-----------------------------------
uzunu
19 Dec 2010 12:48

Vaselina cu teflon
Pentru cine are nevoie de uns chestii care au nevoie de "stiction" cat mai mic, asta e solutia. Cineva mi-a sugerat sa caut prin magazinele de biciclete. Singurul loc unde am gasit in Bucuresti este la cimitirul armenesc, aproape de intersectia dintre Pantelimon si Baicului. Eu cu vaselina asta mi-am uns montura si pot sa afirm ca la nivel de feeling, acum parca ar fi cel putin un Losmandy. Urmeaza s-o pun la treaba in noaptea asta sa vad cum merge.

Laurentiu
19 Dec 2010 13:00


Sa vedem cum reactioneaza la frig (minus multe grade :-)) pentru ca eu am folosit pentru "tunning" renumita  Super Lube si la sub 16 grade cu minus incepe sa devina vascoasa.

Oliver Dragan
19 Dec 2010 13:05


Vaselina cu litiu cica ar rezista la multe grade cu minus. Eu am uns montura cu asa ceva si iarna trecuta cand au fost -20 C s-a comportat foarte bine.

Emil
19 Dec 2010 14:08


M-ar interesa si parerea lui Marian Tg. Jiu pentru ca stiu ca si el a schimbat vaselina originala cu una care cel putin dupa caracteristici ar fi foarte buna. Poate citeste topicul si ne impartaseste cate ceva si noua.

Numai bine

Dan Vasiliu
19 Dec 2010 15:31


Am gasit aici: http://www.bad.ro/Romana/produse/vaseline/vaseline_total.htm
o clasificare a vaselinelor de la unul din producatori. Probabil ca si altii au asa ceva. Functie de aplicatie si temperaturi se poate alege o varianta optima.  :wink:

Cristi M.
05 Ian 2011 12:53

Re: Vaselina cu teflon
Urmeaza s-o pun la treaba in noaptea asta sa vad cum merge.
Cum a decurs?

achy1978
05 Ian 2011 13:53


Din discutiile purtate cu cativa comercianti de vaselina, dupa ce am expus aplicatia acestei vaseline, mi-a fost recomandata fie o vaselina pe baza de complex de aluminiu si teflon, fie o vaselina pe baza de litiu si teflon.


http://www.avant.ro/produse/vaselina-semi-sintetica-cu-teflon-ptfe-1.php

http://www.avant.ro/produse/vaselina-alba-pe-baza-de-litiu-si-teflon.php


O alta recomandare  (chair daca nu scrie despre utilizarea in scopurile de care avem nevoie), la care mi-a fost transmisa si fisa tehnica este Vaselina siliconica dielectrica  (care mie mi se pare foarte OK) Nici Siberia nu mai sta in fata astrofotografiei :)

sabin fota
24 Feb 2011 09:22


am mers la un magazin de piese auto le-am spus ca vreau o vaselina care sa reziste la temperaturi joase si mi-au recomandat vaselina pe baza de molibden, este neagra dar se comporta excelent

eolloe
04 Apr 2012 21:39


Concluzia?  :D 

Am si eu nevoie si as vrea sa stiu parerile. Nimeni nu a spus cum s-au comportat.

Multumesc.

ursamajor
15 Iun 2012 09:22


Up! Ni&#537;te review-uri? Mă bate gândul să-mi desfac montura &#537;i va trebui să o ung pentru remontare.

valy
15 Iun 2012 12:26


Litiu + degresat in prealabil: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=41948#41596
N-am forjat-o chiar atat de mult, cred ca la -10 a fost maxim, dar odata, in rest 0-20'C. Dupa 2 ani inca se tine bine.

ursamajor
15 Iun 2012 14:49


Eu am un borcănel cu de-aia siliconică. Aia e pentru temperaturi ridicate, dar "duce" &#537;i la cele scăzute mult. Problema e că e ca jeleul (deh, a&#537;a e ea ca transparen&#539;ă &#537;i consisten&#539;ă) &#537;i nu-mi prea inspiră că ar face ce trebuie, de&#537;i am uns multe altele cu ea. :)

valy
15 Iun 2012 15:00


Tine-o in congelator, vezi ce "zice". 
Si aia a mea e tot ca jeleul, mai curand ca gelatina, a fost ok. Poti incerca cu ce ai, o desfaci, ungi si vezi ce iese.

ursamajor
15 Iun 2012 15:02


O să mai studiez problema. O să cumpăr &#537;i o cutiu&#539;ă din aia cu litiu &#537;i-o să le compar. Am timp, că nu desfac montura azi-mâine. Deja am găsit altceva de lucru: inelele de ghidaj.  :mrgreen:

nobody
16 Iun 2012 05:08


Vaselina siliconica nu este prea grozava. Se foloseste mai mult pentru etansare si lubrifierea garniturilor de cauciuc.

