-----------------------------------
Dan Stanciu
06 Mai 2010 19:32

pasiune veche
Buna ziua! Ma numesc Dan si ma bucur foarte mult sa vad ca mai sunt si persoane care apreciaza spectacolul de dincolo de nori... Sunt pasionat de astronomie de la varsta de cinci ani. Studiez acum un manual de astrofoto si ma bucur sa folosesc- cu licenta- aplicatia AIP4Win. Din nefericire, practic astrofotografia prin geamul unui dormitor de la marginea prafuita a Bucurestiului, in cart. Berceni... caut posibilitatea de a colabora cu una sau mai multe persoane pentru a iesi in teren cu instrumentele si a ne bucura impreuna de munca grea dar extrem de placuta in domeniul astrofoto. Va trimit atasat o incercare pe care o doream mai clara a lui Jupiter.
Sper sa gasesc persoane interesate pentru iesiri cat mai dese in teren, undeva in afara Bucurestiului pentru a face integrari cat mai clare...
Succes!

Dan Stanciu
06 Mai 2010 19:48

Jupiter
am vazut ca ext avi nu este permisa; incerc inserarea unui jpg

Dan Stanciu
06 Mai 2010 19:54

...si un M42
scuze pentru supraexpunere; e foarte greu cu iluminatul public, praful, noxe etc...

hans602
06 Mai 2010 21:11


Dan Jupiterul a iesit foarte bine in afara de balansul culoriilor si la M42 descrie putin
ce camera,telescop,timpi de expunere etc ai folosit.


      Clear sky Hans

Dan Stanciu
06 Mai 2010 21:29

M42-unelte
Multumesc mult!
Am folosit Canon EOS 400D, 11 integrari de cate 1 min, calibrate, stivuite si prelucrate in AIP4Win. Optiunile de prelucrare au fost SumStack pt. calibrare, deconvolutie Lucy-Richardson cu 64 iteratii, inclusiv frecventele mari.
AIP4Win este livrat cu manualul "The handbook of astronomical image processing" de Richard Berry si James Burnell.
www.willbell.com este link-ul unei edituri din Richmond, Virginia. L-am comandat prin Internet, platit cu cardul si l-am primit dupa 10 zile; un manual excelent, mai ales partea cu transformarile Fourier si explicatii despre filtrul Butterworth- o matrice de prelucrare rapida a imaginilor deep-sky in spatiul frecventelor. 
Refractor acromat Sky-Watcher F=1000mm, D=120mm, refractor de ghidaj (manual) Sky-Watcher F=500mm, D=70mm si camera NexImage de la Celestron atasata refractorului de ghidaj. Evident, am folosit notebook pt. ghidaj si procesare foto.
O sa-mi iau de urgenta un filtru Contrast Booster de la Baader...
Clear skyes,
             Dan

hans602
06 Mai 2010 22:58


Multumesc pentru informatii Dan,cu timpul o sa castigi
experienta si sa ai rezultate tot mai bune.Acromatul nu este
chiar ideal pentru astrofotografie deepsky din cauza aberatiilor
cromatice pe care nici cu filtru nu le poti elimina de tot.
  Succes in continuare.


   Clear sky Hans

Dan Stanciu
29 Aug 2010 03:59

poze noi cu Jupiter
Sper sa va placa..

Dan Stanciu
29 Aug 2010 14:45


pozele astea sunt mai urate decat cele facute la Craiova de nu mai stiu cine postase pe subiesctul Jupiter... Aici, in Bucuresti, de fiecare data am cate o patura subtire si omgena de norisori si mai sunt si aberatiile datorate obiectivului acromat...

Dan Stanciu
29 Aug 2010 14:50


...felicitari tuturor! Brasov, Timisoara, Corbeanca... poze adevarate! Felicitari si succes! Jupiter e o tinta serioasa...

Dan Stanciu
03 Dec 2010 01:13

Roiul globular M4
Langa Antares, 1 grad si ceva spre dreapta...

Teo
03 Dec 2010 01:28


Probabil ca este vorba despre roiul globular  M 4 (NGC 6121) din Scorpius.
A fost primul roi globular in care au fost rezolvate stele individuale si are un diametru de aproximativ 75 ani lumina.

Oricum reusita poza. Felicitari !
M-am jucat si eu putin cu ea mai jos. Am marit luminozitatea si contrastul, si am facut-o monocroma pentru a mai elimina din " zgomotul de fond  " care aparuse la procesare.
Acum se vad mai multe stele iar aspectul globular al roiului se evidentiaza mai bine.

