-----------------------------------
uzunu
18 Dec 2010 19:34

Posibila &quot;Mare cometa&quot; in 2011?
http://en.wikipedia.org/wiki/45P/Honda-Mrkos-Pajdusakova

Foarte pe scurt, 1.6 km de gheata si roca vor trece la 0.06 AU de Pamant. Se pare ca-i cea mai "stransa" apropiere dintre cometa si o planeta in intervalul 1900-2043 ( http://cometography.com/pcomets/045p.html ). Nu cred ca avem de ce ne teme, insa cred ca vom avea parte de niscaiva poze spectaculoase.

Dan Vasiliu
18 Dec 2010 20:08


Despre asta e vorba?

http://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?sstr=45P;orb=1

uzunu
18 Dec 2010 21:03


Intr-adevar. Intre timp am mai sapat putin si am descoperit ca la momentul de maxima apropiere se va vedea doar din emisfera sudica.

Dan Vasiliu
18 Dec 2010 21:26


Incepem sa ne facem bagajele?  :wink:

MariusP
18 Dec 2010 21:53


Daca se genereaza efemeridele cometei pe site-ul dat de Dan Vasiliu, pe o perioada intre iulie - noiembrie 2011, se observa ca desi distanta Pamant-cometa va fi minima pe 15 august, cometa va fi putin stralucitoare (magnitudine totala in jur de 8 ). Dupa ce va trece de periheliu, va fi vizibila si din emisfera nordica, iar stralucirea cometei va creste pana la magnitudinea 6 pe 25 septembrie, chiar daca va fi la o distanta de 10 ori mai mare de Pamant decat in august...

Deci, parerea mea e ca nu va avea cum sa fie o "mare cometa", ci doar una interesant de observat cu telescoapele si eventual cu binoclul.

Dan Vasiliu
19 Dec 2010 00:12


Q.E.D.  :wink:

decebal_radu
06 Apr 2011 13:51

vizibila din emisfera sudica?
Buna ziua.
Cumva aceasta este cometa despre care se vorbeste aici?

http://www.youtube.com/watch?v=m-JM2Yo_m58&feature=channel_video_title

MariusP
06 Apr 2011 15:32


Nu stiu ce-i chestia aia filmata, dar sigur nu e cometa 45P/Honda-Mrkos-Pajdusakova.

Blakut
07 Apr 2011 13:03


Daca se genereaza efemeridele cometei pe site-ul dat de Dan Vasiliu, pe o perioada intre iulie - noiembrie 2011, se observa ca desi distanta Pamant-cometa va fi minima pe 15 august, cometa va fi putin stralucitoare (magnitudine totala in jur de 8 ). Dupa ce va trece de periheliu, va fi vizibila si din emisfera nordica, iar stralucirea cometei va creste pana la magnitudinea 6 pe 25 septembrie, chiar daca va fi la o distanta de 10 ori mai mare de Pamant decat in august... 

Astia iau in calcul si posibilitatea unei cozi spectaculoase /"aprinderi" din cauza soarelui?

MariusP
07 Apr 2011 15:13


In estimarea magnitudinii intra un parametru numit indice de luminozitate, daca nu ma-nsel, care tine de activitatea cometei in raport cu distanta pana la Soare. Oricum, eventualele cresteri bruste in stralucire nu pot fi prevazute...

Mike23
30 Iun 2011 01:02


Cam care ar fi diferenta dintre cometa de anul trecut(Hartley) si cea de anul acesta? Ma refer la luminozitate.

Mihai

MariusP
30 Iun 2011 10:07


Daca nu apar diferente de stralucire fata de efemeride, atunci 45P/Honda-Mrkos-Pajdusakova va fi mai putin stralucitoare decat a fost 103P/Hartley 2 in octombrie-noiembrie 2010 si va atinge maximul de stralucire pentru scurt timp. Alt dezavantaj major va fi distanta aparenta mica fata Soare (elongatia), de doar 20-30 grade fata de 110-120 grade cat a fost la 103P/Hartley 2.

Mike23
30 Iun 2011 13:42


Sa speram ca o sa avem parte de o priveliste frumoasa la momentul respectiv.
Multumesc de lamuriri

Mihai