-----------------------------------
Tercu Jan Ovidiu
02 Apr 2006 12:47

Eclipsa din 29 martie2006 la Galati
Salut!

Organizarea acestui eveniment s-a facut in mai multe etape:

1.Promovare evenimentului astronomic

Aceasta s-a realizat prin conceperea si distribuirea a 500 de pliante, in scolile si liceele din Galati, inclusiv la faculatatea de geografia turismului. In acelasi timp s-au lipit 100 de afise in tot orasul Galati.

http://www.calin-popovici.uv.ro/pliante

La TV Galati  am  promovat evenimentul astronomic de doua ori, in emisiunea " Cate-n luna si-n stele" in emisiunea "Editie Speciala" si in emisiunea "Ora 7 Buna Dimineata" dar si la stirile locale.

In ziua de 24 martie am organizat o conferinta de presa, unde a fost prezentat presei noul  instrument din dotarea muzeului, dar si actiunea pe care o vom organiza cu ocazia eclipsei de soare. In urma cu 2 luni am primit din partea unei firme din Galati o sponsorizare, pentru achizitionarea unei lunetei Coronado cu filtru H-alfa. Asfel, planetariul  din Galati, a devenit primul planetariu/observator public din Romania, care are in dotare un asemenea instrument, iar in ziua 29 martie publicul galatean a fost primul public din Romania, care a vazut o eclipsa de soare in H-alfa.
In aceste conditii actiunea noastra a fost promovata in ziarele locale, dar si la postul Pro TV local.

http://www.calin-popovici.uv.ro/conferinta


 
29 martie 2006

Ora 12

2. Conferinta cu publicul - Auditorium

Imediat dupa terminarea conferintei, in sala s-au putut vedea  diverse filme documentare de astronomie, dar si transmisia eclipsei totale din Turcia. Filme de astronomie au rulat in paralel si-n Planetariu.

http://www.calin-popovici.uv.ro/conferinta_29_martie

3. Observarea eclipsei

La inceput vremea a fost buna, dupa care cerul a devenit variabil. Numarul de vizitatorilor a fost de peste 2.000(s-au vindut peste 2.000 de bilete )
Actiunea si-a atins toate scopurile propuse si multumesc pe aceasta cale membrilor astroclubului "Calin Popovici" care s-au implicat in mod activ.

http://www.calin-popovici.uv.ro/observarea_eclipsei
--

admin
02 Apr 2006 14:58


Domnule Tercu, multumiri pentru detaliile oferite!

Probabil din greseala ati publicat acest mesaj si in discutia "Un nou Observator Astronomic in Bucuresti". Pentru a nu avea mesaje duplicate, l-am sters de acolo.

habarnam
07 Apr 2006 15:37

Asa
Deci io nu zic decat ca am dubii despre eficienta investitiilor facute de catre merseriasii de la Gradina Botanica din Galati...

Anume, nu stiu de ce au luat o luneta pentru soare cand observatiile astronomice sunt 90% (zic si eu) facute noaptea..(DS, planete,etc)

Ca nivelul tre sa fie mai slab la inceput, pentru atragerea vizitatorilor, inteleg.. , dar tre sa apara si rezultate in cativa ani ..

Ce ma deranjeaza pe mine, este ca au fost bagati o gramada de bani din bugetu public in tot felu de kkturi, de unde au castigat aia cu pile prin anumite partide(in spetza PSD)

Cam atat.. numai bine Domnu TErcu, si sa vad telescopu ala de la galati in cativa ani ! :)

mac
07 Apr 2006 15:45


"habarnam", te rog foloseste un limbaj adecvat...

habarnam
07 Apr 2006 15:49

CCCCCCCEEEEEEEEEEEE?
Ce ? Unde nu m-am "adecvat" ?

Doru Dragan
07 Apr 2006 16:07


Mai habarnam, chiar ca n-ai. Soarele este cea mai apropiata stea de noi. Studierea lui este foarte importanta, mai importanta decat studierea oricarui alt obiect cosmic. Una din problemele astronomiei de amatori este ca se practica numai noaptea cand fie nu te lasa nevasta sau gagica sau parintii sau ti-e lene. Asa ca un obiect de studiat ziua e foarte bine venit. Acum luneta si filtrul Coronado e drept ca costa cam scump dar daca galatenii au sumedenie de bani, ce te bagi tu?! Totul e bine daca foloseste unui scop nobil.

habarnam
07 Apr 2006 16:40

ok
Ok .. asa o fi, dar cum se face ca din asamblul stirilor (situri cunoscute gen www.space.com, esa.int, nasa.gov) imensa majoritate sunt referiatoare la stele,planete, galaxii..?

Daca e sa facem o comparatie intre misiunile spatiale solare si  celelalte, cred ca va fi o diferenta enorma ..

Fara a spune ca e mai putin important soarele, observ ca este in minoritate !  :?:

Alex Dumitriu
07 Apr 2006 20:40


Permiteti sa intervin... luneta cu h-alfa nu a fost luata din "banii contribuabililor" ci banii au fost primiti in urma unei sponsorizari, si pentru moment luneta nu este dedicata studiului stiintific al soarelui, ci este disponibila pentru publicul larg in cadrul actiunilor cum a fost cea de pe 29 martie... peste 1-2 ani, cand va fi gata observatorul astronomic, luneta va fi montata in paralel cu marele telescop, si cred ca nici atunci nu se vor face observatii de specialitate cu ea, pentru ca filtrul nu este prea adecvat pentru masuratori de precizie (asta ar rezulta si din denumirea instrumentului Personal Solar Telescope), daca voiam sa ne axam pe studiul soarelui, puteam sa luam nu un pst "amarat", ci un solarmax60, sau poate ceva si mai bun, care costa peste 3000 de euro;

Referitor la afirmatiile dumneavoastra cu treaba facuta "de catre merseriasii de la Gradina Botanica din Galati", vreau sa va anunt ca la galati a avut loc cea mai mare actiune din intreaga tara pentru popularizarea astronomiei, la care au participat, asa cum a zis si ovidiu, peste 2000 de vizitatori, si in organizarea actiunii nu au fost implicati in proportie importanta "meseriasii", ci noi, cei de la astroclubul calin popovici...

P.S.: Institutia de la galati nu se numeste Gradina Botanica, ci Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Galati :P

habarnam
07 Apr 2006 21:08

da
Da.. Pai stiu ca luneta nu a fost cumparata din banii contribuabililor, pur si simplu ma intrebam de ce a fost preferata unui telescop/luneta pentru observarea planetelor, nebuloaselor, etc. Intr-adevar la urma urmei, totul de rezuma la o decizie de marketing, si anume ca puteti folosi luneta in timpul programului de vizitare, si a atrage pe viitor fonduri si vizitatori.

In legatura cu "meseriasii" la care ma refer, ei nu au legatura cu inimosii care au facut treaba foarte buna acolo.(In frunte cu Ovidiu)
Nu sunt jurnalist pe anchete, dar daca vreau neaparat pot sa aflu dotari aiurea in finisaje la cladire, calculatoare, etc. Asta, in fapt, e o problema la majoritatea institutiilor de stat unde intervin pilele, prostia, si necunoasterea la nivel inalt.

Cum zicea si Ovidiu pe SARM, o alegere trebuia facuta, si anume sa preferati cantitatea, in detrimentul calitatii. Acum am inteles ca instrumentul vostru nu este adecvat cercetarii, ci doar popularizarii. Ovidiu a mai fost "interpelat" despre acest lucru.

Pe mine superlativele de genul "cea mai mare" nu ma uimesc. Din cate stiu, la eclipsa din 99, au fost cateva actiuni de acest gen (bucuresti , constanta), existand si participarea "administratorului" NASA de atunci, daca imi aduc bine aminte. Nu stiu daca a contorizat cineva vizitatorii, dar putem da un search pe internet, daca asta ar fi scopul nostru.

pai vezi, nici nu ma asteptam ca "meseriasii" sa se implice prea mult in organizare, deci greul a fost dus de voi.

ref la p.s.: ei hai sa nu fim asa formali..!

Alex Dumitriu
07 Apr 2006 22:44


Nu am ales cantitatea in detrimentul calitatii... daca voiam asta, reiesea din numarul de membri ai astroclubului... dupa un an de la infiintare pe care il vom implini luna aceasta, suntem cam 30-35 de membri, iar daca voiam cantitate, va asigur ca eram poate de 3-4 ori mai multi in momentul asta; sper ca in curand sa introducem si o modalitate de "selectie" pentru a ne feri intr-un fel de cei care vin la noi doar datorita particulei club.

Da... pentru dumneavostra poate superlativele nu conteaza, dar probabil din cauza unei mentalitati de acest gen, astronomia a fost aproape eliminata din romania, si am ramas doar o mana de oameni care ne uitam la cer... va recomand sa vedeti cum este popularizata astronomia prin tarile vestice, inclusiv si USA, si veti vedea ca superlativul conteaza uneori cand vrei sa obtii finantari pentru astronomie... il invit si pe Robert Lebek, de la HoO, care e de asemenea aici pe forum sa ne spuna cum e popularizata astronomia in Germania...

habarnam
07 Apr 2006 23:04

Eh
Ei nu trebuie sa dati si examen de admitere acum...

Cat despre mentalitate, era vorba de o simpla modestie care voua va lipseste, dar care exista la alte cluburi (SARM si Astroclubul Bucuresti). Ei nu se lauda asa mult ca voi, dar au rezultate mai mult decat exceptionale.(dupa parerea mea).

