-----------------------------------
M.Gabriel
28 Aug 2009 09:32

Merita?
http://astromagazin.ro/catalog/celestron-powerseeker-70700-p-1133.html?osCsid=2297fa6f1bc1b7623ae898dce20af59a

Merita acesti bani ? doresc sa precizez ca doresc atata pt observatii planetare/luna/deepsky mai mari cat si observatii terestre. Astept comentarii / informatii atata negative cat si pozitive despre achizitie. Nu vreau sa dau un ban apoi sa inteleg ca l-am dat degeaba :)
[mai precizez, ca ar fi si primul meu telescop, deci cam beginner in observatii si instrumente de acest tip]

Multumesc, Gabriel.

Ionut Dohotariu
28 Aug 2009 09:53


Incearca ceva mai mare....80, 90, sau 114

KLK
28 Aug 2009 10:43


Evita din start pentru inceput monturile ecuatoriale, esti la inceput si risti sa te enerveze la culme. Cum doresti sa faci si observatii terestre pune mana pe un instrument cu montura alt-azimutala. De ex este la rubrica Vinde o luneta tot de 70 mm cu montura az3, cu tot cu luneta si oculare e mai scumpa doar cu 50 lei decat montura singura noua! Plus ca atunci cand vei trece la alte instrumente iti ramane montura si poti pune pe ea lejer un maksutov, binoclu sau altceva ( e verificata treaba de mine). Sau un binoclu 10X50 sau la 4 mil un 15X70. Aaa..sa nu uit: la luneta tot iti mai trebuie o prisma sa intoarca imaginea.

M.Gabriel
28 Aug 2009 11:57


[intrebare de beginner] Am cautat prin dex. termenul ''acromat'' ca nu eram sigur despre ce e vorba, se refera la imagine intoarsa sau rasturnata ?

MariusP
28 Aug 2009 13:08


Acromat este un termen care se refera la aberatia cromatica a unui sistem optic format din lentile, mai exact la un astfel de sistem care are o aberatie cromatica redusa. Mai este termenul "apocromat", care inseamna o reducere cvasitotala a aberatiei cromatice.

Cristian Monea
28 Aug 2009 13:40


In trecut, si eu m-am intrebat acelasi lucru: Glosar, a forumului. Sunt destui oameni binevoitori care te vor ajuta :D.

M.Gabriel
28 Aug 2009 14:20


Mersi mult, acuma inteleg :) mersi inca odata. Sunt cativa termeni mai noi cu care ar trebui sa ma familiarizez, de asta intrebam.

Ionut Dohotariu
28 Aug 2009 14:33


De ce sa te enerveze o montura ecuatoriala? Eu am Eq2 (first scope) si dupa ce am inteles cum lucreaza treaba merge foarte usor.

KLK
28 Aug 2009 15:04


De ce sa te enerveze o montura ecuatoriala? Eu am Eq2 (first scope) si dupa ce am inteles cum lucreaza treaba merge foarte usor. Tu cum o folosesti la observatii terestre?  Stiu ca se poate modifica, apoi daca ai un binoclu sau aparat foto nu poti pune direct pe ea. Pe cand vei trece la un instrument mai mare sau de alta natura vei abandona montura eq2 in debara.

Ionut Dohotariu
28 Aug 2009 16:11


Binoclu nu pot pune, dar aparat foto da! Are piggy back! Cand o sa trec la un nivel mai mare al aperturii, oa sa vand telescopul cu totul...

Cristian Monea
28 Aug 2009 17:11



Ca sa intelegi si mai bine, uita-te pe prezentarea aceasta: http://observator.wikispaces.com/file/view/19-Instrumente.ppt.

M.Gabriel
30 Aug 2009 17:41


Am mai cautat informatii despre achizitionarea unui telescop pt observatii atata terestre cat si astronomice [planetare / deepsky -in principal]. Pana la urma am ajuns la concluzia ca acesta ar fi potrivit. Mai mult nu ma tine buzunarul.
http://astromagazin.ro/catalog/celestron-powerseeker-80900-p-156.html?osCsid=d6721ab47eed3da057b480586bf2314e
care este parerea voastra. e OK ? merita pretul ? sau e ...tzapaa...

