-----------------------------------
buncar
10 Oct 2010 22:31


M-am hotarat ca vreau sa-mi fac o luneta, ocazie cu care am mers pe la tatal meu, care intamplator are piese optice(de pe la diverse aparate optice vechi) si l-am rugat sa-mi dea cate ceva din ce are el.Am luat piesele din poze, cateva lupe de la diverse aparate, cateva oculare de la microscoape, un corp de microscop(cel negru) care are si doua oculare iar in partea opusa imaginea este mixata pe o singura iesire, l-am luat ca m-am gandit ca-mi poate fi util.Am mai luat 4 prisme si cateva filtre(cred ca sunt filtre, ma refer la piesele colorate) si am mai luat si o oglinda optica, sa fie.Cu piesele pe care le am aici, imi pot construi o luneta(preferabil terestra ca sa nu vad imaginea rasturnata) care sa mareasca de macar 50 de ori ? Ocularele sunt diverse, pe unele scrie 10x, pe altele scrie 5x pe altele 7x, pe unul scrie C-15x, pe altul C-10x, pe unul scrie f=40, pe altul 8x, pe altul f=21,5 etc.

Erwin
10 Oct 2010 23:03


offtopic: se cuvine o discuție separată.

În afară de oculare, care le vei putea folosi cu succes la o lunetă, ai nevoie de un obiectiv acromat cu diametru cât mai mare și focala cât mai lungă. Verifică lentilele mai groase pe care le ai, ce focală au și alege-o pe cea mai lungă și cu diametrul cel mai mare. Par să fie vreo 2 acromate lipite acolo în set, dacă te uiți la ele cu spatele la o sursă de lumină (un bec) trebuie să vezi 3-4 reflexii diferite ale sursei de lumină dacă sunt dublete. Distanța focală o poți măsura prin proiecție pe un carton ținând ansamblul coliniar cu soarele. Unde se focalizează imaginea soarelui este punctul focal, măsori distanța cu o riglă. 

Montezi într-un tub de carton provizoriu obiectivul ales și testezi cu diverse oculare imaginea unui obiect îndepărtat. Ca să obții 50x ai nevoie de focalele potrivite la obiectiv și ocular respectând relația:

g=fob/foc

g = grossissmentul (mărirea) 
fob= focala obiectiv
foc= focala ocular 

Ocularele de microscop au în general focale scurte, cu cât mărirea trecută pe ele este mai mare cu atât focala e mai scurtă. Lentilele simple sunt bune ca obiectiv doar dacă focala lor este mare și sunt diafragmate pentru un raport F mai mare (F=focala/diametru), altfel aberațiile cromatice sunt prea mari pentru o lunetă de calitate.

p.s.
Piesa de la microscop este un vizor binocular, care îți va folosi la a vedea craterele de pe Lună mult mai bine decât cu un singur ochi și îți va da senzația că pășești pe-acolo... :)

Dacă vrei să ai o lunetă terestră trebuie să introduci între ocular și obiectiv un inversor, care poate fi o lentilă simplă sau un acromat, cu o focală de câțiva cm. Va fi mai greu să găsești poziția optimă a lentilelor așa că trebuie să experimentezi cu tuburi de carton sau pe un banc optic construit ad-hoc din niște rigle...

buncar
11 Oct 2010 00:08


Am aceasta lentila care are distanta focala de 110 cm si diametrul de 90mm(am doua bucati).Cred ca este excelenta, dar cum imi dau seama de ocular?

Si mai am o lentila cu distanta focala de 90 cm si diametrul de 53mm.

Erwin
11 Oct 2010 00:45


Din câte văd eu sunt lentile simple, deci vor prezenta aberații cromatice semnificative. Va trebui să pui o diafragmă (un inel din carton negru) în fața lor pentru a le atenua, astfel încât să mărești raportul focal F/D la cel puțin 25. Cred că lentila mare o poți folosi chiar dacă pierzi jumătate din apertură prin diafragmare, cel puțin pe timp de zi ai șansa să obții imagini bunicele. La așa o focală lungă vei obține măriri mai mari de 50x. 

Eventual caută un obiectiv de proiecție sau de binoclu printre lentilele ce le mai are tatăl tău, important este să fie dublet acromat (cele de proiecție pot avea 2-4 sau mai multe lentile). 
 
Ocularele le poți folosi după dorință, în funcție de ce putere de mărire vrei să obții. Când mărirea este prea mare nu vei vedea mai multe detalii, așa că prin încercări poți determina care ocular e mai potrivit. Din această cauză lunetele și microscoapele au un port-ocular standard în care se potrivesc oculare standard (ca diametru), spre a le putea schimba după mărirea necesară unui anumit obiect de observat.

p.s. rog moderatorul acestei secțiuni să mute discuția la ATM/Lunete/Telescoape. Mulțumesc!

Teo
11 Oct 2010 00:51


Sigur, lentila aceea din poza are focala 110 cm ? Cum ai masurat-o ?
Chiar daca ar avea focala atat de lunga, tot nu ar fi buna de nimic, deoarece este o lentila simpla. Nu vei putea face din ea nimic. Doar daca i-ai lasa doar centrul liber, adica un diametru de vreo 3-4 cm si sa o diafragmezi pe margine, ai putea sa incerci o luneta tip Galilei ( cu aberatii cromatice si de sfericitate prezente tare de tot ).
Spuneai ceva de doua bucati ? Lentila din poza mai are o pereche ? Cum arata perechea ? Daca perechea ei micsoreaza ( e divergenta ) , atunci ai putea sa la pui una langa alta si sa incerci din nou masurarea focalei, cu ele lipite una de cealalta. Ar fi ca o incercare de sistem acromat. Un fel de Crown si Flint.  Doar asa ca sa experimentezi. 
Daca in schimb perechea ei este identica cu ea, ca forma ( adica mareste si are cam aceeasi focala ) nu prea ai ce face cu ele.
Mai simplu ai putea incerca cu o lentila de ochelari netaiata ( rotunda ), dar nu te sfatuiesc. E de munca si in final o sa iti iasa o luneta cam dezamagitoare.
Incearca sa analizezi bine lentilele pe care le ai, sa vezi daca apropie sau micsoareaza, cum sunt fetele - plan convexe, concave , menisc...etc  
La prima vedere pare ca nu poti utiliza acea lentila la nimic.

Erwin
11 Oct 2010 00:59


Teo, dacă lentila este plan-convexă este mai bună decât lentila de ochelari care este un menisc și câmpul este curbat. Am făcut o lunetă cu o astfel de lentilă, mai mică însă, focala e de 320mm, pe timp de zi cu un ocular făcut din obiectiv de aparat de mărit se vede acceptabil pentru un astfel de instrument. Puteam citi scrisul mic de pe o firmă aflată la 100m distanță. :) Omul este la primul lui instrument, nu trebuie descurajat să încerce. 

E indicat ca tubul de carton să fie înegrit în interior, astfel imaginea nu va suferi din cauza reflexiilor parazite. Dacă folosești un tub de plastic (de instalații) este indicat să fie negru mat, să nu aibe suprafața interioară lucioasă. Vopsea negru mat găsești la magazinele de piese auto, cea tip Cosmos e mai bună.

Teo
11 Oct 2010 01:05


Salut Erwin !

Sigur ca omul e la prima tentativa de a construi o luneta  si nu doresc sa il descurajez, dar in acelasi timp vreau sa il previn ca nu va avea prea mari satisfactii cu ce prezinta acolo in foto. Cu lentilele simple e greu si stii asta.
Am construit si eu candva o luneta din lentila de ochelari utilizand un tub de carton si un ocular de microscop. Ce sa zic.... nu prea mi-a placut cum se vedea. Am indreptat-o doar spre Luna si apoi doar terestru.
Nu incurajez pe nimeni in ziua de azi sa se chinuie cu asa ceva , cand exista lentile mai bune ( acromate ) fie ele si de 60 sau 50 mm din care poti sa iti faci o luneta. Noi stim  :D , pentru ca amandoi ne-am construit cate o luneta de 80 mm. :D 
Dar, ii doresc succes si sa mai vina cu intrebari.
In felul asta ne mai aducem aminte de ATM .

buncar
11 Oct 2010 01:21


Lentila aceea mare(care are si o sora geamana pentru ca erau doua in piesa din care le-am scos, formand impreuna cu o oglinda, o prisma, sa poti vedea la 90 de grade) este menisc convergenta, nu este plan convexa, de asta are lungimea focala asa de mare.Deja am incropit o luneta ad-hoc dintr-un tub de aspirator insa faptul ca nu este negru pe interior ma omoara.Intrebarea mea actuala ar fi urmatoarea: cum masor lungimea focala la ocular? la fel ca si la obiectiv? pentru ca la ocular este mult mai mica, de orfinul milimetrilor, maxim 1, 2 centimetri.Pe unele oculare am vazut ca scrie f=40 sau f=nu stiu cat, asta inseamna lungimea focala de 40 mm? sau?

Teo
11 Oct 2010 01:30


De asta te-am intrebat daca nu cumva una nu e divergenta, dar vad ca spui ca e un menisc convergent. Sansele ca dubletul  sa fie corectat bine de aberatii cromatice si de sfericitate cred ca sunt cam mici. Ar fi trebuit ca una sa fie divergenta ( adica sa micsoreze ) si alta sa mareasca ( convergenta ).  In fine, acolo aveai un dublet optic. Pune-le la loc in aceeasi pozitie in care au fost, si nu le roti ( sa respecti cum stateau ele fata in fata  si nu sa le schimbi locul ). Fiind una langa alta , vor trebui fixate in montura din care le-ai scos. Acum, masoara din nou focala acestui dublet.
Cea mai buna metoda de masurat focala, si foarte simplu este sa proiectezi un bloc, o casa situata la peste 100 de metri in fata ta pe o bucata de hartie alba sau carton. Ce mai bine e sa proiectezi Soarele  ziua sau Luna ( noaptea , evident ). La distanta la care Soarele a format un punct sau unde se vede discul lui  foarte clar pe cadranul alb de hartie ( carton ) , acolo e focala.
Apoi construiesti un tub ceva mai scurt decat acea focala si alt tub care sa culiseze in el. In tubul care culiseaza in primul, introduci un ocular.
Apropiind si departand tubul port-ocular de lentilele obiectiv, vei putea vedea daca se observa o imagine clara. Trebuie sa incepi mai intai cu un ocular cu focala mai lunga. Focala ocularului se poate testa cu aproximatie dupa aceeasi metoda. La un bec mai indepartat sau la soare.
Daca ai noroc, ca sistemul sa fie bine corectat si acromat , atunci vei vede o imagine rasturnata, dar clara.

Ar mai exista o posibilitate. Sa analizezi foarte atent cele doua lentile mari de 90 mm diametru. Daca una prezinta o fata foarte usor concava, aproape sa ti se para ca e plana, dar la o examinare atenta sa constati ca are o concavitate extrem de mica, atunci poti folosi acea fata a lentilei pe post de oglinda de telescop. Adica sa o dai la aluminizat. Eu am avut o astfel de lentila de 50 mm diametru, simpla. Imi parea plan convexa, dar la o examinare atenta o fata era extrem de putin adanca, adica concava.
Era deci un fel de menisc ( concav-convex). M-am gandit ca nu aveam ce pierde si am dus la aluminizat lentila pe partea aceea concava.
A iesit o oglinda foarte buna cu focala de vreo 40 cm, si am facut din ea un mini telescop Newton, f/d = 8, cu care am observat cu succes Luna si Jupiter, scapand de toate aberatiile cromatice.
Telescopul il mai am si in ziua de azi si il mai scot la zile mari :)

buncar
11 Oct 2010 01:46


Tubul pe care il utilizez in experiment este format din doua bucati si intra unul in altul, de asta il utilizez ca sa pot apropia sau departa ocularul de obiectiv.Am utilizat o lentila de 53mm cu Focusul la 90cm, lentila este planconvexa si sunt impresionat de cat de mult apropie si cat de clar se vede, fara aberatii.Daca ma uit la lumina stalpilor de pe strada sau la alta sursa puternica de lumina, imi apar reflexii deranjante insa cand ma uit la un geam al unui bloc din departare si fixez geamul in centrul imaginii reflexiile dispar si se vede clar si foarte aproape.Ocularul cu care am testat este un ocular pe care scrie 12x, Ernst Leitz Wetzlar.
In legatura cu lentilele alea mari cu focusul la 110cm, nu le pot pune inapoi de unde le-am scos pentru ca acea piesa a ramas la tatal meu acasa iar eu sunt la mine acasa, eu am luat numai lupele si oglinda.Lentila asta cu care am facut experimentul(asta de 53mm) este o lentila de buna calitate(presupun) pentru ca este de la un aparat care la vremea lui era un aparat de precizie.
PS- Eu fac comparatia cu un binoclu 10x50 pe care il detin si care apropie mult mai putin decat luneta asta pe care o testez acum

Teo
11 Oct 2010 01:56


Priveste atent lentila de 53 de mm si vezi daca nu cumva e formata din doua lentile lipite intre ele. E posibil acolo sa ai doua lipite si sa nu iti dai seama. Unele obiective acromate sunt facute din doua bucati lipite cu " Balsam de Canada ". Examineaza lentila din profil si vezi daca nu prezinta ca un sant pe margine, o urma ca acolo ar fi imbinate de fapt doua. Daca este asa, atunci esti un fericit. AI un obiectiv acromat cu focala unga si poti incropi o luneta modesta dar buna pentru un incepator.
Daca totusi lential ta de 53 mm e doar una simpla, atunci ceea ce ai realizat este o luneta de tip Galilei cu ocular convergent (Huygens sau alt tip ).
Se poate ca fiind la inceput sa nu iti dai seama cat de clar trebuie sa se vada printr-o luneta si sa nu iei in seama aberatiile date de o lentila simpla si sa ai impresia ca se vede foarte clar.

