-----------------------------------
zoth
14 Aug 2006 21:17

Montura azimutala fara motoare
as vrea sa stiu ce montura azimutala ar fi potrivita pentru un tub scurt de 5-6Kg.

horatius
14 Aug 2006 23:04


Da, o montura azimutala poate tine un tub scurt de 5-6 kg. Depinde acum si ce montura azimutala ca sunt mai multe tipuri, la multe preturi. Dar un AZ3, cea mai ieftina montura, de exemplu de la Sky-Watcher tine atata daca tubul e scurt. Unii am vazut ca au pus pe ea si tuburi lungi precum refractoare de 120mm f/8 sau reflectoare newtoniene de 150mm f/5.

HoO_Germany
15 Aug 2006 08:52


Multi amatori folosesc o montura azimutala GiRo sau GiRo mini.
Aceste monturi azimutale pot fii puse pe treipieduri diferite, sau pe stilp.
Pentru un tub de cam 5 - 6 kg ajunge o GiRo mini, care poate subtine un tub pina la 8 kg.

zoth
15 Aug 2006 19:42


skywatcher, daca vorbim de montura AZ3 pe care vad ca o cunosti bine as avea cateva intrebari:
1.sustinerea asta de care spui este vizuala sau doar mecanica? din cate stii tu vibreaza la un instrument scurt de 6 kg?
2.am vazut ca are reglaje fine in azimut si elevatie, dar are ea si posibilitatea de reglaj liber in ambele coordonate?
3.stii cumva cat cantareste montura impreuna cu trepiedul?

Robert, am vazut demult pe net aceste monturi giro dar nu ma prind cum functioneaza, de aia am si pentru tine cateva intrebari:
1. au posibilitate de blocare a pozitiei si pe azimut si pe elevatie sau este o singura blocare globala?
2. au posibilitatea reglajului fin pe ambele coordonate?
3. cat cantareste un giro mini impreuna cu trepiedul?

poate cineva sa faca o comparatie intre giro mini si az3?

HoO_Germany
15 Aug 2006 20:21


Robert, am vazut demult pe net aceste monturi giro dar nu ma prind cum functioneaza, de aia am si pentru tine cateva intrebari:
1. au posibilitate de blocare a pozitiei si pe azimut si pe elevatie sau este o singura blocare globala?
2. au posibilitatea reglajului fin pe ambele coordonate?
3. cat cantareste un giro mini impreuna cu trepiedul?

poate cineva sa faca o comparatie intre giro mini si az3?

la 1.
montura GiRo si GiRo mini se poate si pe azimut, si pe elevatie sa se blocheze.
la 2.
aceasta frina se poate fie pusa fina, asa ca sa poti sa urmaresti obiectele fin.
la 3.
GiRo mini cintareste 900 gr , GirOII cintareste 2,9 kg.

Un Treipied este depinde de el, sa zicem un Treipied de lemn ca Berlebach 1002 cum se vede aici http://www.berlebach.de/inhalte/produkte/stative/report/report.php?PHPSESSID=8bb542cb4461394b91b15e49772e7b95#modelle1002
cintareste 2,2 kg si subtine in total pina la 18 kg, pret 119 Euro.

horatius
15 Aug 2006 20:53


1.sustinerea asta de care spui este vizuala sau doar mecanica? din cate stii tu vibreaza la un instrument scurt de 6 kg? 
2.am vazut ca are reglaje fine in azimut si elevatie, dar are ea si posibilitatea de reglaj liber in ambele coordonate? 
3.stii cumva cat cantareste montura impreuna cu trepiedul?

