-----------------------------------
Teo
07 Dec 2010 21:47

VENUS - vazut si fotografiat de incepatori
Azi dimineata, iesind la ora  5:30 pentru observatii la Saturn, am dat cu nasul de Venus.  :D 
Stralucea foarte tare asa ca am tras si un filmulet din care acum am scos cateva cadre pe care le postez aici.
Instrumente folosite : Luneta homemade 80 mm/900 mm, ocular 10 mm Super Kellner , filmare extrafocala cu camera Fujifilm Finepix A 900 , rezolutia 640 X 480. Camera tinuta cu mana la ocular.

In prima fotografie, se observa parca si cateva mici detalii in atmosfera noroasa a planetei Venus. Sau poate imaginatia imi joaca feste. Desi, daca va uitati cu atentie, apar cateva zone mai cenusii.









Teo
07 Dec 2010 22:06


Iata aici si filmuletul pe care l-am realizat la Venus si din care am scos si procesat cadrele de mai sus.

Linkul : http://www.youtube.com/watch?v=oKSlZOQpJUw

Erwin
07 Dec 2010 22:41


La Venus n-ai cum să vezi, cu dotarea care o ai, astfel de detalii, este mult prea luminos. Probabil sunt artefacte. Îți recomand să folosești un ocular mai bun, cele "Super" nu sunt chiar atât de super, mai ales cel de 10mm. Și fă un suport pentru cameră, n-o mai ține în mână, că deja avem pretenții de la tine!  :lol:

Teo
07 Dec 2010 22:54


Am si Super Kellner si Super Plossl de 10 mm si totusi Kellner-ul este destul de bun. Da niste imagini foarte clare. E adevarat, cel super Plossl, parca e ceva mai performant. Am testat ocularele astea si cu Dobson-ul de 200 mm si sunt bune. In ceea ce priveste camera si adaptorul, sigur trebuie sa gasesc o solutie mai eleganta . :D

victor Lupu
29 Ian 2011 13:06

Venus in aceasta dimineata 16.01.2010
Azi dimineata la ora 6 am filmat Venusul.Se pare ca am probleme cu telescopul,sau poate atmosfera a fost de vina.Aici sunt snapshot-uri si video ce am filmat.
http://astrofotografieluna.blogspot.com/2011/01/venus-focusingatmosphere-or-collimation.html

keppler
29 Ian 2011 13:16


La ora 6 dimineata Venus era foarte aproape de orizont. Daca ai observat din oras, cu Venus deasupra blocurilor, nu trebuie sa ai asteptari prea mari. Incearca din afara orasului, sunt sigur ca vei avea rezultate mai bune.

victor Lupu
29 Ian 2011 13:20


La ora 6 dimineata Venus era foarte aproape de orizont. Daca ai observat din oras, cu Venus deasupra blocurilor, nu trebuie sa ai asteptari prea mari. Incearca din afara orasului, sunt sigur ca vei avea rezultate mai bune.
Da .A fost deasupra blocului in stanga Lunii.Eu sper sa fie asa pentru ca nu as vrea sa am probleme cu telescopul.
Cred ca fiind dimineata lumea a dat drumul la caldura  :D

recab
29 Ian 2011 16:59


E evident ca turbulentele atmosferice sunt de vina,am incercat si eu  sa fotografiez Venusul si tot din oras,se distinge destul de bine discul planetar,dar poza lasa de dorit din lipsa aparaturi :shock:  asa ca o pastrez pentru mine  :D .

victor Lupu
29 Ian 2011 17:38


E evident ca turbulentele atmosferice sunt de vina,am incercat si eu  sa fotografiez Venusul si tot din oras,se distinge destul de bine discul planetar,dar poza lasa de dorit din lipsa aparaturi :shock:  asa ca o pastrez pentru mine  :D .
 :wink:  mai bine pune-o s-o vedem.doar suntem la incepatori deci nu e nicio rusine  :D

Teo
26 Dec 2011 16:47


Aseara am prins cateva ore de cer senin in Bucuresti.

Pentru ca tot iesisem in parcu "Al. Ioan Cuza" ( fostul I.O.R ) si aveam cu mine aparatul Canon , vazand Venus spre Vest, am sprijinit camera de un copac si am inceput sa trag cateva cadre.

