-----------------------------------
Teo
08 Dec 2010 16:04

SOARELE - observat si fotografiat de incepatori
Astazi am iesit  cu mic, cu mare
ca sa mai privm spre Soare !

Va place rima ? NU e vorba doar de rima, ci de realitate. :D
Am iesit in spatele blocului cu lunetica mea solara de 70mm/300 mm si acolo am intalnit un grup de entuziasti si curiosi in acelasi timp.
Un tanar invatacel s-a aratat foarte interesat de observarea soarelui prin proiectie, dupa cum o veti vedea in doua clipuri de mai jos si in poze :)


 











Teo
08 Dec 2010 16:11


Aici atasez si cele doua clipuri cu Soarele filmat azi prin proiectie.

Primul filmulet il gasiti aici :
http://www.youtube.com/watch?v=8Ujw427hRGQ


Iar al doilea il gasiti aici :
http://www.youtube.com/watch?v=HHoA9NhClr4

Cristi M.
08 Dec 2010 16:32


Felicitari pentru observatii si pentru popularizarea astronomiei!

Teo
08 Dec 2010 16:34


Multumesc ! :) 
Asteptam si alte imagini ale Soarelui luate de incepatori .

Erwin
08 Dec 2010 23:29


Felicitări, Teo! Ești neobosit și îți doresc ca Moș Crăciun să-ți răsplătească eforturile!  :D 

Și cățelul s-a uitat
La soarele proiectat
Și la pete n-a lătrat? 

:lol:

Teo
08 Dec 2010 23:44


Mersi mult, Erwin ! :)
La fel iti doresc si eu, si doresc asta tuturor colegilor de pasiune de pe forum ! :)
Fie ca Mos Craciun sa ne aduca tuturor cer senin toti anii de aici inainte si instrumente astronomice performante, impreuna cu multa rabdare si dorinta de a face cat mai multe observatii !

RobertG
24 Apr 2011 14:34


Pata 1193. 1195/1196 nu am reusit sa le filmez satisfacator din lipsa unor filtre adecvate. M-am multumit cu obs. vizuala a lor.
130/650- baader ND5 - barlow2x - webcam Canyon.

L.E.
Pana la urma, dat fiind faptul ca sunt la rubrica incepatori o sa pun si poza(urata) petei 1195 luata ieri.
Webcamul meu imi face o figura nasoala, are un fel de AGC intern care nu e accesibil pt. reglaje din soft.
Daca se depaseste un anumit prag de iluminare se inchide automat sau genereaza niste zone intunecate peste imagine. E chinuiala de pe lume cu ea la obsevatii solare. Va urma un filtru polarizator variabil.

AstroFire
24 Apr 2011 22:18


22.04.2011 si 23.04.2011

Fotografiat cu o camera compacta Benq

Teo
24 Apr 2011 22:37


Felicitari ! Imaginea a doua imi place mai mult.
Ce filtru ai folosit ? Ce instrument ?
Nu strica daca postai si o imagine de ansamblu cu toata fotosfera solara la un grosisment mai mic.
Pentru ca tot ai postat numai un grup de pete, vin si eu cu acelasi grup fotografiat azi la Bucuresti prin luneta mea homemade 80 mm/900 mm filtrul folosit fiind folie Baader. Camera este un Fujifilm Finepix A 900.

AstroFire
24 Apr 2011 23:01


Da, prima nu este reusita, dar am pus-o pentru comparatie (evolutia petelor in 24 de ore). A fost singura facuta pe ziua aceea pentru ca s-a innorat.

Am folosit un mak de 127 pe un EQ1 (imposibil nu? cu montura aceasta. Am mai adaugat niste contragreutati pana voi cumpara alta) si un filtru Baader ND5

RobertG
25 Apr 2011 13:43


Soarele azi, cer nu foarte bun, pîclă fina. Am folosit doar canalul RED al webcamului, si filtru IR se pare ca merge mult mai bine.
Filmarea:
http://www.youtube.com/watch?v=py7MRWmj3qs

AstroFire
25 Apr 2011 14:16


25.04.2011

RobertG
05 Mai 2011 13:30


Soarele azi. Petele 1125/1124/1123.

MariusP
05 Mai 2011 14:02


Regiunile active (Active Regions, AR, grupuri de pete) sint numerotate corect astfel: 1205, 1204, 1203 ( http://sohowww.nascom.nasa.gov/data/synoptic/sunspots_earth/sunspots_1024_20110505.jpg )...  :wink:

RobertG
05 Mai 2011 23:35


Da, din graba am gresit numerotatia, scuze  :)

RobertG
06 Mai 2011 13:13


Evolutia petelor 1205/1204/1203 in aproximativ 24 ore, si pata solara 1207.

CristiB
07 Mai 2011 11:53


Un apus de Soare la 5 minute dupa rasarit!!

CristiB
07 Mai 2011 11:55


Apropo, cine credeti ca e in aceasta fotografie, sa fie Bin Laden?  :)  Se uita cam spre Vest.

mflorian
30 Sep 2011 11:08


Explorez în continuare posibilitățile oferite doar de echipamentul foto, momentan neavînd nici un fel de dotare astro.
Azi am abordat soarele. Am folosit Nikon D7000 cu obiectiv 70-300 f/4.5-5.6 și deoarece nu am avut răbdare să aștept pînă îmi sosește folia Baader, am folosit 2 filtre foto pentru polarizare circulară. Primul se montează normal iar al doilea inversat. Atenuarea este foarte bună, dar fotografiile au o accentuată dominantă albastră, ca atare, le-am convertit la alb-negru. De aici deduc faptul că acestă soluție este discutabilă în privința spectrului care ajunge la senzor. Am reținut două cadre pe care le-am prelucrat în mod diferit, primul pentru a evidenția petele, iar al doilea pentru a scoate în evidență detaliile de pe suprafața Soarelui.
Așadar, recolta:

valy
30 Sep 2011 11:31


D7000, iami. Interesanta combinatia cu 70-300.
La ce diafragma ai facut cadrele? Ce timp de expunere? ISO?

Au iesit ceva detalii. Oricum si cu filtru ies ciudat, mie imi apar mov, o fi de la white balans si nu neaparat de la spectrul care trece prin el.
Ai incercat filmare si stack?

mflorian
30 Sep 2011 11:53


Am folosit prioritate de diafragmă și am pus diafragma pe f/9.0 deoarece obiectivul respectiv are performanțe optice maxime la această valoare. 
Mi-a rezultat un timp de 1/8000 la ISO100 (am ales minimum, că oricum aveam lumină gîrlă) și în plus am mai tras și de Exposure Bias în jos, la -5 EV.
Cît despre balansul de alb, cred că la intensitatea luminoasă a Soarelui, cam orice reglaj este inutil. 