...Dar transportul oare? . Ma aflu in Petrosani. [comanda online]

KLK
30 Aug 2009 18:00


Poti ignora daca nu te multumeste raspunsul meu pe care ti l-am dat prima data, macar asteapta un raspuns de la "seniorii forumului". Nu te mai lua dupa toti copiii care au deja 200 de mesaje dar lipsite de substanta  :| . Si sa sti ca pana nu te "joci" catva timp cu mai multe instrumente nu poti sa sti ce ti e potriveste. Vorba lui Creanga: "Unuia ii place popa, unuia fata popii si altuia preoteasa :wink: "

M.Gabriel
30 Aug 2009 18:19


KLK ma multumecs raspunsurile tale, ms f. mult pt k totusi imi dai unele indicatii... cum spuneai ca EQ deja nu o mai pot folosi pt altele, binoclu, aparat foto. Si e f. comlicat. cred ca ma descurc:) dar totusi, vreau sa tin de el, si prea curand altu nu mi-l schimb. iar in viitor daca il dau, il dau cu totul. Si mai mult nu cred ca dispune momentan buzunarul. :)

M.Gabriel
30 Aug 2009 18:21


...Si vorba ta, astept totusi pareri de la Seniorii forumului. :) [scz de dublu post]

Ionut Dohotariu
30 Aug 2009 18:32


Esti foarte respectuos KLK! Bravo tie! Tine-o tot asa! Macar m-am apucat de astronomie la o varsta mai frageda ca a ta! Am timp!!!
Pt. M.Gabriel: Viitorul e spre automatizari, spre lucruri cat mai simple din punctul de vedere al utilizatorului! Fa ce crezi.... EU AM INCERCAT SA TE AJUT!

KLK
30 Aug 2009 18:37


 iar in viitor daca il dau, il dau cu totul. Risti sa nu il vinzi sau sa iei jumatate de cat ai dat pe el .Plus ca nu se prea inghesuie nimeni la cumparare in general decat daca e pretul tentant.

carstea
30 Aug 2009 18:40

sfat
Nu fac parte dintre "seniorii  forumului" dar sfatul meu este sa urmezi acesti pasi:
1. Mai intai cumpara un binoclu 10X50 si invata cerul cu o harta;
2. Apoi un telescop  tip Dobson de 150mm sau mai bine 200mm diametru;
3. Dupa ce vei folosi si Dobsonul 1-2 ani vei stii si singur ce instrumente mai ai nevoie.
Dan

CristiB
30 Aug 2009 18:51

Re: sfat
Nu fac parte dintre "seniorii  forumului" dar sfatul meu este sa urmezi acesti pasi:
1. Mai intai cumpara un binoclu 10X50 si invata cerul cu o harta;
2. Apoi un telescop  tip Dobson de 150mm sau mai bine 200mm diametru;
3. Dupa ce vei folosi si Dobsonul 1-2 ani vei stii si singur ce instrumente mai ai nevoie.
Dan
Din mica experienta pe care o am cred ca ai dat cel mai bun si mai economic sfat. Sincer! Dar cred ca experienta ta este mult mai mare, altfel nu puteai sa mergi pe pasi  mici, dar siguri.

dragos.n
30 Aug 2009 18:52


Deoarece am fost plecat o perioada, nu am putut sa dau raspunsuri pe forum, nici macar in aceasta sectiune de care raspund.

Acum,revenind la subiect, cel de al doilea telescop, cel de 80-900, este prea mare pentru montura pe care este pus. In alta ordine de idei, daca o montura EQ, creeaza ceva probleme in utilizare in primele zile, pana te obisnuiesti cu ea, ulterioar iti ofera niste avantaje certe. 

Dar cu o recomandare clara in ce priveste alegerea pe care M.Gabriel vrea sa o faca, am sa revin ceva mai tarziu.