Da, o cunosc bine, am una si o folosesc des, mai des decat cele ecuatoriale deoarece nu trebuie montat nimic la ea, o scot din cutie si gata (manerele de reglaj fin tot trebuie insurubate).
1. Sustinerea e vizuala si mecanica. Nu se clatina montura sub greutatea instrumentului. Vibratii exista la atingerea telescopului. Eu cel mai mult am pus pe ea un Mak de 127mm care are cam 4 kg, plus cautator 9X50, oglinda diagonala, ocular, deci cel mult 5 kg. La distanta lui focala lunga nu tremura mult imaginea la atingerea instrumentului (3-4 secunde). Dar la 5-6 kg daca instrumentul are focala mai scurta (sa zicem 750mm ca la un newton de 150mm, care are 6 kg, sau un refractor de 120mm f/5) tot la fel ar trebui sa fie durata de disparitie a vibratiilor, daca balansezi bine tubul optic. Refractoarele scurte merg mai bine pe montura asta decat instrumentele mai lungi, deoarece toata greutatea este concentrata pe capul monturii.
2. Se poate regla si liber miscarea prin impingere a tubului optic in alt si az. Reglajul fin e ok, dar cursa e limitata, uneori trebuie resetat, adica... nu poti urmari obiectul folosind tot timpul reglajul fin, la un momentdat trebuie sa resetezi rotitele de reglaj fin si sa misti cu mana tubul optic dupa care poti relua miscarea din reglaj fin doar.
3. Exact nu stiu, dar in jur de 5 kg, mi se pare mai grea decat tubul mak127. Insa e stabila, mai stabila decat un EQ2 sau EQ1.

HoO_Germany
15 Aug 2006 22:13


Cu o montura ecuatoriala poti sa urmaresti si azimuatal, pentru asta trebe sa dai capul monturii pe 90° si asa ai putea lucra cu ea azimutal.

zoth
16 Aug 2006 06:50


da Robert, inca nu am incercat ce spui tu dar cred ca e posibil.
eu am pus intrebarea cu montura azimutala in ideea crearii unui kit de observatie rapida la fel de transportabil dar la care sa fie montura mai usoara si instrumentul mai mare ca apertura, deci mai greu.
ma uitasem initial la o montura BP60 dar cred ca nu tine un instrument de 6kg iar giro sau mini giro am impresia ca lucreaza bine ori cu doua tuburi ori cu o contragreutate si atunci iar ajung la greutate mare la montura.

skywatcher, cautand pe net dupa monturi AZ am ajuns la un articol la care iti dau link sa spui si tu parerea daca e o problema reala sau nu:
http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=401
daca ai timp sa citesti ar fi interesant sa comentezi putin ce zice omul asta despre montura AZ3.

ar mai fi si alte azimutale usoare dar care sa tina tuburi mai grele?

HoO_Germany
16 Aug 2006 08:58


ma uitasem initial la o montura BP60 dar cred ca nu tine un instrument de 6kg 

eu am citit niste informatii despre montura asta, si pe Site unde stau aceste informatii scrie, ca montura "tine usor" 6-8 kg. Dar este cunoscut ca acolo unde stau aceste informatii, se exagereaza prea mult, de ce eu nu as da mult pe aceste informatii. Dar pretual vazut sa coste 448 Euro, aproape dublu ca o GiRoII, nu as cheltui.
Mai exista o montura AYO azimutal, care se vinde ca "normal" sau "digital". Pretul "normal" fara treipied este 275 Euro, digital 545 Euro.
http://www.aokswiss.ch/d/mont/ayo.html

giro sau mini giro am impresia ca lucreaza bine ori cu doua tuburi ori cu o contragreutate si atunci iar ajung la greutate mare la montura. 


Cu monturile GiRo se poate lucra cu 2 instrumente, sau cu unul mai greu cu contragreutati, sau cu unul mai usor fara contragreutati.
GiRO mini cu instrumente pina 4 kg fara contragreutati, GiRo II cu instrumente de cam 7 kg fara contragreutati.

Despre Synta AZ3 pot sa scriu ca este o solutie buna, pentru instrumente usoare. Am vindut acum 3 saptamini asa una cu un telescop Syta 102/500, si pentru asa mici instrumente, functioneaza montura bine, si combinatia este usor destul.

horatius
16 Aug 2006 11:34


Stiam de review-ul acela.

Problema acelui individ si a multora este ca a umblat la surubul care strange axa miscarii in altitudine. E un surub mare pe care multi il desfac usor pentru ca o montura noua nu permite asa usor miscarea in altitudine manuala, fara control fin. Am mai intrebat si eu pe CN si ce mi-au raspuns oamenii pe acolo e ca nu trebuie umblat la acel surub sub nici o forma deoarece are niste garnituri care vor ceda rapid daca se tot umbla la acel surub si atunci intr-adevar la altitudini mai mari de 45 grade cu un instrument greu e posibil sa nu stea fix. Eu am intrebat inainte si nu am umblat la acel surub si nu am probleme cu altitudinile mari. Solutia pe care a adoptat-o individul din review este contragreutate. E buna si asta insa solutia normala ar fi fost niste noi garnituri sau sa nu fi umblat la surub. In timp de la utilizare miscarea in altitudine devine mai usoara. Si vaselina folosita in ultimul timp de Synta nu mai e lipicioasa, e una buna nonlipicioasa.

