-----------------------------------
Erwin
05 Ian 2010 13:11

Reconstructie mak MC MTO-11CA 10/1000
Am achiziționat pentru o sumă modestă un teleobiectiv rusesc sistem Maksutov-Cassegrain MC MTO-11CA 10/1000, având optica în stare bună, puțin murdară, dar fără zgârieturi sau ciobituri. Problema este că fostul proprietar a vrut să-l facă colimabil, așa că a modificat prin polizare locașul oglinzii principale. Partea proastă este că spațiul rămas este de cca 1mm pe rază (nu am făcut încă măsurători exacte). 

Inițial m-am gândit că aș putea construi o celulă de susținere a oglinzii, ca la newtoniene, care să fie prinsă cu 3 șuruburi și arcuri de capacul instrumentului. Aș dori să aflu părerile voastre în legătură cu acest aspect și eventuale sugestii/soluții pentru refacerea obiectivului. Intenționez să-l folosesc ca telescop vizual pentru început, dar în viitor s-ar putea să încerc și adaptarea lui pentru foto, inelul M42 nu-l mai are, trebuie refăcut un T2.

Stanescu Octavian
05 Ian 2010 13:32


Nu am vazut teleobiectivul , dar cred ca a fost facut sa fie cat mai mic ,si usor nu stiu daca ar mai fi loc de arcuri, suruburi. este important ca distanta intre  og princilala si menisc + secundara sa fie asa cum a iesit din fabrica. 
cred ca ar fi bine sa-l refaci cum a fost original.
la un cassegrain - mak-schmidt  o mica variatie  de mm a distantei intre primara si secundara duce la modificarea cu cm a planului focal.

Erwin
05 Ian 2010 13:37


prin construcție, distanța dintre menisc+secundară și primară este reglabilă printr-un filet pătrat care îmbină cele două tuburi și realizau focalizarea obiectivului pe subiect. Cred că folosind acest sistem de reglaj pot compensa eventualele mici abateri de la poziționarea originală. Am să fac măsurători cât mai precise săptămâna viitoare când ajung cu el acasă.

am uitat să menționez că în capacul din spate este inclus un corector de câmp format din lentile acoperite anti-reflex.

mak
05 Ian 2010 13:44


Poti sa ne spui, te rog, daca e Gregory sau Rumak si cam cat de mare e obstructia centrala? Din poze pare a fi Gregory.

Erwin
05 Ian 2010 14:22


nu știu ce sistem este, mai postez niște poze. Gaura oglinzii principale are 40mm și are 110 mm diametru iar meniscul are 100 mm. Nu am măsurat oglinda secundară.

neox
05 Ian 2010 14:37


La multi ani pe anul asta (mai cu intarziere :( ) la toata lumea !
Faina achizitia!  :) 
Nu inteleg de ce fostul proprietar o fi vrut sa modifice obiectivul  :!: , rusii fac/faceau optica f. buna si nu cred ca era nevoie sa umble la obiectiv...ma rog  :? 
Nu il poti lasa in forma originala? eventual sa acoperi acele 3 "gauri de colimare" de pe spate?

P.S. Uite cine mi-a furat sublerul  :lol:  :lol: !, am si eu unul identic, mostenire de la tata  :lol:

Erwin
05 Ian 2010 14:43


La mulți ani și ție, Neox! La fel și celorlalți! 

După cum se vede în poze, exact la forma originală nu am cum să ajung, umărul interior care venea în fața oglinzii principale este polizat, la fel și filetul pe care venea un capac și pe care nu l-am primit. Eventual pot da la strungar să facă un inel pe care să-l prind cu șuruburi în tub, găurile din tub să fie lărgite și astfel să pot să-l colimez, iar în spate să confecționez un alt capac filetat, dar pot doar presupune cum a fost original. Între acest capac și oglindă era pus silicon, se vede o urmă circulară pe spatele oglinzii.

mak
05 Ian 2010 16:32


Cred ca e Gregory pentru ca nu vad suruburi de colimare la secundara (de fapt o zona aluminizata pe interiorul meniscului). Ma gandesc ca e asa si datorita prezentei corectorului de camp. Pe axa, Gregory e ok, dar catre margini sufera de coma si astigmatism. Plus ca la foto trebuie si camp plat.

Obstructia centrala s-ar putea sa fie cam mare. Secundara ar trebui sa fie ceva mai mare decat gaura din primara, care gaura are 40mm. Asta inseamna minim 40% pe diametru.

Eu as incerca sa-l refac la forma originala (cum a gandit-o rusul). Vad ca producatorii s-au gandit si la folosirea ca telescop:
http://www.rugift.com/photocameras/tourist-fl-eyepiece-attachment.htm
Nu mi se pare o solutie viabila. Cred ca cel mai bine ar fi sa focalizezi la infinit prin deplasarea secundarei fata de primara si focalizarea fina sa o faci cu ajutorul unui crayford sau focuser elicoidal montat in spate (daca permite backfocus-ul).

Tubul primarei ce diametru interior are?