Mentalitate de genul "suntem cei mai buni" ne bagau si comunistii si am vazut unde am ajuns. Din pepiniera aia au iesit toti incompetentii (si am cunoscut o gramada de sefi din pepiniera asta).

Nu stiu ce va spune Robert de germania, dar pe unde am mai fost si eu, era in practica zicala "Fapte, nu vorbe !"

Oricum eu am incercat sa-mi exprim o parere, si subiectul deja a primit prea multa atentie din partea mea...

Sa ne vedem la inaugurarea telescopului de la galati, si la primele observatii pe masura reclamei pe care v-ati facut-o !

Numai bine!

Tercu Jan Ovidiu
08 Apr 2006 13:21


Salut!

Este normal ca SARM si Astroclubul Bucuresti sa aiba rezultate exceptionale deoarece aceste organizatii functioneaza de foarte multi ani. 

In ceea ce priveste referirile tale la modestie, si cei de acolo isi prezinta rezultatele si realizarile, ceea ce este un lucru foarte bun si creaza o competitie in comunitatea astronomica, lucru de care este foarte mare nevoie.
Exact acelasi lucru am facut si noi: am incercat sa prezentam pe acest forum de astronomie rezultatele si proiectele noastre. Trebuie sa stii ca de foarte multe ori eu personal m-am lovit de aroganta si "figurile" multor membri a unor asociatii de astronomie din Romania, lucru care bineinteles m-a deranjat foarte mult si poate din aceste motive incercam sa prezentam aceste realizari ale noastre intr-un mod poate mai "agresiv". 
Asa ca trebuie sa cautam in alta parte pe "modesti". Oricum ceea ce mi-a fost dat sa vad si sa simt pe pielea mea, nu doresc nimanui.

Acum ce ar trebui sa facem? Sa ne prezentam fiecare dintre noi rezultatele si apoi sa existe si o colaborare si o dezbatere constructiva? As vrea sa vad si eu cateva pareri despre acest lucru. Ceea ce am incercat eu sa fac aici la Galati si din pacate nu se incearca in Romania, este vorba de implementarea unor concepte moderne de management educational si marketing cultural. Cu alte cuvinte, nu am facut decat sa folosesc un management astronomic modern, folosit in strainatate; recunosc ca m-am inspirat mult din managementul astronomic american si am o colaborare foarte stransa cu Robert Lebek din Germania care a fost si este consultantul nostru vis-a-vis de constructia observatorului astronomic. Stiu ca este dureros atunci cand un oras din provincie incearca sa realizeze mult mai multe lucruri decat capitala. Paradoxul este ca in capitala sunt foarte multi bani, sunt institutiile statului, acolo se face si desface bugetul tarii, si alte bugete, si ar fi mult mai usor sa obtii finantari pentru dezvoltarea stiintei si culturii in Romania. DE CE totusi nu se face nimic? 

Am sa va raspund tot eu. Pentru simplul motiv ca cei care sunt pasionati de astronomie nu au calitati manageriale si nu inteleg ca trebuie singuri sa lupte, cu un sistem anchilozat dar pentru o cauza nobila si in final sa reuseasca sa faca foarte multe lucruri pentru astronomie.

Imi pare rau daca am suparat pe cineva, dar asta e... CARE este solutia?
Solutia este urmatoarea: gasirea unui manager care sa fie interesat si de astronomie si impreuna cu cei pasionati de astronomie, intr-o echipa bine organizata sa obtina rezultatele mult dorite in ceea ce priveste astronomia.

O alta problema mai este ca in comunitatea astronomica din Bucuresti si Romania nu exista o unitate si o colaborare care sa duca la obtinerea de rezultate foarte bune; exista intr-adevar o concurenta, dar din pacate, de natura distructiva. Iar atunci cand cineva vrea sa realizeze un obiectiv important pentru astronomia romaneasca intalnim exact acelasi lucru, adica toata lumea se repede, ca niste pasari de prada, si incearca sa distruga ceea ce fac altii. Norocul meu ca sunt singur la Galati si nu exista persoane din comunitatea astronomica tentate sa ma loveasca pe la spate si in final sa nu reusesc sa fac ceva; dar mai e si un alt lucru... bine ca nu depindem de banii de la Bucuresti! tot ce s-a facut pana acum, si ce o sa se mai faca, s-a facut din banii contribuabililor galateni! 

Si nu uitati un singur lucru!!! Cel care a pus bazele sectiei de Astrofizica din cadrul Institutului Astronomic a fost Calin Popovici, a fost tot un galatean de-al nostru; de data asta, galatenii nostri nu au mai plecat din oras, spre alte orase din Romania. Totusi cei care au plecat din tara si sunt legati de astronomie si de orasul Galati sprijina actiunile noastre, in diferite moduri, dar si prin lobby-ul care il fac in tarile acolo unde isi desfasoara activitatea. Practic despre ce este vorba, nu va intrebati? Este vorba despre o unitate a tuturor galatenilor de jos pana sus, pe toate directiile spatiu-timpului, pentru dezvoltarea orasului si judetului Galati in toate directiile, atat in cultura, educatie, dar si pentru dezvoltarea astronomiei in orasul nostru situat pe malul stang al Dunarii. Si nu va faceti griji, ca apa nu o sa ajunga la noi, ca suntem situati sus, la cateva zeci de metri deasupra nivelului Dunarii si al marii, si in aceste conditii, linistiti si cu un profesionalism european  vom incerca in continuare sa realizam foarte multe lucruri aici.

Sa vedem si care sunt efectele benefice ale acestei dezvoltari:
Primul efect este faptul ca CMSNGL este vizitat de grupuri organizate de elevi si nu numai, din tot sud-estul Romaniei, iar curand, in urmatorii ani, orasul incet-incet va deveni un oras turistic, iar acest lucru se datoreaza in mare parte existentei acestui muzeu.
Ba mai mult, exista si foarte multe delegatii care viziteaza saptamanal acest muzeu. Este bine sau rau pentru imaginea Romaniei? Ramane sa raspundeti dumneavoastra la aceasta simpla intrebare. 

Asta e... imi pare rau daca am suparat din nou in acest mesaj pe cineva, dar cred ca a sosit momentul sa invatam multe lucruri unii de la altii, si sa incepem sa colaboram si sa invatam foarte multe lucruri din experienta tuturor celor care se ocupa de astronomie in Romania. Fiecare dintre noi, indiferent unde isi desfasoara activitatea, trebuie sa lase la o parte obiceiul prost romanesc referitor la capra vecinului. 

Acesta e micul secret al dezvoltarii astronomiei si nu numai, in Romania. Este normal ca atunci cand vrei sa faci o investitie mare in astronomie, sa prezinti in forta aceste rezultate, pentru ca acest lucru face ca finantatorii sa fie mobilizati mai bine si in consecinta, sa sprijine financiar diferite investitii in astronomie. Acest lucru il putem vedea clar de mult timp in modul in care USA a sprijinit si dezvolta astronomia. Totdeauna, cei care sprijina financiar stiinta si tehnologia, cultura si educatia, isi doresc foarte mult sa existe rezultate concrete, mai ales in domeniul imaginii. Atunci cand vrei sa dezvolti astronomia, si nu numai, trebuie sa te prezinti finantatorilor cu un proiect serios, dar si fezabil, din toate punctele de vedere, adica... cultural, educational si nu in ultimul rand financiar; exact asa fac si americanii, si din aceste motive exista foarte multe resurse financiare pentru astronomie.

Acesta e misterul, si din aceste motive cred ca a sosit momentul ca in Romania sa se implementeze, asa cum am scris de multe ori, conceptul de management astronomic, care inseamna organizarea activitatilor astronomice ce au la baza proiecte fezabile din toate punctele de vedere, si imediat se pot gasi diferite resurse financiare pe care noi sa le folosim pentru dezvoltarea astronomiei.

Care sunt etapele?
1. Realizarea de proiecte fezabile si cautarea de finantatori;
2. Realizarea de observatoare publice si planetarii care sa demonstreze finantatorilor ca astronomia nu este un lux, ci o necesitate pentru dezvoltarea ulterioara a tarii noastre.
3. Obtinerea de rezultate prin implementarea de programe educationale, dar si in domeniul astrofotografiei si cercetarii stiintifice fundamentale la un nivel mai mic in prima faza, aici este cazul obs. publice si planetariilor.
4. In momentul in care am parcurs aceste etape, imediat se vor gasi si resurse financiare pentru construirea unui observator profesionist in Mtii Carpati sau in Mtii Dobrogei.

Si astfel, ca o concluzie, incet-incet, astronomia isi va gasi si in Romania locul pe care il merita.

Acum trebuie sa ma retrag, am foarte mult de lucru si nu as vrea sa mai particip la tot felul de discutii neconstructive. Trebuie sa vorbim mai putin si sa facem mai mult.