Obiectivul folosit este cel standard ce intra in dotarea aparatului.

emilf
03 Mar 2012 09:52


Aduc o captura la Venus din 2 Martie 2012 20:04, trebuie sa incerc mai devreme.

RobertG
05 Mar 2012 11:21


Venus, filmat in amurg. Din pacate supraexpus, dar e vizibila faza. Prelucrat in Registax 5

ovi1001
13 Mar 2012 22:23


Venus, 13 Martie 2012 ora 19.20

CGEM 9.25 Edge HD, DMK21AU618, TV Powermate 2.5x
Fara nici un fel de prelucrare, asa cum a iesit din Registax (255 frames din 1829)

emilf
13 Mar 2012 22:30


Imi place, foarte frumos, felicitari!
Cite secunde ai filmat pentru un avi? :D

ovi1001
13 Mar 2012 22:41


Multumesc, 60 de secunde are acel .avi

ovi1001
14 Mar 2012 09:14


@emilf,  si imaginea ta arata bine, cred ca la mine conditiile atmosferice au fost mai bune la momentul capturii, as putea sa dau o nota la seeing, transparenta sau altele de genul dar nu ma pricep, la mine daca e senin atunci inseamna ca pot trage cateva cadre :)
Apropo, stie cineva cum as putea sa vad ce seeing sau transparenta va fi intr-o anumita seara?

emilf
15 Mar 2012 23:34


Am avut seeing bun la Craiova si am facun un avi de 240 sec, 15 Mar 2012, 19:14 TLR cu Newton 203/1200.

-AmD-
15 Mar 2012 23:36


reusita poza..

ovi1001
16 Mar 2012 22:53


Am incercat un Powermate 5x la Jupiter dar erau turbulente prea mari asa ca am facut cateva cadre la Venus.

Venus 16 Martie 2012 ora 19.42
CGEM 9.25 Edge HD, DMK21AU618, TV Powermate 5x
Registax, Astra Image, PS

astronomu
27 Mar 2012 11:11


Am facut si eu cateva cadre la Venus.Sper sa va placa.

valy
27 Mar 2012 11:27


Se vede faza dar ai supraexpus. Incearca si timpi de expunere mai scurti.

Tanchistu
11 Apr 2012 07:59


prima mea incercare, fara prelucrare.

cu ce scule am nu cred ca se poate mai bine (o semiluna fara detalii)

http://www.astrobin.com/8653/

sabin fota
16 Apr 2012 00:41


Am facut un experiment cu obiectivul Canon EF 70-300 mm L.
Cropul este destul de mare 
 :wink:

Teo
16 Apr 2012 22:38


Va salut !

In aceasta seara am iesit cu luneta home-made Carton 60/800 mm sa il observ pe Venus.

O perdea fina de nori Cirrus se perinda prin fata astrului, dar lumina lui puternica nu m-a impiedicat sa ii vad frumos faza. 

La 133 X am putut distinge fara probleme cateva nuante cenusii in atmosfera Venusiana.

Am tras si cateva cadre afocale prin ocularul de 6 mm Goldline tinand aparatul cu mana la ocular.
Poza este " in oglinda " deoarece am utilizat o oglinda zenitala atasata la micuta luneta .
Cadrele sunt unice si nu au fost prelucrate in Registax.

Iata ce a iesit :

starbuck
16 Apr 2012 23:08


Teo, vad din exif-ul imaginii ca folosesti Canon 400D. La cat de stralucitor e Venus poti folosi linistit modul manual cu diafragma deschisa la maxim, ISO 400 (maxim 800) si timp in jur de 1/80 dar neaparat pe modul de masurare a expunerii "partial" (cel mai apropiat de spot). Si desigur este esential sa centrezi pe Venus pentru acel mod.

Teo
16 Apr 2012 23:34


Mersi pentru sfaturi .

Asa este. Folosesc Canon EOS 400 D.

Utilizez cel mai des, modul manual . Sensibilitatea ISO de aceasta data a fost 1600.