Doru Dragan
16 Aug 2006 11:51


Poate ca am o oarecare intelegere pentru cei care umbla sa-si cumpere optica de la Synta, Orion, Meade etc. Poate ca si montura ecuatoriala e o chestie prea complicat de facut. Dar montura azimutala ... ?!? Scuzati-ma, voi cei care va ocupati cu vanzarile, dar cred ca e prea de tot. Exista pana si amatori americani care isi fac singuri monturile azimutale.

HoO_Germany
16 Aug 2006 12:02


E un surub mare pe care multi il desfac usor pentru ca o montura noua nu permite asa usor miscarea in altitudine manuala, fara control fin

Surubul de care vorbeste Skywatcher se vede din fata in prima poza de la monturi AZ3, care am pus eu mai sus. Este surubul ala mare central, care se vede in poza

HoO_Germany
16 Aug 2006 12:04


Poate ca am o oarecare intelegere pentru cei care umbla sa-si cumpere optica de la Synta, Orion, Meade etc. Poate ca si montura ecuatoriala e o chestie prea complicat de facut. Dar montura azimutala ... ?!? Scuzati-ma, voi cei care va ocupati cu vanzarile, dar cred ca e prea de tot. Exista pana si amatori americani care isi fac singuri monturile azimutale.

Ai dreptate, o montura azimutala este mai usor de construit singur, dar tot numai daca exista posibilitate mecanica si manuala, a face asa ceva.

zoth
16 Aug 2006 21:12


din pacate nu am acasa nici strung si nici freza chiar daca stiu sa lucrez la amandoua. fara posibilitati de prelucrare mecanica realizarea monturii mi se pare un vis.
am gasit aici in bucuresti o firma care face prelucrari de acest fel dar preturile practicate sunt "astronomice". pot sa dau si exemple dar nu cred ca este cazul.

cu monturile giro si ayo nu cred ca am sa ma impac pentru ca sunt prea scumpe chiar daca sunt bune. ar ramane AZ3 pe care eu as vrea sa pun un tub scurt de 120. nu stiu daca merge, numai tubul are 5 kg fara cautator, diagonala si ocular.

skywatcher, am inteles care era problema omului dar solutia gasita mi se pare buna in sensul ca echilibreaza bine greutatea tubului pentru elevatii mai mari. singurul dezavantaj e ca adauga greutate intregului ansamblu.

HoO_Germany
16 Aug 2006 21:23


Da, ai dreptate, amandouo monturi Giro / Ayo sint foarte scumpe. AZ3 este o alternativa platibila. Functioneaza bine dar eu nu am experienti cu tuburi mai grele, nu pot sa zic nimic in sensul asta. Nici nu am o montura aici unde as putea incerca sa pun un tub comparabil cu cel care ai vrea tu sa-l pui, ca sa testez.
Ramane numai sa te gandesti ce ai poate face ca alternativa, ori daca nu folosesti montura EQ3-2 paralactic, ai putea da-o azimutal.

horatius
16 Aug 2006 22:17


Ramane numai sa te gandesti ce ai poate face ca alternativa, ori daca nu folosesti montura EQ3-2 paralactic, ai putea da-o azimutal.
Montura EQ3-2 nu poate fi utilizata alt-az, doar EQ2 si EQ1. SI asta deoarece EQ3 are un pin in capul trepiedului care nu te lasa sa misti montura in AZ decat folosind rotitele de reglare fina in AZ, dar cu rotitele alea nu faci mare lucru. Si oricum la greutatea care o are EQ3-2 nu mai ai un instrument portabil.

Solutia celui din review era buna, nu zic ca nu. Si ii permite oarecum sa puna si tuburi mai lungi pentru ca le poate echilibra.