Dar in final, nu uitati un singur lucru, oricata vointa ai avea, oricat de pasionat si oricat de pregatit ai fi in plan teoretic, fara un observator bine dotat, nu poti sa faci absolut nimic, iar pt. acest lucru ai nevoie de foarte multi bani si pentru aceasta, trebuie sa duci o lupta continua si permanenta, asta fiind doar unul dintre aspectele managementului astronomic. Ma bucur ca am prezentat acest concept fundamental al dezvoltarii astronomiei pe acest forum, care e bine realizat si pe care ar trebui sa-l folosim in mod constructiv. Salut existenta acestui forum si de fiecare data imi va face multa placere sa anunt rezultatele pe care incet-incet   le vom obtine aici. Mi-ar placea sa existe dezbateri constructive in ceea ce priveste gasirea acelor solutii pentru dezvoltarea astronomiei in toate orasele din Romania. Eu sunt dispus la orice colaborare serioasa si constructiva, astfel incat sa impartasim experienta fiecaruia dintre noi asa incat, intr-un viitor foarte apropiat sa privim cu totii spre cer folosind instrumente moderne.

horatius
08 Apr 2006 15:11


Prea multa logoree cu muzeul asta astronomic din Galati (cam asta e un planetariu). Nu cred ca un forum e locul unde sa va faceti reclama pentru ca nu de aici vin banii => exista lipsa de modestie, lauda. Probabil ca s-au cam risipit banii acolo pentru ca atata vreme cat nu sunteti institut de cercetare, ci muzeu public, destinat publicului (cum va laudati) nu prea aveati voi nevoie de instrumente scumpe si specializate pentru a arata publicului universul. Dar cand sunt bani (problema e daca sunt publici) de ce sa nu iti cumperi tot ce iti trece prin cap, chiar daca mai tarziu se va depune praful pe unele si nu vor fi utilizate la potentialul lor maxim.

Tercu Jan Ovidiu
08 Apr 2006 16:30


Salut!

Conform legii muzeelor, orice muzeu trebuie sa desfasoare si activitati de cercetare, dar si de educatie si cultura. Orice muzeograf conform fisei postului trebuie sa se ocupe si de cercetare stiintifica. ASA CA ORICE  DOTARE TREBUIE SA AIBA DREPT SCOP IN AFARA  ACTIVITATILOR CU PUBLICUL SI CERCETAREA FUNDAMENTALA. TE ROG SA CITESTI LEGEA!

Roman
08 Apr 2006 16:35


Nu cred ca un forum e locul unde sa va faceti reclama pentru ca nu de aici vin banii => exista lipsa de modestie, lauda.

Forumul acesta - ka mijloc de informare - este locul perfect pt anuntarea unui astfel de eveniment. Orice anunturi de genul acesta sunt binevenite pt ca ne informeaza despre evenimentele din Romania ce tin de astronomie.

Alex Dumitriu
08 Apr 2006 19:42


Salutare...

O sa o mai spun din nou... nu ne facem publicitate pe forumul asta... tot ce am dorit a fost sa va aducem la cunostinta ceea ce am facut noi aici la Galati, insa ori de cate ori scriem cate ceva, suntem primiti ori cu nepasare, ori ca ne facem reclama... exact ceea ce vorbeam despre concurenta distructiv ceva mai devreme... asa ca de acum, nu o sa va mai deranjam cu "reclamele" noastre, si va vom lasa in pace, si nu va vom mai stresa cu stirile si actiunile de la Galati...

P.S.: Salut pe acesta cale echipa de administrare de pe @stronomy.ro, o felicit pentru tot ce fac pentru popularizarea astronomiei in Romania, iar ceea ce am scris mai sus nu sunt adresate lor... ii rog de asemenea pe acesta ocazie sa-mi stearga contul de pe acest site...

Numai bine, si multe succese astronomice,
Alex Dumitriu

horatius
08 Apr 2006 21:52


Sunt de acord ca forumul e un loc de informare, dar exagerarea si lauda nu se mai numeste informare.

Catre Ovidiu Tercu:

Daca conform legii muzeele desfasoara activitate de cercetare, atunci e OK (si imi cer scuze). Oricum e bine ca se investesc bani in astronomie si se mai reinnoieste stocul invechit de instrumente din aceasta tara.

zoth
08 Apr 2006 21:56


daca imi dati voie sa intervin domnule Dumitriu, intoleranta afisata de dumneavoatra prin anuntarea retragerii de pe acest site nu reprezinta o solutie ci mai degraba un orgoliu.
a fi receptiv atat la parerile bune dar si la cele contrarii ar reprezenta pentru dumneavoastra o calitate, cea mai dulce victorie pe care o putem obtine in viata asa cum zicea Epictet este cea obtinuta in lupta cu sine.
putem merge mai departe numai daca suntem in stare sa primim si bobarnace, asta e viata.
sperand ca retragerea dumneavoastra nu se va produce, v-as sugera poate ca un strop in plus de modestie si realism sa va prinda bine in viitor.

multa bafta si sa mai auzim ce se intampla pe acolo!

mac
08 Apr 2006 23:23


Stimatilor, haideti sa o luam mai incet. S-a ajuns la discutii deplasate si s-au facut acuze pe nedrept la adresa colegilor de la Galati.

Cu dl. Tercu suntem (noi, @stronomy.ro) in legatura inca de anul trecut, de cand dansul ne informeaza despre proiectul desfasurat la Galati si despre stadiul acestuia.

@stronomy.ro a insitat ca echipa de la Galati sa ne tina la curent cu evolutia proiectului. Nu este vorba de reclama, ci pur si simplu despre un update al proiectului si al realizarilor lor.

Ca si noi, echipa de la Galati popularizeaza astronomia, stiinta pentru care ne-am adunat pe acest forum, pentru a inter-schimba opinii. Deci va rog sa nu ne faultam reciproc, deoarece nu are sens.

Domnule Tercu, domnule Dumitriu, in numele echipei @stronomy.ro imi cer scuze pentru situatia in care s-a ajuns. Nu am sa va sterg conturile de pe forum ci din contra, va invit pe viitor sa ne actualizati cu noutati de la Galati. Sunt convins ca majoritatea membrilor forumului nostru va primi cu interes mesajele dvs.

Numai bine!

HoO_Germany
09 Apr 2006 16:30


Prea multa logoree cu muzeul asta astronomic din Galati (cam asta e un planetariu). Nu cred ca un forum e locul unde sa va faceti reclama pentru ca nu de aici vin banii => exista lipsa de modestie, lauda. Probabil ca s-au cam risipit banii acolo pentru ca atata vreme cat nu sunteti institut de cercetare, ci muzeu public, destinat publicului (cum va laudati) nu prea aveati voi nevoie de instrumente scumpe si specializate pentru a arata publicului universul. Dar cand sunt bani (problema e daca sunt publici) de ce sa nu iti cumperi tot ce iti trece prin cap, chiar daca mai tarziu se va depune praful pe unele si nu vor fi utilizate la potentialul lor maxim.

Salut la toti

cu vad ca exact aici se face o greseala. Daca o institutie isi cumpara un telescop si il face public, asta nu inseamna ca se increde si face reclama. Eu cred ca se da o informatie ca este posibil, in cazul asta a arata soarele in H-alpha, la public. Si daca ei sint in cazul asta ca au primit banii donare, de ce sa nu zica? Si chiar daca ei nu sint o institutie specializata sau de cercetare, de ce sa nu fie posibil sa cumpere tlescope mari unde s-ar putea face cercetare? Asa de cind ei isi cistig banii lor, este treaba lor ce fel de telescoape isi cumpara. 
Si este imens important a arata lumei public ca se poate face astronomia in romania, unde nu trebue sa cumpere fiecare un telescop. Asa se duce lumea la observatoriu Galati si se uita si la soare, si daca ramina noaptea, si la stele. Si mai bune aceste instrumente sint, mai bine se arata ceva in cer. 
Asa cum se face aceasta astronomie acolo in Galati, merge bine pentru public si sa dea dumnezeu sa faca si altele institutii publice la fel.

Nu faceti gresele si credeti ca informatia este numai de incredere. Noi sintem civilizati si putem vorbii, fara sa ne gindim ca unu e increzut ca are cine stie ce. 
Daca se gindeste asa, ce sa zic eu? Eu am aici acasa telescoape diferite pentru cel putin 25.000 Euro... sint din cauza asta increzut? 
Si eu cunosc destule telescoape diferite, care costa de la 100 euro pina peset 8000 Euro bucata, sint din cauza asta increzut? 
Nu sint.... dar pot raspunde la intrebari si din cauza asta eu dau informatie. Si ca informatie vad eu ce a scris Ovidiu.

Cer senin
Robert

Doru Dragan
12 Apr 2006 11:00


Mai baieti, din pacate astia suntem, saraci si cu ifose. E normal sa se iste galceava cand aude romanul de 10 milioane de dolari. De unde i-o fi avand astia? De la matusa Tamara?! Asta e! Se mai pune o intrebare aici. Pe ce maini au incaput banii astia. Sunt in tara asta o groaza de instrumente provenite de la proiectul AHR (Ora astrala a Romaniei) care stau incuiate prin debarale si se pune praful pe ele. Dobson, Schmidt, Maksutov dorm prin subsolurile unor licee dupa ce cadrele de acolo au fost pe la tot felul de instructaje cu mese intinse, haleala si bautura. 
Deci ... Unde va fi amplasat un instrument de 40 cm? Care sunt conditiile de astroclimat de acolo (cer senin, poluare)? D-le Dumitriu, in orice caz nu puneti luneta solara in paralel cu Marele Telescop. S-ar putea ca atunci cand o sa va uitati la Soare sa vi se prajeasca marea oglinda secundara a marelui telescop.

Alex Dumitriu
12 Apr 2006 14:48


Salut!

Sa stiti ca acei bani de care ati amintit, s-au facut multe chestii interesante, si imi va face placere sa va invit la un tur al muzeului, si de ce nu, al intregului Galati...