Voi incerca sa deschid diafragma mai mult si sa utilizez ISO 800 pentru a evita acea granulatie grosiera nedorita.

saiph
24 Apr 2012 10:24

Re:
Vin si eu cu doua inregistrari de sambata, cu Venus in prim-plan, cu SPC600-le in focar:

prin Tair 300/4.5, ajutat de un barlow extins la 3x:
http://www.youtube.com/watch?v=fkvZm2T3UqU

si prin Apex102, tot ajutat de un barlow extins la 3x:
http://www.youtube.com/watch?v=RrJSFS_w_pE


Am facut si stackul cu cadrele cele mai bune (am pus si la link, in descrierea filmuletelor)


Cer senin!

tudorandu
24 Apr 2012 21:19


Frumos ,felicitari! se vede si discul planetei

Teo
24 Apr 2012 23:15


Felicitari Sapih !

Interesant fenomenul.

Totusi, din poza de mai sus rezulta ca planeta este mai intunecata decat fondul din spatele ei , prin urmare nu suprafata unde e noapte e luminata slab, ci fondul e luminat de ceva.

Daca nu e un artefact dat de prelucrare, atunci aceasta imagine ma duce cu gandul  la o pulbere foarte fina iluminata de Soare pe fundal, ceva asemanatoare cu Gegenschein-ul  sau lumina zodiacala/antisolara.

Cu lumina cenusie a Lunii, e altceva. Acolo partea intunecata e cu putin mai luminoasa decat fondul negru al spatiului, evident lumina data de planeta Pamant care straluceste pe cerul Lunii . Deci nu putem face o analogie cu acest fenomen.

Un astfel de fenomen a observat si colegul nostru,  "UFO" la ocular, privind prin luneta de 90 mm, dar sunt curios daca vedea planeta mai luminoasa decat fondul intunecat al spatiului cosmic sau din contra, planeta era mai neagra decat spatiul.

Am luminat putin poza lui Saiph pentru a evidentia mai bine si partea intunecata a discului Venusian.
Reiese clar ca fondul spatiului e mai luminos decat discul planetei.
Probabil niste pulberi reflecta foarte difuz lumina de la Soare .

saiph
24 Apr 2012 23:47

Re:
Intr-adevar, Teo, am observat si eu fenomenul indicat de UFO, numai ca nu mi-am dat seama de ce la prelucrarea filmului, efectul a fost mai degraba invers. Poate si din cauza ca inregistrarea am facut-o in crepuscul (nici nu apusese bine soarele), dar oricum, diferenta pare sa fie foarte mica - de o unitate, pe toate cele trei canale.

Cat despre forma perfect rotunda - recunosc ca am aplicat o mica mica corectie de forma :) si poate de aceea a iesit mai pregnanta diferenta de ton - pe stackul initial parca nu e chiar atat de evidenta forma completa a planetei (dincolo de terminator se pierdea usor in fundal forma de disc).

Sunt curios care ar fi diferentele daca trag cu SPC900NC in locul lui SPC600 (dinamica mai buna), dar prin C8, in loc de Apex102 (mai multa lumina) si pe EQ5 in loc de AZ3 (tin mai mult timp intr-un singur loc planeta, am mai multe cadre utile pt stack)..  :-?  Tema pt data viitoare (probabil tot in weekend, ca acum vin ploile).


Cer senin!

Teo
24 Apr 2012 23:52


Da. Si ar fi interesant de urmarit si la ocular (vizual) daca este evident fenomenul si daca se va mai repeta.

Eventual prin instrumente ceva mai luminoase decat o luneta de 90-100 mm apertura .

Oricum un lucru este clar. O cauza, a facut ca acest fenomen sa fie evident si sa puteti vedea limbul intunecat al lui Venus.

Fie ca e putin luminos sau intunecos, fenomenul s-a produs si trebuie analizat, macar prin prisma presupunerilor.

Eu cred ca lucrul esential pe care trebuie sa il stabilim este urmatorul :

Lumina partii intunecate este mai neagra decat spatul cosmic inconjurator sau cu putin mai luminoasa ?

Acesta este esentialul, caci de aici putem pleca cu presupunerile.


Daca este mai intunecoasa, atunci ceva lumineaza spatiul incojurator ( bula de gaz excitata de Soare, pulberi si praf foarte fin pe care se reflecta radiatia luminoasa ), eventual provenita de la comete sau din alta parte...

Poate Venus se gaseste acum intr-o zona ( bula ) de gaz sau pulberi iar dupa ce o traveseaza nu o vom mai vedea si fenomenul va disparea.

