-----------------------------------
Stefan Angelescu
17 Sep 2010 17:07

Problema focuser
Am achizitionat recent un skywatcher 130/650, totul ok value for money... nu po sa ma plang, singurul lucru care e absolut exasperant si chinezesc din toate punctele de vedere este tubul focuser-ului din plastic si cu joc. Daca montez si dslr-ul pe el sa terminat, daca e in plan inclinat coboara din cauza greutatii camerei si pierd focusul iar la orizontala nu sta paralel si imi genereaza aberatii cromatice. Exista focusere "third party" standardizate de calitate buna? Eventual ceva dedicat mai mult pt. astrofoto decat observatii.

dragos.n
17 Sep 2010 17:49


Exista focusere Crayford, eventual cu reductie. A fost unul second hand la un pret foarte bun si aici pe forum, dar cred ca s-a dat. Daca vrei si pentru astrufoto iti recomand un astfel de focuser caruia sa-i pui un motor.

http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=CRF2

http://magazin.telescop-expert.ro/focalizator-electric-skywatcher.html

Catalin Paduraru
17 Sep 2010 19:11


Pai instrumentul ala nu a fost facut pentru a se poza prin el. Pentru asta trebuie modificat/imbunatatit.
Numai bine!

dragos.n
17 Sep 2010 19:33


Da, Catalin are dreptate. Eu am uitat ca pentru astrofoto trebuie sa apropii oglinda primara de cea secundara, si chiar sa schimbi secundara cu una mai mare.

Stefan Angelescu
17 Sep 2010 20:10


Modificarea secundarei pentru schimbarea distantei de flanje sau pentru a aduna mai multa lumina? Am reusit cateva cadre din prima incercare la luna destul de satisfacatore prin ocularul de 10mm inclusiv afocal.

dragos.n
17 Sep 2010 22:23


Pentru ca sa ai mai multa lumina pe senzor. Intra pe site-ul de mai jos, descarca programul ''newt 25'' instaleaza-l si poti sa vezi mai bine care e traseul optic, dar in special distantele intre elemente si cum trebuie sa configurezi sistemul ca sa ai maxim de iluminare pe senzor. E foarte simplu, dar e destul de precis si e gratis.

http://www.simtel.net/product/view/id/26652

RobertG
18 Sep 2010 11:46


Se pare ca si eu am acelasi tip de instrument(care e super OK), ca si Stefan. In mod sigur acelasi tip de focuser din plastic. Eu m-am hotarat sa construiesc un focuser tip crayford in care voi include si motorul si reductorul pt. focus.

Stefan Angelescu
19 Sep 2010 12:24


@ dragos, multumesc pentru link. Momentan o sa incerc cu focuserul Crayford si adaptor pt dslr care permite fotografierea prime si afocal, modificarile hardcore mai tarziu :)

emilf
19 Sep 2010 22:19


Salut,eu am un Astromaster 130EQ cu aceeasi boala la focuser pe care i-am vindecat-o prin introducerea unor foite din teflon intre tubul mobil al focuserului si carcasa fixa,pina la disparitia completa a jocului. Foita de care vorbesc o recuperezi de la cuptoarele imprimantelor laser,este o componenta care se inlocuieste in caz de uzura si se numeste fuser film. Astfel se reduce total jocul si se pastreaza o alunecare corespunzatoare intre tubul mobil si carcasa lui si se mentine perfect colimarea intrumentului,bineinteles colimarea se face la final. Consider ca este cea mai ieftina interventie care se poate face la focuser,ai nevoie de rabdare si un fuser film uzat.
Emil

Stefan Angelescu
20 Sep 2010 14:19


Da, banuiesc ca e ok ca patch work, dar nu am chef sa imi mai fac nervi, e si camera foarte grea, vreau si frana... :)

Stefan Angelescu
28 Sep 2010 17:29


Aviz celor care doresc sa mai monteze un Crayford pe un tub mai mic de 200. Am achizitionat focuserul, nu am ce sa ii reprosez merge perfect, nu exista joc pe tubul de focus, e construit ca un tanc si sustine fara probleme greutatea unui dslr. Doar ca la un tub mic de 150 necesita modificari si anume o noua gaura cu diametrul mult mai mare si reorientarea spider-ului Atasez cateva imagini explicative.
Din nefericire chiar daca este mai scurt decat focuserul original, flanja ramane tot putin mai in fata, fiind inca imposibil de focusat prime cu un Dslr.

valy
28 Sep 2010 17:38


Din nefericire chiar daca este mai scurt decat focuserul original, flanja ramane tot putin mai in fata, fiind inca imposibil de focusat prime cu un Dslr.Sa inteleg ca planul focal e mai aproape de tub si nu ajunge senzorul la el? Poti pune focuserul din interior spre exterior, asa de proba: scoti rotitele de focus, scoti surubul de blocare, scoti focuserul prin gaura din tub astfel incat tubul sa imbrace suportul focuserului. S-ar mai apropia cu 1-2cm de focus.

Stefan Angelescu
28 Sep 2010 18:03


Da, e o idee. O sa incerc. Multam.

emilf
28 Sep 2010 19:24


Va fi obstructie prea mare a primarei,ai adaptor la 1,25,ia din el la strung cit se poate de mult(pe inaltime)sau mai taie din tub.

valy
28 Sep 2010 19:35


Va fi obstructie prea mare a primarei,ai adaptor la 1,25,ia din el la strung cit se poate de mult(pe inaltime)sau mai taie din tub.
Oricum teava de la focuser intra in tub vreo 10 cm, iar obstructia nu ar fi prea mare ca oglinga e mai mica decat tubul cu 1-2 cm...sper ca asa e. Din cate stiu T2 e direct la 2" cu un adaptor destul de low profile. Nu prea ai ce sa tai decat din corpul focuserului. Iar la luna nu prea conteaza obstructia asa de mult.

