filtrul IR/UV pe care il folosesc e de la Baader si pare sa fie superok... 

Cat priveste fps-ul eu am mers la fps de 7.5 in cazul de fata  pentru ca cerul era cu ceva pacla si planeta fiind jos eram cam la limita sa subexpun 
De fapt am incercat si un avi la 15 fps.. dar a trebuit sa dau gainul la maxim ( o idee proasta in general) si chiar si asa era putin subexpusa. Desi am avut nr dublu de frameuri rezultatul a fost mai prost decat poza postata (cum era de asteptat)

Cat priveste seeingul nu cred ca poti sa compari asa.. In medie probabil seeingul e mai prost la Brasov decat la tine dar algoritmul nu neaparat poti sa-l aplici punctual.. adica pot sa existe momente in care sa fie pe dos.

Apoi mai exista si mulate alte posibile chestii care pot influenta. Poti sa pui poza ta sa vedem cum arata si evident sa dai si parametri care i-ai folosit? Sau sa mi-o trimiti pe mail daca nu vrei sa o publici pe grup?

mak
18 Feb 2011 13:12


Am intrebat de diagonala pentru ca ai scris la un moment dat ca o folosesti pe C6 pentru ca nu-ti permite spatiul dintre tub si montura sa pui direct camera (posibil sa fi inteles eu gresit) si ma intrebam daca cu CPC mai ai probleme. De acord cu tine cu numarul de componente optice, si eu incerc sa fac acelasi lucru.
Filtru Baader am si eu si pare in regula. Barlow-ul e un TS (GSO?) apo 2.5X cu trei lentile.
Ma asteptam sa fi mers cu numarul de cadre pe secunda mai sus. Eu la 5fps am avut probleme cu alinierea din cauza ca am avut foarte putine cadre utilizabile. Pana la urma am ales cadrele manual.

Sunt de acord cu ce zici despre seeing, ma gandeam totusi ca, in general, la munte e ceva mai multa turbulenta datorita curentilor care sunt perturbati de crestele muntilor. Sigur, pot exista situatii cu seeing foarte bun si la munte.

O sa pun si poza mai incolo, deocamdata nu am acces la ea. Din pacate nu am putut face prea multe incercari si variatiuni de parametri. Inca mai caut combinatia corecta pentru Saturn, n-am foarte multa experienta la foto cu el.

valy
18 Feb 2011 13:26


Imi plac saturnuletele postate, pufoase :lol: 
Pana la urma ce culoare are: galbui, albastrui, caramiziu?

Ca o curiozitate, ca tot s-a discutat de filtrul IRUV, la ce foloseste?

Spor.

cluci
18 Feb 2011 13:42


Am intrebat de diagonala pentru ca ai scris la un moment dat ca o folosesti pe C6 pentru ca nu-ti permite spatiul dintre tub si montura sa pui direct camera (posibil sa fi inteles eu gresit) si ma intrebam daca cu CPC mai ai probleme. De acord cu tine cu numarul de componente optice, si eu incerc sa fac acelasi lucru.

Asa este.. am folosit-o in cazurile respective dar s-a intamplat f rar. La CPC e ceva mai mult loc.. desi teoretic s-ar putea sa ajung la situatia asta daca incerc sa pun si o extensie dupa barlow si planeta e f sus pe cer.


Filtru Baader am si eu si pare in regula. Barlow-ul e un TS (GSO?) apo 2.5X cu trei lentile.

Eu am un barlow de 2.5x manufacturat din niste lentile foto (cred ca celula are 4 lentile daca nu ma insel si banui ca sunt de calitate f buna)
Am mai incercat cu un barlow 3x noname (din ala de se gaseste pe la toate mag cu vreo 120 lei) si cu un barlow 5x GSO care s-au dovedit inutilizabile la foto desi altfel par f ok

Ma asteptam sa fi mers cu numarul de cadre pe secunda mai sus. Eu la 5fps am avut probleme cu alinierea din cauza ca am avut foarte putine cadre utilizabile. Pana la urma am ales cadrele manual.

daca ai putine cadre poate fi o problema

Sunt de acord cu ce zici despre seeing, ma gandeam totusi ca, in general, la munte e ceva mai multa turbulenta datorita curentilor care sunt perturbati de crestele muntilor. Sigur, pot exista situatii cu seeing foarte bun si la munte.

O sa pun si poza mai incolo, deocamdata nu am acces la ea. Din pacate nu am putut face prea multe incercari si variatiuni de parametri. Inca mai caut combinatia corecta pentru Saturn, n-am foarte multa experienta la foto cu el.
Iti dau eu cateva hint-uri (daca nu le stii deja)
- Incearca sa nu supra/sub expui poza.. Daca faci captura cu un soft care iti arata o histograma e usor.. altfel e mai nasol (amcap-ul de la neximage nu are chestia asta.. dar poti folosi K3CCD ). La histograma eu merg cu valori putin peste medie (linia din mijloc a graficului)
- Cand reglezi expuenrea incearca sa nu depasesti gain de 80% (la neximage) 
- Nu fa avi-uri mai lungi decat time-window-ul (la saturn acum merge cam 5 minute daca nu ma insel -  o sa calulez mai exact ca si pe mine ma intereseaza - eu am mers pe 5 minute la poza aia)
- "investeste" timp cu generozitate la focalizare.. Incearca sa fii f pretentios la capitolul asta :)

Pe de alta parte cred ca poti incerca sa folosesti fps mai mare de 5  (dar nu mult mai mare) cred ca 10 ar merge.. Eu am mers pe 10 cu neximage la saturn si am avut cateva rezultate bunicele la un moment dat.Vei avea o mica pierdere din cauza compresiei dar iti va dubla numarul de cadre.. in unele situatii s-ar putea sa compenseze dezavantajul.
Ce instrument folosesti? E tot un cass de 8 inci ca CPC-ul meu?

cluci
18 Feb 2011 14:07



Ca o curiozitate, ca tot s-a discutat de filtrul IRUV, la ce foloseste?

Filtrul "taie" IR-ul si UV-ul lasand doar domeniul vizual.
Camerele sunt sensibile si la domeniile astea. Se pare ca daca pe seeing prost filtrezi cele doua extreme (care oricum nu iti sunt utile pe vizual cu unele exceptii cum ar fi Venus) se castiga ceva la calitatea imaginii (exista o explicatie pt treaba asta dar nu intru in detalii)
Folosirea insa a unui astfel de filtru duce si la o pierdere de circa 2-3% (dupa testele mele) a luminozitatii totale.. deci tb sa mai ridici putin gain-ul ca sa compensezi.
Unii il folosesc tot timpul.. altii il folosesc cand fotografiaza planete care sunt jos (sub 30-35 de grade) pt ca acolo turbulenta e intotdeauna mai mare sau atunci cand planeta e sus dar seeingul e prost si  totusi te incapatanezi sa faci poze :)
Una peste alta mie mi se pare ca ajuta (cu condita ca filtrul sa fie de calitate buna)

valy
18 Feb 2011 14:21


Pai daca IR cut se recomanda pt. seing prost atunci dece un filtru IR pass se recomanda pt. seing prost? Nu mai inteleg nimic, de aceea am si intrebat.

Apropos, camerele nu au deja filtru IR cut in fata senzorului?

LE: Singura utilitate a unui astfel de filtru este ca, fiind pus in fata senzorului/lentilei, protejeaza de praf si alte chestii. Cel putin asta recomandau fotografii, fara sa mentioneze alte avantaje evidente. Asa am dedus eu.

cluci
18 Feb 2011 14:44


Pai daca IR cut se recomanda pt. seing prost atunci dece un filtru IR pass se recomanda pt. seing prost? Nu mai inteleg nimic, de aceea am si intrebat.

Nu stiu.. eu stiam doar de povestea cu IRcut.. Unde ai citit?
Cert e ca mie mi se pare ca decand folosesc filtrul asta procentul de "rateuri" datorate seeingului a mai scazut

Apropos, camerele nu au deja filtru IR cut in fata senzorului?

Unele da.. altele nu. A mea nu are (DBK 21AF04)

LE: Singura utilitate a unui astfel de filtru este ca, fiind pus in fata senzorului/lentilei, protejeaza de praf si alte chestii. Cel putin asta recomandau fotografii, fara sa mentioneze alte avantaje evidente. Asa am dedus eu.
Aia ce zic fotografii se refera din cate stiu eu la fotografia terestra pe zi.. In cazul asta e alta mancare de peste (fotografiez cu zoom imens printr-un strat de atmosfera de kilometrii). In cazul lor nu au problema cu turbulenta.. In cazul asta cumva tubulenta de pe lungimile de unda "invizibile" influenteaza si partea vizuala. Gasisem o explicatie detaliata pe net.. o sa postez adresa cand o gasesc.

EDIT: acum mi-a picat fisa.. IR pass taie tot in afara de infrarosu. Probabil problema se pune cand  vrei sa fotografiezi numai in IR. E posibil ca acolo sa fie tubulenta mai mica si cum in unele cazuri (foto lunara) nu te intereseaza celelate culori merge sa tai restul si sa fotografiezi doar intr-o banda ingusta. In cazul de fata insa noi ne refeream la camere color si foto pe tot spectrul vizual.

valy
18 Feb 2011 14:54


Fotografia in IR (filtru IR in fata obiectivului) se zice ca "patrunde" prin atmosfera umeda/vaporoasa. La fel, fotografia IR (filtru IR pass) surprinde detalii planetare care nu sunt afectate de atmosfera. Am vazut niste imagini cu jupiter in IR si aparea niste detalii interesante (camera mono + IR pass).
Cateva referinte:
- IR pass: http://www.astronomik.com/en/astronomik_proplanet_ir_742_filter.html
The ProPlanet IR 742 only allows infrared light with wavelengths of more than 742 nm to pass. In this wavelength range the effects of seeing are significantly lower than in the visible spectrum of the human eye. This allows much sharper images than are usually obtained from your device and location. Another advantage is that the sky background of advanced dawn is dark and so the filter even allows photography of the planets and the moon at daylight.
The Astronomik ProPlanet IR 742 cuts off the visible part of the spectrum and allows the light of wavelengths longer then 742nm to pass. Due to this behavior the part of the spectrum that is most sensitive to bad seeing is rejected. This approach does a big improvement to the imaging of planets and the moon. The image is more steady than the image in the visible light with nearly identical exposure times.
- IR cut: http://www.astronomik.com/en/astronomik_l-uv-ir_filter.html
The Astronomik UV-IR Blocker lets the full range of sensitivity of the human eye (according to DIN 5031) pass, and blocks all other parts of the spectrum in the UV and IR. The Astronomik UV-IR Blocker is the ideal choice as a luminance filter for any kind of digital photography.
Because of the perfect blocking of UV and IR all optical problems in these parts of the spectrum are avoided.
The filter is optimized for systems with focal ratios between f/0.5 and f/50. The typical transmission is higher than 99%.
Main use
The UV-IR Blocker gives you a perfect parfocal filter for the luminance channel. It is also great as a dust protection for your telescope and camera.
Ceva nu se leaga in ce zici tu. N-am experimentat deci nu stiu ce sa zic.

EDIT: partial de acord cu EDITul tau, dar daca in IR e mai stabila, cum de e mai stabila si daca tai IR-ul (cu un filtru IR cut)?

EDIT2: si uite cum stric eu un frumos topic despre Saturn. Cred ca ar trebui mutat altundeva.

cluci
18 Feb 2011 15:33


Nici eu nu am experimentat cu IR pass - asa ca nu prea sunt la curent.. si imi dau doar cu parerea.. poate gresesc,.. ar tb sa ne corecteze cineva care stie.
Cert e ca cu IR pass poti obtine ori poze monocrom ale planetelor(fotografiind emisia IR doar). Intr-adevar e posibil ca in anumite situatii sa "vezi" mai bine prin atmosferele planetelor.
Pentru a obtine insa poze color tb sa folosesti LRGB si sa faci Luminance-ul cu IR pass si restul cu filtrele aferente culorilor (care si ele lasa sa treaca doar lungimea de unda de care au nevoie)
Eu insa ma refeream la foto cu camere RGB , caz in care e recomandata utilizarea unui UV/IR cut

Uite si aici niste explicatii:
http://www.astro-imaging.de/astro/webcam_imaging_6.html

mak
18 Feb 2011 17:23


Filmele la Saturn le-am facut de 3 minute fiecare la 5fps. Neximage-ul meu merge in RAW mode, asa ca sunt blocat la 5fps daca vreau sa beneficiez de avantajele modificarii. 

Folosesc un C8 din 2009, dar SGT. Eu unul sunt multumit de el.

Legat de Ir-pass, eu stiu ca permite trecerea doar a radiatiei infrarosii care e mai putin afectata de atmosfera din cauza lungimii de unda mai mari. UV/Ir cut permite trecerea doar a spectrului vizibil si elimina radiatia infrarosie si ultravioleta care afecteaza claritatea imaginilor datorita faptului ca focusul celor doua radiatii difera de cel al spectrului vizibil.  