In ceea ce priveste comparatia pe care o faci cu binoclul este normal. Luneta ta are focala mult mai lunga decat binoclul si probabil folosesti un ocular cu focala destul de mica si in consecinta va mari mai mult decat cu binoclul. Asta nu inseamna neaparat ca se vede si la fel de clar.

buncar
11 Oct 2010 02:16


Imi cer scuze ca am deschis acest subiect aici, cam alandala, voi deschide un topic pe aria potrivita insa momentan mai scriu aici pana va fi mutat :), pe alte arii poate doarme lumea la ora asta.
Am studiat lupa aceea de 53mm, este dintr-o singura bucata.Eu cand spun ca se vede bine prin "luneta" asta de test, ma refer la faptul ca se vad detaliile.Eu locuiesc la etajul 8, de aici vad o cladire la aproximativ 2Km, care este acoperita cu o reclama fix pe partea dinspre mine.Prin binoclu nu pot intelege decat ce scrie mare, prin luneta asta vad tot ce scrie(dar invers).Am schimbat ocularele si am observat ca am 2 deosebite, adica, care maresc foarte tare.Unul din ele mareste zic eu de vreo 60x, zic 60x comparand cu binoclul de 10x.Imi voi cumpara cand voi avea timp teava de PVC si o voi vopsi neagra pe interior dar voi lua in calcul si inelul pe care voi incerca sa-l confectionez din ceva platic.Am mai observat ca toate ocularele au inel.
Intrebare: Unde ar trebui sa intercalez o lupa divergenta pentru a avea o imagine nerasturnata ?

Erwin
11 Oct 2010 10:29


Foarte bine, buncar, până acum! Vezi printre lentilele pe care le ai dacă nu cumva ai una mai mică, nu trebuie neapărat să fie divergentă, poate fi și convergentă, dar să aibe focala de 8-10 cm. O fixezi în interior, între obiectiv și ocular la o distanță de ocular ceva mai mare decât focala ei. Eventual poți combina două oculare cu focală mai lungă puse la 10cm distanță într-un tub portocular mai lung, cu care să faci apoi focalizarea. Unele dintre ocularele pe care le ai sunt simple Huygens, dar altele s-ar putea să fie plossl sau altă construcție și obții cu ele o imagine mult mai clară. Caută pe aici, există un topic dedicat instrumentelor construite din elemente recuperate deschis de dl. tamasflex, găsești acolo indicații mai precise. Apoi mai poți căuta în secțiunea Educație sau în biblioteca de astronomie online SARM, de unde poți descărca niște cărți.

p.s. Merită să pui o țeavă înegrită, dar cum spuneam aseară, din cauză că lentila simplă prezintă aberații, diametrul ei util este mai mic, țeava de aspirator are cam 30mm diametru și constituie o diafragmă potrivită, dar are reflexii interne nefiind vopsită. Dacă folosești o țeavă de plastic trebuie să pui diafragme în interior, le poți tăia exact cu un compas cu două vârfuri din dosar de plastic negru. Trebuie să lipești apoi niște urechi la 90 grade ca să stea bine în tub, perpendicular pe axa. 

Ocularele au inel ca să nu cadă cumva în tubul portocular de la microscop, în care stau datorită gravitației, dar la lunetele astronomice se folosește un alt standard, diametrul este de 1,25" (31,75mm) sau de 2" (50,8mm) și se fixează cu șurubele din lateral. 

Dacă te referi la diafragmă, da, toate ocularele au una, care delimitează exact câmpul ocularului, este foarte important să nu apară lumină parazită ce ar strica imaginea.

Laurentiu
11 Oct 2010 10:35


Biblioteca online se gaseste aici: http://sarm.astroclubul.org/carti/

Multe, multe carti foarte utile numai timp sa ai sa le poti citi.

buncar
11 Oct 2010 12:47


Erwin, am inteles ideea cu lupa(divergenta, dar nu neaparat) si am o astfel de lupa, si convergenta si divergenta.In legatura cu inelele de pe ocular, ma refeream la diafragma dar nu stiam ca asa se spune :).Am facut experiente pe unul din oculare, in legatura cu diafragma, are un rol foarte important, am inteles ce face.In legatura cu ocularele, cele de la piesa neagra(bucata de microscop) sunt senzationale, sunt construite din 3 lupe nu doar din doua(cum sunt restul) si maresc foarte mult.La experimentul de azinoapte am sesizat un inconvenient.Imaginea era prea putin luminata.Apropia extrem de tare insa imaginea era intunecata.
Am refacut calculul cu distanta focala si am ajuns la concluzia ca lupa de 53mm este de calitate iar cele doua mari de 90mm nu sunt de buna calitate(am facut testul cu soarele si am observat ca lupele mari de 90mmnu-mi dadeau o forma perfecta a soarelui iar cea de 53mm imi dadea.Lungimea focala a lupei de 53mm la testul cu soarele mi-a dat 60cm.Azinoapte am facut testul la bec(becul din camera) si mi-a dat 90cm.banuiesc ca relevant este testul cu soarele, adica 60cm.Daca tot am ajuns la concluzia ca am o singura lupa-obiectiv de calitate, m-ar interesa care este factorul maxim de marire pe care-l pot atinge cu aceasta lupa-obiectiv de 53mm.
Teava de aspirator cu care am facut testele azinoapte este din aluminiu.Pentru luneta mea vreau sa confectionez un corp din plastic.Am marele avantaj ca pe corpul de microscop de unde iau obiectivul, este si sistemul de rotatie(foto) care se poate desuruba de pe microscop si deci o voi pune cu tot cu ocular la luneta mea.In legatura cu diafragma(diafragmele) am vazut o schema aici pusa de un coleg, o sa o studiez si o sa fac dupa acea schema diafragma(diafragmele).
Laurentiu, multumesc pentru link

Teo
11 Oct 2010 12:59


O solutie pentru teava de aspirator care e lucioasa inauntru ar fi sa o smirgheluiesti. Infasoara pe o coada de matura niste smirghel si freaca teava pe interior pana devine mata. In felul asta reflexiile parazite se vor reduce foarte mult.

Laurentiu
11 Oct 2010 13:05


Binocularul acela de microscop arata tare interesant. Ar putea fi folosit si pe anumite telescoape, cu 2 oculare identice. Cica la Luna ofera cea mai apropiata senzatie de "spacewalk". Ar fi bine sa nu te apuci sa-l demontezi sau dereglezi, pastreaza-l asa cum e pentru mai tarziu cand vei avea un telescop bun.

buncar
11 Oct 2010 19:16


mai pot obtine o piesa similara, de la alt microscop deci nu risc sa-mi para rau mai tarziu.
Cum pot marii luminozitatea lunetei la apropiere mare ?

Laurentiu
11 Oct 2010 19:29


Foarte simplu: folosind o luneta cu diametrul obiectivului mai mare  8)

buncar
11 Oct 2010 19:36


Da :).
Laurentiu, stii cumva de unde se pot procura lupe la comanda ? lupe tratate, care sa nu genereze aberatii, de calitate.

Erwin
11 Oct 2010 19:42


Salut!
NU demonta binocularul sub nicio formă! E o piesă valoroasă așa cum este. Poți folosi ocularele de la el, se pot schimba, dar nu demonta piesele dinăuntru. 

Obiective de lunetă găsești aici:

http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=OLDX0X00

sau la rubrica vânzări aici pe forum, ocazional.

Laurentiu
11 Oct 2010 19:54


Sfat prietenesc: daca vrei sa-ti faci luneta, las-o balta cu "lupele" (asta este joaca de copii care doar te face sa-ti pierzi timpul), cumpara-ti un obiectiv de luneta gata facut special pentru asa ceva (dublet acromat, nu-i asa de scump); daca vrei telescop reflector, cumpara-ti un set de oglinzi (de ex. de la Tavi Stanescu, prezent aici pe forum) iar apoi construieste tu partea mecanica (tubul, montura) .

Alternativa: ia-ti un instrument gata facut. 

Ambele variante sunt bune si reduc la maxim timpul necesar pentru a atinge scopul final: acela de a avea un instrument care sa-ti ofere capacitatea de a privi stele, planete, galaxii si ce mai este acolo, pe cer :)

nobody
11 Oct 2010 20:35


Aberatiile optice se corecteaza prin folosirea mai multor lentile grupate in ceea ce se numeste obiectiv. Aceste aberatii nu tin neaparat de calitatea prelucrarii ori a acoperirii. Sunt aberatii geometrice ce apar si la elemente "perfecte".

Oricum, poti experimenta cu lentilele ce le ai. Vei invata multe. Totul este sa nu te astepti ca grupand mai multe lentile la intamplare sa-ti iasa un obiectiv bun.

Daca ai si niste dublete lipite (le poti vedea pe margine) poti compara cu alte combinatii ce le faci din lentile simple.

dragos.n
11 Oct 2010 20:44


Ocularele de microscop au inscriptionat un factor de marire. 5x, 10x, 12x etc. 

Se imparte 250 la acest factor si se obtine focala ocularului.

Exemplu: un ocular de 10x are focala 250/10=25mm.

buncar
12 Oct 2010 04:32


nobody de unde pot procura un obiectiv bun pe care sa-l folosesc la constructia unei lunete terestre de minim 50x  cu un ocular care are distanta focala de 7,1mm?
dragos.n multumesc pentru informatie, foarte utila, mai ales ca eu am numai oculare de microscop si nu aveam nici o idee despre cum asi putea afla distanta focala a acestora.

buncar
12 Oct 2010 04:47


Dupa metoda lui dragos.n de a afla focala ocularului de microscop(250 impartit la factorul de marire scris pe ocular) si din formula lui erwin conform careia G = fob/foc am facut urmatorul calcul:
pe ocularul folosit de mine in testul de ieri noapte scrie 32x iar obictivul are focala la 600mm. Aplicand formula imi iese un grosiment de 76,9X deci de aproape 8 ori mai mare decat al binoclului meu 10x :).Trebuie sa mai caut documentatie sa vad unde trebuie amplasata lupa care imi face imagine dreapta, in functie de focala ei.Trebuie sa fie o formula ceva.
PS-nu ma astept la minuni si nici nu imi doresc minuni de la aceasta luneta insa vreau sa o construiesc singur si cu ce am, momentan.

Tavi F.
12 Oct 2010 09:21


@buncar: 
Bravo, sa tii bine de lentila plan-convexa 53/600mm, are un profil mult mai adecvat folosirii ei ca obiectiv de luneta, decit meniscurile de ochelari (probabil si calitatea suptafetelor lentilei tale e net superioara). Lenlilele de ochelari au aberatii de sfericitate "la greu", tocmai din cauza formei (menisc-convergent).
Pentu imbunatatirea calitatii imaginii (pe exemplul dat), in privinta aberatiei cromatice, eu recomand diafragmarea lentilei obiectiv la o deschidere de 20 (max. 25)mm, deci vei utiliza numai portiunea centrala. Grosismentul (marirea) maxim utilizabil ajunge undeva la valoarea Gmax=~2..2.5*DobSfat prietenesc: daca vrei sa-ti faci luneta, las-o balta cu "lupele" (asta este joaca de copii care doar te face sa-ti pierzi timpul), cumpara-ti un obiectiv de luneta gata facut special pentru asa ceva (dublet acromat, nu-i asa de scump); daca vrei telescop reflector, cumpara-ti un set de oglinzi (de ex. de la Tavi Stanescu, prezent aici pe forum) iar apoi construieste tu partea mecanica (tubul, montura) .


Ambele variante sunt bune si reduc la maxim timpul necesar pentru a atinge scopul final: acela de a avea un instrument care sa-ti ofere capacitatea de a privi stele, planete, galaxii si ce mai este acolo, pe cer :)
Domnule, nu vreau sa-ti schimb mentalitatea, insa te intreb un lucru clar:
Ce cauti cu astfel de sfaturi pe sectiunea ATM?!!! De ce trebuie sa arunci in derizoriu testele optice incipiente si sa le plasezi intr-o zona a activitatilor infantile?!!!
Aici e sub-forum de amatori (nu-i implicat schimbul de bani intre noi), si se presupune ca cei care-l frecventeaza o fac de buna voie!
"Lupele acromate" sint mai greu de facut acasa de catre amatori (aproape imposibil pt. incepatori )&#8230; aparuse un link spre un magazin al caror reprezentanti nu activeaza pe forum, deci interesul si amicitiile (care introduc un subiectivism pe care stiu ca nu-l constientizezi) sint aproape excluse din start. 
Observ ca raspunzi si la ce nu esti intrebat, desigur, invocindu-l pe un coleg forumist, ba chiar "vecin" in realitate! 
Daca "buncar" are spirit practic si creativ, si va dori sa treaca la oglinzi&#8230; o poate face printr-o abordare proprie, acasa! (altfel, daca le vrea de-a gata, se poate adresa pe alte sectiuni explicit comerciale)

Erwin
12 Oct 2010 09:36


Ți-am dat mai sus un link către un site unde poți cumpăra obiective acromate cu sau fără celula de montaj. În piața de vechituri (Ociko) poți găsi instrumente vechi de la care poți recupera un obiectiv bun (camere de filmat, proiectoare, binocluri).  