Am încercat și filmare cu stack, dar mi-a ieșit o imagine mai slabă, deoarece pe film nu pot face procesări. Pe imaginile statice am făcut procesări destul de intense cu Capture NX2 (am tras RAW, bineînțeles) ca să scot ceva detalii și ca să compensez cumva dinamica imensă.

valy
30 Sep 2011 12:00


Incearca setari manuale, nu-l mai lasa pe Av sau Tv + compensari  ca nu are rost. bani ca ai folosit live view+lupa+focus manual.
Nu poti face procesari pe film? Pai nici nu e nevoie. Il pui cum e in registax si vezi ce iese, n-ar trebui sa faci procesari daca filmarea e cat decat buna. Procesezi rezultatul. Sunt curios cum arata pe film si dece zici ca nu iese mai bine decat in poza. Desi e posibil ca prin filtrele respective chiar sa nu iasa nimic, deci rabdare pana la filtrele dedicate.
Iar daca chiar vrei procasare, ai virtualdub, are o serie de scripturi pt. orice vrei: levels, curves, noise, contrast, stralucire, wb, etc, si mai ales crop ca nu ai nevoie de tot cadrul la focala de 300mm.

mflorian
30 Sep 2011 12:28


Incearca setari manuale, nu-l mai lasa pe Av sau Tv + compensari  ca nu are rost.La acest tip de expunere m-a interesat să setez doar diafragma și ISO, timpul oricum este extrem de scurt, așa că nu mă interesează prea tare: ce mi-e 1/8000, ce mi-e 1/6400? Tot cam aia e.

Nu poti face procesari pe film? Pai nici nu e nevoie. Il pui cum e in registax si vezi ce iese, n-ar trebui sa faci procesari daca filmarea e cat decat buna. Procesezi rezultatul. Sunt curios cum arata pe film si dece zici ca nu iese mai bine decat in poza.
Iar daca chiar vrei procasare, ai virtualdub, are o serie de scripturi pt. orice vrei: levels, curves, noise, contrast, stralucire, wb, etc, si mai ales crop ca nu ai nevoie de tot cadrul la focala de 300mm.Consider că am control mult mai bun prin procesarea fișierelor RAW decît la procesarea unor fișiere bitmap (deoarece, în esență, fiecare cadru al filmului este un bitmap).
E drept că nu am insistat prea mult pe varianta Registax, am filmat, am procesat, nu mi-a plăcut ce a ieșit și am șters. 

Aș vedea, mai degrabă, un alt flux de prelucrare:
-fotografiat RAW în rafală
-procesat primul cadru manual și apoi următoarele cu batch
-scos tiff
-procesat cu Registax.
Momentan nu pot verifica acest flux, deoarece tocmai s-a înnorat.


Dar, intuiesc faptul că nu în postprocesare este esența pozatului Soarelui, ci în filtrarea luminii înainte să ajungă pe senzor. Acolo cred că se pot face îmbunătățiri spectaculoase.

valy
30 Sep 2011 12:36


Full manual iti permite setarea tuturor parametrilor, si ai siguranta ca intr-o sesiune de fotografiere nu se trezeste meteringul sa mai varieze cand iso, cand timpul, cand diafragma. De aceea zic manual. Mai ales la astrofoto unde conditiile sunt dubioase.

Legat de flow parerea mea e ca:
- rafala are cateva dezavantaje: multe cadre, vibreaza ca se ridica oglinda
- filmare are cateva avantaje: 1 min la 30fps = 900 de cadre iar la stacking e bine sa ai cat mai multe. Fa un calcul cate rafale tragi sa ajungi la cifra asta. Problema e cat demult compreseaza si daca stack-ul poate compensa compresia si poate bate cadrele individual trase raw si stackuite.

Conteaza mult si filtrul.

Spor.

ursamajor
08 Oct 2011 17:44


M-a găsit și pe mine taman azi când e plin de nori.

Teo
08 Oct 2011 17:51


M-a găsit și pe mine taman azi când e plin de nori.

Lasa ca e bine ! Intentia conteaza... :D

ursamajor
08 Oct 2011 18:12


Ehehe, doar ce-am terminat de pus folia într-o cutie de mâncare, rezultând un filtru artizanal foarte bun. Or veni ele și zile cu soare...  :mrgreen:

ursamajor
11 Oct 2011 16:05


Încă una tot de-atunci.

ursamajor
12 Oct 2011 17:31


Azi, Brăila, 17.15 timp local.

Canon 550D + 55-250IS, la capătul tele, crop 100%.

ursamajor
20 Oct 2011 18:40


Azi, 17.30, Brăila.

Cu ce soft aș putea face panoramă din mai multe poze, fiindcă programele de panorame obișnuite nu reușesc să unească corect componentele?

Teo
20 Oct 2011 19:03


Foarte fumos ti-au iesit !
Felicitari !

In ceea ce priveste panoramele, eu folosesc AUTOPANO PRO.
Nu am incercat la astro, decat la peisaje terestre.
Este un program foarte bun pentru asa ceva si il folosesc de vreun an.

Vezi ca se gaseste free pe net daca stii unde sa cauti...ma intelegi....

Iata si pagina oficiala : http://www.kolor.com/

Andi
20 Oct 2011 19:15


cristib,
în frumoasele fotografii solare, sub discul Soarelui, apare un arc de lumină; este de natură instrumentală sau este un fenomen de optică atmosferică?
Arcul de lumină este în vârful săgeților.

ursamajor
20 Oct 2011 19:18


Foarte fumos ti-au iesit !
Felicitari !

In ceea ce priveste panoramele, eu folosesc AUTOPANO PRO.
Nu am incercat la astro, decat la peisaje terestre.

Mersi mult!

Ehehe, eu folosesc PTgui, cică cel mai bun soft pt. panorame și Hugin, total gratuit. Din păcate, niciunul nu se descurcă cu Soarele. La terestru merg de le sfârâie călcâiele.


Am făcut și-un avi, dar rezultatul nu mă mulțumește. N-am avut decât vreun sfert de oră Soarele în telescop, că am făcut din casă.

ursamajor
20 Oct 2011 21:39


Până la urmă am reușit. :mrgreen:

Teo
20 Oct 2011 22:41


A iesit minunat !  :D 
Poate ne spui si ce program ai folosit pana la urma, ca sa incerc si eu eventual la Luna. ;)

ursamajor
21 Oct 2011 08:20


Mersi. PTgui, am folosit alinierea manuală.