Am mai incercat o procesare intre timp, dar tot varza e, chiar daca am selectat cadrele manual. Sunt unele (pe care le-am eliminat) in care nici nu iti dai seama ca e Saturn in ele. O sa mai incerc, dar cand s-o mai indrepta vremea si Saturn apare si el la ore civilizate.

cluci
18 Feb 2011 17:46


Fa avi-urile de 5-6 minute fara frica ca sa ai mai multe cadre.. pe acolo e time-window-ul la saturn.. de fapt depinde si de alte chestii dar care nu influenteaza f mult - de alea eventual tii cont cand vrei sa obtii detalii f f fine
Nu stiam ca ai neximageul modificat. Intr-adevar in cazul asta mai bine ramai la 5fps
Poza pare putin cam intunecata (poate ai subexpus).. dar e posibil sa mi se para mie..
Daca vrei pot incerca de test sa procesez si eu un avi de-al tau sa vedem ce iese

mak
18 Feb 2011 18:28


Nu refuz oferta, da' tre' sa vad cum fac sa-l trimit. Deocamdata am probleme cu netu' acasa...

cluci
18 Feb 2011 18:43


Incearca cu transfer.ro... cand poti.. nu arde :)

achy1978
18 Feb 2011 18:56


@ mak

Eu cred ca focusul nu este foarte bun.
La ce raport focal este facuta poze? Ce barlow folosesti?

Nu sari la rapoarte focale mari decat daca conditiile iti permit sa scoti ceva bun la focala nativa a instrumentului, dupa care cresti progresiv. Eu de exemplu nu am reusit sa trec de f/10 pana acum  ... adica am trecut dar rezultatul nu a fost notabil. Mai bine mai mic si frumos decat MARE si ...... :)

mak
21 Feb 2011 14:06


Nu cred ca focusul e problema, m-am tot jucat vreo 5 minute cu gain-ul la maxim, incercand sa obtin imaginea cat mai mica.
Barlow-ul e 2.5X, eram pe undeva in jur de f/28, cred. O sa mai incerc o procesare, ideea e ca nu am suficiente cadre, am tras 3 minute la 5fps.
Stiu ce zici cu "mic si dragut", da' m-am gandit ca pot totusi scoate ceva in conditiile date.

cluci
21 Feb 2011 14:53


Eu fac altfel.. aleg un detaliu cat de cat fin de contrast bun si il urmaresc miscand usor reglajul de focus inainte inapoi in jurul pozitiei aparent ideale. Ia insa ceva timp daca planeta "fierbe"..  O chestie de mentionat aici.. mie la SCT surubul de focus nu mi se pare suficient de "precis" pentru operatia asta si am simtit nevoia unui buton cu diametru mai mare pt a putea controla mai bine asa ca am prins un cleste din plastic de surub si astfel pot face miscari mai fine.
Mai nou ( odata cu CPC-ul ) incerc sa focusez pe o stea si apoi sa ma mut pe planeta.. Pe nexstar era 
mai dificil sa fac asta fara sa scot camera asa ca preferam prima metoda.

mak
21 Feb 2011 16:19


Eu am un Crayford Baader pentru SCT, nu e problema cu reglajul fin. Profit de el si sa maresc usor focala daca il scot afara aproape de maxim.
Cu focalizarea pe stea si mutatul apoi pe planeta nu stiu cat de usor ar fi. La 6m focala trebuie o stea destul de luminoasa, plus ca nu stiu cat de usor e sa-l mai gasesti pe Saturn dupa aceea.
Legat de detalii, la Saturn n-am vazut mare lucru in seara aia sa pot focaliza, din cauza asta am si folosit chestia cu gain-ul.
O sa mai sap, poate nimeresc si eu vreme buna si combinatia castigatoare.

cluci
21 Feb 2011 16:35


Buna idee cu Crayford-ul.. ar tb sa o adopt si eu...

Cu nexstarul era naspa intr-adevar sa aduc saturnul inapoi in campul camerei... CPC-ul pare sa fie mai precis.. am incercat de cateva ori si a mers (inclusiv in seara in care am facut poza publicata aici). Pentru siguranta am si o camera secundara montata deocamdata pe finder care o sa se mute pe o luneta paralela in curand....si atunci sigur nu mai am problema... Oricum eu zic ca merita incercat.. (bineinteles cu conditia sa fie montura aliniata f bine)

Hm.. daca nu vedeai macar pentru fractiuni de secunda detaliile (cat de cat.. nu cum ies in poza) inseamna ca seeingul era f prost.. putin probabil sa scoti ceva din avi-ul ala...

mak
21 Feb 2011 18:19


Daca te ajuta cu ceva, complet retras, cel de la Baader are 91-92mm si cursa de 30mm. Nu stiu cat loc ai la CPC, s-ar putea totusi sa mearga.
O sa incerc si eu treaba cu steaua, insa va trebui sa fac aliniere polara completa. De obicei trisez si pun montura aproximativ in pol, dupa care folosesc "Solar system allign" (centrez Saturn) si sunt gata de treaba in 5 minute. Pentru maxim 15 minute e suficient de precis.

Nu vedeam mare lucru, nici vorba de Cassini (oricum nu e foarte vizibila acum), nu mai spun altceva.

cluci
21 Feb 2011 18:30


Da.. merci de informatie.. chiar vroiam sa te intreb.. Am ceva loc dar nu la discretie.. trebuie sa masor

La mine alinierea e mult mai simpla..de fapt nu tb sa pun instrumentul in pol asa ca ii arat 2 stele si am terminat..

dcristi
07 Mar 2011 09:02


Noaptea de vineri spre sambata aproximativ 01:30 AM. 
Desi batea un vant usor pacla a persistat cateva ore. Vizual puteam observa stele de magnitudinea 3.5

Cele mai bune 750 cadre din 4500.
Afocal prin 8mm super plossl
Camera Sony w-270

valy
07 Mar 2011 13:10


Mi se pare o imagine foarte buna.

PS: orele fiind inaintate, ceva cafea, oare de aceea a iesit asa cafenie? :lol:

achy1978
08 Mar 2011 08:55


Dupa o noapte cu multe peripetii am mai reusit 2 poze la Saturn. In jurul orei 18 am montat SCT-ul pentru a se aclimatiza pana in jurul orei 2, cand trebuia sa incep sesiunea de fotografie. Am ajuns inapoi la telescop in jurul orei 1:45 si l-am gasit bocna (era inghetat (-8 grade) si plin de bruma). Am dat capacul si totul parea sa fie OK cu optica.Dupa 30 sec cand m-am uitat din nou la el corectorul se aluminizase :) din cauza frigului. Extrem de suparat,am gasit solutia urmatoare: am demontat sistemul si am instalat luneta 120/900. Asadar trebie sa fac si la SCT benzi anticondens.

Equinoc 120/900 @ f 22,5 si f 37,5
DBK 31

mak
08 Mar 2011 09:19


Mai ai varianta cu uscatorul de par ca sa rezolvi "aluminizarea". Chestia cu lasatul la racit e cu doua taisuri, daca astepti prea mult, temperatura tubului scade sub punctul de roua si se pune condens pe el. Eu am constatat ca, dupa ce il las la racit suficient cat sa am imagini bune, ajuta mult invelirea tubului cu un material izolator. Treaba asta elimina curentii de convectie din tub si intarzie destul de mult scaderea temperaturii tubului sub punctul de roua.

topacid
17 Mar 2011 00:08

Saturn 12 martie 2011
Un prim saturn sezonul asta, cu c8-ul oranj si dfk. 300 din 3000 la f/20, extrem de multa turbulenta. Am incercat si la f/30 dar nu se cadea din cauza seeingului. 
Cer senin!
[/code]

Stanescu Octavian
26 Mar 2011 11:43


Am iesit aseara la Saturn vizual la inceput cu Newton 380mm cu marire 260x , se vedea clar uneori diviziunea Cassini alteori doar palid sau prin abur .
Am vazut si satelitii mai apropiati de inel Tethys,Dione, Enceladus. Mimas la limita de vizibilitate langa inel.
In paralel am facut si captura prin Cass de 250mm cu 6 m focar prin Canon EOS 50D. 
pe display aparatului tot asa se zarea uneori diviziunea.

achy1978
26 Mar 2011 15:16


A iesit foarte bine, avand in vedere turbulentele care au fost in ultimele zile. Eu in noapte de joi/vineri am incercat cu SCT-ul in jurul orei 01:30 si dupa 1 ora de chin la focusare, am ajuns la concluzia ca nici la f/10 nu e nimic de facut si m-am intors acasa fara sa fac macar 1 captura. Saturn sarea in ocular/CCD de parca era o minge de ping-pong la f/10 + ca era si un mic strat de nori peste el. M-am lasat pagubas si astept sa se mai linisteasca atmosfera. Aseara am dorit din nou sa ies, dar stelele sclipeau ca starterul de la pomul de iarna ..... asa ca am renuntat.

MikeC
02 Apr 2011 01:10


Buna seara

Atasez o imagine realizata joi spre vineri seara. In bucuresti, cel putin in locul de unde am observat am avut o atmosfera foarte calma spre deosebire de saptama trecuta cand am incercat sa prind planeta. Merita sa fi dus la un f/30 sau mai mult da n-am avut nici un tub de extensie, nimic de improvizat pe loc...
Este bw ptr ca am facut niste prostii cu selectarea tipului de debayer si regret ca n-am dus filmuletul din care am facut imaginea asta la ceva mai multe cadre (vreo 3000-4000).
Dar invatam invatam invatam :D
Multam fain Vlad (topacid) de camera, pacat ca n-ai mai apucat sa ajungi !

Pe curand!

Stanescu Octavian
02 Apr 2011 09:48


Frumos ,frumos felicitari :)

cluci
02 Apr 2011 10:19


Super! Imi place cum ti-a iesit.. Detalii fine . Imaginea f clara. Felicitari.

Luci

achy1978
02 Apr 2011 11:39


Intradevar foarte bine realizata. Deja intram in sezon pentru Saturn si sunt convins ca o sa apara din ce in ce mai multe poze bune.

Cer senin!

cluci
02 Apr 2011 12:20


Sezonul vine dar cel putin pe la mine vremea e oribila.. chiar daca mai e cate o zi partial senina seeingul si transparenta sunt f proaste...
Sunt sigur ca o sa fie multe poze bune.. o sa ne cam "spulberi" cu SCT-ul de 9,25 inch.. nu avem nici o sansa ;)

Luci

achy1978
02 Apr 2011 21:28


Hm, pai turbulentele sunt de nedescris si la mine, asa ca ....  asteptam CER SENIN!

sabin fota
03 Apr 2011 09:39


urata vreme  :(  ..... frumoase capturi  :shock: 
felicitari :wink:

mak
04 Apr 2011 12:50


Super-tare poza, vad si eu in sfarsit ce poate iesi cu o camera mai buna decat a mea si un telescop ca al meu. Ne poti da detalii mai multe despre camera?

dcristi
04 Apr 2011 14:04


Aceeasi secventa am prins-o si eu. In schimb eu am folosit un saponiera (afocal) si cred ca mai mult nu pot scoate. Cochetez cu ideea unei camere dedicate :)

mak
04 Apr 2011 15:16


Cineva sa ma ajute sa-mi revin  :shock:  :shock:  :shock:  :shock:  :shock:  :shock:  :shock: 
http://www.damianpeach.com/sat11/2011_03_28lrgb.jpg

valy
04 Apr 2011 15:58


Eee, lasa, nu-ti face sange rau. Bucura-te de ceea ce vezi. As pune o poza de sambata seara asa ca sa ne revenim dar banui ca o sa fie prea brusc si prea abrupt asa ca nu mai pun. In schimb stau si imi clatesc ochii cu ce fac altii.

mak
04 Apr 2011 16:45


Pune, pune, orice ajuta...  :lol:  :lol:  :lol:

valy
04 Apr 2011 16:59


Poate dar oricum nu la avansati. M-am jucat cu expunerea, fps si gain. La 10 fps iese soft, la 30, 60, 100, indiferente de gain si/sau expunere iese cam lafel. Dar per total nimic interesant. Nici macar vizual nu vedeam ceva detalii.

MikeC
04 Apr 2011 19:19


Multumesc de raspunsuri oameni buni!

@mak : Daca pe mine ma intrebai... Camera este un DFK 21AU04... poti gasi mai multe detalii legate de cip, si alte detalii tehnice : 
aici http://www.theimagingsource.com/en_US/products/cameras/usb-ccd-mono/dmk21au04/

mak
04 Apr 2011 20:43


Multumesc pentru precizari, Mike. Eram curios daca e DFK21, 31 sau 41. A iesit foarte bine poza, contrastata si cu detalii taioase si ma gandeam daca nu cumva o fi de la nr. mai mare de pixeli. Vad ca nu, ceea ce o face si mai de apreciat.
@valy: sambata am iesit si eu cu MN-ul, n-a fost vreme extraordinara. 
Azi am dat jos Registax 6, o sa incerc sa reprocesez niste avi mai vechi poate mai scot ceva din ele.