Doru Dragan
05 Ian 2010 16:58


Exista o gramada de site-uri care se ocupa de scula asta. Din cate tin eu minte, chiar si aici pe forum s-a discutat pe tema asta, a modificarii rubinarului pentru vizual. cauta cu atentie si sigur vei gasi. Ai noroc. Ai achizitionat ceva fain. O sa ai cu ce te "juca" multa vreme: 
http://en.wikipedia.org/wiki/Rubinar
http://www.novacon.com.br/lenses05.htm
http://www.fen-net.de/reinhold.graf/as-mc.html
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=1805&postdays=0&postorder=asc&highlight=rubinar&start=0
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=1479&highlight=rubinar
Cred ca ai destul de studiat :)

Stanescu Octavian
05 Ian 2010 18:00


Nu este Gregori , ca secundara e convexa depusa pe menisc. La gregori se lungeste jucaria ca secundara se pune dupa focarul primarei si e concava.
Este Mak-cssegrain cu corector de coma inainte de focar pentru a asigura un o imagine buna in  planul focal in care se afla filmul unui ap foto.
probabil ca afost gandit sa obtina o imagine acceptabila tiparita pe o coala foto A4.

mak
05 Ian 2010 18:20


Eu ma refer la Gregory-Maksutov (de la John Gregory) si nu la cassegrain gregorian (conceput de James Gregory) care nu e catadioptric sau la Maksutov-ul Gregorian propus de Dimitri Maksutov in 1941.
John Gregory a fost cel caruia i-a venit ideea aluminizarii unei portiuni interioare a meniscului pentru a juca rolul de oglinda secundara. De aici si numele acestui tip de Maksutov. Ca o paranteza, John Gregory a murit in noiembrie 2009 intr-un accident rutier.

Stanescu Octavian
05 Ian 2010 18:53


Da, scuze nu stiam ca atatia Gregori au lucrat cam prin aceasi zona a secundarelor . 
Dar stiu ca metoda aluminizarii pe menisc da rezultate slabe iar in cazul de fata corectorul cu lentile salveaza economia de secundara .

mak
06 Ian 2010 09:46


Avantajul mak-ului de tip Gregory e ca obstructia centrala e mai mica decat la Rumak. Rumak-ul e mai bine corectat datorita existentei unui grad de libertate in plus (secundara separata), dar are ca dezavantaj o obstructie centrala mai mare si un tub mai lung.
Vazusem pe undeva (pe internet, adica) un mak de 10" sau 12" la care s-a preferat varianta Gregory tocmai din motivele de mai sus. Ziceau ca s-au inspirat dupa un mak facut de Orion Optics UK. Din ce am mai citit, ei fac o varianta de Gregory cu secundara cu curbura diferita de menisc.

Erwin
06 Ian 2010 11:33


mulțumesc tuturor pentru intervenții. Am primit informații prețioase care mă vor ajuta la refacerea și adaptarea lui pentru vizual. Într-unul din link-uri se vede cum este montată oglinda primară, cu ajutorul unor inele, dar la rubinar, care este similar dar nu identic. Poate totuși soluția asta este cea mai bună.

PS Primara este cu 10 mm mai mare decât meniscul.

Doru Dragan
06 Ian 2010 12:09


Abordeaza-l direct pe Zoth ca banuiesc ca stie TOT :) despre subiectul asta ca a avut de-a face personal cu un asemenea "animal". :wink:

mak
06 Ian 2010 12:14


Mie cel mai mult mi-a placut adaptarea facuta de zoth.
Cand  o fi gata asteptam comparatia cu refractorul de 80mm.

Erwin
06 Ian 2010 14:12


o să încerc o adaptare similară, pentru început fără diagonală, cu ocular montat direct, focalizat prin poziționarea în port-ocular, dar mai întâi să rezolv cu susținerea oglinzii principale. Diagonala și ocularele pe care le am sunt de 2". La luneta de 80/900 am obținut rezultate bune, am văzut 2-3 benzi pe Jupiter în funcție de seeing. Sper ca la MTO să se vadă mai bine, chiar dacă obstrucția este mare. Dacă rezultatele la vizual nu vor fi mulțumitoare, am să continui cu adaptarea pentru foto.

Erwin
08 Ian 2010 12:26


am discutat cu Zoth și cu Dragoș N dar nu pot lua încă o decizie până nu voi știi ce poate face strungarul (și mai am de rezervă un nr.de tel. de la o firmă cu un atelier mecanic mai bun). 

Filetul original unde se monta inelul care ținea primara este compromis. N-am idee dacă s-ar mai putea centra tubul pe strung atât de perfect pentru a tăia un filet puțin mai mare, în același loc, cu precizia necesară...

Ultima idee: aș putea să elimin din tubul primarei partea polizată din spatele filetului unde se montează capacul, făcând astfel loc mai mult pentru un suport colimabil pentru primară. Suportul să fie făcut din textolit sau poliamidă prinsă cu 3 sau 6 șuruburi de capacul din spate. Problema este la colimare, să găsesc o soluție de a regla independent abaterile axiale și radiale.

dragos.n
08 Ian 2010 17:42


O sa iti trimit desenul ala de care iti ziceam ieri, dar trebuie intai sa-l fac, ca eu de abia acum am venit din Buc. Cred ca pana maine, sau poimaine il termin, si o sa vezi mai clar cum sa faci centrarea si colimarea.