Inversor poți face dintr-un dublet acromat (poate fi și un ocular mai simplu, de pildă unul de 7x din set) așezat în fața tubului portocular, invers, la cca 10-12cm distanță de ocularul din capăt. Lungimea lunetei și luminozitatea ei se va schimba semnificativ, în sensul că imaginea va fi mai întunecată și luneta trebuie să aibe un tub mai lung. 

Citește cu atenție materialele pe care le poți găsi, sunt o sumedenie. Eu m-am inspirat de aici când am făcut prima lunetă:
http://www.funsci.com/fun3_en/tele/tele.htm

Dar, înainte de toate, trebuie să te înarmezi cu multă răbdare! :)

p.s. 
Am observat că ai un set de prisme de binoclu, poți face din două prisme un inversor care să îți întoarcă imaginea corect, exact ca în interiorul binoclului, însă montura prismelor este greu de confecționat, nu cumva tatăl tău mai are corpul sau chiar obiectivul de la binoclul respectiv?

Laurentiu
12 Oct 2010 11:07


 Sfat prietenesc: daca vrei sa-ti faci luneta, las-o balta cu "lupele" (asta este joaca de copii care doar te face sa-ti pierzi timpul), cumpara-ti un obiectiv de luneta gata facut special pentru asa ceva (dublet acromat, nu-i asa de scump); daca vrei telescop reflector, cumpara-ti un set de oglinzi (de ex. de la Tavi Stanescu, prezent aici pe forum) iar apoi construieste tu partea mecanica (tubul, montura) .


Domnule, nu vreau sa-ti schimb mentalitatea, insa te intreb un lucru clar:
Ce cauti cu astfel de sfaturi pe sectiunea ATM?!!! De ce trebuie sa arunci in derizoriu testele optice incipiente si sa le plasezi intr-o zona a activitatilor infantile?!!!
Aici e sub-forum de amatori (nu-i implicat schimbul de bani intre noi), si se presupune ca cei care-l frecventeaza o fac de buna voie!
"Lupele acromate" sint mai greu de facut acasa de catre amatori (aproape imposibil pt. incepatori )&#8230; aparuse un link spre un magazin al caror reprezentanti nu activeaza pe forum, deci interesul si amicitiile (care introduc un subiectivism pe care stiu ca nu-l constientizezi) sint aproape excluse din start. 
Observ ca raspunzi si la ce nu esti intrebat, desigur, invocindu-l pe un coleg forumist, ba chiar "vecin" in realitate! 
Daca "buncar" are spirit practic si creativ, si va dori sa treaca la oglinzi&#8230; o poate face printr-o abordare proprie, acasa! (altfel, daca le vrea de-a gata, se poate adresa pe alte sectiuni explicit comerciale)



@Tavi F: pana azi te-am respectat pentru ceea ce faci in calitate de astronom amator si, mai ales constructor de instrumente. Insa vad ca ai o mare problema de comportament si atitudine. Mai precis, daca cineva spune un lucru cu care nu esti de acord incepi sa iti rupi parul din cap si sa arunci cu cuvinte nepotrivite. Cele spuse de mine mai sus reprezinta opinia mea, sfatul meu. Daca omul caruia eu m-am adresat are alte planuri, foarte bine, eu nu-l pot obliga sa faca asa cum cred eu. 

TU, pe de alta parte, nu ai decat sa iti expui propriile idei insa la modul civilizat si fara a te adresa la modul insultator si insinuant. Daca insa vei continua pe linia de mai sus, te previn ca nu prea sunt un om iertator (nu sunt un prea bun crestin, cu alte cuvinte) si voi lua unele masuri in ceea ce te priveste.

Stanescu Octavian
12 Oct 2010 12:01


Orice viitor Atm-ist trece prin faza in care din lentile obiective gasite cauta sa obtina un instrument. (La fel si eu acum 30 de ani)daca in paralel mai si citeste teorie si face ceva calcule e posibil sa iese ceva . 
avansand cu timpul isi da seama ca  la lentilele gasite nu ai cum stii exact sortul de sticla. astfel nu poti face ceva sigur  decat din  intamplare.
apoi sculele dispozitivele de masura ... curburile trebuiesc masurate la suprafete cu precizie de zecimala ,sferometru digital etc. 
asta daca vrem sa obtinem imagine de  caliate macar ca la cele chinezesti ieftine.

Doru Dragan
12 Oct 2010 14:39


Pentru cine se pricepe cat de cat la oameni, buncar pare un incepator in ale astronomiei care nu prea are cunostintele necesare si se cam grabeste :) Nimic nou sub Soare chiar si pe acest forum au mai fost baieti nerabdatori :D La inceput asa era si Forever_Man. In aceste conditii, Laurentiu i-a recomandat sa nu-si piarda timpul incropind o luneta din tot felul de lentile pe care buncar ni le-a si aratat. La un moment dat buncar parea dispus sa dezmembreze bunatate de binocular :shock: Este evident pentru orice "veteran" ca din cele prezentate de buncar nu are cum sa iasa un instrument decent. Nu mi se pare ca bucar ar fi interesat de a face tot felul de teste de optica ci cred ca e foarte hotarat sa obtina cat mai repede un instrument. Cred ca o luneta facuta cu lentilele pe care ni le-a prezentat l-ar dezmagi profund. De aceea consider ca reactia lui Tavi F. este total deplasata avand o singura explicatie: spinul pe care il are in coasta din cauza celuilalt Tavi :roll: Draga Tavi F., incearca sa lasi resentimentele la o parte ca faci riduri si dauneaza la sanatate :lol:

Tavi F.
12 Oct 2010 18:11


............ Nu mi se pare ca bucar ar fi interesat de a face tot felul de teste de optica ci cred ca e foarte hotarat sa obtina cat mai repede un instrument. Cred ca o luneta facuta cu lentilele pe care ni le-a prezentat l-ar dezmagi profund. De aceea consider ca reactia lui Tavi F. este total deplasata avand o singura explicatie: spinul pe care il are in coasta din cauza celuilalt Tavi :roll: Draga Tavi F., incearca sa lasi resentimentele la o parte ca faci riduri si dauneaza la sanatate :lol:
Uite cine vorbeste!!! :lol:  Cine face consideratii subiective publice vizavi de imprejurarea aparuta!!! Domnule, tu esti chiar partenerul si prietenul declarat al lui Tavi S.! Ma bufneste risul&#8230; :lol: Iti stiu reactiile in nenumarate situatii referitoare la aspectul comercial pe forumul de amatori.
1. Exceptind ironiile si incitarile bazate pe speculatii, tu nu poti aduce in postarile tale alte argumente intemeiate pe ratiune logica si regulamente? Nu poti depasi stadiul de atac mascat la persoana? E retorica intrebarea&#8230; n-ai cum sa-l depasesti, daca n-ai dreptatea de partea ta&#8230; cel mult denaturezi contextul (si pedalezi pe mistouri, am observat ca, in general, astea-s populare). 

2. Mai faci si predictii la activitatea legata de optica a lui "buncar", in plus ii contrazici impresiile de satisfactie survenite in urma primelor observatii efectuate cu luneta rudimentara si, deocamdata, improviza chiar de catre el&#8230; asa&#8230; deoarece "stii tu" cum stau treburile ("te picepi la oameni"). Cum iti permiti asa ceva? :shock: Mai esti si moderator la self-made!!! Uite ce scrisese chiar inaintea precedentei mele interventii:
PS-nu ma astept la minuni si nici nu imi doresc minuni de la aceasta luneta insa vreau sa o construiesc singur si cu ce am, momentan.

Acesta e inceputul in ATM, o spun din experienta personala! Mai departe, poate evolua benefic sau nu&#8230; intr-o masura variabila depinzind de sfaturile forumistice primite. 

Chiar asa departe ai ajuns cu nesimtirea si nerusinarea?! Ce sa mai zic&#8230; e pe miini "bune si impartiale" sub-forumul ATM. Regretabil! Sintem o natie la pamint d.p.d.v. moral (cu mici exceptii), au pierit principiile (incluzind corectitudinea).
=========
 
Vedem cu totii, pe de-o parte- intrebarile adresate si starea de entuziasm a initiatorului topicului, iar de cealalta parte- raspunsurile forumistilor! Fiecare cititor trage concluziile necesare in functie de perceptia datelor certe&#8230; eventual, isi spune punctul de vedere.
:arrow: Apropo de principii: Opiniile care implica un grad de subiectivism, pot fi credibile numai daca emitentul lor este detasat (emotional si banesc) de conjunctura (cu toate elementele ei) supusa discutiei. Aceste conditii fiind indeplinite, vom avea certitudinea ca impresiile exprimate sint limitate doar de cunostintele si capacitatea intelectuala a omului care le debiteaza. Altfel, mai usurel cu ironiile, care sfideaza logica, si aspiratiile catre statutul de lideri forumisti de opinie!

Laurentiu
12 Oct 2010 20:37


@Tavi F.: acum pe bune: chiar trebuie sa te iei la paruiala cu toata lumea ? e firesc ca orice om sa aiba propriile idei si nu e neaparat sa fim de acord. E chiar asa greu de priceput ? 

Mai mult: poti tu, ca om moral, echidistant, altruist si complet  dezinteresat din punct de vedere material, sa trasezi o linie clara intre subiectivism si obiectivism ?

Si in incheiere: omule, chiar daca ai fumat ceva interzis sa stii ca e ok din punctul meu de vedere, nu ma deranjeaza. Dar poate ca nu ar strica sa te abtii de la scris pe forum in rastimpul in care iarba isi face efectul...

Cool down, Che Guevara  :P

Tavi F.
12 Oct 2010 22:05


@Tavi F.: acum pe bune: chiar trebuie sa te iei la paruiala cu toata lumea ? e firesc ca orice om sa aiba propriile idei si nu e neaparat sa fim de acord. E chiar asa greu de priceput ? 
...........
Si in incheiere: omule, chiar daca ai fumat ceva interzis sa stii ca e ok din punctul meu de vedere, nu ma deranjeaza. Dar poate ca nu ar strica sa te abtii de la scris pe forum in rastimpul in care iarba isi face efectul...

Cool down, Che Guevara  :P
Incheierea o iau ca pe o gluma&#8230; 
Cu tine s-ar putea sa fi fost un pic cam "brutal" in exprimare&#8230; imi cer scuze daca e cazul, desi parerile mi le mentin (despre "insinuarile" mele la care te refereai am doar o vaga banuiala&#8230; Nu avusesem nici o clipa intentia de a sugera ca tu ai avea interese voluntare ascunse, NU) 
 
Fiecare dintre noi avem dreptul la opinii in legatura cu activitatea tratata in subiectul de fata, insa ATM-ul il vad a fi unul dintre putinele domenii in care parerile astea negative (descurajante, asa le vad) ar fi bine sa ramina private, neimpartasite multimii pasionatilor  care frecventeaza sub-forumul ATM. Exceptie fac situatiile in care:
- vreun incepator (la modul practic) e nehotarit si intreaba el insusi, dorind sa auda sfaturile altora legate de eficienta, rentabilitate, impliniri sufletesti (personale) etc. Aici ar fi recomandabila experienta proprie a respondentilor.
- tot vreun incepator abereaza, avind niste orizonturi de asteptari irealizabile. Atunci poate fi indrumat si adus cu "picioarele pe pamint" de catre restul colegilor.
- tema de discutie e pur teoretica, deci cu totii (avind sau nu experienta practica) se pot implica.

Promit ca am incheiat off-ul, in caz extrem voi edita unul dintre ultimele mesaje pt. adaugarea eventualelor clarificari.

nobody
12 Oct 2010 22:29


Deci e un bun moment pentru a fuma din pipa pacii, tutun sau ce considera fiecare :wink:

Laurentiu
12 Oct 2010 22:39


@Tavi F: eu cred ca trebuie sa ne mai temperam pornirile de a scrie imediat ce ne trece prin cap cate ceva. E pacat, din punctul meu de vedere, sa aruncam celorlalti cuvinte pe care, daca am fi fata in fata si "in carne si oase" nu cred ca am face-o (poate de rusine, poate de teama).

Iar daca ai ceva de impartit cu Tavi Stanescu sau oricine altcineva, cred ca in privat se poate face mai bine decat in public. Eu unul nu ma amestec in treburi din astea (iar remarca cu privire la Tavi Stanescu din primele mele mesaje de pe topicul asta de 2 lei am facut-o 100% dezinteresat - poti sa stai linistit, nu ma "sponsorizeaza" nimeni - insa stiu ca face treaba buna ca optician si e cam singurul capabil sa fabrice si pentru altii pentru ca are scule si experienta cat nu vom avea noi toti la un loc in 50 de ani).  


