-----------------------------------
Georgian
12 Oct 2009 13:14

Oglinzi de la Alcor
Sunt bune oglinzile de la Alcor? Preturile mi se par bune. Daca ar fi si de calitate, ar fi excelent.
http://instrumenteoptice.ro/accesorii.php?pagina=6

marcel jinca
12 Oct 2009 14:39


asa cum vezi pe pag 6 la ALCOR, sunt oglinzi sferice. diferenta intre o parabolica si o sferica cred ca o sti !? cer senin!

zoth
12 Oct 2009 18:43

Re: Oglinzi de la Alcor
Preturile mi se par bune. Daca ar fi si de calitate, ar fi excelent.

Este o etapa prin care am trecut multi dintre noi mai ales cand ne aflam la inceput de drum.
Cu timpul invatam ca optica de calitate presupune preturi mari, cu atat mai mari cu cat calitatea este mai ridicata.
Unii sunt dispusi sa plateasca aceste preturi, altii nu.
Exista insa si o varianta mai ieftina financiar dar care presupune multa truda, sa construiesti singur optica.

Referitor la exemplul tau, o oglinda sferica de 200 cu f/4 ar putea vedea cred pe la un 10x sau maxim 20x inainte ca ceata data de sfericitate sa acopere din belsug imaginea ...

Georgian
12 Oct 2009 21:19


O oglinda parabolica buna cat ar costa si de unde poate fi luata?
As putea incerca sa slefuiesc singur o oglinda, dar nu am nici sticla, nici abrazivi, nimic. Si, pe o scara de la 1 la 10, cat de grea ar fi slefuirea unei oglinzi? (Va rog, nu spuneti 11).

neox
12 Oct 2009 21:25


O oglinda de 200 mm de top se duce la un 400- 500$.

Catalin Paduraru
12 Oct 2009 22:26


O oglinda de 200 mm de top se duce la un 400- 500$.

De top este in jur de 1000$.
Numai bine!

marius78
12 Oct 2009 22:42


1000 $ adica lambda/cat ? si alte criterii care ar fi .Dar mai bine poate rugam pe cineva de pe aici sa ne spuna cam cum trebuie sa arate o oglinda premium  in termeni tehnici (lambda, petzval ,nm, etc )

Multumesc.

Mircea Pteancu
12 Oct 2009 23:28


Mai exista o varianta.Intai iei legatura cu unul din opticienii,nu foarte numerosi,care iti pot corecta oglinda,agreati toate detaliile,cumperi oglinda,de pilda cea sferica de la Alcor,o dai la corectat si....beng,ai ce ti-ai dorit,dar la hyper-calitate.Construiesti o montura.Apoi observatii, ''fara numar,fara numar,sa moare dusmanii care este de ciuda'' :D .Mircea

Erwin
12 Oct 2009 23:51


întrebarea este din ce fel de sticlă este făcută, dacă merită parabolizată și realuminizată, pentru că cei de la Alcor nu precizează materialul, dacă ar fi din pyrex cred că ar scrie, nu?  :roll: 

Georgian, studiază bine toate ofertele, vezi câți bani poți strânge, dacă nu ai destui acum, mai bine mai aștepți. Dacă vrei să șlefuiești, studiază topicul lui Horea și alte topicuri despre oglinzi, cărțile recomandate și abia apoi te hotărăști pe ce nivel de dificultate s-ar afla pentru tine procedura asta, pentru că fiecare dintre noi avem o altă pregătire tehnică în spate, mai mult sau mai puțin timp. Sunt prea multe în joc ca să poți evalua exact, tu știi cel mai bine cât de mult "te arde", pentru că pasiunea e ceva foarte relativ. Din acest motiv eu m-am apucat de un refractor mai întâi, mi s-a părut mai ușor. Cu toate astea, după cum se vede, din cauza timpului limitat a durat 7 luni și încă mai am de lucrat la el... :)

KLK
12 Oct 2009 23:56


Multi dintre astronomii amatori din Romania si utilizatori ai forumului astronomy au cumparat de la Alcor. Cel ce il detine este nu doar un comerciant, ci un entuziastat al astronomiei. Daca l-ai intreba Georgian despre acele oglinzi ti-ar raspunde cu sinceritate ce poti face cu ele, nu e genul de om care sa iti vanda ca sa faca bani din asta, are alt domeniu care ii aduce venituri. Sau ti-ar da alternative in cazul in care doresti sa construiesti ceva sau sa achizitionezi un instrument potrivit tie. Dar tu ce iti doresti de fapt? sa construiesti un telescop, sa iti cumperi unul ansamblat? Daca nu te superi( ti-o spun ca de la prof la elev :wink: ), cand deschizi topicuri e bine sa o faci cu scopul de a avea o finalitate precum ai facut aici: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=3972 ,altfel risti sa fi catalogat ca doar vrei sa te remarci. Pari un baiat foarte inteligent si care iti place sa citesti foarte mult, deja vad ca ai acumulat multe cunostinte,ar fi pacat sa te judecam gresit :) .

zoth
13 Oct 2009 17:48


Pentru ca era vorba mai sus de oglinzi de top iata o lista de preturi:
Cred ca oglinzile Royce sunt suficient de cunoscute (chiar si numai la nivel de speranta) in lumea newtonistilor astfel incat sa nu mai necesite comentarii suplimentare.

http://www.rfroyce.com/stand_mirrors.htm

Georgian
13 Oct 2009 22:01


Dar tu ce iti doresti de fapt? sa construiesti un telescop, sa iti cumperi unul ansamblat?
Eu vreau un instrument care sa imi permita sa vad ceva mai mult decat cu luneta de 60mm. Ma gandeam ca as putea cumpara o oglinda si sa construiesc restul, pentru ca nu stiu daca as reusi sa slefuiesc oglinda. Am citit topicurile de la self made/constructii/reparatii, dar cei de acolo sunt mai experimentati sau au inceput cu o oglinda de 100mm. Eu vroiam ceva de 150mm sau mai mult. As avea sanse sa imi reuseasca asa ceva?

Catalin Paduraru
13 Oct 2009 23:46


Cauta sa iti cumperi optica din SUA si restul se poate face rost de la noi din tara. Alta metoda mai ieftina nu exista. Daca erai atent iti cumparai un telescop de 114-130mm SH de aici de pe forum la un super pret (mult mai ieftin decat un set de oglinzi de acelasi diametru).
Numai bine!

Stanescu Octavian
14 Oct 2009 07:24


Geogian: daca te intereseaza oglinda de calitatea "Top" la pret de SUA sau mai ieftin  cautama   la tel 0722469099

alex1209
17 Mar 2012 18:41


citind pe aici anunturi mai vechi, am tot dat de termenul "lambda" la oglinzi. Ce inseamna lambda la oglinzi?

Erwin
17 Mar 2012 20:49


Lambda este simbolul (litera grecescă) pentru lungimea de undă a luminii. La oglinzi este vorba de abaterea maximă admisibilă dela forma ideală (parabolică) care se măsoară în frac&#539;ii de lambda pentru a îndeplini criteriul de calitate minimală a imaginii ob&#539;inute. Asta a&#537;a pe scurt, teoria e complexă, î&#539;i recomand să studiezi bibliografia atât pe forum la sec&#539;iunea Educa&#539;ie cât &#537;i căr&#539;ile recomandate. Găse&#537;ti căr&#539;i bune &#537;i gratis pe biblioteca online de astronomie. Po&#539;i cumpăra cartea publicată recent de colegul nostru Marcel Jinca, are în ea cam tot ce trebuie să &#537;tii.