-----------------------------------
victor Lupu
19 Noi 2010 11:22

ASTROFOTOGRAFIA ZILEI
Luna fotografiata in 14 11 2010 celestron 8 inch plossl 20 mm camera sony cx105 procesata cu registax  :wink:

neox
19 Noi 2010 11:36


Incearca sa maresti zoom-ul la camera sa scapi de vignetarea enorma spre marginea imaginii :wink: in rest esti pe drumul cel bun.

Stanescu Octavian
19 Noi 2010 11:45


Nu te mai chinui cu camera Sony ia un DSRL si faci poze fara puzderia de lentile prin care se chinuie Luna sa ajunga la cip  :idea:

victor Lupu
19 Noi 2010 12:10


Nu te mai chinui cu camera Sony ia un DSRL si faci poze fara puzderia de lentile prin care se chinuie Luna sa ajunga la cip  :idea:
nu te inteleg.am dslr nikon d80,am inel T pt telescop,dar intelege te rog ca nu pot ajunge cu el la un asemenea zoon pe luna.Am multe poze facute cu dslr dar nu se apropie mult ca nu folosesc ocularul.trebuie dat jos.AI TU ALTA SOLUTIE?poate nu stiu eu.of

Stanescu Octavian
19 Noi 2010 13:20


daca vrei marire mare  citeste pe aici http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=46717#46717
daca -ti place cum iese luna cu instrumentul din link iti faci si tu unul :wink:

Cristi M.
19 Noi 2010 13:20


Ce fel de telescop ai? Newton sau un Cassegrain? 
Poti folosi o lentila barlow la care desfaci filetul cu lentilele si le fixezi in focuser, astfel poti monta si adaptorul T impreuna cu aparatul foto.
Poti incerca cu un barlow sau telextender  2x - 5x - in functie si de cat iti permite calitatea opticii instrumentului.

Laurentiu
19 Noi 2010 13:59


Victor, se vede treaba ca iti place sa faci poze la Luna. E tare bine, toti am inceput cu asta  :D 

Vad ca ai si instrumente adecvate (pe care multi altii, chiar cu "vechime" in ale astronimiei de amatori  nu isi permit nici sa le viseze) deci te poti socoti norocos.

Acum, e bine sa incepi sa inveti sa le folosesti. Exista o multime de materiale de studiat pe tema asta si cred ca e bine sa iti rezervi timp pentru a te pune putin la punct.

Un bun inceput ar fi cartile de aici: http://89.122.40.35/sarm/carti/

Succes si sa vedem fotografii de calitate.

Dan Vasiliu
19 Noi 2010 13:59


Victor, poti folosi un adaptor de proiectie cum ar fi cel de aici:

http://magazin.telescop-expert.ro/adaptor-de-proiectie.html

sau poti folosi un adaptor universal:

http://magazin.telescop-expert.ro/adaptor-microstage-universal.html

 8)

valy
19 Noi 2010 14:04


Cel mai simplu iti iei un webcam si ii scoti lentila si il folosesti prime focus. Filmul astfel obtinut il stacuiesti.

Si mai bine iti iei si un barlow mai de calitate si repeti pasul 1.

Cu dslr merge daca ai un barlow mai mare de 2x ca e senzorul prea mare si nu ies detaliile asa de bine. Acu depinde daca ai newton iti trebuie mai mult, daca ai SC o focala de 4m ar fi suficienta pt. dslr.

Sau incerci sa montezi camera mai bine ca pare inclinata fata de planul ocularului si pare si descentrata, dai un zoom pe la 2-3x cat sa scapi de vignetare.

Laurentiu
19 Noi 2010 14:10


Victor, mai poti poti folosi o lentila Barlow (poti incerca si mai multe puse una peste alta) pentru "zoom" (de fapt amplificare) mai mare.

Laurentiu
19 Noi 2010 16:53


Daca insa insisti sa faci poze cu aparat caruia nu poti sa-i demontezi obiectivul e foarte bun un adaptor din acesta:

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=6303&highlight=

valy
19 Noi 2010 17:09


Dupa atatea sugestii am uitat sa zic ca detaliile sunt destul de bune, frumos, dar ar iesi rezultate si mai bune daca imbunatatesti tehnica.

