-----------------------------------
admin
27 Mar 2006 14:16

Eclipsa totala de Soare din 29 martie 2006
Va salut!

Tin sa va reamintesc ca miercuri, 29 martie, va avea loc o eclipsa totala de Soare. Aceasta se va vedea in Romania ca si eclipsa partiala.

Despre acest eveniment v-am informat atat in calendarele site-ului nostru cat si in diferite articole, publicate in saptamanile trecute.

Vreau prin acest topic sa va rog a impartasii cu noi, cum va pregatiti voi pentru eclipsa, iar dupa eveniment sa vedem care au fost experientele si rezultatele voastre.

De asemenea va rog sa incarcati imaginile pe care le veti face eventual, in galeria de imagini "Eclipse" de la adresa:

http://www.astronomy.ro/forum/album_cat.php?cat_id=5

Astept implicarea voastra.

Mercy!

Forever_Man
27 Mar 2006 14:29


Sa speram ca va fi cer senin. In primul rand trebuie sa ne invoim de la scoala. Eu voi urmari eclipsa cu ochelarii din '99, si eventual si cu binoclul. Pe aici prin Calarasi cred ca va fi peste 75%, si sunt foarte fericit ca pot vedea o astfel de acoperire.

bakunin99
27 Mar 2006 14:57


Apropo de eclipsa, care se pare ca o sa fie nasol in Buc aka nori, uitati niste poze fascinante facute de Oportunity, pe Marte.
http://en.wikipedia.org/wiki/Transit_of_Phobos_from_Mars
Este o eclipsa partiala, mai mult un tranzit pentru ca Phobos este prea mic ca sa produca eclipsa totala.

mac
27 Mar 2006 21:40


In München se anunta ploaie si nori grei pentru miercuri, deci sunt sanse mici sa vedem eclipsa aici.
Daca se iveste ocazia, am sa incerc totusi sa fac ceva fotografii digitale.

Avand in vedere multitudinea orasele din care provin membrii forumului nostru, sunt convins ca o sa fie si norocosi, care vor vadea eclipsa in conditii bune.

HoO_Germany
28 Mar 2006 18:16


Pina acum la noi (apropiere Aachen) vremea su s-a decis cum vrea sa sta. Este mai cald dar tot noros si cite o data poluo , cite o data iiese soarele. Poate miine o sa avem noroc si putem vedea ceva. Daca merge, o sa fac poze prin H-alpha si o sa le pun aici pe forum.

Cer senin
Robert

rtcoman
29 Mar 2006 08:57


Salutari!

   Stiti cumva daca este necesara purtarea de ochelari speciali - ca in 1999 - si la aceasta eclipsa partiala, sau nu?

bakunin99
29 Mar 2006 09:06


Orice observatie asupra soarelui care nu este acoperit complet de luna - aka totalitate, deci chiar si in timpul zilei fara eclipsa, trebuie facuta cu protectie.

mac
29 Mar 2006 11:10


rtcoman daca nu ai ochelari de Soare buni, poti folosi o folie de aluminiu sau chiar o folie magnetica, de exemplu de la un floppy-disk.

In München, unde acoperirea este de peste 37%, deocamdata vremea nu este favorabila. Sunt ceva petece de cer senin, dar izolate. 
Daca o sa am noroc cu vremea, am sa public imagini pe site, in timpul eclipsei partiale...

sica
29 Mar 2006 12:10


nici in BV cerul nu e prea curat, din cand in cand (forte rar) ne mai lasa norii astia sa vedem soarele. Pacat  :(

mac
29 Mar 2006 12:24


NASA TV transmite eclipsa live, din Turcia...

mac
29 Mar 2006 12:47


de asemenea la aceasta adresa este transmis live:

http://boss.streamos.com/wmedia-live/exploratorium/10677/300_exploratorium-telescope_060315.asx

habarnam
29 Mar 2006 13:50

foarte frumos
Din bucuresti se vede destul de bine! S-au stricat subit cam multe dischete :)

admin
29 Mar 2006 14:47


Deoarece o sa avem multe imagini de la eclipsa de azi, am creat o galerie separata, la adresa:

http://www.astronomy.ro/forum/album_cat.php?cat_id=10

Toti membrii pot incarca imagini ale eclipsei in aceasta galerie. Acestea vor fi vizibile doar dupa ce le aprob eu.

admin
29 Mar 2006 15:43


O rugaminte referitor la imaginile pe care urmeaza sa le incarcati. 