CristiB
21 Oct 2011 16:42


cristib,
în frumoasele fotografii solare, sub discul Soarelui, apare un arc de lumină; este de natură instrumentală sau este un fenomen de optică atmosferică?

Cu siguranta e de la atmosfera, fenomenul apare succesiv in mai multe din fotografiile postate. Se observa ca acesta se inchide spre sfarsitul postarii. Instrumentul folosit a fost un Equinox 80 impreuna cu un Canon 500D.

ursamajor
21 Oct 2011 18:20


Și cealaltă formațiune, tot dintr-un clip. Din păcate, turbulența din gura ferestrei și-a spus cuvântul.

Andi
21 Oct 2011 22:54


cristib,

Cu siguranta e de la atmosfera, fenomenul apare succesiv in mai multe din fotografiile postate. Se observa ca acesta se inchide spre sfarsitul postarii. Instrumentul folosit a fost un Equinox 80 impreuna cu un Canon 500D.

Daca este un fenomen de optica atmosferica ar trebui sa il putem denumi sau explica.
Eu nu am gasit nimic asemanator de optica atmosferica.
Poate ne ajuta alti observatori ai cerului.

ursamajor
22 Oct 2011 08:04


Probabil "fenomenul" e datorat unei distribuții/neuniformități ciudate a stratului noros (cred că acolo era o zonă mai curată) și a unui ușor lens flare, care este oarecum mascat de strălucirea Soarelui.
Oricum, sper să nu se supere autorul, dar mi se par declanșări banale pentru un topic de astrofoto.

CristiB
22 Oct 2011 13:01


Oricum, sper să nu se supere autorul, dar mi se par declanșări banale pentru un topic de astrofoto.
Nici o suparare!

auriga
23 Oct 2011 04:07


eu cred ca sunt (cel putin partial) reflexii ale obiectivului/filtrului (ai avut?), combinate cu dynamic range insuficient: exemplu [url=http://www.scirocco.ro/blog/eclipsa/eclipsa1.jpg]eclipsa partiala de soare fotografiata cu un 17-85 cu filtru uv si o sticla fumurie, contrastul a fost marit mult (raw).

CristiB
23 Oct 2011 13:36


eu cred ca sunt (cel putin partial) reflexii ale obiectivului/filtrului (ai avut?), combinate cu dynamic range insuficient: exemplu 

Nu am inca un filtru, pe post de obiectiv a fost luneta de 80, dar poate mai prind un moment cu soare sa fac fotografii in aproximativ aceleasi conditii si poate ne lamurim. Insa nu stiu unde le voi posta ca vad ca aici la incepatori nu e bine!  :)

Laurentiu
23 Oct 2011 13:39


cristib,

Reflexii in optica instrumentului.

cgsorin
20 Noi 2011 16:04


Soarele in 19.11.2011, intervalul orar 12-13.

emilf
03 Dec 2011 17:56


Astazi am profitat de Soare care a evoluat pe un cer impecabil.
Autorul a fost tot dobul de 203, cadrele intregi sint afocale prin oculare de 26 si 17mm cu Canon A560, iar cele de detaliu sint luate cu ccd Neximage si filtru UvIr cut.
Totul s-a realizat printr-un petic de folie pusa pe gaura din capacul aperturii.
Uitasem sa spun ca am fost nevoit sa fac un cilindru de carton potrivit exact pe deschizatura de la truss pentru ca deranjeaza lumina ce intra in traseul optic, noaptea nu este nici o problema.

Teo
05 Dec 2011 00:53


Fain !

Se vede si granulatia solar&#229;. :)

naik0n alex
15 Dec 2011 20:28

bravo
Foarte reusite poze. Bafta in continuare!

Teo
23 Dec 2011 15:43


Soarele, azi 23 Dec. 2011, la Bucuresti.

Desi de abia a suras printr-o perdea groasa de nori, am putut sa ii fur cateva clipe.

Teo
27 Dec 2011 15:18


Azi am prins din nou cateva clipe senine.

Profitand de ele, am reusit sa fotografiez Soarele.

Am utilizat luneta mica, SW 70/500 mm.  

Filtru : Folie Baader pt. vizual.  Aparatul foto : Canon EOS 400 D. 

Foto afocala la ocular.  Ocular " APO Sky-Watcher Zoom 8-24 mm ".

Stiu ca poza este umbrita putin pe partea dreapta, dar era cadrul cu detaliile cele mai bune pe care am reusit sa il prind la ocular.

Pentru mai multe detalii, dati click pe poza, pentru a face zoom.

Gaman Gabriel
19 Feb 2012 18:28


Astazi a iesit in sfarsit Soarele  :D .
Temperatura a crescut pana la 15 grade Celsius si am luat telescopul repede si l-am indreptat spre Soare.Noul filtru face o treaba buna,si telescopul la fel dupa un upgrade.Mai jos va prezint cateva fotografii procesate cu Soarele azi (19 februarie 2012).Am folosit un filtru solar din sticla metalizata,de la firma Seymour Solar.Fotografiile sunt prelucrate pentru evidentierea mai multor detalii.

RobertG
11 Mar 2012 14:44


O filmare rapida la pata 1429. Din pacate cred ca nu am focusat prea bine, dat fiind faptul ca abia vedeam pe ecranul laptopului, si ma grabeam caci norii se pregateau sa acopere soarele. Va prezint totusi poza rezultata facuta cu Bresser 76/700 barlow 2x si webcam in plan focal, si binenteles folie Baader.

bogdan
07 Apr 2012 14:55

soarele azi, 7 apr
salut! tocmai ce am primit adaptorul t2/inel pentru dslr si filtrul solar. cam multi nori dar am reusit sa observ pata 1450. in schimb nu prea am reusit sa focalizez corespunzator.

emilf
07 Apr 2012 17:49


Am reusit totusi sa prind ceva la Soare cu tot vintul care si-a facut datoria in forta.
Am prins si AR 1450 care era cam singura.
Ca sa pot folosi flex-tube pe timp de zi am fost nevoit sa potrivesc in spatiul liber un tub din carton care sa impiedice lumina sa intre in traseul optic.

mflorian
22 Mai 2012 15:40


Astăzi am terminat de procesat un film de 1200 de cadre, făcut în 12 mai.

ursamajor
22 Mai 2012 15:52


Superbe detalii. La ce rezoluție e filmul? Cuplat direct la Hyperion?

