-----------------------------------
habarnam
14 Apr 2006 15:21

Cometa 73P/Schwassmann-Wachmann 3
Am gasit pe space.com un text foarte interesant (nu cred ca mai are rost sa-l traducem)

http://www.space.com/spacewatch/060414_night_sky.html

O sa am niste intrebari, dar mai incolo :)

Doru Dragan
28 Apr 2006 13:18


Nu prea mai e timp de "mai incolo". Cometa 73P/Schwassmann-Wachmann 3 s-a spart in mai multe bucati. Fragmentele B si C sunt in curs de a trece granita dintre constelatiile Corona Borealis si Hercule, au ajuns pe la magnitudinea 8 si se indreapta catre magnitudinea maxima 6 (unii estimeaza chiar 5) care va fi atinsa pe la mijlocul lunii mai. Din pacate in acea perioada cometa se va apropia de Soare, fapt care o va face dificil de vazut. Tot pe-atunci se asteapta o posibila trecere prin norul format de ramasitele provenite de la spargerea cometei, deci caderi meteorice. Deci iesiti la iarba si priviti in sus spre est. Cer senin.

sky
01 Mai 2006 10:59


pe http://www.astroclubul.org/astroclub/romanian/
la sectiunea comete ai sa gasesti doua harti pentru componentele B si c care vor fi destul de stalucitoare zilele astea, o luneta de 70 mm e suficient pentru a vedea decent fragmentele

Doru Dragan
03 Mai 2006 11:22


Ultimele estimari aduc fragmentul C al cometei 73P/Schwassmann-Wachmann la o magnitudine apropiata de 4. In noaptea de 7-8 cometa va fi in constelatia Lira foarte aproape (daca nu chiar peste) nebuloasa inelara M-57. Asa ca - Cer senin s-o bucata de telescop!

bakunin99
03 Mai 2006 11:30


Poate o vad si eu din Bucuresti, ca ma incadrez la apertura :)
Ar fi prima cometa care as vedea-o live.

sky
03 Mai 2006 11:38


Vezi ca daca in zona e poluare luminoasa prea accentuata si diametrul e sub 80 mm s-ar putea sa nu o vezi. Oricum incearca nu ai nimik de pierdut.

Doru Dragan
12 Mai 2006 11:41

Cometa 73P/Schwassmann-Wachmann - ultima sansa
Ce apertura nene, ca se vede si cu binoclu'. Iesi numai olecuta din Bucuresti si viziteaz-o pe mam' mare la sat ;-) si mai lasa dormitu' ca rasare abia dupa ora 23 (cometa nu mam' mare).

In noaptea asta cometa 73P/Schwassmann-Wachmann (cu toat alaiul ei) se va afla in Lebada in apropierea "aripilor". Fragmentele B si C au magnitudinea 4-5 aprox. Incertitudinea se datoreaza faptului ca au o evolutie foarte dinamica (popular spus, sfaraie si fasaie). Deplasarea lor e deasemenea foarte puternica, putand fi observata pe perioade destul de scurte de timp. Zona e foarte "populata" astfel incat fragmentele vor intalni in calea lor mai multe obiecte (cateva roiuri deschise printre care M29 si steaua 29Cyg). Mai multe date la:

http://www.aerith.net/comet/rendezvous/current.html

Vremea se anunta buna, suntem in weekend asa ca ... la treaba! ... daca vreti ca astronomia sa aiba un viitor in Romania

ARMANDO
12 Mai 2006 16:21


Eu stau la periferie.....credeti ca daca ma urc pe un bloc cu 10 etaje o vad??...  (POFTIM SI CORECTAREA MESAJULUI SI TE ROG DE ACUM INAINTE DACA NU-TI CONVINE NU-L MAI CITESTI)

alexconu
12 Mai 2006 17:56


Daca ai un instrument ar trebui s-o vezi. Un binoclu 7x40 ar trebui sa fie suficient.

sky
12 Mai 2006 21:20


da nene :D dar tu te-ai uitat in ce zi am postat?????????
pai de atunci  ia crescut magnitudinea de cateva ori 8)

habarnam
13 Mai 2006 00:16

Ne lashi ?
Armando, ca iti lipseste bunu' simt, asta e clar, si daca nici gramatica nu s-a prins de tine, pleaca naibii pe bloc, arunca-te si nu ne mai stresa !

sky
13 Mai 2006 02:51


Am reusit sa observ in aceasta seara componenta B a cometei cu un binoclu 10x50, dar foarte greu asa ca aviz amatorilor care vor sa o observe din Bucuresti cu instrumente mici.