Va rog precizati toate detaliile posibile despre acele imagini: copyright (persoana care a facut imaginea), localitatea in care a fost facuta imaginea si eventual instrumentul cu care a fost capturata aceasta. 

Daca puteti preciza si ora la care ati facut imaginea, ar fi excelent.

Astfel nu o sa mai avem discutii pe viitor referitor la provenienta si copyright-ul imaginilor din galeria noastra.

Forever_Man
29 Mar 2006 16:29


In mare parte, la Calarasi vremea a fost buna. Doar cu 10 minute inainte si 10 minute dupa maxim a fost inorat. Ce ghinion. Am facut niste poze cu camera web. Nu cred ca sunt foarte bune, dar o sa le pun in galerie totusi.

admin
29 Mar 2006 20:38


In galeria dedicata eclipsei de azi am incarcat imagini pe care le-am capturat de pe "www.exploratorium.edu" care a transmis live pe internet eclipsa din Turcia.

HoO_Germany
29 Mar 2006 21:19


La noi a fost cum am spus, norit. Cred ca o sa incep sa zic vremea inainte....lol.  :P 
Am vazut pina acum numai poze in internet, sau in TV   :evil: 

Cer senin....
Robert

bakunin99
30 Mar 2006 09:31


Un lucru interesant si frustrant in acelasi timp, pe care l-am descoperit la eclipsa asta este ca e foarte greu sa gasesti soarele cu telescopul, cand nu ai nici un finder, si te mai si orbeste cand esti pe aprope. Am bajbait ceva pana ce l-am gasit :))

Katta
30 Mar 2006 10:26


http://forum.softpedia.com/index.php?s=9e4301ee305b3a97997c824afbfd4be0&showtopic=38704&view=findpost&p=1379918
Am facut si eu niste poze, pe unele le-am pus la adresa asta. Detaliile le-am scris tot acolo. Din pacate, am uitat sa incarc bateria de la aparatul foto, asa ca s-a descarcat la putin timp dupa faza maxima.

admin
30 Mar 2006 10:27


Cateva rezultate dupa eclipsa:
 - am avut ieri aproape 1000 de vizitatori pe site
 - in galeria de imagini dedicata eclipsei avem 85 imagini, din care 4 sunt "originale", adica fotografiate de membrii sau colaboratori ai site-ului nostru. Restul de 81 sunt capturate de pe internet, unde am urmarit eclipsa live. Din cauza vremii nefavorabile nu am reusit sa realizez nici macar o imagine a eclipsei.
 - azi am sa mai incarc si alte imagini primite de la colaboratori.

Cine mai are imagini de la eclipsa este rugat sa le incarce in galerie. 
Mercy!

bakunin99
30 Mar 2006 10:59


Asa e, a fost o isterie generala :), chiar si blogul meu a avut aproape 400 de vizitatori ... si toti veniti din cautari cu eclipsa. Pe de alta parte e bine, mai apar unii interesati. 
Insa la tv tot a aparut o stire cum ca furtunile de ieri sunt "din cauza eclipsei" ... chiar dupa ce a intrat un meteorolog in direct tot nu erau convinsi :).

admin
30 Mar 2006 19:59


Au mai aparut in galeria dedicata eclipsei de ieri inca 3 imagini de la Katta. Sunt foarte reusite! Felicitari!

http://www.astronomy.ro/forum/album_cat.php?cat_id=10

Katta ai putea specifica, ca si comentariu la imagini, localitatea in care le-ai realizat precum si aparatura folosita? 
Mercy!

Katta
30 Mar 2006 20:15


Am folosit un Pentax digital Optio 450, timp 1/1000s, Iso 100, manual focus. Telescop Dobson de 200mm f/6, model truss, facut de mine, ocular de 25mm si filtru bader. Pozele le-am facut afocal, adica cu aparatul in fata ocularului.
Cum sunt cam imprastiat, am uitat sa incarc bateria aparatului foto inainte, asa ca s-a descarcat la cateva minute dupa faza maxima. Am reusit sa fac, totusi, vreo 25 de poze.

Katta
30 Mar 2006 20:17


Am uitat sa spun ca sunt facute in Bucuresti, de la fereastra apartamentului meu.

admin
30 Mar 2006 21:41


Katta nu incarci si celelalte imagini?