In ceea ce priveste studiile de astroclimat, de aceasta treaba s-a ocupat Ovidiu Tercu timp de 3 ani, si am sa va spun cu acest prilej cateva lucruri: observatorul va fi situat pe terasa CMSNGL, unde s-a amenajat un spatiu deja existent, va avea un acoperis tractabil, care este gata in acest moment. Muzeul, si acest observator sunt situate in mijlocul unei gradini botanice de cam 18 hectare, la malul dunarii in sudul orasului, deci pe sud nu avem poluare luminoasa. De ex., ca sa va dati seama calitatea cerului, putem vedea in noptile senine M31, si roiul dublu din perseu, cu vedere periferica, la zenit, iar asta iarna, am reusit usor sa vedem cateva roiuri stelare cu telescopul de 200 mm din constelatia Puppis, situat aproape de orizont. Telescopul principal nu va fi folosit la observatii solare directe, va avea un capac si o husa, cu care va fi acoperit in intregime in momentul observatiilor solare facute cu pst-ul montat in paralel, iar pentru observatiile in lumina alba vom folosi luneta de 80mm, montata si aceasta in paralel. 

Acest observator va avea cam 3 obiective principale:
va fi un observator destinat publicului, deci un observator urban;
va fi folosit si de universitatile din galati;
vom incerca sa facem astrofotografie si sa avem cateva teme de cercetare, in special pe asteroizi, stele variabile, si altele.

Stiu ca cineva ar spune ca era mai bine sa facem un observator astronomic in afara orasului. Lucrul asta e foarte corect, dar nimeni nu ar da bani acum, mai ales in romania sa faci un observator care nu are o utilitatea vis-a-vis de public, cu scop educational, in general, altfel spus, daca se incearca realizarea unui asemenea proiect in tara, este un proiect mort de la inceput; asa cum zicea si ovidiu ceva mai sus, trebuie facute f. multe planetarii si observatoare pt. public, dupa care poate vom reusi, noi cei din romania, sa convingem statul sa investeasca intr-un obs. situat prin munti.

florin1982
14 Apr 2006 13:16


Salutare!

Desi ma aflu la primul mesaj pe forum nu pot sa nu felicit echipa de la Galati pentru profesionalismul de care a dat dovada, demonstrand ca acolo unde multi vad obstacole, altii vad cai de acces, acolo unde multi se plang ca in Romania nu se poate face treaba, altii lasa batista, pun mana pe ciocan si le demonstreaza ca se face treaba.
Este uman ca unora sa ne fie ciuda deoarece dupa lungi ani de "activitate", de undeva, de nicaieri, un oras aparent fara traditie (pentru inculti) in astronomie a reusit sa miste cateva rotite, sa deschida cateva portite si sa aduca astronomia pe masa tuturor- daca cineva considera ca popularizarea astronomiei este un lucru ineficient, lipsit de utilitate si ca astronomul trebuie sa stea inchis in piedestalul sau inseamna ca acel cineva este cel putin naiv avand anumite probleme in adaptarea sociala.
Dragilor astronomia traieste pentru public, pentru informarea publicului, pentru educarea publicului si nu in ultimul rand pentru urcarea tehnologiei si a tarii "gazda" pe o treapta mai inalta. Prin dotarile pe care Galatiul si le propune nu face nici un fel de disconcordanta cu observatoarele populare din USA (si banuiesc ca nici din Europa) dovedind inca o data ca integrarea euro-atlantica pentru cei care doresc este aproape si realizabila in cativa pasi logic alesi. Cu cine face disconcordanta proiectul galatean? Pai in primul rand face disconcordanta cu observatoarele cu traditie care nu au reusit sa-si securizeze fondurile pentru imbunatatirea bazei materiale, acest lucru ducand la o denaturare a capacitatilor de cercetare, si in acest moment aflandu-se in pericol de a ramane in secolul trecut atat din punct de vedere al dotarii cat si din punct de vedere al mentalitatii. Este bineinteles alegerea fiecaruia dar nu poate sa nu ma deranjeze atunci cand invidia ca altul a reusit acolo unde tu nu ai reusit, te face sa arunci acuze vorbind si neintrebat si neinformat.
De ce neinformat?

1.) Se vorbeste despre poluarea luminoasa in locul ales de galateni. Aceasta zona nu este o zona cu cer de Arizona, dar in acelasi timp NU este nici o zona cu cer de Bucuresti. Pentru cei care nu sunt convinsi le recomand studierea cu atentie a manualelor de fizica de clasa a -11-a (capitolele fotometrie) si a hartilor fotometrice publicate pentru Romania. Nu intru in detalii deoarece liceul trebuia sa se ocupe de astfel de lucruri.

2.) Se vorbeste despre inutilitate unor dispozitive de cercetare a soarelui si de faptul ca astronomia e o stiinta nocturna. Eu asociez aceste afirmatii cu o imprecizie in exprimarea autorului respectiv si imi voi permite sa aduc niste informatii din secolul prezent. NASA prin diversele centre de cercetare studiaza activ fizica soarelui avand misiuni spatiale dedicate acestui scop in colaborare cu alte agentii spatiale (un exemplu ar fi SOHO). Fizica soarelui alaturi de dinamica fluidelor aflate la presiuni si temperaturi inalte nu este chiar foarte bine inteleasa in acelasi timp neintelegerea motivelor eruptiilor solare (stim cauza magnetice dar nu stim sa raspundem la multe intrebari "de ce?") ducandu-ne intr-un relativ impas vizavi de intelegerea soarelui. Ori astronomia studiaza stelele si soarele este cea mai apropiata stea careia ii putem rezolva suprafata si putem studia in detaliu procesele intime. Dupa o logica binara de tipu` ghici ciuperca ce-i cam care credeti ca ar fi prima oprire cand vreti sa studiati stelele? Oare de ce NASA aloca procente bune din bugetul de cercetare pe fenomene fundamentale de fizica soarelui si ulterior alte procente pleaca pe intelegerea interactiunii Soare-Pamant (inclusiv magnetohidrodinamica fasciculelor de plasma aflate la energii super-inalte) ? Va spun eu de ce, deoarece NASA traieste in secolul prezent si eruptiile solare afecteaza sateliti, astfel afectant telecomunicatiile si fiind deci importante in procesele economice... prin urmare trebuie sa stim de ce face Soarele ceea ce face si trebuie sa putem sa prezicem aceste lucruri. NU are nimeni pretentia ca observatorul din Galati va face ultimile descoperiri in domeniu dar observatorul din Galati fiind OBSERVATOR POPULAR va aduce publicul galatean si nu numai mai aproape de ULTIMILE descoperiri ale secolului nostru si nu ale secolului trecut. De altfel intreaga discutie probabil se plaseaza pe axa: unii aleg sa traiasca in trecut, altii in prezent. E probabil functie de romantismul fiecaruia. 
3.) Am vazut totodata discutie vizavi de calitate versus cantitate acelasi autor acuzand de comunism... si de lauda nemeritata. Portiunea cu lauda probabil a fost explicata clar de moderatorul forumului si va voi scuti de parerile mele "probabil acide" vizavi de lucrurile respective. Lauda sustinuta cu dovezi (vedeti unde s-a ajuns intr-un an de la demararea lucrurilor in Galati) in Vest se numeste publicitate si aduce bani care-ti finanteaza in continuare activitatea. Este un lucru simplu dar pe care comunistii nu l-au inteles timp de 40 de ani. Nu faceti aceeasi greseala indiferent de varsta si de rigiditatea in gandire deoarece exista acea rigiditate in gandire in momentul in care sustii cantitatea versus calitate si totodata vrei capitalism si nu comunism. 

Pentru neclaritatii si injurii va rog sa va adresati personal mie.

Va multumesc si inca o data felicitari echipei din Galati deoarece proiectul si pasii realizati pana acum dovedesc ca formeaza o echipa serioasa care nu se ocupa doar de vorbe ilustrand o deplina intelegere a metodelor prin care in Vest se aduc bani in astronomie, si aratand o dorinta de integrare in secolul prezent si nu trecut.

Cu bine,
Florin

Doru Dragan
17 Apr 2006 09:32


Proiectul muzeal-astronomic de la Galati naste discutii in primul rand din cauza suspiciunilor existente in privinta provenientei fondurilor (matusa Tamara). Cei care plang cu batista in mana sunt cei care cer fonduri de mai multi ani dar n-au gasit portita potrivita, iar cei care au lasat batista n-au pus mana numai pe ciocan din cate inteleg eu ci si pe secera. Mai apare o problema. Intr-o tara saraca, in care casele oamenilor sunt inghitite de ape din cauza ca nu s-au facut decolmatari si indiguiri de enorm de multi ani se gasesc fonduri astronomice pentru Casa Poporului, Biserica Mantuirii Neamului si Muzeul de la Galati cu Marele lui telescop. Daca galatenii si-ar fi renovat muzeul din fondurile lor proprii si si-ar fi facut un telescop marca Mital, nimeni n-ar fi avut nimic de zis. Iar in privinta traditiei, sa iertati prostia boierule dar n-am auzit nici macar de o luneta cu lentile de ochelari si tub de carton facuta la Galati.

bakunin99
17 Apr 2006 10:13


Dragon, eu nu am urmarit foarte tare polemica, dar care este sursa fondurilor? Daca sunt fonduri europene bravo lor ca au stiu sa intocmeasca hartagoaria :), iar daca sunt guvernamentale la fel, ca au stiu unde sa strige.
Faptul ca exista multa saracie in tara si probleme nu inseamna ca nu ne mai putem ocupa de astronomie si alte chestii, unde am ajunge asa, pentru ca intotdeauna sunt probleme, chiar si in tarile dezvoltate.