mflorian
22 Mai 2012 16:05


Filmul este la rezoluția maximă a aparatului, de 1920x1080. 
Ocularele Hyperion au la vizor un filet M43 și cu un adaptor M43->T2 se poate atașa body-ul aparatului foto, printr-un inel T.

ursamajor
22 Mai 2012 16:06


Oops, mi-ai băgat un șarpe pe gât! Încep să strâng mălai pentru un Hyperion. :mrgreen:

valy
22 Mai 2012 16:16


E misto hyperionul exact din motivul asta: http://img34.imageshack.us/img34/5668/imgp6989.jpg

Dar mai poti si asa: http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p280_Adapter-fuer-Okularprojektion---Fokalfotografie---2-.html

ursamajor
22 Mai 2012 16:21


Hyperionul e tentant prin aceea că-l poți folosi și la vizual. Știam că dacă folosești niște inele, poți modifica și focala, la unele.

ursamajor
22 Mai 2012 18:44


Am prelucrat și eu un clip mai cu atenție și am obținut asta.

valy
22 Mai 2012 20:40


Cred ca mai merge putin contrast ca sa scoti in evidenta si mai mult detaliile.
Spor.

emilf
22 Mai 2012 21:26


Imi place cum a iesit, ceva detalii putem afla dom..sef ? :D

ursamajor
22 Mai 2012 21:40


Dacă e vorba de pata mea, e un stack al unui clip (vezi [url=http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=92245#92245] de aici în jos ) făcut prin Bresser 70/700, Barlow 2x, cu Canon 550D, crop movie mode. Apoi, am stăckuit în Registax 6, wavelets și prelucrat într-un soft de editare foto, cu pluginul Nik Efex Pro. :mrgreen:
O să postez aici, de azi-nainte, că dincolo sunt băieții cu gologanu', tip Ha.
Ulterior, am refăcut și panorama din cele două imagini full HD, sharp-uite cu Astra.

Grupate, aici: http://ursamajorro.blogspot.com/2012/05/sun-21052012-braila-romania.html

ursamajor
23 Mai 2012 21:08


Cred ca mai merge putin contrast ca sa scoti in evidenta si mai mult detaliile.
Spor.

Mai mult de-atât nu iese. Oricum, pentru o jucărie de lunetă nu e rău deloc.

Edit: Încă una, tot din Soarele ăla de sus.
Și varianta cu Avistack a petei răsprelucrate.

ursamajor
25 Mai 2012 13:17


Dacă Soarele full în cele de mai sus a fost obținut din două clipuri full HD stack-uite cu Registax, apoi pozele fiind unite cu PTgui, de data asta am folosit două RAW-uri CR2 de la 550D, la 18 MPix fiecare, unind pozele cu același PTgui și prelucrându-le ulterior. Eu zic că detaliile sunt mult mai bune.
Oricum, scuzele mele pentru "hijacking the topic", dar este ultima poză cu Soarele din 21.05.2012 pe care o mai atașez.
Tranzit ușor tuturor! Și venusian, și intestinal.  :mrgreen:

ursamajor
26 Mai 2012 20:30


Astăzi, 26.05, printr-un văl de nori... n-am apucat nicio fereastră.
Dintr-un singur RAW, la focala lunetei Bresser 70/700, fără Barlow de data asta.

ursamajor
28 Mai 2012 19:17


Niște pete dintr-o sesiune anterioară.

Gaman Gabriel
02 Iun 2012 14:57


Soarele astazi , 2 iunie 2012.

Am rezolvat problema cu telefonul,era o problema de focalizare si din aceasta cauza fotografiile nu erau clare.Practic,camerei nu ii placea focalizarea,trebuia sa fac imaginea neclara si apoi sa focuseze ea singura.Sunt foarte multumit de rezultate.

Locatia : comuna Poduri,judetul Bacau
Data : 2 iunie 2012
Ora : 13-14:30
Telescop : Dobson SkyWatcher 8''
Oculare : Celestron NexStar 40mm,Plossl 17mm,Plossl 13mm.
Camera : Samsung U900
Filtru solar : Astrozap 238mm

UFO
03 Iun 2012 02:23


dupa cum vad fotografiile de mai sus, o sa iasa un Venus pe cinste, numai sa fie senin. Comparativ cu detaliile petelor. Repet ideea ca fotografiile sa fie folosite ulterior pentru stabilirea paralaxei, deci nu neglijati sincronizarea camerelor cu timpul UTC.

ursamajor
10 Iun 2012 22:58


Azi, Soarele.

ursamajor
11 Iun 2012 08:52


Altele, ceva mai mari &#537;i cu altă perspectivă.

ovi1001
11 Iun 2012 12:33


@ursamajor, ce filtru folosesti la soare?

ursamajor
11 Iun 2012 12:54


Folie pentru vizual ND5, din păcate pentru foto încă n-am. :cry:

ursamajor
16 Iun 2012 22:33


Soarele azi, varianta mea.
Bresser Skylux "Lidlscope" 70/700 + Barlow 2x/GSO 5x + Canon 550D.
Registax 6 + ceva Astra Image.
A doua e detaliul câmpului ce include cele două zone/grupuri cu pete (unele mai mari, altele mai pu&#539;in pronun&#539;ate), iar a treia e detaliul detaliului...
Oricum, priveli&#537;tea a fost frumoasă &#537;i la ocular.

ursamajor
16 Iun 2012 23:23


&#536;i varianta cu avistack a detaliului.

UFO
17 Iun 2012 03:36


"picături de cerneală pe Soare, ce î&#537;i scrie tranzitul ?" Frumoase detalii, de&#537;i exagerate un pic. Cre&#537;tere la jocul umbră-penumbră în ciuda granula&#539;iei ?.

ursamajor
17 Iun 2012 19:46


Câteva dintre cele mai bune clipuri "prinse" ieri:

http://www.youtube.com/watch?v=VkVXkwnVVEg&feature=plcp
http://www.youtube.com/watch?v=5PNdNe4XPI4&feature=plcp
http://www.youtube.com/watch?v=0_B0jZ0ZGpk&feature=plcp
http://www.youtube.com/watch?v=WBj-DpWtW1A&feature=plcp

valy
18 Iun 2012 00:23


Desene in carbune :). Par defocusate..sau ceva..

