-----------------------------------
Dan Stanciu
01 Dec 2010 19:10

M41 din balariile cartierului Berceni
In sfarsit, am inceput sa "precep" cum se lucreaza cu softul pe care-l am din ianuarie... Mi-e lene sa scriu algoritmul procedural folosit; daca va place, postati "wink"; daca nu, un "lol"...

Dan Vasiliu
01 Dec 2010 20:01


Cum vrei tu  :wink:

Dan Stanciu
01 Dec 2010 20:48


Multumesc! 
Cred ca era mai potrivit sa postez la topic-ul "pasiune veche"; prea multe topic-uri...

achy1978
01 Dec 2010 21:16


Refractor acromat,  neghidat, DSLR, crop din original + contrast ridicat pentru a scapa de aberatiile cromatice? ..... detalii .... ca mai mult nu pot estima :)  :wink:

Dan Stanciu
01 Dec 2010 21:55


Mi-a trecut lenea:acromat 120/1000, ghidat manual cu refractor 70/500, Canon EOS 400D, filtru Neodymium 2 inch, 10x60sec., calibrate simplu (doar dark-uri), stivuite si canalul albastru a suferit 25 iteratii de convolutie Lucy-Richardson, apoi remixate LRGB cu alte modificari ale unor slide-uri, totul in AIP4Win. Galusca din dreapta inelului de stele din centru (2 cm dreapta si 1 cm mai sus), se datoreaza depasirii de tip Full-well capacity- limita max. in ADU a fotosite-urilor care contin pixelii efectivi... Mai pregatesc acum o varianta in care, sper, galusca se va transforma in dubla optica reala... Am si destul de mult de invatat tehnici astrofoto si proceduri soft etc.

Dan Stanciu
01 Dec 2010 22:20


Victorie!!!
Galusca a disparut... a ramas o stea mai jos in stanga si-mi tradeaza acromatul; razi Achy!!!

Stanescu Octavian
01 Dec 2010 22:29


ai muncit atat de mult la prelucrari pentru poza asta ??
eu zic ca o singura expunere poate scoate ceva identic . dar e bine poate ca practica sa incepi cu un roi .

Dan Stanciu
01 Dec 2010 22:49


Cu roiuri am inceput din 2007. O singura expunere de 10 minute ar fi avut un background rosiatic...este sensibilitatea senzorului in domeniul 692 nm, sau cat o avea rosul... un exemplu de doar 60 sec, atasat:
este cel folosit ca master pt. aliniere si stacking.

Dan Stanciu
01 Dec 2010 22:57


...ar fi trebuit sa combin filtrul Neodymium si cu un fringe killer de la Baader...

Catalin Paduraru
02 Dec 2010 01:02


Decat sa adaugi atatea filtre mai bine iti iei un instrument mai bun si cauti un loc cu cerul mai decent, nu din Bucuresti. Chiar la centura si cerul cred ca este de 10x mai bun.
Spor!

Dan Stanciu
02 Dec 2010 01:15


Lucrez in invatamant... asa ca mai bine iau filtre si, daca am creier dotat cu ratiune, voi folosi teorie+ soft si tot va iesi ceva frumos; din sept. 2007 de cand am refractorul am iesit o singura data din Bucuresti cu tot echipamentul-in 29-30 oct.- multumiri lui C. Danescu (jimao22). Sper intr-o colaborare permanenta. Multumesc pentru mesaj :D

Dan Vasiliu
02 Dec 2010 01:16


Eu parca vad mai buna prima poza postata. Si eu ma joc de ceva vreme cu pozatul cerului dar, inafara de cateva cu Soarele si Luna, nu prea mi-a iesit ceva demn de postat. Mai am de munca.  :wink:

Dan Stanciu
02 Dec 2010 01:22


...si cu siguranta te vei bucura mult! Trebuiesc oglinzi sau lanturi optice bune, studiu si rabdare. Succes!

cmatei
02 Dec 2010 05:47


Daca-mi permiti, cateva sugestii...

Ai procesat excesiv pozele: unu, ai ridicat negrul prea mult, astfel ca ai fundal cu rgb 0,0,0. Incearca mai degraba sa aduci nivelul de negru incat sa ai background la ~10 pe fiecare culoare (sau daca nu iti place cu fundal neutru, putin mai mare pe albastru). In felul asta pastrezi mai multe detalii (daca exista) si fotografia arata mai natural. 

Doi: la roiuri, in special cele deschise, cel mai dificil e sa pastrezi culorile stelelor (expuneri scurte si atentie la procesare). In subframe-ul pe care l-ai postat ai informatie de culoare, iata-l doar cu fundalul neutralizat si un pic de levels.

Ai stelele un pic alungite (ghidaj). Pe-asta mai ca n-as fi zis-o, toata admiratia ca te incumeti sa ghidezi manual :-) Succes!

achy1978
02 Dec 2010 08:32


Eu apreciez efortul lui Dan,mai ales ca a ales sa abordeze roiuri de stele. Din punctul meu de vedere, roiurile globulare reprezinta cea mai grea incercare  in astrofotografie, urmate de roiuri deschise s.a.m.d. 

Mergi totusi pe varianta propusa de Catalin Paduraru. Un ED 80 se pliaza perfect pe DSLR-ul tau.

Succes!