CristiB
30 Aug 2009 18:57


Esti foarte respectuos KLK! Bravo tie! Tine-o tot asa! Macar m-am apucat de astronomie la o varsta mai frageda ca a ta! Am timp!!!
Pt. M.Gabriel: Viitorul e spre automatizari, spre lucruri cat mai simple din punctul de vedere al utilizatorului! Fa ce crezi.... EU AM INCERCAT SA TE AJUT!
Mai Ionut...ma faci sa devin Doru Dragan ( apropo, unde a disparut, mi-e dor de el)! Unde e ma ajutorul tau atat de ingrosat cu Bold. Ma faci sa cred, ca cel care a scris pe la sugestii despre forum, ca este unul care se afla in vorba tot timpul fara rezultat, cu emoticoane si altele, esti tu.  Asa e?

Ionut Dohotariu
30 Aug 2009 20:38


Doru Dragan e in concediu! Nu cred ca conteaza daca sunt eu sau nu acela!

CristiB
30 Aug 2009 20:47


Doru Dragan e in concediu! Nu cred ca conteaza daca sunt eu sau nu acela!Eu pot sa-ti spun cu siguranta ca nu esti tu acela dar pot sa mai spun, ca unde dai si unde crapa!

M.Gabriel
30 Aug 2009 20:57


In primul rand vreau sa va multumesc tuturor pentru timpul acordat pt. sfaturi in achizitionarea instrumentului dorit;
Vreau sa spun, ca, am avut un 8x40; stiu in mare parte harta cerului [majoritatea constelatiilor mari, cateva galaxi, nebuloase; doar ca nu prea le-am observat printr`un telescop; deci as dori mai mult decat un 10x50]
Se pare ca totusi, as ramane un pic de gandit la un achizitionarea unui instrument si sa ascult de sfaturile voastre, m-am gandit un pic mai bine, si s-ar putea sa imi fac o rata la un telescop [max 30-35ron/luna pe 5 ani. - nu stiu sigur cam cat o sa vina dar in jur de 1000-1200Ron, deci sa ma gandesc bine ce as putea sa iau de banii astia ca sa ma ajute foarte mult pe viitor- mai ales ca vreau sa urmez o facultate de astronomie.]
As dori sa mai precizez, pt. cei care nu au citit primul post, as dori atata pt observatii terestre cat si pt planetare, in special deepspace. Un lucru as mai dori sa il adaug, sa aiba o luminiozitate cat mai ridicata, pt. a putea observa f. bine detaliile [ex. inelele lui saturn, nebuloase detaliate gen california, north america, horse head etc.]
Sa mai precizez un lucru, reflectoare/newton nu prea as prefera de regula, ii chestia cu adaptarea... ma uit in spre copacu din SV si vad jupiterul din SE de exemplu ;) [daca nu gresesc ca si denumiri]
Scuzati pretentiile care le am, dar odata imi iau un telescop in rate pe o perioada mai mare, si apoi sa nu dau rate 5 ani pentru ceva care sa regret pe viitor :)
Multumesc tuturor pt. ajutorul acordat, Gabriel !

CristiB
30 Aug 2009 21:00


In primul rand vreau sa va multumesc tuturor pentru timpul acordat pt. sfaturi in achizitionarea instrumentului dorit;
Vreau sa spun, ca, am avut un 8x40; stiu in mare parte harta cerului 
Nu vreau sa te dezamagesc dar in acest moment nu se mai dau credite pt instrumente!

M.Gabriel
30 Aug 2009 21:03


se dau credite pt. nevoi personale, nu e problema...

M.Gabriel
30 Aug 2009 21:06


si as putea sa precizez, ca nu caut sa il iau in urmatoarele zile... Mai astept macar vreo 2 luni pana imi rezolv o mica problema personala, apoi voi incerca:) si pana atunci ma gandesc ca se mai schimba multe :) oricum am multe optiuni in momentul de fata.

