-----------------------------------
CristiB
30 Iun 2009 18:25

SW Black Diamond 80/600
http://www.skywatchertelescope.net/swtinc/product.php?id=141&class1=1&class2=100  ce parere aveti de aceasta luneta?

zoth
01 Iul 2009 12:49


Instrumentul apartine unei serii de refractoare ED fabricate recent si deci nu cred ca sunt multi pe la noi care sa-l aiba in dotare.
Din cate se vede, optica este aceeasi cu cea de la seria Pro, elementele de diferentiere fiind demultiplicatorul de pe focuser pentru reglaj foarte fin, vopseaua de pe tub si ceva banuti in plus la final.
Se mai vede ceva specificat, elementul din sticla crown al dubletului este facut din sticla de provenienta Schott.
Mai multe detalii cred ca iti pot da Horatius sau Robert.

Catalin Paduraru
01 Iul 2009 14:02


Daca iti iei un field flattener devine un instrument de nota 10+. Este ideal pentru foto.
Ca idee este acelasi din seria Pro de culoare aurie, difera doar elementele mecanice.
Am atasat doua poze: una cu si una fara flattener. Sunt facute cu 80ED Pro.
Numai bine!

valy
01 Iul 2009 14:56


Daca iti iei un field flattener devine un instrument de nota 10+. Este ideal pentru foto.
Ca idee este acelasi din seria Pro de culoare aurie, difera doar elementele mecanice.
Am atasat doua poze: una cu si una fara flattener. Sunt facute cu 80ED Pro.
Numai bine!
Pozele sunt cropuri? De pe margini sau din centru? Cu ce field flattener  ai facut pozele?
Multumesc.

Catalin Paduraru
01 Iul 2009 17:29


Valy ma subestimezi, normal ca sunt crop-uri si ca sunt exact din colt, doar asta este reteta casei :)
Cu flattener-ul de la William Optics II.
Numai bine!

valy
01 Iul 2009 17:33


Valy ma subestimezi
Nu am idei preconcepute, deci nisi sub dar nici supra-estimari  :roll: 
Am intrebat ca sa fiu singur, ca ma bate un gand pentru ceva asemanator. Ori daca erau din centru (desi era cam ciudat sa fie din centru asa de cromatic aberate) era nasol. 
Ai versiunea aurie? Sa inteleg ca esti multumit de el? Cum e focuserul?
Spor.

CristiB
01 Iul 2009 17:44


:idea:

Catalin Paduraru
01 Iul 2009 17:50


Da, am varianta aurie.
Focuserul pentru vizual este OK, pentru foto nu este cel mai OK fiindca atunci cand il blochezi se deplaseaza putin de tot. Pentru mine asta nu este o problema fiindca am LiveView si pot sa il pun exact pe focus.
Vezi ca eu am dat pe cel auriu cam 1350 lei livrat acasa cu 2 ani garantie. Cauta mai bine si o sa vezi ca nu este chiar asa de ieftin cel negru.
Numai bine!

CristiB
01 Iul 2009 17:50


Instrumentul apartine unei serii de refractoare ED fabricate recent si deci nu cred ca sunt multi pe la noi care sa-l aiba in dotare.
Din cate se vede, optica este aceeasi cu cea de la seria Pro, elementele de diferentiere fiind demultiplicatorul de pe focuser pentru reglaj foarte fin, vopseaua de pe tub si ceva banuti in plus la final.
Se mai vede ceva specificat, elementul din sticla crown al dubletului este facut din sticla de provenienta Schott.
Mai multe detalii cred ca iti pot da Horatius sau Robert.
Nu e cu nimic mai scump decat cel auriu, din contra, as putea spune ca ies mai bine. Cel auriu e 17 mil numai tubul fara nimic. Diamondul e 22 mil si are incluse in diferenta de 5 mil oglinda diagonala, ocular 28 mm, nu stiu ce maruntisuri mi-a mai spus la telefon si toate acestea se afla in cutie de aluminiu care parca am vazut ca era 100 de euro pe un site.

CristiB
01 Iul 2009 17:55


Da, am varianta aurie.
Focuserul pentru vizual este OK, pentru foto nu este cel mai OK fiindca atunci cand il blochezi se deplaseaza putin de tot. Pentru mine asta nu este o problema fiindca am LiveView si pot sa il pun exact pe focus.
Vezi ca eu am dat pe cel auriu cam 1350 lei livrat acasa cu 2 ani garantie. Cauta mai bine si o sa vezi ca nu este chiar asa de ieftin cel negru.
Numai bine!
http://astromagazin.ro/catalog/skywatcher-ed80-p-867.html?osCsid=bf3e1943465b8a522ed75d4cf65e5581
http://www.skywatcher.ro/SK/SKED80.htm
http://telescop-expert.ro/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=134&category_id=30&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=43
http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SKED80PRO-OTU

Catalin Paduraru
01 Iul 2009 18:00


Probabil am prins perioada de reduceri. Eu l-am luat de la Telescop Expert. Vezi ca cei de unde l-am luat ofera si doua oculare, prisma si cautator in 1700 lei. Si daca nu gresesc si cutia de transport. 
Cel mai bine dai un telefon la toate firmele si vezi ce oferta iti ofera fiecare.
Numai bine!