ARMANDO
13 Mai 2006 15:46


Mai habarnam tu crezi ca am postat sa invat gramatica ....imi pare rau eu cred ca tie iti lipseste bunul simt ..... puteai sa-mi spui ca am gresit si rezolvam io ;)....apropo vezi ca mesajul ala l-am scris inainte sa plec undeva, eram stresat de imprejurari; imi pare rau daca te afecteaza chestia asta si te rog de akum inainte daca nu-ti convine cum scriu  eu sa nu mai citesti ce scriu...ok??.... MULTUMESC PENTRU INTELEGERE!!!!!

alexconu
14 Mai 2006 01:47


Intr-un topic poluat cu fel de fel de chestii care nu-si au rostul pun si eu un link catre fotografiile facute noaptea trecuta de pe un cer deosebit de poluat luminos; adica in centrul Bucurestiului, pe terasa observatorului "Amiral Vasile Urseanu". Printre imagini e si o imagine a fragmentului B al lui Schwassmann-Wachmann 3.
Vizionare placuta!
http://smg.photobucket.com/albums/v228/alexconu/O%20noapte%20la%20Observator/

GM__
14 Mai 2006 02:06


ee... frumos ring nebula... si cometa la fel... chiar sint curios: ce EQ ai folosit ? banui ca e cel putin un EQ6...

alexconu
14 Mai 2006 02:11


Mersi
Montura pe care sta C 9.25-ul e o montura Meade LX200 in furca. Montura nu a fost montata ecuatorial asigurand singura tracking-ul pe ambele axe.

sky
14 Mai 2006 09:33


Nea Coane, cometa arata magnific :wink: , la fel si Ring Nebula, asteptam aici pe forum mai multe detalii despre executia fotografiilor.
cer senin si felicitari!

Forever_Man
14 Mai 2006 10:37


Se poate observa cometa cu ochiul liber ?

sky
14 Mai 2006 14:35


teoretic da. Practic mai greu. Daca te urci la 2000 m altitudine e posibil sa se vada si cu ochiul liber, dar ai putea sa o vezi si in seara asta.
Te urci frumusel pe cel mai mare deal din localitatea ta dar asta inainte sa rasara Luna si te uiti in Cygnus(Lebada) in bratul de jos pe la jumatatea lui si ar trebui sa vezi cometa. Cu un binoclu sigur ai sa-i vezi si coada. Sa ne spui si noua daca ai vazut ceva. Am sa incerc si eu sa o revad in seara asta.

sky
14 Mai 2006 14:39


Si ar mai trebui sa stii ceva si anume ca Luna rasare in jurul orei 23.50

alexconu
15 Mai 2006 13:27


Nea Coane, cometa arata magnific :wink: , la fel si Ring Nebula, asteptam aici pe forum mai multe detalii despre executia fotografiilor.
cer senin si felicitari!
Mersi frumos. Detalii.. pai cam tot ce e relevant scrie pe imagini. Singura chestie pe care n-am scris-o e ca am tras la ISO 800.
Si ar mai fi un aspect legat de fotografia cu cometa. Dupa cum stiti, cometa se deplaseaza cu viteza destul de mare printre stele. De aceea, pentru a obtine o imagine clara a cometei, cadrele trebuie suprapuse dupa centroidul nucelului cometei si nu dupa stele. Asta face ca in imaginea finala stelele sa arate ca niste dungi. Ca sa nu am aceste dungi, am facut o jmecherie mica. Am facut o iamgine pentru cometa in care am suprapus dupa capul cometei, si alta pentru fundalul stelar in care am suprapus dupa stele. Apoi, cele doua imagini le-am combinat pastrand fundalul din a doua si cometa din prima. Asa am obtinut o imagine mult mai placuta estetic.
Daca exista intrebari pe marginea realizarii imaginilor, le voi raspunde cu placere.

admin
15 Mai 2006 15:32


Alex, frumoase imagini, felicitari!

Off topic: Nu vrei sa participi si tu (in sfarsit) la galeria noastra AstroFoto:

http://www.astronomy.ro/astro_fotografie.php

Mercy!

alexconu
15 Mai 2006 15:36


Mersi pentru cuvintele despre imagini.
De participat o sa particip in galeria site-ului, dar va rog eu sa mai asteptati un pic.. in jur de doua luni. Veti vedea de ce. :D

alexconu
17 Mai 2006 03:27


La http://www.filelodge.com/files/room26/719805/sw3b.gif gasiti o animatie (1,7 MB) cu deplasarea cometei Schwassmann-Wachmann 3 B printre stele. Animatia e facuta din imaginile luate vineri noaptea de pe terasa de la Urseanu.