M.Gabriel
30 Aug 2009 21:21


[Scuzati de triplu post] dar as putea sa mai adaug, ca si cel de al 2-lea telescop care l-am precizat aici respectiv http://astromagazin.ro/catalog/celestron-powerseeker-80900-p-156.html?osCsid=d6721ab47eed3da057b480586bf2314e  mai ramane valabil daca din spusele mai multor persoane reiese ca e ...bun... si ca sa mai cresc un pic pretu as mai putea sa adaug filtru solar, inca un ocular 10mm preferabil poate chiar si un binoclu 10x50 :) acum astept sfaturi, ce ar fi mai de preferat. Multumesc, Gabriel

CristiB
30 Aug 2009 21:31



Gabriel, nu am intentia decat sa te invat de bine si din experienta. Seriile Astromaster si Powerseeker sunt jucarii. In cel mai adevarat sens al cuvantului. Daca vrei un binoclu astro te poti adresa colegilor in acest sens dar eu iti spun sa nu dai banii pe acele jucarii. Nu iti spun ce binoclu ai putea lua de acei bani pt ca as fi subiectiv, dar daca ai sa cauti posturile mele vei vedea ce am luat.

M.Gabriel
30 Aug 2009 21:34


Hmm... Mersi mult pt sfat Cristib ma gandesc ca ai experienta mai mare ca a mea in telescoape ... atunci trebuie sa imi indrept privirea spre alte telescoape ... ce imi recomanzi ?

florin_astro
30 Aug 2009 22:49


Ca si posesor al unui telescop de apertura mare iti recomand sa achizitionezi cea mai mare apertura pe care ti-o poti permite. Si nu te speria de telescoape. Apertura conteaza foarte mult in astronomie. Sfatul meu e urmatorul: Cauta in apropiere alti amatori care detin instrumente si arunca un ochi sa vezi ce poti observa. La inceput vei fi probabil putin dezamagit, dar cu timpul vei "invata" sa observi si sa vezi detalii acolo unde altii le trec cu vederea. Daca vrei deepsky, gandeste-te la un telescop cu diametrul de cel putin 20cm si o locatie foarte buna, cu cer negru, undeva la tara, la bunici, sau la munte.

M.Gabriel
30 Aug 2009 23:03


zona in care stau eu [zona petrosani-ului] este o zona cu poluare luminoasa minima spre 0. Chiar si in spatele blocului am un cer negru lipsit de orice sursa de lumina. dar fii sigur ca nu stau in spatele blocului ca apoi se strang vecinii la spectacol :P . Folosesc iesiri gen 'lunca flori' o zona frumoasa in inima muntilor unde nu exista lumina kilometrii intregi, sau gen 'Hateg', merg f. des acolo aproape saptamanal, la pescuit, cu parintii... noaptea e prea neagra acolo :) 
In fine sa nu derivez de la subiect, pe aici nam intalnit in viata mea pe nimeni care sa fie pasionat de astronomie sau sa detina un obiect astronomic. Ciudata zona. Minerii ^^.
Daca am apreciat nespus de mult un 8x40 si rezultatele vizibile, fi si sigur ca stiu sa apreciez rezultatele unui telescop [asta sa nu mi se intample sa vad foarte intunecat, sau ...neclar, sa zic asa]. Si, inca mai caut, un instrument care, sa fie potrivit. Mersi, Gabriel

M.Gabriel
31 Aug 2009 19:31


http://astromagazin.ro/catalog/skywatcher-dobson-2001200-pyrex-p-742.html?osCsid=e28f3417b86b34da7686fe0bba7ee57d ar merita banu ?... in raport pret / calitate. acu daca o sa stau cocosat sa ma uit la stele asta e :) .
Care e marea diferenta intre acela si http://astromagazin.ro/catalog/skywatcher-dobson-2001200-p-66.html?osCsid=e28f3417b86b34da7686fe0bba7ee57d ? ... diferenta de bani e, in rest? ...hmm...

Valentin
31 Aug 2009 21:35


Diferenta dintre ele este ca cel mai scump are oglinda din pyrex care se aclimatizeaza mult mai repede.

Vezi ca cel care costa 1.290,00 dureaza ceva sa-l aduca asta in cazul in care esti nerabdator. Un prieten a facut comanda si cand a sunat i'au spus ca dureaza 3 saptamani pana o sa-l aiba.