Cristi M.
19 Noi 2010 17:32


Victor a precizat ca detine un DSLR si un adaptor T pentru telescop. Nu vad de ce tot ii recomandati acele adaptoare care nu-si au rostul decat in cazul unui aparat compact!

valy
19 Noi 2010 17:34


Adaptoarele erau recomandate pt. camera video, vad ca ii place sa o foloseasca in detrimentul dslr-ului. Si erau doar recomandari nu litera de lege  :lol: 
Spor.

Cristi M.
19 Noi 2010 17:36


Sunt prea scurte adaptoarele astea pt o camera video...pentru majoritatea camerelor video..or fi si mai slim :D

valy
19 Noi 2010 17:41


Mai e asta: http://skywatcher.ro/Baader/Hyperion_Manual_2.pdf
Daca ai filet de filtru, prin diverse adaptoare de la 49/52 la ce ai tu poti monta camera in fata ocularului. Eu am reusit, din pacate a mea nu focalizeaza, mai trebuie sa ma joc cu ea.

achy1978
19 Noi 2010 18:41


Cu dslr merge daca ai un barlow mai mare de 2x ca e senzorul prea mare si nu ies detaliile asa de bine. Acu depinde daca ai newton iti trebuie mai mult, daca ai SC o focala de 4m ar fi suficienta pt. dslr.
.

SCT-ul de 8'' are o focala suficienta  (2 m) pentru a obtine detalii frumoase la luna cu un DSLR.

De exemplu aici am o fotografie la un focar de 900 mm si o sa vedeti ca apar detalii destul de bune (cu zoom pe poza :))

Pentru detalii de inalta rezolutie, atunci da, este nevoie de un focar de 4-5 m, un webcam sau camera astro dedicata montata in prime focus si o atmosfera al naibii de buna (eu inca nu am gasit ziua aceea in care sa pot poza detaliile pe luna cu o QHY si apoi cu o DBK la focar intre 4,5-6m si ma cam chinui de vreo 8 luni). La focale mici pana in 2m merge in majoritatea noptilor, insa peste 2m .......  :(

Dan Vasiliu
19 Noi 2010 19:08


@Cristi M. a scris:
 Victor a precizat ca detine un DSLR si un adaptor T pentru telescop. Nu vad de ce tot ii recomandati acele adaptoare care nu-si au rostul decat in cazul unui aparat compact! 

Acele adaptoare se preteaza la fotografie afocala. Prin folosirea unui ocular se obtine o marire mai mare a subiectului si o detaliere mai buna. Asta am inteles ca se doreste. Fotografia afocala se poate face cu obiectivul montat sau demontat (daca permite camera).  Adaptoarele sunt pentru a monta camera in fata ocularului si pentru a regla distanta camera - ocular corepunzator formarii imaginii pe senzor. Repet: camera cu sau fara obiectiv!  8)

victor Lupu
19 Noi 2010 19:21


Poti folosi o lentila barlow la care desfaci filetul cu lentilele si le fixezi in focuser, astfel poti monta si adaptorul T impreuna cu aparatul foto.
Poti incerca cu un barlow sau telextender  2x - 5x - in functie si de cat iti permite calitatea opticii instrumentului. newtonian

Dan Vasiliu
19 Noi 2010 19:56


Cum il cheama?  :lol: Probabil ca nu este optimizat pentru astrofotografie. Daca dai date despre el (newtonian) poate apar si idei privind optimizarea. Sa ai banii ca ideile le avem noi.  :lol:

achy1978
19 Noi 2010 20:14


Poti incerca cu un barlow sau telextender  2x - 5x - in functie si de cat iti permite calitatea opticii instrumentului. newtonian

Am trait cu impresia ca ai un SCT, dar si asa la F=1200 si un f/6 cred poti face poze forte bune direct in focarul telescopului. In fapt, toti se chinuie sa scape de sticla, iar tu vrei sa mai pui ?!?!

