-----------------------------------
zoth
24 Iul 2006 19:28

Observatii generale
as vrea sa stiu de la ce magnificatie se poate vedea M103.

am aflat intre timp ca don' profesor dragon se afla intr-o zi buna. are el bunavointa de a-mi raspunde?
sau poate altcineva?

Doru Dragan
24 Iul 2006 22:46


M103 este un roi deschis in Cassiopea care are magnitudinea 7 si e relativ usor de vazut cu un binoclu 7x50. Relativ inseamna ca daca vrei sa-l vezi cu un binoclu de 7x50 trebuie sa cauti o locatie cu un cer acceptabil. Ti-am dat un peste iar acum o sa-ti dau unghita si o sa te invat sa pescuiesti:
http://www.davidpaulgreen.com/tumol.html
Doar la asta-s buni profesorii!

zoth
25 Iul 2006 20:25


e foarte bun catalogul asta pentru obiecte Messier.
cum aflu totusi aceleasi date in cazul lui IC1396 sau NGC7023?

ps. aseara a fost inflatie de sateliti. intre 21.45 si 23.15 am vazut 4 bucati pe traiectorii diferite. e posibil?

Doru Dragan
26 Iul 2006 08:05


Daca nu "clipeau", atunci erau sateliti. Deasupra noastra se invart o gramada de sateliti si gramada e foarte mare. Unii sunt geostationari dar cei mai multi "se misca" adica privit de aici de jos se observa miscarea lor "printre" stele. Daca vrei sa stii mai multe iti recomand un program excelent: 
http://www.dransom.com/stsplus.html
Ia programul de care ti-am zis, aminteste-ti cat de precis poti ora la care ai vazut fenomenul si locul pe cer (constelatie) si cauta cu programul ce se invartea pe acolo. Daca nu sunt sateliti secreti (militari) o sa-i poti identifica.

zoth
29 Iul 2006 19:16


Daca nu "clipeau", atunci erau sateliti.

ok, stiu cum sunt semnalizate avioanele.
cum ramane totusi cu datele despre obiecte de genul: IC1396 sau NGC7023?
sunt ele catalogate separat?
unde pot fi gasite?

sky
30 Iul 2006 09:38


sky atlas nene e cel mai bun

pentru Dragon

Nu cred ca o sa poti identifica M103 cu 7x 50 trebuie ceva mai puternic si un camp mai potrivit, pentru ca roiul contine putine stele stralucitoare si foarte usor poate fi confundat de un incepator evident cu stelele din imprejur. Oricum nu e nimic interesant la acest roi, mai degraba cauti niste globulare

zoth
31 Iul 2006 07:11


la programul HNSky exista posibilitatea schimbarii perioadei de refresh in modul "follow system time"?

bakunin99
31 Iul 2006 10:42


Nu prea pare. In cel mai bun caz poti sa te uti prin configuratiile progamului (adica fisierele text daca are) si vezi daca e vreo optiune ascunsa.

Doru Dragan
31 Iul 2006 11:14


sky: Eu nu prea am intrebari de astea existentiale, daca ma intereseaza ceva ma uit pe o harta, caut pe net si ies afara si observ, dar daca a intrebat omul, am cautat pe net si i-am raspuns dupa carte. 

zircon: Am dat o cautare pe net dupa IC1396 si NGC7023 si e o bogatie de informatii. Daca vrei propriul tau catalog te anunt ca New General Catalog costa o groaza de bani tiparit si un pic mai putin (dar oricum ceva dolari) pe CD. Nu te opri la HNSky, mai incearca si altele.

zoth
31 Iul 2006 11:32


dragon, am gasit si eu pe net informatii despre IC1396 si NGC7023. ideea era daca gasesc ceva de genul catalogului Messier in care sa fie stranse mai multe informatii despre obiectele de genul asta.
cat priveste programul HNSky, eu sunt la inceput de drum in ce priveste observarea cerului si mi se pare un program bun. evident ca in timp exista probabilitatea ca el sa nu mai satisfaca toate cerintele si am sa incerc si altele. as fi recunoscator daca tu sau altcineva mi-ar mai indica si alte programe.

sky
31 Iul 2006 15:30


HNSHY nu e chia asa de bun ca face fite la printat dar in general e ok si eu il folosesc de ceva timp

horatius
31 Iul 2006 16:22


Recomand Cartes du Ciel in locul la HNSKY. Grafica este mult mai bine realizata, meniuri intuitive, mult mai complexe, mult mai multe optiuni. Cartes du Ciel este gratuit si permite utilizarea unei multitudini de cataloage externe, de asemenea gratuite (unele). Din punctul meu de vedere e cel mai bun program planetariu din genul celor care ofera harti stelare clasice. Si programul e in engleza (si alte limbi, printre care si romana, insa eu nu am reusit sa il fac sa mearga in romana), desi numele lui e in franceza.

