-----------------------------------
Ionut Dohotariu
11 Aug 2009 21:46

Perseide 2009
http://news.yahoo.com/s/space/20090811/sc_space/strongmeteorshowerexpectedtonight

Soarecele Lunetist
11 Aug 2009 21:49


Sunt vizibile din Romania?

Ionut Dohotariu
11 Aug 2009 22:07


logic...

Cristian Monea
12 Aug 2009 19:29


http://www.astro-urseanu.ro/perseide2005.html

marius78
13 Aug 2009 01:20


Auzi ce zic baietii ! ''100-200 de meteori pe ora''  unde fratilor la ''coada cometei ? ........ca mi s-au lungit ochii si daca am vazut 2,3 dar foarte slabi ,stiti ce cred ca mai este si fabulatie in stirile astea se exagereaza putin mai mult.Daca ma intrebati unde ma uitam ,va spun ,inspre Perseu undeva in stanga lunii acum .

achy1978
13 Aug 2009 03:35


!!!!!!   SPECTACULOS   !!!!!!

Marius, probabil nu ai ales locatia potrivita pentru observare

Eu acum am venit deoarece norii au fost potrivnici mie, iar frecventa a fost cam de 50-55 meteori/ora pe un cer cu magnitudine 6-6,5.
Coordonatele de unde am facut observatiile sunt: Latitudine 44,90, Longitudine 22,95, undeva in apropierea orasului Motru, Gorj.

Am reusit sa surprind cativa, cel mai reusit fiind cel din atas

Cer senin,
Marian

Doru Dragan
13 Aug 2009 07:56


Felicitari. Frumos :)

achy1978
13 Aug 2009 11:10


Multumesc frumos pentru apreciere

Cristian Monea
13 Aug 2009 12:35


Eu am reusit sa vad doar 2 meteori :D, dar m-am multumit si cu atat tinand cont de perioada scurta de observatii (au aparut repede norii) si de poluarea lumionoasa din oras.

KosmynC64
13 Aug 2009 13:54


Salut tuturor.
Se pare ca am fost mai norocos. Am vazut 13 perseide majoritatea la zenit din care 2 cu directie de privire si una care s-a deplasat incet cam 40 de grade, a durat cam 2 secunde, am ramas uimit. De abea astep la noapte, intre ora 8 si 11 este apogeul Perseidelor.

Cer liber.

Stanescu Octavian
13 Aug 2009 14:55


Frumos ai surprins in poza, eu am abandonat  anul acesta pozatul la perseide, ramanand doar  vizual mi s-a parut mai bogat ca anii trecuti.
am stat la privit intre 11:30  2 :00. au fost cateva zeci pe/H

achy1978
13 Aug 2009 16:04


Intre 11:00 si 3:00 am facut si eu observatiile si frecventa a fost buna. Intre 00:00 si 1:00 am numarat 55/ora, la 00:25:49 trecand si cel surprins in fotografie. Meteorul fotografiat a fost diferit de toti ceilalti; a fost ca un bulgare de foc ce a luminat cerul si spre final am avut senzatia ca s-a divizat in 2 (lucru care nu se observa in fotografie.... o fi fost doar o iluzie ?...), iar dara lasata de el pe cer a mai fost vizibila cred 2-3 sec dupa ce s-a stins. 
A fost extraordinar!
In seara aceasta schimb locatia, undeva pe langa Manastirea Tismana, unde sper sa surprind mai multi.

Cer senin,
Marian

razwan34
13 Aug 2009 18:20


mai sunt vizibili si in aceasta seara???...stiu ca maximul a fost atins aseara cnf siteului astrourseanu.ro...adica ma gandesc ca in seara asta daca se vor vedea 10-15 pe ora va fi suficient

KosmynC64
13 Aug 2009 19:51


Catre razwan34 : Din cate am citit eu maximul este azi de la ora 20:00 la 23:00, cel putin asa am citit eu.
Catre achy1978 : Meteorul ce a strabatut cerul timp de 2-3 secunde ar putea fii acelasi meteor ce l-am vazut si eu. Eu l-am vazut la zenit, am zis mai devreme, cat despre divizare nu am observat nimic, doar o mare minge de foc ce se deplasa incet pe cer.Ma bucur ca nu am fost singurul care a vazut "minunea". Sa speram ca la noapte o sa fie si mai spectaculos.

auriga
13 Aug 2009 20:57


am vazut si eu azi noapte intre orele 12-1 cand dintr-o parte au venit norii iar din cealalta parte Luna, in jur de 7 perseide luminoase si mai multe mai slab luminoase. toate au fost foarte rapide, si aparatul foto nu a capturat decat foarte slab, una dintre ele 
cateva [url=http://picasaweb.google.ro/viorel.bidirel/Perseide2009]poze.
viteza mare a fost de vina? eram pe bulb cu iso800. vizual a fost foarte luminos, spectaculos, dar foarte rapid (~1/20s).

Laurentiu
14 Aug 2009 03:41


De la Cheveresu Mare, 23 km est de Timisoara, in noaptea de 12/13 am vazut vreo 43 de Perseide. Sotia mea m-a depasit cu un numar "ceva" mai marisor (vreo 90). Probabil vedeam mai multe dar norii isi tot faceau de cap iar apoi a aparut si Luna ca sa aseze cireasa pe tort.

Foarte multa lume - la un moment dat erau pe camp peste 40 de oameni dintre care cred ca nu cunosc decat vreo 5-6 :-)

Mai neplacut a fost cu multimea de masini, motociclete si farurile lor - cred ca va trebui sa instituim niste reguli clare pe tema asta pe care sa le cunoasca toata lumea (poate ceva de genul: venim ziua si lasam masinile la oarece distanta de locul de observatii; cand se pleaca, farurile pe faza scurta).

Pe la miez de noapte un bolid spectaculos de -4 magnitudine (estimarea apartine unui prieten) a brazdat tot cerul lasand o dara lunga de tot, colorata, care a persistat secunde bune dupa aceea.

Am mai vazut si cativa sporadici frumosi, ba chiar si un Kappa Cygnid superb, cu dara aurie, mai lent decat Perseidele.

Doru Dragan
14 Aug 2009 07:41


Catre razwan34 : Din cate am citit eu maximul este azi de la ora 20:00 la 23:00, cel putin asa am citit eu.
Curentii meteorici sunt "gunoaie" cosmice ramase in urma trecerii unor comete. Amplasarea lor relativ la orbita Pamantului nu este cunoscuta cu exactitate se fac doar estimari probabilistice in functie de observatiile (ZHR) din anii precedenti. Exista destul de multi factori care pot perturba aceste estimari asa incat nimeni nu poate sa prevada cu exactitate cum vor decurge lucrurile. Asta este frumusetea :)

achy1978
15 Aug 2009 17:34


@Laurentiu

Credca este vorba de acelasi meteor pe carel-am vazut si pozat eu in jurul orei locale 00:25. Dupa cum vezi in poza la mine a trecut chiar pe langa Ursa Mare. Poate te ajuta sa identifici daca vorbim despre acelasi lucru.

Cu stima,
Marian

Laurentiu
15 Aug 2009 18:00


Traiectoria bolidului vazut de mine se inscrie oarecum pe directia Perseus-Cygnus (sau Lyra - nu mai tin exact minte ora fenomenului dar ma informez din cate imi amintesc (a trecut aproape de zenit).

achy1978
16 Aug 2009 13:51


Atunci, cu certitudine nu am vazut acelasi lucru

Cer senin!
Marian