CristiB
01 Iul 2009 18:06


Probabil am prins perioada de reduceri. Eu l-am luat de la Telescop Expert. Vezi ca cei de unde l-am luat ofera si doua oculare, prisma si cautator in 1700 lei. Si daca nu gresesc si cutia de transport. 
Cel mai bine dai un telefon la toate firmele si vezi ce oferta iti ofera fiecare.
Numai bine!
Nu-l mai au pe stoc, dar tot ei au Diamondul  :)  .

CristiB
02 Iul 2009 08:27


O sa iau aceasta montura http://www.vixenoptics.com/porta.htm
se potrivesc cele doua?

zoth
02 Iul 2009 08:43


Daca nu faci fotografie astro atunci e foarte potrivita.
Si eu folosesc ED80 pus tot pe Porta   :D

CristiB
02 Iul 2009 18:08


Daca nu faci fotografie astro atunci e foarte potrivita.
Si eu folosesc ED80 pus tot pe Porta   :D
Multumesc, deocamdata fotografia mai asteapta!

CristiB
03 Iul 2009 18:54


Cineva a avut timp si instrumentele necesare ca sa faca comparatie de detalii pe un castel http://www.tavcso.hu/img_orszbp.php#80ed
Pe undeva pe acolo e si telescopul care poarta numele topicului. Cred ca totusi se vor regasi mai multi in acele imagini(ma refer la instrumentele pe care le au).

valy
04 Iul 2009 00:38


Cineva a avut timp si instrumentele necesare ca sa faca comparatie de detalii pe un castel http://www.tavcso.hu/img_orszbp.php#80ed
Pe undeva pe acolo e si telescopul care poarta numele topicului. Cred ca totusi se vor regasi mai multi in acele imagini(ma refer la instrumentele pe care le au).
Interesante comparatiile. Din pacate imaginile sunt ciudate (pixelate, par resize) si nu prea arata cum se comporta pe lateral. Nici conditile nu sunt chiar identice: ba soare, ba nor. 
ED-ul e tatal lor, 102/500 Skywatcher refraktor are cam mult violert in conditii nu foarte dificile, chiar si in centru, e mai soft. 120/1000-es Skywatcher Fraunhofer refraktor la fel, violet, dar parca mai putin. Contrast bun la ED, mai putin la newton, mai slab la mak-uri, care vigneteaza pe ASPC.
Conditiile de iluminare difera, unele contraste sunt mai bune pe soare si se mai estompeaza pe nor.
As zice ca ED-ul e un bun obictiv foto pentru zi.

dragos.n
04 Iul 2009 07:22


Faptul ca au avut la dispozitie aceste instrumente este normal, dat fiind ca Tavcso.hu este un magazin de telescoape. Din pacate subiectul ales nu e cel mai bun pentru a releva calitatile instrumentelor, si nici fotografiile nu sunt toate facute cu mare grija. Astfel, cele facute cu mak de 127mm sunt mai neclare decat cele facute cu mak de 90mm. Probabil, datorita unei proaste focalizari.

Dincolo de asta, as vrea sa vad si eu un magazin din Romania care isi prezinta instrumentele asa. Eu cred ca ar castiga increderea tuturor clientilor.

zoth
04 Iul 2009 09:06


 Din pacate subiectul ales nu e cel mai bun pentru a releva calitatile instrumentelor, si nici fotografiile nu sunt toate facute cu mare grija.

Dincolo de conditiile usor diferite in care au fost captate imaginile si de subiectul ales, calitatea obiectivelor ED cred ca iese destul de usor in evidenta. Asta apropo si de discutiile din alt topic referitoare la calitate vs dimensiuni   :) 

As zice ca ED-ul e un bun obictiv foto pentru zi.  

Si vizual ED-ul e un obiectiv bun atat pentru zi cat si pentru noapte, parerea mea   :wink:
Un mic secret legat de modul vizual consta in alegerea unor oculare bune care sa puna in evidenta calitatea obiectivului.