Dan Vasiliu
19 Noi 2010 20:41


Cu telescopul pe care il ai poti poza linistit in focar cu DSLR-ul. Pozele le faci in format RAW ca sa beneficiezi de toate detaliile pe care le poate capta senzorul camerei. Poti face "crop" dupa aceea.  8) Poti folosi unul din adaptoare pentru a atasa filtre in fata senzorului. Numai sa-ti permita in-focusul sa inserezi si altceva intre camera (fara obiectiv) si focalizator. Daca telescopul este optimizat doar pentru vizual mai trebuie ceva investitii/modificari. Spor!  8)

victor Lupu
19 Noi 2010 21:34


Am telescop celestron newtonian,diametru 203 mm,
distanta focala -1000mm,
raportul focal f4,92,
puterea maritoare max-480,
magnit stelara-14,
oglinda secundara-55,88mm,
dimensiune tub-93,98

victor Lupu
19 Noi 2010 21:41

ASTROFOTOGRAFIA ZILEI..de maine
Multumesc pt sfaturi.o sa rumeg toate mesajele voastre sa vad despre ce e vorba  :P

Dan Vasiliu
19 Noi 2010 23:19


M-am uitat si pe blogul tau. La fel ca ultima poza postata subiectul nu este bine focalizat si este foarte intunecat. Luna este luminoasa! (prin reflexie). Eu iti recomand sa renunti la metoda pe care o folosesti acum si sa-ti reconfigurezi setup-ul astrofoto functie de sugestiile primite pe topic. O sa descoperi multe lucruri noi si vei avea satisfactii mult mai mari.  :lol: Spor

Teo
20 Noi 2010 04:10


Am mai prelucrat si eu putin ultima foto a lui V.L. in dorinta de a vedea ce se poate imbunatati.
A iesit asta :

victor Lupu
20 Noi 2010 07:16


Am mai prelucrat si eu putin ultima foto a lui V.L. in dorinta de a vedea ce se poate imbunatati.
A iesit asta :
a iesit mai bine.se vad detaliile.pe asta am facut-o pe 18.nu e cu registax cum de altfel e si cealalta.am mii de snapshoturi in pc pe care trebuie sa le prelucrez,sa le aleg,stackuies,ca da nu mai zic de video din care am facut snapshoturile ca trebuie sa il editez in sony vegas,la-i tai fazele in care imaginea e instabila si la final sa-i fac mai multe variante de video.unul cu gamma redus,unul cu sharpness,una cu pasarile care mi-au aparut in video sau chiar obiecte la care stau holbat sa scot toate detaliile sa vad ce e defaptsau ce varianta imi mai trece in minte.si asta numai la un fisier video.99% din timpul liber dupa servici asta fac.nu se mai termina.simt ca fuge timpul pe langa mine si mi-e ciuda.

Dan Vasiliu
20 Noi 2010 10:20


Sa nu spui ca ai filmat omuletii verzi de pe luna si navele lor spatiale !  :lol: 
Mai in  gluma si mai in serios, daca tot materialul filmat/pozat are aceeasi calitate, iti recomand sa schimbi modul de abordare a astrofotografiei in spiritul sugestiilor primite. Inteleg ca ai un minim de device-uri pentru a incerca si alte variante. Luna este asa de frumoasa incat e pacat sa nu o tratam cum se cuvine.  :lol:

cluci
20 Noi 2010 11:11


trebuie sa il editez in sony vegas,la-i tai fazele in care imaginea e instabila si la final sa-i fac mai multe variante de video.unul cu gamma redus,unul cu sharpness,una cu pasarile care mi-au aparut in video sau chiar obiecte la care stau holbat sa scot toate detaliile sa vad ce e defaptsau ce varianta imi mai trece in minte.si asta numai la un fisier video.99% din timpul liber dupa servici asta fac.nu se mai termina.simt ca fuge timpul pe langa mine si mi-e ciuda.