M.Gabriel
31 Aug 2009 21:51


nu e problema de comanda, cel mai probabil ma duc pana acolo daca il au in stoc. dar intrebam doar diferenta. e ok . ms :) si inca o intrebare despre modelele newton. Tubul este in echilibru ? adica, daca vreau sa il inclin mai mult spre orizont, nu se rastoarna ?? Daca nu, poate fi folosit si la observatii terestre ? :)

Ionut Dohotariu
31 Aug 2009 22:06


Cocosat nu o sa stai! Un scaun de pescuit se utilizeaza de obicei sau pui telescopul pe o masa mai joasa (improvizezi ceva) :D . Din cate stiu telescoapele Dobson sunt echilibrate (vorbesc de tub) nu o sa se intample nimic daca tii tubul pe orizontala... :D

Doru Dragan
31 Aug 2009 22:13


Din cate stiu telescoapele Dobson sunt echilibrate (vorbesc de tub) nu o sa se intample nimic daca tii tubul pe orizontala... :D
Asa am crezut si eu cand am fost mai tanar :) Dupa aia am aflat ca diferite oculare au diferite dimensiuni si greutati si dobsonul trebuie sa aiba posibilitatea de reechilibrare. Ce sa mai vorbim daca vrei sa pui si un aparat de fotografiat pe el :?

M.Gabriel
31 Aug 2009 22:22


Daca mai punem si un aparat de fotografiat pe el se dezechilibreaza :P Ziceam si eu asa :) ma gandesc ca or avea ei sistem de echilibrare, cu greutati in plus, pentru a o echilibra. Daca ma gandesc bine, ce ocupa 25 de kilograme ? e pe aproape pot sa zic eu, dar ar trebui sa aiba si o greutate de echilibru.

Acuma, mai intreb pe cineva care are un Dobson. Merge pe orizontala ? sau se dezechilibreaza

M.Gabriel
01 Sep 2009 00:00


M-am interesat mai mult despre oglinda Pyrex, si, e adevarat ca inafara de climatizare mai rapida, ofera si o calitate[claritate] a imaginii mai ridicata ?
Daca da, ce ati putea sa imi recomandati mai intr-un final [grele decizii] sa imi iau http://astromagazin.ro/catalog/skywatcher-dobson-2001200-p-66.html?osCsid=e28f3417b86b34da7686fe0bba7ee57d sau http://astromagazin.ro/catalog/skywatcher-dobson-2001200-pyrex-p-742.html?osCsid=e28f3417b86b34da7686fe0bba7ee57d cu oglinda Pyrex ? pt. cea cu oglinda pyrex, ar merge sa mai cumpar un barlow 3x 1,25" acromat? :) dar ar merita ? MULTUMESC, Gabriel !

horatius
01 Sep 2009 01:35


O parte din intrebarile tale au raspunsuri aici, pertinente: http://www.skywatcher.ro/educatie.htm Mai multe luna viitoare.

dragos.n
02 Sep 2009 03:31


Am promis o recomandare si am cam intarziat. Dar cred ca nu este foarte tarziu. 

Vad ca intre timp te-ai reorientat spre un Dobson de 200, alegere buna, daca poti sa il transporti usor. Telescopul, plus accesoriile necesare, plus eventual un scaunel de pescar. Nu pare mare lucru dar dupa vreo cateva "excursii" s-ar putea sa iti schimbi parerea. De aceea e bine sa vezi pe viu un astfel de telescop. Din pacate, din ce stiu eu, astromagazin este in mare parte un magazin cu instrumente la comanda, nu pe stoc. Va trebui sa iei legatura cu ei sa vezi daca poti sa vezi acolo un astfel de telescop sau nu. In caz contrar, poti merge la Telescop-expert, pe langa Miercurea-Ciuc, sau la Bucuresti la Alcor. Dar daca esti sigur ca poti, ia masurile porbagajului masinii parintilor, si vezi daca tubul optic incape in el. Daca nu, probabil va trebui sa il tii in brate pe bancheta din spate.