Sau, posibiliatea nr 2 :

Partea aceea este mai luminoasa decat spatiul cosmic din fundal si atunci avem difuzie sau transmisie partiala a luminii prin atmosfera Venusiana de la partea luminata la cea intunecata ca printr-o "fibra optica" ?
Ori atmosfera lui Venus e luminata de Pamant ?

De un ipotetic satelit Venusian nu prea ar avea cum sa fie luminata ....

Poate veti rade de ipotezele mele dar nu am somn la ora asta si ma gandesc la natura acestui fenomen. Fac presupuneri....fara a avea cunostinte avansate in domeniu.

Oricum, sper ca fenomenul sa se repete.

Eu inca nu l-am observat. Am observat Venus doar o singura data acest an, cam cu o saptamana in urma si asta printr-o luneta de doar 60 mm diametru. Se vedea foarte frumos, dar fara acea "lumina"  intunecata. Poate voi reusi sa il observ si printr-un instrument mai mare, dar din pacate nu am deschidere spre Vest .

Astept si alte pareri si poate veti mai reusi sa observati fenomenul.

Pana acum se pare ca fenomenul a fost observat doar din Bucuresti, de catre UFO si Saiph, iar ambii observatori au utilizat lunete (refractoare) de diametre 90 si respectiv 100 mm diametru.

pacostiro
25 Apr 2012 10:57


Sa fie asta? http://www.phys.unsw.edu.au/~jbailey/planets/venus3.html

Teo
25 Apr 2012 12:23


E posibil si asta, desi nu sunt sigur.

Deci atmosfera lui Venus sa aiba o sursa proprie care sa produca lumina. Ceva sa excite gazele atmosferice si sa produca o luminescenta slaba sau poate multe "fulgere" mici a caror lumina adunata sa dea acest fond atmosferic difuz ? Sau aurore asemanatoare cu cele de pe Pamant ?

Un al aspect interesant ar fi observarea fenomenului  si in afara domeniului vizibil, in UV sau IR, poate acea radiatie va fi mai evidenta acolo .

Deocamdata pentru mine ramane un mister .

UFO
25 Apr 2012 12:34


am mai "tras" de fotografia lui Saiph, in irfan view la contrast.

Deci, se vede discul, insa in mod cert este mai intunecat decât fundalul cerului.  :roll: 

Sa vedem oare conturul printr-un efect de contrast ? - o posibila explicatie... Bine si sa nu uitam nici de Ashen light de care amintea domnul Pteancu in topicul dedicat luminii cenusii a planetei Venus.

@pacostiro  in imagine din link se observa o variatie neuniforma a luminii in partea unde ar trebui sa fie "lumina cenusie a lui venus", pe care noi o percepem de o "uniformitate difuza". Nu exclud sa existe o legatura, insa personal nu cred.

Teo
25 Apr 2012 12:46


Oare Paradoxul lui Olbers sa fie incalcat de natura in aceasta zona a cerului ?  :roll:


http://www.ipedia.ro/paradoxul-lui-olbers-639/

saiph
25 Apr 2012 16:09

Re:
Sa fie asta? 

Ce arata ei acolo este luat cu o camera in IR.

De fapt, la asta ma gandeam si eu, ca e posibil ca filtrul IR-cut pe care l-am pus in fata senzorului (e un filtru standard, "de ocular", pe 1.25", luat de la OPT) sa nu taie chiar toata plaja care ar putea impresiona senzorul; numai ca pentru a "vedea" ceva ar fi trebuit sa expun foarte mult, ori nu prea a fost cazul - 30 fps, cu gainul cam pe la jumate setat. Am tras de el la inceputul sesiunii, mai spre maxim, dar n-am analizat foarte atent si nu stiu daca s-a sesizat vreo diferenta de contrast in zona respectiva, cel putin pe cadrele "live". De fapt eu cautam tocmai sa vad daca apare acea falsa "ashen light".. :)

Oricum ar fi, revin cu o imagine luata in conditii similare, dar cu noul setup, pe care l-am mentionat mai devreme. Iar daca nu se va observa nimic special, nici macar in stiva cu toate cadrele (voi incerca sa iau tot in jurul a 2-3000), atunci ramane sa caut cauzele acestui efect in alte posibile surse.

Asa cum ziceam, forma zonei intunecate pe stiva initiala arata ca o parabola mai degraba, in loc de elipsa; i-am rafinat forma in post-procesare, uniformizand putin fundalul si tonul din zona respectiva, aproximata cu un arc de cerc si un arc de elipsa.