Eu zic ca daca refractorul la care te gandesti are tubul scurt precum cel de 120 f/5 ar merge si un AZ3. O perioada Synta livra cu montura AZ3 refractorul de 120mm f/5. Acum l-au pus pe EQ3-2. Insa trebuie sa te gandesti la aberatia aia cromatica la acesta, un pic mai mare decat la cel de 102mm. Ca singur telescop nu ar fi o alegere buna refractorul de 120mm f/5. Daca ai avea si altele atunci da. Mai bine cel de 102mm f/5 (ti-as recomanda mai bine un reflector newtonian portabil precum cel de 130mm f/5, dar stiu ca nu iti plac).

zoth
10 Sep 2006 13:59


exista monturi azimutale care pot fi motorizate pe ambele axe?

HoO_Germany
10 Sep 2006 15:09


exista monturi azimutale care pot fi motorizate pe ambele axe?

Toate monturile model ETX , LX90, LX200, RCX de la MEADE sant alt/az si sant motorizate. Numai cele de la modelele LXD au montura ecuatoriala.

zoth
10 Sep 2006 15:19


pai nu la asta m-am referit, am intrebat daca exista monturi azimutale la care poate fi adaugata ulterior motorizare.
ceva de genul EQ3 (stiu ca e paralactica) la care se pot pune motorase si devine motorizata.

horatius
10 Sep 2006 22:46


pai nu la asta m-am referit, am intrebat daca exista monturi azimutale la care poate fi adaugata ulterior motorizare. 
ceva de genul EQ3 (stiu ca e paralactica) la care se pot pune motorase si devine motorizata.

lol: Exista o montura alt az care poate fi motorizata, chiar goto pe ea. Costa in SUA cam 1000$, prin Europa incepand cu 1100 euro cu goto. E o montura Ayodigi:
http://www.aokswiss.ch/d/mont/ayo/ayodigi/ayodigi.html

Din bruma mea de germana am inteles ca poti cumpara montura fara encodere, motorase si controler si poti sa adaugi ulterior electronica.

Daca reusesti sa imi traduci ce scrie acolo ar fi bine.

HoO_Germany
11 Sep 2006 16:58



lol: Exista o montura alt az care poate fi motorizata, chiar goto pe ea. Costa in SUA cam 1000$, prin Europa incepand cu 1100 euro cu goto. E o montura Ayodigi:

Din bruma mea de germana am inteles ca poti cumpara montura fara encodere, motorase si controler si poti sa adaugi ulterior electronica.


Montura AZ Ayo exista in 2 versiuni.
Ca prima este fara nici un fel de motoare/encodere.

In versiunea 2 este predata cu motoare si encoder si cu o Handbox.

zoth
16 Sep 2006 14:50


si germana mea e la fel de grozava ca a ta, asa ca trebuie sa-l credem pe Robert, dar oricum montura mi se pare prea scumpa asa ca nu ma mai gandesc la ea.

am gasit in schimb altceva care arata binisor, se spune ca e portabila si nu prea scumpa, uite aici montura GT :
http://www.baader-planetarium.de/zubehoer/statmont/montiesteu.htm#AzimutaleMontierungBP60
daca cineva stie amanunte despre ea, il rog sa-mi spuna si mie.

HoO_Germany
16 Sep 2006 16:11


si germana mea e la fel de grozava ca a ta, asa ca trebuie sa-l credem pe Robert, dar oricum montura mi se pare prea scumpa asa ca nu ma mai gandesc la ea.

am gasit in schimb altceva care arata binisor, se spune ca e portabila si nu prea scumpa, uite aici montura GT :


Montura asta din lik care ai pus este exact aceea care vorbim de ea tot timpul, este o Celestron GT.

Desper Montura Ayo este cum am scris pentru ca se poate veda pe Web-Site ca sant 2 feluri de preturi si douo feluri de Monturi. Asa ca aia fara Encoder costa mai putin, si endoderulile nu sant montate la ea, si aia cu Encoder costa mai mult si au si motoare.

zoth
16 Sep 2006 17:21


montura Ayo imi place indiferent ca are motoare sau nu, dar este prea scumpa pentru mine, de aia am zis ca nu ma mai gandesc la ea.

despre celestron GT imi pare rau dar inca nu citisem pe aici... mersi pentru informatie.  :D

horatius
16 Sep 2006 17:59


Daca nu te intereseaza GOTO-ul de la montura GT atunci mai bine o montura Giro II. Mult mai solida si pretul nu e mare. Desi mai ai nevoie de trepied pentru ea.