O alta alternativa, insa negratuita, este The Sky, cu o varianta si pentru Pocket PC (pentru cei care au asa ceva, deosebit de util, nu mai e nevoie de laptop greu si mare, iar unele pocket pc-uri au si usb host, deci permit conectarea altor dispozitive pe usb la ele, precum o camera web daca exista drivere pt pocket pc pentru aceasta).

Pentru cine vrea simulari realiste, negratuit, cel mai bun consider ca e Starry Night Pro. Gratuit, tot cu simulari realiste, Stellarium (cu ceva probleme la unele placi grafice).

zoth
31 Iul 2006 20:35


sky, deocamdata nu ma afecteaza chestia cu printatul aiurea, oricum imi place sa am informatia in timp real asa ca atunci cand o sa fiu plecat la observatii am sa iau laptopul cu mine.

skywatcher,am sa incerc si Cartes du Ciel daca zici ca e mai bun, dar deocamdata am sa ma opresc la softurile astea free. cand o fi nevoie de ceva mai avansat am sa vad atunci. mersi oricum pentru sfaturi.

zoth
31 Iul 2006 22:22


am auzit expresia: "pe un cer cu magnitudinea de "X" am vazut ...."
cum se poate aprecia practic magnitudinea cerului la un moment dat?

asta seara la ora 9.55pm am facut o experienta pe cerul spalacit al bucurestiului.
cu un binoclu de 10x50 am privit in constelatia delfinului unde am identificat cu HNsky cateva stelute cu magnitudine mai mare. am putut vedea cele doua stelute de langa alfa din delfin cu mag de 5.9 si 6.8.
mai jos intre delta si beta mai e o steluta de 6.2 pe care am vazut-o deasemeni. in coada delfinului mai este o steluta de mag 8.0 pe care cred ca am vazut-o dar nu sunt sigur. stralucirea ei era asa mica incat cred ca mai mult am avut impresia ca o vad.
am tras de aici concluzia ca in conditiile date nu pot creste peste mag 7 ca sa fiu sigur.
pot trage vreo concluzie din experienta asta in legatura cu magnitudinea cerului?

bakunin99
01 Aug 2006 00:49


Sigur ca poti. dar de obicei aprecierile de genu asta se fac cu instrumentul "de la natura" :) De exemplu se folosesc stelele din carul mare, din jurul polarei ... sunt mai multe metode.

sky
01 Aug 2006 11:02


in Atlasul Brno gasesti harti pentru a afla cu precizie mag limita in functie de numarul de stele pe care il vei numara intr-un triunghi sau patrulater

zoth
02 Aug 2006 20:08


cred ca o asemenea metoda da rezultate foarte precise, dar pe mine ma interesa daca exista vreo metoda mai practica si vorba lui bakunin "mai decenta". nu m-ar deranja daca nu ar fi la fel de precisa.
sa nu-mi spui ca cei ce vorbesc in treacat de un cer cu mag 5 sau 6 de exemplu, au stat in prealabil sa numere stelutele dintr-un patratel de cer.
ce ziceti, exista si alte metode pentru a afla magnitudinea cerului la un moment dat?

horatius
02 Aug 2006 22:36


Exista! Poate ca nu e asa precisa, dar se poate estima magnitudinea limita a unui cer cautand magnitudinea celei mai slabe stele pe care o poti distinge cu ochiul liber intr-un atlas. Steaua sa nu se afle la orizont ci cat mai spre zenit. Desigur, trebuie sa stii ce stea vezi si sa o identifici in atlas. Si in plus, exista diferente intre acuitatea vizuala a fiecarui om. Dar ca o masura grosolana, o masurare cu metoda de mai sus e OK.

sky
03 Aug 2006 12:00


te asigur ca e mult mai usor ca numeri cateva stelute decat sa cauti de nebun prin atlas o stea si sa-i afli magnitudinea, plus ca din atlas nu poti sa afli mag. stelei respective decat cu o anumita toleranta.

zoth
03 Aug 2006 13:45


aveti dreptate amandoi, dar cred ca alegerea metodei ti-o da conjunctura in care te afli la un moment dat.