Dan Stanciu
03 Dec 2010 11:11


Excelent! Multumesc mult!
Am uitat sa-i atasez numele, iar in legatura cu detaliile, m-am zgarcit-fara rost-vad eu, sa-i pastrez culorile... :lol:

Laurentiu
03 Dec 2010 12:05


In general este bine sa scriem si cateva detalii tehnice despre fotografie (data realizarii, instrument, camera, montura, ghidaj sau nu, nr. de cadre, procesare...). Altfel poate ca vor sari unii sa spuna: ce e asta ? sau, mai rau, sa nu spuna nimic  :cry:

Dan Stanciu
03 Dec 2010 21:25


Ma voi conforma; mi-a fost lene sa mai adaug detaliile. Eram si f. bucuros ca mai am un roi de prezentat, iar toate pozele pe care le-am postat pana acum sunt facute pe spatiul ferestrei dormitorului unde am instalat refractorul acromat ( :cry: ) cu care lucrez. Despite this, cu siguranta voi progresa mult pt. ca avand niste ciurucuri, ramane sa optimizez pozele prin teoria pe care o studiez incontinuu. Mai ca-mi vine sa fac oarece precizari privind cauzele bugetului meu mic, dar nu vreau sa se inchida site-ul... :lol:

Dan Stanciu
03 Dec 2010 21:28


Poza cu M4 este dintr-o serie de integrari din 13.03. 2010

Dan Stanciu
03 Dec 2010 22:33


Cu umilinta, imi cer iertare!!!... Integrarile cu M4 sunt din 09.06.2010.

Teo
04 Dec 2010 00:28


Noi sa fim sanatosi !  :D  
Nu mai conteaza cand a fost fotografiat M 4. Obiectele deep-sky raman aparent neschimate mii de ani, asa ca nu conteaza exact momentul cand le-am fotografiat intr-o viata de om. :wink: ( Poate doar, daca explodeaza vreo supernova.....care trebuie mentionata neaparat sau daca vreo planeta ori cometa se proiecteaza vreodata peste imaginea unui deep-sky.)
Chiar, ideea asta mi-a venit instantaneu, analizand posibilitatile cand ar trebui notata cu exactitate observarea unei nebuloase. Oare or fi existat momente in care o cometa sau planeta sa se proiecteze peste o nebuloasa or roi stelar ? Ar da foarte bine asa ceva intr-o fotografie astro. Ma refer la un fel de ocultatie sau macar un fel de " conjunctie aparenta" intre o planeta si un obiect deep-sky.
Banuiesc, ca asa ceva ar fi posibil doar pentru obiectele deep-sky care se afla foarte aproape de planul Eclipticii.

Dan Stanciu
04 Dec 2010 01:00


Pentru ocultatii de genul acesta trebuie sa fotografiem deep-sky-uri din zona eclipticii- +/- 10 deg arc. Se gasesc cu planetarii software. Deocamdata sunt interesat de integrari cu ISO pana in 400 si multe poze + dark-uri, flat-uri si bias-uri. Vreau si sa pastrez culori cat mai apropiate de realitate fara a pierde detalii...

Dan Stanciu
05 Dec 2010 02:55

imbunatatita, dar nu optimizata...
:( asta e...

Dan Stanciu
22 Dec 2010 13:20

Aproape un sfert de disc solar (...dar nu mijlociu...)
In titlu m-am referit la un concept teoretic. Date despre foto: prelucrare in RegiStax a 901 imagini. Nu m-am informat de existenta vreunei pete; am baleiat in asc+dec si n-am observat pata. Asadar imaginea scoate in evidenta doar granulatia ("bob de orez") a Soarelui. 
Setup: refractor Sky-Watcher 120/1000, camera NexImage, reductoare 0.5x+0.5x (unul de la Teleskop service, celalalt de la Celestron (NexImage reducer lens)
Daca aveti opinii, va rog doar cele agresiv-negative... :lol: 
Poza a fost luata si prelucrata azi 22.12.2010 ora 11:40 (aprox.)

zoth
22 Dec 2010 18:54

Re: Aproape un sfert de disc solar (...dar nu mijlociu...)
Daca aveti opinii, va rog doar cele agresiv-negative... :lol: 

Daca e asa atunci am si eu o intrebare, ziceai ceva de granulatie ... unde e?

Dan Stanciu
22 Dec 2010 19:50


Nu este cea care se vede pe fotosfera? Pe toata portiunea din poza... :?:

Laurentiu
22 Dec 2010 20:30


Poza e parca nefocalizata. Granulatia solara nu arata asa -  granulele sunt mult mai mici  :wink:

Dan Stanciu
22 Dec 2010 20:41


daca sunt mult mai mici, este o iluzie; as spune ca este una foarte persistenta :lol: 
Deci granulatia de la poza mea este cea ireala, de luat in seama... :lol: 
E, acum serios, ce ar putea fi ceea ce eu- poate gresit- interpretez ca granulatie?