Nu cred ca e nevoie sa editezi si sa scoti manual frameurile instabile sau 
in care apar alte obiecte. Registax le va considera oricum de calitate slaba si le va pune implicit la capatul stackului care de obicei il elimini oricum. De fapt prin stackuire dispar chiar si eventuale pete de pe optica (fire de praf). Bineinteles nu e de dorit sa ai optica murdara, dar ziceam chestia asta doar ca exemplu.
Pe de alta parte munca de procesare este intr-adevar mare.. si mai mult , daca vrei rezultate tb sa investesti mult timp in ea - asta e pretul. In general nu prea poti obtine rezulate f bune fara munca.. poate doar ocazional daca ai noroc. Eu procesez de multe ori cate un AVI care mi se pare bun , incercand diverse "combinatii" pana obtin maximul ce se obtine din acel AVI (sau , me rog.. ceea ce consider eu maxim ) Daca citesti ceva materiale pe net sa vezi ca majoritatea fotografilor planetari fac asta (pe principiul "leave no stone unturned" ).. se pare ca nu prea ai de ales. In principiu fotografiile la luna in comparatie cu celel la planete imi iau cel mai mult timp de procesare.

victor Lupu
20 Noi 2010 12:22

registax
o intrebare in leg cu registax care il foloseste mai des.ce setari sunt cele mai bune pt la el?pt ca sunt destule optiuni din care sa alegi si pe unele nu le inteleg

psemil
20 Noi 2010 13:25


exista tutoriale pentru registax.
http://www.threebuttes.com/RegistaxTutorial.htm
mai ales acesta
http://www.astronomie.be/registax/bobspages.html
este nevoie de mult exercitiu pentru a gasi solutile cele mai bune.

Teo
20 Noi 2010 13:28


Dupa cum spunea si domnul Stanescu Octavian destul de recent, nu e nevoie ca la Luna sa faci stacking. Are suficienta lumina si fotografiile vor iesi frumoase daca folosesti o camera foto adecvata.
Pentru a scapa de acea margine neagra, da mai mult zoom din camera si tine camera mai aproape de ocular. Atunci toata imaginea va fi plina cu peisajul lunar si nu va mai aparea doar in centru peisajul iar pe margine totul negru, ca o diafragmare a campului.
La fel am procedat si eu cand am filmat Luna.
In filmuletul de mai jos poti vede ca atunci cand dau zoom si apropii camera mai mult de ocular, dispare acea margine neagra.
Iata aici filmuletul : http://www.trilulilu.ro/astronom/9549228f0e3e17

victor Lupu
20 Noi 2010 14:37


Dupa cum spunea si domnul Stanescu Octavian destul de recent, nu e nevoie ca la Luna sa faci stacking. Are suficienta lumina si fotografiile vor iesi frumoase daca folosesti o camera foto adecvata.
Pentru a scapa de acea margine neagra, da mai mult zoom din camera si tine camera mai aproape de ocular. Atunci toata imaginea va fi plina cu peisajul lunar si nu va mai aparea doar in centru peisajul iar pe margine totul negru, ca o diafragmare a campului.
La fel am procedat si eu cand am filmat Luna.
In filmuletul de mai jos poti vede ca atunci cand dau zoom si apropii camera mai mult de ocular, dispare acea margine neagra.
Iata aici filmuletul : http://www.trilulilu.ro/astronom/9549228f0e3e17 am imagini si fara marginea neagra.pe mine nu ma prea intereseaza daca are margine sau nu.stiu ca daca dau zoom dispar marginile negre.camera sta mereu pe ocular pt ca o lipesc cu un scoci lat.nu o tin in mana.sta singura.mai stiu k daca zumezi imaginea se intuneca cum se vede si in poza topicului.trebuie sa maresc expunerea cu cat zumez mai mult.

Teo
20 Noi 2010 14:55


Poti folosi un ocular cu focala mai mare. Oricum, nu ar trebui sa se intunece foarte tare. Luna este foarte luminoasa. In fine, depinde de multi factori. Apertura instrumentului, focala ocularului folosit si sensibilitatea camerei video/foto. In practica, eu am obtinut cele mai frumoase rezultate la Luna, folosind ocularul Super Kellner sau Super Plossl cu focala de 10 mm, grosisment 90 X. Apoi am mai dat ceva zoom optic 2-3 X din camera si a iesit frumoasa si luminoasa.

Teo
20 Noi 2010 15:08


Asta am obtinut eu la Luna folosind Luneta de 80 mm si ocularul de 10 mm fara niciun fel de stacking si fara registax. Cadrele le-am scos din filmuletul avi pe care l-am facut la Luna.

victor Lupu
20 Noi 2010 15:12


ACHY1978 acea  fotografie e incredibil de reusita.si ai reusit s-o faci cu dslr.ciudat.