Doru Dragan
17 Apr 2006 10:49


Am absolvit din pacate de mult gradinita si nu mai cred in basmul cu Ileana Osanzeana. Mi se pare mie sau minunatul program european Leonardo se acceseaza prin doamna Puvak si familia domniei sale?! Eu personal am facut tot felul de jalbe, cereri, petitii, memorii si ca mine cred ca mai sunt si altii. Rezultate zero! Bine-nteles ca Timisoara nu merita nici un fel de fonduri structurale etc. Despre astronomie ce sa mai vorbim. Drept urmare noi aici avem un telescop de 38 cm (deocamdata cel mai mare de amatori din tara) facut cu mijloace proprii si ne asteapta in debara o bucata de sticla de 43 cm s-o prelucram. Asta pentru cazul ca cei de la Galati vor incepe sa se laude ca telescopul de 40 cm e cel mai mare. In cel mult 6 luni telescopul de 43 cm va deveni realitate. Deci inca o data, solutia pentru cei cu adevarat saraci este sa puna mana pe unelte, evitand secera si ciocanul.

Alex Dumitriu
17 Apr 2006 16:17


Salutare!

Am sa mai dau cateva raspunsuri...

1. Sursa fondurilor pentru muzeu este Consiliul Judetean Galati, deci sunt banii galatenilor care sunt investiti, si de aceea nu vad cum va poate deranja pe dumneavoastra din Timisoara in ce proiecte se investesc banii de la Galati...

2. Traditia in Galati exista... cel mai bun exemplu este Calin Popovici, care a facut cate ceva pentru astronomia din Romania - telescopul de 50cm al institutului astronomic al academiei; daca sunteti interesat de mai multe informatii, le gasiti aici: http://calin-popovici.uv.ro/site/page.php?3 (sau in alte surse, precum stiinta si tehnica, sau wikipedia, dar veti gasi aceleasi informatii, pentru ca ele au fost traduse de catre noi, la galati). Referitor la lunetele din lentila de ochelari, ele exista, multi dintre membrii astroclubului nostru au in dotarea personala lunete facute de catre propriile maini...

3. Muzeul de la galati nu este un muzeu astronomic, dupa cum ati spus Proiectul muzeal-astronomic de la Galati ci este un Complex Muzeal, cu acvarii, gradina botanica, gradina zoologica, planetariu, etc., si care nu este o constructie veche de zeci de ani care sa aiba nevoie de renovare, dupa cum tot dumneavoastra ati spus Daca galatenii si-ar fi renovat muzeul ci este relativ nou construit... apropo... cladirea muzeului este prin fotografiile de la eclipsa...

4. Nu a spus nimeni ca telescopul de la observatorul de aici va fi cel mai mare din tara... ceea ce am spus, inca de acum un an, a fost faptul ca va fi cel mai mare telescop aflat intr-un observator public din Romania...

Doru Dragan
17 Apr 2006 16:45


1. 10 milioane de dolari? Bogatie mare pe acolo pe la Galati.

2. George Emil Palade e de origine romana, premiul Nobel l-a luat insa ca medic american. Mircea Eliade e de origine romana, renumit specialist in istoria religiilor a ajuns insa la o universitate americana. As fi totusi curios care e numarul astronomilor amatori din Galati si care sunt realizarile lor care au justificat investitia.

HoO_Germany
17 Apr 2006 16:58



2. As fi totusi curios care e numarul astronomilor amatori din Galati si care sunt realizarile lor care au justificat investitia.

Salut dragon

eu nu cred ca la punctul asta trebue cineva sa scrie justficatie, pentru ca acest Muzeu si Planetariu este o institutie pentru popor. Si fiecare poate sa intra la acest club si sa stea ca membru acolo si sa faca astronomie fara sa investe bani in instrumente private. 
Ca voi la Timisoara faceti astronomie in cerc privat, tot este bine si se poate fie stimat si asceasta chestie, dar nu se poate compara cu lucru din Galati.
Galati a avut posibilitatea a primii banii de la Judetul Galati. Daca voi ati avea asemenea posibilitate a primi banii de la Judetul Timisoara, nu cred ca nu ati lua. Asa ca nu inteleg de ce se face asa o "problema artificiala" la finatarea Planetarului Galati?
Este de intelegere ca Romania la acest punct financial unde multa saracie exista, are alte probleme de a cheltuii banii, dar de ce nu se poate fie mindru ca ROMAN a stiie ca in Romania exista ca si in alte tari vestice posibilitatea a face astronomie publica? Imi pare rau, asta nu pot intelege.

Cer senin
Robert

Alex Dumitriu
17 Apr 2006 20:44


Salut!

Am sa mai dau din nou raspunsuri:

1. Banii aia de-au ajuns atat de celebri... 10 milioane de $$$ de care tot ati discutat... nu s-au investit peste noapte, ci pe parcursul a multi ani (cred ca in jur de 10 ani, daca nu ma insel);

2. Daca prin punctul al doilea al replicii dumneavoastra ati vrut sa spuneti ca, cu toate ca academicianul Calin Popovici este galatean dar s-a afirmat in alta parte, atunci v-ati dat singur raspuns pentru justificarea investitiei, Calin Popovici a plecat din Galati din cauza ca lipsea ceva esential, si anume DOTAREA, pe care noi vrem sa o aducem prin aceasta investitie "imensa" (tin sa precizez ca tot observatorul va costa cam 37.000 euro, asta incluzand dotarea si costurile de constructie separat).

3. Numarul de astronomi amatori din Galati este cam de 30 daca asta ati doriti sa aflati si va face sa va simtiti mai implinit... INSA... observatorul, asa cum am mai spus de multe ori, NU ESTE OBSERVATORUL ASTROCLUBULUI, ci este un observator popular (public, cu usile deschise, etc.), adica orice doreste, poate veni, atat ziua, cat si noaptea, pentru a observa cerul...

Personal eu nu voi mai raspunde in cadrul acestui subiect, care de fapt se adresa eclipsei din 29 martie ( :!:  :!:  :!: ), dar s-a divagat de la subiect pentru a nu stiu cata oara...

alexconu
18 Apr 2006 01:16


Toata stima si respectul pentru ceea ce s-a realizat la Galati. Sa faceti popularizare buna si publicul galatean si cei care mai vin la muzeu sa se simta bine i sa plece mai bogati la minte de-acolo. 
Ceea ce nu vad eu acolo, sunt rezultatele astronomice ale astroculubului. Unde sunt observatiile, unde e activitatea?
Inca o data. Planetariul si complexul muzeal no problemo. Eu nu vad activitatea astronomica a astroclubului; sau poate se tin observatiile la sertar, eu stiu?

florin1982
18 Apr 2006 08:10


Salutare!

Punctul 1:
Este interesant cum unii acuza de dragul de a acuza. Dragul meu Dragon cand tu ziceai "daca s-ar fi cheltuit banii galatenilor era OK" ulterior acuzand de frauda probabil oricine ar fi inclinat sa-ti dea dreptate avand in vedere faptul ca in Romania se popularizeaza asemenea activitati (furtul adica).
Cand insa ti s-a aratat ca de fapt din banii locali s-a facut observatorul tu datorai cel putin niste scuze. Vad ca scuzele se lasa asteptate. Sa inteleg ca din cauza obrazului gros sau din cauza unei mandrii nejustificate prin propria persoana?

Este de-a dreptul de admirat dorinta ta de a scoate la iveala greselile inexistente insa trebuie sa intelegi ca printr-o gandire distructiva nu-ti vei atrage asupra ta decat cel mult scarba. Mie unul mi-e scarba sa ma consider concetatean cu tine. Se poate sa am sau se poate sa nu am dreptate insa asa cum tu ti-ai permis sa faci afirmatii nefondate si eu imi permit sa fac aceleeasi afirmatii sa zicem nefondate... 

Punctul 2: Asa cum au mentionat si cei din Galati se da credit celorlalte cluburi/organizatii de astronomie din Romania (si ar fi si pacat sa nu se faca! eu unul beneficiind de multe ori de placerea de a admira cerul noptilor de vara in observatorul astronomic din Bucuresti... chiar ma mir ca in Bucuresti nu s-au gasit bani) si se incearca coagularea unei activitati coerente in astronomie. Faptul ca este un club relativ nou face poate sa nu aiba "CV" baban. Asta nu inseamna ca nu va avea insa nu va vad pe nici unul dintre voi ingramadindu-se sa ajute si nu sa aduca injurii... poate se vede altfel de la 20.000 km distanta... s-o fi diluand mesajul in apa baltii atlantice.

Punctul 3: inca astept raspunsurile vizavi de punctele ridicate din primul meu mesaj deoarece ele erau tangente si aduceau lamuriri unui membru al forumului care de asemenea adusese acuze... astept sa vad sustinerea respectivelor acuzatii cu argumente logic intemeiate.

Cu stima,
Florin

florin1982
18 Apr 2006 08:21


Eu chiar m-as bucura ca si maine Timisoara sa beneficieze de un telescop de 43 cm diametru si personal cu prima ocazie as fi foarte fericit sa-l si pot folosi. Cu cel de 40 cm de la Galati probabil s-ar dubla suprafata optica activa in Romania (exagerez desigur).

