-----------------------------------
ghitzZza
26 Aug 2010 23:11

Pareri despre 3 telescoape [incepator]
Salut tuturor!
M-am gandit in sfarsit sa-mi cumpar un telescop, dar buzunarul imi este in criza de aceea trebuie sa aleg intre :
  1.Telescop Skywatcher Maksutov 102/1300 EQ-2 Black Diamond 
  2.Dobson 200C 200/1200 
  3.Skywatcher 102/500 AZ-3 Black Diamond
Ce parere aveti?

Stanescu Octavian
26 Aug 2010 23:26


Daca e buzunarul in criza poate ar fi bine sa-ti construiesti singur ia exemplu de la Americani ei nu-s chiar asa in criza dar prefera multi sa-si faca singuri instrumente :    acum postat  de Mircea mai jos  http://www.bbastrodesigns.com/osp10/osp10walkabout.html

ghitzZza
26 Aug 2010 23:31


am incercat vara asta sa fac dar sunt cam stangaci in a construi si de aceea doresc unul gata fabricat.

Stanescu Octavian
27 Aug 2010 10:37


ai incercat sa faci ce ?  ceva cu lentila de ochelari ?

Din cele trei telescoape doar primul cred ca ar avea o imagine buna .

la punctul doi ar fi bun cu diametru mare (20cm) dar vad ca nu se spune de oglinda daca e parabolica asta ma face sa cred ca e doar sfera , asa 
ca nu e bun deloc.
ultimu un refractor rapid (focar scurt) ce are precis aberatii cromatice evidente.

HoO_Germany
31 Aug 2010 09:04


dintre aceste trei alese instrumente, este Dobson 200/1200 cel mai potrivit. Cu el se poate observa si planetele, si deepsky si ramane la sfarsit si posibil, cand montura se v-a acura, sa fie folosit si fotografic. 
Eu as recomanda Dobson-ul
Asemenea Dobson sant parabolic si optica este acceptabel de buna.

Belciu Radu
20 Mai 2011 14:07


dintre cele 3 cred ca cel maki bune ste dobsonul de oarece are cel mai mare diametru si diferenta intre diametre sa vede iar pentru un incepator o montura de dobson este foarte buna deoarece are 2 tipuri de misacari sus jos si stinga dreapta

saiph
20 Mai 2011 15:38

Re:
Pai e simplu:

- daca ai mult de calatorit si nu ai foarte mari pretentii (nu vrei astro-foto la DSO, nu te deranjeaza sa astepti dupa oglinda sa se aclimatizeze, nu vrei sa vezi neaparat detalii spectaculoase la obiectele accesibile aperturii etc) - alegi optiunea 1

- daca vrei doar un instrument prin care sa vezi ceva de la balcon, sau daca ai filtre potrivite sa-l folosesti si la altceva decat la spionatul vecinelor la claritate HD  :D  - alegi optiunea 3

- daca tii la detaliile pe care le vezi si nu te intereseaza spatiul ocupat de instrument (la transport sau la depozitare) si pasiunea e suficient de vie cat sa te inveti cu urmarirea obiectelor dupa 2 axe si vizare "dupa colt" - clar alegi optiunea 2.


Sincer, mie imi plac 1 si 3. Dar in astro conteaza marimea - si nu doar ca sa impresioneze ;)



Cer senin!