-----------------------------------
Stanescu Octavian
06 Noi 2010 19:05

Astro-foto la silagiu
Noaptea trecuta ne-am deplasat cu jucarelele foto pe deal la Silagiu . Redgiant si cu mine . 
Ajuns sub cer nici nu stiam de ce obiect sa ma apuc , asa ca am facut mai multe cu cadre putine pt fiecare  :( .
nu e gata prelucrarea la toate doar ce se vede am definitivat oarecum.
o bucata din N. America , Cometa actuala , si un obiect interesant dar greu de captat NGC 2264 .
Am folosit 220mm f3.8  tot fara corector coma / montura EQ6 fara autoghidare . canon 50D   am facut expuneri de 4min la ISO 1000-1250.
la 4 dimineata am strans si plecat .

achy1978
06 Noi 2010 20:39


Productivi nu gluma si au iesit si bine! Totusi, este pacat sa nu ghidati pozele,  la cum arata de bine obiectele.

Sfat: Incercati sa nu faceti ca mine in trecut :). Cand ajungeam in camp, doream sa pozez intr-o noapte tot catalogul Messier si ceva NGC-uri. Pentru foto de calitate deja trebuie alocat pentru fiecare obiect o noapte sau o luna sau .....

Eu vreau si detalii tehnice (acum inteleg de ce mi se reprosa si mie in permanenta acest lucru)


Off topic: Asa a inceput si pentru mine seara trecuta. Am ajuns in camp cu Marcel Jinca, Dan Nicolcioiu (Zendow) si Florin Badea (florinbb), am instalat setup-ul pentru foto si cand sa conectez laptop-ul  a inceput un vant de m-am uitat toata noaptea doar vizual. A fost un festival DSO, unde si noi am strans cu 1 ora mai devreme ( la 3)

Stanescu Octavian
06 Noi 2010 23:20


Stiu ca trebuie lucrat mult la fiecare obiect dar vroiam sa vad limitarile la camera , montura , sigur ca go-to ajuta mult la a nu mai pierde timp cu cautarile , chiar si cometa avand coordonatele am captat in cadru rapid .
detalii tehnice ? ce sa mai scriu...
 temperatura era placuta noua dar nu si aparatului foto 10-15 grade.
am mai terminat prelucrari la traditionalul M42 merita vazut si M81-82.

neox
06 Noi 2010 23:34


Frumos de tot :D !
Felicitari pentru o noapte foarte reusita.
Se vede o evolutie clara fata de pozele anterioare  :wink: 

Cadrele sunt intregi sau crop-uite? Ma asteptam sa iasa mult mai dezastros la f/3,8 pe margine.

achy1978
07 Noi 2010 03:36


Da, foarte frumoase si ultimele doua! 

Felicitari!

Erwin
07 Noi 2010 11:29


Felicitări, se pare că a fost o noapte destul de senină!

Îmi pare rău că n-am putut veni cu voi, n-am găsit nici coechipier nici noul suport de căutător nu l-am terminat deși am lucrat ieri aproape toată ziua...

Stanescu Octavian
07 Noi 2010 12:33


Multumesc, da inaltimea ajuta chiar si 100 fata de campie , se vedea spre Timisoara o ceata ce la cei aproape 300m unde ne aflam nu ajungea.
Pozele sunt cropuite sigur mai ales M81/82. N america mai putin.
dar chiar si acolo locul fiind intre Timisoara si Lugoj  (50km) 25 fata de fiecare oras . era un fond rosu pe cer la toate pozele am avut acest fond, deci cerul nu-i chiar negru. 
ca efect vizual se percepea poluare luminoasa mai mare venita din Buzias ce e la 5 km dar spre N .

red giant
07 Noi 2010 12:52


Pe deal au fost condi&#539;ii foarte bune, peste câmpie era pâclă, probabil că la Chevere&#537; am fi dezaburit lentile toată noaptea. :)