Erwin
12 Ian 2010 02:02


Am reușit să fac câteva măsurători mai precise, notez aici doar cele privind oglinda primară și elementele adiacente ale tubului [mm]:

- diametrul D=112
- diametrul găurii: d=40,3
- grosimea la margine l=13,7
- diametrul interior al tubului central dt=23
- lungimea tubului lt=92,2
- diametrul bazei tubului Dt=39,3
- flanșă capac df=64,7
- grosime flanșă lf=6
- înălțimea flanșă-tub i=16
- înălțime capac ic=34
- diametru exterior capac Dc=126
- diametrul interior al carcasei primarei dp=114 
- diametrul exterior carcasă primară Dp=120

o să fac un desen, ca să fie mai clar. Ce este important e că în spatele oglinzii primare am un spațiu inelar de 2.3 mm până la flanșă și de 8.3 mm până la capac, minim. Nu știu încă poziția originală a oglinzii din cauză că nu am măsurat concavitatea și nici nu am făcut încă o corelație a cotelor longitudinale. Aș putea confecționa un inel din textolit de 6mm grosime cu diametrul exterior egal cu primara+0.1-0.2 pe care să așez primara pe puncte de sprijin din teflon iar pe lateral să fixez 3 cleme din tablă de 0.5-0.8. Diametrul inelului ar trebui să fie cât cel al flanșei cu joc foarte mic (64,75), eliminând astfel necesitatea colimării radiale. Colimarea axială s-ar realiza prin șuruburi și găuri filetate în inelul de textolit care trec prin capac. În loc de arcuri aș putea folosi niște garnituri din cauciuc. Oricum, spațiul radial este foarte mic, 2mm pe diametru. Diferența dintre diametrul găurii oglinzii și flanșa care susține tubul este 1mm. Pentru precizia colimării ar trebui să folosesc șuruburi cu un pas cât mai fin.

neox
12 Ian 2010 03:44


Ai putea sa incerci sa faci un sistem de colimare "push&pull" ca sa scapi de arcuri care mananca spatiu. Pui cate doua perechi de surubele la 120 de grade. Pt suruburi fine cauta pe la CD-romuri vechi daca ai. Gasesti de 2mm. E mai greu de gasit tarod asa mic dar nu imposibil.

Erwin
12 Ian 2010 10:11


am și șuruburi și tarozi de 2mm. Azi noapte, in somn, am visat altă soluție: să pun un inel pe dinafară și prin găurile din capac să trec niște piciorușe pe care să se sprijine oglinda... :)

Erwin
20 Ian 2010 01:14


update: 
am făcut la strung un disc din sticlo-textolit ca suport pentru oglindă și un adaptor pentru ocular de 1,25" care se montează direct pe capac în locul flanșei, provizoriu, până găsesc un material mai bun pentru inele filetate și o diagonală cu prismă.

Zilele astea poate reușesc să dau găurile necesare și să confecționez 3 cleme pentru prinderea oglinzii pe placa de suport. Mă gândesc să le fac din tablă de alamă de 0.5mm, spațiul existent fiind de 1 mm. Am șuruburi M2 cu cap înecat cu care pot fixa clemele pe discul din sticlotextolit, după ce le îndoi în formă de L. 

Dragoș, dacă ai timp, fă-mi te rog desenul cu sistemul de colimare pe care mi l-ai propus. Mulțumesc!

PS. mai am o rugăminte la avansați: dacă poate cineva să-mi calculeze pozițiile celor 3 puncte de sprijin. Oglinda are diametrul exterior de 112 mm, gaura de 40,3mm și grosimea la margine de 13,7mm. Pe discul de suport o să pun 3 padele din teflon sau alt material moale (cauciuc siliconic).

Doru Dragan
20 Ian 2010 08:42


Avansat sau mai putin, cand e vorba de calculat toti recurgem la calculator :) :
http://www.davidlewistoronto.com/plop/

Erwin
20 Ian 2010 10:37


adevărat, doar că m-am uitat în plop și am constatat că sunt cam plopist!  :lol:

Laurentiu
20 Ian 2010 11:10


Oglinda ta e mica si usoara. 3 puncte de sprijin la 70% din raza fata de centrul discului eu zic ca sunt arhisuficiente (si o oglinda de 200 de mm sta fara probleme in felul acesta - testat !  8)).

Si cum ti-am zis deja, lipire cu silicon rosu, fara cleme si alte complicatii (din nou testat, nu am vazut niciun fel de astigmatism la telescopul meu de 200 mm).

Erwin
20 Ian 2010 13:40


ai dreptate, Laurențiu, mai ales că grosimea oglinzii este destul de mare în raport cu diametrul. O să merg pe mâna ta și vedem ce iese, dacă nu se poate colima cum trebuie fac alt suport, dar cred că inelul din sticlotextolit este destul de dur și stabil termic ca să nu producă tensiuni în oglindă. O să pun șuruburi push-pull, fără arcuri.

Laurentiu
20 Ian 2010 14:04


Eu te sfatuiesc sa pui si arcuri sau oarece material elastic (cauciuc ?) pe suruburile "pull". Cu cele "push" tot ce vei face este sa fixezi pozitia primarei dupa colimare. 