ZENDOW
06 Mai 2012 11:17

VENUS
O prima incercare la planete: luneta ED100,camera DBK31AU03, in jur de 4000 cadre prelucrate 400.

ZENDOW
06 Mai 2012 20:39

VENUS
Inca o fotografie la Venus pe de data asta facuta impreuna cu Marian Achim. Acelasi setup dar vreo 5000 cadre din care selectate doar vreo 120.Cadrele au fost trase ziua, ora 16,00.

achy1978
06 Mai 2012 20:59


Este potin cam saturata cred si cred ca nu a fost bifat acel Filtru Blur cu raza 1

saiph
07 Mai 2012 09:40

Re:
Salut.

Cu o mica intarziere (mica pe naiba, e de acum 10 zile..) vin si eu cu o imagine la Venus, prin C8, la focala mai lunga - daca o mai cresteam mult iesea din cadru :D

http://s120.photobucket.com/albums/o167/saiph_ro/outer_space/Planets/?action=view&current=venus_c8-f35_spc900.jpg

I-am curatat blurul rezidual, sa arate frumos. Desi i-am aliniat canalele, tot n-am reusit sa-i uniformizez complet dispersia cauzata de atmosfera (plus ce de la Barlow).

Interesant e ca nu s-a mai manifestat anomalia surprinsa cu cealalta camera (SPC600) prin Apex102. Deci probabil de vina era dinamica scazuta a senzorului, raportul focal obtinut fiind relativ acelasi.


Cer senin!

ZENDOW
07 Mai 2012 18:12

VENUS
Din seria cadrelor trase aseara a mai iesit o prelucare:

saiph
08 Mai 2012 00:12

Re:
Cat de subtil se vede :)

Luna asta va trebui sa profitam la maxim de prezenta lui Venus pe cerul de seara - nici n-o sa ne dam seama cand am intrat in iunie si gata vine Tranzitul! :D


Spor si cer senin!

ZENDOW
11 Mai 2012 20:57

VENUS
Venus 10.05.2012.
3200cadre, folosite 300. ED100+DBK-UA31.

ursamajor
11 Mai 2012 22:20


Frumoase, îmi plac.
Azi m-am învrednicit să fac &#537;i eu ceva foto &#537;i un clip la Venus.
Rezultatele, mai jos. Cam juca imaginea, era destul de jos planeta.

Aparatura: luneta Bresser 70/700 + Canon 550D + Barlow 2x.

Una bucată foto &#537;i un stack dintr-un clip (poate mă-nvrednicesc să-l postez pe undeva &#537;i să dau link).
Apoi, una întoarsă &#537;i, fiindcă mi-a permis softul, redimensionată.

ursamajor
12 Mai 2012 08:41


Clipul, aici: http://www.youtube.com/watch?v=l3y1IzkmeYY&feature=plcp

emilf
12 Mai 2012 15:00


Arata foarte bine, felicitari !
La ce ora s-a facut captura?
Observ ca ai rezolvat si problema monturii, parca avea un tremurat continuu, de unde era buba ?[scuze de offtopic]

ursamajor
12 Mai 2012 15:24


Mul&#539;umesc. În jur de 21.00. Montura am bibilit-o bine de tot (avea joc pe axa RA), dar tot mă deranjează ceva: după ce folosesc controllerul, are un mic lag până să-nceapă să conducă din nou. Bănuiesc că trebuie mai mult strânsă, cu toate că nu se mai simte niciun fel de joc. Oricum, montura e excelentă.

ursamajor
12 Mai 2012 20:29


Am acordat pu&#539;in mai multă aten&#539;ie prelucrării finale &#537;i am reu&#537;it să scap de fringing (red&blue). Registax a corectat, dar tot mai era ni&#539;elu&#537;.

UFO
13 Mai 2012 06:30


Frumoase pozele. Diametrul aparent al planetei este în cre&#537;tere vertiginoasă. Ar trebui să observăm acest lucru chiar la intervale mici de timp. Acum are 45''. Joi va avea 49''. Din păcate este din ce în ce mai jos. Se apropie tranzitul. Văd că în poze nu se mai distinge lumina cenu&#537;ie. Mă întreb daca vizual ar mai fi observabilă.

