-----------------------------------
Stanescu Octavian
03 Noi 2010 17:57

Calatorie  spre nucleul M 31
Va arat doar nucleul spre margine nu a iesit mare lucru , nici nu incape toata la 850mm focar pe cipul 22x15.

achy1978
03 Noi 2010 19:38


M31 este un obiect care ofera multe satisfactii. A iesit frumos.
Asteptam si expunerile de sub un cer de munte :) sa vedem atunci ce iasa.

MikeC
03 Noi 2010 19:40


Ar trebui sa corectati in PS sau alt program tenta aceasta de verde albastrui, am observat-o si in celelalte imagini. In rest, foarte faine detaliile in benzi. 
Puteti sa trageti o serie mare de imagini, iar cand fotografiati la o focala mai scurta sa compuneti o singura imagine din cele 2, ptr a avea un centru al galaxiei expus corect.

Stanescu Octavian
03 Noi 2010 19:59


multam , prin filtru ca sa iasa ceva din oras  asta e...  verzui are raport S/Z mai bun  rosu ce e mult mai slab luptand cu zgomotul in aceste conditii nu merita evidentiat.  albastru e si el bun dar arata mai prietenos spre verde .
 Da din muntii  :roll:  , sa vad cine vine cu mine , 2 laptop surse pt ele .
doar stand in masina cu cabluri spre montura si ap foto  cu Pc in brate asa putea sta ore si ore la expuneri .

achy1978
03 Noi 2010 20:05


Merg eu :)! 

De ce 2 laptop-uri?

Stanescu Octavian
03 Noi 2010 20:43


Mergem la vara in Parang am auzit ca e asfaltat recent . se ajunge la 2150mm cu masina  :wink:  la Urdele . E vechiul drum facut de romani refacut de nemti apoi ...  
Sau mai jos mai caldut vi spre Baia de Arama  si urci langa Varful lui Stan . stiu un loc ferit  unde nu se circula . Sau spre Campul lui Neag .

achy1978
03 Noi 2010 20:55


Deja o consider o promisiune! Asadar, pregatim o sesiune de astrofoto la vara  :wink:

Emil
04 Noi 2010 10:16


Mda,
Parang: si parca vad ca toata tarasenia o sa fie planificata inainte sau dupa concediul meu asa ca sa imi musc degetele de la picioare de ciuda ca nu am putut sa particip.

@Tavi
Reflexiile: in mod normal nu ar trebui sa fie de aceasta forma (teoretic, practica insa ne omoara) este posibil ca filtrul sa nu fie paralel cu cipul camerei...
In rest e din ce in ce mai bine.

Am si eu pe undeva un M31 centru postat pe forum, ar fi interesant de folosit ca luminanta pe imaginea asta...

Emil

achy1978
04 Noi 2010 10:36


Pai nu avem stabilita o data certa, asa ca putem face o actiune comuna in momentul in care esti si tu in Romania!

Stanescu Octavian
04 Noi 2010 11:05


Da exact pana atunci iulie -august , mai este mult.  mai bine spune despre reflexii in poza cu M31 unde ai vazut eu nu imi dau seama...

valy
04 Noi 2010 12:11


Cred ca se refera la poza asta: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=61564#61564
Sunt si aici dar destul de vag.

cmatei
05 Noi 2010 11:41


Subexpunerile sunt ghidate ? Vad ca exista un drift, pare pe directia N-S (declinatie), asa ca poate fi de la punerea in pol daca sunt neghidate. Poti sa dai te rog mai multe detalii tehnice ? Cu ce ghidezi, cum este prins de montura ...

Am o teorie, poate mi-o confirma/infirma cineva mai experimentat, ca drift de genul celui din poza, predominant pe o directie, se datoreaza flexurii diferite intre telescop si luneta de ghidaj. Am aceeasi problema cu newton-ul si incerc sa ma prind de unde vine.

Stanescu Octavian
05 Noi 2010 12:10


sunt doar un tip de expuneri la 150sec  lasat pe rata  siderala.
prinderea telescopului nu este ok cum ar trebui  bratari... mi-e lene sa-mi fac si bani pe fleacuri nu dau. 
inca la alinierea polara precisa si exacta mai lucrez  .