L-am prins si eu azi :)

emilf
18 Iun 2012 00:33


Tare !
Parca ar avea equatorial belt  :D .

valy
18 Iun 2012 01:06


Da de asta ce zici? Asa da sunspot bimotor!

ursamajor
18 Iun 2012 07:57


La noi în junglă, nu trec decât păsărici.

ursamajor
27 Iun 2012 19:17


Primele teste la abia sosita Skywatcher 90/900. Am observat suficient de clar trei grupuri de pete, a&#537;a cum se poate vedea &#537;i în foto. Am insistat asupra celui mai mare, dar &#537;i mai bine plasat spre centrul discului solar.

Sus-numita + folie vizual + Barlow 2x + Canon 550D + Registax 6. Curând, trecem pe folie foto. :mrgreen:

ursamajor
27 Iun 2012 22:26


&#536;i full, o singură expunere jpeg.

ursamajor
29 Iun 2012 22:02


Azi, 29.06.2012. Din păcate, poza full am făcut-o la urmă, când au început să se adune norii. Cele 3 mari grupuri de pete sunt în detaliu. Seeing-ul n-a fost prea grozav...

ursamajor
30 Iun 2012 07:24


Am uitat una.  :mrgreen:

auriga
30 Iun 2012 13:42


am facut si eu o incercare azi, cu o camera meade dsi mono, filtru solar nd5 + h-alpha 7nm, ed100 si un barlow 2x meade. setari cam 'la nimereala' in registax 6, pe care nu-l cunosc deloc.

valy
30 Iun 2012 22:39


Ursa, auriga, vad ca va place sa innegriti centrul petelor, cel putin pentru gustul meu :).
Ultima poza are niste dungi suspecte.

Un soare cu pasarele si de la mine.
Spor.

iuli72an
01 Iul 2012 20:58


Soarele fotografiat astazi 01.07.2012.
Am folosit DSLR-ul si filtru solar.
NU am folosit Registax! Doar Color correction, Contrast, Luminozitate si Gamma Correction.

iuli72an
02 Iul 2012 20:36


Soarele azi....02.07.2012.
Am facut o filmare cu Webcam-ul din dotare...
Desi am constatat cateva aberatii cromatice in jurul petelor (trebuie sa verific colimarea)...totul pare oarecum OK.

Editat cu Registax 6...apoi ceva contrast cu IrfanView....

Sper sa va placa...

ursamajor
02 Iul 2012 22:53


Rezultatele sunt bune.

Eu, pe o turbulen&#539;ă absolut groaznică, n-am reu&#537;it să ob&#539;in ce-a&#537; fi vrut, la un a&#537;a aspect "turbat" al Soarelui.

iuli72an
03 Iul 2012 01:02


Rezultatele sunt bune.

Multumesc enorm... si ale tale sunt super... 

Am avut si eu tot la fel e multe tubulente, mai ales ca filmarea a fost facuta la ora 19:00-19:20, deci oarecum aproape de apus.

Observ si la tine, zonele mai lumonoase intre negru si gri mai inchis...cred ca tot de la aberatiile cormatice. Eu am incercat sa le corectez cu "RGB...croma..." nu mai stiu cum ii spune functiei in Registax.

Cer senin.

ursamajor
03 Iul 2012 09:39


Nu, nu e de la cromatism (e infim la 90/900), e de la turbulență și de la trasul de slidere la wavelets, pentru a scoate nițel sharpness. Am pierdut o groază de timp poate-poate iese ceva acceptabil, fie cu Registax, fie cu Autostakkert și la unele prelucrări am preferat prima variantă, la unele pe cea de-a doua.
Fenomenul descris de tine apare când obiectul vizat se apropie de orizont și nu ține neapărat de cromatismul obiectivului lunetei, ci preponderent de refracția atmosferică. Apare shiftingul de roșu și albastru ca în clipul meu: http://www.youtube.com/watch?v=l3y1IzkmeYY&feature=plcp când Venus era apropiat de orizont.

ursamajor
04 Iul 2012 23:11


Azi, turbulen&#539;ă ceva mai mică, dar tot existentă.

SW 90/900 + Barlow 2x + Canon 550D. Revin mâine cu încă o serie, că nu le-am terminat de lucrat.

ursamajor
05 Iul 2012 18:04


O păsărică peste Soare.

Din păcate, nu acceptă gif mai mare de 1 MB, iar cel full HD are 15 MB. Gif-ul animat a fost făcut din 25 de secven&#539;e full HD. Evident, acesta e redimensionat.

Clipul, aici: http://www.youtube.com/watch?v=VBYnNskNsZw&feature=plcp

Celelalte stackate mai sus, aici:

http://www.youtube.com/watch?v=9hFWn-eEuGg&feature=plcp

http://www.youtube.com/watch?v=GYhpSNTcAOw&feature=plcp

&#536;i aici: http://ursamajorro.blogspot.ro/2012/07/sun-04072012.html
http://ursamajorbr.blogspot.ro/2012/07/wonders-of-nature.html

ursamajor
06 Iul 2012 16:54


Tot cu Registax 6 ies cel mai bine.

UFO
07 Iul 2012 09:00


Detaliile in pete sunt exceptionale. Se văd cu u&#537;urin&#539;ă câmpurile electromagnetice. Faină &#537;i pasărea aceea...  din gif. Mă amuză copios. Oare păsărica o &#537;ti cât de celebră a devenit ? Pariez că a trecut inten&#539;ionat prin câmpul tău, doar ca să apară în poză. :x

Gaman Gabriel
08 Iul 2012 18:36


Un Soare turbulent de la mine  :lol: . Canicula mare aici,nici nu am stat mult la observatii solare,pentru ca am avut un seeing prost iar telescopul se incinsese rau.

Detalii :

Telescop : Dobson SkyWatcher 8''
Camera : Sony DSC-S5000
Program de procesare : Picasa
 
Nu am reusit sa obtin o fotografie mai clara.  :(

ursamajor
08 Iul 2012 18:40


Dacă tot vrei să faci foto, trebuie să iei măcar un body de dSLR. 
E problema ta ce faci (ai făcut) cu finanțele proprii, dar eu aș fi economisit de la filtrele alea solare și aș fi luat un dSLR, fie și SH. Cu săpuniera aia n-ai să atingi limitele telescopului.

valy
08 Iul 2012 23:38


Acolo probabil e putin defocusat. Nu stiu ce sapuniera este dar daca filmezi afocal, fie si VGA, tot scoti ceva detalii.

Catalin Paduraru
09 Iul 2012 00:41


Dupa ce pui aparatul in spatele ocularului incearca sa acorzi o atentie mai mare focalizarii. Imaginea este neclara/defocalizata. 