Accesoriile. Presupuneai ca telescopul vine cu ceva contragreutati pentru balans. Nu. In general telescoapele, scumpe sau ieftine, ca asta, vin cu un minim de accesorii. Si de multe ori, si astea, cand vrei sa obtii calitate, trebuie sa le inlocuiesti, sau cel putin sa le completezi. E cazul ocularelor, dar si al filtrului lunar. Asa ca, pregateste-te ca, in timp sa mai dai destui bani pe oculare de calitate, cel putin Plossl. De aceea, achizitia in rate este o buna idee.

Oricum, ca idee generala, fata de celelalte alegeri anterioare, asta este cea care poate sa iti dea satisfactie in toate domeniile de care esti interesat, mai putin astrofoto, pentru care vei avea nevoie sa iti faci o platforma rotativa.

Si pentru ca am ajuns aici, e cazul sa mai afli ceva. Din multe motive, un astronom amator, aici sau in alta tara, este aproape fortat sa devina, mai mult sau mai putin, un ATM-ist, adica un "amateur telescop maker". Fie ca e vorba de mici corectii ale deficientelor mecanice ale instrumentelor de fabrica, fie pentru ati construi diverse accesorii, este un lucru inevitabil, atat timp cat nu poti sa cumperi instrumente de mii sau zeci de mii de euro. Si cred ca nu e nimic rau in asta, dar din postarile tale, cred ca nu te asteptai, ca de altfel si alti incepatori, sa ti se spuna, ca la scurt timp dupa cumparare vei avea ''de lucru''

Un ultim aspect. Din ce stiu eu, intre un dob cu oglinda pyrex, si unul cu oglinda din floatglass, deci cealalta varianta, nu sunt diferente de prelucrare a suprafetelor optice. Astfel ca, eu as opta pentru varianta mai ieftina si pentru ceva oculare in plus.

Oliver Dragan
02 Sep 2009 08:38


Vezi ca il au pe stoc cei de la www.skywatcher.ro de la Cluj.

M.Gabriel
02 Sep 2009 09:34


Multumesc Dragos. Chiar vroiam sa imi achizitionez instrumentul in rate, dar dupa spusele cuiva, este posibil ca astromagazin sa nu mai ofere rate. Atunci ar trebui sa fac rost de un credit de nevoi  personal. Nu prea mi-as recomanda ca mai am rate la banca. In fine asta doar in cazul in care astromagazin nu ofera credite. Pacat mare ca totusi ca, observ ca, skywatcher.ro nu ar oferi in rate. M-am mai gandit, iar daca imi iau acel dobson fara pyrex atunci poate mai imi achizitionez si un 15x70 la 400 Ron. Le-am trimis mail celor de la astromagazin cu cerere de cateva informatii suplimentare care nu sunt atasate pe site; Una dintre ele, este marea curiozitate, daca nu cumpar direct de la ei din depozit, cat o fi un transport de la Tg. Mures prin posta la Petrosani cu o greutate de 26-27kg.
Foarte greu de decis. Daca am sa imi croiesc drum spre Tg. Mures sau alte orase principale unde exista sediu, as prefera sa fiu informat daca acele magazine ofera credite in rate, nu vreau sa ma trezesc ca am ajuns acolo si nu ofera. Ca daca nu apelez la credit de nevoi persoanle cum am spus.
Dobsonul incape in masina, avem dubita...
Ai dreptate, oricat ar fi de perfect dobsonu`l tot ar trebui sa aiba ''mici defecte'' pt a deveni un ATM-ist :) . Dar sper sa fie contrarul. Sper sa nu am probleme cu el. 
Acuma as dori niste recomandari daca se poate, cum as putea sa achizitionez un respectiv instrument. Cum ar fi de preferat, online sau direct de la ei. Daca e online, prin posta trimis, sau curier mi-ar lua mai mult decat un drum pana acolo? Mi-e chestia sa nu ajung acolo si apoi sa vad ca ori e inchis ori nu e deschis cu publicul sau alte chestii. Ziua adevarului se apropie :)
Multumesc, Gabriel !!

valy
02 Sep 2009 10:27


Pai cel mai bine discuti direct cu fiecare in parte (stoc, plata, transport, costuri transport, vizita la ei, etc.) si la sfarsit alegi ce-ti convine.
Orice telescop are mici defecte, nu sunt perfecte la banii astia, decat daca ai noroc. O decolimare, o dezaxare, o "ceva" apare cam la toate...mai ales daca il transporti cu duba. Deci atmist va scrie pe tine, vreinuvrei.
Spor.