valy
04 Iul 2009 12:33


Eu inca sunt nelamurit legat de o problema: aici ( http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=3669#40351 ) puneam problema unui newton 200/1000 vs ED 80 si ziceam ca cel din urma poate aduce satisfactii similare cu newtonul. Dragos.n a sarit putin in sus ca totusi oglinda de 200 aduna de 6 ori mai multa lumina decat lentila de 80 deci e net superior. Dar vazand pozele celor din ungaria si simtind oarecum fenomenul, imi pun intrebarea "ce face oglinda cu acea lumina de 6 ori mai multa? care e rezultatul?". Chiar si cropul de la ED e mai bun decat restul (conform pozelor de acolo). Deci dece sa-mi iau mak? Pentru"zoom"? Pai fac poza cu ED si fac crop. Dece sa iau Newton de 150 sau chiar 200 cand fac crop cu ED si oricum contrastul si rezolutia e mai buna? Preturile sunt oarecum apropiate, dimensiunea e mai mica la ED, ai si un camp mai larg fata de restul pentru deep sky. Acum e drept ca probabil pozele au fost facute relativ neglijent, nu au fost facute in conditii similare, probabil nici focusul nu e reusit in cateva dintre ele, dar rezultatele sunt oarecum clare. Imi scapa mie ceva?

zoth
04 Iul 2009 13:04


 Imi scapa mie ceva?

Cred ca da   :) 
Iti scapa modul vizual, pentru ca astronomia de amatori in special se face si cu ochiul lipit de ocular iar acest senzor pe care il avem in posesie (ochiul) este unul cvasi instantaneu deci cantitatea de lumina adunata de obiectiv are un rol foarte important.
Cred ca iti mai scapa si faptul ca marirea diametrului obiectivului duce si la cresterea rezolutiei imaginii obtinute.

valy
04 Iul 2009 13:26


 Imi scapa mie ceva?

Cred ca da   :) 

Pai sa le luam pe rand, ca sa ma lamuresc...ca tot imi scapa ceva  :roll: (deh, mai greu cu gandirea)

 Iti scapa modul vizual, pentru ca astronomia de amatori in special se face si cu ochiul lipit de ocular iar acest senzor pe care il avem in posesie (ochiul) este unul cvasi instantaneu deci cantitatea de lumina adunata de obiectiv are un rol foarte important.
Pai ochiul e instantaneu (adica nu are capacitatea de a acumula ca senzorul) dar atunci un Mak, SC care are f/11-f/15 inseamna ca e inutil..si totusi nu este. Ochiul poate creste sensibilitatea (nu are acumulare dar are ISO), se adapteaza luminii mai putine. Si oricum f/8 cat are 80-ul nu-i chiar asa de rau.

 
Cred ca iti mai scapa si faptul ca marirea diametrului obiectivului duce si la cresterea rezolutiei imaginii obtinute.
Pai daca era asa, imaginea lui 150/750 ar trebui sa fie mai buna, si nu pare deloc asa. Pe langa dimensiunea bruta (diametru, focala) totusi conteaza si cum anume capteaza/transmite lumina. Daca ar fi incercat sicu 200/1000 probabil ca nu ar depasi detaliile ED-ului. Eu cel putin am facut destule poze cu al meu si nu ies asa de clare si cu contrast asa ridicat.

dragos.n
04 Iul 2009 14:30


Evident ca iti scapa ceva.

In primul rand, cu newtonul, nu vei putea sa obtii imagini de calitate daca, asa cum ai spus intr-un alt topic, il colimezi destul de rar, nu la fecare utilizare, asa cum spun ca se face, toti astonomy din toata lumea. Cineva spunea asa: colimarea telescopului inainte de observatii este ca acordarea instrumentelor inainte de concert. Obligatorie.

Daca ai face asta, si ai pune in paralel newtonul tau si un EC de 80, ai vedea rapid urmatoarele:

 1. cu newtonul poti merge cu marirea pana la 400x, cu ED-ul pana pe la 200x, (de fapt cam 160x) dar hai sa trag un pic pe partea lui.

 2. numarul de obiecte deepsky pe care le poti vedea cu newtonul este mult mai mare.

 3. Daca faci astrofoto, vei constata ca pentru aceeasi imagine a unui obiect, cu ED-ul trebuie sa folosesti un timp de expunere de 9 ori mai lung decat cu newtonul.

Evident ca newtonul are dezavantajele lui, ca si eu am un 200/1000 pus pe montura HEQ 5, si stiu ce inseamna sa il scot din casa.

Evident ca ED-ul are si el calitatile lui, dar are si limite.

Dar daca ar fi sa am un singur instrument si sa aleg intre cele doua, iar transportul nu ar fi o problema, asa cum era in cazul respectiv, alegerea ar fi newton.

dragos.n
04 Iul 2009 14:43


Corectura.

Timpul de expunere in cazul ED este de vreo 14 ori mai lung decat pentru newton.  Asta la un calcul sumar.

zoth
04 Iul 2009 15:26


deh, mai greu cu gandirea

nu am spus cele de mai sus in sensul aratat de tine, imi pare rau daca s-a inteles asa.