Exista si sisteme push-pull fara arcuri dar mie mi se par greu de folosit.

zoth
20 Ian 2010 17:46


Erwin sper sa nu te superi dar metoda de colimare pe care vrei s-o aplici nu mi se pare buna.
La tine oglinda principala intra aproape fest pe diametrul mare de la baza tubului de perforatie.
Vrei sa colimezi oglinda fata de tubul de perforatie?
Nu ai grad de libertate pentru asta.
In alta ordine de idei eu stiu ca oglinzile primare la makuri si cassuri se colimeaza impreuna cu tot ansamblul tubului de perforatie.
La MTO tubul de perforatie este solidar cu capacul de pe spatele instrumentului si deci imposibil de colimat.
Eu cred ca tu nu ai nevoie de un sistem de colimare ci de un inel bine centrat pe tub pe care sa se sprijine oglinda.

Laurentiu
20 Ian 2010 18:02


E logic ce zice zoth. Pana la urma urmei, din cate am vazut eu, din constructie MTO-ul nu avea niciun mecanism de colimare. Nu cred ca rusii sunt atat de prosti incat sa fi gresit, mai degraba nu e necesara aceasta operatiune oricat de ciudata ar parea ideea.

Erwin
21 Ian 2010 00:05


Corect, însă eu nu am avut cum să fac un suport perfect, așa că am lăsat 1mm joc (cam atât are și oglinda joc pe tub) și va trebui să poziționez inelul suport în capac ca să fie centrat radial-axial.

Erwin
21 Ian 2010 10:25


am primit răspuns de la fabrica producătoare, că s-a scos de câțiva ani din fabricație și nu mai au piese de schimb, iar desene nu pot da din cauza secretului de fabricație. 

Poate am mai mult noroc pe net să găsesc pe cineva care are unul la fel...  :roll:

Erwin
26 Mar 2010 01:29


UPDATE:
în sfârșit am ajuns la strungar și am modificat discul din sticlotextolit pe care va sta oglinda, astfel încât să vină mai aproape de capac și să obțin o poziție a oglinzii cât mai apropiată de cea originală. Am făcut un inel care preia jocul între disc și tubul central, acum e redus la cca 0,1mm, ceea ce cred că nu va dăuna prea mult coaxialității și permite colimarea în limita a 1-2mm la marginea discului, ceea ce cred că este suficient. Am dat 3 găuri filetate cu M4 în care am pus 3 șuruburi cu cap înecat care vor fi lipite cu epoxi sau super-glue ca să nu se desfacă. Eventual pun și niște contrapiulițe pe partea cealaltă. Cele 3 șuruburi vor folosi la fixarea discului în capac și la colimare. Trebuie să caut niște șaibe elastice și piulițe cu guler de plastic împotriva deșurubării. Până la asamblarea finală trebuie să mă conving că sistemul de colimare va funcționa cum trebuie.

Erwin
27 Mar 2010 02:24


Se pare că totuși cea mai bună soluție de colimare este cea push-pull, nu am găsit șaibe elastice subțiri sau de cauciuc pe care să le pot pune între capac și montura oglinzii. O să dau alte 3 găuri mai mici în capac, găurile existente sunt prea largi. Apoi pot să dau 3 găuri filetate în capac unde vor intra 3 șuruburi. Mă gândesc să pun șuruburi mai mici ca să am un pas mai fin. De asemenea, dacă le pun mai spre marginea discului, deplasarea unghiulară va fi mai mică. Șuruburile principale vor fi prevăzute cu șaibe+2xgrovere+piuliță de siguranță. Groverele vor avea rolul de element elastic în timpul colimării.

dragos.n
27 Mar 2010 04:58


Nu cred ca solutia cu Grovere e buna, ca sunt prea tari, plus ca au muchiile alea care pot bloca surubul. Mai bine cauti saibe de teflon, si piulite cu autoblocare (din alea cu manson de cauciuc)

http://www.sierra.ro/Piulite-cu-autoblocare-M3-%2810-buc%29-p1105p.html

Tot la astia gasesti si suruburi ingropate si alte chestii. Nu stiu unde poti gasii saibe de teflon. Mai exista si posibilitatea sa lipesti piulitele cu superglue, pe surub, dupa ce ai strans bine peste saiba.

Erwin
27 Mar 2010 20:08


Două imagini cu stadiul lucrării:

Discul din sticlotextolit are 11 mm grosime și 110 mm diametru, la mijloc pe partea dinspre capac are o degajare, este mai subțire cu 7mm ca să intre pe umărul din capac care susține tubul central. 

Deocamdată mă gândesc să așez oglinda pe bandă subțire de teflon în 3 puncte și să fac 3 bride laterale din tablă de alamă de 0,8mm prinsă de lateralul discului cu șuruburi, ca la newtoniene, ca să o pot demonta ușor în caz că ceva nu funcționează cum trebuie. La final va fi lipită cu silicon roșu. Pentru montarea în locaș trebuie să fac un dispozitiv special cu care să pot apoi să o scot fără a atinge oglinda.