Spor!

valy
09 Iul 2012 12:07


Am gasit asta: http://stargazerslounge.com/topic/153712-simple-white-light-solar-imaging/

ursamajor
09 Iul 2012 14:38


Acolo probabil e putin defocusat. Nu stiu ce sapuniera este dar daca filmezi afocal, fie si VGA, tot scoti ceva detalii.

Cu 14 MPix înghesuiți pe un senzor cât un colț de unghie (1/2.3"), nu focalizarea e buba: iese soft poza. Dacă mai socotești și turbulența ai tabloul complet al limitelor acestei camera. Nu mai spun că expunerea e complet automată, iar de clip nu cred că poate fi vorba, în acest caz. Eu zic că e o performanță ce-a ieșit din ea, la 350 lei cât costă.

Singura cale de a obține ceva mai sharp, cred că e de a redimensiona poza și a-i aplica USM (unsharp mask) cu toptanul. Necazul e că, la culorile acelea turbate, riscul posterizării e evident.

Catalin Paduraru
09 Iul 2012 14:56


Pai ti-au iesit asa culorire fiindca nu era pe centru optic Soarele. 

Spor!

Gaman Gabriel
09 Iul 2012 14:57


Nu vreau sa iasa cu cearta...fotografia aia cu Soarele am si spus ca am facut-o in conditii rele. Mai bine nu puneam acea poza pe forum.

Mai am o fotografie cu Soarele,de pe 2 iulie. Este greu sa focalizez, pentru ca in acelasi timp focalizeaza si camera. Trebuie sa o las pe ea sa focalizeze singura imaginea,apoi sa adjustez eu pe parcurs. 

Acest topic este pentru incepatori, majoritatea incepem cu astfel de fotografii.
Va apreciez mult si fotografiile voastre, dar eu nu am echipamentul vostru,dar totusi incerc, nu ma dau batut. 

Ar trebui sa incheiem aici acest subiect si sa continuati sa postati fotografii cu Soarele, sa nu umplem forumul cu informatii in plus.

Numai bine! :)

ursamajor
09 Iul 2012 15:08


Nu e ceartă, sunt discuții argumentate.
Încearcă să faci ce ți-am spus eu, la asta din urmă chiar merge. Redimensionezi și dai nițel sharp.

Gaman Gabriel
09 Iul 2012 15:34


@ursamajor

Iti multumesc pentru sfaturi. Am redimensionat fotografia,am umblat pe la setari de culoare si luminozitate,apoi am aplicat Unsharp Mask. Am observat acum detalii mai frumoase, se pare ca fotografiile trebuiesc procesate. O sa tin minte asta pe viitor.

ursamajor
09 Iul 2012 15:38


E foarte importantă editarea, mai ales la astrofoto. O să te convingi pe măsură ce vei dori mai mult.

Daniyyel
09 Iul 2012 17:05


@ Gaman Gabriel si eu pozele astro ( Luna si Soare -atat imi permit) le fac tot cu o sapuniera Sony DSC T100 si scot ceva detalii, dar la fel imi e greu cu focusarea pentru ca imi bate lumina de la soare in ecran! 

Ca sa opresti camera sa focalizeze cum vrea ea, tu ai o functie numita Macro. Eu am si Macro close up (probabil si tu - dar e inutila  la ocular). 

Cand mai faci poze prin ocular, comuti pe functia Macro si sa vezi ce frumos focalizeaza. ISO il dai la 80 cat este minimum si expunerea eu o setez la -2. Si imi ies si culorile frumoase. 

Restul se fac la procesare! Eu vad ca ti-ai facut parasolar frumos la telescop asa ca nu ar trebui sa ai probleme cu imaginea care o vezi in ecranul camerei foto si poti focusa mai usor.

Gaman Gabriel
11 Iul 2012 18:47


Astazi am mai procesat o fotografie cu ajutorul programului Photoshop. In partea stanga a Soarelui observati o culoare mai inchisa pentru ca Soarele nu a fost pus in centru.

Am invatat o lectie foarte importanta : procesarea fotografiilor.

Vreau sa va multumesc din nou pentru sfaturi,in special lui ursamajor.
Functia ''Unsharp Mask'' mi se pare foarte utila.

P.S. : Nu stiu daca fotografia este buna, dar mie mi se pare ca este acceptabila.

Gaman Gabriel
02 Aug 2012 13:43


Soarele astazi, 2 august 2012

Conditiile de observare au fost destul de bune, turbulenta nu era foarte intensa.
Fotografiile sunt procesate.

Telescop : Sky-Watcher Dobson 8''
Filtru solar : Astrozap 238-244mm

Fotografiile aici : 
http://www.astrobin.com/16381/

http://www.astrobin.com/16382/

MrMxyzptlk
05 Aug 2012 17:10


Caetva fotografii facute de mine azi, 05.08.2012
Nu am adaptor pentru fotografiat, asa ca este tinut cu mana camera ...

MrMxyzptlk
19 Aug 2012 13:17


Fotografii din 19.08.2012

MrMxyzptlk
26 Aug 2012 15:14


Doua imagini facute in tabara AMAT prin telescop H-Alpha, pe una se vad foarte bine activitatea solara pe celalalt eruptiile solare. Fotografii facute prin metoda afocala.

MrMxyzptlk
30 Noi 2012 12:48


M-am jucat astazi, am incercat sa fotografiez soarele iarasi cu un telefon mobil :)) Si pe urma m-am jucat putin cu unsharp mask si color levels ca sa am pana la urma fotografia. Desigur va prezint si fotografia originala, sunt ceva artefacte pe imagine, vine ori de la camera, ori de la telescop ori de la ocular ... nu stiu :) Sper sa am o camera web in curand deticat imaginelor planetare, ma gandesc la Scopium

MrMxyzptlk
30 Noi 2012 14:00


Acest post poate fi sters. Thank you

ursamajor
30 Noi 2012 14:27


Uite aici:
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=104747#104747
cam la ce nivel poți vorbi de granulație la Soare. Cu un telefon cu senzor puchinos, zgomotos și cu rezoluție îndoielnică și cu prelucrări horror, nu faci decât să obții artefacte de prelucrare și să accentuezi zgomotul. Am mai spus-o, editarea foto în astrofotografie înseamnă peste 50% din munca necesară pentru a obține rezultate spectaculoase. Dar trebuie folosită cu bun gust și echilibrat.

Gaman Gabriel
30 Noi 2012 22:53


Soarele astazi, fotografiat in conditii destul de bune : 



MrMxyzptlk
01 Dec 2012 16:52


ursamajor e mai bine ca o prima incercare cu ToUcam si prima procesare cu Registax?

ursamajor
01 Dec 2012 17:00


E foarte bine! Ai două pete pe-acolo pe senzor, cred.
Oricum, cu timpul te dumirești tu ce și cum cu stack-urile astea. Repetitio est mater studiorum!