RobertG
05 Apr 2011 12:32


Noaptea trecuta mi-am scos si eu SkyWatcher-ul 130/650 barlow acromat 2x si webcam la Saturn. Seeing-ul nu a fost foarte bun, asta a iesit.
Cele doua poze sunt rezultate din Registax6, o filmare fiind realizata color cealalta A/N

P.S.
Ulterior am vazut ca topicul asta despre Saturn e la "Astrofoto avansati". Nu e cazul cu pozele obtinute de mine. Scuze de eroare, si rog mutarea la sectiunea "Saturn vazut si fotografiat de incepatori". Multumesc!

Cer senin!

Stanescu Octavian
21 Apr 2011 14:37


Vazand ca ieri dimineata a mers bine soarele seara am pus cassul  de 250mm cu EOS50d pe Saturn si surpriza la prima vedere pe displaiul aparatului se vede div Cassini. am tras cateva Avi .
apoi prelucrari . 
Am privit si cu dobsonul de 380mm  la inceput cu 257X  se vedea aproape continuu diviziunea. apoi am pus barlow ajungand la aprox 520X  se vedea mai intunecat dar destul de clar , din cand in cand erau si momente de exceptie cand toate muchiile la umbre si diviziune se suptiau ca firul de par . 
rare zile sa se vada asa dar e loc si de mai bine .

C MARIUS
21 Apr 2011 14:40


fara cuvinte..... superb!!!!
Felicitari d-le Stanescu.

Laurentiu
21 Apr 2011 15:13


Frumos, Tavi, felicitari !

Stanescu Octavian
21 Apr 2011 15:21


Multam ,atmosfera trebuie felicitata  cu toate ca e mai tot timpul rea cu noi . 
astept poate prind momente si mai bune (o data pe an ) :D

Laurentiu
21 Apr 2011 15:59


Ba dimpotriva, felicitarile se cuvin celui care a asteptat si a prins momentul de gratie  :)

psemil
21 Apr 2011 17:07


Atmosfera a fost super aseara in TM, am remarcat si eu.
Octavian Stanescu a spus

 In februarie am vazut o seara cu cer albastru si mai inchis insa... la munte.

Intr-adevar o poza foarte frumoasa. Felicitari.

achy1978
22 Apr 2011 00:35


Vazand ca ieri dimineata a mers bine soarele seara am pus cassul  de 250mm cu EOS50d pe Saturn si surpriza la prima vedere pe displaiul aparatului se vede div Cassini. am tras cateva Avi .
apoi prelucrari . 
Am privit si cu dobsonul de 380mm  la inceput cu 257X  se vedea aproape continuu diviziunea. apoi am pus barlow ajungand la aprox 520X  se vedea mai intunecat dar destul de clar , din cand in cand erau si momente de exceptie cand toate muchiile la umbre ai diviziune se suptiau ca firul de par . 

Buna treaba! A iesit foarte bine!

Felicitari

auriga
22 Apr 2011 08:52


grozav acest Saturn, imi aduce aminte de ce am vazut prin ED120 in aceeasi seara, nu atatea detalii dar ma duce cu gandul la acel Saturn vazut prin ED120 :)

Stanescu Octavian
22 Apr 2011 10:02


multam de raspusuri din nou, auriga : ai vazut Saturn si prin dobsonul de 250 mm  iti pare mai frumos prin ED 120? 
aseara nu am mai filmat ca parea ca iese mai slab ca ieri dar m-am uitat mai atent  la 400X cu dobsonul de 380mm erau momente cand se vedea mult mai bine ca in poza, chiar se zarea div Enche, se vedeau benzile furtunoase pe planeta dar senzatia de culoare mai redusa ca in poza.

auriga
22 Apr 2011 10:30


din pacate nu am avut newtonul la mine ca sa facem o comparatie relevanta (aceleasi conditii). Ce pot sa spun doar ca in ED120 imaginea era foarte stabila. Vom face sper si comparatii in aceleasi conditii.

achy1978
22 Apr 2011 11:05


Din testele facute de mine (Reflector 254mm vs Refractor 120 ED) am dedus urmatoarele:

1. In conditii de seeing bun, apertura castiga la grosismente peste limita ED-ului. Pana in 200X tot refractorul iese castigator.

2. In conditii de seeing mediu si prost, ED-ul este castigator incontestabil

3. Nu stiu cum se comporta in conditii de seeing foarte bun

Tavi F.
24 Apr 2011 11:34


Se poate mai bine... dar deocamdata atit.
Vizual se observa uneori diviziunea Cassini (ba chiar in majoritatea timpului, as aprecia).
Am si unele probleme cu amortizarea insuficienta a vibratiilor cauzate de mecanismul miscarii fine pe axa orara (mici gripaje intre niste fileturi), la readucerea astrului in cimpul util (inaintea fiecarei rafale de 10 cadre).

Mike23
26 Apr 2011 15:04


Hristos a inviat,

In noaptea de 24 spre 25 am facut cateva observatii la saturn, din balconul situat la etajul 4 (ultimul), de data aceasta stand mai comod(pe un scaunel ce apartine fetitei mele de 3ani si 4 luni :D ), l-a inceput se vedea destul de rau cu un blur destul de pronuntat(probabil din cauza neaclimatizarii). Dupa aprox 10-15min totul a devenit mai clar si cu timpul s-a vazut excelent. Din nefericire nu am observat nici o urma de Cassini. Probabil ca la 150x nu prea ai cum sa vzi decat daca am parte de un cer perfect(Cile  :D ). Am folosit un ocular de 10mm Plossl ceea ce imeuna cu Mak 127mm ar insemna( daca am calculat corect) 150x. La acesta am atasat un adaptor de aparat foto compact impreuna cu aparatul Sony DSC-W215 si am tras cateva clisee pe mod automat setand aparatul pe multishot (cca. 5 clisee in 6-7 sec). Nu am mai incercat sa filmez deoarece de fiecare data se vede foarte slab luminata planeta.  Pe display-ul aparatului se vede foarte bine dar pe monitor se vede foarte intunecat. Astept cu nerabdare ziua cand o sa fac observatii undeva la munte, o zona gen platoul Bucegilor ca sa pot vedea cat mai mult din bolta cereasca si sa fie ca mai mult deasupra poluarii luminoase si atmosferice, ca sa vad diferenta fata de cerul din Bucuresti si restul locurilor de unde am mai facut observatii.
http://www.youtube.com/watch?v=NoxUe8MChcA   Aici gasiti singurul filmulet cu saturn postat de mine, si ultimul pana fac rost de instrumentar mai performant(foto) sau un cer mai bun. Efectiv nu-mi dau seama dece pe monitor se vede asa rau(aproape ca nu se vede), iar pe display-ul aparatului foto se vede precum in cliseele pe care le ostez acum. Poate ma lumineaza careva, poate gresec undeva.

sabin fota
26 Apr 2011 15:22


felicitari pentru poze si sa-ti traiasca aia a mica (e de aceeasi varsta cu aia mica a mea :wink: ) ... diferenta de calitate este data de rezolutia display-ului de la aparatul foto care este uriasa fata de cea a monitorului

Mike23
26 Apr 2011 17:08


 diferenta de calitate este data de rezolutia display-ului de la aparatul foto care este uriasa fata de cea a monitorului

Multumesc de aprecieri fi ,...off topic...sa-ti traiasca fetita  :D .
Sa inteleg prin asta ca cei care au in dotarea de acasa monitor de rezolutie mare, HD vad filmuletul cum il vad eu pe display-ul aparatului? Pai daca rezolutia monitorului e problema nu ar trebui ca si fotografia sa se vada la fel de estompata ca si in filmulet?

Cer senin

Mihai

valy
26 Apr 2011 17:32


Posibil sa fie un format mai special inteles mai bine de aparat si mai putin bine de calculator (codecuri mai ciudate). In aparat se vede bine doar cand inregistrezi (live view) sau si cand ii dai play ulterior? Zic asta deoarece P&S-urile astea mai fac o jmecherie: pe display iti arata imaginea luminata (amplificata pt. afisare) dar cand inregisteaza foloseste alte setari.

Sa va (ne) traiasca fetitele! :lol:

Mike23
27 Apr 2011 10:17


Posibil sa fie un format mai special inteles mai bine de aparat si mai putin bine de calculator (codecuri mai ciudate). In aparat se vede bine doar cand inregistrezi (live view) sau si cand ii dai play ulterior? Zic asta deoarece P&S-urile astea mai fac o jmecherie: pe display iti arata imaginea luminata (amplificata pt. afisare) dar cand inregisteaza foloseste alte setari.

Sa va (ne) traiasca fetitele! :lol:

Salut,

De vazut se vede bine si cand rulez filmul dupa inregistrare. Ma gandesc ca inregistreaza pe format mai mic si poate de aceea pierde din calitate. 
Revenind la oile noastre linia care se vede la partea superioara a planetei, deasupra inelelor (ar trebui sa fie invers pentru ca in ocular imaginea se vede intoarsa), cred ca e o banda de furtuna si nici decum umbra lasata de inele pe planeta, asa cum banuiam la un moment dat. Voi ce parere aveti?

Mihai

dcristi
27 Apr 2011 16:54




Sa inteleg prin asta ca cei care au in dotarea de acasa monitor de rezolutie mare, HD vad filmuletul cum il vad eu pe display-ul aparatului? Pai daca rezolutia monitorului e problema nu ar trebui ca si fotografia sa se vada la fel de estompata ca si in filmulet?



Ecranul aparatului este foarte mic. De aceea vezi clar pe aparat insa pe monitor apare estompat. Din cauza asta este greu sa gasesti focalizarea perfecta. Nu ai acces la detalii. Trebuie sa faci multe filme dar la fiecare in parte trebuie sa refocalizezi.
Incearca RGB align in Registax. Se pare ca nu reusesti sa aliniezi bine aparatul cu ocularul.

dcristi
27 Apr 2011 17:07

Prima lumina dfk 21au04.as
25 Apr 2011
Seeing aproape perfect 4/5.
F/15.
Transparenta excelenta. Singura veriga slaba a fost barlow-ul ieftin.
Cele mai bune 3200 din 6000 cadre in Registax 6.
In prima prelucrare m-am concentrat pe furtuna iar in a doua am incercat sa evidentiez inelele A,B si C si diviziunea Cassini.

Cristi

achy1978
27 Apr 2011 17:53


WOW  :shock: ! Super detalii. Prima imagine este mult peste a 2-a
Felicitarile mele

sabin fota
27 Apr 2011 18:07


prima imagine de departe
felicitari!

valy
27 Apr 2011 18:36


Si eu votez cu prima, excelenta.
A doua a avut un timp de expunere mai lung?

Stanescu Octavian
27 Apr 2011 19:08


frumos,felicitari. probabil ca se mai poate scoate ceva daca insisti la prelucrari.

Laurentiu
27 Apr 2011 19:23


dcristi, cu ce camera ai facut imaginile ?

Prima este excelenta, de revista !

LE

acum inteleg miscarea cu cea de-a 2-a imagine: ai reusit sa scoti inelul C  ! wow...

Mike23
27 Apr 2011 21:11


Exceptionale fotografiile, dcristi,  in mod special prima. Eu pot sa ma las de postat imagini pana nu reusesc sa ma apropii de ce ai scos tu :D 

Mihai

achy1978
27 Apr 2011 21:49


Nu este vorba de doua imagini, ci de doua prelucrari diferite. Cel putin eu asa am inteles din post

dcristi
27 Apr 2011 23:26


Multumesc mult de tot pentru aprecieri!

Asa este, sunt doar prelucrari diferite ale aceluiasi set de cadre.
Din cele aproximativ 10 avi-uri, a cate 5-6 minute fiecare, am selectat unul singur, apoi am incercat mai multe variante pentru wavelet, deconvolutie, aliniere etc.
Camera este DFK 21AU04.AS si este prima data cand o folosesc. Pana acum am folosit sony-w270 in proiectie afocala, cu rezultate destul de bune, dar m-am saturat sa i se termine bateria sau memoria cand imi era lumea mai draga.

Cristi

psemil
27 Apr 2011 23:33


Superba imagine dcristi...
astept cu nerabdare si alte poze :D

horatius
28 Apr 2011 00:22


Un Saturn din 20 aprilie, facut cu un Equinox 120ED la f/30 si o camera ccd NexImage. Sunt 614 cadre dintr-un avi de 1351, prelucrate doar cu Registax in 10 minute. Se poate si mai bine prelucra, dar nu merita avand in vedere calitatea slabuta a cadrelor.