Sper totusi ca realizati ca o actiune de construire e unei echipe, club, observator si dotarea corespunzatoare nu se face prin actiuni hei rup cu bucatile de sticla aflate in dulap. Atrag atentia asupra acestui lucru deoarece de prea multe ori am vazut proiecte romanesti prost gandite, fara perspectiva in viitor si facute la conjuctura cu hei-rup-ul aferent. Din modul d-voastra de exprimare a rezultat ca actiunea de a face telescopul de 43 cm ar fi cumva legata de 40 cm din Galati si ar fi doar un hei rup lasa ca le aratam noi lor; competitia este buna dar strategia trebuie gandita incat lucrurile sa poata fi si folosite. Altfel veti avea soarta altor 99% din proiectele romanesti: esec. Eu chiar v-as sfatui sa luati model de la Galati in privinta managementului upgradarii dotarii d-voastra inclusiv prin bucata de sticla de 43 cm. Nu cred ca v-ar strica!

Cu stima,
Florin

Am absolvit din pacate de mult gradinita si nu mai cred in basmul cu Ileana Osanzeana. Mi se pare mie sau minunatul program european Leonardo se acceseaza prin doamna Puvak si familia domniei sale?! Eu personal am facut tot felul de jalbe, cereri, petitii, memorii si ca mine cred ca mai sunt si altii. Rezultate zero! Bine-nteles ca Timisoara nu merita nici un fel de fonduri structurale etc. Despre astronomie ce sa mai vorbim. Drept urmare noi aici avem un telescop de 38 cm (deocamdata cel mai mare de amatori din tara) facut cu mijloace proprii si ne asteapta in debara o bucata de sticla de 43 cm s-o prelucram. Asta pentru cazul ca cei de la Galati vor incepe sa se laude ca telescopul de 40 cm e cel mai mare. In cel mult 6 luni telescopul de 43 cm va deveni realitate. Deci inca o data, solutia pentru cei cu adevarat saraci este sa puna mana pe unelte, evitand secera si ciocanul.

Doru Dragan
18 Apr 2006 09:53


Mai una ca prea s-au zis multe si sa incheiem macar pana trec inundatiile astea care sper sa nu afecteze prea tare Galatiul si mai ales investitia.
Draga d-le Dumitriu, topicul deschis era despre eclipsa din 29 martie de la Galati. Unul din forumisti v-a si acuzat ca va cam intindeti cu lauda. Trebuia sa va asteptati sa starniti invidia cu toate consecintele. Sumele sunt cam mari pentru o tara asa saraca si multi de aici de pe forum v-ar putea spune ce ar fi facut ei cu 37000 de euro in astronomie.
Draga d-le HoO, nu stiu cum e in Germania dar in tarile civilizate banii publici trebuie justificati. Daca in Germania s-ar cheltui bani pentru un port in muntii Padurea Neagra lumea ar incepe sa puna intrebari. Era Galatiul cel mai potrivit loc pentru cheltuirea unor sume mari de bani in dezvoltarea astronomiei?
Draga d-le Florin, mai cresti si pazeste-ti gura. Cat despre telescopul de 43, sticla asteapta proiectele noastre de vreo cativa ani buni. Don't worry.

florin1982
18 Apr 2006 10:12


Draga Dragonule consider ca tu esti inca la cresa astfel neintelegand cum functioneaza resorturile economiei sau esti analfabet astfel nefiind capabil sa intelegi sensul propozitiilor scrise anterior. Mai precis, daca ti s-a scris ca fondurile respective au fost alocate din bugetul local Galati cum poti tu sugera ca fondurile sa fie cheltuite in alta parte decat in cadrul jurisdictiei economico-administrative a Galatiului?
Iti spun eu cum poti tu justifica asta: prin capacitatea de a fi analfabet si deci prin incapacitatea de a intelege sensul propozitiei: "banii provin din bugetul local Galati".

In al doilea rand vizavi de oglinda de 43 cm. diametru: este dovada unei indecizii manageriale daca in cativa ani oglinda de 43 cm nu si-a gasit destinatia dar acum cand apare 40 cm altundeva in cadrul unui proiect bine organizat si structurat voi vreti sa faceti hei-rup.. nu veti dovedi nimic nimanui ci cel mult ca sunteti buni sa faceti lucruri de mantuiala, la graba si de conjuctura fara sa ganditi in perspectiva. Eu, ca posibil finantator, nu v-as lasa pe maini nici macar 1 dolar.

Cu stima,
Florin

Mai una ca prea s-au zis multe si sa incheiem macar pana trec inundatiile astea care sper sa nu afecteze prea tare Galatiul si mai ales investitia.
Draga d-le Dumitriu, topicul deschis era despre eclipsa din 29 martie de la Galati. Unul din forumisti v-a si acuzat ca va cam intindeti cu lauda. Trebuia sa va asteptati sa starniti invidia cu toate consecintele. Sumele sunt cam mari pentru o tara asa saraca si multi de aici de pe forum v-ar putea spune ce ar fi facut ei cu 37000 de euro in astronomie.
Draga d-le HoO, nu stiu cum e in Germania dar in tarile civilizate banii publici trebuie justificati. Daca in Germania s-ar cheltui bani pentru un port in muntii Padurea Neagra lumea ar incepe sa puna intrebari. Era Galatiul cel mai potrivit loc pentru cheltuirea unor sume mari de bani in dezvoltarea astronomiei?
Draga d-le Florin, mai cresti si pazeste-ti gura. Cat despre telescopul de 43, sticla asteapta proiectele noastre de vreo cativa ani buni. Don't worry.

Doru Dragan
18 Apr 2006 10:36


Vad ca nu-mi asculti sfatul ... Macar mai spala-te pe dinti sau inroleaza-te la VCTudor. Sper ca galatenii sa fie pe deplin satisfacuti de cum au fost cheltuiti banii lor. Si-acum treci la diguri ...

admin
18 Apr 2006 11:49


Daca nu din bun simt, atunci de dragul stiintei va rog controlati-va limbajul. Lasa de dorit...

Forumul acesta nu este dedicat unor polemici pe un asemenea ton. Pe viitor userii care nu respecta regulile forumului si ale bunului simti vor fi banati. Cine are ceva impotriva, sa justifice.

Mercy de intelegere!

habarnam
18 Apr 2006 12:03

hmm
Pentru inceput se pot sterge mesajele cu pricina :) si sa speram ca intelegem cu totii ..

[Da io tot nu renunt la oralitatea stilului] :)

Tercu Jan Ovidiu
18 Apr 2006 17:52


Salut!

  Lipsa totala de respect pentru eforturile unor oameni de a realiza ceva in Romania. Muzeul este mandria galetenilor si este facut din impozitele si taxele contribuabilor galateni. Asa ca nu dam socotela decit in fata legii si a contribuabilor galateni. Cred ca este clar! Sa nu uitam ca acest muzeu este vizitat si de cei din Braila, oras care se gaseste la 20 km de Galati. In acelasi timp la acest muzeu vin foarte multi vizitatori din sud-estul Romaniei si cred ca investitia care s-a facut si care urmeaza sa se faca este pe deplin justificata, prin cei peste 100.000 de vizitatori anual. Nu mai am cuvinte si sunt mahnit de aceasta mascarada. In concluzie alte informatii despre aceasta realizare, vor fi facute public atunci cind observatorul va fi gata peste 1,2....5 ani. Pina atunci va urez cer senin in suflet, dar si sus acolo unde privim cu toti.

HoO_Germany
18 Apr 2006 19:50




Salut dragon

un ultim cuvint vreau sa scriu la intrebarea ta. 

Daca ar fii cazul in Germania cum scrii , sigur ca nu ar fie corect. Daca ar fie cazul in Galati asa cum crezi ca este, tot nu ar fie corect. DAR NU ESTE.

La intrebarea despre potrivit-ul loc eu ce sa spun, iti dau mai bine un exemplu. Eu sint membru la un Observatoriu aici in Germania. Acest observatoriu s-a facut in anul 1975 cred si in acel timp la locul unde azi sta, nu erau nici case si nice locuinte in apropiere. De acum 15 ani s-au facut in apropiere case si locuinte unde multa lume sta si ce sa-ti spun, locul observatorului nu mai este perfect. 
Sa ma intreb acum daca locul in Galati arfii perfect? Nu stiu ce sa zic, dar chiar daca nu este 100% de ce sa nu se faca acolo astronomia publica? Este un loc cu posibilitate inca buna si eu cred, ca daca acest observoriu are 100.000 de vizitori fiecare an, sper ca asta sint 100.000 de dovede ca lumea accepta aceasta institutie. Si acei 100.000 de oameni care vin fiecae an, iti spun, noi in Germania am visa sa avem atita lume.

Si daca aceste facute investiti sa creasca si sa fie facute bine, acest observatoriu trebue sa fie atractiv, ca lumea sa vina inca o data si inca o data. De asta, e bine ca observatoriu plateste bani si face investment la telescoape mari si la telescape solare, si asta nu cred ca o sa fie ultima investitie. Iar despre "lauda tare" ce sa zic acolo? Daca nimeni nu cinta, nu stiu ca exista musica, si atunci ar putea sa faca acest observatoriu investitii mai mari, iar daca lumea nu vine, atunci chiar sint banii aruncati afara.
Eu va doresc si vouo la Timisoara tot asa mult succes ca sa aveti si voi tot asemenea posibilitate a primii budget. Dar eu zic cum zice si Ovidiu, acest Muzeu este o mindria nu numai a galatinienilor, dar sa fie si mindira a toti Romanii.