Luminozitatea imaginii in modul vizual, grosier vorbind, este data de cantitatea de lumina adunata de obiectiv transpusa prin grosisment in pupila de iesire.
Asta inseamna ca un obiectiv mai mare iti permite un grosisment mai mare pentru aceeasi luminozitate perceputa a imaginii.
Sigur ca la mijloc sunt mai multi factori (inclusiv de cei ce tin de fiziologia ochiului) dar nu ii bagam in ecuatie pt ca am complica mult discutia.
Daca nu ma insel AlexB spunea intr-un post de-al sau ca inchide nuanta cerului prin marirea grosismentului.

Cu privire la al doile aspect:

Pai daca era asa, imaginea lui 150/750 ar trebui sa fie mai buna, si nu pare deloc asa.
Aici marea noastra greseala este ca amestecam lucrurile, de unde controverse interminabile si pe alte topicuri.
Parerea mea pe care nu as vrea sa o argumentez acum ar fi ca nu se pot compara in felul acesta obiective ce apartin unor clase diferite.
Instrumente din clasa ED, apo sau super acromat se pot compara intre ele, la fel si reflectoarele sau catadioptricele, altfel ori nu ajungem la nici un rezultat ori putem trage concluzii incorecte.
O parte din ceea ce vezi tu in acele imagini este datorat si diferentelor de clasa. Este parerea mea   :P

valy
04 Iul 2009 15:33


Incerc sa fac o delimitare intre parametrii teoretici (F, focala, cantitate de lumina, timp de expunere, zoomul maxim, nr. de obiecte vizibile, etc) si rezultatul final asa cum se vede in pozele respective. Tu vorbesti de primele, eu de rezultat. In final ai dreptate cu timpii de expunere dar totusi daca tragi la lumina zilei nu mai e asa de important (1/4000 ISO 100 sau 1/1000 ISO 400 e tot cam pe acolo), dar nici nu putem sa igoram ca parca imaginea cu ED-ul pare mult mai curata decat restul (e trasa la iso 200, 1/4000). Cred ca discutam de chestiuni diferite totusi, eu incercand sa insist pe nivelul de detaliu din pozele alea.
Cand ii ziceam ca il colimez la juma de an totusi incercam sa nu-l sperii chiar asa. La vizual nu e asa de pretentios, la foto de acord...acu' ca am colimator cu laser il verific cam de fiecare data.

deh, mai greu cu gandirea
nu am spus cele de mai sus in sensul aratat de tine, imi pare rau daca s-a inteles asa.

Fac si eu pe niznaiul... 8) 


O parte din ceea ce vezi tu in acele imagini este datorat si diferentelor de clasa. Este parerea mea   :P
Eu sunt mai practic, ma intereseaza rezultatul din imaginea captata de aparat. Asta e singurul criteriu. Acu ce sa zic: e mai nasoala poza mea, dar totusi e trasa printr-o oglinda de 200 care aduna multa lumina fata de luneta ta amarata. Putin imi pasa de designul telescopului, de diametrul oglinzii, de aspectele teoretice, etc. Cu ce ma incalzeste ca am o oglinda de 150 care aduna de 5 ori mai multa lumina daca poza cu o lentila de 80 e mai buna? Incerc sa fabulez putin, un fel de licenta poietica: nu as renunta la newtonul meu f/5 nici in ruptul capului..poate doar daca as lua un f4  8) insa l-as completa cu un ED atat si ca alternativa ieftina pentru un supertele de 600mm pt. wildlife, pasari, si alte chestii scaldate in lumina.
Incerc sa simplific discutiile complicate si sa le reduc la lucruri palpabile: nivelul de detaliu din poza. Evident ca aici poti veni si zice ca totusi un timp de expunere de 16 ori mai mare conteaza la deep sky unde expui minute..dar totusi daca te gandesti strict la nivelul de detaliu sau daca vrei sa o folosesti la obiecte luminoase (luna, soare, poze terestre) alegerea este clara.

LE: si ca sa fiu realist defapt conteaza doua chestiuni mai importante:
1. cum arata imaginea (rezolutie, contrast, detalii, aberatii cromatice)
2. cum obtin imaginea ca sa arate cum vreau eu (F mic, focala mare, timp epundere)
In functie de necesitati, poti contrabalansa intre 1 si 2, in functie de design una sau alta e mai avantajata. ED-ul are din mult 1) si relativ putin din 2), newtonul are mai mult 2) si relativ putin din 1). Ideal un APO 150, F5... :wink: 

Parerea mea.

dragos.n
04 Iul 2009 16:41


Valy, inainte de a mai continua discutia, compara cu atentie cele doua fotografii facute cu makuri, de 90mm si de 127mm, si daca nu iti pare ceva ciudat spune-mi. Pentru mine, aceste fotografii nu au absolut nici o relevanta pentru ca la experienta mea de fotograf, fie au fost facute in mod neglijent, fie au fost "trase'' pe o anumita directie, in mod intentionat, pentru a stimula vanzarea unui articol care le sta pe stoc.