Pe maine urmeaza acelasi Saturn cu o alta camera.

psemil
28 Apr 2011 23:51


Horatius - un Saturn mare...  nu arata rau deloc.

Mike23
29 Apr 2011 00:13


Foarte frumoasa imaginea lui saturn, Horatiu, mare cu destule detalii. Pacat ca a iesit asa intunecata. Nu se mai putea umbla la contrast si luminozitate?

Teo
29 Apr 2011 09:53


Intr-adevar arata frumos Saturn vazut prin ED-ul de 120 mm. Felicitari !
Nu stiu de nu or face chinezii si unul de 150 mm. Ar fi ideal. Chiar as strange bani incetul cu incetul si mi-as lua asa ceva.
Totusi 120 mm e cam putin, pentru ca am o luneta asemanatoare doar ca e acromata.... Dar un ED chinezesc de 150 mm chiar ca mi-as dori. Ar fi inca portabil, si banuiesc ca ar oferi niste imagini splendide la planete si nu numai.
Fiind putin offtopic intreb si eu : Stie cineva daca exista si aceasta varianta ED de 150 mm ?
Nu ma refer la lunete scumpe APO de tip Takahashy sau alte minunatii care costa cat o vila....
Mersi.

valy
29 Apr 2011 10:38


horatius, cred ca a iesit frumos, putin cam verde si cam intunecata dar se vad niste detalii interesante pentru o apertura de 120. Daca ar fi la jumate de pret, ed120-ul ar fi instrumentul perfect  :lol: 

Fiind putin offtopic intreb si eu : Stie cineva daca exista si aceasta varianta ED de 150 mm ?
Nu ma refer la lunete scumpe APO de tip Takahashy sau alte minunatii care costa cat o vila....
Mersi.
De la skywatcher? Aici era o discutie: http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/4288863/page/12/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1 iar aici ceva mai mult decat o discutie: http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/4074906/page/0/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1

De la altii sigur sunt dar nu sunt ieftine, pleaca de pe la 5000coco in sus. De exemplu:
http://skywatcher.ro/Tec/apo140ed_f7.htm

Stanescu Octavian
29 Apr 2011 11:28


Teo :pana la urma ai vazut diviziunea Cassini cu refractorul de 120mm?

Mike23
29 Apr 2011 11:40


In imaginea postata apare. 
Probabil ca pe un cer bun imaginea ar fi fost mai buna, mai "vie".

Mihai

Mike23
29 Apr 2011 11:41


Scuze acum am observat ca intrebarea era adresata lui Teo. :D

Teo
29 Apr 2011 12:06


Teo :pana la urma ai vazut diviziunea Cassini cu refractorul de 120mm?
(Offtopic )
Buna ziua. 
Nu am mai iesit la observatii astronomice de peste o luna , din cauza unor probleme in familie cu bunica mea pe care trebuie sa o ingrjim.... Sincer, nu stiu daca voi reusi asa curand sa mai ies la observatii. Sper ca macar sa se schiteze diviziunea prin luneta de 120mm. Sau macar prin telescopul de 150mm. Singura sesiune de observatii a fost de Pasti  la Soare.
Pana atunci insa..... o sa cam fac pauza la observatii ...:( si o sa intru cand se poate pe forum...
@Valy
Mersi pentru precizari.

valy
29 Apr 2011 12:34




Ca tot suntem pe topicul lui Saturn, pentru planete totusi cea mai rentabila solutie e tot un reflector cu oglinzi de calitate, fie ca e cass, fie ca e newton, sc sau mak, dobson sau eq. Refractor, desi e foarte sexi, ar fi o solutie doar daca as fi rege al asfaltului sau macar vreun nepot de patron de club de fotbal.


Mersi.
Asta nu e chiar atat de scumpa http://www.takahashi-europe.com/en/TSA-102.php si e aproape fara cusur.

Multa sanatate bunicii. Te asteptam in campul muncii.

Teo
29 Apr 2011 12:41


Mersi. :)

Laurentiu
29 Apr 2011 12:52




 :) 

Pentru mine, cel putin, un pret intre 2500-3300 euro pentru 102 mm (intre 25 euro/mm si 32 euro/mm  :D ) inseamna totusi mult. Foarte mult. 

Doar daca nu mananc nimic 1 an de zile (eu, nevesti-mii nu-i pot cere asta), eventual in stare de hibernare sau criogenizat, ca banca si cheltuielile la bloc trebuie platite oricum ca sa nu ajungem in strada.

Pe de alta parte, m-as bucura sa stiu ca avem printre noi oameni cu posibilitati financiare si dare de mana, la viitorul concurs de astrofoto poate ne sponsorizeaza macar cu un Takahashi Baby-Q (la cei 85 mm ai sai poate parea ciudat de "ieftin" la un pret de "doar" 3500 euro  8)).

valy
29 Apr 2011 13:10


..Baby-Q..Intre timp s-a transformat in bebe q asa ca astept sa devin rege al asfaltului sau macar nepot de...

..85 mm..Daca tot exista oameni cu dare de mana pe aici, dece sa ne limitam la 85 cand avem 106?
Iar o iau un balarii si visez cu ochii deschisi. Cineva sa ma opreasca.

zoth
29 Apr 2011 13:38


Stie cineva daca exista si aceasta varianta ED de 150 mm ?

Pentru observatii vizuale planetare nu atat apertura este importanta cat gradul de corectie al instrumentului folosit. Cand veti intelege acest lucru inseamna ca ati mai facut un pas inainte.
Apropo de Saturn, am observat diviziunea Cassini atat prin 50mm cat si prin 80mm.
Este adevarat ca in 50mm acuitatea vizuala este greu pusa la incercare dar in 80mm totul devine facil.
Si in ideea asta cred ca un refractor de 120 foarte bun (fie el apo, ed sau acromat) este un maxim necesar pentru orice planeta a sistemului solar.
Nu vad ce ar aduce in plus un 150mm in afara de greutate, montura mai mare, incomoditate si un grad sporit de snobism (cultivat cu multa sarguinta pe forumul romanesc)...

Stanescu Octavian
29 Apr 2011 14:02


:lol: sunt convins  ca nu vei invata niciodata ca sub 200mm nu are rost sa vorbim de detalii la planete. dar asta e fiecare cu drumul lui .

horatius
29 Apr 2011 14:26


Am testat ED120 impreuna cu un Mak 180 si un C8 pe Saturn, stele duble, deepsky. In continuare ma refer la Saturn. Toate cele 3 sunt exemplare foarte bune, reusite, perfect colimate, C8-ul era putin decolimat. ED120 are cam acelasi nivel de detalii ca si Makul, dar as putea spune ca in Mak 180 imaginea avea ceva ceva mai multe detalii, la limita vizibilitatii, iar daca atmosfera ar fi fost mai buna sunt sigur ca diferentele in favoarea makului erau mai vizibile. Makul l-am putut duce pana la mariri de 500X si ceva. ED 120 doar 260X, imaginea era inca focalizabila, deci ar mai fi mers marire si mai mare. La 260X ED120 prezenta toate detaliile din Mak180, C8 in schimb arata clar mai multe detalii decat ED120 si Mak 180. Imaginea e mai luminoasa in C8 la marire asemanatoare cu Mak 180, si pun pe seama acestei luminozitati faptul ca percep mai multe detalii sau diferenta de rezolutie e pusa mai bine in evidenta de luminozitatea mai mare data de apertura mai mare. Ca altfel diferenta de diametru intre C8 si Mak 180 e mica.

valy
29 Apr 2011 14:39


Cred ca e o diferenta intre vizual si foto. Daca vizual vezi anumite detalii, fotografic iti trebuie ceva mai mult ca sa reusesti sa le captezi. Mai tine si de ce anume vrea fiecare de la instrument, ce pretentii, ce asteptari are, ce sacrifici poate sa faca (pret, greutate, manevrabilitate, montura, timp de asteptare pt. aclimatizare, etc).

Nu prea poti sa ramai indiferent la imagini de genul http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/4536716/page/1/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1  :lol:

zoth
29 Apr 2011 21:41


Nu cred ca am fost bine inteles, in interventia anterioara m-am referit doar la observatia vizuala si am avut in vedere doar refractoarele.
Altfel spus, nu cred ca diferenta mare de pret dintre un 150 si un 120 se justifica daca luam in considerare plusul de informatie la nivel de detaliu planetar adus de primul.
Mai mult, luneta de 150 devine mai potrivita pentru un mini observator si mai putin potrivita pentru stilul multora dintre noi care suntem observatori de bloc.

PS. totusi nu sunt de acord cu afirmatia ca sub 200mm nu se pot vedea detalii planetare, asa cum spuneam in interventia anterioara, mult mai valoros mi se pare nivelul de corectie al instrumentului.

Erwin
29 Apr 2011 22:14


Un C8 este un schmidt-cassegrain, nu? Sunt curios ce detalii planetare se văd efectiv printr-un astfel de instrument. 

Anumite detalii se văd și prin instrumente mici, cum sunt benzile pe Jupiter, anul trecut am văzut într-un moment favorabil chiar și marea pată roșie. La Saturn nu am putut vedea decât inelul compact, fără diviziuni și umbra inelului pe discul planetei. Dar condițiile nu au fost deloc prielnice de câte ori am încercat observarea lui.

horatius
29 Apr 2011 22:46


Un alt Saturn, din aceeasi seara, dar cu o camera Atik Titan. Fara darkuri si cu racirea neactivata. Sunt 79 de cadre din 174, cu acelasi Equinox 120. Camera e buna, mai sensibila ca NexImage, se vad in majoritatea cadrelor 3 sateliti (eliminati la prelucrare intrucat nu se stackau bine). Zgomotul de fond e minimal, neglijabil. Astept vreme mai buna sa isi arate potentialul.

Stanescu Octavian
30 Apr 2011 16:41


Saturn la 120mm  ED , florita etc   sau reflector la 160mm au o limita . nu rezolva nicicum diviziunea Enche si alte detalii de clasa asta. Chiar si daca ne jucam cu programul Aberator se vad influentele apreturii si obstructiei.
acum sigur optica nu e perfecta la nimeni. de aici rezulta ca diametru mai mare nu strica .(in conditii de seeing bun spre foarte bun).
o adresa cu poze bune si instrumente folosite http://www.britastro.org/saturn/subpages/saturngallery/2009-2010/general-2010.html

horatius
30 Apr 2011 22:34


ED120 e cam mic pentru planete, dar utilizabil, si vizual si fotografic produce imagini bune, stabile, bine definite, contrastante, care pot multumi pe foarte multi, si mult mai bune decat reflectoare de 12-15cm. Avantajul lui e la fotografie deepsky. Produce imagini la aproape de limita teoretica a unui instrument de 12cm. Pentru fotografie la planete parerea mea e ca trebuie cel putin un telescop de 20cm.

Mike23
30 Apr 2011 23:00


Apertura se pare ca, cam face legea(ma refer la link-ul dat de dl. Stanesu). Unele prelucrari ale lui saturn erau cam exagerate si nu parea sa fi dorit sa scoata ceva in evidenta. Oricum bune majoritatea imaginilor. 
Daca in seara asta prind putin cer senin o sa mai incerc cateva fotografi si sa incerc si de data aceasta sa observ diviziunea Cassini. Daca nu inseamna ca din Bucuresti nu are rost sa mai incerc sa observ astfel de detalii cu apertura mica (Mak 127mm) si sa fug in afara Bucurestiului, mai la periferie sau undeva pe la 20-30km departare.


Cer senin

Mihai

Teo
01 Mai 2011 18:29


Este clar ca apertura cam face legea..... bineinteles si optica sa fie buna.
Ador lunetele ( refractoarele mari ) dar se pare ca nu ar strica si un reflector de vreo 12 inch cu optica buna, in viitor ... :D

Laurentiu
01 Mai 2011 18:31


O comparatie interesanta, as zice, intre imaginile obtinute printr-un newtonian de diametru mare si un apo de 130 mm produs de celebra Astro-Physics: 

http://www.astropix.com/HTML/SHOW_DIG/Saturn_20110320.HTM 

(mouse over image) 

Pozele si instrumentele apartin aceluiasi autor.

Am postat link-ul si pe topicul de astrofoto incepatori  :wink:

Teo
01 Mai 2011 18:33


L-am vazut deja acolo. E clara diferenta. Oglinda face legea in cazul de fata....:)

dcristi
16 Mai 2011 16:26


Aseara pe la 11 transparenta era slaba dar seeingul tare bun. Am inregistrat cu 15fps.
Camera DFK 21AU04.AS, F/25 prin TV Powermate 5x
Cele mai bune 2500 cadre din 5000.