Asadar, putem, in continuare, discuta in liniste pe forumul asta ? Eu sper ca da si cu asta am incheiat.

Erwin
13 Oct 2010 00:59


Howg! Așadar, sperăm că nu s-a speriat tânărul ATM-ist! Buncar, te așteptăm cu întrebări și rezultate. :)

buncar
13 Oct 2010 03:13


Nu m-am speriat doar ca am lasat sa se calmeze spiritele :).Inca sunt la stadiul de documentare, nu vreau sa incep sa fac ceva fara sa stiu ce fac de fapt.In legatura cu lupele comune m-am convins prin incercari practice.Am totusi lupa de 53mm diametru care este o lupa de obiectiv ceva, probabil, pentru ca este buna.Asi vrea sa procur un obiectiv de luneta, ceva de minim 60mm, cu ocazia asta intreb, exista vreun magazin specializat? de unde sa pot alege din mai multe obiective ?

dragos.n
13 Oct 2010 05:58


Buncar, am si eu 2 sugestii.

1.magazin cu obiective

http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=OLDX0X00

2. nu mai folosi cuvantul lupe, ci lentile. Lupele sunt instrumente optice de sine statatoare, cu intrebuintari specifice, si au in componenta lentile (una sau mai multe). Asa ca pana cand o sa te lovesti de o lentila pusa intr-un cadru cu maner de tinut in mana, uita cuvantul Lupa.

catalin dumitru
13 Oct 2010 10:01


Nene Buncar , vad ca pe capacul cu ecartul pupilar al binocularului scrie '1.6x'. asta inseamna ca la intrarea in binocular , inaintea prismei este montata o lentila (dublet acromat) , de vreo 20mm diametru si 70-80 mm focala , daca nu ma insel. Daca ocularele pe care le folosesti la binocular au focala suficient de scurta, poti lasa lentila la locul ei pe post de redresor. Daca folosesti oculare mai slabe atunci cauta inca o lentila ca aceea descrisa si monteaz-o cat mai aproape de cea existenta deja, fara a le pune in contact. S-ar putea ca interiorul filetat in care se afla lentila originala , sa nu fie suficient de lung pentru a doua lentila , ceea ce inseamna ca trebuie sa faci o adaptare. Curburile mai accentuate ale celor doua lentile trebuie sa fie fata in fata. (la interior). bafta !

Tavi F.
13 Oct 2010 10:34


Pe cale experimentala am ajuns la valoarea aperturii maxime admisibila unui obiectiv simplet de luneta, astfel incit acesta sa ofere o imagine acceptabila respectiv buna in privinta cromatismului la grosismente mari G=~2*DutilNotind cu x=N/D, unde: N=F/D; F-distanta focala; D-diametrul util, obtinem (prin echivalarea efectului aberatiei cromatice- e de departe cea mai restrictiva) diametrul maxim admis al unei lentile convergente simple utilizate ca obiectiv (avem un radical de ordinul 2, sper ca se intelege):
D=(F/x)^1/2 
obs: -distanta focala e valoarea fixa, cunoscuta;
- tipil lentilei trebuie sa fie de la plan-convexa la biconvexa simetrica, iar aceasta componenta optica sa fie orientata cu suprafata curbata (bombata) mai tare spre obiectul observat (indepartat). 
Din punctul meu de vedere, valorile lui x adoptate (pt. satisfacerea celor doua calificative) sint:
1. imagine acceptabila: x=1.25;
2. imagine buna: x=2.25

Pe exemplul lui "buncar", la focala de 600mm, diafragmele interschimbabile (plasate la 5..10mm inaintea obiectivului) ar trebui sa aiba diametrele de 22 respectiv 16.3mm.
Chiar eu insumi spuneam, altundeva, ca urmeaza sa-mi slefuiesc o lentila cu focarul la 2m, avind deschiderea maxima utila de 40mm, urmind sa o stopez si la 30mm&#8230; actiune efectuata doar din pura pasiune, nostalgie si trairea unor epoci demult apuse.

Despre rap. strehl policromaric teoretic la refractoare si cel efectiv (influentat de o abatere cu amplitudine egala pe intreg spectrul vizibil) obtinut la reflectoare am sustinut suficiente dezbateri&#8230; nu mai revin in nici o situatie ipotetica.     
===========

off-topic: Ce spun eu&#8230; si unde se ajunge :lol: Ar fi buna o pipa incarcata cu logica, inteligenta, fair-play, alte principii etc. :lol:
Evident ca putem discuta linistiti pe topic&#8230; conditia esentiala e sa avem ce spune la subiect! 
As emite si eu o recomandare (optionala) pentru facilitarea mentinerii climatului stimulativ, util si placut amatorilor entuziasti care gasesc un farmec in ceea ce fac. Deci, sfatul meu prietenesc adresat celor care-s pe dinafara cu experienta practica in ATM*, ar fi sa stea deoparte&#8230; nu-i neaparata nevoie sa intervina exprimindu-si parerile irelevante si alte prejudecati&#8230; in contextul dat! 
*activitate ce nu presupune doar asamblari de componente "apte" si certificate in mentalul colectiv&#8230; dar nici o grija, exista subiecte rezervate tuturor categoriilor de ATM-ers!   

Succes!

buncar
13 Oct 2010 13:16


dragos.n, multumesc pentru linkul cu magazinul si pentru informatia legata de lupe-lentile, eu aveam impresia ca termenul lentila se refera mai mult la lentila de ochelari.
catalin dumitru, pe capacul ala scrie 1.6x iar inaintea prismei este o lentila(de fapt cred ca doua cum ai spus tu).Diametrul acelei lentile(de fapt a primei dintre ele, cea de la exterior) este de 18-19-20mm, nu pot masura exact ca are un inel de prindere si nu o desfac.In legatura cu focala insa, ceva e ciudat.Cand ma uit dintr-o parte, vad imaginea normala(adica in picioare) insa putin mai mica decat in realitate, dar nu cu mult.Cand ma uit din partea cealalta, in loc sa o vad putin mai mare, asa cum se intampla in cazul binoclului, o vad la fel, adica mai mica decat in realitate, cum se intampla asta? iar distanta focala nu am cum sa o masor de moment ce ea micsoreaza in loc sa mareasca.Daca las corpul B montat pe binocular(in poza l-am notat cu B) adica cel cu prisma si ansamblul de doua lupe, si lipesc de ea o lentila cu distanta focala de 11mm(cea din poza 2), reusesc sa obtin ceva imagine(foto 3 si foto 4).In foto 3 este poza asa cum face aparatul foto iar in poza 4 este prin "luneta improvizata" cu un ocular cu focalizarea la  de 7.8125mm(pe el scrie 32x).Poza prin "luneta" am rotit-o eu la 180 de grade ca sa se vada in picioare pentru ca prin aceasta improvizatie vad invers.
PS-Pozele au fost atasate invers vad, poza 1 este poza 4, 2 este 3, 3 este 2 si 4 este 1.

Doru Dragan
13 Oct 2010 13:35


Uita-te cu atentie la ramele albe ferestrelor. O sa observi ca in partea dreapta sunt insotite de o dunga neclara albastruie iar in stanga de una rosiatica. Astea provin de la ceea ce in optica se numeste aberatie cromatica. In cazul observatiilor terestre nu e chiar deranjant :? (cu toate ca iubitorii de refractoare ar cam stramba din nas) dar in ceea ce priveste observatiile astronomice e pur si simplu catastrofal. Nu ai cum sa ai detalii pe Jupiter cu asa ceva. In optica astronomica marirea e doar un parametru si nu cel mai important.

buncar
13 Oct 2010 13:51


Da, e deranjant rau, si mie mi se pare o imagine rea.Lentila utilizata, cea cu focala la 11mm este una ordinara.Voi mai face experimente si voi reveni.

Erwin
13 Oct 2010 15:39


ești pe drumul cel bun! :)

Încearcă în locul lentilei simple să folosești un ocular cu diametrul lentilelor (deschiderea) cât mai mare ca să nu-ți îngusteze câmpul, dacă nu ai un dublet acromat. 

Cred că lentila pe care o folosești drept obiectiv este de bună calitate, altfel n-ai fi obținut așa o imagine bună. Totuși, când vei avea un obiectiv acromat vei avea o imagine net superioară, comparabilă ca și claritate cu cea dată de binoclu. 

Ce cameră foto ai folosit? Mie mi se pare că imaginea obținută afocal prin ocular este excelentă în raport cu improvizațiile făcute până acum! :)

buncar
13 Oct 2010 19:37


Aparatul foto utilizat este un Benq C1255, este un aparat ordinar(pentru mine ordinar inseamna comun, obisnuit, nimic spectaculos).Care este diferenta intre un obiectiv acromat si unul neacromat? sau de cate feluri poate fi un obiectiv si care fel este cel mai bun pentru o luneta terestra de calitate medie? Lentila cu focala de 11mm este o lentila cu diametrul de 38mm iar ce am obtinut cu ea este mult mai rau decat ce obtin cu binoclul de exemplu iar ce obtin cu binoclul mi se pare nu foarte bun dar acceptabil.In trecut(acum 15 ani) avea taica-miu o luneta terestra foarte buna din punt de vedere al calitatii si marea de vreo 80-100 de ori, era o bijuterie.Era ruseasca sau asa ceva ca scria pe ea cu caractere rusesti si are alcatuita din doua tuburi, unul mai gris si unul mai subtire si intra unul in altul, in total deschisa avea in jur de 80cm zic eu, oricum sub un metru.Desi era o luneta de generatie mai veche totusi avea o imagine impecabila, fara distorsiuni, fara aberatii si fara alte elemente perturbante pe care sa le fi sesizat eu si imi placea la ea ca puteam distinge detalii cat de mici la distante mari, in fine, mi-am amintit acuma de ea :).

Teo
13 Oct 2010 20:56


Care este diferenta intre un obiectiv acromat si unul neacromat? sau de cate feluri poate fi un obiectiv si care fel este cel mai bun pentru o luneta terestra de calitate medie? 

In principiu obiectivele de luneta ( de refractoare ) sunt de 3 tipuri.
1. Simple
2. Acromate.
3. Apocromate.

Lentilele simple ( neacromate ) dau doua tipuri de aberatii. Cea de sfericitate si cea cromatica. Aberatia de sfericitate face ca imaginea sa nu fie foarte clara pentru ca razele nu converg fix intr-un acelasi punct ( plan focal ).
La aberatia cromatica, este cam la fel. La trecerea razelor de lumina alba printr-o lentila, ele sunt oarecum descompuse , mai pronuntat la marginea ei, cam cum se intampla cu difractia luminii cand trece printr-o prisma.
Astfel pentru fiecare culoare ( lungime de unda ) in urma acestei difractii si refractii vor aparea cateva plane focale diferite pentru fiecare culoare ( lungime de unda ).
De aceea la lentilele simple, apar acele culori deranjante pe marginea obiectelor de cercetat.
O solutie pentru a reduce cat mai mult aceste aberatii ar fi sa se produca lentile cu diametru foarte mic si focale foarte lungi.  In acest fel, imaginea ar fi mult mai intunecoasa dar aberatiile ar fi mai putin prezente.
Iata mai jos o imagine care sper sa lamureasca catusi de putin ceea ce am incercat sa iti explic aici.
Nu sunt optician si iti explic dupa puterile mele cum inteleg eu aceste aberatii si diferentele dintre un obiectiv acromat si unul simplu.
In imagine mai ai obiectivul acromat.
Obiectivul acromat este format din 2 lentile lipite ( cu Balsam de Canada ) sau separate intre ele printr-un strat de aer. In general o lentila este convergenta ( din sticla Crown ) iar una divergenta ( sticla Flint ) cu calitati optice diferite. Aberatiile uneia o corecteaza pe a celeilalte si astfel, planurile respective vor coincide si vor forma o imagine clara si frumoasa intr-un singur plan focal.
Sigur, aberatiile nu sunt corectate definitiv si atunci a aparut al 3-lea tip de obiectiv, si anume cel apocromat.
Obiectivul apocromat are mai multe lentile -3, 4 etc. Unele sunt separate cu ulei, altele cu aer, si au acelasi scop de a reduce aceste aberatii optice mult mai bine decat o face un obiectiv acromat. Aceste obiective sunt foarte scumpe, dar si de calitate foarte buna.

dragos.n
13 Oct 2010 22:56


Buncar, dupa cat vad eu in poze, in fata capului binocular ai o pentaprisma, care serveste la redresarea imaginii, iar cele doua lentile care spui ca dau imagine mai mica atunci cand te uiti prin ele formeaza un element barlow, cu factor de marire de 1,6x, care multiplica marirea data de sistemul obiectiv - ocular.

Evident ca o sa ma intrebi cum poate un element care da imagine mai mica sa dea marire in plus. E simplu, acel element este unul divergent, care asupra unui fascicul de raze convergente are efectul micsorarii gradului de convergenta, si deci mareste distanta focala.

