-----------------------------------
RobertG
23 Feb 2010 01:23

Home made RA drive pe ASTRO-3
Continuare de la mesajul:
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=50647#50647

Va salut dl. Dragan. Postez aici (sper ca e ok) ceea ce am realizat. Ma refeream la motorizarea axei RA pe care mi-am facut-o eu, si functioneaza corect.
Postez o poza cu ansamblul motor/reductor RA si cam-ul Logitech 640x480 folosit.
Asa cum se vede si in poza de la avatar folosesc o montura ASTRO-3

Doru Dragan
23 Feb 2010 09:17


Nu este OK. Este foarte OK :)

RobertG
18 Mar 2010 17:29


Va mai prezint un add-on ce l-am adaugat la 76-le meu. In timpul observatiei facute asupra Lunii, am constatat cat e de dificil sa reglezi focalizarea telescopului si sa si stai cu ochii pe laptop. Mi-am amintit ca pe undeva zacea un controller pt motor pas cu pas, ce l-am folosit in alte scopuri experimentale, si avand la indemana un motor pas cu pas 1,8 gr/pas cu reductor 10/1 de la un scanner vechi, m-am pus pe treaba si am facut un focuser electronic. Va prezint poza. Astept doar cer senin, vad ca cu greu se lasa... :D

Stanescu Octavian
18 Mar 2010 17:52


Felicitari , actionarea ce ai facut  e perfecta  doar mecanica chinezeasca e punctul slab.
Ce ai folosit la comanda motorului circuit integrat specializat sau  gen impulsuri + porti logice + numaratori bistabil Cmos?

RobertG
18 Mar 2010 18:10


E un etaj de putere realizat cu tranzistori si care se comanda cu o succesiune de patru semnale nivel logic 5V. Modulul l-am folosit la o aplicatie experimentala si era comandat de pe portul paralel pe 4 biti. In acest caz am folosit un comutator rotativ care emite semnalele de comanda, in functie de sensul rotirii, comand motorul cate un pas in directia in care il rotesc.
Deja imi cam sta in cap sa realizez un controller cu un microcontroller ATMEL, pt trei asemenea motoare, RA, DEC, si focus. In functie de timpul disponibil ce il voi avea cred ca voi demara un asemenea proiect.
Cer senin!