Cristi

Stanescu Octavian
16 Mai 2011 17:06


Frumos, felicitari . ai avut ceva seeing  dar inca este loc . cu 12" se poate scoate  mai mult .
dar nu e usor seara de seara cand e senin sa fi la datorie cu tot echipamentul montat , in speranta unui cer favorabil.

Laurentiu
16 Mai 2011 17:12


Aseara pe la 11 transparenta era slaba dar seeingul tare bun. Am inregistrat cu 15fps.
Camera DFK 21AU04.AS, F/25 prin TV Powermate 5x
Cele mai bune 2500 cadre din 5000.

Cristi

Felicitari, inca o imagine superba !

PS

Cred ca ar trebui sa-ti faci topic separat (ceva gen "Saturn- Astrofoto super-avansati"). Nu de alta, dar avansatii s-ar putea sa se demoralizeze  :)

Stanescu Octavian
16 Mai 2011 17:48


E vorba de cat timp ai sa stai la panda mereu cand e senin si poate sa te deplasezi in locatii mai bune . si te intrebi daca in final vei avea noroc de seeing bun si scoti o poza  beton tip Damian Peach ce va fi.. nu e vreo descoperire toate detaliile sunt cunoscute   ? 2-3 colegi de forum vor spune wauu  felicitari  :) .

cluci
16 Mai 2011 17:51


UAU!! 
Supertare! Felicitari.. 

@Laurentiu
Eu deja sunt demoralizat ;) Si asa ma baga in boala vremea oribila de aici ... Daca ma mai gandesc si ca telescopul meu are doar 8"....

dcristi
16 Mai 2011 18:40


Povestea acestei poze e simpla. Sambata seara, cand am vazut cat de acoperit e cerul, am zis ca mai bine ma uit la finala Eurovizion. Duminica insa, am citit pe forum ce au scris Erwin, Laurentiu si Emilf, si cum cerul arata la fel (nebulozitate inalta) am zis sa trebuie sa incerc.
De fapt nu trebuie sa iesi in fiecare seara sperand ca seeingul va fi bun ci sa anticipezi in functie de experienta trecuta.
De exemplu, in scurta mea experienta de cateva luni, pentru nordul Bucurestiului trebuie asa:
Jetstream de la NE sau E, vant slab tot de la E, ziua cativa nori bine conturati.

Dan Stanciu
16 Mai 2011 20:53


Felicitări!
Cei de la The Imaging Source Europe GMBH au camere potrivite pt. astrofoto...

achy1978
16 Mai 2011 23:04


Intradevar, de exceptie rezultatul lui dcristi. Felicitari! 

Imi place ca zona astrofoto din Romania s-a animat in ultimul an foarte mult si cu rezultate uimitoare. 

Felicitari tuturor!

mak
17 Mai 2011 06:36


Super poza, se vede ca pe langa apertura trebe si o camera buna. Acuma sunt sigur ca mai pe la toamna o sa avem niste poze beton la Jupiter. 

Pentru seeing, eu ma uit pe Unisys Weather la jetstream 300mbar. Daca e cu mov, e de bine. 
Faza cu cerul laptos a functionat de fiecare data. Cele mai varza imagini la planete, atat vizual cat si foto le-am avut pe cer "cristal". 
Zilele astea, cand toata lumea a raportat seeing foarte bun, pe sat24.com se vedea ca norii parca nu stiau unde sa se mai duca, nu prea se miscau. De obicei, fie vin dinspre Mediterana sau Europa de Vest si pleaca la rusi, fie invers, cu rezultatele de rigoare.

Mike23
17 Mai 2011 15:43


Fantastica imaginea "dcristi"

Ma gandesc cum e sa vezi in ocular asemenea detalii....ce oculare necesita o asemenea apropiere de planeta si ce calitate a opticii telescopului, ca sa nu zic de apertura :D 

La cat mai multe astfel de imagini. Intr-adevar ai putea deschide un topic pentru astrofoto avansati cu imagini planetare, dar si DSO.

Cer curat :D 

Mihai

valy
17 Mai 2011 16:07


dcristi frumos Saturn. Ai incercat cu inca un 2x?

mak, interesanta observatia cu vremea asta. Din pacate eu ma tot uitam pe geam si ziceam "norisori, ceata, deci nu ies in seara asta, lasa ca vine vremea cu cer cristal", insa acum imi dau seama ca abordarea era gresita. In parte as putea confirma teoria: acum cateva zile am "prins" cer senin, luna se vedea clar, fara halow si alti norisori, am facut cateva poze dar nimic interesant. Duminica seara insa, desi era un strat subtire de nori, luna avea un halow de toata frumusetea, am incercat totusi in 2 minute sa fac cateva cadre, asa pe nepregatite, doar deschizand geamul si pozand la nimereala. Rezultatul insa m-a surprins. Ar trebui sa schimbam sloganul "cer senin!".

Cer laptos.

Peavy
17 Mai 2011 16:08


Superb Saturn, intr-adevar!!

Mihai, uite aici pe stargazerslounge.com sint niste baieti ce au pus citeva imagini frumoase cu Saturn facute prin mak Skywatcher 127 ca al tau si parca nu sint foarte departe de a lui Cristi... si cind te gindesti ca diferenta de apertura a instrumentelor e de 7"  :shock:  

http://stargazerslounge.com/imaging-planetary/141175-saturn-moons-3-4-may-127mm-mak.html
http://stargazerslounge.com/imaging-planetary/140554-saturn-storm-moons-28-29-4-11-127mak.html
http://stargazerslounge.com/imaging-planetary/140984-saturn-2-5-2011-skymax-127-mak.html

mak
17 Mai 2011 17:17


Dupa mine, e ceva in neregula cu imaginile alea facute cu mak de 127mm. Nu stiu cum trage cu 10fps la f/29.5 si mai vede ceva in monitor, eu daca trag cu 10fps cu C8, barlow si Neximage, nu mai vad nimic oricat ma joc cu gain, gamma etc. Chiar si la f/10 (sau f/11 si ceva daca vreti), tot nu pot merge cu 10fps la Saturn.

Cer laptos "tutulor" amatorilor de planete  :lol: !

Erwin
17 Mai 2011 22:27


...și are Philips SPC 900, nu cameră astro dedicată. Imaginea însă pare excesiv prelucrată. 

Felicitări, succes pe mai departe!

Mike23
19 Mai 2011 15:56


Superb Saturn, intr-adevar!!

Mihai, uite aici pe stargazerslounge.com sint niste baieti ce au pus citeva imagini frumoase cu Saturn facute prin mak Skywatcher 127 ca al tau si parca nu sint foarte departe de a lui Cristi... si cind te gindesti ca diferenta de apertura a instrumentelor e de 7"  :shock:  

http://stargazerslounge.com/imaging-planetary/141175-saturn-moons-3-4-may-127mm-mak.html
http://stargazerslounge.com/imaging-planetary/140554-saturn-storm-moons-28-29-4-11-127mak.html
http://stargazerslounge.com/imaging-planetary/140984-saturn-2-5-2011-skymax-127-mak.html

Mersi mult pentru link-uri. Mi-ai mai ridicat moralul :D . 
Si eu crd ca sunt prelucrate mult, de fapt nu cred ci se vede. Oricum se pare ca e destul de potent pentru dimensiunile lui(Mak 127). Ma gandesc acum cum se vede printr-un Intes Micro cu aceleasi caracteristici ca varianta de la SW (din acesta are unchiul meu din Germania, de aici l-a luat  http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p1987_Intes-Micro-Alter-M500---127-1270mm-Mak-Cass-.html ) asta avand in vedere si diferenta de pret dintre cele doua.
Inca nu am testat instrumentul (sunt tare nerabdator), intr-un sit montan la mare altitudine. Ceva gen Platoul Bucegi sau Ranca pe Transalpina(am auzit ca e excelenta locatia, iar drumul e exceptional pana sus).

Cer perfect

Mihai

dcristi
20 Mai 2011 10:30

Animatie
Duminica seara am facut mai multe filme dintre care numai unul sau doua a meritat transformat in fotografie. Inainte sa sterg fisierele mi-am propus sa fac un experiment.

Desi filmele au fost facute in conditii diferite de expunere, gain, gamma sau durata, am incercat sa le aduc la un numitor comun din punct de vedere vizual si le-am lipit intr-un gif animat.

Povestea incepe la 21:19PM si se termina la 23:13PM. In stanga sus, foarte slab, apare si Dione.

Sper sa va placa experimentul meu,
Cristi

Mike23
20 Mai 2011 10:49


Excelent giful. Sa inteleg ca e vorba de imagini(inregistrari video), captate in decurs de doua ore? Intreb pentru ca vad ca in doua ore se misca bine planeta,.... sau furtunile din atmosfera ei.
Nu am facut pana acum captura din inregistrari video si cu imaginile tale ma pui pe ganduri :D 
Capturile sunt facute in Registax?

Astept cu placere sa mai vad si alte realizari astro foto si la DSO

Cer senin

Mihai

Stanescu Octavian
20 Mai 2011 12:42


Excelent, felicitari .e mai interesant video dar si  cu o munca pe masura.

red giant
20 Mai 2011 13:12


Fain filmule&#539;u'! Interesant de văzut &#537;i cadru cu cadru. :)

MikeC
20 Mai 2011 14:01


Foarte tare filmuletul !!! Pacat ca nu sunt egalizate frame-urile ca expunere si gain... ar fi fost posibil sa se vada si "spitzele"/turbulentele din inele.  Daca nu stiti despre ce vorbesc :
http://www.youtube.com/watch?v=7XJj0pjumwE

http://www.planetary.org/blog/article/00000811/  articolul este mai vechi, da a aparut un articol recent legat de treaba asta si in nr din Iulie din Sky&Telescope.

keppler
02 Iun 2011 19:37


Salutare la toata lumea,

Duminica seara am iesit cu Dorin Blajan la filmat Saturn-ul. Am folosit noul telescop planetar construti de Dorin cu optica de la Tavi Stanescu (200mm F/8 ) si montura NEQ6. Atasez si o imagine cu planeta.

dcristi
02 Iun 2011 20:06


Foarte frumos! Felicitari!

mak
02 Iun 2011 20:58


Da, frumos Saturn. Eu as vrea sa vad si cateva poze cu "utilajul" cu care s-a facut poza, 200 f/8 "suna" interesant...

keppler
02 Iun 2011 21:10


Atasez 2 poze facute la Cheveres acum vreo luna de zile. Autorul pozelor: Laurentiu Alimpie.

Stanescu Octavian
03 Iun 2011 23:01


Frumos  a iesit Saturn Felicitari! si instrumentul arata bine  :wink:

keppler
03 Iun 2011 23:33


Multumesc pentru felicitari :)

Telescopul a iesit bine, Dorin a facut treaba buna cu constructia, iar optica facuta de tine Tavi e super :)

mak
04 Iun 2011 09:21


Interesanta solutie constructiva. Din cate vad, e facut in special pentru foto. 
Felicitari si la cat mai multe nopti senine cu el.

achy1978
05 Iun 2011 02:50


Pe un cer care promitea multe (plin de nori cirrus), din nou nu am trecut de f/10 cu rezultate notabile.

SCT 9.25 @ f/10
IMG0H + filtre Baader RGB
Resampling 2x

keppler
07 Iun 2011 01:23


Foarte fain Saturnul :)

mak
21 Noi 2011 08:26


Saturn in 19 noiembrie, la vreo 17 grade si prin ceata. Cu ochiul liber nu se vedea.
E doar canalul de luminanta si el tras la 50% histograma ca nu mai aveam unde sa trag de gain.
Am pus poza doar ca sa dea o idee de inclinatia inelelor. Inainte sa pun camera si sa vina ceata, s-a vazut mult mai bine prin ocular.

achy1978
21 Noi 2011 09:23


Saturn va intra intr-o perioada ideala pentru fotografie pentru urmatorii ani, cu multe detalii in inele. Felicitari pentru efort!

Lord_Paul
21 Noi 2011 19:26


Parerea mea e c-a meritat efortul, desi, vremea nu te-a avantajat din punct de vedere meteorologic. Cu tot ghinionul unei zile nepotrivite pentru observatii, Saturn arata bine datorita tie. ;) In iulie cand mi-am luat telescopul si Saturn era intr-o pozitie favorabila observatiilor, l-am vazut doar cat un bob de orez, la acea data, n-aveam decat ocularul Plossl de 25mm, fara Barlow, atasat la un GSO Dobson de 203/1200, f/6. Astept zile senine, cer negru si luna decembrie, cand Saturn va rasari la ore mai convenabile, astfel incat sa nu fiu nevoit sa iau cu mine 3L de ceai fierbinte si vin fiert cu scortisoara. :) Asteptam alte asemenea instantanee. Mult succes si multumim pentru efortul depus!

ursamajor
25 Noi 2011 08:37


Ce-mi place [url=http://www.youtube.com/watch?v=wO_Z_zUotU4&feature=related]ĂSTA!