Adauga te rog detaliile despre instrumentele folosite la fiecare imagine de a ta din galerie, ca si descriere sau ca si comentariu. 
Aceasta deoarece discutia actuala se va pierde printre topicurile forumului, pe cand galeria va putea fi "rasfoita" oricand pe viitor...

admin
31 Mar 2006 10:25


In galeria de imagini dedicata eclipsei au mai aparut circa 20 imagini apartinand lui Katta. 
Sunt foarte reusite, vizionare placuta!

Doru Dragan
06 Apr 2006 10:22


Am incarcat de vreo cateva zile pozele pe care le-am facut in Turcia la eclipsa totala de Soare. In Turcia s-a vazut intr-adevar ca eclipsa totala, iar cei care au vazut faza de totalitate o data in viata stiu ca restul (partialitatea) e o floare la ureche. Chiar daca nu sunt la fel de  impresionante ca observatiile de la fata locului, pozele totalitatii sunt la fel de bune ca cele de pe exploratorium.net si in plus sunt facute de o trupa de romani.
Atunci cand le-am incarcat, mi-a aparut un mesan cam descurajant: "	
Poza a fost încãrcatã cu succes. Dar poza nu a putut fi aprobatã aªa cã poza trebuie aprobatã de cãtre administrator sau un moderator înainte de a fi postatã." Mi-am zis ca "asa e braul pe la noi" dar vad ca e cam groasa,  prezinta umflaturi si unele scapari pe la imbinari. Domnul admin nu vrea sa afiseze decat poze de o calitate mai proasta decat a lui. Restul il deranjeaza.

habarnam
06 Apr 2006 12:39

pe bune?
Nu cred .. POate n-a avut timp ...

Pune si tu un link sa-l vedem .. Ai trimis pozele si pe sarm cred , nu ? Mie mi-au placut ..

Dar am o intrebare, ce observatii practice se fac la ecplisa , pe langa fotografie .. adica ce utilitate stiintifica aduc informatiile tale..

P.s. eu o sa vreau poze sa le pun pe situ meu cand o sa fie gata ... asa ca te contactez :)

admin
06 Apr 2006 13:01



Atunci cand le-am incarcat, mi-a aparut un mesan cam descurajant: "	
Poza a fost ï¿½ncï¿½rcatï¿½ cu succes. Dar poza nu a putut fi aprobatï¿½ aï¿½a cï¿½ poza trebuie aprobatï¿½ de cï¿½tre administrator sau un moderator ï¿½nainte de a fi postatï¿½." Mi-am zis ca "asa e braul pe la noi" dar vad ca e cam groasa,  prezinta umflaturi si unele scapari pe la imbinari. Domnul admin nu vrea sa afiseze decat poze de o calitate mai proasta decat a lui. Restul il deranjeaza.

Dragon, ti-am aprobat imaginile. 

Nu putem incarca imaginile fara o verificare prealabila. Prin aceasta vrem sa filtram imaginile care nu sunt "potrivite" domeniului nostru. Am avut asemenea "atacuri" in trecut, deci te rog intelege acest lucru. 
Inca o chestiune, va rog pe viitor sa notificati cand incarcati imagini (pe email, PM sau deschideti un topic) pentru a preveni asemenea aprobari "intarziate".

Deci Dragon, nu lua personal intarzierea aparuta. Imaginile realizate de tine sunt foarte reusite!  :wink:

Doru Dragan
06 Apr 2006 15:17


Ma bucur ca raspunsul nu a fost pe masura atacului, care trebuie sa recunosc a fost cam dur. Asta dovedeste ca ai calitatile necesare pentru un admin. Am fost deranjat de mai multe lucruri in afara de faptul ca nu s-au publicat pozele mele. In primul rand s-au publicat prea multe poze (Mac - 8, Katta - 24, admin - 79) ceea ce duce ori la nervi (in cazul meu) ori la plictiseala. In al doilea rand nu prea e bine sa publici poze care au alta provenienta. Preferabil niste poze mai slabute, de la balcon, cu ce aparat ai, cu nori etc. dar in care se gaseste un strop de sudoare si suflet.
Draga "habarnam", actiunile (pozele) astronomilor amatori nu au intotdeauna utilitate stiintifica. De cele mai multe ori ele sunt facute din pura pasiune. Exista desigur si exceptii, dar despre asta ... alta data.

admin
06 Apr 2006 16:02


Ma bucur ca raspunsul nu a fost pe masura atacului, care trebuie sa recunosc a fost cam dur. Asta dovedeste ca ai calitatile necesare pentru un admin. 