Erwin
13 Oct 2010 23:13


La pentaprismă poți renunța deocamdată, se poate deșuruba (cu atenție!) și în acest fel vei avea un sistem 1:1, scapi și de lentilele respective 1,6x și de bătaia de cap dată de ele. Cu cât lumina trece prin mai multe elemente se pierde din ea.

catalin dumitru
14 Oct 2010 11:07


Asa este. Daca in prelungirea corpului binocularului e o pentaprisma (probabil cu acoperis) , atunci imaginea este deja indreptata, iar lentila frontala e o divergenta (de obicei dubla). Daca insa detasezi pentaprisma,adica corpul B , poti descoperi o a doua lentila , la intrarea in corpul A. Aceasta e lentila despre care am facut referire. Eu am intalnit mai multe variante de adaptare a binocularului la tubul optic al microscopului asa ca cele scrise mai sus referitor la lentila convergenta s-ar putea sa nu mai fie valabile. Oricum ar fi demonteaza prisma (corpul B).

catalin dumitru
14 Oct 2010 11:19


Apropo de cele doua lentile de 90mm diametru. Aproape sigur ca provin de la periscopul unui retroproiector. In afara de a le folosi pe post de capace pt. paharele Berzelius eu nu am gasit nici o alta utilizare. Imaginea prin ele e intr-adevar jalnica.

Erwin
14 Oct 2010 12:13


se pot folosi dacă sunt aluminizate pe fața convexă pentru a capta imagini ale întregului cer, cu o cameră amplasată deasupra, foarte utile la fotografierea meteorilor.

buncar
14 Oct 2010 12:31


Teo, am inteles la ce se refera termenul acromat si apocromat, multumesc.
In legatura cu prisma din corpul B,are forma unei prisme comune, adica triunghiulara, cum poate fi pentaprisma ?.
Fara corpul B obtin o imagine 1:1 pe ambele oculare(sau cum le spune la canalele in care se monteaza ocularele)
Lentilele de 90mm diametru, asa cum sunt acuma sunt rele rau.

buncar
14 Oct 2010 13:07


Am dat jos lentila divergenta dinaintea prismei iar acuma am o imagine 1:1 si normala(neintoarsa nici sus jos nici stanga dreapta) cu tot cu prisma dar am avantajul ca pot privi la 45 de grade prin binocular.Prin prisma am o imagine tot 1:1 normala iar aici nu inteleg cum se poate, in mod normal, printr-o prisma simpla trebuia sa-mi fie inversata stanga cu dreapta, nu ?
Partea de deasupra de 2010 am acoperit-o eu cu negru pentru a nu putea fi interpretata drept comerciala poza.

catalin dumitru
14 Oct 2010 15:29


Exista atatea tipuri de prisme reflectante ca nici nu-mi mai bat capul sa mi le amintesc. Daca in corpul 'B' nu e o pentaprisma , atunci probabil e o prisma triunghiulara cu dubla reflexie (o reflexie pe ipotenuza si una pe cateta mai lunga) , la care raza intra perpendicular pe cateta mai scurta, se reflecta pe ipotenuza catre cateta mai lunga, apoi se reflecta iar pe aceasta si iese prin ipotenuza. :D  Simplu , nu-i asa?

buncar
15 Oct 2010 00:06


Catetele par a fi egale iar imaginea intra prin impotenuza, da in prima cateta care o reflecta inapoi in ipotenuza apoi iese prin ipotenuza 2.Asta e singura posibilitate logica pe care o vad eu la forma triunghiulara a acestei prisme.
O intrebare: dintre lunetele terestre "Celestron 15-45x 50mm" si "Jiehe 25-75x60" care are optica de calitate mai buna ?

catalin dumitru
15 Oct 2010 11:18


Jiehe e un dezastru de spotting scope. Ocularul si lentilele zoom redresoare nu au acoperire antireflex. parca nici prisma deviatoare la 45'. singura acoperire am observat-o pe fata exterioara a divergentei obiectivului. tubul e din aluminiu , montura la fel. In rest plastic cat pentru un capac de WC. Curios, la puteri mici , pana in 35x imaginea e destul de buna. campul ocular e f mic ca sa mascheze eventualele erori de aliniere . Dubletii din redresorul zoom sunt extrem de mici, 10-12 mm diametru. La putere 50 spre 75 , luminozitatea scade considerabil. Trepiedul e excelent pentru aparate foto nu prea mari, cu conditia sa-i mai strangi suruburile. Despre celalalt nu stiu nimic. Poate alti camarazi.

dragos.n
15 Oct 2010 11:46


Buncar, daca ai desfacut carcasa acelei prisme si inauntru ai gasit o prisma triunghiulara, inseamna ca e o prisma roof. Dar dupa forma exterioara, eu am fost sigur ca inauntru e o pentaprisma. Oricum, ambele sunt prisme redresoare, adica dau imagine dreapta.

buncar
15 Oct 2010 12:41


dragos.n  Nu am desfacut-o insa se vede in intregime prin orificiul mai mare, sigur e triunghiulara.
catalin dumitru, si mie imi parea suspect pretul care includea si un trepied, multumesc pentru confirmare.

tamasflex
15 Oct 2010 13:16


Am dat jos lentila divergenta dinaintea prismei iar acuma am o imagine 1:1 si normala(neintoarsa nici sus jos nici stang

tamasflex
15 Oct 2010 14:11


Inca un desen:

catalin dumitru
15 Oct 2010 20:50


Ceea ce se vede in atasamentul de mai sus e exact ce-ti trebuie pentru o luneta terestra cu vedere binoculara. Trebuie doar sa inlocuiesti dubletul divergent notat cu '1' pe schema , cu un grup convergent cu o focala de 2-3 cm.

Mircea Pteancu
15 Oct 2010 23:02


Domnule Tamas
ca sa-l ajutam pe noul nostru  coleg ''buncar'' si ca o confirmare pentru noi toti,ceea ce a-ti postat in ultima poza este cumva un vizor binocular de microscop adaptat pentru utilizare pe telescop?
Vad ca semi-pentaprisma (asa am inteles de la zoth ca se numeste tipul de prisma din acea cotire la 45 de grade -deoarece consta intr-o jumatate de pentaprisma avand  o fata aluminizata) ,asadar semi-pentaprisma a fost eliminata,vizorul a fost prevazut cu reductie de 1.25 inch-parte masculina la intrare si cu doua adaptoare la 1.25 inch -parte feminina pentru doua oculare standard.De asemenea pentru a ajuta ''aruncarea'' imaginii in planul focal indepartat s-a folosit o lentila Barlow.Intrebare:este o lentila Barlow de uz astronomic , dar repozitionata, sau este cea originala de mica putere (sa zicem 1.5x)  care doteaza vizorul?
In cazul folosirii unei lentile Barlow astronomice in corpul ei standard,amplificarea rezultata este foarte mare de 4x-5x.Cat este amplificarea prin repozitionare ca in poza ?
Nu se produce vignetare din cauza canalelor de microscop?Reformulez,de la ce focal in jos nu se produce vignetare?
Subiectul ma intereseaza indeaproape,multumesc in avans pentru orice clarificare.

Iar lui  ''buncar'' ,noul nostru  coleg de hobby  am placerea sa-i urez succes in continuare in construirea lunetei dorite,vad ca ambitie si curiozitate ai din plin.Sper ca nu te deranjeaza ca pun  intrebarile mele  pe topicul tau,ele sunt legate de componente pe care vad ca le folosesti.

Catalin
ideia ta  de vizor cu imagine redresata prin folosirea unei lentile pozitive pare excelenta.Este prima data cand aflu despre  o asemenea solutie,''tot natul'' foloseste la greu lentile divergente.Pe langa imaginea redresata avantajul principal eu il vad in posibilitatea introducerii unei difragme de camp in focarul obiectivului si care sa elimine reflexiile parazite .Am o intrebare legata de ea:deoarece lungimea ''papata'' de vizor este de minim 10-12 cm ,zic eu,si pentru a nu avea o amplificare uriasa de 5x sau 6x,nu ar fi mai practic sa folosim o lentila de 40mm sau 50mm focal?Lungim doar reductia de la intrarea in vizor cu 30-40 mm dar reducem amplificarea la 2x max. 3x?
Mircea

catalin dumitru
15 Oct 2010 23:20


Aveti dreptate domnule Pteancu, grosismentul final in acest caz poate sari binisor peste cel rezolvant. Eu am un asemenea binocular pe care este scris '1x' si care avea la intrare un dublet acromat lipit cu o focala de vreo 12 cm , cred. era prea lunga pt a fi folosita ca redresor . Pentru mine nu e deranjant deloc un redresor cu focala scurta pentru ca folosesc oculare cu focala lunga si deschideri destul de mari. Asta pentru observatii fara binocular. Oricum pentru observatii lunare , combinatia binocular +oculare ortho-redresor-tub optic skyw.102\500 , e de-a dreptul minunata.

buncar
16 Oct 2010 12:43


Ceea ce se vede in atasamentul de mai sus e exact ce-ti trebuie pentru o luneta terestra cu vedere binoculara. Trebuie doar sa inlocuiesti dubletul divergent notat cu '1' pe schema , cu un grup convergent cu o focala de 2-3 cm.
Da, exact asa ceva am eu, ceea ce nu intelegeam se referea la prisma notata in poze cu B, care are o forma triunghiulara, dar am inteles cum este, ca si in desen.

buncar
16 Oct 2010 12:51


Azinoapte am facut primele experimente cu imaginea normala(neintoarsa sus jos si stanga dreapta), ma refer la luneta.Am pus in fata ocularului la o distanta de aproximativ 10cm o lentila si am obtinut de la obiectiv imaginea normala.Momentan e "la ghici" ce fac pentru ca nu stiu distanta focala a acelei lentile, nu am avut soare sa o pot masura si nici acuma nu este soare.Am facut rost de un tub cu diametruld e 40mm, in el voi face experimentele pana obtin ceva bun apoi imi procur un tub de aluminiu.

buncar
16 Oct 2010 13:04


Experimentele astea ale mele au fost facute brutal, adica intr-un ansamblu de doua tevi, de la aspirator, fara diafragme.Urmatorul pas este sa fac diafragme, sa vad diferenta.

Erwin
16 Oct 2010 14:45


Sunt sigur că vei obține rezultate mult mai bune cu un tub înegrit și diafragmat corespunzător. Un tub de aluminiu găsești la copiatoare, cele A/N au tuburi de fi30 din dural, cele color au tuburi mai mari, de fi46 dacă nu mă înșel. Tuburi de fi60 nu se mai găsesc, doar la copiatoarele vechi A3 se foloseau, acum cele noi toate au de fi30, economie de material... :)

Vopseaua COSMOS lac negru mat o găsești la magazinul de piese auto de pe str. Mircea cel Bătrân, poate și la altele. Este foarte bună, mult mai bună ca altele din comerț, aderă bine la suprafață, nu se exfoliază și este destul de mată. Alte vopsele sunt mai groase și se desprind ușor de pe suprafețele lucioase și nu sunt destul de mate, reflectă lumina.

Nu e problemă dacă nu cunoști exact focala, oricum vei avea nevoie de un sistem de focusare atunci când schimbi ocularele. Lași tubul obiectivului mai scurt și folosești un tub port-ocular care intră în el. E mai greu de făcut un focuser crayford, dar merită. Încearcă eventual să recuperezi un mecanism de microscop și faci un focuser exterior.

buncar
16 Oct 2010 15:04


Cand spui despre sistemul de focusare te referi la sistemul lentilei care-mi intoarce imaginea ?(poza), sau la sistemul de la ocular ? pentru ca, pentru ocular m-am gandit sa utilizez un focuser de la un microscop, care are cursa de vreo 20mm, la lentila inversoare insa, daca si acolo are nevoie de focuser, este mai complicat pentru mine.
PS-Buna informatia legata de vopsea, multumesc.Chiar ma gandeam, "de unde asi putea procura vopsea neagra mata!?!".
PS2-Daca apropii sau indepartez lentila inversoare de ocular(respectiv obiectiv) nu obtin efectul de zoom ? obtin efect de focusare ?

Erwin
16 Oct 2010 15:29


Focusarea e obligatorie numai la ansamblul ocular+inversor față de obiectiv. Dacă modifici distanța inversorului față de ocular, obții un efect de zoom, dar cred că mai importantă este calitatea imaginii obținute iar asta se întâmplă doar când găsești distanța optimă dintre cele 3 elemente: obiectiv, inversor și ocular. Am înțeles că vizorul binocular îți dă deja o imagine nerăsturnată, nu mai ai nevoie de inversor.

buncar
16 Oct 2010 15:29


Ma poate ajuta cineva cu indicatii practice, cum pot realiza diafragmele ?

buncar
16 Oct 2010 15:33


Focusarea e obligatorie numai la ansamblul ocular+inversor față de obiectiv. Dacă modifici distanța inversorului față de ocular, obții un efect de zoom, dar cred că mai importantă este calitatea imaginii obținute iar asta se întâmplă doar când găsești distanța optimă dintre cele 3 elemente: obiectiv, inversor și ocular. Am înțeles că vizorul binocular îți dă deja o imagine nerăsturnată, nu mai ai nevoie de inversor.
Vizorul binocular ma ajuta sa privesc cu amandoi ochii prin luneta, nu are el nici o treaba cu rasturnarea/indreptarea imaginii.Daca luneta imi da imaginea rasturnata, eu intercaland intre ochi si luneta acest binocular, voi avea tot o imagine rasturnata.Pentru a avea o imagine nerasturnata va trebui sa concep luneta in asa fel incat sa-mi dea imagine nerasturnata.
Iar in legatura cu zoom-ul, nu ma intereseaza zoom, vreau o luneta cu grosismet(asa am dedus ca se numeste zoom-ul) fix.