MikeC
25 Noi 2011 11:08


Rabdare si tutun ca la anul avem ocultatie cu Jupiteriu :D:D:D

achy1978
04 Dec 2011 21:56


Pe un cer care promitea multe (plin de nori cirrus), din nou nu am trecut de f/10 cu rezultate notabile.

SCT 9.25 @ f/10
IMG0H + filtre Baader RGB
Resampling 2x

Am incercat o noua reprelucrare a unei poze din trecut

Teo
04 Dec 2011 23:32


E tare turbulent cerul diminetii... La mine pur si simplu fierbe Saturnul pe la 6 dimineata in ocular.

Daca maresc peste 150 X, deja se vede in ceata....

dcristi
16 Ian 2012 14:30


Duminica dimineata am petrecut vreo 2 ore in "congelator" :)
Seeingul a fost destul de bun si a permis sa prind diviziunea Cassini pe tot inelul.
Transparenta a fost slaba. Cred ca din cauza asta nu apar detalii pe suprafata planetei.
Am filmat 6 minute la 30fps si am folosit 1200 cadre.

Cristi

ursamajor
16 Ian 2012 15:50


E destul de frumos, &#537;i-a&#537;a.

emilf
17 Ian 2012 14:32


Da, da, frumos!
Cred ca se vede putin si Encke, am vizualizat atent poza si pe un monitor CRT si asa cred ca se vede.
Felicitari, jos palaria!

Laurentiu
17 Ian 2012 14:50


Bravo Cristi, o imagine excelenta !

Ne-ai obisnuit cu astfel de imagini, practic ai impus noi standarde in imaging-ul de inalta rezolutie planetara pe acest forum, asa ca nici nu ma astept la altceva cand vad mesajele tale.

Felicitari !

achy1978
17 Ian 2012 16:02


Bravo Cristi, o imagine excelenta !

Ne-ai obisnuit cu astfel de imagini, practic ai impus noi standarde in imaging-ul de inalta rezolutie planetara pe acest forum, asa ca nici nu ma astept la altceva cand vad mesajele tale.

Felicitari !

Subscriu !

mak
16 Mar 2012 00:30


Dupa Marte, am incercat si Saturn pe 13 martie. Cam vreo 25 de grade altitudine si pacla destul de groasa.

mak
02 Apr 2012 22:28


Am mai incercat un Saturn pe 31 martie, pe la ora 23:55 TLR. Cam devreme, dar n-am avut alternativa ca mi s-a terminat bateria la laptop chiar cand trageam canalul albastru.

mak
13 Apr 2012 07:53


O prima varianta de procesare la filmele trase in dimineata de 11 aprilie. Seeing-ul a fost a foarte bun, cum n-am mai prins de mult.

Stanescu Octavian
13 Apr 2012 15:46


seeing bun suna bine :)   . a iesit dragut Saturn poate nu ar strica si o varianta mai luminoasa .

emilf
13 Apr 2012 15:56


Da!
Si mie imi place cum a iesit, cite secunde are captura? Intreb pentru ca aici ma intereseaza in mod special cit este fereastra de timp pentru achizitie video acceptabila ca sa nu influenteze rotatia planetei rezultatul final.

starbuck
13 Apr 2012 21:21


Mak, poate monitorul meu are contrastul prea mare dar cred ca ai putea sa mai tragi putin in sus de gamma. Altfel, jos palaria !

mak
13 Apr 2012 22:55


Chiar a fost vreme buna, Tavi, n-am mai vazut de mult asa. 

Am tras luminanta 5 minute la 30fps, R si G 3 minute la 13fps, B 3 minute la 9 fps si IR 5 minute la 9fps. Nu m-am stresat prea tare cu rotatia, furtuna de anul trecut s-a dezumflat, iar detaliile din banda sunt la limita rezolutiei telescopului meu. 

Mai am de incercat cateva variante, deocamdata am pus primul RGB. Nu prea ma incanta cum au iesit inelele dupa procesare. 

Pozele stiu ca-mi ies cam intunecate, e de la monitorul meu, plus ca am probleme la Saturn, 8" cu ICX098 nu e combinatia ideala (B am tras la 50% histograma, iar IR la 20% histograma).

nobody
14 Apr 2012 05:18


Hai ca a iesit mult mai bine ! :wink:

mak
20 Apr 2012 06:51


In sfarsit si varianta LRGB la setul din 11 aprilie. Am doua puncte albe mai sus si mai jos de banda din zona temperata care ma fac sa ma gandesc la petele care apar in pozele facute cu telescoape mult mai mari decat al meu.
Parca au iesit ceva mai multe detalii pe glob, RGB-ul era cam "rotit", 9 minute la Saturn cu 8" se pare ca e cam mult.

emilf
28 Apr 2012 11:19


Salutari!
Avem o poza cu  Saturn  din 28 Aprilie 2012, ora 00:23, Craiova, conditii meteo foarte bune.

ovi1001
28 Apr 2012 21:47


Vad ca te-ai pus serios pe treaba: Luna, Saturn, Marte, Venus ... :)
Arata foarte bine, felicitari !

emilf
01 Mai 2012 02:26


Sa fie acesta primul Saturn din luna Mai ? :D

tudorandu
01 Mai 2012 08:21


Au ie&#537;it bine toate ,până la urmă nu te-ai lasat &#537;i ai stat să le &#537;i procesezi :D

emilf
03 Mai 2012 22:29


Saturn din 2 Mai 2012, 23:20, Craiova, umflat putin cu aceeasi ''pompa''folosita la Marte. :D

Stanescu Octavian
09 Mai 2012 11:56


Aseara nu ma asteptam sa se vada bine ,prognoza dadea un seeing prost 1.9  dar totusi nu a fost rau.
am inceput cu Marte apoi Saturn  diferenta de vreo 2 ore intre filmari la cele doua poze.
Tot cu aceiasi configuratie Cass 270mm si Canon EOS 50D .La Marte a inceput sa se vada bine si calota sudica.

MrMxyzptlk
09 Mai 2012 12:04


Aseara nu ma asteptam sa se vada bine ,prognoza dadea un seeing prost 1.9  dar totusi nu a fost rau.
am inceput cu Marte apoi Saturn  diferenta de vreo 2 ore intre filmari la cele doua poze.
Tot cu aceiasi configuratie Cass 270mm si Canon EOS 50D .La Marte a inceput sa se vada bine si calota sudica.

Ce intelegi prin seeing prost? Exista ceva site unde avem prognoza?

emilf
09 Mai 2012 13:16


Daaa !
Este cert una din cele mai bune imagini planetare.
M-am mutat la un monitor crt ca sa ma bucur de tot ce poate oferi poza aceasta, felicitari d-l.Tavi Stanescu !  :D

jimao22
09 Mai 2012 13:37


Foarte frumoase pozele, Tavi. 
Am o intrebare tehnica. 
Cum faci focusarea perfecta la planete tinand cont ca  focalizarea o faci pe o imagine "blurata" de seeing si mult mai palida decat cea finala (care e stacuita)?

Erwin
09 Mai 2012 13:44


Superbe imagini, Tavi, cel mai bun Saturn văzut pe la noi în ultima vreme. Marte deja se îndepărtează &#537;i seamănă tot mai mult cu o minge de rugby!  :D

Stanescu Octavian
09 Mai 2012 13:55


Multam , poza buna e cand se va vedea cu adevarat Encke gap... dar pt asta probabil trebuie seeing 0.5 sau 0.25  , camera dedicata poate si telescop cu oglinda mai mare.
Despre seeing s-a mai vorbit  se mai poate citi si aici
http://calgary.rasc.ca/seeing.htm
site meteoblue da prognoza pe 3 zile  uneori se potriveste  :) 
aseara pot spune ca se incadra  in "The Amateur Astronomer Seeing Scale" la Average III  1-2 sec arc
inainte sa pozez mereu fac vizual o testare pe stea .
Am gasit in zona montana din Algeria  seeing  frecvent la 0.25-0.3 sec arc si este si senin aproape mereu :wink:

focusarea nu e problema la focarul de 7.5m  f/27.7  teoretic pot misca camera + - 1mm si raman in discul de difractie , fac vizual pe monitor cand am cele mai multe detalii si   falfaiala redusa.
focuser am unul simplu si ieftin clasic cu cremaliera si joc

achy1978
09 Mai 2012 13:59


...... Am gasit in zona montana din Algeria  seeing  frecvent la 0.25-0.3 sec arc si este si senin aproape mereu :wink:

Pai si la ce mai pierdem vremea pe aici :)....  foarte reusite capturile!

Stanescu Octavian
11 Mai 2012 08:51


Daca se va putea candva face teleportare nu am mai pierde vremea in locatii proaste  :wink: 
Aseara am facut iar 2-3 Avi la Saturn , a iesit asemanator .

UFO
11 Mai 2012 09:14


Daca se va putea candva face teleportare nu am mai pierde vremea in locatii proaste

Am fotografia Saturnul de pe Titan.


 8)

mak
11 Mai 2012 15:01


Mie imi place mai mult cum a iesit ultima. Cate cadre tragi pe secunda si cate minute are filmul?
Vad ca e diferenta sesizabila de sensibilitate la difractia atmosferica intre 8 si 10", daca trag color cu 8" nu se vad asa tare efectele atmosferei. 
Sper sa reusesc si eu sa fac ceva poze week-end-ul asta, nu mai e mult si e prea tarziu si pentru Saturn.

iuli72an
11 Mai 2012 15:14


Mie imi place enorm ceea ce a iesit. Este super. Excelent. Bravo.

Stanescu Octavian
11 Mai 2012 15:19


Asta e mai colorata am tras de saturatie mai mult . E mai zgomotoasa ca data trecuta ca am avut transparenta normala .  data trecuta a fost de exceptie. 
Trag mult timp prea mult  vreo 6min la 21fr/sec  ca sa am zgomot redus . (nu am camera dedicata)
am avut 8300 cadre si am folosit 4000.   
se vedea vizual aproape mereu diviziunea Cassini dar flendarea si  flexa destul de serios totul .
cand e blurat si nu se vede diviziunea decat rar nu are rost sa filmezi.

mak
12 Mai 2012 08:40


Eu as mai incerca ceva: as taia filmul in doua cu Virtual Dub, pe urma as decupa doar bucata cu planeta cu Castrator si pe urma bagat filmul in AS2!, cautat manual cadrul cel mai bun si suprapus vreo 8-900 de cadre din fiecare jumatate de film. Pe urma bagat stack-ul in Registax 6 si aplicat wavelet incepand cu 1, eventual folosit si 2 si apoi PS. Asa scapi si de rotatie (n-am facut calculul, dar cred ca 6 minute e cam mult la 10"). 4000 de cadre din 8000 de cadre posibil rotite cam mult s-ar putea sa blureze poza finala.

Stanescu Octavian
12 Mai 2012 12:54


pai nu prea sunt detalii ferme  pe care sa pui referinta . am facut si cu multe puncte de prindere dar nu apare nimic in plus decat poate inelul mai bine conturat .astept poate apar furtuni consistente.

mak
20 Mai 2012 14:49


Din cauza vremii propice astrofotografiei din ultima vreme, am reprocesat setul din 11 aprilie, de data asta si cu satelitii pe care am reusit sa-i prind in cadru.

Edit: nu reusesc sa pun poza pentru ca am depasit numarul maxim de fisiere pe care le pot atasa. Stie cineva cum rezolv problema asta?

ursamajor
20 Mai 2012 15:02


Cred că e un bug, și eu am avut aceeași problemă. Folosește imageshack: http://imageshack.us/

mak
21 Mai 2012 06:58


Multumesc de idee. Vad ca nu s-a rezolvat nici azi. Pana una-alta, asta e "creatia": 


http://img3.imageshack.us/img3/7004/saturnsat11apr12.png

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us

Flavius
24 Mai 2012 17:20


Saturn facut noaptea trecuta un pic dupa miezul noptii (ora franceza).
Turbulenta a fost relativ OK dar transparenta slaba, se vedea un pic ca prin ceata.
Imaginile brute au iesit destul de stabile dar mai putin luminoase ca de obicei. Oricum, e acceptabil.

Scopul era sa incerc doua montaje diferite barlow+ adc + camera si adc+barlow+camera

Configuratia care ma interesa e a doua ca produce focala mai scurta si cum camera are pixeli de 3.63 microni e mai rezonabil. Merge OK configuratia asta numai ca ADC-ul e mai greu de reglat, unghiul e foarte mic (sub 30°) si e greu sa-ti dai seama cand bisectoarea e paralela cu orizontul.

Flavius
25 Mai 2012 14:43


Ieri dupa miezul noptii am prins cateva minute cu turbulenta slaba, si aerul era mai curat decat in 24.

Barlow + ADC, focala 6500mm FD 26, expunere 50ms timps de 2 minute, 1400 imagini din 2400. Tratata cu autostakkert si Registax 6 pentru wavleturi

Laurentiu
25 Mai 2012 15:12


A iesit excelent. 