M.Gabriel
02 Sep 2009 12:20


Nasol :( in fine, sper sa am noroc. Oricum ofera si garantie nu ?
Dar cel mai tare ma deranjeaza faptul ca nu stiu la cat o sa ma urce toate astea si daca pot sa iau in rate direct prin magazin, ca nu as vrea sa fac iarasi prin banca... Nu stiu cat o sa ma urce transportul nam o boaba de idee... 80ron, 100ron 200ron mai mult mai putin. Nu stiu daca pot face rate de la distanta, sa nu ma deplasez pana la Tg. Mures. ... Cam nasoale chestiile astea, as vrea niste recomandari din partea voastra care ar fi cea mai buna alegere.. sa ma duc pana acolo... sau sa fac comanda online... Doresc niste sfaturi de la alte persoane care au achizitionat online sau chiar in rate ...

mak
02 Sep 2009 12:32


Eu mi-am cumparat C8-ul online din Germania. De la noi am cumparat tot online oculare si accesorii. N-am avut probleme pana acum.
 
Cred ca cel mai bine in cazul tau e sa te duci sa vezi ceea ce cumperi pe viu. O sa vezi ca un telescop (oricare ar fi el) e mult mai mare decat apare in poze. In plus, o sa ai si ocazia sa discuti despre rate etc.

MariusP
02 Sep 2009 13:08


Nu stiu cat o sa ma urce transportul n-am o boaba de idee... 80ron, 100ron 200ron mai mult mai putin.
Vezi pe site-urile magazinelor cu ce firme de curierat trimit coletele, uita-te apoi pe site-urile curierilor si-ti poti calcula si singur destul de exact cat o sa te ajunga transportul, rambursul etc.

De exemplu, pentru un colet de 12 kg, valoare 655 lei, prin Fan Courier, m-o ajuns transportul si taxa de ramburs vreo 61 lei...

M.Gabriel
02 Sep 2009 13:21


astromagazin, ca si majoritatea in prin plan ofera prin posta normala... Insa mai au si curieri rapizi, astromagazin are la alegere cu ce firma de curier vrem noi;
Transportul are loc prin posta normala sau printr-o firma de curierat la alegere, taxele postale fiind specifice greutatii si volumului produselor cumparate. , spusele lor
I-am sunat pe cei de la skywatcher si nu ofera produse in rate.
Astromagazin mai ofera ???? cineva imi zice ca da cineva ca nu... le-am trimis mail dar ... pana raspund ei vine craciunul.
Marius, conteaza si de unde ai comandat, care este distanta... de ex la un produs de vreo 14 mil. 26kg, vreo 300+ km... pot sa imi pun mainile in cap? :)

MariusP
02 Sep 2009 13:26


Marius, conteaza si de unde ai comandat, care este distanta... de ex la un produs de vreo 14 mil. 26kg, vreo 300+ km... Nu conteaza distanta la curierii rapizi, decat daca in orasul tau nu au agent. Pentru ce-ai zis tu, la Fan Courier te va costa aproape 100 lei, transport si taxa de ramburs daca trimiti banii inapoi ramburs prin acelasi curier ( http://www.fancourier.ro/tarife.php ).

Astromagazin mai ofera ???? cineva imi zice ca da cineva ca nu... le-am trimis mail dar ... pana raspund ei vine craciunul.Pune si tu māna pe-un telefon si suna-i...  :idea:  :wink:

M.Gabriel
02 Sep 2009 13:31


Am gasit ceva interesant la astromagazin:

pentru toate comenzile pe raza municipiului Targu Mures si imprejurimi. 
pentru comenzi mai mari de 1000 RON suportam taxele pentru transport pe raza judetului Mures 
pentru comenzi mai mari de 1500 RON suportam taxele pentru transportul prin Posta Romana la nivel national. 
pentru comenzi mai mari de 2500 RON suportam taxele pentru curierat rapid la nivel national. 
pentru comenzi mai mari de 3500 RON asiguram transportul pe curierat rapid respectiv asamblarea si montarea instrumentelor cand e cazul in judetele invecinate. 
pentru comenzi mai mari de 5000 RON oferim gratuit transportul, asamblarea si montarea la nivel national. 