BMB
23 Mai 2012 00:40


UFO, la ce te referi cand zici de lumina cenusie ? La "lumina" de pe partea intunecata a planetei Venus ?
Lumina respectiva nu este vizibila in spectrul vizibil ! Doar de pe la 1000nm (1 micron) in sus spre 2.5-3 microni. In niciun caz nu este vizibila vizual, si cu atat mai putin in imagini luate in modul "normal", adica la expuneri scurte de cateva zeci de fps/sec, si cu camere ne-filtrate. 
Ai nevoie de filtru IR-pass de peste 900-1000 nm (ceea ce ochiul uman stii ca nu poate detecta) o apertura cat mai mare (peste 250mm) si timpi de integrare de ordinul secundelor, deci si o atmosfera calma.

Max

saiph
25 Mai 2012 13:07

Re:
Max, asa e, ce spui tu este adevarat, insa in ciuda a tot ceea ce stiam despre adevarata "lumina cenusie" (desi nu are culoare pt ochi... fiind in IR), observand Venus luna trecuta si mai putin luna asta, mai multe persoane au remarcat faptul ca partea intunecata apare distincta pe cer, practic ca si cum planeta ar avea stralucire/magnitudine mai mare (bine, mai mica in valoare absoluta, deci mai luminoasa zona cu pricina) fata de fundalul cerului. 

A fost denumita "falsa lumina cenusie", desi in una din imaginile pe care le-am luat, acum cateva saptamani (cam o luna, de fapt), zona cu noapte a lui Venus a aparut chiar mai intunecata decat fundalul - dupa repetarea observatiei cu alt setup n-am mai remarcat efectul asta (destul de ciudat, as zice) si l-am considerat artefact datorat setupului (camerei, mai exact - nu foarte potrivita pt asa ceva) si prelucrarii...

Dar vizual, multi din cei care s-au uitat la Venus prin instrumente de 8-9-10 cm diametru, din Bucuresti, cel putin, in perioada respectiva, au remarcat acelasi efect - mai ales la puteri medii (pana-n 1.5 - 2x apertura). Eu l-am vazut si cu filtru rosu, apropo. Sa fi fost vorba doar de un subtil "mind trick"?  :?:

teo-sl
25 Mai 2012 15:22


aceasta asa zisa lumina cenusie am remarcat-o si eu prin luneta de 102/500 acum citeva zile.era ceva asemanator cu partea intunecata a lunii, atunci cind aceasta se distinge.a fost ceva senzational :)

Gaman Gabriel
25 Mai 2012 15:35


Lumina cenusie e chiar un fenomen extraordinar.

Am observat-o si eu de cateva ori,dar cu mare greutate,mai ales nu am avut conditii foarte bune la Venus din cauza turbulentei. Ultima data cand am vazut Venus (saptamana trecuta) se observa bine lumina cenusie. Este foarte asemanatoare cu partea intunecata a Lunii,atunci cand ea primeste lumina reflectata de la Pamant.

Pacat ca acum Venus se apropie tot mai mult de Soare si nu mai poate fi observat in detalii.

P.S. : Observatiile le-am facut cu un Dobson SkyWatcher 8'' .

UFO
25 Mai 2012 15:44


@BMB  ashen light = asa zisa lumina cenuie. si am observat fenomenul independent (nu doar eu, ci si prietenii cu care eram, fara a fi vorbit inainte. etc.) s-a mai discutat in topicul numit Extraordinara lumina cenusie a lui venus.

BMB
25 Mai 2012 16:55


Ok. Am citit si eu un pic despre ea, si de cand fac observatii vizuale (sau mai bine zis cand faceam mai des) nu am vazut niciodata aceasta lumina. O fi fost de la instrument, nu stiu, insa |lumina cenusie venusiana" e posibil sa fie si un fenomen tip "iluzie", in care creierul asociaza forma crescentului cu cea a Lunii (care are lumina cenusie) ori pur si simplu "dorinta" creierului de a vedea un cerc complet este de vina. 
M-am mai uitat si recent la Venus si nu am observat acest fenomen, iar din cate am mai citit acea radiatie a fetei nevazute este "vizibila" doar in infrarosu (cel mai bine pe undeva pe la 2 microni si ceva).
Uitati-va la imagini pe internet realizate de amatori si o sa vedeti ca nu gasiti aspecte ale "fetei intunecate"-"luminii cenusii" decat cu camere "vazatoare" in IR si filtre adecvate. Si chiar si asa, timpii de integrare sunt de ordinul secundelor ! Ochiul uman nu vede nici in IR si nici nu "genereaza .avi-uri" la 0.5 fps ! :)