MrMxyzptlk
01 Dec 2012 17:21


Mersi. Am vazut petele, am si incercat sa curat, insa intre timp soarele a plecat ... La inregistrarile de noapte nu sunt vizibile asa ca nu stiu cand o sa testez cu soarele sa vad daca chiar au disparut, am curatat cu pompa cu aer de la aparatul de fotografiat ...

MrMxyzptlk
29 Dec 2012 15:47


O noua incercare la Soare de data asta cu camera DMK21.AU04.AS fiind prima data cand incerc sa fac cu camera asta. Nu am folosit niciun filtru

valy
30 Dec 2012 02:17


 Nu am folosit niciun filtruCum adica :)?

MrMxyzptlk
30 Dec 2012 09:11


 Nu am folosit niciun filtruCum adica :)?

Adica Filtru UV/IR cut sau Solar Continuum pentru a scoate mai mult din imagine :D Filtru solar sigur ca am folosit

Daniyyel
30 Dec 2012 17:31


Foarte frumos Mihaly! Daca mai aveai rabdare la focalizare iesea excelent!

Nu stiu daca stii, dar daca ai focuser crayford pe 150/750 tau mai poti strange cu inbusul (chiar sub surubul de blocare al focuserului) ca sa mearga focuserul mai fin :) Se cunoaste diferenta la mine!

saiph
05 Ian 2013 15:11

Re:
Cam asa se vedea [url=http://s120.photobucket.com/albums/o167/saiph_ro/outer_space/Sun/?action=view&current=sun_03012013_afocal_TairF8_A590F35_124PL_e2_p_sm.jpg]soarele, acum doua zile, aproape de periheliu.

Am folosit un setup cat se poate de minimal (cel din descriere - focala echivalenta cam 1400mm), dat fiind ca eram cam pe fuga.


Cer senin!
:)

MrMxyzptlk
04 Mar 2013 11:59


Ieri am avut posibilitatea de a fotografia soarele printr-un telescop Coronado PST.
Deoarece nu am gasit focus cu camera mea (DMK-ul), am folosit pentru prima data o camera QHY5L-II pentru a face inregistrari, si am avut efectiv 30 de minute sa ma acomodez si cu Coronado si cu camera si sa fac inregistrari. Din pacate nici cum de ajuns, insa iata rezultatul

MrMxyzptlk
04 Mar 2013 12:11


Si un videoclip care imi place mult :)

http://www.youtube.com/watch?v=aWwWesELvnM

teo-sl
16 Mar 2013 12:31


soarele azi 16 martie

cmatei
16 Mar 2013 12:35


Si un videoclip care imi place mult :)

Cand mai prinzi asa ceva, nu te mai zgarci la cadre :)

Teo
16 Mar 2013 12:45


Bravo Teo-SL ! Ba bucur ca ai inceput sa faci poze si la Soare. 

Te asteptam cu cat mai multe foto de aici incolo !

Mult succes !

Gaman Gabriel
17 Mar 2013 21:08


Ce fotografii frumoase!  :D 

Astăzi am aruncat o privire la Soare, că dacă tot era călduț, nu aveam ce pierde. 

Detalii tehnice :

Telescop : Sky-Watcher Dobson 8''
Oculare : Celestron Plossl 32mm, Sirius Plossl 25mm.
Filtre : solare, albastru 80A (filtrul albastru l-am folosit pentru a mai schimba culoarea intensa pe care o vedea camera foto).
Soft procesare : Picasa, Photoshop CS3.

teo-sl
01 Apr 2013 12:03


soarele vazut azi la Sulina

teo-sl
06 Apr 2013 08:46


soarele vazut azi la Sulina

MrMxyzptlk
19 Apr 2013 16:04


Soarele azi in H-Alpha cu Coronado PST, camera DMK 21Au04AS si numai optica de pe un Barlow 2x. Stack din 10 cadre (probabil nu aveam nevoie de atat ... :) )

emilf
19 Apr 2013 16:51


Foarte frumos, bravo !  :D

MrMxyzptlk
19 Apr 2013 17:32


O mica completare cu doua eruptii :)

mak
19 Apr 2013 19:29


Foarte faine pozele, Mihaly. De-acuma mai trebuie sa prinzi si Statia Spatiala peste Soare  :D ...

MrMxyzptlk
19 Apr 2013 20:02


mak fi sigur ca o sa incerc. Insa ... cu o camera cu senzor 640*480 si care are nevoie de 7-9 frame-uri pentru un soare complet ... va fi greu ...

eolloe
28 Apr 2013 21:46


Am si eu prima mea bucata de Soare azi, 28.04.2013, ora 12:45 la Valenii de Munte. Este prima incercare cu setupul urmator:

150/750 Skywatcher cu folie Baader foto pe NEQ6 Pro Synscan Goto si camera Alccd5L-IIc la 1280x960. Un singur cadru neprocesat.


Adaug si o a doua imagine dintr-un stack facut pe un avi cu 50 de frame-uri pe 1731 cu acelasi setup dar cu un barlow 2,5x de la GSO.

teo-sl
01 Mai 2013 09:42


o incercare la soare,azi 1 mai,Sulina

MrMxyzptlk
03 Mai 2013 15:00


Soarele azi in lumina alba. Se poate vedea ceva praf pe camera pe imagine, o sa-l curat :)

rabeir
03 Mai 2013 15:07

felicitari
foarte frumoase, bravo!
:)

teo-sl
05 Mai 2013 08:30


O noua incercare la soare,azi 5 mai.

Teo
05 Mai 2013 12:16


Foarte reusita Teo SL "incercarea" ta.

Felicitari !   :) 


Sper sa postezi cat mai frecvent astfel de fotografii solare .

teo-sl
05 Mai 2013 12:27


multam Teo dar dupa ce am vazut pozele colegilor a mea e slabuta

Jabba the Hutt
06 Mai 2013 10:28


Primul meu Soare: 2 mai-Constanta cu luneta 80/1200

teo-sl
08 Mai 2013 11:14


soarele vazut la Sulina azi 08-05-2013

MrMxyzptlk
10 Iun 2013 13:54


Soarele azi, 10.06.2013 in lumina alba, cu focus pe AR1765 la diferite mariri:
prime focus, barlow 3x, partea optica din barlow 2x+barlow3x

teo-sl
18 Iun 2013 11:24


soarele vazut azi la Sulina 18-06-2013
 la cea de-a doua poza am marit zoom din aparat

dmtr69
18 Iun 2013 14:14


Misto!(cum ar spune Columbeanu  :)  )Multumesc pentru postare.

saiph
03 Iul 2013 23:00

Re:
Salut.