Teo
20 Noi 2010 15:19


Nu e nevoie de mijloace foarte complicate ca sa fotografiezi Luna. Merge foarte frumos si cu o camera web atasata la ocular.

victor Lupu
20 Noi 2010 15:22


Asta am obtinut eu la Luna folosind Luneta de 80 mm si ocularul de 10 mm fara niciun fel de stacking si fara registax. Cadrele le-am scos din filmuletul avi pe care l-am facut la Luna. ce camera video ai folosit?

victor Lupu
20 Noi 2010 15:26


Nu e nevoie de mijloace foarte complicate ca sa fotografiezi Luna. Merge foarte frumos si cu o camera web atasata la ocular. eu vreau calitate.vreau HD,vreau detalii cat mai multe si mai vreau sa fie si aproape  :P  :D

cluci
20 Noi 2010 15:28

Re: registax
o intrebare in leg cu registax care il foloseste mai des.ce setari sunt cele mai bune pt la el?pt ca sunt destule optiuni din care sa alegi si pe unele nu le inteleg
Cred ca numai Cor Berrevoets intelege absolut toate optiunile alea :)
Eu urmez o cale asemanatoare cu cea descrisa in tutorialul asta : http://www.astronomie.be/registax/bobspages.html
De asemenea o carte din care am aflat multe mi se pare cartea lui Mobberley "Lunar and planetary webcam user guide".

Teo
20 Noi 2010 15:33


Asta am obtinut eu la Luna folosind Luneta de 80 mm si ocularul de 10 mm fara niciun fel de stacking si fara registax. Cadrele le-am scos din filmuletul avi pe care l-am facut la Luna. ce camera video ai folosit?

Am folosit o camera foto pentru concediu sa zic asa, care nu e dedicata profesionistilor. O am de 4 ani dar am exploatat-o in toate domeniile sa zic asa... :D . Dotari mai bune nu am, asa ca " ma joc " cu astea. :)
 E vorba despre Fujifilm Finepix A 900.
Face foto cu 9 MP si filmeaza la 640 X 480.

cluci
20 Noi 2010 15:45



Eu nu sunt de acord cu asta. Cel putin nu daca vrei sa faci imagini de rezolutie mare (cu zoom mare) ale unor formatiuni Poate merge la luna pozele cu zone mai mari - aici nu prea am experimentat. Sunt de acord insa ca e indicat sa se faca stack de considerabil mai putine imagini decat in alte situatii. Am facut o gramada de experimente si intotdeauna mi s-a parut ca stackurile sunt mai bune decat cele mai bune frame-uri singurlare. In plus am vazut ca majoritatea celor care au rezultate fac stack. Cat priveste numarul de poze stackuite cum ziceam sunt de acord ca e indicat sa fie mic.. eu merg in medie intre 100 si 200 in functie de caz..(de multe ori insa fac stackuri mai multe de cu nr diferit de frameuri si pastrez doar poza mai buna pentru ca nr optim de frame-uri pare sa depinda de multi factori si nu e neaparat acelasi la orice film.. depinde mult si de calitatea cerului cand s-a facut captura. Opiniile insa sunt impartite.. Unii folosesc cateva zeci.. altii ajung pana la cateva sute. Pe de alta parte procesarea cu registaxul nu este doar un simplu stack. In special la pozele lunare se foloseste procesarea multipunct care poate ajuta la obtinerea unei imagini clare pe toata suprafata ei...  si altele...
In plus mai e un aspect.. luand avi-uri cu multe frame-uri sansele sa prinzi frameuri cat mai bune (sa prinzi scurte momente de calm atmosferic) cresc.