Emil
05 Noi 2010 13:31


Ahoi
@ cmatei
driftul il poti masura cu DSS-ul (vezi la valorile dx,dy). Driftul ti-l poate produce si un focusor "balanganitor", suruburi slabite, oglinda unui Newton.... e mai usor de spus ce NU produce drift.
Ai un off-axis guider? Ai incercat cu el?

@Tavi
atunci chiar suspectez filtrul... incerca o imagine test fara filtru si vezi daca ai aceasi eroare (aia sa eliminam din primul pas telescopul)...
Ai vreo poza cu sistemul de prindere telescop-camera (adaptor tot tacamul)?

Emil

Stanescu Octavian
05 Noi 2010 13:54


Emil  , inca nu mi-ai aratat, spus ce vezi rau neinregula eu nu am poate ochi format .

Stefan Angelescu
05 Noi 2010 14:36


Cred ca despre asta era vorba.

cmatei
05 Noi 2010 14:54


@Emil: Cand am zis de drift, ma refeream la faptul ca se deplaseaza campul intre expuneri succesive, ca in poza de fata (vezi pixelii dark din partea dreapta), aparent pe o directie preferentiala. Un alt efect neplacut e ca zgomotul camerei se deplaseaza la fel, in loc sa fie random si sa se anuleze/imprastie rezulta acest soi de "banding". PHD nu vede nimic (dx, dy) si ce vede ghideaza (inclusiv pe declinatie). De aia banuiesc flex diferential, si cautam o confirmare de la doctori a diagnosticului :-)

Nu am un OAG si nici destul back-focus pentru el; am testat pana acum cu luneta de ghidaj in doua variante: side by side si piggyback. Daca pun side by side newton-ul de 8" si megrez 72-ul, la 10 minute am trailing vizibil in poza, desi ghidajul arata aproape perfect (<0.25 rms error). Daca pun pe aceeasi sina (cea de la TS) Megrez 90 si 72, e totul in regula. Piggyback am inele de ghidaj prinse de colierele tubului, dar asta cu luneta veche 70/700 care are focuser de plastic balanganitor si il banuiesc pe ala. O sa mai intercalez o sina intre colierele tubului si inele, sa vad ce-mi da.

Stanescu Octavian
05 Noi 2010 15:39


evantaiul la stea este de la spider + cleme oglinda 4 buc . la o stea asa mare expusa timp lung si daca sta o musca pe marginea oglinzii cred ca apar spikuri in plus.
Driftul , dplasarea de la o poza la alta  e de la insuficienta precizie a alinierii polare. Flexura pana la urma se stabilizeaza   in 10 min max  nu se lasa la infinit pana cade la pamant.

Stanescu Octavian
18 Noi 2010 12:06


Am facut iarasi M31 testand autoghidarea . am prelucrat vreo 10 poze cu 7min exp 640 ISO   tot de acasa .

Laurentiu
18 Noi 2010 13:13


Arata promitator. Cu ce scule faci autoghidaj ?

Emil
18 Noi 2010 13:19


Ahoi,
@ Cmatei
driftul diferential devine vizibil atunci cand sistemul este bine pus la punct insa inca nu asa cum trebuie, stiu ca suna ciudat insa pot face o analogie cu pec-ul. Pec-ul devine vizibil atunci cand punerea in pol este buna, daca punerea in pol este defectuoasa atunci pec-ul va dispare (mai mult sau mai putin) in drift (parere personala asa ca nu trageti cu tunul dupa vrabii).
Zgomotul camerei nu este random, daca ar fi asa atunci dark-urile nu ar mai avea nici un fel de utilitate.
In sistem side-by-side nici eu nu am avut rezultate bune.
La focusorul de la Celestron am si eu probleme de "balanganitate" asa ca trebuie tunnig, am sa montez inca doua suruburi suplimentare de fixare in carcasa focusorului la 120 de grade fata de surubul de blocare. Chestia asta o sa o fac in zilele care vin si am sa pun o poza si am sa revin cu informatii daca sistemul este viabil sau nu. sisgura problema care m-a sacaie la acest tunning este: se pierde sau nu planeitatea chipului respectiv punctul de focus? Teoretic nu cred insa....