HoO_Germany
16 Sep 2006 18:33


montura Ayo imi place indiferent ca are motoare sau nu, dar este prea scumpa pentru mine, de aia am zis ca nu ma mai gandesc la ea.

despre celestron GT imi pare rau dar inca nu citisem pe aici... mersi pentru informatie.  :D

montura Ayo nu e rea si daca cuiva ar trebui asa omontura AZ GOTO, ar fii ceva, dar fara GOTO este acea Giro mai buna si mai ieftina.

Despre informatii este bine ca am vorbit de ele, nu conteaza daca scriim ceva  :)

zoth
16 Sep 2006 18:39


intradevar Giro II pare foarte solida din ce scrie la specificatiile ei, dar eu as fi vrut ceva de genul "strut amestecat cu camila" adica o montura azimutala cu reglaj fin si pe azimut si pe elevatie la care sa-i pot adapta doua motoare comandate manual sau care sa aiba deja motoare si care sa fie buna atat pentru terestru cat si pentru astro. cred totusi ca asa ceva nu s-a inventat pana acum sau chiar daca exista e prea scumpa pentru mine.

HoO_Germany
16 Sep 2006 19:03


intradevar Giro II pare foarte solida din ce scrie la specificatiile ei, dar eu as fi vrut ceva de genul "strut amestecat cu camila" adica o montura azimutala cu reglaj fin si pe azimut si pe elevatie la care sa-i pot adapta doua motoare comandate manual sau care sa aiba deja motoare si care sa fie buna atat pentru terestru cat si pentru astro. cred totusi ca asa ceva nu s-a inventat pana acum sau chiar daca exista e prea scumpa pentru mine.

problema este ca la asa indemn trebue sa montezi o inclinatie de melc si asta costa bani. Din cauza asta s-au facut monturi AZ fara melcuri si astea sant ceva mai ieftine. Amatorii nu pot sau nu vreau sa plateasca munca si piesele vazand cat costa un set de melc si roata. 
De aia este si diferenta la Ayo normala si Ayo GOTO asa de mare, unde pretul difereaza cin dauza indemnului de melc si platina electronica GOTO.

zoth
16 Sep 2006 22:12


stiu ce spui, dar noi privim lucrurile astea in mod diferit.
in Germania si in alte tari dezvoltate, orice lucru care inglobeaza ceva mai multa manopera costa al naibii de mult pentru ca la voi munca este platita bine si vi se pare normal ca un astfel de lucru sa fie scump. la noi si statul si patronii se intrec intre ei a plati cat mai putin munca si automat se formeaza aceasta mentalitate.... devine un nonsens sa platesc atat pentru un melc si o roata dintata.
asa ca solutia noastra e adaptata la realitate... daca vreau ceva care e scump afara, pun mana si imi fac la cunostinte roata dintata si melcul iar partea de controler si motoare ori o bricolez eu ori vreun prieten care se pricepe la asa ceva.
deci nu e vorba ca un amator nu vrea sa plateasca piesele, mai sus de toate e o mentalitate....

aecrimla
17 Sep 2006 12:18







Can an installing which can be used as simply be combined as the AYO on just as simple as elegant way with the Annehmlichkeiten of digital pitch circles? It can. 
see pics 1=>




All the same whether you simply a little in the star tangle of the Milky Way volume to curve to want or briefly planets and moon hunts to observe want - on DeepSky - is or fast the sun is to regard to want, the AYOdigi suitable installing in addition. Incomparably fast up and diminished, ungewÃ&para;hnlicht easily to transport, unbelievably simply in application and with the firmly inserted digital pitch circles incomparably versatile.

The AYOdigi makes possible to be able exact to be led equal simply observing in the sky as with the smaller AYO's. however one can by the firmly inserted JMI coordinate automat also times completely simply to the desired object. The ingenious to the fact is however that the Koordiantenrechner does not disturb, if one does not need it.

The AYOdigi possesses completely ruckelfreie camps, the one simple movement completely without notorious back rockers. Very sensitivly can besides the friction effect (resistance) of the camps individually to each telescope are adjusted.