Am uitat o baterie de la DSLR acasă a&#537;a că am fotografiat doar trei subiecte: M27, Jupiter &#537;i Pleiadele. Pe la 12 jumătate am trecut la vizual (bine că am adus &#537;i două oculare) unde am bifat Pleiade cu nebulozitate pronun&#539;ată &#537;i un M42 extins în care se vedea zona care "închide" nebuloasa. Toată noaptea a fost plin de meteori, unul primind men&#539;iune specială: a lăsat o dâră verde extrem de lungă, jos, paralel cu orizontul, de-a lungul căreia a clipit de câteva ori.

Revenind la foto, astea-s rezultatele mele. Ar fi fost frumos să fie fundalurile asemănătoare da' asta e, Dumbell nu prea vrea să reduc din ro&#537;u, Pleiadele vor albastru ... fiecare a primit ce-a cerut &#537;i a ie&#537;it asta. :)

Newtonian Meade 152mm F/5 + Canon 450D + EQ5
20x60s - Dumbell, 36x60s - Pleiade, ISO1600

Doru Dragan
07 Noi 2010 14:31


As good as it gets :) Felicitari! Ati avut o noapte plina.

red giant
08 Noi 2010 13:06


Am prelucrat &#537;i Jupiter. Acela&#537;i telescop, cu barlow 2x, video cu Canon 450D.

Pe sait am pus &#537;i pozele anterioare la dimensiune ceva mai mare: [url=http://astro.gligor.net/2010/11/m45-roiul-pleiade/]Pleiade, [url=http://astro.gligor.net/2010/11/m27-nebuloasa-haltera/]Dumbbell

mircear
08 Noi 2010 14:59


Extraordinare imaginile de pe thread-ul de fata. Toate.
Felicitari.

Ma bate din ce in ce mai serios gandul sa pun cap la cap un newtonian f/5 care combinat cu un DSLR sa poata fi ghidat macar cate 5 minute de un NEQ5. 
Ceva sfaturi?  :) 200mm? Un 250mm cred ca ar deveni prea greu sau in cel mai fericit caz ar fi la limita.

Si cu un MPCC sau ceva similar?

Stefan Angelescu
08 Noi 2010 15:02


Dap, se pare ca toata lumea a avut parte de bunatati zilele astea :) felicitari!

red giant
08 Noi 2010 15:22



Si cu un MPCC sau ceva similar?
După cum o demonstrează coma de la Pleiade, fără. :)

mircear
08 Noi 2010 15:27


Am vazut si cazuri mult mai grave fara CC si urme de coma cu un CC oarecare :)

Laurentiu
08 Noi 2010 16:32


Felicitari ambilor fotografi, aveti imagini foarte bune  :D

Interesanta si alaturarea unor imagini luate prin reflectoare cu rapoarte focale diferite, fara corector de coma. La f/5 e clar, coma e mai putin vizibila. Dar la f/3.8 timpul de expunere necesar e probabil simtitor mai scurt.

PS 

Sa stiti ca un corector de coma nu musca, nu latra si, dupa o investitie initiala relativ mica, nici nu cere de mancare  :)

red giant
08 Noi 2010 17:04


Da, nu mu&#537;că, data viitoare o să-l folosesc. :P

auriga
08 Noi 2010 17:58


frumoase fotografii, dl. Stanescu ne spuneti totusi cate cadre ati tras la fiecare obiect :)

cmatei
08 Noi 2010 18:12


Mie imi plac foarte mult spike-urile de la pleiade, sunt foarte "curate"

Stanescu Octavian
08 Noi 2010 19:20


Multumesc , la toti . am tras putine cadre  exact nu mai stiu dar 10 -15  . la cometa 4, la M42 5.   Mai sunt necesare multe imbunatatiri coma corector, prinderea telescopului, probabil si autoghidare ca sa stea stelele   cat de cat ne miscat.