Stanescu Octavian
20 Noi 2010 16:52


Cred ca fiecare face poze de placerea proprie daca e multumit  ce face e bine si fericit .
Cateodata imi pun intrebarea : si cate detalii vreau sa scot e o limita ? 
si dupa ce le-am scos ce urmeaza le arat altora si si ? 
si merita efortul ca medalii nu primesti bani nici atat din contra cheltui. 
poate cel mai interesant e cand lupti pt o realizare  :idea: .
Nu pot spune ca acum cu stacuiri si supra prelucrari digitale sunt mai multumit decat in anii 90 cand scoteam cateva cratere lunare pe hartie alb negru  cu ap de marit.

psemil
20 Noi 2010 16:57


Stanescu Octavian:
red ca fiecare face poze de placerea proprie daca e multumit ce face e bine si fericit .
Cateodata imi pun intrebarea : si cate detalii vreau sa scot e o limita ?
si dupa ce le-am scos ce urmeaza le arat altora si si ?
si merita efortul ca medalii nu primesti bani nici atat din contra cheltui.
poate cel mai interesant e cand lupti pt o realizare Idea .
Nu pot spune ca acum cu stacuiri si supra prelucrari digitale sunt mai multumit decat in anii 90 cand scoteam cateva cratere lunare pe hartie alb negru cu ap de marit.
Nici ca se putea spune mai frumos.

Dan Vasiliu
20 Noi 2010 17:39


In completare asi adauga ca ce facem noi (astroamtorii) este mai mult arta si maiestrie dacat cercetare (cum fac profesionistii). Incercam sa scoatem de la instrumentele noastre cat mai mult cu ingeniozitate, inspiratie si tenacitate.  :lol:

victor Lupu
20 Noi 2010 20:01


una mai mica.

victor Lupu
20 Noi 2010 20:08


:)  :)

victor Lupu
21 Noi 2010 09:13

BLOG
Mi-am updatat blogul http://astrofotografieluna.blogspot.com

victor Lupu
21 Noi 2010 11:59

ASTROFOTOGRAFIA ZILEI 21.11.2010
Celestron 
newtonian,diametru 203 mm, 
distanta focala -1000mm, 
raportul focal f4,92, 
puterea maritoare max-480, 
magnittudine stelara-14 
oglinda secundara-55,88mm, 
dimensiune tub-93,98

valy
21 Noi 2010 12:49

Re: ASTROFOTOGRAFIA ZILEI 21.11.2010
Par cam intunecate pentru gustul meu, ai incercat sa mai umbli la contrast, luminozitate?

PS:
 ..distanta focala -1000mm, ..Cool, e cu minus?  :lol:

victor Lupu
21 Noi 2010 14:16

Par cam intunecate pentru gustul meu, ai incercat sa mai umbli la contrast, luminozitate?

PS:
 ..distanta focala -1000mm, ..Cool, e cu minus?  :lol: :lol: nu.

victor Lupu
21 Noi 2010 14:18


PS:
 ..distanta focala -1000mm, ..Cool, e cu minus?  :lol:
nu am umblat deloc la lumin-contrast.dar nu-mi plac prea umblate ca nu mai sunt naturale :P

victor Lupu
21 Noi 2010 14:20

Re: ASTROFOTOGRAFIA ZILEI
Luna fotografiata in 14 11 2010 celestron 8 inch plossl 20 mm camera sony cx105 procesata cu registax  :wink:
am sa pun in fiecare zi cate o poza.sa vad cat ma tine stocul :lol:

Laurentiu
21 Noi 2010 14:38


Victor, vreau sa iti impartasesc un mic secret: fotografiile, asa cum ies ele din aparatul foto nu sunt neaparat "naturale" si nu au nimic "autentic" in ele. 

De fapt, nu asta este problema principala cu fotografiile expuse de tine aici.

De ce ? 

Unul din motive este acela ca trebuie sa invatam sa folosim un aparat foto. Nimeni nu se naste cu tehnica foto in sange, toti trebuie sa invatam de la cei mai avansati ca noi. Inclusiv tu :-)

Un al 2-lea motiv consta in faptul ca pana si fotografia pe film, atat de "autentica" in comparatie cu mult hulita imagine digitala, a necesitat prelucrari extensive in camera obscura. Scop: fotograful dorea obtinerea unor expuneri corecte, cu luminozitate buna; de asemenea, fotograful facea cliseelor mici reparatii (corecta claritatea, inlatura urmele firelor de praf si scamelor). Procedura prelucrarii digitale a imaginii are, in linii mari, aceleasi deziderate dar acum beneficiem de avantajul fantastic al tehnologiior informatice si nu mai e necesar sa ne murdarim pe maini cu substante chimice, sa inhalam vapori toxici samd.