The two inside firmly inserted Encoder with 10 ' 000 impulses dissolution for each axle feed the firmly cultivated coordinate computer. No cables hang around outside and one must not only installing out different-divide to build up, before one knows an observing.

Installing is just as uncomplicated in the combination with telescopes and stands. It fits itself almost nathlos into most small installing systems: both with the telescope admission as well as the StativanschlÃ¥ssen is well combinable installing


restul sunt descrise toate componentele din imagini....






Montura AZ Ayo exista in 2 versiuni.
Ca prima este fara nici un fel de motoare/encodere.

In versiunea 2 este predata cu motoare si encoder si cu o Handbox.

zoth
29 Oct 2006 18:17


intorcand o privire catre monturile AYO manuale am observat ca de fapt sunt doua tipuri distincte: AYO simplu si AYOnd care se pare ca poate suporta o sarcina mai mare (nu sunt sigur).
deasemeni montura AYO mai are o sora geamana: montura EZTouch de la William Optics.
le puteti vedea aici:
http://www.aokswiss.ch/d/mont/ayo/ayo1/ayo1.html
http://www.aokswiss.ch/d/mont/ayo/ayond/ayond.html
http://www.aokswiss.ch/d/mont/ayo/ayo1/ezt.html
stie cineva ce sarcina poate duce "vizual" fiecare in parte?

HoO_Germany
29 Oct 2006 19:38


intorcand o privire catre monturile AYO manuale am observat ca de fapt sunt doua tipuri distincte: AYO simplu si AYOnd care se pare ca poate suporta o sarcina mai mare (nu sunt sigur).
deasemeni montura AYO mai are o sora geamana: montura EZTouch de la William Optics.
le puteti vedea aici:


Dupa primul link m-am uitat daca gasesc ceva despre cat poate suporta, si nu gasesc nimic. Dar cred ca pana la 6 kg vizual merge bine.

Linkul  doi scrie ca tine de la refractorul mic, peste un Mak-Newton 6" pana la un 11" SC, asa ca maximala sarcina ar fii cam 12 kg.

Linkul trei zice ca versiunea asta este similara cu Ayo mica, si numai culoarea si cateva mici diferentii sant intre ele. Altfel este identica cu Ayo .

zoth
29 Oct 2006 21:10


se pare ca m-am pacalit. eu credeam ca cele doua butoane de pe corpul monturii fac reglajul fin in elevatie si azimut dar se pare ca ele nu folosesc decat la blocarea pozitiei si eventual reglajul frictiunii.
daca e asa inseamna ca nu-si merita banii...

HoO_Germany
29 Oct 2006 22:27


se pare ca m-am pacalit. eu credeam ca cele doua butoane de pe corpul monturii fac reglajul fin in elevatie si azimut dar se pare ca ele nu folosesc decat la blocarea pozitiei si eventual reglajul frictiunii.
daca e asa inseamna ca nu-si merita banii...

da, butoanele alea sant numai de blocarea pozitiei  :wink:

zoth
29 Oct 2006 23:05


inseamna ca singura solutie ramasa pentru o azimutala cu reglaje fine manuale ar fi Vixen Porta. as vrea sa stiu care sunt domeniile maxime de reglaj ale acesteia in azimut si elevatie si daca trebuie resetata ca si AZ3 ?

HoO_Germany
29 Oct 2006 23:12


inseamna ca singura solutie ramasa pentru o azimutala cu reglaje fine manuale ar fi Vixen Porta. as vrea sa stiu care sunt domeniile maxime de reglaj ale acesteia in azimut si elevatie si daca trebuie resetata ca si AZ3 ?

Montura Vixen Porta nu are domenie maximala in azimut, acolo este un melc inauntru si o poti regla inconjur (360°).
La elevatie tot ai putea regla fara maximum, dar din cauza lungimei tubului optic nu este tecnic posibil a face asta. Asa ca se maximeaza miscarea cu lungimea tubului. Dar la elevatie este totusi altfel miscarea, ca acolo ai misca axa de la 17° pana in zenit la 90° (tot depinde de lungimea tubului si cum e pus).

zoth
29 Oct 2006 23:25


si cred ca nu are nevoie nici de resetare ca az3, da?