@Octavian Stanescu
OK e din ce in ce mai bine
Mi-am bagat un pic degetele in Andromeda ta...
Sper sa nu fie cu suparare.... Am ajustat punctul de black si inca citeva maruntisuri pe ici pe colo.


Driftul rezultat prin aliniere polara incorecta se manifesta circular si nu liniar doarece apare efectul de rotire al imaginii in jurul stelei de ghidaj...

Emil

Stanescu Octavian
18 Noi 2010 15:51


Multam , Driftul cauzat de ne aliniere buna se manifesta circular??? nu cred asta , poate doar pe langa polara. 
Autoghidarea fac cu o lunetuta 80mm/400 ce are montata o camera web de 2 bani Logitech. (luata de la vechituri cu 20ron). dar merge am ghidat si pe stele de mag 6 cu ea.
Un Laptop obosit comanda montura prin Handsetul Synscan am bagat Ascom si PHD .  iar navigare prin un simplu Starcalc rusesc . 

Probleme sun destule am constatat ca astfel comandata montura de PC  ramane in urma serios adica fara autoghidarea ce tot baga corectie mereu spre W nu iese nici o poza nici cu 2min exp .daca comut sa comande handsetul atunci ies poze si la 4 min in mare parte.

sa fie din cauza Laptop lent sau nu are el ceasul bun??
sa fie din cauza ca nu comand direct ci prin hanset?

mai sunt si probleme de nordare corecta se pare ca luneta sta aiurea in montura chiar cu reticolul bine centrat daca fac alinierea cu Pempro imi cere alta pozitie ce numai arata bine in luneta dar coerect e cum citeste Pempro prin camera lunetei. atunci stau stelele nemiscate de la o poza la alta. 
in final e important ca merge prin autoghidare am bagat si 12 min  (daca nu bate prea tare vantul )

Emil
18 Noi 2010 16:20


@ Tavi
Pe langa problema de flexura pe care o mentionasem la un moment dat...
Ciudat
In cel mai rau caz incearca un reset complet al controlerului...
Ce firmware ai instalat?

Emil

P.S.
Drift-ul din eroarea polara este circular
http://sa-sa-na-loft-astro-society.org/SIGs/astrophoto/images/m33-web-large.jpg
Si un exemplu extrem unde se poate vedea clar care este steaua folosita pentru ghidaj:
http://www.cloudynights.com/ubbthreads/attachments/1267034-M45%20rotation%20small.jpg

Laurentiu
18 Noi 2010 16:45


Fain set-up-ul.

Doua chestiuni: 

1. montura e ridicata prea sus (picioarele trepiedului sunt extinse). Asta s-ar putea sa duca la amplificarea vibratiilor datorate traficului rutier si vantului (mai ales ca ai montura pe beton).

2. de obicei luneta de ghidaj se foloseste "calare" pe telescop (cred ca stiu de ce ai montat-o pe bara - ai vrut sa mai scapi de contragreutati).

Telescopul este cumva cel cu primara din Sital ?  :D

Stanescu Octavian
18 Noi 2010 16:55


Am instalat  ultimul firmwar .
ca driftul e circular peste tot pe cer  nu ma poti convinge nordez montura de prin ani 96 .
incearca tu sa lasi montura pusa in apropiere de ecuator sau mai sus sau mai jos chiar si dezaxeaza pe W-E sa vezi cum fuge pe declinatie . apoi dezaxeaza pe altitudine N-S sa vezi cum fuge ascensia. poate fi circular dar in timp lung nu la poze de 10- 20 min exp  si pe masura ce te apropi de pol e tot mai circular.

Stanescu Octavian
18 Noi 2010 17:01


am pus mai sus cu extindere picioarele ca sa am N se vede peste casa. 
pare ca si la instructiuni de aliniere la un soft recomanda extindere pt cresterea stabilitatii  :) .
nu-i pe axul greutatilor montata luneta ci pe prima piesa ce iese.
 e substantial mai groasa si perfect centrata , am prins-o dincolo ca sa pot misca luneta in voie pt a gasit stele de ghidare.

Laurentiu
18 Noi 2010 17:24


Ideea cu cresterea stabilitatii pare in regula doar teoretic (creste suprafata bazei de sprijin). dar problema vibratiilor amplificate de lungimea picioarelor trepiedului ramane aceeasi (eu ma gandesc ca e cam asa: avem un bat lung si unul scurt; care vibreaza mai rau ? cel cu flexibilitate mai mare, adica cel lung).