Deci, pe scurt, pune mana si invata editarea foto digitala si mai invata sa folosesti aparatul foto pentru ca imaginile tale, desi acceptabile pentru un incepator,mai pot suferi imbunatatiri substantiale.

 :D

Stefan Angelescu
21 Noi 2010 14:40


Un mare fotograf zicea ca procesul de dodge si burn sunt pasi in a corecta greselile facute de Dumnezeu cand a stabilit relatiile tonale... O poza prost expusa nu prezinta nimic natural, ramane doar o poza subexpusa sau supraexpusa. Nu cred ca te musca nimeni daca tragi putin de curves si levels.. Bafta.

Emil
21 Noi 2010 14:50


Laurentiu stie ce spune si ii dau dreptate. Pe de alta parte participarea pe un forum implica niste reguli... daca o persoana deschide succesiv mai multe topicuri pe aceasi categorie atunci topicurile altor utilizatori nu vor mai aparea in categoria last news... pe de alta parte un raspuns continand doar smile-uri este, cred eu fara sens.

Numai bine

p.s. alte forumuri limiteaza numarul de uploads sau raspunsuri pe zi pe utilizator tocmai pentru a obliga la seriozitate

victor Lupu
21 Noi 2010 14:54


Laurentiu stie ce spune si ii dau dreptate. Pe de alta parte participarea pe un forum implica niste reguli... daca o persoana deschide succesiv mai multe topicuri pe aceasi categorie atunci topicurile altor utilizatori nu vor mai aparea in categoria last news... pe de alta parte un raspuns continand doar smile-uri este, cred eu fara sens.

Numai bine

p.s. alte forumuri limiteaza numarul de uploads sau raspunsuri pe zi pe utilizator tocmai pentru a obliga la seriozitate
OK OK.TU ESTI MODERATOR SI TE ROG SA IEI MASURILE NECESARE.DAR CA O ULTIMA INCERCARE DE A FI UMANI MAI AM O ULTIMA INTREBARE http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=62730#62730

mircear
21 Noi 2010 17:15


eu vreau calitate.vreau HD,vreau detalii cat mai multe si mai vreau sa fie si aproape  :P  :D
Imaginile cu Luna pe care le-am vazut nu au nimic de-a face cu nu am umblat deloc la lumin-contrast.dar nu-mi plac prea umblate ca nu mai sunt naturale :P
Ar fi trebuit. Imaginile sunt subexpuse cu 2-3 stopuri in medie.
Iar 'natural' inseamna cat mai apropiat de perceptia - in cazul de fata vizuala - pe care un individ ar avea-o folosind acelasi instrument. Exista si cazuri in care imaginile rezultate sunt mult peste capacitatile de perceptie umane, insa respectivele imagini in cazurile particulare tocmai asta vor sa faca.
Ma indoiesc profund ca imaginile pe care le-ai publicat se apropie de ceea ce poti vedea intr-un ocular oarecare cu un newtonian de 200mm.
Sunt convins ca toti cei care isi publica pe lista de discutii de fata diverse imagini au in spate zeci daca nu sute sau mii de imagini nepublicate a caror calitate lasa de dorit, dupa standardele subiective ale fiecaruia. Munca si satisfactia fiecaruia in masura aprecierilor vine tocmai din procesul de selectare si procesare a imaginilor, pe care tinzi sa le aduci la un nivel tehnic cat mai corect si estetic (daca e cazul) cat mai aproape de perfectiune. Asta presupune timp dedicat muncii, pasiune si cunostinte.

recab
25 Noi 2010 17:37


Atasez 2poze facute asera printre nori cu un newton 114/910,f/8 si un aparat digital prin proectie afocala.Pozele nu sunt prea reusite si eu nu sunt un as in prelucrea digitala a fotografiilor:d.