Încă n-am dat găurile filetate pentru șuruburile de colimare.

Erwin
14 Mai 2010 14:23


UPDATE:
În sfârșit am ajuns la faza de montaj preliminar. Șuruburile de colimare le-am fixat definitiv în placă cu poxipol. Am făcut 3 găuri largi în placa de sticlotextolit pentru ca siliconul să aibe o bază de fixare mai bună. Am așezat 3 șaibe în 3 puncte la marginea discului, am turnat în găuri silicon roșu RTV, apoi am așezat oglinda pe cele 3 șaibe fără să presez, s-a așezat lin prin greutatea proprie. Am centrat oglinda față de placa suport cu ajutorul unei lame de cuțit, radial. Acum va sta la uscat câteva zile, până se întărește bine siliconul. Am curățat meniscul și oglinzile în vederea asamblării finale, pe care sper s-o pot face săptămâna ce vine.

nobody
14 Mai 2010 21:30


Vezi ca siliconul acela din poza e de proasta calitate. Din experienta mea nici nu cred ca e silicon. S-a facut ca o plastelina ce se rupea usor.

Erwin
14 Mai 2010 21:33


L-am folosit la mașină și ca să etanșez baia vecinei de deasupra care m-a inundat acum câțiva ani :lol: Nu mai curge de-atunci!  :roll:

Oricum, montajul este provizoriu, nu știu încă dacă va funcționa sistemul, dacă distanța dintre primară și corector e bună, dacă se poate sau nu colima.

Laurentiu
15 Mai 2010 12:35


Vezi ca siliconul acela din poza e de proasta calitate. Din experienta mea nici nu cred ca e silicon. S-a facut ca o plastelina ce se rupea usor.

Cred ca nu l-ai lasat suficient sa se usuce (eu zic ca o saptamana ar fi optim). Eu am lipit trei oglinzi pana acum cu asa ceva si tine bine -merci.

Erwin
15 Mai 2010 12:38


din moment ce este făcut anume să reziste la temperaturi înalte, probabil că ar fi fost bine să fie încălzit în procesul de polimerizare. Instrucțiunile spun că trebuie lăsat 24h să se întărească, dar la reparațiile la mașină l-am montat imediat și a rezistat foarte bine.

nobody
15 Mai 2010 15:56


Credeti-ma ca stiu ce este siliconul. Folosesc produse profesionale.
Siliconul nu se usuca ci se vulcanizeaza de la umiditatea din aer.

Poate am prins eu un lot mai prost, l-am luat la repezeala. La mine s-a intarit dar nu a devenit elasitc. S-a facut ca un fel de mastic sfaramicios.
Daca ramane elastic este OK pentru uzul general. Dar eu nu ma mai risc cu asemenea produse noname.

Siliconul se intareste mai rapid daca este umezit usor la suprafata (nu pe suprafata de lipit). Cele acetice (cu miros puterinc de otet) sunt mult mai rapide dar pot ataca suprafetele metalice.

Rezistenta la temperatura nu are nici o legatura cu incalzirea lui. Este adevarat ca se vulcanizeaza mai rapid la temperatura mai mare dar e bine sa nu exagerati. Singurele care trebuie tratate termic sunt cele ce rezista pana la 1000 de grade. Dar alea nu sunt silicoane ci mai degraba silicati. La masina se folosesc silicoane mult mai specializate in functie de locatia unde este aplicat si de substantele cu care intra in contact.

Mai exista silicoane "low modulus" care sunt mai elastice (mai moi) si induc o tensiune mai mica in suport. In plus, tolereaza o deformare mai mare fara sa se rupa. Ori materiale elaso-plastice pe baza de cauciuc. Acestea se deformeaza elastic pina la un punct iar apoi se modeleaza plastic fara sa-si piarda elasticitatea initiala. Ceva intre silicon si mastic.

Erwin
15 Mai 2010 16:02


Cel folosit de mine are miros de oțet și a mai fost recomandat pe-aici pe forum de alți ATM-iști. Nu am piese metalice, discul suport este din sticlotextolit. Am prevăzut găuri de trecere, mai mici, în dreptul locașurilor, așa că va fi ușor de scos dacă este cazul de dezlipit. Nu se poate încălzi fără riscul de a sparge oglinda, așa că în acest caz e mai bine să fie lăsat o săptămână... 

Mulțumesc oricum pentru interesul manifestat. Dacă se va dovedi că nu ține, mai am un tub de silicon nou-nouț pentru instalații, profesional, din Germania, dar n-am vrut să-l desigilez doar pt.atât.

nobody
15 Mai 2010 16:42


Pentru lipirea sticlei poti folosi urmatoarele solutii care se gasesc in magazinele romanesti:

Mirror Adhesive
http://www.bison.net/US/en/view.do?UID=af993e0fc2c7dd2dc07ca4
Fisa tehnica: http://www.bison.net/upload/af993e0fc2c7dd2dc07ca6.doc

Universal 2-part polyurethane adhesive
Ceva semanator este folosit si la lipirea parbrizelor.
http://www.bison.net/US/en/view.do?UID=af993e0fc2c7dd2dc07c08
Fisa tehnica: http://www.bison.net/upload/af993e0fc2c7dd2dc07c0a.pdf

Erwin
15 Mai 2010 16:58


Mulțumesc, nobody! Eventual poți posta asta și la Materiale pentru ATM.

Mircea Pteancu
16 Mai 2010 19:10


Cu tot respectul,fara intentia de a pune la indoiala competenta profesionala sau experienta practica a cuiva si facand referire strict la ''gospel''-ul ATM:
piesele optice se pot lipi,fara a induce tensiuni mecanice notabile,doar cu silicon RTV.
Nu mi-am dat seama,nu am gasit exprimat explicit  in fisele tehnice,vreunul din silicoanele indicate este RTV?Mircea

nobody
16 Mai 2010 21:20


RTV = Room-Temperature Vulcanizing . In rest, doar marketing.
Al doilea este poliuretan ... nu este silicon. Are aderenta mai buna.

Oricum, sunt din gama de amatori. Cele profesionale le veti gasi mai greu in Romania.

Erwin
16 Mai 2010 23:23


Aderență mai bună=tensiuni în sticlă, iar asta nu ne dorim. Mai aveți "puțintică răbdare" și facem testul! :) Dacă oglinda va sta lipită pe placa de suport fără să cadă și fără să se inducă tensiuni mă declar mulțumit. O să fac testul deasupra unui burete, înainte de a monta celula cu oglinda în tub. 

Unii se enervează că am atâta răbdare!  :oops:

Laurentiu
17 Mai 2010 11:24


Eu am folosit siliconul rosu de care vorbeste mai sus Erwin (si care este RTV) la recomandarea d-lui Tavi Stanescu care l-a testat pentru oglinzi secundare observand ca nu provoaca distorsionarea/tensionarea opticii. 

"Testul" facut de mine a constat in lipirea oglinzilor primara si secundara ale unui telescop de 200 mm f/6 pe barilete din aluminiu, respectiv lemn.

A trecut 1 an si jumatate de atunci iar telescopul a fost transportat de mai multe ori cu masina, in portbagaj, pe drumuri nu prea bune (cred ca a suportat pana acum peste 1000 km). Nu am sesizat vreo problema, nici una din oglinzi nu s-a desprins (si va spun ca nu am avut incredere deloc in lipituri astfel ca la fiecare transport am tras peste secundara un "prezervativ" din material textil - dar s-a dovedit, pana acum, o masura de siguranta superflua).


Adezivul folosit de mine isi pastreaza elasticitatea foarte, foarte bine (de ex. a ramas in conul alb al tubului o anumita cantitate de silicon care apoi s-a uscat; a trebuit sa inlatur siliconul acesta pentru a folosi tubul din nou, dupa circa 1 an iar "dopul" de silicon astfel extras din con este foarte elastic si nu s-a rupt nici daca l-am intins, desi greu, pana la de 2-3 ori lungimea initiala - dupa mine asta inseamna ca este cauciuc siliconic dar ma puteti contrazice in continuare spunand ca e plastilina, nu ma supar  :lol: ).

Sunt convins ca nobody a avut ghinionul unui tub cu produs de calitate proasta, ori vechi sau poate nu a fost lasat sa se usuce suficient (asa cum ziceam mai sus).

Stanescu Octavian
17 Mai 2010 11:56


Intradevar a aparut si o saraja rebut al acestui produs (facut in barcuta de salvare a unui vapor) :lol: . primul semn era ca lasa multa zeama galbena fluida ca un ulei , asta pe langa siliconul rosu.
De atunci am renuntat la RTV rosu din magazinasele de colt de strada.
am gasit ceva mai bun dar mai scump Reinzosil (Victor Reinz) Made in Germany. e negru sidefiu .

Laurentiu
17 Mai 2010 12:15


Interesant. Am vazut, pe net, ca un tub e vreo 60 de lei 70 ml. Destul de scump insa ajunge pentru multe "lipeli"  :) 

Este vreun magazin in Timisoara care il vinde ?

Stanescu Octavian
17 Mai 2010 12:33


Am luat de la un magazin de piese auto de pe str Eneas intre Brancoveanu si Sagului la vreo 25 Ron.

nobody
17 Mai 2010 16:28


Aderenta mai buna inseamna ca nu se dezlipeste asa usor si nu are nici o legatura cu tensiunile induse. Ideea era sa folositi materiale de o calitate predictibila. Doar daca doriti. Din partea mea, reinventati roata de cate ori vreti.

Erwin
17 Mai 2010 17:31


Asamblarea de probă a decurs cu succes! Am putut observa cu ocularul de 40mm Meade o firmă de pe un bloc aflat la cca 100m distanță, reperul meu când fac probe vizuale. Imaginea este clară, nedistorsionată. Focusul se face ușor, rotind partea din față a tubului care este pe filet, se pare că am nimerit dimensiunea suportului astfel încât oglinda stă foarte aproape de poziția ei originală. Desigur, mai trebuie colimat! Portocularul care l-am făcut inițial nu este bun, materialul a fost prost, ocularele Hyperion nu intră în el, am făcut rost între timp de un material mai bun, voi da la strungar să-mi facă altul. Asta dacă nu găsesc o prismă pe care s-o pot folosi în loc de diagonală. Am ținut ocularul de 24 cu mâna, doar 1mm a intrat și am avut cursă suficientă pentru a obține focus. Probabil ar merge chiar cu o diagonală normală de 1,25".