theogon
04 Iul 2009 17:04


Imaginile comparate au fost luate pe pe lumina de zi. Desigur că se văd diferențe între instrumente, deși subiectul este scăldat în lumină
Noaptea se schimbă datele problemei. În condițiile în care cantitatea de lumină este infimă, Newtonul de 200 recuperează mult din handicap și vizual vei putea avea imagini, iar cu un refrctor de 80 chiar ED, nu.
Cu toate astea, la astrofoto cu o montură (foarte) bună și un ED de 80 obții imagini superbe

CristiB
04 Iul 2009 20:02


Legat de pretul acestui instrument  http://www.getprice.com.au/Black-Diamond-80mm-ED-Refractor-BDED80-OTA-Gpnc_475--35493363.htm 
Avand in vedere ca dolarul e vreo 3 lei atunci ar rezulta 4275 de lei  :shock:  . La noi e 2200.

CristiB
04 Iul 2009 20:05


Imaginile comparate au fost luate pe pe lumina de zi. 
Aici sunt si pe timp de noapte  http://www.skywatchertelescope.net/swtinc/product.php?id=141&class1=1&class2=100&action=gallery#

theogon
04 Iul 2009 23:20


Cum era de asteptat imagini superbe.
Totusi ce bine era sa fi avut aceleasi imagini obtinute si cu celelalte instrumente...
Diferenta de apertura dintre ED de 80 mm si un Newton de 200 mm se face resimtita la roiurile globulare si la planete. De aceea amatorii seriosi au de regula pe langa un ED si un Newton (foarte) bun de peste 20 cm si aici ma refer mai ales la amatorii din strainatate

CristiB
05 Iul 2009 19:53


Gata, l-am luat! Cand mi l-a aratat am crezut ca a gresit valiza. E  mult mai voluminos decat imi inchipuiam. Apoi ocularele de 2 " m-au lasat fara grai. Sunt cat o cana, in compartie cu ce stiam eu pe 1,25", e diferenta foarte mare. Si vizual la fel. Le-am incercat pe amandoua. Pe langa cel inclus de 28 mm am mai cumparat unul de 5 mm. Chiar daca Zoth a fost cel care m-a sfatuit in ceea ce priveste alegerea, vreau sa-i spun ca per ansamblu cheltuielile sunt mai mici decat daca as fi luat doar tubul auriu fara accesorii. Dealtfel am intrebat de ce in strainatate acest model costa 1300 de dolari si mi s-a spus ca urmatoarele achizitii la noi vor costa la fel. Am avut posibilitatea sa incerc tot felul de oculare si de 2" si de 1,25". Un lucru iesea in evidenta clar, poti sa pui la luneta asta si sticla de bere ca ocular ca imaginea e de cristal. Bineinteles ca glumesc cu sticla de bere dar cu ocularele asa a fost!

zoth
05 Iul 2009 22:18


Felicitari pentru achizitie Cristi   :) 
Sa-l folosesti sanatos!
Mi-ar parea foarte rau daca parerile exprimate de mine te-au condus in vre-un fel la aceasta alegere, tocmai ce am aflat de la Mihai (theogon) ca o luneta de 80 fie ea si ED nu poate reda imagini vizuale noaptea.
Sper sa nu fii suparat pe mine.
Promit sa fie ultima interventie pe aceasta sectiune cu atat mai mult cu cat ea are un moderator activ si priceput si al carui teritoriu trebuie sa-l respect. Vestea buna e ca si el e posesor de Newton 200   :D 
In alta ordine de idei, euforia imaginilor bune vazute prin orice fel de ocular va trece repede si in final te vei indrepta tot spre lucruri de calitate, asemenea instrument asa ceva cere, vom trai si vom vedea ...

PS. Pretul lunetei in linkul postat de tine mai sus era exprimat in dolari australieni.

CristiB
05 Iul 2009 22:40



Mi-ar parea foarte rau daca parerile exprimate de mine te-au condus in vre-un fel la aceasta alegere, tocmai ce am aflat de la Mihai (theogon) ca o luneta de 80 fie ea si ED nu poate reda imagini vizuale noaptea.
Sper sa nu fii suparat pe mine.
.
Ba sunt foarte suparat pe tine, nu puteai sa-mi spui mai devreme de aceasta luneta care nu vede bine noaptea  :)  ? Daca ai timp chiar vreau sa te pedepsesc cu un gratar de bere si ce o mai fi pe acolo.

CristiB
05 Iul 2009 22:46


Felicitari pentru achizitie Cristi   :) 

In alta ordine de idei, euforia imaginilor bune vazute prin orice fel de ocular va trece repede si in final te vei indrepta tot spre lucruri de calitate, asemenea instrument asa ceva cere, vom trai si vom vedea ...