Erwin
16 Oct 2010 15:37


Eu le-am făcut din inele de aluminiu strunjite la diametrul interior al tubului care contribuie astfel și la rigidizarea lui, iar ca să obțin o margine cât mai subțire în fața lor am pus inele confecționate din carton negru tăiate cu un compas ascuțit (de la trusa de compase, e folosit pt.măsurători, are ambele vârfuri din oțel bine ascuțite) pe care le-am lipit de inelele din aluminiu. Poți proceda în mod similar, sau poți căptuși tubul cu velur negru autoadeziv (se găsește la Praktiker). Trebuie să determini cât mai exact lățimea de velur necesară ca să se lipească în interior fără cute. În acest caz diafragmarea este necesară doar la capătul tubului port-ocular și este mai simplu de făcut. 

Determinarea diametrului interior și a poziției diafragmelor le poți face după metoda dată aici:

http://www.berfield.com/baffles.html

buncar
16 Oct 2010 15:55


Da, multumesc.
In legatura cu o lentila pe care o detin(diametrul de 53mm iar focala de 600mm).Cum am mai tot citit una alta, imi dau seama ca aceasta lentila poate fi acromata, cum pot stii sigur asta ?.Diferit de celelalte lentile pe care le detin, am observat un fenomen diferit.cand privesc oglindirea lentilei, avand fereastra in spate, lentila imi reflecta fereastra in 2 dimensiuni diferite, una mai mare una mai mica, asta nu denota faptul ca e acromata ? Am facut un filmulet si l-am pus pe youtube ca sa-l puteti vedea si sa-mi spuneti daca sunt relevante imaginile pentru a determina tipul lentilei.Aici este lunkul http://www.youtube.com/watch?v=5DM_IGMNuJM

Erwin
16 Oct 2010 16:16


Dacă vezi doar 2 reflexii ale unei surse de lumină (preferabil punctiforme - un bec sau o lanternă) atunci este o lentilă simplă. Dacă vezi 4 atunci este un dublet acromat. Faptul că una este mai mare și alta mai mică indică curbura diferită a celor 2 suprafețe optice. Am mai spus chestia asta pe la început. :)

Oricum lentila ta pare să fie una de bună calitate. Important la lentilele simple, după cum spunea și dl. Tavi F. este raportul focal, adică raportul dintre diametrul lentilei și focala sa, un raport mare duce la micșorarea aberațiilor cromatice. Îl poți obține simplu prin diafragmare, însă scade corespunzător cantitatea de lumină ce intră în instrument. Pentru observații pe timp de zi acest lucru nu este un impediment chiar atât de mare, este utilizabil până faci rost de un obiectiv acromat corespunzător.

catalin dumitru
16 Oct 2010 17:45


Cel mai eficient mod de a confectiona diafragme pentru tubul optic  il poti obtine cu ajutorul unui strungar. Meseriasul trebuie mai intai sa confectioneze un cilindru cu diametrul aproape egal cu diametrul interior al tubului lunetei, si cu o lungime nu prea mare, corespunzator cu nr, de diafragme dorite. In interiorul cilindrului el va decupa o gaura tronconica ale carei baze mari si mici sa corespunda cu cea mai mare si cea mai mica dintre diafragme (adica prima si ultima). Dupa asta n-are altceva de facut decat sa decupeze discuri din acel cilindru. Bineinteles ca inainte de vopsire cu negru mat , discurile trebuie finisate pe abraziv fin pentru a obtine muchii cat mai ascutite posibil.Ca distantiere pentru diafragmele astfel realizate , eu am folosit inele decupate dintr-o teava subtire de aluminiu de acelasi diametru exterior cu al diafragmelor. Astfel tubul optic nici nu mai trebuie vopsit in interior. Trebuie vopsite doar inelele dintre diafragme , ceea ce e mult mai usor. Primul si ultimul inel trebuie intepenite ca sa nu se plimbe tot ansamblul aiurea .Distanta dintre diafragme trebuie sa fie constanta, ca sa nu vignetezi cumva fasciculul luminos. Calculul acesteia e vax albina :)

tamasflex
16 Oct 2010 19:28


Cand spui despre sistemul de focusare te referi la sistemul lentilei .........

buncar
16 Oct 2010 19:40


Cel mai eficient mod de a confectiona diafragme pentru tubul optic  il poti obtine cu ajutorul unui strungar. Meseriasul trebuie mai intai sa confectioneze un cilindru cu diametrul aproape egal cu diametrul interior al tubului lunetei, si cu o lungime nu prea mare, corespunzator cu nr, de diafragme dorite. In interiorul cilindrului el va decupa o gaura tronconica ale carei baze mari si mici sa corespunda cu cea mai mare si cea mai mica dintre diafragme (adica prima si ultima). Dupa asta n-are altceva de facut decat sa decupeze discuri din acel cilindru. Bineinteles ca inainte de vopsire cu negru mat , discurile trebuie finisate pe abraziv fin pentru a obtine muchii cat mai ascutite posibil.Ca distantiere pentru diafragmele astfel realizate , eu am folosit inele decupate dintr-o teava subtire de aluminiu de acelasi diametru exterior cu al diafragmelor. Astfel tubul optic nici nu mai trebuie vopsit in intreior. Trebuie vopsite doar inelele dintre diafragme , ceea ce e mult mai usor. Primul si ultimul inel trebuie intepenite ca sa nu se plimbe tot ansamblul aiurea .Distanta dintre diafragme trebuie sa fie constanta, ca sa nu vignetezi cumva fasciculul luminos. Calculul acesteia e vax albina :)
Da, interesant, destul de costisitor insa, mai ales ca nu cunosc nici un strungar sau nici o firma care sa se ocupe cu asa ceva.

buncar
16 Oct 2010 19:40


tamasflex, foarte interesante schitele.

tamasflex
16 Oct 2010 19:47


Domnule Tamas
ca sa-l ajutam pe noul nostru  coleg ''buncar'' si ca o confirmare pentru noi toti,ceea ce a-ti postat in ultima poza este cumva un vizor binocular de 

Da, este un binocular de microscop adaptat pentru lunete astronomice.
Tubul are un factor de marire de 1.5x cu lentila Barlow.
Partea de jos a binocularului este este modificat, pot sa pun in el Barlow-ul sau un grup de lentile pentru redresarea imagini - cred ca doua acromate.
Nu mai amintesc mult despre binocular ca am modificat mai bine de 20 de ani si de ani de zile nu am scos din sertar.
Si partea de sus este modificat pentru a permite folosirea altor oculare de cit de microscop.
Am un focuser mare facut de mine in care paseaza binocularul (binoviewer) la nevoie.

tamasflex
16 Oct 2010 19:52


tamasflex, foarte interesante schitele.

De la primul desen lipseste o diafragma!
Am uitat sa desenez.
Cind ai  o singura lentila o micsorez pupila de intrare pina la o valoarea unde tu consider ca poza inversata la marirea respectiva este bun.
Vezi si pozitia lentilelor cum este montat!
 O singura lentila de obicei se foloseste pentru un raport de marire  de 1/1.

Mircea Pteancu
16 Oct 2010 20:26


Domnule Tamas
multumesc pentru lamuriri,faina adaptarea vizorului de microscop iar constructia portocularului este excelenta,foarte robusta,numai buna pentru accesorii grele.
Inteleg ca nu ati mai folosit vizorul de mult timp,de aceea imi cer scuze ca insist dar e important:va mai amintiti cumva,ati avut probleme cu vignetarea fascicolelor in vizor deoarece acesta este de microscop iar ocularele sunt de diametru/camp mai larg?As avea nevoie sa stiu ce plaja de focale de oculare se pot folosi bine in asemenea vizoare. 

buncar
uite o metoda grafica pe care mi-am salvat-o la ''Favorites'' pentru ''sufletelul'' meu,deoarece si eu trebuie sa pun diafragme in luneta mea de 60x700mm.Are una dar nu-i suficienta.Vezi ca la sfarsitul articolului e o fraza importanta ,poti si trebuie sa eviti folosirea liniei verzi daca nu vrei sa vezi deloc peretele interior al lunetei.Eu asa voi face,asa scapi cu adevarat de reflexiile parazite.
Cred ca am inteles complet metoda,daca ai neclaritati te rog sa ma intrebi.

http://www.berfield.com/baffles.html

Catalin
mersi pentru explicatie.O alta intrebare:utilizarea redresorului lentila pozitiva reduce vignetarea la folosirea pe un asemenea vizor a unor oculare de focal lung ?
Ar fi placut sa ne prezinti ansamblul de pe luneta de 100mm la ''Ce instrumente de observatie...'' asa cum l-ai descris mai sus.Si in alte configuratii,desigur.
Ca divertisment fata de discutiile ''fundamentale'' despre preturile unui singur producator si care incep sa devina dominante pe forum.Si mai sunt ultra/extra/super plictisitoare.Si in care sfaturile nu sunt urmate aproape niciodata deci mai sunt si absolut inutile.

Mircea

Mircea Pteancu
16 Oct 2010 21:11


Metoda de confectionare a diafragmelor indicata de Catalin este mai profesionista.Dar diafragmele din carton sunt acceptabile,eu uite cum am sa procedez.Dupa ce le determini numarul si diametrul le desenezi cu compasul pe carton,le tai fain-frumos cu foarfeca si le vopsesti in negru cu tus,se gaseste usor la librarii tus de stampile.Apoi le pozitionezi in tub folosind ''felii'' din acelasi tub ca cel al lunetei.Tai feliile la 4-5 cm lungime ,cate doua per fiecare diafragma.Despici pe generatoare fiecare asemenea distantier.Apoi experimentezi pe o bucata ca sa afli cat trebuie sa tai  din perete,tot pe generatoarea tubului, in asa fel incat la introducerea in interiorul tubului capetele distantierului aproape sa se atinga.Tai  corespunzator toate distantierele. Si interiorul distantierelor se vopseste in negru.Apoi,impingi primul distantier cu un ''facalet'',verifici pozitia cu ruleta,introduci prima diafragma,o blochezi cu al doilea distantier al ei.Diafragma sta intre cele doua distantiere,la distanta ceruta=Doamne ajuta!Urmeaza primul distantier al celei de a doua diafragme,verificare pozitie,a doua diafragma,al doilea distantier al ei samd.
Doar cu titlu informativ,la linkul de mai jos este descrisa construirea prin mijloace proprii a unei lunete de 83x500mm,textul este in limba maghiara.
Este descrisa si metoda de diafragmare.

http://gyulaipal.freeweb.hu/hun/rr.htm

Amatorii din Ungaria au o mare traditie in construirea de lunete,sa nu uitam ca la ei,deja in perioada comunista,se vindeau la magazinele de articole foto  kituri continand un obiectiv in montura de 50x540mm,un portocular si doua oculare,toate productie Zeiss!Iar cei mai banosi si perseverenti au putut cumpara semiapocromate Zeiss de 80x1200mm,plus oculare ortoscopice Abbe si altele.Norocosii!
Mircea

buncar
17 Oct 2010 14:15


Mircea Pteancu, bune postarile tale, de folos vreau sa spun, ma ajuta.Nelamurirea de care ma lovesc este in legatura cu diametrul diafragmelor, diametrul lor(aici ma refer la diametrul decupajului, cercul prin care trece lumina, cred ca se cheama con de lumina) cat de mare si la ce distanta? cum calculez acest lucru? in funtie de ocular, de obiectiv?...multumesc.

Erwin
17 Oct 2010 15:42


Pe site-ul pe care ți l-am dat, atât eu cât și dl.Mircea există un desen foarte clar. Diametrul mare al trunchiului de con este dat de deschiderea obiectivului necesară ca să nu ai aberații (s-a discutat asta separat) iar diametrul mic este dat de diafragma cea mai largă a ocularului pe care vrei să-l utilizezi spre a nu apărea vignetare. Cum tu vei folosi dispozitivul binocular va trebui să măsori diametrul interior prin care intră lumina în el. De asemenea, trebuie să cunoști cât mai exact lungimea instrumentului atunci când folosești ocularul cu focala cea mai lungă. Aceste dimensiuni le pui pe desen pe hârtie și trasezi liniile care îți vor da apoi diametrul și poziția diafragmelor în tub. E o oarecare bătaie de cap... :)

buncar
17 Oct 2010 15:45


Da, acuma am inteles :) pricep putin mai greu nefiind familiarizat cu aceste notiuni, sper sa nu fiu stresant cu aceste intrebari, puerile probabil, pentru voi.Multumesc Erwin

Erwin
17 Oct 2010 15:55


Nicio problemă, buncăr! O mică corecție: atunci când folosești o lunetă simplă, cu un singur ocular, nu este atât de importantă focala ocularului ci deschiderea lui dată de diafragma sa internă, de regulă ocularele de serie sunt astfel construite încât să nu trebuiască mișcat mult focuserul atunci când le schimbi. Chiar dacă diafragmele interioare sunt un pic mai largi decât conul de lumină, din practică am observat că o mare parte din lumina parazită fiind eliminată contrastul instrumentului se îmbunătățește semnificativ. Înegrirea tubului este foarte importantă în special în prima porțiune înaintea primei diafragme dinspre obiectiv, acolo se produc cele mai puternice reflexii. Din cauză că tubul meu a fost prea mic și n-am putut poziționa în acea porțiune o diafragmă l-am căptușit cu velur negru și astfel am obținut o zonă suficient de neagră ca să absoarbă lumina parazită.

buncar
17 Oct 2010 16:07


Voi vopsi tot interiorul tubului cu vopsea neagra mata(conform indicatiilor tale).Momentan caut un strungar.Apropo, cunosti unul in Timisoara care sa lucreze la un pret rezonabil?

buncar
17 Oct 2010 16:42


Si alta intrebare, cat de mult conteaza calitatea lentilei inversoare?