Cer senin
Robert

florin1982
19 Apr 2006 02:52


Propun sa incepem sa banam pe cei care aduc acuzatii ulterior nejustificandu-le.

Prin urmare astept justificarile punct cu punct vizavi de urmatoarele lucruri:
1.) afirmatia ca luneta pentru soare e inutila si nu reprezinta o investitie utila
2.) afirmatia ca fondurile erau mai bine investite in alta zona geografica din tara cumulata cu afirmatia ca fondurile respective provin din bani europeni si/sau bani de la guvern
3.) afirmatia ca NASA cheltuie infim pe programele de cercetare legate de soare
4.) afirmatia ca in Galati nu ar exista conditii de clima necesare pentru telescop de 40 cm care de altfel ar fi fost probabil mai bine montat la Timisoara cu bani galateni

In felul acesta probabil ar fi eliminate si celalalte discutii deoarece nu e nimeni fraier sa stea sa inghita orice baliverna aruncata de sus. Consider si astept ca domnul Ovidiu sa confirme sau sa infirme, ca cel putin cele 4 puncte de mai sus au fost aduse in discutie acuzatiile pe baza lor fiind nefondate. Cand am incercat sa aducem lumina in privinta celor patru puncte, cei care au acuzat au dat din coada bagand capul in nisip amenintand  cu oglinzi de 43 cm... si am argumentat de ce stilul de gandire este defectuos demonstrandu-se just si rapid chiar vizavi de afirmatia:"las' ca facem noi de 43!". 
Pe de alta parte or fi avand motive! Asteptam cu interes sa fie expuse.

Florin

Daca nu din bun simt, atunci de dragul stiintei va rog controlati-va limbajul. Lasa de dorit...

Forumul acesta nu este dedicat unor polemici pe un asemenea ton. Pe viitor userii care nu respecta regulile forumului si ale bunului simti vor fi banati. Cine are ceva impotriva, sa justifice.

Mercy de intelegere!

Doru Dragan
19 Apr 2006 10:04


Ne aflam pe un forum de discutii, nu intr-un proces. Pe forumurile de discutii libertatea de expresie este deplina daca se respecta doua reguli: discutia sa fie la subiect si limbajul decent. Nu trebuie sa propunem nimic nou, legile etichetei pe Internet au fost scrise demult de altii mai breji. Asa incat eu (si altii) nu trebuie sa probam nimic din ce am spus dar d-l florin1982 ar trebui sa-si controleze limbajul. Cu toate astea fiindca se insista revin: 
Din pacate nu traim intr-un stat federal ca Germania in care autonomia administrativa sa fie aplicata. Traim in Romania (si asta ne ocupa tot timpul) stat excesiv centralizat in care banii contribuabililor se duc la bugetul central fiind repartizati pe capitole stricte de guvernul care conduce la momentul respectiv. Daca guvernul respectiv considera ca banii respectivi trebuie cheltuiti pe sali de sport la orase si sate, porturi in munti, mobila sculptata si aurita la parlament si observatoare la Galati si nu 
pe reparari de drumuri, decolmatari, indiguiri asta se face. Banii de la Galati banuiesc eu ca vin repartizati de la bugetul consolidat de stat altfel o sa cer urgent ruperea Banatului  de Romania si instaurarea monarhiei austro-ungare ;-) 
Inadecvarea cheltuirii unor asemenea sume in acea zona a venit din observatia pertinenta pe care am facut-o si eu printre altii ca nu avem stiinta de rezultate astronomice obtinute de astronomi amatori din Galati. 
De unde atunci atata "experienta manageriala a upgradarii" ?!? Oricat l-as respecta pe dl HoO nu pot sa nu remarc faptul ca interventia dansului este interesata, din cate inteleg eu o parte din prajitura se duce in acea directie.

florin1982
19 Apr 2006 11:15


Este de inteles ca atunci cand ti se da peste nas ilustrandu-se propria-ti incompetenta sa incepi sa strigi in gura mare ca ai fost jignit. Ceea ce uiti tu, fiind de altfel dovada mitocaniei tale, este ca TU ai jignit prin "realizarea" de afirmatii nefondate si ulterior cand ti s-a demonstrat ca vorbeai pe langa fara sa fii informat NU ai avut nici macar bunul simt sa-ti ceri scuze. Prietenii mei timisoreni au bun simt si tocmai de aceea ma miram ca tu ai face parte din acea zona geografica a tarii. 

Ai libertatea sa afirmi orice dar in momentul in care ti se arata ca nu ai dreptate celalalt se foloseste de fapt de libertatea de a aplica lovituri bine plasate peste nasucul tau necivilizat. Probleme? 

Asa cum ti-am spus si inainte, inca astept sa-ti sustii afirmatiile cu argumente (si ti-am insirat punctele principale pentru a te scuti de efortul de a denatura cele zise de tine) sau sa-ti prezinti scuzele de rigoare.
edit:
vad ca fugi de argumentele tehnice ca dracu de tamaie. probabil iti cunosti limitele.

lasand argumentele tehnice deoparte (altfel putem fi acuzati ca te facem de rusine pe forum public si nu-i asa asta ar reprezenta jignire?:) ) iti mentionez ca autonomia administrativa de care vorbesti nu exista. Si asta pentru ca Romania functioneaza sau vrea sa functioneze dupa criteriul dependentei investitiilor fata de sursele de capital. CU alte cuvinte taxele venite de la galateni sunt folosite procentual in investitii in Galati. Prin urmare tu din Timisoara nu ai nici un drept sa intrebi galatenii de ce-si construiesc telescop ATUNCI CAND TELESCOPUL ESTE CONSTRUIT DIN BANII LOR... asa cum nici ei nu te-au intrebat pe tine de ce ai tinut bucata de sticla de 43 cm in dulap sau de ce ati facut la Timisoara incercari pe aeronave depasite moral... adica reinventati roata facuta de altii. Ma opresc aici deoarece am promis sa nu intru in detalii tehnice. Sper sa-ti fie clara problema investitiilor... oricum s-a vazut cat de clara ti-a fost deoarece de-a lungul acestui subiect ai acuzat Galatiul ba ca a investit fonduri guvernamentale, ba ca erau de la Tamara, ba ca erau din bani europeni... de altfel nici tie nu ti-e clar ce vroiai sa zici... un lucru insa iti era clar: doreai sa murdaresti asa cum probabil ai fost invatat in cei 7 ani de acasa. Felicitari!

Cu stima,
Florin
Ne aflam pe un forum de discutii, nu intr-un proces. Pe forumurile de discutii libertatea de expresie este deplina daca se respecta doua reguli: discutia sa fie la subiect si limbajul decent. Nu trebuie sa propunem nimic nou, legile etichetei pe Internet au fost scrise demult de altii mai breji. Asa incat eu (si altii) nu trebuie sa probam nimic din ce am spus dar d-l florin1982 ar trebui sa-si controleze limbajul. Cu toate astea fiindca se insista revin: 
Din pacate nu traim intr-un stat federal ca Germania in care autonomia administrativa sa fie aplicata. Traim in Romania (si asta ne ocupa tot timpul) stat excesiv centralizat in care banii contribuabililor se duc la bugetul central fiind repartizati pe capitole stricte de guvernul care conduce la momentul respectiv. Daca guvernul respectiv considera ca banii respectivi trebuie cheltuiti pe sali de sport la orase si sate, porturi in munti, mobila sculptata si aurita la parlament si observatoare la Galati si nu 
pe reparari de drumuri, decolmatari, indiguiri asta se face. Banii de la Galati banuiesc eu ca vin repartizati de la bugetul consolidat de stat altfel o sa cer urgent ruperea Banatului  de Romania si instaurarea monarhiei austro-ungare ;-) 
Inadecvarea cheltuirii unor asemenea sume in acea zona a venit din observatia pertinenta pe care am facut-o si eu printre altii ca nu avem stiinta de rezultate astronomice obtinute de astronomi amatori din Galati. 
De unde atunci atata "experienta manageriala a upgradarii" ?!? Oricat l-as respecta pe dl HoO nu pot sa nu remarc faptul ca interventia dansului este interesata, din cate inteleg eu o parte din prajitura se duce in acea directie.

habarnam
19 Apr 2006 13:21

Racheta
Asa... Dragoane, cate trepte ziceai ca are racheta aia ?

HoO_Germany
19 Apr 2006 13:52


Ne aflam pe un forum de discutii, nu intr-un proces. Pe forumurile de discutii libertatea de expresie este deplina daca se respecta doua reguli: discutia sa fie la subiect si limbajul decent. Nu trebuie sa propunem nimic nou, legile etichetei pe Internet au fost scrise demult de altii mai breji. 

In acest punc iti dau dreptate si mie mi-ar place daca noi in aceasta tema am reusii sa gasim drumul inapoi la discutie fara "cuvinte prea calde" sau jignire. Este una sa scriem ceva fundat sau nefundtat, dar tocmai sa stam in dreptul nostru cu respect  :D . Asta nu zic personal nimanui, vreau numai sa fie scris.



Eu nu stiu destul despre politica Romaniei la timp, dar cred ca in citeva punte ai dreptate. Dar totusi in punctul de care vorbim (Planetariu Galati) nu cred ca asa un Planetariu popular care s-a construit, s-a facut cu niste bani organizati pe cine stie ce sursa.
 

Oricat l-as respecta pe dl HoO nu pot sa nu remarc faptul ca interventia dansului este interesata, din cate inteleg eu o parte din prajitura se duce in acea directie.