Stefan Angelescu
28 Sep 2010 19:43


E de 2' cu adaptor T2. Oricum nu ma interesaza sa fotografiez afocal prin oculare, asta pot si acum, doar prime nu imi permite cu camera direct la telescop fara ocular intre. Cred ca pot modifica distanta de flanje de la secundara si cu un barlow sau focal reducer, tre sa testez.

nobody
28 Sep 2010 20:58


La ce zici tu "flanja", "flanje" ?

Stefan Angelescu
28 Sep 2010 21:34


Flanja, (scuze de greseala) adancimea de focus.

emilf
27 Oct 2010 21:49


Ce ai mai facut la telescop Stefane,ai rezolvat problema ?

Stefan Angelescu
04 Noi 2010 16:56


Scuze de intarziere, probleme de net cu idiotii de la romtelefon... Teoretic am rezolvat problema prin montarea focuserului prin tub, adica talpa focuserului in loc sa calce pe exteriorul tubului sa calce pe interiorul tubului, asta imi apropie senzorul exact cu cat am nevoie, castig cam 1,5 cm. Am zis teoretic pt. ca am reusit sa montez focuserul asa, dar tre sa schimb rotile de la cremaliera focuserului pt. ca sunt prea mari si lovesc in tub :) le schimbam pana acum dar nu am un imbus asa mic ca sa le dau jos de pe ax :D

valy
04 Noi 2010 17:37


Ce i-am balacarit pe astia pe motiv de inbus. 3 surube, si fiecare cu alt inbus. Culmea e cel de la focuser, aveam 3 seturi dar nici o cheie de dimensiunea aia. A trebuit sa iau un al patrulea. Daca ai drum prin zona si nu rezolvi cu un cui si o pila...

Stefan Angelescu
22 Noi 2010 14:08


Am rezolvat pana la urma fara tiganeala, macelarit tubul, desfacut focuser... Am deplasat oglinda principala mai in fata cu niste distantiere obtinand astfel un 130/600mm astrophoto ready  :twisted:  Atasez cateva poze inclusiv prima lumina de la stele capturata prin el :)

Dan Vasiliu
22 Noi 2010 14:32


Prin delpasarea oglinzii principale nu s-a modificat cu nimic distanta focala. Ea este tot 650 mm si nu 600 mm. Altceva se poate modifica - apertura. Fenomenul este asemanator ca la montarea unei diafragme pe obiectivul unui refractor. Oglinda secundara risca sa nu mai "cuprinda" toata lumina captata de oglinda principala. In mod normal operatia ar trebui sa includa si schimbarea secundarei cu una mai mare (sunt metode de calcul). Ceea ce ai obtinut in prezent este un reflector d/650 unde d<130.  :lol:

valy
22 Noi 2010 14:37


Poza e facuta cu pentaxul pe film din poza 3?

Stefan Angelescu
22 Noi 2010 14:49


Da, aveti dreptate, nu am gandit-o eu prea mult :) Multumesc de corectare.
Nu e trasa pe film, MX-ul e pus doar de amorul artei.

Dan Vasiliu
22 Noi 2010 15:52


Uite cam ce se poate intampla daca se modifica pozitia oglinzii principale. Pentru a capta lumina de pe toata principala se mareste corespunzator secundara.  :lol:

Stefan Angelescu
23 Noi 2010 17:21


Da, normal pentru ca se mareste diametrul conului de lumina. Momentan il las asa sa ma si bucur de el :) Urmatoarea modificare e motorizarea focuserului, dar aia in alt thread :)

Laurentiu
23 Noi 2010 18:04


Acum o vreme m-am apucat si eu sa modific un telescop "comercial" in ideea de a-l face capabil de astrofoto. Rezultatele sunt bune si vreau sa incurajez si pe altii sa faca astfel de "operatii":

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=50763#50763

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=4211&postdays=0&postorder=asc&start=0

red giant
23 Noi 2010 19:06


Ai ridicat oglinda doar cât era nevoie? În poză pare mult.

Stefan Angelescu
24 Noi 2010 04:08


Putin peste cu vreo 2 cm, oricum cred ca, compenseaza prin faptul ca tubul focuserului nu mai obtureaza atat de mult fiind mult mai sus in focuser. Poate nu pare mult dar tubul unui Crayford coborat pana aproape de secundara pe un 130 haleste aproape un sfert din diametrul tubului. Oricum comparand langa un 200/1000 expunerile la m42 nu sunt cu foarte mult mai diferite in timpi de expunere, asa ca ochiometric estimand e pe aproape. Atasez si 2 cadre direct din camera neprelucrate trase cu 130 si 200, seeing-ul putin mai prost atunci cand am tras cu tubul de 130. Expunerile au fost asa: 130=64 sec, 200=30 sec

emilf
24 Noi 2010 09:52


Salut,spune te rog ,ce montura si ce motoras RA ai folosit aici ?

Stefan Angelescu
24 Noi 2010 13:37


Eq5 cu motoarele stock.

Dan Vasiliu
24 Noi 2010 14:50


Se vede totusi diferenta. La 200 ai mai multe detalii decat la 130. Succes in continuare si multe poze frumoase !  :lol: