-----------------------------------
HoO_Germany
21 Apr 2006 11:08

Montura EQ3-2 cit sustine
Editat Mod. HoO

"zircon" 
as vrea sa stiu ce sarcina maxima poate sustine si manevra montura EQ3-2.

HoO_Germany
21 Apr 2006 11:08


Editat Mod. HoO Germany

zircon a scris: 
as vrea sa stiu ce sarcina maxima poate sustine si manevra montura EQ3-2. 


Montura EQ3 poate sustine vizual instrumente pina vreo max 4 kg. Un Newton de max. 150/750 ar merge vizual bine substinut, un Newton 150/1200 este deja marginal. Refractoare pina 100/1000 se pot pune bine pe asa o montura. 
Un Mak 127 este foarte bine substinut pe EQ3. 
Manevrarea este manual in amindouo axe, dar este posibil a pune pe axa RA un motor cu handbox. 

Cer senin 
Robert
e-mail: info(@)hoo-germany.de 
Tel.: +49 2452 976144

HoO_Germany
21 Apr 2006 11:09


Editat Mod. HoO Germany

skywatcher a scris

Vizual montura EQ3-2 merge pana la 6kg. Chiar si fotografic cu un pic de tuning (relubrifierea mai ales cu niste vaselina mai buna) si un motor RA sau RA/DEC. Era un site care publica erorile PEC pentru mai multe astfel de monturi detinute de un astronom si erau foarte mici, incredibil de mici pentru o montura asa ieftina.

HoO_Germany
21 Apr 2006 11:10


Editat Mod. HoO Germany



skywatcher a scris: 
Vizual montura EQ3-2 merge pana la 6kg. Chiar si fotografic cu un pic de tuning (relubrifierea mai ales cu niste vaselina mai buna) si un motor RA sau RA/DEC. Era un site care publica erorile PEC pentru mai multe astfel de monturi detinute de un astronom si erau foarte mici, incredibil de mici pentru o montura asa ieftina. 


Aceste 6 kg merg la telescoape "scurte" cum este de ex. Mak 126. Un telescop cu o lungime mare (de ex. refractor 120/1000 ) nu ar fii tot asa de bine montat, din cauza fizicei care explica telescopul. 
(Sorry, imi lipsesc cuvintele ca sa pot scrie de ce nu merge  ) 

Cer senin 
Robert
e-mail: info(@)hoo-germany.de 
Tel.: +49 2452 976144

HoO_Germany
21 Apr 2006 11:12


Editat Mod. HoO Germany


skywatcher a scris

Citat: 
Aceste 6 kg merg la telescoape "scurte" cum este de ex. Mak 126. Un telescop cu o lungime mare (de ex. refractor 120/1000 ) nu ar fii tot asa de bine montat, din cauza fizicei care explica telescopul. 
 


Corect, doar tuburi scurte. Eu aveam in minte reflectorul de 150mm f/5 care merge foarte bine pe EQ3-2. Cel de de 150mm f=1200mm merge doar vizual avand timpi de disparitie a vibratiilor mai mari.

HoO_Germany
21 Apr 2006 11:12


Editat Mod. HoO Germany

zircon a scris

pe ce montura ecuatoriala ar merge bine un ED80 de la Synta? 
as vrea sa fie si buna si ieftina!!!

HoO_Germany
21 Apr 2006 11:13


Editat Mod. HoO Germany

HoO Germany a scris

zircon a scris: 
pe ce montura ecuatoriala ar merge bine un ED80 de la Synta? 
as vrea sa fie si buna si ieftina!!! 


EQ3-2 ajunge si este destula  

Cer senin 
Robert

Ovidiu M. 
26 Noi 2007 21:14


ED80 nu ar merge si pe un EQ2?
 Bine ca nu s-a raspuns inca pt a edita:
 Skywatcher ED80 este acelasi cu Orion ED80?

HoO_Germany
31 Dec 2007 14:03


ED80 nu ar merge si pe un EQ2?
 Bine ca nu s-a raspuns inca pt a edita:
 Skywatcher ED80 este acelasi cu Orion ED80?


Montura EQ3-2 sustine destul de bine un ED80. 
Acest Orion ED80 este acelas isntrument ca Synta ED80, are numai o alta culoare si costa mai mult.

Claudiu
07 Feb 2008 16:10


Am o intrebare legata de montura in discutie (in cazul meu CG4, acelasi lucru, trepied de otel rotund).
Intentionez sa o motorizez pentru astro-foto piggyback. Tubul optic are o greutate de 5.85 kg cu finderul montat. Stiu ca se afla la limita uzabilitatii, instrumentul l-am dorit in principiu pentru ulitizare vizuala. 
Evident ca dupa putin timp am inceput sa-mi doresc sa imortalizez imaginile.
Am observat ca pentru o manevrare fina a axelor este obligatorie o echilibrare foarte fina (Tubul pe inele, inelele pe montura, contragreutatile, etc).
Totusi, daca as incerca sa fotografiez in prime-focus (cu o camera Minolta dynax7 Dslr) si as depasi 6kg am vreo sansa sa execut expuneri de 15-30 sec (multe succesive) fara sa am erori semnificative ?
in conditiile in care:
- Echilibrez montura cu ambele contragreutati (pt vizual nu este necesara decit cea mare) pe ambele axe, cit mai bine cu aparatul atasat.
- Folosesc trepiedul la inaltimea minima si rigidizat bine cu tava de accesorii, pus pe pamint.

Sau este mai bine sa fac aceleasi expuneri cu aparatul montat piggyback in adaptorul de pe inel ?
(sau n-am nici o sansa? varianta cea mai trista).

PS. nu intentionez sa-mi cumpar EQ6 (desi este recomandata tuburilor de dimensiunea mea - 120mm) pentru ca imi depaseste si capacitatea de a cara si cea financiara.

Catalin Paduraru
07 Feb 2008 21:39


Daca pui bine montura in pol si nu montezi aparatul pe un tub optic cu o focala mare ai putea sa tragi 15-30 sec si fara ghidaj. Dar asta daca iti urmareste bine motorul in RA. 
Cel mai bine cauta sa pui in paralel o luneta de 60mm-70mm diametru si focala in jur de 1m si cu un barlow ieftin ii faci focala de 2m. Astfel poti sa vezi cat de bine ghideaza montura si daca este cazul sa faci si ajustari in timpul expunerii. Cu metoda asta poti sa mergi si pana la cateva minute fara erori. Asta depinzand te tine, cat de bine faci corectiile.
Numai bine!

Claudiu
07 Feb 2008 21:58


Pot sa fac alinierea intre bine si f bine (depinde de metoda - polaris/ drift)
Dar cu alte cuvinte, tu spui sa folosesc o alta luneta (cu focala mai mica) la care sa montez aparatul, apoi sa pun o Alta luneta pentru ghidare ?
Te inteleg, si sunt convins ca merge, dar nu asta intrebam. 

Intrebam ce se intimpla daca supraincarc (sic!) montura si o echilibrez bine. Teoretic motorul ar trebui sa mearga constant, erorile sa nu fie amplificate de prezenta unui centru de greutate off-axis, etc.
Macar expuneri scurte sa pot face. Luneta este de 120x1000 si-mi va oferi un cimp mediu in prime focus. destul cit sa se blurr-uie la peste 5 sec.

horatius
07 Feb 2008 23:29


Merge solutia dintre Omni 120 si un dslr. Daca faci alinierea polara f bine, totul e bine strans si mai atarni niste greutati pe tava/sub tava de accesorii dintre picioarele trepiedului nu vor fi probleme cu vibratiile. Fara ghidaj cred ca ai putea expune pana pe la 15 secunde. Cu ghidaj ai putea expune oricat. Iar legat de ghidaj, se poate modifica controllerul de la setul de motoare facut de Sky-Watcher pentru a putea primi comenzi din calculator si in felul asta faci 2 lucruri: faci o montura GOTO ieftin, poti autoghida prin calculator (daca mai montezi in paralel cu luneta mare o luneta mica la care atasezi o camera web pentru ghidare). Pentru expuneri cat de cat adecvate pentru deepsky ai nevoie neaparat de ghidaj, ori manual, ori prin calculator.  Sau ar mai fi o solutie, sa cumperi un kit de goto pentru EQ3-2 si in felul acesta ai motoare mai precise decat cele din kitul standard de motoare, ai goto si poti ghida din calculator fara sa te mai murdaresti cu modificarea controllerului. Ultima solutie iti dubleaza valoarea refractorului, dar poate fi o optiune.

Inca ceva de ce trebuie sa tii cont: va fi destul de complicat sa focalizezi precis manual cu focalizatorul care il are luneta. De aceea iti recomand sa te orientezi spre un motor de focalizare (alti bani).

HoO_Germany
08 Feb 2008 10:56


Eu zic ca nu este posibil a face astrofoto cu montura asta in focus prim.
Aici vine problema de la ne data posibilitate a guida fin. Ce vreau sa spun este, ca pasul telecomandei nu este fin destul a putea manuvrea montura daca este necesar a face corectie.
Cea mai mica posibilitate de corectat este 2x, ce inseamna ca este deja de 2x mai repede ca viteza tracking. Si butoanele nu se pot apasa asa de fin cum ar trebuii, ca sa poti sa faci o corectie minimala, vazand ca fotografiezi poate cu o focala de 1000mm.
Lucrand cu o focala undeva pana la 300mm poate ai putea guida cu un guiding-scope pus paralel pe montura, aici trebue sa te gandesti ca sustinerea monturei nu este exagerat de mare. 
Asa ca montura EQ3-2 este principial prea "mica" pentru a putea face poze astronomice cu expunere lunga.
Poti sa incerci si o sa vezi, cand ai suprapus multi bani in toate agregate, ca lasfarsit ai platit multi bai pentru o optiune prea minimala.

Claudiu
08 Feb 2008 12:04


Cea mai mica posibilitate de corectat este 2x, ce inseamna ca este deja de 2x mai repede ca viteza tracking.
Interesanta observatie. Dar vad ca 2x-4x-8x sunt vitezele oferite de controllere in general (nu numai EQ3-2)
Asta inseamna ca remarca este una generala ? ca inclusiv eq5 sufera de acest "lips" ? 
Observ ca kiturile de GOTO au viteze de pina la 0.25x
si ca cea mai ieftina montura la care se pot atasa este HEQ5.

Daca bricolez o reductie de pas incit sa obtin din 2x ceva gen 1x sau sub, atunci combinatia devine folosibila ?

Si o intrebare de necunoscator - ghidarea auxiliara se face pe RA, DEC sau ambele axe ?
Danke

horatius
08 Feb 2008 12:46


Observ ca kiturile de GOTO au viteze de pina la 0.25x
si ca cea mai ieftina montura la care se pot atasa este HEQ5. 

Kituri de goto exista si pentru Eq3-2 si EQ5.

Interesanta observatie. Dar vad ca 2x-4x-8x sunt vitezele oferite de controllere in general (nu numai EQ3-2) 

Toate au vitezele acestea, unele chiar mai mult. Intr-adevar pentru astrofoto trebuie o viteaza mai mica decat 2X pentru ghidare. Dar asta se poate obtine modificand controllerul, conectandu-l la calculator si facand ghidaj prin calculator. Uite aici instructiunile: http://www.store.shoestringastronomy.com/products_gp.htm (la mijlocul pagini e un titlu "handcontroller modification" si acolo e un link la un pdf cum se face asta).

HoO_Germany
08 Feb 2008 12:54


Dar vad ca 2x-4x-8x sunt vitezele oferite de controllere in general (nu numai EQ3-2) 

Exact, si aici este causus knaxus. Controllere oferate ca solutie motorizata la EQ3-2, EQ5 si cum se mai numesc, nu sant dedicate pentru fotografie astro, dar numai pentru a avea o posibilitate a corecta la observatii.
Desigur poti sa faci cumva poze astro cu ele, dar numai pana la o anumita foacala (rel. scurta), digital este inca problematic si se intreaba, daca face sens.
Ce trebue pentru a putea conduce fotografic este, un controller care da posibilitatea a corecta sub viteza normala tracking care este =1.
Aici ar fii cel mai ieftin o montura Syntrack de la Synta (HEQ5 Syntrack sau EQ6 Syntrack) care da posibilitate a pulsa vitzea de control sub 1, adica de la 0,25 - 0,5- 0,75 pana 1.
Monturile astea nu au GOTO, dar altfel acelas electronica data.
Daca ramai la marimea EQ3-2 se ofea montura asta http://www.astroshop.ro/prd142_ecuatoriala_Skywatcher-EQ-3-2-GOTO.php , care este o EQ3-2 cu GOTO. 
Montura asta da posibilitate la conducerea fotografica sa faci corecturile nevoite sub 1.


Daca bricolez o reductie de pas incit sa obtin din 2x ceva gen 1x sau sub, atunci combinatia devine folosibila ?  

ai putea reduce viteza de reductie cu o roata dintata intre angrenajul dat.
Numai ca aici trebue sa construesti un angrenaj si se intreaba daca ai piesele nevoite?

Si o intrebare de necunoscator - ghidarea auxiliara se face pe RA, DEC sau ambele axe ? 

Ghidarea fotografica se face, depinde de cat de bine ai nordat montura. Daca ai norda-o bine, ar trebuii sa corectezi max. in RA, daca nu este pusa bine spre nord, atunci trebue sa corectezi in ambele axe. 
Si aici este inca o data depinde de cum ai pus-o spre nord, s-ar putea ca in RA nu trebue sa ghidezi, dar mai mult in DEC.
Monturile nordate bine, sant in cele mai multe cazuri acele puse fix.

Danke

bitte  :)

Claudiu
08 Feb 2008 14:57


S-ar elimina din dificultati daca as folosi un focal reducer (0.5x) ?

Filet de prindere: M28,5 x 0,75
diametrul lentilei: 22.5 mm - 2 lentile cu acoperire antireflexie multipla
suportul lentilei: metalic
distanta focala: 85 mm
factor de reductie:0.5 x - depinde de distanta de separare

In continuare nu sper la 300 sec... macar 60 :)

HoO_Germany
08 Feb 2008 16:23


Inainte a "strica" imaginea prin un asa reducer, as loa direct un obiectiv cu max. 120 - 150 mm focala.
Cu asa obiective cu focala fixa (nu zoom) poti sa incerci primi pasi si sa vezi cam la cat de departe ai putea merge cu montura care o ai.
Pe langa asta "inveti" ceva cum sa optimezi pregatirea ca sa obtii imagini bune.
Lucrand cu asa un reducer obtii vignetatie si nu cred ca este o calitate asa de majora la pretul asta  :wink:

piskota
29 Iun 2009 00:13

deci?
macar pentru vizual merge treaba cu acest eq3-2 cu un refractor de 120/1000 cantarind circa 5,67kg? cu motorizarea pe ambele axe face fata montura? un raspuns simplu: da sau nu. multam...

dragos.n
29 Iun 2009 00:53


120/1000 e prea lung si cam greu, si EQ3-2 va fi foarte solicitata. Trebuie EQ5 ca sa ai stabilitate buna pentru vizual, atat la puteri mari cat si mici.

valy
29 Iun 2009 01:49

Re: deci?
macar pentru vizual merge treaba cu acest eq3-2 cu un refractor de 120/1000 cantarind circa 5,67kg? cu motorizarea pe ambele axe face fata montura? un raspuns simplu: da sau nu. multam...
Pe langa tub mai ai si contragreutatile...deci inca 5-10 kile.

dragos.n
29 Iun 2009 02:01


Contragreutatile nu se iau niciodata in calcul la afisarea sarcinii unei monturi.
Deci daca o montura tine 5kg, ea tine acele 5kg ale telescopului plus contragreutatile aferente balansarii corecte a monturii.

piskota
30 Iun 2009 23:07

salve
SDM mi-a atras atentia supra unui tub optic orion 100/600 cantarind cca. 3,2 kg. refractorul asta ar merge cu un eq3-2? vizual cu siguranta, dar fotografic?
http://astrolife.ro/DetaliiProdus/8720/telescoape/100mm_f_6.0_refractor_tube_assembly.html
 daca montura sustine, atunci putem vorbi de o combinatie destul de buna. nu? astept raspunsuri. :))) mersi. piskota

dragos.n
30 Iun 2009 23:17


Dupa cum vezi, tubul ala nu are inele si sina de prindere, deci la 3,2kg mai adaugi aproape un kg. Rezulta ca vizual merge, foto nu prea. Depinde insa si de pretentiile pe care le ai, si ce vrei sa fotografiezi. Oricum, fiind acromat, e mai degraba bun pentru foto de camp larg. Si mai trebuie sa pui la calcul si greutatea aparatuli foto, a adaptoarelor.