Iar Stelele de ghid nu e bine sa fie prea departe de obiectul fotografiat (cel mult cateva grade) ca altfel cica iar apare rotatia campului.

danto1313
18 Noi 2010 17:37


Domnule Stanescu,in legatura cu setup-ul dvs. as sugera ca toate incarcarile sa fie cat mai aproape posibil de axa verticala a monturii,chiar daca echilibrarea este perfecta.

Emil
18 Noi 2010 18:42


OK
Laurentiu ai gura de aur.
Aia m-am chinut sa explic. Rotatia campului bat-o vina... nu imi vinea in minte termenul... foloseam termenul drift si m-a gandeam la rotatia campului... imbatranesc bag de seama...
Eu incercam sa explic ca - la o punere in pol defectuoasa - prin corectiile guiderului apare efectul de rotatie al cadrului in jurul stelei de ghidaj. Si cu cat steaua folosita la ghidaj este mai departe de centrul campului vizual al camerei principale cu atat va fi efectul mai pronuntat.


Emil

achy1978
18 Noi 2010 19:22


Domnule Stanescu,in legatura cu setup-ul dvs. as sugera ca toate incarcarile sa fie cat mai aproape posibil de axa verticala a monturii,chiar daca echilibrarea este perfecta.

Dupa ce am primit replica contrara de la Emil, am studiat si concluzia este ca montura nu trebuie echilibrata perfect decat pe declinatie. Ascensia dreapta trebuie putin dezechilibrata in sensul ca parte de E trebuie sa fie mai grea, incat motorasele sa impinga intreg angrenajul.

danto1313
18 Noi 2010 19:39


De fapt nu asupra echilibrarii am vrut sa atrag atentia ci asupra distantelor mari,dupa parerea mea, intre axa verticala a monturii si pozitia telescopului si a contragreutatilor.Distanta mare duce la un moment incovoietor mare.

Stanescu Octavian
18 Noi 2010 20:10


Pai nu am ales chiar stele foarte departe de obiectul pozat , la M27 daca am pus Altair merge bine zic ca expunere 5-10 min probabil ca in 1-2 ore se misca ceva .
Cand am fost la Silagiu am stat cu picioarele ne extinse ca aveam nord si ma gandeam ca e mai stabil tot dar mi s-a parut ca e invers  adica acasa a mers totul mai bine .

Laurentiu
19 Noi 2010 10:42


Poate ca la Silagiu nu ai pus bine in pol sau poate trepiedul s-a infundat treptat in pamant. 

Daca ai pus montura pe beton apare alta problema: poti, din nebagare de seama, sa-i tragi, in intuneric, un sut trepiedului si s-a dus alinierea polara; de fapt, si umblatul la telescop, camera foto etc. pot strica alinierea polara daca picioarele nu-s infipte in pamant sau suruburile de aliniere nu-s stranse corespunzator. Am patit-o si eu cand am lasat afara, la tara, montura instalata de pe o noapte pe alta dar am dat telescopul jos de frica sa nu ploua peste zi  - dupa ce am pus tot inapoi, alinierea facuta "brici" cu o seara inainte s-a dus dracului...

Stanescu Octavian
19 Noi 2010 11:00


La tot sistemul asta greutatea e mare si am constatat ca sutul nu prea are efect, sa dea peste cap alinierea .
dar de oscilat sigur ca se vede pe grafic la autoghidare prin atingerea oricat de fina a declansatorului cu fir se produce un mic cutremur si RMS afisat creste . Prin diagnoza facuta de PHD se vede ca mecanica monturii este departe de a fi foarte buna se simte probail si micronul cu care unele bile de rulment sunt ondulate  de la forma sferica sau cilindrica .
Am auzit recent ca sunt deja piese de schimb mai precise din ceramica pt orice monturica de asta relativ ieftina.