Felicitari !

Flavius
27 Mai 2012 10:04


Am iesit ieri seara dar dupa cteva tentative am dedus ca turbulenta era prea puternica pentru a folosi un barlow.
Am facut o captura cu ADC + camera si un pic de tiraj, focala 3200mm.
Dupa ce am prelucrat si tentativele cu barlow, nu erau faine la 100% da reduse la dimensiunea celor prime focus arata mai bine. Am facut pana la urma un montaj unde am folosit un Saturn cu barlow redus si restu pozei e prime focus. Saturn e in felu asta un pic mai detaliat decat in prime focus. Se pare ca softurile de prelucrare se descurca mai bine cu detalii mai "mari".

Se vad:
- Saturn :)
- dreapta: Titan
- dreapta aproape de sus in jos: Enceladus, Tethys, Rhea
- jos: steaua TYC4972-00382-1
- stanga : Diona

valy
28 Mai 2012 02:56


Arata frumos, e si incadrat in "context". Dar parca e si mai frumos cel de pe pagina anterioara.
Ce inseamna "tiraj"?

Spor.

Flavius
28 Mai 2012 11:18


Mersi.
Prin "tiraj" am vrut sa spun c-am dus camera mai in spate folosind un tub in plus de vreo 10 cm. 
Am scris repede si am folosit acelasi termen ca in franceza ;)

Arata frumos, e si incadrat in "context". Dar parca e si mai frumos cel de pe pagina anterioara.
Ce inseamna "tiraj"?

Spor.

Mike23
28 Mai 2012 17:19


Excelent se vad satelitii. Totusi sunt curios cum arata imaginea bruta cu planeta imortalizata nu atasata din alta parte? 

Mihai

Flavius
28 Mai 2012 22:52


Sigur, asta e cu Saturn in "original".
Nu prea-mi iese prelucrarea Registax pe imagini asa mici, a iesit cu mult zgomot. Nici n-am incercat prea mult ca aveam mai bine cu barlow

Mike23
30 Mai 2012 12:24


Arata excelent, nu e diferenta mare intre cea cu saturnul aplicat si cea originala.
De cate ori e marita planeta de se disting asa bine satelitii? Sunt curios ca sa fac comparatie de cum vad eu la 250x.

Mihai

MariusP
30 Mai 2012 12:49


@Mike23:
Poti folosi site-ul http://www.telescope-simulator.com/index.php?option=com_content&view=article&id=45&Itemid=57
Sa ai grija sa folosesti butonul "Large view", nu "Preview"...

Mike23
30 Mai 2012 15:37


Multumesc de link. E interesanta aplicatia dar sincer la ocular seamana mai mult cu ceea ce in aplicatie arata la ocularul de 4mm adica pe la 375x.
Ce-i drept la saturn m-am uitat doar o singura data pentru scurt timp ca eram pe picior de plecare si un bebe obosit si marait ce vroia acasa  :D 

O sa verific cu prima ocazie dupa plecarea norilor

Mihai

emilf
03 Iun 2012 02:32


Daca vremea rea a luat vacanta, atunci noi trecem la treaba. :D 
Prima poza este fara filtru iar a doua este cu filtru uv-ir cut.

UFO
03 Iun 2012 02:46


Îmi era dor de Saturn. De cum am văzut imaginile mi-a venit în minte următoarea întrebare, oare cât timp a trecut între cele două expunri ?  având în vedere rotirea câmpului. chiar începusem să calculez în minte , raportul gradelor &#537;i al timpilor.

 Apoi am văzut orele in partea de sus a fotografiilor. De aici deduc că a&#539;i mi&#537;cat-rotit pozi&#539;ia camerei în decursul montării filtrului (ceva ce pare evident, însa nu &#537;i pentru mine).. Sau mă în&#537;el ?

emilf
03 Iun 2012 03:01


Da Alex, am rotit intentionat camera la a doua expunere, chiar am vorbit cu colegul nostru tudorandu, care era cu mine, ca ar fi mai estetic sa pun inelele planetei in plan orizontal, Claudiu poate sa confirme, iar datele si orele capturilor sint absolut reale, chiar sint foarte atent sa nu public vreo eroare  :oops: .
PS.

UFO
03 Iun 2012 03:09


Sta&#539;i lini&#537;tit, nu am insinuat că este o eroare, ci am profitat de ocazia oferită, pentru a arunca un ochi asupra problematicii rotirii câmpului în decursul nop&#539;ii. O problemă .. alt-azimutală, interesantă, derivată din paralelele diurne. (scuze dacă am părut critic, nu aceasta a fost inten&#539;ia mea)

Felicitări pentru Saturn.

edit în adăugare.  Se observă rotirea câmpului cu ochiul liber dacă observăm unghiul de pozi&#539;ie relativ la Spica. De aici &#537;i ideea răspunsului meu.

emilf
03 Iun 2012 03:43


Multumesc frumos !
Alex, eu chiar apreciez faptul ca esti documentat in foarte multe aspecte, citeodata este bine sa faci mici corecturi unor colegi.
 Nu mi-ai parut deloc critic in postul anterior, chiar am observat ca ai un caracter studios, ceeace este bine, poate ca la unele chestiuni tradezi un caracter cumva exigent, putina temperare, in general, ar fi ingredientul minune, oricum aici invatam unii de la altii, important este ca invatam ceva.
PS.
Daca ai locui in Craiova ai fi sigur pe lista invitatilor mei la obsevatii astronomice. :D

Celly
03 Iun 2012 08:26


Salutare.....foarte reusite pozele bv.

cer senin

Lordy
03 Iun 2012 16:02


ziua buna :) o intrebare pentru emilf daca este disponibil. As dori sa stiu cu ce telescop ai facut pozele de mai sus ? cu planeta saturn bineinteles. Am vazut in semnatura ta ca folosesti doar 2 dobson . Multumesc

emilf
03 Iun 2012 17:07


Salut !
Am folosit setup-ul meu clasic pentru astrofoto, adica Dobsonul cu autotracking de 203/1200 mm, barlow 2x, ccd NexImage si filtru uv-ir cut.
Am tras 2 avi de cite 300 secunde apoi am prelucrat cu Registax 5.1.
Armasarul de 254mm nu are montura motorizata, deci decit vizual ma ajuta  :oops:

dcristi
07 Iun 2012 11:25


Luni seara am avut ocazia sa testez ADC-ul imprumutat de la Mak. Acum e pe locul 1 in lista mea de prioritati!

Momentul pozei a fost la inceputul serii adica aproximativ 10 min dupa ce Saturn s-a putut vedea cu ochiul liber.
Prima data am facut o captura de 6 min fara ADC. Mi-am dat seama ca seeingul e bun si am montat ADC-ul. Intentia mea era sa-l testez si sa-mi deau seama cum se regleaza prismele. Le-am pus pe o pozitie intermediara, asa cum mi-a explicat Mak in 5 minute cand mi l-a dat, si m-am uitat prin ocular. Ei bine, in momentul ala am abandonat orice test, am montat camera, si am tras cateva avi-uri de frica sa nu se strice seeingul. (ceea ce s-a si intamplat!)

A iesit cea mai buna poza la Saturn facuta de mine :)

2000 cadre din 11000 (6 min la 30 fps, gain maxim)
Stack in Autostakkert2, wavelet in Registax6, eliminare zgomot in Fitswork.
4 Iunie 2012, 21:45

Cristi

valy
07 Iun 2012 11:48


Umbli cu cheat-uri, aaa? 
Superba.

achy1978
07 Iun 2012 11:55


Superba ... felicitari!
Se poate utiliza si vizual acest ADC? Poti pune pentru comparatie si poza facuta fara ADC?

Stanescu Octavian
07 Iun 2012 12:19


Frumos , felicitari . as fi preferat  poza fara reducere de zgomot  :)

emilf
07 Iun 2012 13:58


Daa, felicitari !
Ma cam gindesc si eu la un ADC pentru viitor.
Parca se vede Encke, cred ... si inelul C.

valy
07 Iun 2012 14:22


Ma cam gindesc si eu la un ADC pentru viitor.
Ne strangem mai multi, poate fac astia reducere ;)

Mike23
07 Iun 2012 14:30


Am si eu o intrebare de novice...ce este ADC-ul? :oops: 

Imaginea cu Saturn e superba parca ai fi pe satelitul artificial Cassini si ai facut si tu cateva poze ca tot erai in zona :D

valy
07 Iun 2012 14:54


Am si eu o intrebare de novice...ce este ADC-ul?
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=9095&postdays=0&postorder=asc&start=0

dcristi
07 Iun 2012 16:35


Multumesc!

Ca sa putem compara rezultatele am mai facut niste prelucrari:

@Stanescu Octavian: am refacut fara reductie zgomot. Din pacate trebuie sa folosesc de doua ori mai multe cadre caci altfel zgomotul devine enervant. Reversul e ca se atenueaza calitatea din cauza ca am adaugat cadre mai slabe.

@emilf: inelul C se vede insa nu stiu cum sa-l fac mai vizibil fara sa stric restul. 
Eu cred ca se vede si Encke. Din cauza asta am prelucrat ceva mai agresiv, din cadre putine si bune, iar apoi am scos cat de cat zgomotul. Ma intriga ca apar niste artefacte paralele cu cassini dar le-am vazut si la alte poze facute cu ADC.

@achy1978: am prelucrat si filmul fara ADC. Poza asta e mai mica caci ADC-ul a bagat o amplificare suplimentara. Nu am umblat la dimensiuni.

Cristi

Stanescu Octavian
16 Iun 2012 13:49


Pe un cer cu transparenta buna dar seeing mediocru am facut Saturn aseara .
Cass 270mm  f=7,5m   DBK21 AU 618  . probabil ca cu DSRL Canon EOS nu as fi obtinut nici atat

mak
16 Iun 2012 14:26


Aha, ti-ai facut in sfarsit curaj si ai luat o camera planetara. 
Cred ca trebuie sa faci ceva cu reglajele de la monitor, chiar daca ai schimbat camera, pozele apar tot galben-maronii ca la DSLR. Dupa ce te acomodezi cu setarile, ar trebui sa iasa poze mai bune decat faceai cu DSLR.

Stanescu Octavian
16 Iun 2012 14:39


Din pacate Saturn e pe terminate ne da o pauza ,
nu e vorba de curaj ci de bani costa enorm pt cata electronica  e in ea.
imaginea vazuta live pe monitor nu e cu nimic mai buna decat cea vazuta cu DSRL ma asteptam sa vad ceva imagine curata conform legendelor  "zgomot mic " .
atat doar ca sunt mai multe reglaje la dispozitie   la expunere , viteza si ca filmeaza necomprimat .
am lasat spre rosu in speranta de ceva culori spre calota sus .
dar sa sti ca si in realitate pe la 600-800X se vede  intunecat si in nuantele astea.

ursamajor
16 Iun 2012 14:50


Ajutăm cu software, că e moka!  :mrgreen:
Bună reu&#537;ită!

Laurentiu
16 Iun 2012 15:02


Pe un cer cu transparenta buna dar seeing mediocru am facut Saturn aseara .
Cass 270mm  f=7,5m   DBK21 AU 618  . probabil ca cu DSRL Canon EOS nu as fi obtinut nici atat

Frumos, frumos !

felicitari pentru achizitie, in sfarsit o camera "dedicata" pentru imagini planetare.

Culorile mie imi par naturale - cam asa arata si vizual.

Stanescu Octavian
16 Iun 2012 15:26


Multam  :)   analizand ce perspective avem de a vedea Saturn am ramas socat ...  urmatorii ani coboara( deci  colorat si seeing prost  spre orizont)  abea in 2033 ajunge sa aibe o altitudine  68 grade Deci pe la batranete daca apucam unii sa mai pozam Saturn in conditii bune.

mak
16 Iun 2012 20:06


In telescoapele mele, Saturn apare mai degraba galben-pai la ocular. In fine, nu asta conteaza, culorile se repara usor, detalii sa fie. dcristi zice ca munceste un pic la balansul de culori, probabil o fi din cauza ca ICX618 e foarte sensibil in rosu. 
Cu legenda cu zgomot mic trebuie tinut cont si de faptul ca pixelii nu mai au trei microni si ceva, ci aproape sase. Oricum, ma astept la super-poze in viitorul apropiat, "masina de spalat" e brici, acuma ai si super-camera...

Eu nu am calculat decat pana in 2016 altitudinea maxima, a fost deajuns cat sa ma deprime.

horatius
17 Iun 2012 14:46


Saturn de aseara, in 2 ipostaze din 2 filme diferite. Se observa detalii pe inele si disc. Totul cu un telescop C8 SCT. Detalii despre instrumentar pe imagine. Dati click pe imagine pentru rezolutie maxima, merita.