.
http://telescop-expert.ro/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=46&category_id=9&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=26
acest ocular mi s-a parut de calitate. E drept ca nu am privit prin multe de 2".

theogon
06 Iul 2009 11:54


Probabil s-a înțeles greșit , sau n-am fost eu clar.
M-am referit la faptul că în imadinile postate spre comparație între diferite instrumente, imaginile eral luate pe timpul zilei. 
Evident că echipamentul în discuție furnizează atât vizual cât și fotografic imagini superbe, dovadă imaginile ulterior postate.
Felicitări pentru achiziție. Este un instrument pentru toată viața.

dragos.n
06 Iul 2009 14:34


Am vazut si eu mesajele lui theogon, si nu imi aduc aminte sa fi scris ca acest instrument nu vede bine noaptea.

Zoth, daca te legi de faptul ca am si eu un newton mititel, sa stii ca am sa ma dau peste cap, si o sa imi iau un Takahashi BabyQ :o , si am sa te bombardez cu mesaje si fotografii despre el, de nu o sa mai dormi deloc noaptea :twisted: 

Evident ca glumesc. Cand o sa dau eu 3000 de euro pe o lunetzica amarata :twisted: , inseamna ca am castigat premiul cel mare la loto.

Cat priveste rolul meu de moderator al acestei sectii, cred ca oricine e liber sa isi spuna parerea, iar eu nu sunt dator sa intervin decat atunci cand se spun aberatii, sau se emit pareri care jignesc pe participantii la discutii

zoth
06 Iul 2009 15:00


Ma faceti sa-mi incalc promisiunea, fie, dar numai o singura data!
Cine a spus ca nu vede bine noaptea? De ce imi rastalmaciti vorbele?

 ... tocmai ce am aflat de la Mihai (theogon) ca o luneta de 80 fie ea si ED nu poate reda imagini vizuale noaptea. 

Noaptea se schimbă datele problemei. În condițiile în care cantitatea de lumină este infimă, Newtonul de 200 recuperează mult din handicap și vizual vei putea avea imagini, iar cu un refrctor de 80 chiar ED, nu. 


Cred ca am inteles eu gresit ... BabyQ, BabyQ ...   :)

dragos.n
06 Iul 2009 15:42


Theogon se referea la imagini vizuale ale obiectelor deepsky, daca imi aduc eu bine aminte.

Si o dedicatie pentru Zoth. Vezi ce mic si negru e ?

valy
06 Iul 2009 16:27


..mic si negru..
Asta nu-i taxu?

Cat costa jucarica?

theogon
06 Iul 2009 18:27


Dragoș a înțeles foarte bine ce am vrut să să spun. 
Evident că pentru vizual la obiectele de cer profund apertura de 80 mm nu este suficientă, dar pentru astrofoto Black Diamond poate fi un instrument dedicat. 
Cât privește câștigurile la loto nu vă mai faceți iluzii... Consolați-vă cu faptul că fericiții câștigători sunt tot un fel de astronomi, doar că au stelele pe umăr, iar calendarul câștiguriilor  preced evenimente politice importante...

Doru Dragan
06 Iul 2009 18:58


Mai baiatule :) Tu char sti :D In sfarsit cineva care are luciditate :wink:

dragos.n
06 Iul 2009 20:06


Theogon, eu am impresia ca tu nu esti doar astronom, ci si clarvazator. Mai zi ca zici bine.

dragos.n
06 Iul 2009 20:11


Taxu' lui BabyQ e asta

dragos.n
06 Iul 2009 21:20


up

CristiB
06 Iul 2009 21:25


Ma faceti sa-mi incalc promisiunea, fie, dar numai o singura data!

Personal te rog sa nu faci asta, ai  fi ca o lumina care se afla sub un recipient opac. Nu se bucura nimeni de ea!
Asa cum se intampla atunci cand iti cumperi un instrument nou nici eu nu am facut exceptie in ceea  ce priveste utilizarea. de data asta nu sunt norii de vina ci sedinta de la Brasov.  Luneta sta cuminte in portbagaj pana miercuri seara. Dar m-am bucurat de observatii pe  cinste cu binoclul 10x50. Privelistea e foarte frumoasa. Si dupa o incursiune prin zona  am aflat ca am avut noroc ca nu m-am intalnit cu ursul. Sunt de-ai casei pe aici!

CristiB
07 Iul 2009 20:29


Cum era de asteptat imagini superbe.
Totusi ce bine era sa fi avut aceleasi imagini obtinute si cu celelalte instrumente...
Diferenta de apertura dintre ED de 80 mm si un Newton de 200 mm se face resimtita la roiurile globulare si la planete. De aceea amatorii seriosi au de regula pe langa un ED si un Newton (foarte) bun de peste 20 cm si aici ma refer mai ales la amatorii din strainatate
http://www.skywatchertelescope.net/swtinc/product.php?id=64&class1=1&class2=104&action=gallery
http://www.skywatchertelescope.net/swtinc/product.php?id=141&class1=1&class2=100&action=gallery
nu am verificat cate sunt facute pe aceleasi obiecte, dar se poate face o comparatie.

theogon
08 Iul 2009 18:49


Am comparat imaginile date de un newton de 200 cu ED 80 pentru M42. - vezi linkurile de mai sus. La prima vedere ești pornit să compari aperturile: 200 vs 80. Evident 200 > 80, deci mai bun.
Imaginile spun însă altceva. 
La monturi egale un Newton de 200 costă cam 300 euro, iar un ED de 80  cam 500 -600 euro. (Mă refer la tubul optic). Și atunci plusul de calitate al imaginii se regăsește în plusul din prețul de cost. (în cazul ED-ului calitatea, contrastul și cîmpul imaginii sunt impresionante).