Oare e tzapa sau e chiar adevarat ?? ca mi se pare destul de profitabil, cam totalu meu e in jur de 1700 ron, oare imi ofera transportul gratuit prin posta romana ??
Mersi, Gabriel.

dragos.n
02 Sep 2009 14:43


Cand intri pe site-ul astromagazin, sus sunt 2 numere de telefon. Eu le-am incercat acum ceva timp si functioneaza.

M.Gabriel
02 Sep 2009 16:18


cel de orange e inchis ... momentan nu functioneaza probabil e doar temporar
pe cel de cosmote cand sun intra un robot care imi ziceee slooww ca am sunat la numarul respectiv si sa le las un mesaj... probabil e casuta vocala si au si cosmoteul inactiv... am sa mai incerc intre timp sa ii sun ... le-am trimis mailuri, cereri, dar nimica. Nu raspund. Deja imi da de banuit!

dragos.n
02 Sep 2009 16:22


Poate sunt in concediu, tot magazinul :lol: cu telescoape cu tot :roll:

M.Gabriel
02 Sep 2009 16:25


E posibil ? pai ma gandesc ca ar trebui sa aiba ceva pe site cu ''in concediu'' sau ceva de genu. Desi eu nu cred ca sunt ei in concediu, deoarece, chiar in noaptea de 1 septembrie deja au schimbat o serie de produse ''pt luna septembrie''...

Nova
02 Sep 2009 17:25


eu am discutat cu cei de la astromagazin si mi-au spus ca pana in 24 august au avut furnizorii lor concediu, eu te sfatuiesc sa le trimiti mail, eu asa am discutat si mi-au raspuns destul de repede (program au parca pana la ora 18 ).

cudjo66
02 Sep 2009 17:34


In legatura cu plata in rate, am vorbit acum vreo 2 luni la Astromagazin si mi-au spus ca se face prin Banca Transilvania din Cluj printr-o procedura destul de complicata (am inteles ca trebuie sa fi clujean, documente de la serviciu, eventual giranti, etc)
Eu zic ca mai simplu iti faci un card de credit la orice banca pentru o suma apropiata de ce iti trebuie si apoi iti administrezi sumele cum doresti: poti depune lunar sau cand poti (vrei) sume de bani.
Dupa ce ai achitat poti renunta la el, sau sa il pastrezi pt ca nu se stie in viitor ce mai cumperi.

horatius
02 Sep 2009 17:44


Cine are experienta cu credite si banci stie ca a cumpara in rate inseamna a contracta un credit la o banca oarecare cu care firma de unde cumperi are contract. In perioada asta putine banci acorda credite de consum si cele care acorda le acorda mai greu si cu dobanzi consistente. Pentru orice "cumparatura in rate" trebuie facut dosar, care trebuie aprobat de banca etc. In plus, dobanzile sunt mai mari cand faci rate printr-un magazin decat atunci cand mergi tu singurel la banca si ceri un credit, deobicei. Mai sunt si srl-uri care acorda credite, asa numitele ifn-uri care abia asteapta sa le iei banii ca sa iti ia dobanda, mare. Asa mai bine alegi tu o banca care iti place si iei un credit de care iti place. Iesi mai ieftin.

M.Gabriel
02 Sep 2009 20:49


Din cate imi pot da seama, se pare ca si un credit prin banca ar fi problema.. Mai avem credit la 2 banci care acopera 40% din salariu [maximul cat iti poate acorda banca din cate am inteles] si s-ar putea sa nu imi mai acorde un credit pt. moment...
Si le-am trimis mail la astromagazin, unu printr`un formular de pe site de ieri, unu azi dimineata mail direct... acuma astept raspunsuri