Laurentiu
19 Noi 2010 11:23


"Tunning-ul" monturii se practica pe scara larga. Ideea de baza e sa inlocuiesti piesele facute prost de chinezi cu altele mai precise facute de occidentali. Problema care apare este ca o montura chinezeasca "ieftina" (desi EQ6 nu imi pare deloc ieftina, daca ma intrebati) dotata cu angrenaje, motoare si controlere americane sau nemtesti scumpe s-ar putea sa coste la final cat o montura buna. Trebuie analizate bine de tot costurile totale inainte sa ne apucam de tunat monturi chinezesti (si nu ma refer doar la schimbarea vaselinei) si sa vedem daca nu cumva e mai bine ca in loc de EQ6 nou sa luam de la bun inceput, de ex., un Losmandy G11 second hand ( http://www.losmandy.com/g-11.html ). Cine stie, poate ca una ca asta, fara go-to, cu tot cu taxe postale si vamale e chiar mai ieftina decat un EQ6 nou.

cmatei
19 Noi 2010 12:23


@Laurentiu: in principiu ai dreptate cu picioarele trepiedului extinse. In practica insa trepiedul ala e foarte solid si nu-i tremura picioarele, merge si extins complet, fara probleme. Daca-i dai un mic impuls cu mana efectul e abia sesizabil, cel putin comparat cu acelasi impuls dat tubului optic de exemplu.

@Octavian Stanescu: o recomandare ar fi sa nu lasi firul de la webcam sa atarne ca in poza, prinde-l de corpul lunetei/focalizator si trage-l pe langa montura. Valabil si pentru declansator, daca nu il folosesti ca pendul :-)

danto1313
19 Noi 2010 19:20


Nu-mi luati in nume de rau insistenta insa,se poate experimenta cum un impuls aplicat undeva langa montura,va face ca la un brat lung,sa provoace oscilatii de amplitudine mare ale telescopului avand un timp mai mare de amortizare si oscilatii de frecventa mare,cu timp scurt de amortizare la brat scurt.

Erwin
19 Noi 2010 22:35


ar ajuta un amortizor făcut dintr-un braț elastic cu o mică contragreutate pusă pe cauciuc moale, amplasat în paralel cu instrumentul care să preia vibrațiile?  :idea:

psemil
20 Noi 2010 14:30


Si eu am un sistem similar cu al domnului Stanescu. 
Eq6, newton un pic mai mic, aceeasi luneta de ghidaj si culmea aceeasi camera web de 2 lei cu care fac ghidaj. Sistemul functioneaza (dupa pretentile mele) si  acum ca si Domnul Stanescu are aceleasi idei simt ca sunt si eu pe drumul cel bun.
Am incercat sa fixez luneta pe bara de contragreutati pentru a avea o marja mai mare de miscare a ei in cautarea de stele de ghidaj, insa am remarcat ca bara de contragreutati nu este perfect centrata nici la eq6 nici la eq5, asa incat apare si drifting lateral. Alta parte naspa era ca alergand dupa stele de ghidaj potrivite pentru camera mea de ghidaj (de multe ori putin cam departe -cam 2-8 grade) aparea o rotatie vizibila a campului in jurul stelei de ghidaj. Si pe langa astea daca noaptea cu ochii crapati de somn, am miscat cumva montura cu neatentie, luneta de ghidaj este prima "sacrificata" lovindu-se cu usurinta de trepied.
De curand am ales sa fixez luneta in piggy back, pe o bara, cu inele de ghidaj cu 3 suruburi cu varf de teflon pentru a nu zgaria luneta. iar camera foto(impreuna cu focuserul de la newton) le-am intors spre montura pentru a reduce flexia axei de contragreutati , greutatile stand la capatul axei (3 contragreutati). Inelele cu suruburile de ghidaj imi permit sa modific directia lunetei de ghidaj in toate directile insa nu peste limita de aprox 2-3 grade in care nu apare vizibila rotatia campului. Sunt curios daca merge mai bine.
Si inca ceva: Laurentiu si eu tin picioarele de la trepied ridicate sus pentru aputea privi nordul peste casa. Pericolul de a distruge alinierea prin lovirea accidentala a trepiedului este redus deoarece montura cu telescopul, luneta, etc sunt destul de grele (cam 50kg). Eventual iti rupi picioarele. Nu la fel se intampla la eq5 deoarece montura era mult mai usoara si trepiedul mai fragil....  
Apropo Felicitari de Fotografie.