-----------------------------------
tamasflex
07 Iul 2006 09:18

Refractor &quot;Home Made&quot;
Este vorba de un refractor executat din elemente optice recuperate.
Datele tehnice: Obiectiv "apo" 100 / 500 mm (Zeiss) cu extensie focala pozitiv _1200mm. Grosisment  - 30 - 300 x. Cautator cu obiectiv de proiectie cinema tip Petzval _150mm.

tamasflex
07 Iul 2006 10:38


Am uitat sa scriu ca instrumentul are si contragreutate care nu este montat. 
In cazul cind in locul ocularului se pune  aparat de fotografiatatunci greutatea aparatului este compensat cu o contragreutate care este deplasabil.

hans602
03 Ian 2007 18:35


Imi place constructia ta.Spune cum sint rezultatele
 pe cer ca din julie cred ca ai putut testa.


   Clear sky Hans

Tavi F.
03 Ian 2007 20:08


Ce as vrea si eu sa "recuperez" un asemenea obiectiv  :lol: 
In ultimul timp tot caut un model de teleobiectiv din 4 lentile (de genul 600/5,6 sau 800/8.)

Din cite am inteles obiectivul e format din 4 lentile (Petzval), D=100mm, F=500mm, iar prelungirea focalei, la 1200mm sa inteleg ca ai facut-o cu un grup convergent, obtinind si o redresare a imaginii?
La un grosisment de 300x, cum arata imaginile (planetare), d.p.d.v. al aberatiilor? (daca se poate face o descriere relativa)

Iar obiectivul cautatorului (tot Petzval) cu diametrul util de ~ 83mm, cred ca putea fi exploatat mult mai bine.

zoth
03 Ian 2007 22:04


Tavi, daca extensia focalei se face pozitiv asa cum spune Tamas, atunci ea nu se poate face decat cu doua elemente convergente montate "dupa" focarul principal, deci ai spus bine.
Daca extensia se facea negativ atunci ea se putea face cu un element divergent montat "inaintea" focarului principal.

ps. nu l-am mai vazut demult pe Tamas prin "zona".  :(

Tavi F.
03 Ian 2007 23:31


Tavi, daca extensia focalei se face pozitiv asa cum spune Tamas, atunci ea nu se poate face decat cu doua elemente convergente montate "dupa" focarul principal, deci ai spus bine.
Daca extensia se facea negativ atunci ea se putea face cu un element divergent montat "inaintea" focarului principal.

ps. nu l-am mai vazut demult pe Tamas prin "zona".  :(
Da merci, stiam modalitatile astea, am facut eu mai demult si niste programe de calcul, pentru luneta terestra (deci cu un asfel de redresor), cit si pentru cea astronomica cu Barlow. Plus experienta practica, a testelor optice, din '92 pina in prezent.

Am pus un semn de intrebare pentru autor, deoarece din alte experiente am observat ca lipsa unei formulari cit mai clare, poate da nastere la multe ambiguitati, fie de transmitere, fie de perceptie a mesajului.

Si normal ca omul o fi disparut de aici, daca nimeni nu zicea nimic referitor la cele prezentate de el.

zoth
04 Ian 2007 00:13


Nu trebuie sa te superi, nu am avut in intentie sa spun ca nu cunosti aceste procedee. Nici nu-mi inchipuiam ca iti sunt straine.
Am punctat inca o data aceste metode foarte succint spre a fi clare pentru toata lumea care citeste acest topic si poate nu le cunoaste.
M-am adresat tie pentru ca ai fost singurul care a ridicat aceasta problema.

tamasflex
24 Ian 2007 22:23


Ce as vrea si eu sa "recuperez" un asemenea obiectiv  :lol: 
In ultimul timp tot caut un model de teleobiectiv din 4 lentile (de genul 600/5,6 sau 800/8.)

Din cite am inteles obiectivul e format din 4 lentile (Petzval), D=100mm, F=500mm, iar prelungirea focalei, la 1200mm sa inteleg ca ai facut-o cu un grup convergent, obtinind si o redresare a imaginii?
La un grosisment de 300x, cum arata imaginile (planetare), d.p.d.v. al aberatiilor? (daca se poate face o descriere relativa)

Iar obiectivul cautatorului (tot Petzval) cu diametrul util de ~ 83mm, cred ca putea fi exploatat mult mai bine.


Obiectivul este un acromat Fraunhoffer 100/500mm si a fost obiectivul unui colimator de la un banc optic.
Cautatorul este Petzval. 
Petzval a fost primul om care a calculat metematic un obiectiv inainte de altii. A facut primul obiectiv de mare luminozitate (1/3.5) fata de cele existente in 184.. _1/30 , 1/70 Si azi se foloseste de ecuatiile lui.
Dupa ce s-a ars laboratorul lui, in mod miraculos a inceput fabricarea obiectivelor de mare luminozitate. 
Da - Imaginea este redresat. Mai folosesc si barlow pentru extensie focala.

La un grosisment de 300x, cum arata imaginile (planetare), Foarte buna dar cu barlow.