HoO_Germany
30 Oct 2006 10:18


si cred ca nu are nevoie nici de resetare ca az3, da?

Nu, resetare nu trebue, dai drumul la "clamb" si poti sa ai o friction, adica sa pozitionezi optica in fiecare pozitie, strangi "clamb" si mergi mai departe cu regularea manuala.

zoth
30 Oct 2006 10:44


la elevatie montura asta nu merge sub 17 grade?

HoO_Germany
30 Oct 2006 14:30


la elevatie montura asta nu merge sub 17 grade?

Ba da, sigur... dar ce vrei sa observi acolo?  :wink: 8)
Asta ar fii terestric, dar merge.

zoth
30 Oct 2006 14:52


Dar la elevatie este totusi altfel miscarea, ca acolo ai misca axa de la 17° pana in zenit la 90°
asta nu am inteles bine. de ce tocmai 17 grade?

 dar ce vrei sa observi acolo?   

pe vecina cand face baie...  :D 
(ma refeream la terestru)

HoO_Germany
30 Oct 2006 16:04


Dar la elevatie este totusi altfel miscarea, ca acolo ai misca axa de la 17° pana in zenit la 90°
asta nu am inteles bine. de ce tocmai 17 grade?

 dar ce vrei sa observi acolo?   

pe vecina cand face baie...  :D 
(ma refeream la terestru)

la 17° incepe cerul peste orizont, unde ai putea vedea primele stele bine  :wink: 


La vecine exista 2 feluri de. Prima este.... care se pune intrebarea, ce este mai important..... viata acasa linistita, sau nu....
al doilea fel de vecina este.... mai bine sa nu se intreabe, si sa se uite  :lol:  :P  8)

zoth
30 Oct 2006 16:43


la 17° incepe cerul peste orizont, unde ai putea vedea primele stele bine 
la mine cerul incepe peste 30 grade... ca am niste blocuri in fata...  :D 

am mai gasit ceva : Icarus-D tot cu reglare fina in elevatie si azimut si tine tuburi scurte tot cam pana la 5 kg. in plus pare ceva mai ieftina.
ce zici de ea?
http://www.binoculars.com/products/vixen-icarus-d-alt-azimuth-mount-with-wood-legs-34479.html
cam la ce pret ar ajunge la noi in europa?

Doru Dragan
30 Oct 2006 16:54


Mai incerc o data ca doar n-o fi gaura in cer :D Mai baiati, exista destul de multi amatori care se straduie sa-si faca monturi ecuatoriale singuri. Exista chiar unii care-si fac monturi azimutale computerizate cu control pe doua axe si derotator. Asa incat mi se pare chiar deplasat sa-ti cauti montura azimutala fara motorizare tocmai in america. O montura azimutala este un trepied solid cu o "cracana" care sa tina instrumentul. Executarea ei de catre un meserias, chiar mai slabut, nu ar trebui sa puna mari probleme, ar trebui sa fie destul de ieftina si s-ar putea sa ofere satisfactii celui care o va realiza. :)

HoO_Germany
30 Oct 2006 17:38


Da ai dreptate dragon, numai treaba este, ca rezultatul este relativ. Adica unui ii place ce a facut, chiar daca este urat, unui ii place numai daca este exceptional cum a iesit, unul are 2 maini stangi si asa mai departe.
Vreau sa zic, ca daca nu exista posibilitatea a face singur sau ar putea lasa face, ce sa faca... se cumpara  :)

zoth
30 Oct 2006 18:25


revin, am mai gasit ceva: Icarus-D tot cu reglare fina in elevatie si azimut si tine tuburi scurte tot cam pana la 5 kg. in plus pare ceva mai ieftina. 
ce zici de ea? 
http://www.binoculars.com/products/vixen-icarus-d-alt-azimuth-mount-with-wood-legs-34479.html
cam la ce pret ar ajunge la noi in europa?