Max

Cea mai buna dovada ar fi o imagine clara a acestui fenomen in lumina vizibila relizata de unul dintre cei care au zis ca o vad. Eu nu vad nici macar una pe Forum. Si sa nu cumva sa imi mai pomeniti de imaginea in care discul e mai intunecat decat cerul...wt...A intrat Venusul sub norii terestrii ? :) Procesarea uneori induice in eroare.

ursamajor
15 Iul 2012 22:11


Am profitat de ieșirea de azi dimineață de la ocultație și am imortalizat și un Venus.

jimao22
26 Aug 2012 23:20


Venus de ieri dimineata, facut odata cu Jupiter dupa sesiunea la Dumbell.
Set-up: EQUINOX 80/500, Telextender 5x, camera Orion Planetary, fara filtre de vre-un fel, stacate cu AutoStakkert si atat (neavand detalii deloc la focala mea rezultanta de 2.5m, nu am simtit nevoia sa fac vre-un wavelet). Am folosit doar 30% dintr-un numar de 1556 de pozitii.

sternchen
29 Aug 2012 10:49


foarte fain.Felicitari ursamajor si jimao22.Se vad tare fain umbrele dupa care se ascunde planeta.
Superb!

ursamajor
01 Sep 2012 18:20


Azi dimineață în jurul orei 5.00.

Gaman Gabriel
10 Sep 2012 14:15


Planeta Venus astazi, la ora 12:19 p.m. .
Mi-au trebuit 4 minute sa o identific pe cer, datorita softului Sideralis. La ocular am observat putina turbulenta la inceput, dar dupa 10 minute imaginea era mai buna.

http://s3.amazonaws.com/astrobin_images/aac54784-3061-49d7-9273-0b0a5a6d7fe3_thumb.png

Tavi F.
04 Mai 2013 20:21


Am si eu doua poze mai slabute la Venus, din sezonul trecut, dar ma consolez cu faptul ca acestea sint cele mai reusite imagini de cind am inceput pozarea astrului mentionat.

Cind o sa-mi iau o camera "profi", gen DMK..., o sa trag capturi multiple cu 60fps, apoi derotire in WinJupos si stacuire... deci voi scoate fotografii beton armat!!

http://www.astronomy.ro/forum/files/venus_17_03_12_m4ps_gregory_210.jpg

MrMxyzptlk
11 Mai 2013 23:06


Prima mea incercare la Venus. Mai am de invatat
Echipament: Skywatcher 150/750, DMK21AU04AS, Barlow 2x (partea optica) + Barlow 3x
Data: 11.05.2013, ora 20:01 (17:01 UT)

MrMxyzptlk
20 Mai 2013 10:31


Un Venus mai bunicel decat data trecuta, la cca F33 cu telescopul 150/750

valy
20 Mai 2013 10:47


Sigur e Venus? Pare cam mic pt. focala respectiva.

MrMxyzptlk
20 Mai 2013 10:54


Mercur era mai jos pe cer (singura cu care as putea sa fac confuzie). Si in acest moment dat Venus are un diametru aparent de 10" deci eu spun ca da ... Era vizibil in cautator, si era ora 20:24 deci Soarele inca era pe cer, deci eu sunt sigur (sa spunem 99%) ca era Venus. Oricum incerc si Mercur peste 2-3 zile daca vremea e cu mine. Data de 23 ar fi o data OK cand Venus si Mercur vor fi la 1 grad si 35' distanta.

MrMxyzptlk
20 Mai 2013 11:02


Poate eu am gresit focala, o sa recalculez putin mai tarziu. Am facut proiectie prin ocular la webcam, si am folosit un ocular de 6mm, cu o distanta la chip de 45mm. Poate ca distanta la chip este mai mica, si aunci automat ratia va fi mai mica. O sa recalculez mai tarziu.