Vaselina pe baza de litiu/sodiu/calciu este de fapt un ulei saponificat si reprezinta o unsoare normala.
Pentru proprietati de lubrifiere mai bune, se aditiveaza cu grafit, teflon sau bisulfura de molibden 
(MoS2 http://en.wikipedia.org/wiki/Molybdenum_disulfide).

Recomand cea cu bisulfura de molibden deoarece adera la suprafetele metalice si asigura lubrefierea chiar si in cazul indepartarii totale a vaselinei. 
Exista si spray care se poate aplica chiar si fara vaselina (http://en.wikipedia.org/wiki/Dry_lubricant)

O firma buna:
http://www.liqui-moly.de/liquimoly/produktdb.nsf/id/en_3510.html?Opendocument&land=GB&voilalang=e&voiladb=web.nsf

mircear
25 Oct 2012 19:24


Ma preocupa si pe mine subiectul gresarii unei monturi.

Am la indemana dupa cum urmeaza - vaselina siliconica pura (transparenta); vaselina LiCa2 (litiu-calciu, cu baza de ulei mineral); vaselina cu adaos de MoS2 (tot cu baza de ulei mineral saponificat (ingrosat) cu litiu) si vaselina albastra pentru rulmenti (tot pe baza de ulei mineral saponificat cu litiu). Nu am pe mana (inca) vaselina cu Teflon/PTFE si nici cu grafit.

Ce-am aflat din cercetarile pe care le-am facut, dat fiind ca nu prea am gasit informatii cat de cat comparative puse la un loc:



Vaselina siliconica simpla - transparenta - e buna pentru etansari, gresari de suruburi/piulite/samd, insa din experienta nu e buna pentru componente in miscare/lubrifiere. Mai ales pentru cele de precizie. Vorbesc aici despre vaselina de consistenta pastei de dinti, cea pe care o am la indemana. Exista vaseline/uleiuri siliconice cu indici de vascozitate mai mici - mai fluide - care e posibil sa se comporte ceva mai bine in cazul gresarilor, mai ales daca sunt combinate cu o pudra PTFE/Teflon fina. N-am asa ceva la indemana ca as fi experimentat :D Din cate stiu, uleiurile astea mai fluide se gaseesc in pravaliile de modelism/masini radiocomandate, unde-s folosite pe post de ulei de amortizare.

LiCa2 este o vaselina banala. Destul de hidrofoba datorita calciului. E cea mai ieftina si se gaseste pe toate drumurile.

Vaselina cu grafit e foarte buna pentru angrenaje metalice (pudra de grafit e buna pentru aproape orice suprafata) dar ar avea buba de a atrage si mentine umezeala din aer si poate tinde sa devina cleioasa spre gumoasa in timp.

Vaselina cu molibden este la fel de buna precum cea cu grafit, cu un coeficient de frecare si mai mic, tinde sa ramana acolo unde o pui - e dificil de curatat, si nu e afectata de umezeala in aceeasi masura cu cea cu grafit. Drept urmare, e mai buna pentru angrenaje de viteza. Cica ar fi singura vaselina de lubrifiere care-si mentine proprietatile in lipsa unei atmosfere :)

Vaselina cu PTFE/Teflon ar fi in teorie cea mai buna, si exista in combinatii variate de ulei/vaselina de baza si, in functie de uleiul de baza, poate fi folosita pe metal, plastic, lemn samd. In functie de utilizari exista si combinatii de PTFE cu MoS2 sau grafit.

E, acum vaselina aia albastra pentru rulmenti imi poate spune cineva ce proprietati are? :D comparativ cu cele de mai sus? Ca nu am gasit nici o informatie specifica si nici comparativa, iar fisele tehnice ale diversilor producatori n-au reusit sa-mi spuna prea multe.

ursamajor
25 Oct 2012 19:33


După intervenția mea anterioară pe acest topic, am cumpărat un tub de LiquiMoly LM47 cu MoS2 (tub de 400g, n-am găsit d-ăla mic de 100g) și cred că e cea mai bună opțiune pentru monturile noastre, care, s-o spunem cinstit, nu-s roți de buldozer sau mecanisme grele. Proprietatea cea mai avantajoasă a acesteia, dp meu dv, e că aderă și e durabilă. Bonus proprietățile de ungere foarte bune.

catalin dumitru
25 Oct 2012 20:40


Fara vaselina siliconica !

In timp , ajutata de particulele de metal ,capata proprietati adezive serioase.

Mai degraba cu ulei de masline , daca tine etansarea . La frig oricum se face ca o vaselina semisolida. Eu ung cu ulei de masline aparatul de ras.

catalin.