Dan Stanciu
22 Dec 2010 20:43


Măi, poate am prins vreo maree pe fotosferă... :lol:

Laurentiu
22 Dec 2010 20:44


Ar putea fi artefacte de prelucrare a imaginii.

Dan Stanciu
22 Dec 2010 20:49


In acest caz ar trebui sa fie asezate pe niste directoare invizibile, dar concentrice, de exemplu; ceva ca un sablon dat de filtrul de convolutie din sectiunea levels sau cum se numeste din RegiStax. Am s-o trimit lui Cor Berrevoets, poate are o idee... :cry:

Blakut
23 Dec 2010 00:00


http://www.astronomylog.co.uk/wp-content/uploads/sun4-2-final.jpg

Asa e granulatia. Nu e poza mea.

Dan Stanciu
01 Ian 2011 16:35


Am prins trei pete, dar încă nu e vremea pt. granula&#539;ie :roll:

Stanescu Octavian
01 Ian 2011 18:15


Granulatia se vede doar cand atmosfera e darnica cu turbulente reduse eu mai mult dimineata sau spre apus am prins , vizual se vede mai usor dar in poza greu se prinde : http://www.astronomy.ro/forum/files/soare2_apr_126.jpg

horatius
01 Ian 2011 18:25


Vederea granulatiei depinde foarte mult de tipul de filtrare folosita si instrumentul utilizat. La instrumentele mici, sub 15cm diametrul conteaza mult si reflexiile interne. De exemplu, cu un ED80 cu folie Baader granulatia se vede doar cand atmosfera e buna. Cu acelasi ED80 si o prisma Herschel pot vedea granulatia indiferent de atmosfera. Cu ED120 si prisma Herschel se vede oricand. Cu un Omni 150 si folie Baader foarte rar am vazut granulatia, doar cand atmosfera e buna. Folia Baader e buna si e ieftina. Dar cea mai buna filtrare e cu prisma Herschel. Detalii care apar la filtrarea cu folie doar uneori, apar prin prisma intotdeauna plus multe alte detalii vizibile.

Dan Stanciu
02 Ian 2011 19:00


Acum parcă observ oarece granula&#539;ie... :?: 
Setup:SK1201EQ5, 120/1000, barlow 2 inch, 2x ED, camera NexImage, 226 imagini/1801, RegiStax

Dan Stanciu
05 Ian 2011 02:55


Vederea granulatiei depinde foarte mult de tipul de filtrare folosita si instrumentul utilizat. La instrumentele mici, sub 15cm diametrul conteaza mult si reflexiile interne. De exemplu, cu un ED80 cu folie Baader granulatia se vede doar cand atmosfera e buna. Cu acelasi ED80 si o prisma Herschel pot vedea granulatia indiferent de atmosfera. Cu ED120 si prisma Herschel se vede oricand. Cu un Omni 150 si folie Baader foarte rar am vazut granulatia, doar cand atmosfera e buna. Folia Baader e buna si e ieftina. Dar cea mai buna filtrare e cu prisma Herschel. Detalii care apar la filtrarea cu folie doar uneori, apar prin prisma intotdeauna plus multe alte detalii vizibile.
Dacă mi-ați vedea gândurile și/sau intențiile, ați vedea că sunt o persoană interesată exclusiv de calitate și performanță. Acum sunt limitat de venitul meu modest. Vreau să-mi cumpăr ED-ul de 120/900 și o prismă Herschel, înainte de astea vreau să cumpăr un kit de GoTo pt. EQ5 și un LVI; ultimele două le pot cumpăra anul acesta, iar primele cred că peste încă doi-trei ani... Lucrez în învățământ... :roll: 
Am mai cumpărat de la dvs. Voi mai cumpăra; cel târziu în februarie sper să iau un Fringe killer pe 2"...

Dan Stanciu
30 Mar 2011 00:59


Visul meu: să ascult "Metallic rain" (Vangelis) în timp ce fac expuneri deep-sky din dormitorul unde am avut instrumentele... Voi avea din nou instrumente după un timp mai lung sau mai scurt, de fapt după o cantitate de mișcare... pentru că eu nu cred în timp.

valy
30 Mar 2011 15:18


Visul meu: să ascult "Metallic rain" (Vangelis) în timp ce ...
Metallic rain, Alpha, niste minunatii :lol: 

In pozele precedente se pare ca e o problema cu compresia sau cu nivelele de gri.

Spor.