Vă mulțumesc pentru aprecieri. Mă gândeam că elucubrațiunile mele (off topic) nu vor fi băgate în seama. Nu a fost chiar așa. Să ne vedem sănătoși lângă un ED sau un newon (sau ce-o avea fiecare) sub un cer negru, aburit de stele.
Basta.

Emil
08 Iul 2009 20:25


Salut,
hm la galerie sa te uiti la Pleiade si la Orion mai precis la culoarea albastra, ceva personal nu imi prea surade ori sunt eu carcotas la ora asta  :? Cred ca, corectia in albastru nu este prea buna sau undeva apar niste reflexii de la flatener (asta este mai probabil).
Numai bine
Emil

CristiB
08 Iul 2009 23:00


Cateva imagini cu luneta

valy
09 Iul 2009 11:07



La monturi egale un Newton de 200 costă cam 300 euro, iar un ED de 80  cam 500 -600 euro. (Mă refer la tubul optic). Și atunci plusul de calitate al
ED 80 tub optic only (fara cutie, cautator, diagonala, coulare, doar inele si sina) nu e 16 mil deci sub 400E?

cristib sa-l stapanesti sanatos. Poti sa-mi zici ce contine pachetul, de unde l-ai luat si cu cat? Spor.

theogon
09 Iul 2009 12:36


M-am uitat la câteva prețuri de refractoare ED de 80: meade 499 euro, equinox  636 euro, celestron ultima 494 euro, skywatcher și black diamond 404 euro. Valorile depășesc costurile unui reflector (tub optic) de 200.
Pentru Emil : tenta albăstruie la M 45 am remarcat-o la multe imagini postate pe aici, dar s-ar putea să ai dreptate, oricum știința nu se construiește pe argumentul majorității.
Altfel, mie personal, imaginea lui M42 dată de ED-ul de 80 mi-a plăcut mai mult decât cea dată de newtonul de 200.

Emil
09 Iul 2009 15:15


Salut,
pentru a putea spune ca un test este obiectiv atunci ar trebui sa fie comparate fotografii facute cu intrumente diferite de catre un singur fotograf iar aici ma refer la faptul ca fiecare are o modalitate mai mult sau mai putin personala de a prelucra o imagine (work-flow) si (important) nu se dispune tot timpul de un monitor calibrat.
Personal nici eu nu pot spune ca inelele de reflexie ma deranjeaza (apar si la sistemul meu printr-o reflexie CCD---> filtru ---> CCD insa numai la stele cu luminozitate (magnitudine) mare).
O alta problema este pe de o parte internetul, faciliteaza accesul la imagini facute cu instrumente ultra-performante si de accea se stramba din nas atunci cand apar fotografii facute cu sisteme concepute pentru muritorii de rand, nu insinuez nimic ci fac mentiunea la modul general si eu cad in aceasta capcana de accea evit in ultima perioada site-urile  Hubble and co.
Sa stapanesti sanatos instrumentul si sper sa iti aduca numai bucurii.

Numai bine
Emil

valy
09 Iul 2009 16:43


http://www.skywatchertelescope.net/swtinc/gallery_view1.php?id=217%20frameborder=0%20marginwidth=0%20marginheight=0%20scrolling=
Dece apare efectul de "stea"? Inteleg asta la newton dar la refractor?  :?:

Emil
09 Iul 2009 17:06


Valy, incearca si tu aceeasi smecherie punand o cruce din banda de casetofon (ca exemplu)  prinsa cu ceva in fata obiectivului si obtii acelasi efect.
De asemenea se poate produce software. La unii le plac nu neaparat blondele ci aceste spikes-uri sau efect de stea in astrofotografie.
Daca efectul apare din cauza opticii atunci nu imi dau seama din ce cauza in mod normal nu ar trebui sa apara, poate are altcineva vreo idee. La obiectivele de la Canon pe care le am apare din cauza faptului ca diafragma este lamelara deci va produce o imagine, cum sa zic, mai putin rotunda (nu imi place cum suna) a stelei si de asemenea un numar de spikeuri.