Erwin
17 Mai 2010 20:21


Ce metodă de colimare îmi recomandați, ținând cont că n-am mai făcut așa ceva niciodată și nu am tub chesire, stea artificială, laser colimator sau măcar cer senin?  :?:

Stanescu Octavian
17 Mai 2010 20:29


Pai stiind ca ai rabdare pune in functie creierul si cu privirea studiaza din fata / prin portocular reflexiile concentricitatile si vei fi pe aproape . apoi pe stea sau o gaurica mica un led si un coridor lung. 
Sau vi cu el la mine...

Mircea Pteancu
19 Mai 2010 21:40


Erwin
primul link te invata cum sa-ti colimezi telescopul Maksutov-Cassegrain in lumina de zi

http://www.mira.org/ascc/pages/lectures/collim.htm

Al doilea link-am vazut ca ai intrebat despre MTO folosit ca telescop,iata ce am eu la ''Favorites'':


http://www.thefirmament.nl/astro/main_screen.html?http://www.thefirmament.nl/astro/hints_and_tips_first_scope.html&2

Arata fain,ai muncit admirabil sa-l recuperezi,felicitari.E bun un Mak ,cat de mic, pe langa casa astronomului :D 
Mircea

Erwin
19 Mai 2010 22:46


Mulțumesc, Mircea! Fac ce pot, printre picături, lucrările de finețe trebuie uneori să aștepte mult până am starea necesară și totul pregătit. :)

Sper să vină și vremea bună, că de când am cu ce observa, cerul se încăpățânează să rămână acoperit...   :( 

Cer senin!

Laurentiu
19 Mai 2010 22:46


Colimarea s-ar face mult mai repede cu ajutorul unei alte persoane. De ex. eu, pana mi-am cumparat laserul de colimare, o rugam pe nevasta-mea sa roteasca de suruburile oglinzii principale in timp ce eu ma uitam in ocularul Cheshire. E drept, intr-una din ocazii s-a suparat si m-a lasat balta pentru ca se saturase sa tot ii spun "roteste invers, acum in sensul celalalt, .. parca totusi era mai bine inainte, mai roteste inca odata celalalt surub etc. etc."
 :lol:

Dar cred ca ai putea incerca si cu ajutorul unei oglinzi plasate in fata corectorului, paralel cu acesta astfel ca sotia ta sa nu te ia la suturi  8)

Erwin
19 Mai 2010 22:49


Drept e, femeile și răbdarea sunt ca apa și uleiul!  :lol: 

O să încerc întâi metoda recomandată de Tavi și Mircea cu colimarea la lumină de zi. Din link se pare că, dacă respecți regulile de bază, colimarea e cel puțin la fel de bună ca cea pe stea, dacă nu cumva și mai bună.

Erwin
20 Mai 2010 19:28


Am reușit să-l colimez (aproximativ) și am ajustat un pic portocularul, așa că am putut folosi ocularul de 24mm Baader Hyperion care dă o mărire de 41,66x și am putut observa cu maximă claritate firma de la blocul vecin și alte detalii din zonă, păcat că nu am orizontul deschis.

Urmează alte îmbunătățiri, nu neapărat în această ordine:
- curățarea și înlocuirea vaselinei filetului de focalizare;
- confecționarea unui alt portocular mai bun;
- revopsirea părților metalice;
- confecționarea unui adaptor T2;
- adaptarea unei prisme sau oglinzi diagonale;
- construirea unui suport pentru montură;
- geantă sau cutie pentru transport/păstrare.

theogon
20 Mai 2010 19:30


Apropos de vreme: timpul se strică atunci când ai un nou instrument.(asta știm cu toții)
Amendament : durata timpului nefavorbil este direct proporțională sau cu valoarea instrumentului sau cu cantitatea de muncă investită în acel instrument.
Mihai

Erwin
20 Mai 2010 19:32


Ai dreptate, Mihai! Așa am pățit și cu refractorul!  :lol: 

Cer senin! Să fie!

theogon
21 Mai 2010 12:39


Revin, la cele scrise de mine mai sus cu:
Amendamentul doi - timpul se îndreaptă atunci cînd, în urma unei analize serioase, îți dai seama că instrumentul obținut cu trudă, nu e cine știe ce de capul lui.
PS. Felicitări pentru osândirea depusă. Ai un instrument mic, dar puternic și mai ales ușor de transportat. Noi suntem alături de tine unii cu sfaturi, alții cu panseuri (testate pe propria piele).