I acest punct iti dau inca o data dreptate, ca eu am vindut mult la Planetariu Galati, si poate o sa vind mai mult acolo. Asta nu are nimic de facere cu cea ce am scirs, din cauza ca mie este egal unde ar cumpara Planetariu Galati instrumentele lor. Dar ei au primit de la mine service cu surse sigure, au primit sinceritate fara a scrie povesti si au primit preturi bune de care am putut bate concurenta care am avut-o si o am. Din cauza asta nu cred ca este ceva rau, ca Galati a salvat banii unde putea si primeste instrumente de folosit care functioneaza.
Eu asta nu vad ca prajitura, eu vad asta ca "free market" unde fiecare poate sa-si cumpere instrumentele lui acolo unde zice fiecare ca i pare cel mai bine. Si macar in tara nu cred ca s-ar putea gasi asemene instrumente la un vinzator, si macar acel telescop care vor sa cumpere, nu cred ca o sa fie cumparat in romania  8) .
Dar vazut fair punctele care dragon le scire, ies mai mult din cauza dezgustate ca Galati are budget, si poate ca incercarea a primi un budget la Timisoara nu a iesit positiva.

Cer senin
Robert

Doru Dragan
19 Apr 2006 15:33


Eu am spus ceea ce aveam de spus, cred ca subiectul este epuizat. Ma bucur ca pana si dl Robert de la HoO, care are unele dificultati cu limba romana, a inteles despre ce e vorba. Nu am nimic personal cu nimeni de la Galati. Era vorba doar despre discutarea unor principii. Exact aceeasi discutie se poate starni si despre faimosul proiect AHR ... dar mai bine nu, cel putin deocamdata. Cat despre florin1982, mi-e intr-adevar scarba de toate mitocaniile si balivernele acestui analfabet incompetent cu obrazul gros. (Nu am facut decat sa citez din zoaiele pe care le-a aruncat el pe ecrane). Daca asa arata un cercetator stiintific, nu e de mirare in ce hal e cercetarea.

Alex Dumitriu
19 Apr 2006 16:39


Salutare!

Cu toate ca am zis ca nu voi mai raspunde in cadrul acestui subiect, voi mai trimite un mesaj, pe care eu il consider necesar, pentru a lamuri unele lucruri referitoare la ce inseamna Programul Educational Astroclubul "Calin Popovici" Galati... sa incepem...

Coordonatorul astroclubului este Tercu Jan Ovidiu, muzeograf in cadrul CMSNGL;

Perioada de desfășurare este săptămânal și cu ocazia
evenimentelor astronomice;

Grup țintă al programului sunt elevii ai claselor V &#8211; XII, studenți, astronomi amatori;

Iar localizarea: Complexul Muzeal de Științele Naturii
Galați - Planetarium;

Acum sa trecem la chestiile mai concrete...

1. Obiectivul general

&#8226; Stimularea interesului elevilor, studenților și astronomilor amatori, pentru cunoașterea spațiului cosmic prin intermediul astronomiei, dar și popularizarea astronomiei de amatori în Galați și-n țară.

2. Obiective specifice

&#8226; Încurajarea elevilor de a participa la activități extrașcolare.
&#8226; Sprijinirea astronomilor amatori pentru a-și perfecționa cunoștiințele în domeniul astronomiei.
&#8226; Participarea membrilor Astroclubului &#8222;Călin Popovici&#8221; la diverse activități interactive în cadrul Planetariului.
&#8226; Popularizarea astronomiei prin diverse mijloace și atragerea publicului prin participarea la diverse acțiuni în cadrul Planetariului.


Tipul Activităților

Activități teoretice

&#8226; Organizarea de cursuri și lecții tematice.
&#8226; Vizionarea de diferite proiecții și filme documentare în cadrul Planetariului.
&#8226; Dezbateri pe teme de astronomie în cadrul Planetariului.


Activități practice

&#8226; Realizarea de observații astronomice cu ocazia diverselor evenimente astronomice.
&#8226; Realizarea de observații curente în conformitate cu programul de observații al Astroclubului, aprobat de conducerea Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
&#8226; Participarea membrilor Astroclubului la organizarea de conferințe și observații.
&#8226; Organizarea unor tabere de astronomie, având sprijinul și aprobarea conducerii Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați.
&#8226; Organizarea de observații astronomice în afara orașului Galați.

Si programul de activitate al astroclubului, atat pe anul 2005, cat si pe 2006, il puteti gasi aici:
http://planetarium.lx.ro/program2005.doc
http://planetarium.lx.ro/Programul_educational_astro_2006_nou.doc

Cam atat am avut de spus...
Cer senin,
Alex Dumitriu

florin1982
20 Apr 2006 07:28


Dragon iti recomand sa te uiti la propriile mesaje si sa-ti analizezi singur cele spuse. Ti s-a aratat punct cu punct unde gresesti; dupa aceea ai inceput sa arunci in stanga si in dreapta cu acuzatii, injurii... aceste lucruri nu pot fi trecute cu vederea si in momentul in care ma jignesti daca am fi fata in fata ti-as riposta in acelasi fel. Pe forum mi-am permis sa-ti intorc fix ceea ce ai oferit!

Sa explicam de ce ai fost caracterizat analfabet si incompetent:

Ai fost caracterizat analfabet deoarece ti s-a spus: banii provin din bugetul local si tu ai continuat sa aberezi cum ca banii ar veni din alta parte. Ori daca ti s-a scris si n-ai priceput am crezut ca esti analfabet deoarece am considerat ca rea vointa din partea ta nu exista. Bineinteles ca se poate sa fi inteles ce ti s-a scris si atunci inseamna ca exista rea vointa din partea ta. Deci am lamurit problema analfabetismului.

Despre incompetenta: nu te-a facut nimeni incompetent fara sa existe dovezi. Acele dovezi rezulta din mesajele tale si anume:"facem de 43 cand galatiul isi ia de 40" si "ce conditii de astroclimat rezulta la Galati". Daca tu crezi ca la Galati ar exista conditii de astroclimat care sa nu justifice 40 cm dar la Timisoara ar exista conditii de astroclimat care sa justifice 40 cm cu bani galateni atunci inseamna ca esti incompetent. 

Nu uita ca nu ti-a pus nimeni NIMIC in spinare (asa cum faci tu altora); nu ti s-a pus in spinare decat ceea ce ai spus!

Consider subiectul incheiat.

Florin
Eu am spus ceea ce aveam de spus, cred ca subiectul este epuizat. Ma bucur ca pana si dl Robert de la HoO, care are unele dificultati cu limba romana, a inteles despre ce e vorba. Nu am nimic personal cu nimeni de la Galati. Era vorba doar despre discutarea unor principii. Exact aceeasi discutie se poate starni si despre faimosul proiect AHR ... dar mai bine nu, cel putin deocamdata. Cat despre florin1982, mi-e intr-adevar scarba de toate mitocaniile si balivernele acestui analfabet incompetent cu obrazul gros. (Nu am facut decat sa citez din zoaiele pe care le-a aruncat el pe ecrane). Daca asa arata un cercetator stiintific, nu e de mirare in ce hal e cercetarea.

Roman
20 Apr 2006 09:18


Consider subiectul incheiat. 

Salut baieti. 
Urmaresc acest topic demult. Discutia a fost intr-adevar interesanta. A inceput de la o simpla intrebare a lui habarnam si intre timp a devenit cam .... incinsa. Au fost aduse acuze, au fost facute declaratii... bla bla
Totusi prin intermediul intrebarilor lui habarnam, speculatiilor altor membri si contrarilr dintre dragon si florin am reusit sa aflam mai multe despre proiectul de la Galati, despre programul sau, despre conducatorii acestuia, despre instrumentele folosite, observatii, surse de finantare. 

Hey florin, dragon nu mai fiti suparati asa. Este un simplu topic. Dc aveti sa va reprosati ceva va rog sa o faceti prin pm. 

Consider acest topic inchis.

admin
20 Apr 2006 12:08


Discutia aceasta ca si multe altele a deraiat. Au fost amestecate iar diferite teme si polemici.
Totusi pentru a da o sansa discutiilor despre cluburi si institutii am recreat o categorie, care in trecut nu a fost un succes.
Este vorba despre o noua  categorie, "Cluburi & Institutii", care a fost recreata la adresa:

http://www.astronomy.ro/forum/viewforum.php?f=33

Rog prin aceasta toate cluburile si institutiile autohtone sa se prezinte sumar in acesta categorie. Unele prezentari o sa le facem noi, echipa @stronomy.ro.

Alex Dumitriu si Tercu Jan Ovidiu deschideti va rog o tema in aceasta categorie in care va rog, prezentati sumar dotarea si activitatea institutiei dvs. de la Galati. O actualizare periodica si sumara nu ar strica.

Chiar daca acest lucru va deschide noi polemici sau discutii (sper ca aceastea sa fie pe un ton decent!) totusi va fi un loc de referinta la noi un forum, in care persoane active ale institutiei dvs. vor contura  imaginea acesteia pentru comunitatea astronomilor amatori si profesionisti din Romania. 
Stiu ca aveti si pe pagina institutiei o descriere de rigoare, insa eu consider ca nu strica sa va faceti publica imaginea si  pe alte site-uri si forumuri. Noi va apreciem activitatea si va invitam astfel sa va prezentati si la noi pe forum.

Astept feedbackul dvs. in noua categorie. Prin aceasta, discutia curenta este incheiata.