Erwin
17 Oct 2010 16:57


În Timișoara nu, dar cunosc unul la Ghiroda care are acasă atelier dotat cu strung și freză. Lucrează acceptabil la prețuri accesibile. Problema e cu drumurile până acolo, eu abia săptămâna ce vine ajung să merg pe la el...

Orice lentilă din sistem contează calitativ, dar spre exemplu, am o lunetă terestră veche, telescopică, la care inversorul este format din 2 lentile simple așezate la o distanță, exact ca într-un ocular simplu, din cauza asta ziceam că poți folosi un ocular de microscop din set pe post de inversor. Apropo, trebuie să-i fac la strung niște piese ca să o pot recondiționa. :)

buncar
17 Oct 2010 17:09


Evident ca fiecare element din lant conteaza insa ma intrebam cat de mult, pentru ca nu am o lentila de buna calitate pentru inversor iar ca sa pun un ocular, nu vor mai corespunde diafragmele, zic eu, nu ?
PS-ce luneta ai ? pune o poza cu ea.

Erwin
17 Oct 2010 17:43


E bine să fie mai larg, printre ocularele care le ai caută unul cu lentilele și diafragma cât mai mare, dar având în vedere că lucrează într-o zonă unde fasciculul de lumină este îngust (conform cu schema dată de dl Tamasflex) nu trebuie să fie mult mai mare decât un ocular obișnuit...
 
Povestea întreagă o găsești aici:
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=3340&postdays=0&postorder=asc&start=0

catalin dumitru
17 Oct 2010 19:06


Draga Buncar, calitatea unui inversor este asa de importanta ca aproape sunt tentat sa deschid un topic pe tema asta. Un inversor cu focala pozitiva se comporta practic ca un obiectiv de microscop, adica are de a face cu fascicule de lumina mai mult largi. Diametrul lentilelor este insa crucial in gestionarea tubului luminos, un ansamblu din lentile cu diametru mic ducand la vignetarea dramatica a canalului luminos. Problema are o oarecare rezolvare prin introducerea asa-zisei lentile de camp a obiectivului , de obicei o plan-convexa cu focala identica cu a obiectivului , asezata in planul focal al obiectivului , inaintea grupului redresor, bineinteles. Rolul ei e acela de a reduce unghiul sub care ies razele de lumina dupa focar. Astfel diametrul minim necesar pt. lentilele redresorului poate fi redus cam la jumatate, cred. Personal, nu agreez metoda pentru ca introduce doua reflexii in plus . Pe langa toate astea mai sunt o gramada de cerinte pentru un asemenea accesoriu.(ma refer la redresor) Potrivirea curburilor planurilor focale pana aproape la identificare, dintre obiectiv si redresor, este un criteriu greu de atins , ceea ce face ca redresorul lenticular cu focala pozitiva  ( si cel afocal , de ce nu? ) sa fie cumva un accesoriu personalizat , pentru fiecare obiectiv in parte. Asta daca vrei sa scoti maximum posibil dintr-un asemenea design.

buncar
17 Oct 2010 19:32


Draga Buncar............ Pe langa toate astea mai sunt o gramada de cerinte pentru un asemenea accesoriu.(ma refer la redresor) Potrivirea curburilor planurilor focale pana aproape la identificare, dintre obiectiv si redresor, este un criteriu greu de atins , ceea ce face ca redresorul lenticular cu focala pozitiva  ( si cel afocal , de ce nu? ) sa fie cumva un accesoriu personalizat , pentru fiecare obiectiv in parte. Asta daca vrei sa scoti maximum posibil dintr-un asemenea design.
Si ce varianta asi mai avea, fara sa utilizez lentila redresoare ? vreau sa realizez aceasta luneta cu cat mai putine complicatii posibile si sa scot de la ea si de la piesele pe care le detin, calitatea cea mai buna(prin pozitionarea/combinarea optima).

catalin dumitru
17 Oct 2010 19:50


Domnule Pteancu, vignetarea poate fi evitata si in cazul folosirii unor oculare cu focala scurta.Este de ajuns in cazul acesta , micsorarea distantei dintre ocular si redresor. Exista o anumita pozitie pentru aproape fiecare ocular, pentru care diametrul cercului luminos , sa coboare sub diametrul campului ocular, asta traducandu-se in disc al imaginii cu margini nedefinite, in interiorul cercului care delimiteaza campul fiecarui ocular in parte. La unele oculare cu camp foarte mic acest fenomen poate sa nu se manifeste, bineinteles. La prima mea luneta redresorul se poate misca independent in tubul principal , atat fata de obiectiv cat si fata de ocular. Asta duce la o versatilitate grozava in ceea ce priveste grosismentele dorite, rapiditatea focalizarii grosiere si distantei minime de vizualizat. Uneori ziua indreptam luneta spre pamant ca sa spionez lumea celor mici si cu multe picioare, asta fara scoaterea exagerata a tubului portocular. Dar motivul principal al folosirii ocularelor cu focala lunga este adaptarea mai buna cu sistemele redresoare, in ceea ce priveste curbura campului si distorsiunea. Pentru observatii de duble sau lunare, indepartarea ocularului de redresor (adica grosismente mari) duce inevitabil la vignetarea conului luminos de catre ocularul insusi, cu tot ceea ce inseamna el(deschidere, diafragma de intrare..).

catalin dumitru
17 Oct 2010 19:56


Buncar, in locul prismei triunghiulare din corpul "B" poti monta o prisma cu acoperis. Astfel vei avea imaginea dreapta , dar cu deviatie a axei optice. Orice alte lentile in afara de obiectiv si ocular , trebuie sa dispara !

zoth
17 Oct 2010 20:20


... calitatea unui inversor este asa de importanta ca aproape sunt tentat sa deschid un topic pe tema asta.

Si de ce nu o faci???
Cu ocazia asta am afla si noi astia mai batranii lucruri interesante iar celor tineri poate le-ar mai creste pofta de ATM, prea s-au inmultit discutiile de genul "ce telescop sa-mi cumpar" ...
In pofida a ceea ce zice nea Dragan, nu cred ca un forum de astronomie trebuie sa fie dedicat numai unor astfel de discutii.

catalin dumitru
17 Oct 2010 20:44


Zoth, am sa-mi iau inima-n dinti si destul de curand voi deschide un topic pe tema redresoarelor.Trebuie sa-mi pun bine ordine prin ganduri si sa sap ceva mai adanc prin amintiri (si prin sifonierul cu ciudatenii) intrucat aproape tot ce stiu se bazeaza pe practica si mai putin pe teorie. Si nici notite pe tema asta nu mi-am luat :oops:  Cand voi simti ca are sa iasa ceva total coerent , am sa sparg ghiatza.

Erwin
17 Oct 2010 22:53


Eu am construit mai demult un fel de microscop din 2 seturi de lentile recuperate, unul făcea parte dintr-un obiectiv foto cu zoom iar celălalt din ceva aparat optic, puse la capetele unui tub de copiator, ansablul pus în locul unui ocular în tubul unei lunete formează o imagine dreaptă nerăsturnată și destul de bună calitativ, acceptabilă pentru astfel de experimente. :)

Mircea Pteancu
18 Oct 2010 00:09


buncar
ma bucur si sunt sigur ca si ceilalti colegi de pe forum se bucura sa ajutam ,dupa priceperea fiecaruia ,un nou constructor amator de telescoape.Desi incet,pe partea de reflectoare vad ca incepe sa se contureze un grup de amatori tot mai avansati.Ori in domeniul lunetelor abia recent au aparut semne ca lucrurile incep sa progreseze.Venirea lui Catalin si a ta,''lunetisti'' declarati,este binevenita,Catalin este veteran ,tu fiind incepator.

Referitor la problema diafragmelor,deseneaza la scara 1:1 interiorul lunetei asa cum a zis si Erwin,cu toate ''gaurile'' din ea  si  aplicand metoda ,numarul diafragmelor,diametrele lor si distantele dintre ele vor rezulta ''automat''.

Erwin
sustin ideia ta si eu o am gasit-o incorporata intr-o draguta luneta terestra ,cumparata de la Ocska,targul de vechituri,dar fara obiectiv.I-am pus eu un obiectiv rusesc de goniometru dar  avea aberatii enorme.Intr-o seara ,prin creierul meu senilizat iaca imi trece ca un fulger o amintire a unui paragraf din Danjon .Pe intuneric am desurubat tuburile si demontat lentilele si am inversat redresorul de tip Huygens:lentila de ochi trebuie sa fie spre obiectiv.Acuma functioneaza ,nu-i chiar luneta Tele Vue dar este deja acceptabila.Si foarte sexy cu tuburile sale  din lemn si alama lustruita!

Catalin
eu tot intreb despre vizor  binocular de microscop si oculare cu focal lung deoarece am doua oculare Kellner de 10mm de  la un mic binoclu 10x25mm-imposibil sa aiba vignetare.
Nici cu ocularele Huygens de 25mm,10x, nu cred sa am probleme.
Dar cele de 36mm,7x,cum vor functiona?
Si mai ales perechea cea mai lunga,Huygens acromatic 42mm,diametru exterior 27mm,diametru lentila camp 24mm,al diafragmei cred ca 22mm,cum ar functiona pe un vizor binocular?
Mircea

Doru Dragan
18 Oct 2010 08:09


... prea s-au inmultit discutiile de genul "ce telescop sa-mi cumpar" ...
In pofida a ceea ce zice nea Dragan, nu cred ca un forum de astronomie trebuie sa fie dedicat numai unor astfel de discutii.
Inca odata tin sa precizez ca nu era o recomandare ci doar o constatare. Si e firesc sa fie asa. Cei care se apuca de construit trebuie sa depuna un efort si se pare ca ... nu prea mai e la moda :) (sa depui efort). 
In privinta redersoarelor pot sa expun experienta mea. Am avut o luneta cu redresor cu lentile iar dupa catva timp una cu prisme. Nici nu se compara. Redresoarele cu lentile duc la micsorarea campului si pierderea luminozitatii. Nu se mai folosesc decat la lunete vechi sau ieftine sau ... aristocratice :D

catalin dumitru
18 Oct 2010 11:34


Domnule Pteancu , binocularele de microscop au din cate am observat eu (cam toate) , doua mari neajunsuri. Primul ar fi acoperirea antireflex insuficienta pentru observatii prin obiective cu luminozitate scazuta. Al doilea dezavantaj este deschiderea prea mica pentru obiectivele luminoase. In ambele situatii rezultatul este o imagine mai intunecata decat ne-ar conveni. Traseul interior fiind cam lung , eu as incerca reducerea pe cat posibil a lungimii tuburilor portoculare pentru a mai reduce din vignetarea cauzata de ocularele cu focala prea scurta. Desi am cam toate perechile de oculare uzuale care echipau asemenea microscoape, eu nu prea le-am folosit. Campul este enervant de mic, si nici imaginile nu sunt cine stie ce. Doar cele ortho pe care scrie "CPL10X" ma multumesc ca si calitate a imaginii, desi acoperirea antireflex precara duce la unele reflexii enervante pe fata plana a lentilei de ochi. Despre celelalte oculare pe care le aveti nu stiu ce sa spun , doar apropierea cat mai mare de corpul binocularului poate elimina sau macar reduce vignetarea. Sper sa nu se supere Buncar ca topicul lui a devenit teren de discutii pe aceasta tema ! :)

catalin dumitru
18 Oct 2010 11:47


Domnul Dragan are perfecta dreptate. Reducerea luminozitatii si micsorarea campului sunt cam nelipsite la un asemenea design. Iaca de aceea pentru 'duble' si detalii lunare ansamblul cu redresor lenticular merge de minune. poate si pentru observatii solare, cine stie...

Teo
18 Oct 2010 14:50


Salut Buncar !
Uite aici un document PDF care s-ar putea sa te ajute intr-o oarecare masura.
Este prezentata constructia unei lunete simple astronomice.
Il atasez si il poti downloada.

buncar
18 Oct 2010 16:31


Teo, desi nu ma ajuta foarte mult acum(aceste informatii imi erau utile acum cateva zile cand nu aveam idee despre partile componente ale lunetei) multumesc oricum pentru efort.