Imaginea poate fi vizualizata si la adresa permanenta, unde sunt si alte poze ale mele:

http://www.skywatcher.ro/Educatie/galerie.htm

horatius
17 Iun 2012 14:58


Si inca un Saturn realizat dupa aprox. 30 de minute in jurul orei 12, cu un telescop mai micut, un Mak 180 la cererea lui theogon. Restul instrumentarului este identic ca la imaginile cu C8. Se observa sub forma detaliilor mai scazute diferentele de apertura si scaderea in altitudine a planetei. Prelucrarea a fost identica cu cea facuta la pozele cu C8.

URANUS7
17 Iun 2012 15:01


@ Dl Horatius: foarte bine diferentiate detaliile pentru un C8:  petele negre pe inele, benzile colorate, polul sud cu calota ... formidabil nuantate. Ireal de bine.
In definitiv nu cautam calitatea detaliilor ? Bravo, felicitari ! 
Cu un C11 ar fi rivalizat la calitate cu cele ale renumitului domn "Piersica". :)
Sigur ca nu-i timpul pierdut.

theogon
17 Iun 2012 15:39


Aș mai adăuga cate ceva la imaginile foarte bune făcute de Horatius. La ocular cele două instrumente (celestron C8 și mak 180) furnizau imagin mai sus, în plus pentru mak s-au luat doar jumătate din imaginile luate de celestron, astfel imaginea finală are mai mult zgomot.

theogon
17 Iun 2012 15:45


S-a șters un rând dintr-o eroare. Am vrut să spun că cele doua instrumente furnizau la ocular imagini asemănătoare, cu un plus de luminozitate pentru C8, dar pe CCD deja am observat diferențe, explicate de Horatius mai sus.

Stanescu Octavian
17 Iun 2012 16:27


Frumos , frumos . felicitari Horatiu si echipa .  Am facut si eu aseara pe la ora 23 cateva avi .
de aberatia atmosferica am scapat  partial prin Fitswork  dupa prelucrarea filmului :)

Facut tot cu cass 270mm f 7,5m   DBK21AU618AS  cu filtru IR-UV cut Astronomik

Erwin
17 Iun 2012 19:02


Nu pot decât să visez la ziua când voi vedea pe Saturn ca în pozele lui Hora&#539;iu sau Tavi S...  :roll:

URANUS7
17 Iun 2012 19:07


Dle Stanescu, scuze dar cred ca trebuia sa mai lucrati la balansul culorilor...se vede pe inele . 
Prima  impresie ar fi ca de vina ar fi saturatia putin exagerata dar de fapt este balansul culorilor. 
Daca vrem sa invatam ceva pe acest forum ar trebui sa comunicam si in mod deschis, nu ? :)

ovi1001
17 Iun 2012 19:43


Superbe detaliile si la Horatius si la Octavian. 
@horatius , cum ai reusit pana la urma sa scapi de acel rosu care`l are DBK-ul la obiectele mici ? E de la driver sau ceva setari in ICCapture?

ursamajor
17 Iun 2012 19:53


Dle Stanescu, scuze dar cred ca trebuia sa mai lucrati la balansul culorilor...se vede pe inele...

Problema e de la chroma noise (un filtru software înlătură ușor problema), încolo e chestie de gust. De exemplu, eu prefer varianta mai gălbuie, cea de sus din imagine.

Stanescu Octavian
17 Iun 2012 19:57


Am avut reglaje de culori cu mult spre rosu , credeam ca la filmare nedebayerata  Y800 nu are influenta softul IC capture dar se pare ca nu e asa . am calibrat azi pe diverse poze color vazute in casa .

horatius
17 Iun 2012 20:10


Camera DBK21AU618 este sensibila la rosu, ceea ce este bine. La captura toate reglajele se fac din IC Capture din balansul culorilor: rosu pe 0, verdele nu te lasa sa il reglezi, iar albastrul pe 95 la maxim. Imaginile din film ies inca virate spre rosu putin, dar se regleaza in registax. La prelucrare in registax fac alinierea spatiala a canalelor de culoare pentru a compensa dispersia atmosferica si apoi balansul culorilor pentru a suprapune curba canalelor de culoare. In final imaginea iese corect colorata.

ovi1001
17 Iun 2012 21:09


@ horatius, mai am niste intrebari daca poti sa-mi raspunzi:
- la codec Y800 X Y800 e corect sau YUY2 + Unspecified?
- Enable Debayering ramane dezactivat ? 
- exposure, gain, gamma cam ce valori au ? (ma refer la Saturn)
Multumesc.

horatius
17 Iun 2012 21:26


Codecuri Y800 si Y800 in ambele casute. Debayerarea ramane dezactivata. Gama 100, gain 850 (e limita de la care apar purecii). Expunerea depinde de apertura telescopului, cu C8 la Saturn era 1/5 sec, cu mak 180 era 0,225 sec, cu C9 al tau cred ca poti merge pe la 1/7-8. Expunerea o stabilesti in functie de histograma.

ovi1001
17 Iun 2012 21:35


Ok, multumesc. O sa incerc sa vad ce iese.

Stanescu Octavian
18 Iun 2012 13:38


Am etalonat  culorile in IC capture   17 / 57 . si am mai facuta aseara la 22:30  cateva avi .
Eu filmez la 1/30 exp   setat la 60fr/sec .   tot cu acelasi sistem   cass 270mm .

valy
18 Iun 2012 13:48


Eu filmez la 1/30 exp   setat la 60fr/sec .   tot cu acelasi sistem   cass 270mm .
Daca expunerea e 1/30 sec cum ai 60 fps?

Frumos. Mai multe cadre nu reduc zgomotul? 
Cred ca o sa incerc si eu din Bucuresti, dar dintre blocuri, la ora aia cred ca o sa am niste turbulente numai bune de copt cozonacul.
Spor.

Stanescu Octavian
18 Iun 2012 13:59


cu setare  60 fr e o smecherie ca sa nu apara o dunga verticala  in dreapta .
am mers pe mana lui Dcristi ce a primit alt firmware de la producator ca sa mearga mai bine pe 60 fr dar nu mai merge bine  pe 30 . ( inca se mai joaca producatorul cu diferite variante)
Banuiesti ce oglinzi sunt in rodaj :wink:  :

dcristi
18 Iun 2012 16:48


Saturn de aseara la 21:38.
2500 cadre din 6min la 30 fps.
Prelucrare Autostakkert2 & Registax6.

Gain maxim (1024 la IC Capture/DBK) pentru ca daca zgomotul se pastreaza gaussian atunci e prietenul nostru. Se anuleaza perfect prin stacking.

Cristi

mak
18 Iun 2012 22:34


Da, dom'le, frumos. Fa si ceva animatii ca stiu ca tragi mai multe filme, poate se vad ceva "spite". 
O sa o incerc si eu pe asta cu gain-ul pe maxim ca sa fie gaussian, daca merge si la mine, m-am scos.

@ Tavi Stanescu: nu cumva te faulteaza si terasa de pe care tragi? Parca e ceva din beton, cel putin asa imi aduc aminte din poze.

achy1978
19 Iun 2012 00:04


Felicitari si lui Tavi si lui Cristi pentru perseverenta de a ramane la Saturn in aceasta perioada turbulenta.

Excelente imaginile ambilor!

Stanescu Octavian
21 Iun 2012 20:22


Multam , astept un seeing mai bun ca de obicei . aseara am mai facut ceva dar nimic special nu se vede.
Scot si azi telescopul la incalzit afara poate am noroc ... in casa e mai racoare ca afara.

Erwin
22 Iun 2012 00:31


Totu&#537;i se vede ceva mai bine ca în poza precedentă, Tavi! Nu po&#539;i izola terasa cu ceva? Cred că radiază multă căldură pe care o acumulează în timpul zilei.

Flavius
24 Iun 2012 01:59


Facuta in seara asta pe la 23:20 ora locala.
LX200R 10" + barlow 2x + ADC + camera PG Firefly (IMX035) color.
Am facut cam 6000 imagini (33fps, 3 minute), expo 30ms gain la maxim gamma 1,8. Am tinut vreo 4000 cu AS2. Wavlet cu Registax 6 si finalizare cu GIMP.

URANUS7
24 Iun 2012 07:25


Bravo Flavius ! Foarte bine lucrata imaginea.
Ce zici dac-ai fi folosit un barlow 2.5 de f buna calitate... n-ar fi si iesit si mai bine?
Cate imagini ai dat pt stacking din cele 6000?
Imi place sa vad (pt prima data)  ce face "la treaba" aceasta varianta de camera de tip Point Grey. E neasteptat de buna !  :)

sternchen
24 Iun 2012 07:30

neata..
2,5 apo barlow de le GSO e bun..

sternchen
24 Iun 2012 07:30

neata..
2,5 apo barlow de le GSO e bun..

sternchen
24 Iun 2012 07:32


scuze ,am scris de 2ori acelas lucru...prima data nu a aparut ca fiind trimis

Flavius
24 Iun 2012 17:37


Cu barlow 2x sunt deja la limita : 0.115 arcsec adica 4x rezolutia telescopului. 
Camera are pixeli mici de 3.63 microni, e ca si cum as folosi un barlow 3x cu o camera gen DMK21

Am prelucrat alta captura, rezultatul e mai bun (zic eu). De data asta expunere de 40ms timp de 3 minute, cam 2500 imagini pastrate.

Stanescu Octavian
25 Iun 2012 09:40


Frumos a iesit  :) .  am facut si eu aseara la 21:45 pe fondul albastru al cerului. Apoi tarziu am incercat si Marte dupa ora23.

valy
25 Iun 2012 13:01


am facut si eu aseara la 21:45 pe fondul albastru al cerului...Stau si ma intreb: tinand cont de conditiile mai dificile la Saturn, nu merge mai bine la f/17? Nu ca asa n-ar fi bine :).
Imaginea e 1:1 sau i-ai mai dat "zoom" digital?

Spor.

Flavius
25 Iun 2012 14:51


Arata super pentru o captura pe zi la 21:45!!! Super detaliu pe disc.

Cred ca daca incerci un tratament mai moale cu wavleturi in Registax iese Cassini mai bine (da si discu mai putin detaliat).
La mine am observat ca daca fac tratamentul sa iasa discul contrastat imi "maninca" o parte di Cassini.

Stanescu Octavian
25 Iun 2012 17:46


F/17 ?? pai si asa sunt putini pixeli folositi din cei 640x480 adica planeta ocupa doar vreo 200x120 pixeli.  imaginea e bagata in Cstrator ramanand incadrata doar planeta si ceva in jur  340x220 .
nu folosesc Registax nici 5 nici 6 ce se blocheaza  enervant deseori , si nu iese nici atat .
 Autostakert scoate detalii mai bine cand ai noroc sa punctezi corect  punctele de prindere. dar daca planeta flendare peste anumita apar rupturi urate . se poate secoate mai bine de atat din filmele ce am dar nu am vreme sa petrec ore la PC.
 lucrez cu wavlets  din Pixinsight si ceva deconvolutie . cu fitswork corectez cromatica atmosferica.

valy
25 Iun 2012 18:48


Ar iesi mai mic dar mai luminos, noise mai putin, contrast mai bun. Zic si eu..

Stanescu Octavian
25 Iun 2012 19:53


Uite si unul nu foarte cafeniu :)

UFO
26 Iun 2012 07:42


diviziunea se vede din ce in ce mai bine. Frumoasa imaginea. Umbra lui Saturn pe inele, face ca odata rasturnat sa reprezinte C de la cosmos.

Flavius
27 Iun 2012 12:09


Am facut o prelucrare mai dura a capturii din 24/06 se vede detaliu mai mult dar si zgomot mai pronuntat.

mak
29 Iun 2012 00:06


Am facut si eu in seara asta un Saturn chiar inainte sa vina norii. La mine s-a stins deja lumina, R am tras cu gain maxim si 40% histograma, G tot maxim si 35%, iar B maxim cu 25%. C8 la f/19, DMK21AU04AS, RGB, fara ADC, 150s de fiecare canal.

mak
04 Iul 2012 00:00


Saturn pe la 22.15 astazi 03 iulie. Am tras la f/10.85 (adica undersampled) si am incercat sa mai recuperez ceva cu drizzle. Speram la seeing ceva mai bun, a fluturat destul de bine. N-am mai vazut de multa vreme stack-uri cu semnal asa bun ca astea. Din pacate rezolutia cam lasa de dorit, are si drizzle limitele lui.

valy
04 Iul 2012 00:08


Da-i la f/5 sa vezi acolo semnal bun ;)
Imi place cum e colorat.
Spor.

mak
04 Iul 2012 18:01


Nu dau la f/5 ca oricum n-am cum, mai bine iau un telescop mai mare si o camera mai sensibila si/sau cu pixeli mai mici. 
Mai am un set tras la f/19, cand e gata pun si ce iese din el.