-----------------------------------
Forever_Man
05 Iul 2009 08:45

Culori nebuloase in poze
Vad ca exista 2 tipuri de colorari ale nebuloaselor. Una este cea in care toata nebuloasa arata rosie, celealta in care in centru e albastra si pe margine e galbena-portocalie. De ce ? Asa ies ele in poze, sau asa le place fotografilor sa le coloreze intr-un program de editare imagini ? Iar daca asa ies ele in poze, cand ies rosii si cand ies albastru-portocaliu ?

Doru Dragan
05 Iul 2009 20:26


Unele poze sunt pur si simplu "colorate" de catre autori adica trase mai spre rosu sau albastru dupa prefetinte :) Altele insa sunt facute cu diferite filtre care redau benzi inguste din spectru (hidrogen, oxigen etc.) 8)

dragos.n
05 Iul 2009 20:58


Din ce stiu eu, multe nebuloase sunt iradiate in UV, si hidrogenul din nebuloasa se ionizeaza si emite in banda Halpha (nu stiu cum as putea sa gasesc pe tastatura litere grecesti), care banda e in zona rosie a spectrului.

Alte fotografii sunt facute cu CCD-uri alb-negru, si cu filtre interferentiale, iar la stacare, fiecarui filtru, fotograful ii atribuie o culoare, aleasa de el, deseori intr-un mod cam arbitrar. Astfel, unii tin cont sa atribuie fiecarui filtru colori cat mai apropiate de cele ale benzilor spectrale respective, altii nu. Din cauza asta, aceeasi nebuloasa, apare in diferite fotofrafii colorata diferit. In plus, mai apar si diferente datorate expunerilor cu durate diferite pe fiecare filtru.

dragos.n
06 Iul 2009 21:31


up