Valentin
03 Aug 2006 16:22

Observatii
o metoda mai noua pentru a vedea cat de intunecat este cerul este scara bortle ... mai multe detalii aici http://www.astroclubul.org/astroclub/romanian/scara_bortle.html

sky
06 Aug 2006 20:21


da, dar scara bortle este c-am vaga, trebuie tu sa te gandesti cum e cerul , daca se vede m31 si cum se vede....iti da dureri de cap, deci cel mai bine e sa numeri cateva stelute si te uiti in atlas sa vezi ce mag. corespunde numarului respectiv de stele, simplu ca buna ziua

alexconu
08 Aug 2006 23:37


da, de acord cu sky.. probabil cea mai simpla metoda de a determina magnitudinea limita este cea cu numaratul de stele in ariile de transparenta ale imo. Metoda explicata in detaliu o gasiti la http://www.imo.net/visual/major/observation/lm

zoth
16 Sep 2006 13:55


am prins o saptamana foarte buna pentru observatii astronomice in perioada 11-15 septembrie in localitatea Gornesti situata cam la 12 km sud de Reghin. conditiile existente au facut sa nu am la dispozitie decat binoclul meu de 10x50 dar rezultatele au fost peste asteptari. cerul era negru si calea lactee era vizibila cu ochiul liber iar cand urcam cu binoclul spre zenit cerul parea albit de stele.
cea mai mare surpriza a fost in seara de 14 cand am vazut satelitii lui jupiter pe la ora 20.30, lucru care nu credeam ca e posibil cu un simplu binoclu. 3 puncte mici dar luminoase se vedeau langa jupiter. m-am uitat atunci pe HNSky pentru ca nu il vedeam pe al patrulea si am constatat ca Io si Europa erau aproape suprapuse si cred ca lucrul asta nu-mi dadea voie sa le disting separat.
au fost 5 nopti de desfatare pe cer, bucurie foarte mare pentru mine, care de obicei nu vad decat bolta spalacita a bucurestiului.

Forever_Man
16 Sep 2006 15:57



cea mai mare surpriza a fost in seara de 14 cand am vazut satelitii lui jupiter pe la ora 20.30, lucru care nu credeam ca e posibil cu un simplu binoclu. 3 puncte mici dar luminoase se vedeau langa jupiter.

Binoclurile sunt mult mai bune fata de asteptari. Cand auzeam diverse sfaturi cum ca pentru inceput pentru astronomie este necesar un binoclu, nu credeam pentru ca nu credeam ca poti sa vezi ceva cu un binoclu. Cat despre satelitii lui Jupiter, eu i-am vazut din Calarasi, pe un cer nu prea negru.

zoth
16 Sep 2006 16:15


observarea satelitilor lui jupiter a fost facuta pe la ora 20.30 deci cam la 1 ora de la apusul soarelui, asadar nu era chiar noapte. ai dreptate, un binoclu este bun pentru campul larg pe care il ofera dar si pentru portabilitatea excelenta.
tot din motivele astea "trag" si eu spre instrumentele cu focala scurta.

sky
09 Oct 2006 13:22


Eu am observat satelitii lui Jupiter si cu 8x30 din centrul orasului asa ca nu va entuziasmati prea tare. Teoretic satelitii ar trebui sa se vada si cu ochiul liber de pe varf de munte, dar totusi nu este posibil din cauza stralucirii planetei.

Mitu Catalin
09 Oct 2006 14:50

Satelitii lui Jupiter
Cu chiu cu vai l-am vazut pe Ganymede anu asta din Bucuresti cu 1/2 binoclu  ruby coated 7x50... cealalta jumatate este finder pe telescopul de 114mm. Cu 15x70 este alta treaba, se vad comod .

Doru Dragan
12 Oct 2006 11:54


Eu i-am vazut pe vremuri cu o luneta 20x50 ruseasca (buna, din pacate n-o mai am) pe un cer bun de la sat. Chiar cu 8x30 din Bucuresti am indoieli :shock:  dar cine stie, ochii mei nu sunt chiar foarte buni :(

alexconu
12 Oct 2006 12:46


N-ar trebui sa fie probleme cu 8x30. I-am vazut si in cautator 6x30 din centrul Bucurestiului.

Mitu Catalin
12 Oct 2006 14:34

Stabilitate
Aici e ceva de spus , un binoclu in mana "vede" mult mai putin decat acelasi binoclu pus pe trepied. Finder-ul era pe trepied... . Cand cineva zice "vizibil prin binoclu" ma gandesc la un binoclu in mana , nu la unul pus pe trepied. Oricum in ultima vreme am capatat un pic de lehamite fata de obiecte aflate  la limita vizibilitatii  :?  imi place sa vad mult si bine  :D