Numai bine

valy
09 Iul 2009 17:49


Valy, incearca si tu aceeasi smecherie punand o cruce din banda de casetofon (ca exemplu)  prinsa cu ceva in fata obiectivului si obtii acelasi efect.
De asemenea se poate produce software. La unii le plac nu neaparat blondele ci aceste spikes-uri sau efect de stea in astrofotografie.
Daca efectul apare din cauza opticii atunci nu imi dau seama din ce cauza in mod normal nu ar trebui sa apara, poate are altcineva vreo idee. La obiectivele de la Canon pe care le am apare din cauza faptului ca diafragma este lamelara deci va produce o imagine, cum sa zic, mai putin rotunda (nu imi place cum suna) a stelei si de asemenea un numar de spikeuri.

Numai bine
La newton am 4 spike-uri din cauza de suport de secundara. De asemenea daca pozez prin plasa de tantari iar spike-uri. Cica era o recomandare: daca vrei sa iasa stelele/becurile ca de poveste, cu multe spike-uri, pui un ciorap de dama tip lycra pe obiectiv. Era si un filtru special dar asta cu ciorapul e ieftina. Diafragma de la obiectiv adauga si ea spike-uri mai ales cand e inchisa, ca e cu colturi (nu e perfect rotunda). Dar la refractor ar putea doar vreo diafragma interioara dar asta e deobicei rotunda si totusi ar crea mai mult de patru brate. Cred ca le-au pus ei artificial ca sa arate cool.

Emil
09 Iul 2009 18:16


Valy,
inca ceva (scuzati daca deviez subiectul) pune pe un obiectiv o cruce din suburi de 6 sau 8 mm si vezi ce iasa, daca nu ma insel o sa iasa o chestie turbata, dar mai bine incearca ca surpriza este astfel mai mare.
Numai bine
Emil

CristiB
09 Iul 2009 20:04



cristib sa-l stapanesti sanatos. Poti sa-mi zici ce contine pachetul, de unde l-ai luat si cu cat? Spor.
Multumesc! Asa cum am mai spus parerea mea e ca am iesit mai bine cumparand luneta cu toate accesoriile decat daca le luam separat. Pachetul contine tubul, luneta cautatoare 9x50, oglinda diagonala 2", ocular  2" de 28 mm, 2 adaptoare, unul pt. diagonala de 1,25 si una pt oculare de 1,25, inelele cu sina de prindere pe montura si bineinteles valiza de aluminiu. Cu totul a costat 22 milioane. Am luat-o de la Telescop Expert si mi se pare ca numai ei o aveau. Am mai cumparat tot de la ei un ocular de 2'' cu focala de 5mm. Cu el am vazut aseara o Luna mare!   :)

valy
10 Iul 2009 01:09


Te referi la cea de aici: http://telescop-expert.ro/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=218&category_id=30&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=43 ?O fi pretul nou.

Emil nu prea inteleg faza cu suruburile...si sincer nici nu as incerca-o. Sigur sunt suruburi si nu piulite? Cum adica cruce? Ma gandesc totusi ca chiar i-as pune cruce daca pun suruburi pe obiectiv  :lol: .

CristiB
10 Iul 2009 08:20


Te referi la cea de aici: http://telescop-expert.ro/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=218&category_id=30&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=43 ?O fi pretul nou.

.
pffiuu...ce bafta am avut! duminica trecuta mi-au spus ca e ultima la pretul asta dar eu am crezut ca e o chestie comerciala. se pare ca nu.

Emil
10 Iul 2009 11:05


Salut,
Valy ti-ar fi iesit spectrul din cauza filetului, na uite asa s-a perminat cu surpriza....
Referitor la optica astept cu nerabdare primele fotografii.

Numai bine
Emil

Catalin Paduraru
10 Iul 2009 18:00


http://www.skywatchertelescope.net/swtinc/gallery_view1.php?id=217%20frameborder=0%20marginwidth=0%20marginheight=0%20scrolling=
Dece apare efectul de "stea"? Inteleg asta la newton dar la refractor?  :?:

Photoshop.

CristiB
11 Iul 2009 22:54



.
http://telescop-expert.ro/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=191&category_id=30&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=43
asta a fost pretul, dar vad ca acum nu mai sunt incluse accesoriile.

Mihnea
23 Iul 2009 18:14


salut, ma gandeam sa te intreb pe unde iesi in iasi cu telescopul?
poate ne strangem mai multi odata sa iesim  :D

CristiB
23 Iul 2009 18:20


salut, ma gandeam sa te intreb pe unde iesi in iasi cu telescopul?
poate ne strangem mai multi odata sa iesim  :D
Deocamdata cu telescopul in Iasi ies in balcon! Cand o sa-mi ajunga montura mai vedem.

Mihnea
23 Iul 2009 18:48


cum sa nu :D  :wink:

CristiB
31 Iul 2009 08:46


Dupa o lunga si grea despartire  :D  montura Vixen a ajuns langa luneta. De-acum bunavointa sa fie!!