Dan Stanciu
02 Dec 2010 09:06


Multumesc mult!
Voi lasa fundalul >0. Ma gandesc la dubletul apocromat SK 120/900, dar mi-e jena sa precizez cand mi-l pot permite... :lol:

Dan Stanciu
03 Dec 2010 21:12


Pt. cmatei:
Multumesc foarte mult!!! Imi dau seama ca sugestiile si/sau sfaturile pot fi foarte valoroase; am pastrat integrarile originale cu speranta ca voi gasi, sau voi fi ajutat sa gasesc si alte variante derivate la sfarsitul procesarii... Invat din Handbook of Astronomical Image Processing si voi profita si de sugestiile tale si de ale oricui va avea rabdarea si dispozitia de a mi le da... Multumesc frumos! Imi place mai mult varianta ta. Sunt dator cu o cinste!!! Si vorbesc (scriu) serios. :D

Dan Stanciu
03 Dec 2010 21:17


...si inca o precizare prin "cex" am vrut sa exprim "contraexemplu"...

cmatei
03 Dec 2010 23:18


Am si eu HAIP, dar nu folosesc AIP4WIN asa ca nu stiu daca pasii de mai jos sunt fezabili.

O alternativa ar fi ca dupa stack sa descompui HSL si sa procesezi separat luminanta si culorile. Pe L faci stretch si ce-ai descris tu cu deconvolutii si nebunii, in ideea ca reduci halourile. Nu sunt sigur ca functioneaza foarte bine pentru ca nu ai acelasi PSF pe violet fata de restul spectrului, iar in L le ai la gramada. Cu un filtru de genul Erode cred ca ai pierde din sursele slabe, dar merita sa incerci si asa. La final recombini. 

Eventual poti combina cele doua metode: obtii luminanta dupa metoda ta, intuitiv suna bine sa faci deconvolutie separat pe B ca sa elimini din aberatia cromatica specifica.
Uite varianta ta a doua folosita ca luminanta + hue, saturation din subexpunere, combinate in gimp.

Totusi, fara intentia sa te descurajez din experimentare, as vrea sa punctez ce au mai spus si ceilalti: iesi din mijlocul orasului.

Dan Stanciu
03 Dec 2010 23:35


sunt la periferie, in Berceni. De curand am inceput o colaborare cu jimao22 si sunt fericit. Cu siguranta voi mai posta poze MULT in afara Bucurestiului... Declar razboi roiului M4, iar tie- invitatie la cinste! Ramane sa stabilesti data si ora-daca accepti invitatia- si-ti voi prezenta lucruri teribile referitoare la astrofoto. Trebuie doar sa vrei sa ne vedem... 
Cu stima,
           Dan

Dan Stanciu
03 Dec 2010 23:41


...si inca ceva: nu am incercat restrangerea histogramei in luminanta; voi incerca si maine seara voi posta rezultatul.

Dan Stanciu
05 Dec 2010 01:22

N-am restrans histograma in luminanta...
19x30sec+10x60sec, Canon 400D, nemod., REFRACTOR acromat 120/1000, filtru Neodymium 2 inch.

Dan Stanciu
05 Dec 2010 01:46

Am restrans luminanta
acelasi setup ca precedenta

Dan Stanciu
06 Dec 2010 01:57


cmatei, iti MULTUMESC mult!!! 
Varianta cu luminanta redusa se pare ca e mai detaliata; am gasit ca e mai bine sa combin multe integrari diferite (separate pe clase de timpi) si apoi si alte optiuni. Multumesc inca odata!

jimao22
08 Dec 2010 22:18


Cu siguranta ne mai vedem, nu imi place sa ies singur cu telescopele, intotdeauna am invatat ceva nou cand am iesit cu cineva. Plus ca e mai distractiv.

Emil
15 Dec 2010 13:25


Ahoi,
sincer sa fiu urmaresc cu interes topicul si sunt FOARTE placut impresionat de cum schimbati informatiile. RESPECT insa din pacate cam rar se intampla acest lucru si pe alte topicuri.
La un moment dat era vorba de aberatie cromatica si alte asemenea "bunataturi".
Eu lucrez exclusiv in combinatia DSS-Photoshop insa poate cateva idei veti gasi aici
http://www.flemingastrophotography.com/tipstricks.html
Nu cred ca nu sunt aplicabile si in alte softuri.
In general recomand si eu stackarea separata pe clase de timp si abia apoi stackarea finala a rezultatelor obtinute. Teoretic folosind un sistem de genul HDR nu ar trebui sa apare diferenta insa totusi practica ne omoara (experienta proprie in DSS nu generalizez pe alte soft-uri)

Bafta si numai bine
Emil

Dan Stanciu
15 Dec 2010 20:21


Multumesc mult, Emil!
Imi voi lua un manual pt. Photoshop. Am CS2. Cel putin primele trei optiuni sunt valabile si in AIP4Win. Cu AIP4Win se pot face si lucrari de fotometrie, spectrografie, spectroscopie, astrometrie. Am mult de invatat despre nucleele de convolutie si deconvolutie etc. Am instalat (si inregistrat) soft-ul pe 28.01.2010 si mi-as da demisia de la serviciu ca sa am timp sa invat sa stapanesc toate posibilitatile acestui program. Sunt si functii de prelucrare concepute de cei de la NASA in perioada cand HST-ul nu putea fi directionat... Este un soft care mie mi se pare ca-mi ofera multe posibilitati, dar am vazut ca-mi trebuie si Photoshop.