Dragon, am avut si alte atacuri, de alte natura: imagini "jenante" incarcate in galeriile noastre de imagini. De aceea fiecare imagine este aprobata doar dupa o verificare prealabila.


Am fost deranjat de mai multe lucruri in afara de faptul ca nu s-au publicat pozele mele. In primul rand s-au publicat prea multe poze (Mac - 8, Katta - 24, admin - 79) ceea ce duce ori la nervi (in cazul meu) ori la plictiseala. 


Lasa ca e bine sa avem multe poze. Pentru a nu plictisi poate ca ar trebui sa indepartez cateva din imaginile care arata aproximativ la fel.


In al doilea rand nu prea e bine sa publici poze care au alta provenienta. Preferabil niste poze mai slabute, de la balcon, cu ce aparat ai, cu nori etc. dar in care se gaseste un strop de sudoare si suflet. 


Cu imagini de alta provenienta, te referi probabil la imaginile capturate de mine din video stream-ul  de pe "www.exploratorium.edu". 
Well, ce sa spun? Ei au transmis eclipsa live pe Internet din Turcia, iar eu am facut "observatii" cu MediaPlayer (montura HP, ocular 15.4 tzoli :lol:)  deoarece vremea nu a tinut cu mine. Am capturat imaginile care mi-au placut de-a lungul duratei eclipsei. Sunt convins ca nu deranjeaza pe nimeni, dimpotriva!

Apropos despre imagini, ai citit invitatia mea din topicul:

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=400

Astept raspunsul tau....

alexconu
14 Apr 2006 02:05


Salut!
 
Dupa o noapte nedormita pentru prelucrare si o zi in care am avut reteaua picata si n-am putut uploada imaginile, va arat maretele fotografii realizate cu prilejul Eclipsei Totale de Soare din 29 Martie 2006. Imaginile au fost luate din localitatea Colakli/Side, Turcia in cadrul expeditiei internationale Anatolian Eclipse 2006.
Pentru fotografiere am folosit doua instrumente. In faza partiala si foarte putin in faza totala (pentru imagini ale protuberantelor) am folosit un telescop Meade ETX-90 (d=90mm, f=1250mm) si un aparat foto Canon EOS 300. Filmul folosit a fost diapozitivul Kodak Ektachrome E200. In timpul totatlitatii am fotografiat printr-o luneta de focala 500mm si diametru 80mm. Aparatul si filmul sunt aceleasi.
Fotografiile le gasiti la: http://www.photo.net/photodb/folder?folder_id=591319
 
Cer senin,
Alex Conu

habarnam
14 Apr 2006 11:15

Da!
Da .. felicitari .. le-am vazut si pe SARM.. Jos palaria ..

Oricum cuvintele sunt de prisos ... :)

alexconu
14 Apr 2006 22:12


Multumesc pentru cuvinte

Roman
15 Apr 2006 07:58


intr-adevar impresionant. Felicitari.

Doru Dragan
17 Apr 2006 10:25


Mai ceva ca la Galati ... Nu te supara de indiscretie, cate milioane de dolari ai primit pana acum din diverse surse de sponsorizare?

Tercu Jan Ovidiu
27 Apr 2006 09:59


Salut!

  Demonstrezi inca o data ca nu spui adevarul, pe care il stii foarte bine. Noi am primit 1.000 euro sponsorizare, nu milioane de euro cum spui tu. Esti un om rau si din acest moment nu mai avem ce sa mai discutam. 
 Si nu uita in final ca Galatiul a avut cea mai mare actiune de popularizare si educatie prin astronomie din Romania, prin participare a peste 2.000 de vizitatori. Cind ai sa fi in stare sa faci ce facem noi aici, atunci sa vorbesti.

La revedere!

Doru Dragan
27 Apr 2006 10:58


Iar dumneavoastra dovediti inca o data ca nu pricepeti de gluma, fie ea buna sau nu. Si nu uitati, actiunile pe care dumneavoastra le faceti acum eu le faceam acum vreo 20 de ani. Chiar daca nu cred ca sunt un om rau nu ma deranjeaza foarte tare epitetul care mi l-ati pus, numai prost sa nu ma faceti ... ;-)

admin
27 Apr 2006 12:43


Eclipsa de Soare s-a terminat de mult, iar aceasta tema a deraiat din nou. De aceea inchid acest topic. 
Pentru un discutii pe tema institutiilor folositi categoria aferenta.
Mercy!