MrMxyzptlk
26 Mai 2013 10:54


Inca un Venus, inca nu am calculat distanta focala, o sa calculez putin mai tarziu azi si revin. Insa ca comparatie vine si o imagine Mercur intr-un topic separat. Nu eram exact pe pol, si din pacate nu pre mai aveam timp de captura, astfel nu am avut frame-uri destule si poate fi observat ceva zgomot

MrMxyzptlk
27 Mai 2013 14:45


valy, am facut calcule. am masurat inca odata, distanta dintre chip si ocular este de 45mm daca este utilizat simpul, 46.5mm daca este utilizat ci filtru UV/IR Cut si 47.5mm daca folosesc filtrul IR Pass. 
La telescopul meu 150/750 conform acestui calculator:
http://starizona.com/acb/ccd/advequipplanet.aspx
imi da o distanta focala de 4875 si o ratie de F/33
La fel si cu imaginea despre Mercur (topic separat). Diametrul aparent la Venus in acest moment este de 10", o sa avem si 50" pe la sfarsitul anului, in acest moment este la 1.6AU. O sa am si Venus care are aproape marimea senzorului daca am calculat bine si folosesc tehnica asta :D

valy
27 Mai 2013 14:58


Stai linistit, eu sunt de vina, nu-s dece imi imaginasem ca sta pe loc si e tot timpul mare si arata ca o secera. Cred ca e timpul sa ies la pozat, ca vad ca de la tastatura lucrurile par altfel :).
Spor.

MrMxyzptlk
18 Iun 2013 16:11


Venus, 17.06.2013@20:56 local 17:56UT
DMK21AU04AS+Barlow 3x, 150/750

MrMxyzptlk
25 Aug 2013 21:53


Venus, 25.08.2013@20:15 local 17:15UT
DMK21AU04AS+Barlow 3x, 150/750

MrMxyzptlk
06 Oct 2013 09:31


Venus din data de 05.10.2013 ora 19:09 locala (16:09 UT).
Imaginea este RGB, 2 minute pe fiecare canal, facut cu Barlow 3x

MrMxyzptlk
21 Oct 2013 00:01


Venus devine din ce in ce mai mare. O captura IR-RGB astazi la ora 16:10 UT

MrMxyzptlk
01 Dec 2013 20:10


Venus din data de 01.12.2013 ora 17:09 locala (15:09 UT).
Imaginea este IR-RGB, 500 de frame-uri pe fiecare canal, facut cu Barlow 3x

Teo
03 Oct 2015 07:50


Venus, fotografiat in aceasta dimineata.
Planeta stralucea foarte tare pe cerul diminetii. Am avut cer senin si un seeing 7 din 10.
Fotografii afocale, la ocular, single frame.
Telescop Newton 130/650 mm. Camera Canon EOS 400 D, obiectiv 18-55 mm .

emilf
03 Oct 2015 09:24


Frumos, Teo! :)

Teo
03 Oct 2015 09:53


Merci ! :)
De mult timp nu am mai vazut un Venus atat de stralucitor.

iulian90
17 Mai 2017 12:32


Buna ziua tuturor.  :) 

Azi ,pe 17 mai 2017 la ora locala 11h 40m,am realizat cateva poze si capturi video cu planeta Venus. Primele doua poze sunt realizate cu telefonul tinut in mana ,la ocular ,prin telescopul reflector de 114mm. Ocularul folosit este de 8mm focala cu camp de 30 grade,grosismentul rezultat fiind de 112x.
Capturile video le-am realizat cu o camera web Philips Vesta Pro 609K,montata direct in focarul telescopului,in locul ocularului. E mai buna varianta asta,decat cea afocala,cu camera in fata ocularului.
Mentionez ca capturile video si pozele cu telefonul au fost facute fara tracking,telescopul fiind pe montura Dobson,dar in perioada imediat urmatoare ,o sa-i construiesc o platforma ecuatoriala cu motorizare pentru o urmarire facila a planetelor si mentinerea lor in centru imaginii. 
A treia poza este un cadru extras dintr-o captura video (snapshot) iar ultima poza este o prelucrare in Registax a unei capturi video de 1284 cadre,a planetei Venus. In prezent ,planeta Venus are o faza de 0.39 (39 %) si un diametru aparent de 29.6 ".

sorini
24 Mai 2017 23:49


Printre atatia nori, ieri dimineata am reusit sa prind un &#8220;fir&#8221; de Luna; se juca de-ascunselea in nori cu Venus.