Mircea Pteancu
21 Mai 2010 21:08


Erwin
pe situl  lui Weasner despre ETX vei gasi multe informatii utile si/sau interesante pentru cei care au un baby-mak.Daca-l stii deja,scuze pentru ''poluarea info'':

http://www.weasner.com/etx/menu.html

Si eu am un mini-mak de 100mm si gasesc situl interesant si util.Mircea

Erwin
01 Iun 2010 12:09


Mulțumesc, Mircea! 
Am achiziționat o diagonală Skywatcher de 1,25" (model 317) și am făcut proba pe timp de zi pe o antenă de pe un bloc aflat la 5-600m. Am reușit să ajung în focus cu ocularul MEADE de 40mm. E posibil ca la oculare mai scurte să fie nevoie de un drum optic mai scurt, așa că va trebui totuși să pun la loc flanșa originală la care să fac la strung un adaptor filetat direct pentru diagonală care are tubul metalic. Adaptorul va fi compus din 2 piese, prima având prindere pe flanșă și filet T2, cealaltă de la T2 la filetul pentru diagonală, ca să-l pot folosi în viitor și la foto.

mak
01 Iun 2010 13:05


Poate ajuta la colimarea mak-ului...

Erwin
01 Iun 2010 14:41


mulțumesc, mak!

mak
01 Iun 2010 15:12


Cu placere. Sper sa functioneze si la MTO.

Erwin
11 Iun 2010 12:29


UPDATE:
MTO-ul a primit un suport... industrial, l-am fixat pe un profil de aluminiu la fel ca refractorul și acum le pot monta sau demonta ușor pe montura și trepied. La prima ieșire la Chevereș de săptămâna trecută m-am chinuit să văd ceva prin el, dar pe trepiedul foto a fost aproape imposibil de focusat și aliniat cu obiectele. Umezeala și condensul format au fost alte inconveniente ale sesiunii de observații. 

http://img823.imageshack.us/img823/1081/img014m.jpg

http://img823.imageshack.us/img823/9338/img015m.jpg

Urmează să dau la strungar desenele și materialul pentru o nouă montură azimutală care să îmi permită să montez amândouă instrumentele în tandem.

Laurentiu
11 Iun 2010 12:32


poze ?  :)

Erwin
11 Iun 2010 12:34


poze... mai încolo, după ce reușesc să fac un adaptor...

Laurentiu
11 Iun 2010 12:46


poze... mai încolo, după ce reușesc să fac un adaptor...

Ziceam de poze cu "hardware-ul"  :)  (acum cateva minute nu apareau...)

Erwin
14 Iul 2010 02:13


la ultima ieșire de la Silagiu, mak-ul s-a comportat foarte bine, mai ales cu ocularul Hyperion de 24mm la Deep Sky. Este în lucru la strungar un nou portocular mai scurt ca să pot pune oculare cu focală mai scurtă, 8-5mm. Mai trebuie curățat și uns filetul de focalizare, merge cam greu la capăt de cursă.

Mircea Pteancu
14 Iul 2010 22:23


Erwin
deci te apropii de obiectivul propus.Excelent!
Pedro Re,un bashtan al astronomiei/astrofotografiei de amatori din Portugalia a folosit (si) un Rubinar.E var cu MTO-ul tau,nu-i asa?

http://www.astrosurf.com/re/rubinar.jpg
Mircea

Erwin
14 Iul 2010 22:55


Așa este, însă e un văr mai "înstărit", are menisc dublu, rulmenți, finețuri... :) MTO-ul e modest, dar robust. Am primit flanșa de la strungar, trebuie să-i dau găurile de fixare și găuri filetate pentru prinderea diagonalei. Sper că în weekend să mă pot ocupa.

Erwin
22 Aug 2010 15:39


La ultima ieșire am putut face comparație între mak și refractor, puse în paralel, cu același ocular Baader Hyperion de 5mm, observând Lady Luna. La refractor imaginea suferă de mici aberații cromatice pe marginea craterelor în timp ce la mak imaginea e ușor mai luminoasă și fără cromatism. La Jupiter am văzut aceleași detalii: cei patru sateliți și discul planetei cu o singură bandă ecuatorială.

Dan
12 Mar 2016 19:24

MTO - 1100A
Salut, am o întrebare: Cine are un MTO - 1100A, cu montură pentru Canon EF/EF-S? Doresc, să-l închiriez câteva zile, vreau să cumpăr unul, DAR, vreau să &#537;tiu dacă merită investi&#539;ia. Re&#539;ine&#539;i, cu montură, inel adaptor pentru Canon EF/EF-S, fără modificări sau interven&#539;ii, să fie original de la mama lui. Mul&#539;umesc.

Erwin
12 Mar 2016 21:26


La al meu am modificat flan&#537;a originală &#537;i i-am făcut filet pentru diagonala de SC cu prismă. Nu am avut inelul de adaptare M42x1 original. Nu &#537;tiu dacă are cineva unul nemodificat, din păcate. Oricum pentru a-l putea pune pe un Canon trebuie un adaptor special de la M42x1 (Zenit) la EF.

sorini
02 Iun 2016 13:11


Fiind proaspat posesor de MTO, am primit pe tub si un adaptor cu filet exterior, dar nu stiu ce filet este. Dupa constructie, pare a fi un adaptor original. Il pot imprumuta, pt ca nu il folosesc (deocamdata). Vorbim in pm, daca mai e valabila solicitarea.

Erwin
02 Iun 2016 23:12


Mul&#539;umesc de ofertă însă eu am modificat flan&#537;a originală, nu mai am cum să-l pun. Filetul este pentru Zenit, cred că M42x1.