Maine este afeliul, propriu-zis (da, si ziua SUA, yey.. :D), dar nu stiu daca voi prinde senin, asa ca am profitat de putinul timp liber si am facut azi niste poze, din care a iesit asta. Si-asa, a fost cam noros/paclos cerul, in jur de ora 6 (p.m.)

Am ramas un pic surprins sa vad cate detalii in plus pot obtine la post-procesare cu CS5, fata de CS2. In imaginea originala (nemicsorata la 50%) se poate distinge clar, pe langa super-granulatia solara, si faptul ca pata aceea mare este formata din doua jumatati egale (ca arie). Aproape as fi tentat sa zic ca rivalizeaza cu imaginile obtinute cu C80-ul, dar probabil o buna parte din merit il are si filtrul cu care m-am jucat.
 
Setupul folosit a fost: Tair300/4.5 (@f/8 ) + ocular 17mm wide (66 grade, de la un binoclu mai vechi) + filtru CCD green (pt contrast) + filtru Baader ND5 + a590IS + adaptorul afocal (home made, din imagine) + AZ3; 10 cadre x 1/50s, iso80, F 23.2mm (4x).  Interesant, ca fara filtrul CCD green, aceeasi histograma (+/-..) am obtinut-o pt un timp de 1/400s, dar si detalii mai spalacite.

Am remarcat un efect putin ciudat, dar incerc sa-i gasesc o explicatie logica: o mica parte din discul solar a aparut putin mai intunecat, pe un mic gradient, inspre zona in care se afla grupul de pete [url=http://sohowww.nascom.nasa.gov/data/synoptic/sunspots_earth/mdi_sunspots_1024.jpg]1785; ma gandesc ca o fi fost din cauza alinierii nu tocmai precise a aparatului foto in dreptul ocularului, ca nori nu au trecut in momentul declansarii rafalei , desi m-am asigurat de centraj inainte de a trece la treaba. Oricum, l-am corectat cu putin gradient masking in PS :)

Cer senin!

Daniyyel
04 Iul 2013 10:44


Super Mihai! Se pare ca ai avut mai mult noroc decat mine ieri! Grupul asta de pete am incercat si eu sa il prind ieri, dar pana a ajuns Soarele in campul meu vizual destul de ingust, au venit norii si l-au acoperit! Poate azi am mai mult noroc - daca nu navalesc iar norii catre apus!

URANUS7
04 Iul 2013 14:52


Am sa postez si eu, ca incepator, grupul 11785 (cu cele mai multe pete) langa care se afla si grupul 11787, filmarea fiind facuta prin aceiasi ceata fina de ieri d.a. , din Bucuresti. 
Principala pata din AR11785 deja avea in formare un pod (light bridge) care parea sa nu fi atins inca "malul" opus al petei.
AR11785 pare sa-si fi atins deja un grad de maturare pana acum (ne putem astepta la evolutii spectaculoase si interesante pana ajunge in mijlocul discului) si acest lucru este garantat de numarul relativ mare de pete ( 20 deja ieri) dar si de faptul ca este un grup foarte apropiat de ecuator iar teoria spune ca ele in general se formeaza in jurul paralelei de 30 grade la Nord sau la Sud, avand tendinta sa se apropie f mult de ecuator in decursul maturarii pana la faza maxima.
In rest, sunt foarte bine conturate plajele din vecinatatea petelor.
Am sa postez si negativul pentru a facilita observarea podului in formare despre care vorbeam.
Calitatea imaginii este corespunzatoare transparentei extrem de slabe.

Daniyyel
04 Iul 2013 15:34


A iesit superb grupul de pete! Felicitari! Astazi e si mai bine poztionat pentru fotografie! :)

valy
04 Iul 2013 17:04


Am sa postez si eu, ca incepator.....si marmota ... ;)

Interesant grup, destul de vast.

URANUS7
04 Iul 2013 20:54


Mersi baieti pentru aprecieri si astept si de la voi poze din ce in ce mai bune ! :) 
Intr-adevar Valy, foarte interesant acest grup si inca nu si-a epuizat spectaculozitatea.
Practic nu-mi vine sa cred ca am putut si azi sa filmez ceva, cu atatea variante de nebulozitati "discrete" in Bucuresti. In mod sigur podul despre care vorbeam mai sus s-a "montat" peste pata deja. Celelalte pete din grupul AR 11785 s-au mai dezvoltat si ele putin.
Sper sa va placa ce mi-a iesit si dedic imaginea de mai jos acestui topic, topic ce cred ca va marca , in timp, lipsa diferentierii intre incepatori si avansati, asa cum s-a dorit in recentele discutii de pe forum si asa cum imi doresc si eu. Evident insa, aceasta stergere a diferentierii trebuie acceptata din ambele "tabere"...nu uitati ... :)
Mai jos, vedeta #1, pata principala din grupul AR11785 si grupul AR11787 invecinat. Enjoy !

URANUS7
05 Iul 2013 17:33


Asa arata ieri, peisajul cromosferei, corespunzator imaginii anterioare a celor 2 grupuri de pete (aici simetrizate fata de axa OY). Se vede clar si podul creat peste cea mai mare pata. N-am putut scoate ceva mai bun datorita vaporilor din atmosfera de ieri .

iuli72an
17 Aug 2013 16:41


Detalii de pe Soare, filmate astazi 17.08.2013... in jurul orei 16:30 LT.
Aparatura din semnatura. Foto extras si editat cu Registax.

teo-sl
24 Oct 2013 11:04


soarele vazut la Sulina azi 24 octombrie

Teo
24 Oct 2013 11:57


Bravo Teo SL !
Ti-a iesit chiar bine imaginea.
Se vede ca luneta 102/500 mm isi face treaba cu brio, dar sigur ca aici conteaza si indemanarea maestrului astronom.  :wink:

teo-sl
20 Noi 2013 10:32


o incercare la soare azi 20-11-2013

afilip
29 Sep 2015 09:11


Deoarece n-am avut parte de nici o seara fara nori de la sosirea noului Skywatcher Equinox 80, am decis sa incerc un test drive de fotografie solara matinala.

(also, link pe astrobin: http://www.astrobin.com/214068/0/ si versiunea neprocesata http://www.astrobin.com/213821/ )