Cer senin!

victor Lupu
02 Ian 2011 11:27


Mai e asta: http://skywatcher.ro/Baader/Hyperion_Manual_2.pdf
Daca ai filet de filtru, prin diverse adaptoare de la 49/52 la ce ai tu poti monta camera in fata ocularului. Eu am reusit, din pacate a mea nu focalizeaza, mai trebuie sa ma joc cu ea.
Pana pe 10 ian primerc un baader hyperion 10 mm.este un ocular mare cu 8 lentile de 550 g(si costa tot atat) Sper sa fie bun pt ca are camp vizual 68 grade si are si filet pt adaptare la camere video/foto. Voi experimenta cu acela.

starbuck
30 Ian 2011 00:06


Referitor la a 2-a imagine asa mi s-a intamplat si mie chiar la prima iesire. E vorba despre soft blur-ul generat de aburirea lentilei ocularului si/sau a aparatului.

victor Lupu
10 Feb 2011 10:52

DSLR vs HDR
Am iesit la o observare aseara ,iar azi am facut snapshot la video facut prin camera video Sony CX105.Am postat peze perechi in care sa se vada diferenta dintre cele doua feluri de fotografie prin telescop:Nikon D80 cu toate accesoriile de extensii(am folosit Hyperion 10mm,barlow 2x),si Sony CX105 prinsa cu scoci(am folosit super plossl 20mm,barlow 2x).
 
http://astrofotografieluna.blogspot.com/2011/02/nikon-d80-dslr-vscamera-video-sony.html
   Pentru cei care au in pasiune astrofotografia:
Va este mai usor cu o camera video,sau cu un DSLR? 
Cu care ca plac mai mult rezultatele? 
Cu care va este mai usor sa procesati in registax de exemplu? 
Prelucrarea in refistax a fotografiilor cu un DSLR este posibila numai daca pozele au fost facute pe un telescop motorizat?

Teo
10 Feb 2011 11:13


Personal prefer camera web de buna rezolutie si sensbilitate luminoasa montata la ocular, pentru planete si DSLR pentru deep-sky.
Prelucrarea in Registax se poate face oricum. Nu depinde de motorizare. Programul are o functie de urmarire a obiectului sau de aliniere. Acum, bineinteles ca trebuie ca nici imaginile sa nu fie miscate foarte tare sau " tarsaite " pentru ca atunci nu mai iese nimic bun.
Registax nu face altceva decat sa suprapuna mai multe cadre si sa aplice apoi niste corectii suplimentare, realizand din mai multe cadre, unul singur. Are si o functie automata de aliniere, de urmarire a subiectului vizat, chiar daca acesta s-a miscat aparent prin campul vizual.

Laurentiu
10 Feb 2011 13:58


Majoritatea amatorilor cu rezultate notabile in astrofotografia planetara, solara si lunara folosesc camere video "dedicate", fara alte lentile si obiective sau oculare interpuse intre senzor si telescop (exceptie fiind lentilele Barlow sau Powermate folosite pentru amplificarea focalei).

Cu siguranta au fost deja incercate toate combinatiile optice posibile, tehnologia folosita fiind cea de care vorbeam mai sus. Cautati pe net nume ca Damian Peach, Wes Higgins si altii ca ei.

Asadar: camera video / webcamera cu obiectivul demontat, careia i se ataseaza un adaptor pe standard 1,25 inch (mai rar 2 inch - nu e necesar pentru ca cipul camerelor video este de regula mic), eventual o lentila negativa cu rol de amplificare (Barlow sau Powemate), conectata direct la telescop. Nu se foloseste ocular.

Daca folositi un instrument cu focala rezultanta mare (adica folositi si amplificare) devine foarte necesara o montura care sa permita urmarirea obiectului fotografiat.

DSLR-ul este util pentru imagini solare sau lunare de camp larg (Luna sau Soarele intra in intregime in campul instrumentului) sau pentru astrofotografia cu timp lung de expunere (Deep-Sky), dar nu pentru fotografii de detaliu.

victor Lupu
11 Feb 2011 07:09

09022011
Luna pe 09.02.2011 poza a trebuit dimensionata 600x800.este un snapshot video defapt.telescopu 8" newtonian,plossl 20mm,2x barlow
Videoclipul acestei poze este aici http://www.youtube.com/watch?v=9_GIEP3guLE