Doru Dragan
18 Oct 2010 19:24


Domnul Dragan are perfecta dreptate. Reducerea luminozitatii si micsorarea campului sunt cam nelipsite la un asemenea design. Iaca de aceea pentru 'duble' si detalii lunare ansamblul cu redresor lenticular merge de minune. poate si pentru observatii solare, cine stie...
Always think positive, no matter what ... :lol:

buncar
20 Oct 2010 22:26


Am procurat o camera de filmat Samsung cu caseta de 8mm.Pot utiliza cu succes obiecivul acestei camere?

Laurentiu
20 Oct 2010 22:42


Asa cum este ea, sigur ca poti folosi camera  :D 

Dar banuiesc ca tu vrei sa demontezi obiectivul. Pacat, vei strica bunatate de camera de filmat.

catalin dumitru
20 Oct 2010 22:44


NIET ! Pentru redresor ti-ar fi mai bun un ocular de binoclu (Erfle, nu Kellner)

buncar
20 Oct 2010 22:48


Bunatate de camera ? E o camera cu caseta de 8mm, e cam trecuta, nici nu are ecran lateral, decat vizorul acela(prin care se vede numai alb-negru).Ea e draguta asa, dar la fel de dragute sunt si videocasrtofoanele(videourile) si magnetofoanele, dar la ce mai sunt utile azi ?

buncar
20 Oct 2010 22:56


De fept o sa o pun la rubrica schimburi, poate cuiva ii trebuie, o schimb cu o luneta :)

Erwin
20 Oct 2010 23:01


Obiectivul camerelor video din ultimii ani este mic, făcut anume ca imaginea să se focalizeze pe un senzor micuț, probabil nu mai mare de 1/4". E tixit cu mecanică fină din plastic și va fi destul de dificil să-l extragi de-acolo. Focala este scurtă și ea, câțiva cm doar. Păcat s-o strici. În schimb am văzut la piața Mehala camere de filmat pe film cu obiective de 3 ori mai mari, la un preț accesibil și negociabil, acele lentile cred că ar fi mult mai bune, mai robuste (monturi metalice sau din plastic dur) și au diametrul mult mai mare, probabil și focala suficient de lungă. Eventual vinzi camera așa cum este și pe banii de pe ea îți iei un obiectiv bunicel... :)

Tavi F.
10 Dec 2010 10:54


Ieri seara am testat o lentila (despre care mai vorbisem pe forum), in regimul ei normal de utilizare- obiectiv de luneta. Iata o imagine a set-up-ului provizoriu (fara montura, doar sprijinit):
http://img210.imageshack.us/img210/6552/improvizatielunetad38mm.jpg 

Pupila de intrare avea 38mm (limitata de diametrul interior al acelor inele foto intre care era prinsa lentila), iar eu, aflat la capatul inferior al tevii de 2m lungime, inarmat cu ocularul Plossl f25mm, studiam imaginea oferita de obiectivul lunetei aeriene. :D
La un grosisment de 81x am vizualizat niste imagini de buna calitate ale Lunii, Jupiterului (cu satelitii galileeni si principala banda noroasa vizibila acum) si surse de lumina terestre. Tot atunci am mai observat o stea ce se prezenta sub forma unei imagini de difractie in care discul central (Airy) era bine definit si foarte pregnant (tipic refractoarelor bune, neobstructionate central)&#8230; apropo de comparatiile aberante intre strehl-ul policromatic teoretic la refractoare si cel efectiv al reflectoarelor. In cazul simpletului meu, la deschiderea de 38mm si focala 2030mm, raportul strehl era 0.35

In alt topic, am mai citit un raport de observatie (practica) printr-un refractor asemanator in privinta valorii Strehl&#8230; efectuat de catre o persoana, cred eu, destul de exigenta si avizata in astfel de aprecieri calitative ale echipamentelor optico-astronomice. Impresiile scrise acolo sint pozitive.

catalin dumitru
10 Dec 2010 11:10


Care este profilul acestei lentile simple?  Teoretic , cel putin, o biconvexa ar trebui sa ofere imagini mai bune decat o planconvexa. Ma intreb daca la o focala asa de mare , mai este sezizabila diferenta.

Stanescu Octavian
10 Dec 2010 11:38


Eu va doresc tuturor iubitorilor de instrumente minuscule (pe cand lentila de 1cm diametru?) :lol:  vizionare placuta cu strehl cat mai mic.

catalin dumitru
10 Dec 2010 11:49


Multumim din suflet :D .

Tavi F.
10 Dec 2010 16:00


Care este profilul acestei lentile simple?  Teoretic , cel putin, o biconvexa ar trebui sa ofere imagini mai bune decat o planconvexa. Ma intreb daca la o focala asa de mare , mai este sezizabila diferenta.
Lentila e biconvexa simetrica. Din relatia de minimizare a aberatiei de sfericitate, folosind sticle avind indicele de refractie nd=~1.51 (cum sint si crownurile uzuale), rezulta un raport al razelor de curbura, pt. suprafetele lentilei, la valoarea de 1/6 (lentila fiind orientata cu partea mai curbata spre obiectul indepartat). La modul practic, in cazul deschiderilor de peste 20mm si rapoarte F/D mari, lentilele cu profiluri planconvex, respectiv biconvex simetric vor induce o aberatie de sfericitate infima (insesizabila) fata de forma ideala (cu R1/R2=1/6).

Inca o imagine a Soarelui, fara prelucrari, numai redimensionare. Rezolutia fotografica e sub cea optica a obiectivului de luneta&#8230; dar poza e buna asa ca idee.
http://img208.imageshack.us/img208/3180/soarele1101210lentilad3.jpg

zoth
13 Dec 2010 13:51


In legatura cu intrebarea lui Catalin am facut aseara cateva simulari pe o lentila biconvexa simetrica si pe una planconvexa cu aceleasi date de intrare ca lentila despre care s-a facut vorbire mai sus.
La nivel teoretic lentila planconvexa are un raspuns mai bun in ce priveste aberatia de sfericitate si coma, dar practic diferentele la aceste capitole sunt atat de mici incat sunt indiscernabile vizual.
Numai analiza in regim monocromatic le pune in evidenta.
De departe aberatia dominanta la un astfel de obiectiv ramane cromatismul longitudinal. 
Cea mai potrivita aplicatie as vedea-o pe aceea a unui instrument de banda ingusta (10-30nm pentru cazul de fata).

Sebastian P
19 Dec 2010 19:49


Stie cineva unde pot gasi in tara asta lentile pentru incropirea unui telescop decent? Banuiesc ca la niste oglinzi nici nu ma pot gandi.

Blakut
19 Dec 2010 20:50


Mai repede cred ca gasesti oglinzi decat lentile. Astro-vest aveau oglinzi parca, nu?

Erwin
19 Dec 2010 21:02


Eu le-am luat de la colegi de pe forum, secțiunea vânzări. Acuma, depinde ce înțelegi tu prin "decent"... :) Din experiența proprie pot să-ți spun că un instrument construit acasă îți dă multe alte bătăi de cap, nu numai partea optică și poate ajunge de 2-3 ori mai scump decât un instrument gata făcut, în valoare totală, manoperă+bani investiți. Dar, satisfacția de a-l face cu mâna ta e... inestimabilă! :)

Sebastian P
19 Dec 2010 21:35


Nu imi permit sa cumpar un telescop din magazin si ma gandeam ca as putea sa imi construiesc unul pe bucati, achizitionate pe rand luna de luna. 
As vrea sa fac un telescop refractor de 80mm sau reflector de 130, ceva cu care sa "strapung" cerul si poluarea orasului. 
M-am uitat si eu pe net si nu inteleg cum un telescop echipat complet are un pret iar separat, o montura este la 1/3 din pretul celui complet.
Imi place sa mesteresc iar faptul ca nu pot cumpara in rate cred ca asta-i singura alternativa.

Erwin
20 Dec 2010 01:17


Atunci încearcă la dl.Costescu la Alcor, avea ceva obiective acromate la vânzare mai demult sau la Astrovest pentru oglinzi. Pentru cerul de București ai nevoie de apertură cât mai mare, eventual dacă ai posibilitatea de a ieși afară din oraș la observații, altfel ești limitat la planete și Lună, duble și doar câteva DSO-uri din cauza poluării luminoase și nu numai. 

Nu cred că duci lipsă de idei sau îndemânare și poate ne arăți câte ceva și nouă din ce ai construit deja sau vei construi! 

Spor la construit! :)

P.S. Eu am avut bani de un instrument gata, dar am preferat să-i investesc pe rând în oculare de calitate pe care să le pot folosi ulterior și la instrumente mai performante. Și-apoi cel mai mult îmi place să construiesc. :)

Teo
20 Dec 2010 02:41


Din cate stiu, domnul Costescu nu mai avea obiective de 80 mm. Cel cumparat de mine a fost printre ultimele. Ultima data mai avea doar de 70 mm.  Oricum, merita sa iti construiesti luneta si daca ai un obiectiv bun, vei avea satisfactii mari.
Prietenii stiu de ce... :wink:

Sebastian P
20 Dec 2010 22:52


La Alcor nu mai au obiectivul de 80, dar poate mai primesc pana strang niste banuti. 
Deocamdata nu am mesterit nimic. Am vrut sa transform o jumatate de binoclu, cu probleme la ocular, intr-un mic telescop de 50mm diam, dar cred ca nu a-r iesi mare lucru asa ca il pastrez pentru un eventual cautator.

Teo
21 Dec 2010 14:08


Din pacate, la Alcor nu vor mai aduce obiective sau oglinzi. Mi-a spus domnul Costescu, personal acest lucru. Obiectivele si oglinzile sunt pe stoc doar pana la epuizarea completa si nu vor mai fi aduse altelele deoarece vanzarea la piese ATM merge foare prost. Asa ca......si mie imi pare rau, dar asta e.
A spus ca va aduce doar ce se vinde, adica telescoape/ lunete cu dotarea completa.
Daca se va razgandi, cu atat mai bine. :)

Teo
21 Dec 2010 14:15


Ca o sugestie, mai incearca si pe forum la sectiunea " VANZARI ".
Au fost prezente pana acum un obiectiv de 90 mm si vreo doua de 80mm la preturi foarte bune, de 200- 250 RON.
S-ar putea sa se mai iveasca.
Eventual, poti pune un anunt la sectiunea " CUMPARA ".
Eu si Erwin, ne-am facut astfel de lunete si suntem foarte multumiti de ele. :)

catalin dumitru
21 Dec 2010 14:20


Curios ! La viteza cu care se volatilizeaza obiectivele refractoare care apar la vanzare aici pe forum , n-as prea zice ca nu exista cerere . Daca nu sant indiscret, cam cu cat vindea acest domn Costescu un fraunhofer bunicel de 80 mm daca scapa asa greu de ele ?

auriga
21 Dec 2010 14:35


detalii [url=http://www.instrumenteoptice.ro/accesorii.php?pagina=5]aici la sfarsitul paginii.

catalin dumitru
21 Dec 2010 16:41


Multumesc 'auriga' , se pare ca nelamurirea mea e oarecum justificata. Nici preturile dl-ui Costescu nu sunt prea mari ba chiar sunt comparabile cu cele de pe forum. Ma intreb daca nu cumva motivul real este calitatea aleatorie (ca sa nu zic in scadere) , a marfii achizitionate. Orice negustor de buna credinta ar face la fel . Cerere se pare ca este iar forumul asta o dovedeste din plin. Primul pas spre o dotare serioasa , este de obicei procurarea refractorului de mici dimensiuni ,iar domnul Costescu  sunt sigur ca stie lucrul asta. Poate se razgandeste.

Sebastian P
21 Dec 2010 17:15


Atat? Doar doua locuri de unde se pot achizitiona asemenea lentile?

Erwin
21 Dec 2010 22:54


Astronomia și mai ales ATM-ul presupune în primul rând răbdare. Trebuie să aștepți cer senin, să aștepți ca astrele să se afle în poziții favorabile, să ai răbdare la construire. De ce să nu ai răbdare și la achiziția pieselor necesare? Există o sumedenie de site-uri pe net și în ziua de azi nu cred că mai este o problemă atât de mare comandarea unor piese din alte țări din Europa (ca să nu fie prea scump transportul și taxele) sau chiar din America, atunci când se justifică? Pe http://www.surplusshed.com apar mereu piese optice diverse, atât obiective cât și oculare, prisme, corpuri și piese de binocluri, de microscoape și altele. Din câte știu sunt mai mulți ATM-iști care au luat piese de acolo. 
Nu știu alții cum sunt, dar mie mi-au luat câteva luni bune până am construit refractorul, e drept că m-am ambiționat să-i fac focuser, trepied, montură, totul homemade. Acum focuserul se află demontat pentru upgrade, un tub nou și rulmenți puțin mai mari. :D

Laurentiu
30 Dec 2010 21:17


Da` cu tubul ce ai avut, saracul de el, ca era foarte bun ?  :lol:

Erwin
08 Ian 2011 00:35


Primul tub era prea subțire și nu i-am putut face fațetă, al doilea era din țeavă de aluminiu trasă, așa că în timp s-a deformat ducând la frecări cu corpul focuserului, din cauza asta am făcut unul nou, din dural, am lărgit corpul focuserului cu câteva zecimi și am schimbat rulmenții cu unii de 10mm diam.exterior. E totul pregătit pentru montaj, rămâne să-l fac și să constat dacă e mai bun sau nu...