Catalin Paduraru
30 Oct 2006 20:44


Mai incerc o data ca doar n-o fi gaura in cer :D Mai baiati, exista destul de multi amatori care se straduie sa-si faca monturi ecuatoriale singuri. Exista chiar unii care-si fac monturi azimutale computerizate cu control pe doua axe si derotator. Asa incat mi se pare chiar deplasat sa-ti cauti montura azimutala fara motorizare tocmai in america. O montura azimutala este un trepied solid cu o "cracana" care sa tina instrumentul. Executarea ei de catre un meserias, chiar mai slabut, nu ar trebui sa puna mari probleme, ar trebui sa fie destul de ieftina si s-ar putea sa ofere satisfactii celui care o va realiza. :)

Te sustin Doru, cum naiba sa dai 300$ pe o montura alt-azimutala cand un eq5 costa tot cam atat  :?:  
Parerea mea este ca mai bine dati cu google azimutal mount si o sa gasiti zeci de modele care se pot face acasa.
Numai bine!

aecrimla
30 Oct 2006 20:56


revin, am mai gasit ceva: Icarus-D tot cu reglare fina in elevatie si azimut si tine tuburi scurte tot cam pana la 5 kg. in plus pare ceva mai ieftina. 
ce zici de ea? 


$279.00 (List Price:$340.00 - 17.95% savings) 
                DISCONTINUED 

daca era pe stok transportul costa cam atat 


Binoculars.com Shipping Calculator 
 
Estimated shipping rates:
Note: Actual shipping rates may vary  
 

    $118.80 - FedEx International Economy (4-5 business days)
    $132.80 - FedEx International Priority (1-3 business days)
 



Deci sigur nu o mai gaseshti !! in nici un magazin !!!

zoth
30 Oct 2006 22:18


$279.00 (List Price:$340.00 - 17.95% savings) 
DISCONTINUED 
mircea, mersi. ai dreptate, nu am fost atent la aspectul asta.
Te sustin Doru, cum naiba sa dai 300$ pe o montura alt-azimutala 
nenea sarpe si nenea dragon, va rog ingaduiti-mi privilegiul acestui moft, de a cumpara o azimutala manuala.
stiu si eu si va cred si pe voi ca nici nu merita sa cumperi si ai si satisfactii cand o construiesti singur, dar pentru asta trebuie timp iar eu nu mai am asa ceva.
ce mult mi-a placut sa bricolez in trecut, parca zic ca erau alte vremuri, si imi mai place si acum dar nu mai pot.
5 zile din saptamana i le acord patronului iar restul de doua, casei. mie ce imi mai ramane? nimic... incerc sa rezolv ce se mai poate cu bani...
de expresia aia cu doua maini stangi nici nu vreau sa aud, o foloseste un coleg de-al meu si imi vine sa-l bat de fiecare data, pentru ca numai eu stiu la cate chestii am bibilit pana acum...
va multumesc pentru ingaduinta dar si pentru parerile voastre.

HoO_Germany
30 Oct 2006 22:52


de expresia aia cu doua maini stangi nici nu vreau sa aud, o foloseste un coleg de-al meu si imi vine sa-l bat de fiecare data

puhh, bine ca nu sant colegul tau  :) 

Dar sorry, asta nu am spus in legatura cu tine, numai am scris, ca exista multe motive, de ce lumea nu vrea/poate sa construeasca ceva.
Asa a fost numai dat ca un exemplu, si nu tis personal  :)

Catalin Paduraru
30 Oct 2006 23:01


Va atasez ceva pe care se cere 900$, si vb de montura nu de scula. Credeti ca asa ceva nu se poate face "in casa"? Si pun pariu ca e mult mai buna ca orice montura alt-azimutala.
Numai bine!

zoth
30 Oct 2006 23:25


puhh, bine ca nu sant colegul tau 
ok,  :D 

eu am spus ca-mi vine sa-l bat, nu ca o si fac...  :D 
chiar daca as vrea, nu as putea ca e de 5 ori mai mare ca mine, e cat un elefant....

sarpe,
da, se poate face acasa, daca te straduiesti putin si ai timp poti face aproape orice.

horatius
01 Noi 2006 10:21


AYOnd mi se pare cea mai buna montura AltAz: permite montarea a 2 instrumente in paralel si au cursa libera si este suficient de solida si pentru telescoape mai maricele. Dupa AYOnd ar veni un Vixen Porta insa nu merge decat la telescoape mici. Dar daca banii nu stau gramada si sunt gata sa iasa usor din buzunar, atunci un AZ3 mi se pare extraordinara comparativ cu pretul ei si ce poate (si este).